Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία
Είναι βέβαιο ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας στη χώρα μας θα αποκτήσει ισχυρή δυναμική. Συνέβαλε σε αυτό, το γεγονός ότι στη διάρκεια της πανδημίας, η Κυβέρνηση διέθεσε 41 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων, κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και απέτρεψε την έξαρση της ανεργίας.
Ταυτόχρονα -τηρώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις- δρομολόγησε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Την ίδια ώρα το Κράτος δανείζεται με ευνοϊκούς όρους, ενώ η χώρα διαθέτει ένα δυναμικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Μέσα σε 24 μήνες -όπως ήδη επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Συνέδριο του Economist- η Κυβέρνηση έλυσε γρίφους του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, ανοίγοντας δρόμους του μέλλοντος.
Υπάρχουν μάλιστα -όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- τέσσερις λόγοι που εμπνέουν ισχυρή αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας:
-Οι αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 14% του Α.Ε.Π. και είναι ως ποσοστό, οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ, αμέσως μετά τις Η.Π.Α..
-Το Δημόσιο δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία μας -στοιχείο που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία και την ασκούμενη πολιτική- ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μειώθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ.
-Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που προβλέπει εκταμιεύσεις 7,5 δισ. μέσα στο 2021 και πάνω από 30 δισ. στα επόμενα 7 χρόνια που θα εισφέρουν στο Α.Ε.Π. ακόμη 7 μονάδες.
-Είναι ακόμη οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν -το ψηφιακό κράτος και η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο και ο αναπτυξιακός νόμος, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών- που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων. Κι αυτό ήδη αποδεικνύεται από την παρουσία τεχνολογικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Cisco, η Team Viewer και η Pfizer.
Στο μεταξύ, συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», που δίνει στις συστημικές τράπεζες τη δυνατότητα να πετύχουν σύντομα μέσα στον τρέχοντα ή στον επόμενο χρόνο μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και αυτό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος αποτελεί την κύρια «μηχανή» της οικονομίας.
Αύριο, Τρίτη, συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας με την οποία τροποποιούνται διατάξεις της Σύμβασης για κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65). Ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυβέρνηση κατάφερε να ξεμπλοκάρει μετά από δύο χρόνια συστηματικής δουλειάς το έργο για το βόρειο τμήμα του άξονα και να εντάξει εξ ολοκλήρου την χρηματοδότησή του, ύψους 442 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το βόρειο τμήμα του Ε-65 εκτείνεται από τα Τρίκαλα ως την Εγνατία, έχει μήκος 70,5 χιλιόμετρα και η διάρκεια κατασκευής του εκτιμάται στα 3 χρόνια.
Η κατασκευή του αποτελεί ουσιαστική δράση για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας στο δρόμο της απολιγνιτοποίησης. Θα εξασφαλίσει γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις, θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και θα ενθαρρύνει την εγκατάσταση νέων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Παράλληλα, θα ενισχύσει αποφασιστικά την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, με την συνδεσιμότητά της με την Αθήνα και την Κεντρική Ελλάδα.
Το 2021 είναι το έτος που ξεμπλοκάρουν μεγάλα, αλλά και εμβληματικά έργα που για χρόνια είχαν κολλήσει.
Για την επιδημιολογική κατάσταση
Όπως γνωρίζετε, μια νέα έξαρση της πανδημίας εκδηλώνεται σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ανάμεσα στις οποίες η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών.
Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη «Δέλτα» σημειώνεται ότι το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.
Διαπιστώνεται παράλληλα -και είναι μείζονος σημασίας- ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ που έχει ήδη επικρατήσει η μετάλλαξη «Δέλτα» και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων- οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία.
Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν εμφατικά πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός, πόσο περισσότερο επιβάλλεται ενόψει επικράτησης της νέας μετάλλαξης, πώς είναι η πιο ισχυρή ασπίδα αυτοπροστασίας, αλλά και μείωσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Και πόσο μπορεί να βοηθήσει τους νέους, ώστε να προστατευτούν και να κάνουν ασφαλείς διακοπές, να προστατεύσουν τους δικούς τους και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να γίνουν αναμεταδότες.
Ήδη, οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 9.230.000, με περισσότερους από 5.240.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 4.250.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, από την περασμένη Πέμπτη το 70% των πολιτών 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι.
Αυτήν την εβδομάδα ανοίγει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού εθελοντικού εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 51% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν ύστερα από αυτοδιαγνωστικά τεστ, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη συμβολή τους στον εντοπισμό και την έγκαιρη ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων. Καθώς μάλιστα η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως σε νεότερες ηλικίες, αποφασίστηκε να προστεθούν στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self test και στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Αλλά και να παραταθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, 17 Ιουλίου, η διάθεση μέσω των φαρμακείων των 4 αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου.
Ταυτόχρονα καθίσταται αναγκαία και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας. Έτσι, μέχρι αύριο o Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε μιας και βρισκόμαστε σε μία εβδομάδα που φαίνεται ότι θα έχουμε αποφάσεις για διάφορους τομείς, όπως είναι η λειτουργία των καταστημάτων, όπως είναι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και γενικότερα η συμπεριφορά της χώρας ενόψει της μετάλλαξης Δέλτα, θα περιμένουμε σήμερα ανακοινώσεις, τουλάχιστον για το πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα, γιατί έχει προκύψει από εκεί μια σύγχυση και περιμένουν και οι άνθρωποι και οι επαγγελματίες για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η κατάσταση με την οποία θα λειτουργούν.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Μία παρατήρηση κ. Χριστάκο, κατ’ αρχάς, επί της ερώτησης: Δεν είναι η συμπεριφορά της χώρας, είναι η συμπεριφορά καθενός από εμάς χωριστά και όλων μαζί. Είτε είμαστε άτομα, είτε είμαστε επιχειρήσεις, είτε είμαστε φορείς, είτε είμαστε σωματεία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό στο πλαίσιο της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Θα κάνετε λίγη υπομονή. Όπως προανέφερα στην εισαγωγή μου, μέχρι αύριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία και για το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας από τον Πρωθυπουργό.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μπορείτε, ωστόσο, να μας προϊδεάσετε εάν το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας θα συνοδεύεται -εκτός από τις διευκολύνσεις που ήδη έχει πει η Κυβέρνηση ότι θα τυγχάνουν όσοι εμβολιάζονται- θα συνοδεύεται και από κάποια αντίβαρα, αν μπορώ να τα ονομάσω έτσι; Δηλαδή, αυτοί που θα επιλέξουν να μην υπακούσουν στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας, που η Κυβέρνηση θα θεσπίσει, τι θα επισείει γι’ αυτούς αυτή η απόφαση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Προφανώς, θα υπάρχει ένα πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί, εφόσον μιλάμε για υποχρεωτικότητα. Θα συστήσω, ωστόσο, υπομονή μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, μήπως υπάρχει σχεδιασμός για κάποιες διευκολύνσεις, κάποια προνόμια; Για παράδειγμα, οι κληρωτοί, οι στρατεύσιμοι θα μπορούσαν να παίρνουν κάποιες ημέρες άδεια για να εμβολιαστούν; Μήπως χρειάζεται να υπάρχουν κάποιες ανταποδοτικές θετικές δράσεις για όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όλο το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα και αφορά τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, είναι πλαίσιο διευκολύνσεων και ενθαρρύνσεων. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Προφανώς στην πορεία -και όσο προχωρά ο εμβολιασμός- θα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές σε όλους, πέραν του ότι αποτελεί ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας, ότι οι πολίτες που είναι εμβολιασμένοι θα έχουν μεγαλύτερες διευκολύνσεις. Η ζωή τους θα είναι πιο εύκολη. Αυτό φαίνεται, ήδη, και από τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Οι δικηγόροι της 19χρονης από την Ηλιούπολη καταγγέλλουν ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες από την Ελληνική Αστυνομία και οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία θυμάτων trafficking, λόγω της ιδιότητας του θύτη που ήταν αστυνομικός. Καταγγέλλουν ότι δεν τους επετράπη η επικοινωνία με την πελάτισσά τους περισσότερο από 12 ώρες, δεν της προσφέρθηκε άμεση ιατρική βοήθεια και ότι οι αστυνομικοί της πρότειναν να αλλάξει συνηγόρους. Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όλα αυτά έχουν απαντηθεί με δύο ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που ανέλαβε την προανάκριση και ενεργεί υπό την εποπτεία του εποπτεύοντος Αντεισαγγελέα Εφετών. Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες. Υπάρχει και η τοποθέτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη. Θα παρακαλούσα όλοι, αναλυτικά, να διαβάσετε την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, που περιγράφει όλη τη διαδικασία.
Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Να επιστρέψω στα του covid. Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού για τους νέους 15-17 ετών που θα «τρέξει» μέσα στην εβδομάδα, βρίσκεται στο τραπέζι, υπάρχει σκέψη, εξετάζεται, να ανακοινωθεί και για τις πιο κάτω ηλικίες, δηλαδή 12-15 ετών, που γίνεται μια συζήτηση, τουλάχιστον στην Ευρώπη, που βρισκόμαστε;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτή είναι μια επιστημονική συζήτηση. Δεν έχω κάτι παραπάνω να σας πω. Εμείς πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε τη θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών. Εκεί είμαστε τώρα. Το απόγευμα, όπως σας είπα, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα ανοίξει η πλατφόρμα, πώς θα μπορεί να δηλώνει κανείς και πώς θα δηλώνεται η γονική συναίνεση, η οποία απαιτείται.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Μπορείτε να μας πείτε, τουλάχιστον, αν θα τηρηθεί για την εστίαση το χρονοδιάγραμμα της 15ης Ιουλίου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σας είπα ότι θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Οι ανοιχτοί, ήδη, λειτουργούν.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Μπορείτε να μας πείτε αν τελικώς συζητείται και για κάποιες άλλες κατηγορίες εργαζομένων ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, για παράδειγμα, για τους εκπαιδευτικούς, είτε ακόμα και για τους ιερείς;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αναγκάζομαι να σας παραπέμψω πάλι. Σας είπα ότι οι ανακοινώσεις θα αφορούν συγκεκριμένα πεδία υποχρεωτικότητας. Λίγη υπομονή.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα επιμείνω για τους εκπαιδευτικούς, διότι όλα τα ρεπορτάζ και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αυτοί θα αφεθούν προς τα πίσω, με την έννοια ακριβώς ότι τα σχολεία ανοίγουν τον Σεπτέμβριο. Θα παρουσιαστούν στις σχολικές μονάδες τον Σεπτέμβριο. Όμως, όποιος δεν έχει εμβολιαστεί μέχρι τότε, για να κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού, θα φτάσουμε έως τον Νοέμβριο. Γιατί καθυστερούν; Γιατί θα αφήσετε προς τα πίσω τους εκπαιδευτικούς; Ένας εκπαιδευτικός που δεν έχει εμβολιαστεί και θα υποχρεωθεί, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο, θα φτάσει Οκτώβριο, Νοέμβριο για να έχει κλείσει ο κύκλος εμβολιασμού.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών προχωρά και βρίσκεται σε ένα πολύ καλό ποσοστό, είναι γύρω στο 74% (πλήρως εμβολιασμένοι, ή έχουν κλείσει το ραντεβού πρώτης δόσης), αν δεν κάνω λάθος.
Σας ευχαριστώ πολύ.