Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Α. Επίσκεψη Πρωθυπουργού σε Κύπρο και Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Λευκωσία όπου -αυτή την ώρα- συναντάται με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης είναι ο συντονισμός των δύο Κυβερνήσεων σε μια σημαντική συγκυρία για το Κυπριακό, ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης που αναμένεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε..

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., τις συγκλίσεις των δύο πλευρών και το κοινοτικό κεκτημένο. Η Ελλάδα στηρίζει το διαπραγματευτικό κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών, αποτέλεσμα πολυετούς διαπραγματευτικής προσπάθειας, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί. Στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, καθώς και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, όπου, στις 16:45 θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu. Αντικείμενο της συνάντησής τους είναι η ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και η επαναβεβαίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. Ήδη, άλλωστε, η διμερής αμυντική συνεργασία έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και δρομολογούνται τα αποτελέσματά της.

Η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ -όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρωθυπουργός- είναι ισχυρή, συμπαγής. Είναι αυτόφωτη και δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών. Μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες έχει, επίσης, η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, που θα αποτελέσει ειδικό αντικείμενο συζήτησης. «Το Ισραήλ» όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού του έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στη χώρα μας».
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Β. Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση

Παρά τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, κατά την περασμένη εβδομάδα, το επιδημιολογικό φορτίο, παρέμεινε υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές και αυξήθηκε σημαντικά και σε αρκετές άλλες. Γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Αττική, όπου η κατάσταση κρίθηκε ανησυχητική. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε επίσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική. Αποφασίστηκε έτσι -ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- η λήψη πρόσθετων μέτρων στις περιοχές αυτές, τα οποία ήδη εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα:

-Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που είχαν ανοίξει γίνεται πλέον μόνο με τη μέθοδο του click away.
-Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
– Με απόφαση της Κυβέρνησης, και κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων, οι λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν κανονικά το ερχόμενο Σάββατο, ώστε να επιμεριστούν οι καταναλωτές σε διαφορετικά σημεία.
-Το Σάββατο και την Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά στις 6 το απόγευμα (αντί στις 9) και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

Ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρήθηκε στους Δήμους της Θήρας, της Μυκόνου, της Χαλκίδας, της Πάτρας και του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Έτσι, στις περιοχές αυτές:

-Έχει ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών που πρόσφατα είχαν ανοίξει, των Δικαστηρίων, αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και η τέλεση λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών, με εξαίρεση τις κηδείες.
-Έχει επίσης, ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με εξαίρεση τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους Δήμους της Μυκόνου και της Θήρας.
– Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του Δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
-Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 5 το πρωί.

«Παίρνουμε μέτρα», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, «για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, και να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία». Χρέος όλων είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα, να σωθούν ζωές και να διασφαλίσουμε -με τη βοήθεια του εμβολιασμού- την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή από την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια.

Γ. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός στη χώρα συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί. Μερική διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca. Ύστερα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί -όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις ηλικίες 18 έως 64.

Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται, προς το παρόν, στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες. Έτσι, δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και την ομάδα των 60-64 ετών. Οι εμβολιασμοί αυτοί με το νέο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Ενώ σύντομα θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 75-79.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για τον οριζόντιο -και χωρίς προτεραιοποίηση- εμβολιασμό του πληθυσμού των μικρών νησιών, για όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών που το επιθυμούν. Και αυτό -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα- καταδεικνύει την ειδική σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στα μικρά νησιά.

Δ. Για την οικονομία

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται από την πανδημία, έγιναν νωρίτερα αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Υπογραμμίζεται ότι το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή σήμερα ανακοινώθηκαν, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για εργαζόμενους και ανέργους, των αναστολών υποχρεώσεων και άλλων παρεμβάσεων, διαμορφώνεται πλέον στα 5,9 δισ. ευρώ.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Δεχόμαστε ερωτήματα από αναγνώστες μας, εάν θα μπορούσαν κι εκείνοι, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, να φάνε ένα πρόχειρο γεύμα ή να περάσουν χρόνο με φίλους στο σπίτι τους και πόσα άτομα επιτρέπεται;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η κυρία Σαμαρά αναφέρεται στην περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Ικαρία. Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό λάβει την απόφαση να επισκέπτεται την ελληνική περιφέρεια, για να εκπέμψει το μήνυμα ότι βρίσκεται κοντά στους πολίτες, σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ότι δεν είναι ξεχασμένοι και μόνοι. Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει αυτές τις περιοδείες, είναι συνειδητή απόφασή του να επισκέπτεται ελληνικά χωριά και νησιά. Εικόνες σαν αυτές στην Ικαρία αδικούν την ουσία της επίσκεψης. Και στην ουσία θα ήθελα να μείνουμε.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά την οπτική της Κυβέρνησης υπήρξε παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην Ικαρία; Η ευθύνη που αποδίδεται;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Απάντησα μόλις.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, πώς θα προχωρήσει το Πρόγραμμα των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα; Πότε θα παραληφθούν τα εμβόλια της AstraZeneca; Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των 75 έως 79 ετών;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Κάτζου, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca υπολογίζεται ν’ αρχίσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου και σύντομα θ’ ανοίξει και η επόμενη ηλικιακή ομάδα των 75 έως 79 ετών, που «τρέχει» στο κύριο πρόγραμμα, με βάση την ηλικιακή προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αναλυτικότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, από την κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Έχει βάση η συζήτηση που αναπτύσσουν Υπουργοί της Κυβέρνησης, για επιβολή «κόφτη» στα sms;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Μουρελάτου, όπως ξέρετε, η κατάσταση αξιολογείται, όλα τα μέτρα αξιολογούνται, ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το Ισραήλ στο μέτωπο του τουρισμού; Θα υπάρξει κάποια ασφαλής λωρίδα τουριστών στη βάση του εμβολιασμού;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, κ. Ευγενίδη, η Ελλάδα, δια στόματος Πρωθυπουργού, έβαλε πρώτη αυτό το θέμα στη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ενδιαφέρει πολύ η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία ήδη προχωρά σε τεχνικό επίπεδο. Είναι μια συζήτηση, η οποία αναπόφευκτα θα έρθει στο άμεσο μέλλον, όσο θα αυξάνονται τα ποσοστά των Ευρωπαίων και άλλων πολιτών που θα εμβολιάζονται. Είναι, λοιπόν, μια συζήτηση που μας ενδιαφέρει. Όπως μας ενδιαφέρουν και γέφυρες με χώρες που θα έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα έχουν και το αντίστοιχο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και θα μειώσει τη σχετική γραφειοκρατία στα σύνορα. Σήμερα θα υπογραφεί μια συμφωνία συνεργασίας στον τουρισμό Ελλάδας-Ισραήλ. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το απόγευμα, όταν θα υπογράψει τη συμφωνία ο κ. Θεοχάρης με τον Ισραηλινό ομόλογό του.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δύο προτάσεις που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων έχουν κατατεθεί δημόσια. Από τη μία ο κ. Μόσιαλος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερες ειδικότητες και από την άλλη ο κ. Λαζανάς, που ανακοίνωσε ότι μέχρι νεοτέρας σταματά τις εμφανίσεις του στα Μ.Μ.Ε. και ζητά να οριστεί Εκπρόσωπος της Επιτροπής για την ενημέρωση. Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Άκουσα και τις δύο προτάσεις. Νομίζω ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι να προστεθούν περισσότεροι ειδικοί ή περισσότερες ειδικότητες στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Το ζήτημα είναι οι ειδικοί να μιλούν με μία ενιαία φωνή. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που βλέπουμε φως στο τούνελ, αλλά έχουμε ακόμη δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας. Χρειάζεται περισσότερος υπεύθυνος λόγος, περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερη έκθεση υποκειμενικών απόψεων, που δεν εξυπηρετούν την συλλογική ανάγκη.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Υπάρχει πράγματι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο για αγορές και άθληση και με βάση ποια δεδομένα θα κριθεί κάτι τέτοιο;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως σας είπα και πριν, τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά, τα αξιολογεί η Κυβέρνηση, τα αξιολογούν οι ειδικοί. Κάθε εβδομάδα πηγαίνουμε βήμα- βήμα και με βάση τις εισηγήσεις τους η Κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις. Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι τα μέτρα, πέρα από τη σκοπιμότητα που πρέπει να εξυπηρετούν για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση της κινητικότητας, θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Η φρεγάτα «Ύδρα» απέπλευσε χτες για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις εκθέσεων αμυντικού υλικού. Καθώς από το Νοέμβρη υπάρχει διμερής συμφωνία με τα Εμιράτα, για συνεργασία σε εξωτερική πολιτική και άμυνα, με ρήτρα μάλιστα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, ενώ αντίστοιχη συμφωνία ετοιμάζεται με τη Σαουδική Αραβία, σχεδιάζει η Κυβέρνηση αποστολή πολεμικού πλοίου στην περιοχή για περιπολίες και επιχειρήσεις;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η Ελλάδα συμμετέχει με νέες συμμαχίες στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που διαμορφώνεται στην περιοχή και έχει ενισχύσει τις συμμαχίες της και με το Ισραήλ και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας έχουν παρουσιαστεί και επ’ αυτού δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω.
Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι υπάρχει πάντα στο τραπέζι το ολικό lockdown, ως τελικό μέτρο. Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών. Ωστόσο, πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και από τι θα εξαρτηθεί μια αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Κυβέρνησης που θα μας έκανε να μιλάμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Επίσης, εξετάζει η Κυβέρνηση να μπει «κόφτης» στα sms που σχετίζονται με τις αγορές και την άθληση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος έχει ήδη απαντηθεί. Όλα τα μέτρα αξιολογούνται, αλλά στα κριτήρια της Κυβέρνησης είναι τα μέτρα αυτά να είναι και εφαρμόσιμα. Το πρώτο, προφανώς θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, από τα στοιχεία, από τυχόν μεταβολές, από τους δείκτες. Όλα αυτά θα τα εξετάσει η Επιτροπή και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Όπως γνωρίζετε κάθε Παρασκευή συνεδριάζει η Επιτροπή και εισηγείται αναλόγως στην Κυβέρνηση.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με άλλες χώρες για τη θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού; Μπορεί να ακούσουμε σχετικές ανακοινώσεις σήμερα για σχετική συμφωνία με το Ισραήλ;
Α. ΠΕΛΩΝΗ: Σήμερα, όπως προανέφερα, θα υπογραφεί μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού. Η υπόθεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι κάτι που μας αφορά. Η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα. Πιστεύουμε ότι αυτό το Καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο και μπορεί να φτάσουν και τα έσοδα, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, και στο 50% μιας καλής χρονιάς. Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει και θα δούμε στην πορεία πώς μπορούν να στηθούν αυτές οι γέφυρες με χώρες, που προφανώς, θα έχουν προχωρήσει αρκετά στον εμβολιασμό
Λ. ΜΠΟΛΑ: Υπάρχει κάποια εξέλιξη για τα αίτια του χθεσινού περιστατικού που προκάλεσε διακοπές ρεύματος;
Α. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω κάτι νεότερο, αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω.
Ρ. ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Υπέστησαν κάποια φθορά εμβόλια, λόγω του μπλακ-αουτ χθες το βράδυ;
Α. ΠΕΛΩΝΗ: Γνωρίζω ότι χάθηκαν κάποιες λίγες δόσεις.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Από την πλευρά του κ. Ερντογάν συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις. Χθες, είπε «αυτοί που δεν μπόρεσαν να λυγίσουν τον καρπό της Τουρκίας στη Λιβύη, στη Συρία, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και τελευταία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με ασύμμετρες μεθόδους, με αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες, προσπαθούν να μας βάλουν τρικλοποδιά». Πώς το σχολιάζει η ελληνική πλευρά; Μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία των διερευνητικών;
Α. ΠΕΛΩΝΗ: Η δήλωση αυτή του κ. Ερντογάν, αφορά πάρα πολλές περιοχές. Οι διερευνητικές έχουν ξεκινήσει. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι έχουμε την ειλικρινή διάθεση ως προς αυτές. Προσβλέπουμε, προφανώς, ότι προσέρχεται σε αυτές και θα προσέλθει και στον επόμενο γύρο η Τουρκία, καλή τη πίστει. Και βέβαια, μένει να φανεί και να αξιολογηθεί η συμπεριφορά της σε βάθος χρόνου, καθώς θα πρέπει να δείξει συνέπεια στη θετική διάθεση που προκύπτει από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ως προς αυτό το θέμα.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σε ένα webinar που οργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο λίγο νωρίτερα, αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Υγείας του Κοινοβουλίου, ότι μια σειρά από χώρες δεν έχουν δώσει δεδομένα, αναφορικά με το πόσα εμβόλια θέλουν ανά μήνα. Η Ελλάδα γνωρίζει πόσα εμβόλια θέλουμε ανά μήνα για το προσεχές διάστημα και πόσοι εμβολιασμοί μπορεί να γίνονται;
Α. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν γνωρίζω το θέμα στο οποίο αναφέρεστε. Το θέμα είναι πόσα εμβόλια θα παραδώσουν οι εταιρείες. Όπως γνωρίζετε, αυτό είναι ένα θέμα που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα θέμα που έθεσε, επίσης, ο Πρωθυπουργός στην τελευταία άτυπη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., ζητώντας να πιεστούν οι εταιρείες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και σε αυτό είμαστε. Όλοι οι αριθμοί των δόσεων που έχουμε μέχρι τώρα, έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Ποιος είναι ο ρεαλιστικός στόχος για τον εμβολιασμό των πολιτών το επόμενο διάστημα; Πόσο έχει αναθεωρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουμε πει ότι ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα ικανό τείχος ανοσίας μέχρι το Καλοκαίρι. Προτεραιότητα, προφανώς, έχουν οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι άνθρωποι με νοσήματα, με πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης από Covid 19. Αυτή είναι και η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Με αυτές τις ομάδες έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζουμε. Όπως έχει ανακοινωθεί όταν ανοίξει η ομάδα 70 άνω ταυτόχρονα θα εμβολιαστούν και οι συμπολίτες μας που έχουν τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Για όλες αυτές τις ομάδες ο εμβολιασμός θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στις αρχές της Άνοιξης, ώστε να προχωρήσουμε και στις νεότερες ηλικίες, για τις οποίες ο εμβολιασμός ανοίγει, ούτως ή άλλως, με το δεύτερο παράλληλο σύστημα για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ανησυχεί η Κυβέρνηση ότι ένα ολικό lockdown δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ας μην προκαταλαμβάνουμε, κ. Καντέλη. Γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός, για να μην φτάσουμε σε σκληρότερα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, αξιολογούμε τα δεδομένα και αν χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, θα ληφθούν.
Ευχαριστώ πολύ.