Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Ο Πρωθυπουργός σε χθεσινή ανάρτησή του τόνισε πως «οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

—-

Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση με την Αντιπρόεδρο Αξιών και Διαφάνειας της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα.

Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ασφαλώς, όπως γνωρίζετε, όσον αφορά στα θέματα του κράτους δικαίου, συνεχίζουμε να έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Πιστεύω ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οποία αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λαμβάνουμε πάντοτε ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και προσπαθούμε να συμμορφωνόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά είμαι ευτυχής για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, και οι ομάδες μας είναι πάντα στη διάθεσή σας για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες των ζητημάτων που έχετε θέσει και να διασφαλίσουν ότι θα ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό».

Η Αντιπρόεδρος Γιούροβα συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την νίκη του στις εκλογές λέγοντας πως «η αποφασιστική αυτή νίκη, μας δίνει την δυνατότητα να συνεχίσουμε τον διάλογο σήμερα», ενώ τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στη Συμφωνία του Μονάχου κατά των deep fakes που χρησιμοποιούνται στις προεκλογικές εκστρατείες.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του κράτους δικαίου η Επίτροπος δήλωσε: «Θέλω να επισημάνω την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τις ελληνικές αρχές. Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ και για τα μέτρα που λαμβάνετε προκειμένου να υλοποιήσετε τις συστάσεις, τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Είχα την τιμή να υποδεχτώ κι εγώ πριν λίγη ώρα στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Γαλαμάτη την Αντιπρόεδρο Γιούροβα, η οποία αυτή την ώρα παρίσταται στην συνεδρίαση της ειδικής Task Force που έχει συσταθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

—-

Διπλασιάζονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στο καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα – Α’ Κύκλος» του Αναπτυξιακού Νόμου.

Oι συνολικές επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές- ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στην προκήρυξη του Α’ Κύκλου.

Ενισχύονται συνολικά 256 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, το συνολικό ποσό της επιδότησης υπερδιπλασιάζεται και ανέρχεται από τα 75 στα 175 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της φορολογικής απαλλαγής για το 2022 ανέρχεται από τα 75 στα 125 εκατ. ευρώ.

Τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται αυξάνονται από 123 σε 256.

—–

Και την εβδομάδα που πέρασε η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισαν εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ενώ βρισκόμαστε ακόμα στη μέση της άνοιξης. Είναι σαφές ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και η αντιπυρική περίοδος που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολη. Από τη Δευτέρα 8/4 έως και την Κυριακή 14/04 εκδηλώθηκαν 472 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 428 αντιμετωπίστηκαν άμεσα σε πρώτο στάδιο. Επίσης, το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 24 συλλήψεις, ενώ για τις υπόλοιπες πυρκαγιές έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για τη διερεύνηση των αιτιών και των υπαίτιων.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στον εβδομαδιαίο απολογισμό που ανήρτησε, «οι αρμόδιοι φορείς Πολιτικής Προστασίας έχουν από φέτος στη διάθεσή τους πρόσθετα εργαλεία, πόρους και πρωτόκολλα συνεργασίας. Πλέον, σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς επιχειρούν υποχρεωτικά, μαζί με τους πυροσβέστες, ο κατά τόπους δασάρχης και η δασική υπηρεσία. Ενημερώνονται από το σύστημα engage άμεσα οι Δήμοι και συμμετέχουν με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες».

«Υποχρεωτικά», όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ενημερώνονται πρώτοι από όλους οι εθελοντές μας, τα εναέρια μέσα μας απογειώνονται σε πρώτο χρόνο και όχι αφού ελεγχθεί από τα επίγεια το μέγεθος της πυρκαγιάς. Προσλάβαμε άλλους 700 δασοπυροσβέστες φέτος και αυξήσαμε τις αερομεταφερόμενες μονάδες μας των «δασοκομάντος» από 6 σε 16 σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά μας. Έτσι πιο πολλοί μάχιμοι πυροσβέστες ρίχνονται πιο άμεσα στη μάχη με τις φλόγες».

Παράλληλα, έχουμε επενδύσει στην Πρόληψη.

Για πρώτη φορά με νόμο του κράτους μπαίνουν μέσα στο δάσος και κάνουν ζώνες πυροπροστασίας ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ δεξιά και αριστερά από τα καλώδιά τους.

Με το πρόγραμμα Antinero 3 δημιουργούνται ζώνες πυροπροστασίας στα πιο ευαίσθητα δάση μας και καθαρίζονται μονοπάτια και δρόμοι μέσα στο δάσος. Τα στρατόπεδά μας φέτος θα έχουν 100 μέτρα διάμετρο αντιπυρικής ζώνης γύρω τους και μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα θα δηλώνουν οι πολίτες στους δήμους τα οικόπεδα τους που έχουν καθαρίσει.

Με τις αλλαγές που έκανε, επίσης, η Κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα, πλέον ο εμπρησμός που οδηγεί σε απώλεια ζωής τιμωρείται με ισόβια και ο εμπρησμός δάσους, αν οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή είναι πλέον κακούργημα και η ποινή φτάνει τα 20 χρόνια κάθειρξης και €200.000 πρόστιμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πώς: «Αυτή είναι μια εθνική προσπάθεια που μας αφορά όλους. Για να προστατέψουμε ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες, το περιβάλλον αλλά τελικά την ίδια μας την πατρίδα».

—-

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε όλη την επικράτεια, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, που χρειάζονται προστασία, όπως ανήλικα τέκνα.

Οι χώροι αυτοί φυλάσσονται από την ΕΛΑΣ ενώ, σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και άλλους κρατικούς και μη κρατικούς κοινωνικούς φορείς, θα παρέχεται στα θύματα κάθε αναγκαία υποστήριξη.

Η μεταφορά των θυμάτων στα “safe houses” θα πραγματοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία.

Η προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και μας καλεί να επαναξιολογούμε συνεχώς τους τρόπους αντιμετώπισής του, αλλά να φροντίζουμε για την θωράκιση της ασφάλειας των θυμάτων.

Η ΕΛΑΣ, ήδη, τις προηγούμενες μέρες εξέδωσε νέα μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

—-

To ECOFIN ενέκρινε την Παρασκευή Κείμενο Συμπερασμάτων, στο οποίο αναγνωρίζεται η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία, την επιτάχυνση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, καθώς επίσης και στην προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε εφικτή την πραγματοποίηση επενδύσεων, που δεν θα είχαν γίνει ή θα είχαν γίνει με μεγάλη καθυστέρηση. Επεσήμανε δε ότι οι επενδύσεις αυτές είχαν θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά και όχι μόνο στις ωφελούμενες χώρες.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η χώρα μας λαμβάνει το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο, σε σχέση με το ΑΕΠ της, ενώ είναι πρωταθλήτρια στην υλοποίηση, καθώς έχει λάβει μέχρι σήμερα ποσό ύψους 14,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 41% του συνολικού προγράμματος ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 30%.

Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει 23% των οροσήμων έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 17%.

—-

Σήμερα, στις 18:00, ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και θα απευθύνει ομιλία στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας.

Αύριο, Τρίτη, 16 Απριλίου ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα απευθύνει ομιλία στο Συνέδριο OUR OCEAN, το οποίο αποτελεί την σημαντικότερη ετήσια διοργάνωση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και την διαφύλαξη του αγαθού του νερού.

Η χώρα μας πρόκειται να φιλοξενήσει 120 αποστολές Κυβερνήσεων προκειμένου να εξεταστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς και να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Την Τετάρτη, 17 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η Ελλάδα αν της ζητηθεί ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, θα συνδράμει σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Είναι αυτή η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης; Θα προσφέρουμε βάσεις και τον εναέριο χώρο για ενδεχόμενες επιχειρήσεις κατά του Ιράν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ελληνική θέση περιγράφηκε αναλυτικά και διεξοδικά μετά από τη χτεσινή, σημαντική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Είναι αυτή, όπως ακριβώς αποτυπώθηκε, και δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από αυτά κι όπως αντιλαμβάνεστε εμείς είμαστε όπως πρέπει, σε απόλυτη επιφυλακή και με πολύ άρτια ενημέρωση, αλλά δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο για να μην υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ανησυχία και προς τους πολίτες. Η Ελλάδα είναι μία δύναμη, μια σταθεροποιητική δύναμη, στην ευρύτερη περιοχή. Το έχει αποδείξει πολλάκις και σε κάθε περίπτωση, όσα διεμήνυσε χτες ο Πρωθυπουργός εκφράζουν πλήρως και την Κυβέρνηση και τη χώρα.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Στο ίδιο θέμα. Σε περίπτωση κλιμάκωσης της διένεξης του πολέμου εκεί, ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος της Κυβέρνησης; Προσφυγικές ροές, οικονομικός αντίκτυπος; Τι φοβάται η Κυβέρνηση περισσότερο ότι μπορεί να συμβεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απευθύναμε και εμείς έκκληση, όπως και πολλές άλλες χώρες μέσω των ηγετών τους, για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Θεωρούμε ότι σε αυτή την έκκληση θα ακούσουν όλες οι πλευρές. Δεν θεωρώ ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το σημείο. Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα έχει αποδείξει και σε επιμέρους ζητήματα τα οποία αναφέρατε και στην διαχείριση ενδεχόμενων αυξημένων προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, ότι έχει τα αντανακλαστικά να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το σημείο. Ευελπιστούμε, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ότι δεν θα βρεθούμε σε αυτό το σημείο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχουμε έναν μηχανισμό να διαχειριστεί και έκτακτες καταστάσεις. Απόδειξη, ειδικά στο ζήτημα του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού, οι τελευταίοι μήνες, που μετά την αύξηση των ροών και των διαμενόντων στις δομές τον Σεπτέμβριο, μέσα σε αυτούς τους μήνες έχουμε καταφέρει και τις έχουμε μειώσει κατά πάνω από 30%. Και στα νησιά είναι πολύ λιγότεροι όσοι διαμένουν. Λόγω της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διαδικασίας απονομής ή μη ασύλου, της διαδικασίας των επιστροφών και, βέβαια, της αποτελεσματικής και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα φύλαξης των συνόρων.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Σε συνέχεια της ερώτησης της συναδέλφου, επειδή στην περιοχή υπάρχει και μια ελληνική φρεγάτα, η «Ύδρα», υπάρχουν κάποιοι φόβοι για το γεγονός ότι η φρεγάτα παραμένει ακόμα σε αυτή την τεταμένη περιοχή; Υπάρχουν κάποιες άλλες σκέψεις; Συμμετέχει, βέβαια, σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Επειδή, όμως, είναι ένα ελληνικό πλοίο, για αυτό ρωτώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες επικοινωνίας και όλα όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, μετά και την επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Άμυνας, δεν είναι σωστό να μπούμε σε περαιτέρω επιχειρησιακές λεπτομέρειες.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η χώρα μας αναλαμβάνει κάποιου είδους διπλωματικό ρόλο σε αυτή την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ποιος είναι αυτός, εάν υπάρχει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω. Μένουμε στη χτεσινή ανακοίνωση κι όσα σας είπα στις προηγούμενες απαντήσεις.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα επιμείνω κι εγώ, αν μου επιτρέπετε, γιατί φαντάζομαι κι εσείς -και χτες στο ΚΥΣΕΑ- εξετάζετε και τα αρνητικά σενάρια μιας περαιτέρω διεύρυνσης της κρίσης. Και θέλω να πάω στα της οικονομίας για πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας από μία κλιμάκωση. Αν υπάρχει κάποιο σχέδιο, κάποια μέτρα -ενδεχομένως- που θα μπορούσαν να ληφθούν και συγκεκριμένα γιατί, κ. Εκπρόσωπε, ήδη οι βενζινοπώλες, μέσω εκπροσώπων τους, είπαν ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας η βενζίνη θα αυξηθεί. Θα είναι περίπου λένε στα 2 ευρώ η μέση τιμή της.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, ο βασικός λόγος που έγινε το χτεσινό ΚΥΣΕΑ, αμέσως μετά τις ειδήσεις που είχαμε, παρουσία του Πρωθυπουργού, ήταν για να γίνει πλήρης ενημέρωση και στον Πρωθυπουργό και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου για την κατάσταση και τις όποιες προεκτάσεις. Αποτυπώθηκε η κατάσταση σε μία Ανακοίνωση. Σας απάντησα ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι δεν θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Από εκεί και πέρα, στο επιμέρους πεδίο της οικονομίας και των έκτακτων περιστάσεων, που, δυστυχώς, δεν ήταν και λίγες τα τελευταία χρόνια λόγω των πολλών κρίσεων -μάλιστα, με μεγάλη απορία, εντός ή εκτός εισαγωγικών, είδα ότι και πολλά στελέχη της Αντιπολίτευσης σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, ανακάλυψαν ότι έχουμε εισαγόμενες, τελικά, κρίσεις, λόγω των πολλών σημαντικών γεγονότων που συμβαίνουν ευρύτερα στη γειτονιά μας- αντιλαμβάνεστε ότι έχει αποδείξει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι σε περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων δεν αφήνει ποτέ τους πολίτες αβοήθητους, απροστάτευτους, πάντοτε με τις δυνατότητες και τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Αλλά, το ξαναλέω: Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποιος λόγος να μεταφέρουμε κάποιον περαιτέρω εκνευρισμό, κάποια περαιτέρω ανησυχία στους πολίτες. Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και περιμένουμε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα σας ρώταγα αν ο Φρέντι Μπελέρη θα ανακοινωθεί υποψήφιος το απόγευμα. Υποθέτω θα μου πείτε να κάνω υπομονή, πέντε ώρες. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, ρωτάω, λοιπόν, θα υπάρξει, επιτέλους, κάποια έκπληξη στο ψηφοδέλτιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τι ορίζετε ως έκπληξη εσείς. Θα σας πω να περιμένετε κάποιες ώρες. Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα αντικατοπτρίζει, μέσα από 42 άξιες γυναίκες και άξιους άντρες, μια διαφορετική πτυχή συνολικά της προσπάθειας που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση για να κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και να αντιμετωπίσει τις πολλές καθημερινές δυσκολίες, που προκύπτουν, κυρίως, στα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών. Ανθρώπους με ισχυρή παρουσία στην καθημερινότητα, με ένσημα, από διαφορετικές ηλικίες. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού, ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η απόφαση θα ανακοινωθεί συνολικά- η κάθε υποψηφιότητα- σήμερα το απόγευμα, οπότε καλό είναι να κάνετε υπομονή. Και, νομίζω ότι έχουμε αποδείξει – ασχέτως αν κάποιος υποψήφιος ή κάποια υποψήφια μπορεί να είναι περισσότερο γνωστός ή γνωστή στην κοινή γνώμη – ότι το βασικό κριτήριο είναι να έχει να πει κάτι στον κόσμο από τη ζωή του ή τη ζωή της για μια επιμέρους ατζέντα. Και στο τέλος της ημέρας και το ψηφοδέλτιο και ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός και όλοι εμείς προσπαθούμε να προσθέτουμε από ένα λιθαράκι με τη δημόσια παρουσία μας, με τις προτάσεις μας για την ενδυνάμωση της χώρας. Αυτό το οποίο θεωρώ ότι διακυβεύεται –το μεγάλο δίλημμα αυτών των εκλογών- είναι αν θέλουμε μια ακόμα πιο ισχυρή εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας για να παίρνει χειροπιαστά δύναμη η χώρα μας και μέσω χρηματοδοτήσεων, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά τα νούμερα, που ακούμε, οι αριθμοί δεν φύτρωσαν από κάπου. Προήλθαν μετά από επίμονη προσπάθεια και πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Όλες οι χρηματοδοτήσεις για να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τις πολύ δύσκολες καταστάσεις, έγιναν μετά από σημαντικές επαφές, που έκανε ο Πρωθυπουργός στο εξωτερικό, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από φυσικές καταστροφές και μετά από όλα αυτά τα οποία ζήσαμε. Το γεγονός ότι κρατήθηκαν οι θέσεις εργασίας στην πανδημία και στηρίχθηκαν οι εργαζόμενοι, έγινε μετά από μια πολύ σημαντική προσπάθεια, τώρα η αναθεώρηση, η ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ. Και από την άλλη πλευρά αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση της χώρας με ψηφίσματα στο εξωτερικό, που δεν ψηφίζουν σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν ψηφίζουν, δηλαδή, δεν υπερψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου. Δεν ψηφίζουν τη στήριξη των αγροτών με φωτοβολταϊκά στο χωράφι, άρα στήριξη για χαμηλότερο ρεύμα. Δεν ψηφίζουν ανακαινίσεις νοσοκομείων. Δεν ψηφίζουν, δηλαδή, χρήματα που πάνε στους πολίτες. Το είπα και την προηγούμενη φορά. Δεν είναι χρήματα τα οποία τα καρπώνεται μια Κυβέρνηση. Νομίζω ότι αυτή η αντιπαραβολή της εικόνας και πολλά άλλα, βέβαια, της καθημερινής πολιτικής θα είναι στη διάθεση των πολιτών και θα την εκφράσουν και οι υποψήφιοι.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφέρεται πως το Ιράν είχε προειδοποιήσει για χτύπημα 72 ώρες νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση ηγέτες, κυβερνήσεις, πολίτες σ’ όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε κάποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες στο μεσοδιάστημα; Το Σάββατο και την Κυριακή ποιο ήταν το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχει κάποια σχέση αυτό το οποίο με ρωτάτε με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορώ να σας απαντήσω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες και διπλωματικές πρωτοβουλίες, που μπορεί να έχουν αναληφθεί από την οποιαδήποτε χώρα, αλλιώς δεν θα είχαν και ουσία ως πρωτοβουλίες. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ανακοινώνεται και στο τέλος της ημέρας αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και επαίτης των διεθνών εξελίξεων, σήμερα πρωταγωνιστεί σ’ όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι το αποτύπωμα. Τώρα, στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης ο οποίος αναφέρεται, κυρίως, στο προσωπικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, η απάντηση είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα για την οποία μαζεύονταν σ’ όλη την Ευρώπη για να συζητήσουν το πρόβλημά της, η Ελλάδα επαίτης – με την Ελλάδα η οποία, τώρα, πρωταγωνιστεί.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ του Documento, αλλά και μετά από επικοινωνία με τοπογράφους-μηχανικούς, ο αγωγός φυσικού αερίου βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από τον χώρο που έγινε το μπάζωμα στα Τέμπη και δεν υπήρχε κανένα ζήτημα έκρηξης και ασφάλειας. Άρα, οι κύριοι Γεωργιάδης και Φλωρίδης, που συνέδεσαν τη διαδικασία του μπαζώματος με τον συγκεκριμένο αγωγό, διαψεύδονται από τα πραγματικά δεδομένα. Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τις συγκεκριμένες εξελίξεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν προδίκασαν τίποτα, ούτε ο κύριος Γεωργιάδης ούτε ο κύριος Φλωρίδης. Και αυτό το οποίο κάνει η Κυβέρνηση αυτή και ο Πρωθυπουργός και όλα τα στελέχη είναι να σέβεται τη Δικαιοσύνη και να μην βγάζει γρήγορα και εύκολα πορίσματα, υιοθετώντας θεωρίες συνωμοσίας. Αν τελικά είναι «μπάζωμα», αν τελικά είναι «ξεμπάζωμα». Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Αυτό προκύπτει και από τις διάφορες ειδήσεις ή δηλώσεις που η μία μπορεί να ανατρέπει την άλλη. Εμείς έχουμε απόλυτο σεβασμό στη Δικαιοσύνη, στην έρευνα που κάνει. Φαίνεται ότι καμία είδηση, κανένα στοιχείο δεν επιβεβαιώνει καμία θεωρία συνωμοσίας. Όπως και να έχει, όμως, το τι ισχύει στο τέλος, αυτό θα μας το πει η Δικαιοσύνη. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι τα διάφορα επιμέρους περιστατικά τα οποία προσπαθεί η Αντιπολίτευση –και δεν αναφέρομαι στους συγγενείς των θυμάτων– να τα εντάξουν σε ένα ευρύτερο αφήγημα συγκάλυψης, το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται. Αλλά, το ξαναλέω, το είπε και ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στη συνέντευξή του, γιατί απολύτως σέβεται τη διάκριση των εξουσιών, για όλα αυτά, την επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση για όλα αυτά, θα την κάνει η Δικαιοσύνη.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, κύριε Εκπρόσωπε. Βλέπουμε μια μεγάλη διαμάχη ανάμεσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και την ΚΕΔΕ, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει όλες οι άδειες οικοδόμησης, η δόμηση στις πόλεις, τέλος πάντων, και σε συγκεκριμένους Δήμους. Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τι σκοπεύει να κάνει απέναντι σε αυτό τον πόλεμο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει πόλεμος. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές θεωρήσεις. Ας μην το δραματοποιούμε περισσότερο. Είναι ένα σημαντικό θέμα. Όταν έχουμε κάτι περισσότερο από τη δική μας την πλευρά, θα έχετε σχετική ενημέρωση.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, απαγορεύτηκε στον κύριο Βαρουφάκη η πολιτική δραστηριοποίηση, ακόμα και ομιλία του μέσω Zoom, στη Γερμανία. Πολλοί συνδέουν αυτές τις διαδικασίες με συρρίκνωση και των δημοκρατικών ελευθεριών και μιας έλευσης «νεομακαρθισμού», να το πω έτσι. Η Κυβέρνηση πώς σχολιάζει τέτοιες πρακτικές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Το επόμενο που μπορεί να ακούσουμε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους είναι ότι φταίει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή η Κυβέρνηση για μια απόφαση που μπορεί να …

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Δεν, το λέω εξαρχής.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι, περιμένουμε, μπορεί να το ακούσουμε κι αυτό. Να δούμε και κανένα ψήφισμα να ζητάνε να κοπούν κι άλλα χρήματα από την Ελλάδα για κάτι το οποίο έγινε στη Γερμανία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα λειτουργούν τα περισσότερα Μέσα από ποτέ. Οποιοσδήποτε, όπως οφείλουμε να κάνουμε, μπορεί να ρωτήσει οτιδήποτε και οφείλουμε να απαντήσουμε με τα περισσότερα δυνατά στοιχεία. Έχω απαριθμήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει και σε επίπεδο ελευθερίας του Τύπου, όλα έχουν κατατεθεί. Και μάλιστα τυχαίνει και είμαστε και σε μια μέρα που έγινε μια εκ νέου ενημέρωση στην αρμόδια Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η οποία θα πάει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενόψει των ευρωεκλογών για το ζήτημα του Κράτους Δικαίου. Είδατε τη συνέντευξη της κυρίας Γιούροβα σε site, στο news247, η οποία επιβεβαιώνει αυτά τα οποία λέμε σχεδόν κάθε βδομάδα για τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα και σε επίπεδο Κράτους Δικαίου και σε επίπεδο ελευθερίας του Τύπου. Και μάλιστα αυτά τα οποία ζητάει να γίνουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα ζητάει συνολικά απ’ όλες τις χώρες. Η αρμόδια, δηλαδή, Επίτροπος διαψεύδει αυτή την εικόνα που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι Κράτος Δικαίου ή έχει πολύ μεγάλο ζήτημα με το Κράτος Δικαίου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει κανένα συμφέρον, ούτε κομματικό ούτε κυβερνητικό, η κυρία Γιούροβα για να πει όσα λέει και όσα αποτυπώνονται και στην Ετήσια Έκθεση για το Κράτος Δικαίου. Τώρα, σχετικά με τον κύριο Βαρουφάκη, εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω μια απόφαση που αφορά ένα άλλο Κράτος. Ο κύριος Βαρουφάκης έχει πλήρη ελευθερία λόγου, έργου, δραστηριοποίησης, όπως είναι αυτονόητο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Δημοκρατία μας, με τους κανόνες οι οποίοι υπάρχουν. Τα έργα και οι ημέρες του πριν από κάποια χρόνια -αυτό είναι μια πολιτική τοποθέτηση- νομίζω πλήγωσαν τη χώρα. Εκρίθη γι’ αυτά τα οποία έκανε και αυτά τα οποία δεν έκανε και η ζωή συνεχίζεται.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πριν από λίγο καιρό, το έργο της κυρίας Λαλέ, στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, μετά το σημείωμα αναφοράς στις γυναικοκτονίες, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Είχε δοθεί εντολή να κατεβεί το έργο. Εσείς είχατε πει και κάποια πράγματα, τα οποία, πάνω απ΄ όλα, είναι ιερά. Ένα από αυτά είναι η σημαία μας, το σύμβολο είναι ιερό σύμβολο. Έχετε την ίδια άποψη μετά την ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη, προχθές το βράδυ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία σχέση του ενός με το άλλο περιστατικό. Δεν αλλοίωσε κανείς την ελληνική σημαία. Ο κ. Γεωργιάδης έβαλε δύο σημαίες, τη μία δίπλα στην άλλη, θέλοντας να δείξει την καταδίκη κατά της επίθεσης στο Ισραήλ. Και όπως έχουμε επισημάνει, σε όλους τους τόνους, την έμφασή μας στην αποφυγή της οποιασδήποτε περαιτέρω κλιμάκωσης. Αυτή είναι η στάση συνολικά της Κυβέρνησης, νομίζω της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, η αποφυγή περαιτέρω έντασης, περαιτέρω κλιμάκωσης και βέβαια, η καταδίκη μιας επίθεσης κατά του Ισραήλ μέσω οποιασδήποτε επιθετικής τέτοιας ενέργειας. Δεν υπήρξε κάποια αλλοίωση εθνικού συμβόλου. Δέχθηκε μια επίθεση από μια βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστή για τις προσωπικές επιθέσεις, η οποία στερείται οποιασδήποτε τεκμηρίωσης, επιχειρηματολογίας και νομίζω ότι ήταν μια, με τοξικά χαρακτηριστικά, επίθεση του συγκεκριμένου ατόμου κατά του οποιουδήποτε στελέχους της Κυβέρνησης για οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Την Παρασκευή, ο κ. Κασσελάκης έκανε κάποιες προτάσεις για την ανακούφιση των νοικοκυριών, από τη Νέα Σμύρνη, 0% Φ.Π.Α. σε κάποια είδη πρώτης ανάγκης ή 6%, πλαφόν στις εταιρείες ενέργειας για το κέρδος τους 5%. Θα ήθελα να ρωτήσω, πώς βλέπετε, πώς ακούτε αυτές τις προτάσεις, δεδομένου ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ακρίβεια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο άλλαξε τα τελευταία 14 χρόνια στην Ελλάδα είναι ότι από το «λεφτά υπάρχουν», πήγαμε στο «λεφτόδεντρα υπάρχουν». Άλλη μια έκδοση της λογικής των λεφτόδεντρων από τον κ. Κασσελάκη. Μόνο ο μηδενισμός του Φ.Π.Α. στον οποίο αναφέρεστε -το είδαμε και στη συνέντευξη που έδωσε στο Mega, δεν έδωσε καμία απάντηση στην επίμονη προσπάθεια του δημοσιογράφου να μάθει τελικά από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά- είναι μόνο 2,3 δις τον χρόνο. Αυτά είναι κινήσεις, οι οποίες συνεπάγονται δύο τινά: Ή είναι κινήσεις εντυπωσιασμού, προτάσεις μόνο και μόνο για να πούμε κάτι, άρα προτάσεις που δεν θα γίνουν πραγματικότητα ή υποκρύπτουν περισσότερους φόρους. Η τραγική εμπειρία που είχαμε με την προηγούμενη Κυβέρνηση του κόμματος που είναι Πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, έδειξε και τα δύο. Και, παράδειγμα, και για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είχαμε περαιτέρω επιβάρυνση μέσω του ΕΝΦΙΑ και άλλους 27 φόρους, αλλά είχαμε και περιπτώσεις όπου για να γίνουν υποτίθεται αυτά που ήθελαν να κάνουν, είχαμε μια αύξηση πολλών φορολογικών συντελεστών και μια περαιτέρω επιβάρυνση σε κάποιες άλλες κατηγορίες φόρων. Διαλέγει και παίρνει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην πράξη είδαμε ότι αυτή η λογική του «λεφτά» ή «λεφτόδεντρα υπάρχουν» οδηγεί μόνο στο χείλος του γκρεμού. Αλλά νομίζω ότι πιο σημαντικό για την Κυβέρνηση είναι να δει κανείς μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες τι έχει ανακοινωθεί. Έχει ανακοινωθεί αύξηση του κατώτατου μισθού, έχει ανακοινωθεί περαιτέρω μείωση του ρεύματος για τους πολίτες, αποκλιμάκωση, με ακόμα πολλά βήματα να πρέπει να γίνουν, του πληθωρισμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που κάναμε κάποιες συγκεκριμένες στοχευμένες κινήσεις. Μία πολύ σημαντική ανακοίνωση κατά του σχολικού εκφοβισμού, που ήδη έχουμε πολλές -πάνω από 40- καταγγελίες σε συνέχεια όλων των προηγούμενων ενεργειών. Οι περαιτέρω ενέργειες για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, προγράμματα για τη στήριξη των πολιτών για τον τουρισμό, όλες αυτές οι ανακοινώσεις για την Πολιτική Προστασία. Με αυτά έχουμε καθήκον να ασχοληθούμε, γιατί αυτά έχουν αρχή, μέση και τέλος. Προκύπτουν από συγκεκριμένο σχεδιασμό, εφαρμόζουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, λύνουν συγκεκριμένα προβλήματα των πολιτών και δεν είναι θεωρίες, οι οποίες δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Έτσι θα συνεχίσουμε, έτσι θα πορευτούμε και μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά τις ευρωεκλογές και καθ΄ όλη τη διάρκεια της τετραετίας.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε τη διαγραφή του Δημήτρη Κυριαζίδη, λόγω ομοφοβικών δηλώσεων κατά του κ. Κασσελάκη. Τι σχολιάζει η Κυβέρνηση πάνω στις δηλώσεις αυτές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σκεφτείτε τι θα έλεγε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εάν ο όποιος κ. Κυριαζίδης είχε καταδικαστεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη ή αν είχε αναρτήσει φωτογραφίες συναδέλφων σας ή δικαστών ή οποιουδήποτε πολίτη εν είδει προγραφών. Το να ζητάει τη διαγραφή του οποιουδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που έχει στην πρώτη γραμμή έναν καταδικασμένο, 13-0, έναν πρώην Υπουργό και νυν βουλευτή που έχει απειλήσει πολλές φορές δημοσιογράφους ή δικαστές, είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Είναι δεδομένος ο σεβασμός και της Ν.Δ. και συνολικά της Κ.Ο. στα δικαιώματα και τις επιλογές του οποιουδήποτε πολίτη. Μακριά από εμάς η οποιαδήποτε επίθεση. Και νομίζω ότι και ο ίδιος ο βουλευτής το διατύπωσε, ότι αυτό ήταν εν τη ρύμη του λόγου του και δεν υπήρχε καμία ή οποιαδήποτε παραμικρή διάθεση προσβολής οποιουδήποτε πολιτικού αντιπάλου. Και εν πάση περιπτώσει, το αποδεικνύουμε και με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αναφερθήκατε στις πυρκαγιές που ξεκίνησαν πιο νωρίς και προβλέψατε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Εκτός από τα επιχειρησιακά στα οποία αναφερθήκατε πριν, εναέρια μέσα και να επιβλέπουν επιτόπου, φέτος τι άλλο έχει γίνει ή σχεδιάζεται να γίνει που δεν είχε προβλεφθεί πέρυσι. Δηλαδή, πόσο πιο θωρακισμένη, είτε με ποιο τρόπο, ποιο στελεχικό δυναμικό θα είναι η χώρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα έχω αναφέρει τα περισσότερα στην αρχική μου εισήγηση. Τα είπε και ο Πρωθυπουργός στον εβδομαδιαίο απολογισμό. Τα έχει αναφέρει πολλές φορές και ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας. Περισσότεροι πυροσβέστες, 700 δασοπυροσβέστες φέτος παραπάνω. Αυξήσαμε τις αερομεταφερόμενες Μονάδες των Δασοκομάντος από 6 σε 16 σε όλη την Ελλάδα. Νέα προληπτικά σχέδια καθαρισμού εκτάσεων και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και σε επίπεδο φύλαξης και καλύτερου καθαρισμού αντιπυρικών ζωνών γύρω από στρατόπεδα. Ψηφιακή πλατφόρμα που θα δηλώνουν οι πολίτες στους Δήμους τα οικόπεδα που έχουν καθαρίσει. Και βέβαια, αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Μόνο οι συλλήψεις των τελευταίων ημερών το μαρτυρούν αυτό. Αυστηροποίηση των ποινών, αυστηροποίηση των προστίμων, ακόμα και σε επίπεδο εμπρησμών από αμέλεια. Εμείς, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, δεν θα βγούμε ποτέ να πούμε ότι όλες αυτές οι ενέργειες θα εξαφανίσουν ένα πρόβλημα, το οποίο προκύπτει από μια νέα πραγματικότητα ως προς την κλιματική κρίση. Αλλά με μετρήσιμα αποτελέσματα, με συγκεκριμένες κινήσεις που κάνουμε, προσπαθούμε να μειώσουμε τις συνέπειες. Να αυξήσουμε ραγδαία το ποσοστό άμεσης επέμβασης και επιτυχούς έκβασης μιας επιχείρησης κατάσβεσης. Και βέβαια, να ξέρουν αυτοί που μας ακούν ότι αυτοί οι οποίοι θα διακινδυνεύσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο την ασφάλεια των πολιτών, την περιουσία των πολιτών, πολύ περισσότερο τη ζωή των πολιτών, θα έχουν πολύ πιο αυστηρές συνέπειες. Και βέβαια, για να μην το ξεχνάμε, είναι μια Κυβέρνηση, η οποία έχει καταφέρει μια πολύ σημαντική κατάκτηση -η οποία σε άλλες περιπτώσεις θα είχε σώσει ανθρώπινες ζωές- την προστασία της ανθρώπινης ζωής, με τα σχέδια εκκένωσης, με το «112», το οποίο κάθε χρόνο εξελίσσεται και έχει έρθει για να μείνει.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, την περασμένη εβδομάδα ο κύριος Γεωργιάδης έφερε ως νομοθετική βελτίωση μία ρύθμιση για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Γιατί την έφερε έτσι και δεν την έβγαλε κανονικά σε διαβούλευση και τι σκοπό έχει να κάνει η κυβέρνηση; Και την πήρε πίσω, με συγχωρείτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα επανέλθει ο κύριος Γεωργιάδης, γι’ αυτό το σκέλος. Κοιτάξτε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το ΕΣΥ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δηλαδή, κυρίως τους ανθρώπους οι οποίοι υπηρετούν στο ΕΣΥ, να αυξήσει τους μισθούς τους. Έχει κάνει αρκετές ενέργειες, προφανώς χρειάζονται κι άλλες. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η μισθολογική κατάσταση των υπηρετούντων στο ΕΣΥ είναι αυτή που θέλουμε να ισχύει. Έχουμε ακόμα βήματα, δηλαδή, να κάνουμε, αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, θέλουμε να κάνουμε το ΕΣΥ περισσότερο ελκυστικό, πέραν του μισθολογικού και σε άλλα επίπεδα. Δηλαδή, και τα απογευματινά χειρουργεία, ένας από τους λόγους που εφαρμόζεται είναι για να έχει περαιτέρω εισόδημα ο γιατρός ή ο νοσηλευτής, οι υπηρετούντες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η δυνατότητα που τους δίνουμε και θα υλοποιηθεί άμεσα για έργο πέραν αυτού στο νοσοκομείο που δουλεύουν, που υπηρετούν, πάντοτε χωρίς να αφήνουν πίσω τις υποχρεώσεις τους μέσα στο ΕΣΥ και αυτό, ως κίνηση, εκεί αποσκοπεί. Είναι ξεκάθαρη η στόχευσή μας να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, να ενισχύσουμε τους γιατρούς, να ενισχύσουμε τους νοσηλευτές και στο τέλος της ημέρας υπάρχει μία πραγματικότητα. Γίνονται πολλές προκηρύξεις, προχωράνε οι προσλήψεις, αλλά ένα μέρος των προκηρύξεων δεν ολοκληρώνεται. Δηλαδή, κάποιες προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται περισσότερα πράγματα, όλα αυτά τα οποία υλοποιούνται, να γίνει πιο ελκυστικό το ΕΣΥ. Όλες, λοιπόν, αυτές οι κινήσεις εκεί αποσκοπούν.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συμπληρωματικά, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ με την οποία όριζε ότι γενικοί διευθυντές μπορούν να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Τον Ιούλιο πέρυσι είχαμε δει και άλλη απόφαση που έκρινε παράνομες τις προκηρύξεις. Η πολιτική της κυβέρνησης προχωρά ανεξάρτητα από αυτές τις αποφάσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς πάντοτε σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και προσαρμόζουμε τις αποφάσεις μας, με βάση όσα μας ζητάει, πάντοτε, η Δικαιοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται η πολιτική μας, το αντίθετο. Αλλά, οποιεσδήποτε συστάσεις, οποιαδήποτε πορίσματα μιας απόφασης, μας υποχρεώνει να προσαρμόζουμε την πολιτική μας πάνω σε αυτές. Εμείς σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, ανεξαρτήτως του τι λέει μία απόφαση, είτε είναι σε επίπεδο διοικητικό, είτε είναι σε επίπεδο ποινικό, είτε είναι σε αστικό, είτε σε όλα, τέλος πάντων, τα επίπεδα.