Καλό μεσημέρι,

Η αποτρόπαιη δολοφονία μιας νέας κοπέλας, της Κυριακής, στους Αγίους Αναργύρους, μας έχει όλους συγκλονίσει. Ο δράστης βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες, απομακρύνοντας από τη θέση τους αστυνομικούς οι οποίοι ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες προηγήθηκαν από το αποτρόπαιο έγκλημα.

Οι αρμόδιες αρχές και η Δικαιοσύνη θα εξετάσουν κάθε πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ενεργειών, αλλά, ακόμα και αν έπρεπε να γίνουν επιπλέον ενέργειες οι οποίες δεν έγιναν για να αποφευχθεί το μοιραίο. Η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς.

Αλλά οι μόνοι αρμόδιοι να αποδώσουν ευθύνες είναι η Δικαιοσύνη και όσοι διεξάγουν την σχετική έρευνα.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε όλο το υλικό σε όλες τις Αρχές, αλλά και η ίδια διεξάγει έρευνες. Θα υπάρξει πλήρης η αλήθεια και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας και ταυτόχρονα θα υπάρξει όλος εκείνος ο απολογισμός που πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα».

Άμεσα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα και τα στοιχεία θα σταλούν στον Εισαγγελέα ο οποίος θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία.

Όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους, δεν χωρούν δικαιολογίες, αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι στην συνολική εικόνα της αντιμετώπισης του φαινομένου των γυναικοκτονιών και εν γένει της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Επίσης, είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών.

Κυρίως όμως -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και να κάνουν καταγγελίες. Γιατί τότε θα έχουμε αποτύχει ως κοινωνία.

Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα. Και υπάρχουν γυναίκες που την ζουν καθημερινά.

Aπό το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επικαιροποιούνται διαρκώς.

Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Περισσότεροι από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Aυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της Αστυνομίας, το Panic Button.

1.367 γυναίκες εγκατέστησαν με τη συνδρομή της αστυνομίας και των Συμβουλευτικών Κέντρων την εφαρμογή Panic Button, ως τον Απρίλιο του 2024.

Έχει γίνει χρήση του 270 φορές ενώ και στις 270 περιπτώσεις οι γυναίκες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά.

Στη διάρκεια του 2023, 5.796 γυναίκες κάλεσαν στην γραμμή SOS 15900, για να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Το 65% αφορούσε καταγγελία νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου ενώ 1.609 γυναίκες κάλεσαν ζητώντας ενημέρωση και συμβουλές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, 1.359 γυναίκες κάλεσαν στο 15900 για να καταγγείλουν περιστατικά βίας, με το 61% να αφορά σε νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο, ενώ 406 γυναίκες κάλεσαν για ενημέρωση και συμβουλές.

Επιπλέον, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα τα οποία προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική, καθώς διαθέτουν ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία.

Από την έναρξη λειτουργίας τους και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 έχουν απευθυνθεί στα κατά τόπους συμβουλευτικά κέντρα της χώρας μας 53.247 γυναίκες.

Λειτουργούν, ακόμη, 20 Ξενώνες φιλοξενίας οι οποίοι αυτή τη στιγμή φιλοξενούν 67 γυναίκες και 73 παιδιά, ενώ οι χώροι τους φυλάσσονται σε 24ωρη βάση.

Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με θύματα γυναίκες οι οποίες βρίσκουν το θάνατο από άνδρες θύτες επειδή απλώς και μόνο είναι γυναίκες, όπως, ορθώς κοινωνικά έχει χαρακτηριστεί ως γυναικοκτονία είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Και να το ξεκαθαρίσουμε: Προφανώς οι γυναικοκτονίες είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει διαχρονικά και η χώρα μας.

Ακόμα και αν η χώρα μας βρίσκεται χαμηλότερα απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτό δεν μας λέει τίποτα, αφού κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι από μόνη της η πιο τραγική είδηση. Άλλωστε, η ανθρώπινη ζωή δεν χωρά σε μέσους όρους.

Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη να ξεριζωθούν κατεστημένες νοοτροπίες και παθογένειες. Και με επιμονή και προσήλωση θα προσπαθούμε να το καταφέρουμε.

Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται τα θύματα, να τα στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο και να αποδίδουμε στους θύτες τις αυστηρότερες δυνατές ποινές ανάλογα με τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει.

Γι’ αυτό και προτιμούμε από προτάσεις με μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα, να αυστηροποιούμε στην πράξη τις ποινές, επαναφέροντας από το 2022, εν προκειμένω για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, την ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή και αυστηροποιώντας περαιτέρω με τις πρόσφατες αλλαγές τις διατάξεις της υφ’ όρον απόλυσης ώστε να μένουν περισσότερα χρόνια οι δράστες στην φυλακή.

——

Πάνω από 255.000 είναι οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού.

Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων, που είναι υπόχρεες διασύνδεσης.

Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση ξεπέρασαν τις 145.000, ενώ πάνω από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται δε πως το υπολειπόμενο περίπου 10% των επιχειρήσεων αφορά σε:

εποχικές επιχειρήσεις, που έχουν περιθώριο να διασυνδεθούν μέχρι και την ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας τους,

επιχειρήσεις που ούτε έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα, αλλά ούτε προχώρησαν στον προγραμματισμό ραντεβού για τη διασύνδεση της ταμειακής τους μηχανής με το POS εντός Απριλίου και οι οποίες είναι πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επικοινωνίες, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, με τις εν λόγω επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε αμέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των διασυνδέσεων έχει ενταθεί, καθώς ολοκληρώνονται περί τις 5.000 διασυνδέσεις ημερησίως.

—-

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεξαγωγή του πρώτου ηλεκτρονικού γραπτού διαγωνισμού, του τεστ δεξιοτήτων δηλαδή, από το ΑΣΕΠ για όλες τις θέσεις Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας. To ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 94%. Τα υψηλά αυτά ποσοστά δίνουν μια ηχηρή απάντηση σε όσους διέδιδαν ότι το τεστ δεξιοτήτων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ή ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη διαδικασία επιλογής.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης δεξιοτήτων, οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.

Η υλοποίηση του νέου πλαισίου επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο σημειωτέον ψηφίστηκε από τη Βουλή μόλις στα τέλη του περασμένου έτους, προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

—-

Πρόστιμα συνολικού ύψους  1.380.000 ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 13 επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου διαπιστώθηκαν παραβάσεις για αποκόμιση μικτού κέρδους υψηλότερου από το αντίστοιχο μικτό κέρδος του 2021 σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Η μάχη της κυβέρνησής μας για την έμπρακτη καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι διαρκής. Δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή, συνεχίζουμε και εντείνουμε, με αυστηρούς ελέγχους, την τιμωρία της αισχροκέρδειας σε όλη την αγορά».

—-

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 2021 και 2022 η ανισότητα και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκαν οριακά ενώ, αντίθετα, μικρή βελτίωση παρατηρείται στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (από 26,3% σε 26,1%). Το ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης προστάτεψαν τα πλέον ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το λεγόμενο «χάσμα φτώχειας» που δείχνει πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί συμπολίτες μας μειώθηκε σημαντικά, από 23,8% σε 22,5%.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια μετατόπιση των εργαζομένων σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

Κατά συνέπεια, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων πέτυχε υψηλή ανάπτυξη, αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας χωρίς διεύρυνση ανισοτήτων.

Έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες και το ποσοστό των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

—–

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το οποίο θεσπίζονται μέτρα εσωτερικού δικαίου για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Κανονισμού 2022/2065 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως «Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες».

Η «Πράξη» στοχεύει  στις λεγόμενες «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες», ενώ εισάγει κανόνες άμεσης εφαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τις λεγόμενες «ενδιάμεσες υπηρεσίες», όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online market places και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για παράδειγμα, εξασφαλίζει:

Εύκολο τρόπο καταγγελίας παράνομου περιεχομένου, αγαθών ή υπηρεσιών

Ισχυρότερη προστασία των ατόμων που αποτελούν στόχο διαδικτυακής παρενόχλησης και εκφοβισμού

Διαφάνεια σχετικά με τη διαφήμιση

Απαγορεύσεις ορισμένων ειδών στοχευμένης διαφήμισης, όπως αυτές που χρησιμοποιούν ευαίσθητα δεδομένα ή τα δεδομένα ανηλίκων

Απλοποιημένους όρους και προϋποθέσεις.

—–

Σημαντική βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών από τον e– ΕΦΚΑ αναγνωρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου, οι βάσιμες αναφορές για ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, μειώθηκαν πέρυσι 40% σε σχέση με το 2022. Ο αριθμός των εκκρεμών κύριων συντάξεων από 1 εκ. που ήταν προ διετίας έχει υποχωρήσει σήμερα κάτω από τις 23.000 και βαίνει μειούμενος. Την ίδια στιγμή το τηλεφωνικό κέντρο 1555, για την εξυπηρέτηση των πολιτών σχετικά με τα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα, δέχθηκε, μόνο το τελευταίο εξάμηνο, 8,5 εκατομμύρια κλήσεις, και εξυπηρέτησε πάνω από το 96% αυτών. Ο δε μέσος χρόνος της εξυπηρέτησης ήταν μόλις 3,3 λεπτά και η διάρκεια αναμονής μόνο 18 δευτερόλεπτα.

—–

Σημαντικό είναι μάλιστα και το γεγονός ότι υπήρξε συνολική μείωση στις αναφορές των πολιτών το 2023 σε σχέση με το 2022, καταδεικνύοντας την σαφή βελτίωση της επικοινωνίας πολιτών και δημοσίου τομέα.

Ειδικότερα: 13.552 αναφορές πραγματοποιήθηκαν το 2023, έναντι 17.035 το 2022.

Η διαλειτουργικότητα, οι ψηφιακές υπηρεσίες έχουν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε ολοένα και περισσότερο τους πολίτες στην επαφή τους με το σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου.

—–

Καταβλήθηκε η πρώτη δόση για το 2024 της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης κινητήρων σε επαγγελματίες αγρότες.

Συγκεκριμένα πιστώθηκε ποσό άνω των 39 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 307 χιλιάδες δικαιούχους.

Πραγματοποιούμε την δέσμευσή μας για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μελετάμε την διαδικασία επιστροφής του για τα επόμενα έτη προκειμένου να αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά.

—-

Παράλληλα, εντείνονται οι έκτακτοι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια στην αγορά και στις πύλες εισόδου εν όψει Πάσχα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί:

  • 78 μη συμμορφώσεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 17 επιχειρήσεις

  • Έχουν γίνει 297 έλεγχοι σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, έχουν εντοπιστεί 39 μη συμμορφώσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 57 συστάσεις σε επιχειρήσεις και 300 σε χονδρεμπόρους

  • 177 δείγματα γαλακτοκομικών έχουν σταλεί προς χημικό έλεγχο από σημεία λιανεμπορίου και 267 για έλεγχο ετικέτας

  • 22 δείγματα ελαιολάδου και 16 δείγματα μελιού έχουν σταλεί προς έλεγχο

Συνολικά έχουν επιβληθεί πρόστιμα σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Αύριο, Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 19:00 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, χτες χαρακτηρίσατε υποκρισία το να ζητά κανείς τη θεσμοθέτηση του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα, σήμερα κάνατε λόγο για προτάσεις με επικοινωνιακό χαρακτήρα και επικαλεστήκατε ότι με το Άρθρο 299 του Ποινικού Κώδικα στην ανθρωποκτονία η ποινή είναι ισόβια. Γνωρίζετε, όμως, φαντάζομαι σαν νομικός ότι το Άρθρο 84 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ελαφρυντικές περιστάσεις στην ανθρωποκτονία και μπορεί να οδηγήσει σε μη ισόβια. Και γνωρίζετε, φαντάζομαι, όπως όλοι μας, ότι πολλές φορές, ειδικά σε περιπτώσεις γυναικοκτονιών θεωρείται ελαφρυντικό ο βρασμός ψυχής του δράστη, το πάθος: «έγκλημα πάθους», αυτά τα έχουμε ακούσει ακόμη και από εισαγγελείς. Δεν θεωρείτε, επομένως, ότι η ποινική θεσμοθέτηση του όρου θα διασφαλίσει, όχι να τιμωρούνται πιο αυστηρά οι δολοφονίες γυναικών από αυτές των αντρών, αλλά θα διασφαλίσει ότι δεν θα βρίσκουν ελαφρυντικά σε τυχόν πατριαρχικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις, που μπορεί να έχουν ακόμη και οι δικαστές μέσα τους; Και μην μου πείτε για τον ΣΥΡΙΖΑ σας παρακαλώ, γιατί εσείς κυβερνάτε πέντε χρόνια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λοιπόν, καταρχάς, η υποκρισία αναφέρθηκε ως κυρίαρχη ιδεολογία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναφέρεται ως έκφραση για κάποιον πολίτη, κάποιον ιδιώτη ή κάποιο πολιτικό κόμμα, το οποίο μπορεί να έχει μία συγκεκριμένη άποψη, που και πάνω στην ερώτηση που μου κάνατε, θα σας απαντήσω -θεωρώ- τεκμηριωμένα, λόγω και της νομικής μου ιδιότητας. Αλλά επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με αυτό, γιατί η πρόταση αυτή δεν κατατέθηκε αόριστα και η ερώτηση που μου έγινε, ήταν για αυτούς που έκαναν την πρόταση, που όταν είσαι ένα κόμμα, όταν κυβερνάς και την ανθρωποκτονία από εκεί που είναι μόνο ισόβια την κάνεις ισόβια ή μέχρι 15 χρόνια. Δηλαδή, ένα δικαστήριο μπορεί να βάλει 15, 14, 13, ακόμη και 10 χρόνια, δηλαδή σε πέντε χρόνια να είναι έξω ο δολοφόνος κι ενώ το έχεις κάνει αυτό και δεν έχεις πει μια «συγγνώμη» στον κόσμο, στους συγγενείς των θυμάτων, στην κοινωνία, που δήθεν είσαι ευαίσθητος και έρχεσαι την ίδια μέρα μιας στυγερής δολοφονίας και το μόνο που ξέρεις να κάνεις είναι μια επικοινωνιακού χαρακτήρα πρόταση, ε, αυτό είναι υποκριτικό και οφείλουμε να το καταδείξουμε όταν μας ρωτάνε για αυτή την πρόταση.

Τώρα, στην ουσία της ερώτησής σας, υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνησή μας στην ανθρωποκτονία επανέφερε ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια. Ένα έγκλημα έχει μια συγκεκριμένη τυποποίηση, αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση -τώρα κάνουμε μια πολύ εξειδικευμένη συζήτηση, αλλά είναι αναγκαστικό για να απαντήσω στην ερώτησή σας- κι έχει μια συγκεκριμένη ποινή. Εν προκειμένω, η αυστηρότερη ποινή που υπάρχει, που προβλέπει το δικαιϊκό μας σύστημα είναι τα ισόβια. Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι ζητάνε αρχικά να μπει ως επιβαρυντική περίσταση στην ανθρωποκτονία ο όρος της γυναικοκτονίας, που κοινωνικά τον αποδεχόμαστε και έχουμε κάνει και πολύ μεγάλη συζήτηση -και ο Πρωθυπουργός έχει αρθρογραφήσει για το συγκεκριμένο θέμα- πρακτικά το μόνο που μπορούν να πουν, αλλά δεν το λένε, γιατί προφανώς αυτά τα έχουμε λύσει πολλά χρόνια, είναι να επανέλθει η θανατική ποινή. Γιατί πάνω από τα ισόβια δεν υπάρχει κάτι άλλο και, προφανώς, και δεν θα ξεκινήσουμε πάλι συζήτηση για την θανατική ποινή. Ένα παράδειγμα τέτοιας πρότασης που υλοποιήθηκε -και θα σας απαντήσω και στα επιμέρους που με ρωτήσατε- είναι αυτό το οποίο κάναμε εμείς το 2021 για τον βιασμό ανηλίκου. Τι κάναμε; Στο αδίκημα του βιασμού, που η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια, ήρθαμε και βάλαμε μαζί με τον θανατηφόρο βιασμό και τον ομαδικό βιασμό, που είναι ισόβια, και τον βιασμό ανηλίκου ως επιβαρυντική περίσταση, ο οποίος πήγε ισόβια. Δηλαδή, πήγαμε σε ένα έγκλημα που έχει ποινή τα 20 χρόνια και βάλαμε επιπλέον επιβαρυντική περίσταση τον βιασμό ανηλίκου.

Αυτό που με ρωτήσατε έχει να κάνει με τα ελαφρυντικά. Δύο διαφορετικά ελαφρυντικά: το γενικό κανόνα του Άρθρου 86 για τα ελαφρυντικά και τον ειδικό κανόνα που έχει να κάνει με την ανθρωποκτονία για τον βρασμό, βρασμό ψυχικής ορμής. Πρακτικά, δηλαδή, τι μου λέτε; Να πάμε να νομοθετήσουμε, να αποκλείεται να πάρει ελαφρυντικό ένας δράστης μιας γυναικοκτονίας -αν καταλαβαίνω καλά, αυτό με ρωτάτε- από πριν. Δηλαδή, να μην μπορεί αυτός ο άνθρωπος, εφόσον καταδικαστεί να πάρει ελαφρυντικό.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Με συγχωρείτε, μια διευκρίνιση. Δεν είπα a priori.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εφόσον καταδικαστεί…

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Είπα να αναγνωρίζεται η γυναικοκτονία -ούτε μίλησα για θανατική ποινή- αλλά να…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗ: Για τη θανατική ποινή είπα το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε σε περίπτωση που λέει κάποιος ένα έγκλημα που έχει ισόβια, να βάλουμε επιβαρυντική περίσταση.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Να διασφαλίζεται ο ειδικός χαρακτήρας του εγκλήματος. Δεν διασφαλίζεται, για αυτό και τη γλιτώνουν τόσο εύκολα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι, μισό λεπτό. Ο Ποινικός Κώδικας, οι νόμοι έχουν συγκεκριμένη διατύπωση. Έρχεται κάποιος και λέει: να διασφαλίσουμε νομικά τον όρο, ποινικά, δηλαδή, τον όρο γυναικοκτονία. Δεν νομοθετούμε αόριστα και γενικά. Πρέπει να έρθει, λοιπόν, αυτός που το προτείνει αυτό να μας πει τι λέει. Είτε λέει να βάλουμε μεγαλύτερη ποινή -που για αυτό είπα για την θανατική ποινή- που δεν υπάρχει, γιατί θα έπρεπε να μας πουν αυτοί που μας το λένε, να επαναφέρουμε τη θανατική ποινή, που κάτι τέτοιο, νομίζω, δεν το συζητάει κανείς και ορθώς. Φεύγει αυτό, λοιπόν, στην άκρη. Είτε με βάση τα άρθρα που μου είπατε, να πρέπει κάποιος που καταδικάζεται για το συγκεκριμένο έγκλημα να μην μπορεί να ζητήσει να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί μου αναφέρατε τα άρθρα των ελαφρυντικών. Μα τα ελαφρυντικά είναι μια ξεχωριστή διαδικασία του δικαστηρίου, που το κάθε δικαστήριο τα κρίνει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θεωρώ ότι μια τέτοια πρόταση, δεν υπάρχει περίπτωση να σταθεί σε καμία περίπτωση και θα εκπέσει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Δεν μπορείς, δηλαδή, να πεις από πριν σε κάποιο δικαστήριο για όλα συλλήβδην τα εγκλήματα με τον ίδιο χαρακτηρισμό, να μην εξετάσει την πιθανότητα ελαφρυντικών περιστάσεων. Τώρα, το αν μου λέτε ότι πρέπει να εξετάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας πράξης, αν για παράδειγμα, το κίνητρο ενός δολοφόνου ήταν να επιβληθεί σε μία γυναίκα, άρα είναι γυναικοκτονία, αυτό στα δικαστήρια στην πραγματικότητα γίνεται. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί για να εξετάσει ένα δικαστήριο αν θα δώσει σε κάποιον ελαφρυντικά, άρα θα του μειώσει την ποινή, κοιτάει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, με βάση το τι προβλέπει ο νόμος. Αυτό συμβαίνει, αλλά δεν λένε αυτό αυτοί που το προτείνουν. Λένε -μόνο και μόνο για να κάνουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι- βάλτε το ως επιβαρυντική περίσταση. Όταν, λοιπόν, σε ένα έγκλημα η ποινή είναι η μεγίστη των ποινών, το να προτείνεις να μπει επιβαρυντική περίσταση είναι μια πρόταση στο κενό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς, αντί για επικοινωνιακές προτάσεις, προτιμούμε την ουσία.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πέραν του ζητήματος της ποινικής ή μη κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία», η Κυβέρνηση είναι σε μία τροχιά να λάβει αποφάσεις ενισχυτικές ως προς την καταστολή ή την πρόληψη τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων, προκειμένου να μην απαντώνται συχνότερα στο μέλλον;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν λύνει κανένα πρόβλημα από μόνη της. Μακάρι με το να ψηφίζονται αυστηρότεροι και δικαιότεροι Ποινικοί Κώδικες να αρκούσε αυτό για να μειωθούν τα εγκλήματα. Δεν έχουμε αυταπάτες. Και μάλιστα αυτό είναι και μία απάντηση σε αυτούς που ενώ είχαν μειώσει τις ποινές, τώρα κάνουνε προτάσεις χωρίς αντίκρισμα. Δηλαδή, θεωρεί κανείς ότι από μόνη της μια αυστηροποίηση μιας ποινής έναν δολοφόνο, όπως τον προχθεσινό, θα τον έκανε να μην προβεί στην ενέργειά του; Μακάρι, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι δεν αρκεί. Είναι σημαντική η αυστηροποίηση των ποινών, αλλά δεν αρκεί.

Προσπάθησα να σας παραθέσω στην αρχική μου τοποθέτηση, με απόλυτο σεβασμό σε αυτό το οδυνηρό το οποίο συνέβη στους Αγίους Αναργύρους, με προφανείς τις ευθύνες ανθρώπων όπως τις αποφασίσει η Δικαιοσύνη, μια πραγματικότητα η οποία εγώ θεωρώ ότι στη μεγάλη της εικόνα δεν είναι απογοητευτική. Τι θέλω να σας πω. Η Κυβέρνηση και την πρώτη 4ετία και τη δεύτερη 4ετία βλέποντας μια χώρα η οποία έχει παθογένειες δεκαετιών, να μην τις έχει κοιτάξει κανείς στα μάτια, όχι να τις έχει αντιμετωπίσει, ένα από αυτά τα οποία είπε είναι ότι θα βελτιώσει την κατάσταση και στο ζήτημα της ανομίας με μια σειρά από μέτρα, τα οποία σας τα απαρίθμησα στην αρχική μου τοποθέτηση. Και για τα Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν στην Αστυνομία και για το πρωτόκολλο ενεργειών το οποίο έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές αρχές και έχουν εκπαιδευτεί 17.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα και με το panic button το οποίο το έχουν χρησιμοποιήσει, όχι εγκαταστήσει απλώς, χρησιμοποιήσει πάνω από 270 γυναίκες στη χώρα. Άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις απέδωσε αυτό το μέτρο. Και για τα κέντρα φιλοξενίας και για τη γραμμή βοήθειας, η οποία επίσης έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές γυναίκες οι οποίες είχαν τη συμβουλευτική καθοδήγηση και προφανώς έχει αποδώσει σε πολλές περιπτώσεις. Το να βγαίνεις και να λες ότι εγώ θα κάνω διάφορα πράγματα, αυστηροποίηση ποινών, περισσότερους αστυνομικούς στα αστυνομικά τμήματα – 1.700 είναι οι περισσότεροι αστυνομικοί μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μάχιμες Υπηρεσίες – θα κάνω το panic button, θα κάνω όλα αυτά τα οποία σας προανέφερα και θα εξαφανίσω αυτό το τραγικό φαινόμενο των γυναικοκτονιών, αν το πεις αυτό είσαι πολιτικός απατεώνας. Εμείς δεν θα το πούμε ποτέ αυτό. Εμείς τι λέμε; Ότι κάνουμε μια σειρά από ενέργειες οι οποίες μειώνουν την ένταση των φαινομένων, δεν τα εξαφανίζουν δυστυχώς. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο εξιχνίασης 90% των ανθρωποκτονιών για τρία συνεχόμενα χρόνια. Γιατί και αυτό έχει μια αξία, να βρίσκεται ο δράστης και να οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Και συνεχίζουμε, να εκπαιδεύουμε τους αστυνομικούς, να δημιουργούμε περισσότερα συμβουλευτικά κέντρα, στα επιπλέον 45 θέλουμε να φτάσουμε, ούτως ώστε να μειωθούν δραστικά, ελπίζω να εξαφανιστούν -αλλά ποιος πιστεύει ότι μπορεί ό,τι και να κάνουμε να εξαφανιστούν τέτοια φαινόμενα- αυτά τα φαινόμενα. Κάθε γυναίκα που χάνεται, κάθε άνθρωπος που χάνεται, κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι ένα τραγικό γεγονός. Ακόμα και μία τέτοια είδηση να φτάσουμε να ακούμε τον χρόνο, σημαίνει ότι κάτι πρέπει να κάνουμε ακόμα. Αλλά στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης, πέραν της οργής, της θλίψης, της αγανάκτησης, που είναι δικαιολογημένα όλα αυτά, το να λέμε δεν έχει γίνει τίποτα το θεωρώ μηδενιστικό.

Και κάτι τελευταίο. Αυτή η περίπτωση δεν ήταν όπως οι άλλες οι περιπτώσεις. Δεν είναι ότι «απλά» ένας άντρας πήγε να σκοτώσει και σκότωσε μια γυναίκα επειδή ήταν γυναίκα. Εδώ συνέδραμε και μία αδιαφορία. Δεν είναι δηλαδή μόνο ένα ζήτημα γυναικοκτονίας. Το τι μπορούσε να κάνει μία αστυνομικός ή ένας άλλος αστυνομικός περισσότερο, τι έπρεπε να κάνει και τι δεν έκανε, δεν θα σας το πω εγώ. Εμείς το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ούτε ανακριτές είμαστε, ούτε εισαγγελείς, ούτε αυτοί που κάνουμε τις έρευνες. Σίγουρα, όμως, αυτό το οποίο είδαμε, ακούσαμε, καταλάβαμε, μας κάνει να καταλάβουμε ότι εκεί πολλά πράγματα δεν έγιναν σωστά και πολλά πράγματα δεν έγιναν καλά. Γι’ αυτό και έχει αποχωρήσει ο διοικητής, έχει αποχωρήσει ο τηλεφωνητής που είπε αυτό το αχαρακτήριστο στη γυναίκα αυτή. Γίνονται έρευνες για όλα τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος, αλλά όπως πρέπει να γίνουν, με νηφαλιότητα για να δούμε πραγματικά τι συνέβη. Αλλά επαναλαμβάνω και άκουσα και τη δήλωση της εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας, πάνω από 50.000 αστυνομικοί υπηρετούν σε όλη την Ελλάδα και πολλοί εξ αυτών έχουν διαχειριστεί πολύ ευαίσθητα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, πολύ σφοδρών επιθέσεων κατά γυναικών, κατά ανηλίκων. Είναι καθήκον τους να το κάνουν. Και πάρα πολλά, τα περισσότερα εξ αυτών ευτυχώς, αλίμονο, έχουν καλή έκβαση, με την έννοια ότι περιορίζεται η δράση του δράστη μέχρι να μην φτάσουμε στο αποτρόπαιο. Δεν είναι είδηση. Αλίμονο αν ήταν κάθε θετική κίνηση της Αστυνομίας είδηση. Είναι το αυτονόητο. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως αυτή η θλιβερή ημέρα με τη θλιβερή κατάληξη. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για να φτάσουμε στο σημείο -μακάρι- να μην έχουμε και καμία τέτοια είδηση.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Θα ήθελα κάποιο σχόλιο για την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την κυρία Αδειλίνη, που παρήγγειλε άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων από τους βουλευτές του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ». Και αν η Κυβέρνηση μετά από αυτό υπάρχει περίπτωση να πάρει και κάποια άλλη πρωτοβουλία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν σχολιάζουμε καμία εν εξελίξει δικαστική υπόθεση, καμία απόφαση της Δικαιοσύνης, είτε αφορά έρευνα, είτε αφορά προκαταρκτική εξέταση, είτε αφορά ανάκριση, είτε οποιαδήποτε παραπομπή σε δίκη. Υπάρχει ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει την κάθε υπόθεση ξεχωριστά. Καθήκον της Εκτελεστικής Εξουσίας είναι να εισηγείται νόμους και της Νομοθετικής να ψηφίζει αντιστοίχως νόμους, οι οποίοι είναι σωστοί και φαίνεται ότι είναι χρήσιμοι, όπως αποφασίζει κάθε φορά, στη Δικαιοσύνη. Εδώ, λοιπόν, είναι και μία ακόμα απάντηση σε εκείνους οι οποίοι δεν είχαν ψηφίσει μια σειρά από τροπολογίες της προηγούμενης 4ετίας οι οποίες, απ’ ό,τι φαίνεται, εφαρμόζονται τώρα από τη Δικαιοσύνη. Όλοι εκείνοι, δηλαδή, οι οποίοι στέκονταν έξω από δικαστικές αίθουσες παριστάνοντας τους δημοκράτες και παριστάνοντας τους υπερασπιστές της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και διαμαρτύρονταν. Και αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα όχι στους πολίτες -γιατί γίνονται συνεχώς αυτές οι «μονταζιέρες»- και όταν ήρθε η ώρα στη Βουλή δεν ψήφισαν τις επίμαχες τροπολογίες. Φαίνεται τελικά αυτές οι τροπολογίες -και δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται αυτό- ήταν χρήσιμες για τη Δικαιοσύνη. Αλλά ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να καταλήξει στα δικά της πορίσματα.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Η αξιωματικός υπηρεσίας του «πάρε το 100», ο σκοπός που δεν έκανε τίποτα ώστε η 28χρονη Κυριακή να μην δολοφονηθεί, ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης που είπε «κυρία μου, δεν είναι ταξί το περιπολικό», όλη αυτή η αδιαφορία ενός συστήματος που η δουλειά του είναι να προστατεύει τον πολίτη και αντί να τον προστατεύσει, εν προκειμένω, άφησε εκτεθειμένη την 28χρονη κοπέλα, έχει πολιτική διάσταση; Το λέω διότι και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θέτουν ζήτημα για τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι ήταν τραγικά όλα όσα μάθαμε από εκείνη την ημέρα. Από εκεί και πέρα, το τι διημείφθη ακριβώς μέσα στο αστυνομικό τμήμα θα το μάθουμε από την έρευνα. Ποιοι ήταν οι διάλογοι μεταξύ των αξιωματικών, των αστυνομικών και της άτυχης αυτής γυναίκας. Αλλά είναι και κάποια πράγματα που είναι προφανή. Δηλαδή, αυτό που ακούσαμε από το τηλέφωνο να λέγεται, είναι όχι απογοητευτικό, είναι θλιβερό. Δηλαδή, δεν έχει λόγια να το χαρακτηρίσει κανείς. Και δυστυχώς σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να έχουμε ακούσει κι εμείς κάτι τέτοιες συμπεριφορές από κάποιους υπαλλήλους. Δεν σημαίνει, όμως, ότι επειδή μπορεί ένας αστυνομικός να μίλησε με τόσο θλιβερό τρόπο ότι αυτό χαρακτηρίζει όλη την ΕΛ.ΑΣ. ή επειδή μπορεί να έχουμε ακούσει από κάποιον δημόσιο υπάλληλο μια πολύ άσχημη κουβέντα, όταν πάμε να κάνουμε τη δουλειά μας, ότι αυτό είναι που χαρακτηρίζει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Ή επειδή ένας αστυνομικός, υποτίθεται πως φρουρούσε μια περιοχή, δεν πήρε είδηση. Δεν ξέρω αν μπορούσε, αλλά είναι πολλά τα ερωτήματα όταν γίνεται κάτι τόσο κοντά στο αστυνομικό τμήμα. Άρα, δικαιολογίες γι’ αυτό που συνέβη στους Αγίους Αναργύρους δεν υπάρχουν. Όποιος ψάχνει να βρει δικαιολογίες, εθελοτυφλεί. Δεν θεωρώ, όμως, ότι οι συμπεριφορές των Αγίων Αναργύρων είναι συνολικά οι συμπεριφορές της ΕΛ.ΑΣ., ούτως ώστε να τις τσουβαλιάζουμε.

Ο Υπουργός, εν προκειμένω, γιατί με ρωτήσατε για τον Υπουργό, προσπαθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Λέει 1.700 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει. Έχουμε δημιουργήσει 18 συμβουλευτικά κέντρα -που δεν υπήρχε ούτε ένα. Δημιουργούμε επιπλέον, 45. Έχει γίνει χρήση από 270 γυναίκες του panic button με επέμβαση και προστασία τους. Λειτουργεί αυτό σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Οικογένειας και Συνοχής. Έχει λειτουργήσει η γραμμή για πάρα πολλά χιλιάδες περιστατικά. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα πρέπει να εξαλειφθούν, που είναι αυτές οι θλιβερές εξαιρέσεις και έχει καθήκον και ο κάθε Υπουργός να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα, μακάρι και να τα εκμηδενίσει. Αλλά πιστεύω -και αυτό εκφράζει και την Κυβέρνηση- ότι δεν μπορούμε να λέμε ακόμα και σε ένα τόσο τραγικό συμβάν ότι η λύση είναι, θα μου επιτρέψετε την έκφραση, «να πάρουμε το κεφάλι» πολιτικά ενός Υπουργού. Τι χρειάζεται, να δούμε τι έχει κάνει ο κάθε Υπουργός και φαίνεται ότι έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα και προφανώς να περιμένουμε όσο πιο γρήγορα να κάνει ακόμα περισσότερα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τον Νοέμβριο του 2022, ο Πρωθυπουργός επισκεπτόταν ένα τέτοιο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας και λίγους μήνες μετά – τον Μάιο – και η σύζυγός του, για να το διαφημίσει, το 2023, προεκλογικά. Εσείς σ’ αυτά που περιέγραψε ο συνάδελφος ή και στις αποπομπές που είπατε, για τα πρόσωπα που φύγανε, είδατε κάποιο ψήγμα λειτουργίας τέτοιου Γραφείου, συμπεριφορές που δείχνουν ότι στον μηχανισμό λειτουργεί Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας; Τι σας εμποδίζει αν σ’ όλα αυτά που λέτε ότι έχετε κάνει προσθέσετε και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας με τη νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας; Φοβάστε τις αντιδράσεις από δεξιά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς – ξεκινάω από το δεύτερο- γιατί να φοβόμαστε τις αντιδράσεις από δεξιά, για μια αυστηροποίηση ενός νόμου; Το να συζητάμε για κάτι το οποίο δεν θα έχει αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι είναι κοροϊδία στον κόσμο. Αν θέλουν κάποιοι να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, εμείς δεν θέλουμε. Να το πούμε τόσο απλά. Όταν σ’ ένα έγκλημα προβλέπονται τα ισόβια, το να έρχεται κάποιος να μου λέει «αυστηροποίησέ το» – όπως είπα πριν – και να μην μου λέει βάλε την θανατική ποινή, που κανένας δεν συμφωνεί, είναι σαν να κοροϊδεύει τον κόσμο. Εμείς δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Και, μάλιστα, όταν είχαν τη δυνατότητα αυτοί που το λένε, να έχουν μειώσει την ποινή. Αυτό είναι εμπαιγμός, με συγχωρείτε.

Αν μου βρείτε έναν τρόπο να αυστηροποιηθεί- όχι εσείς, αυτοί που το προτείνουν – ένα έγκλημα που προβλέπει τα ισόβιακαι δεν σας μιλάω ως δικηγόρος, σας μιλάω ως ένας άνθρωπος που έχει μια λογική όπως όλοι μας εδώ μέσα. Η μεγίστη των ποινών προβλέπεται. Από το 2021, που το άλλαξε η Νέα Δημοκρατία, μέχρι σήμερα. Και λέμε να αυστηροποιηθεί. Μάλιστα. Πως να αυστηροποιηθεί; Αυτό είναι το δεύτερο ερώτημά σας, στο οποίο απάντησα.

Τώρα στο πρώτο. Τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας είναι 18 και θα γίνουν, επιπλέον, 45 με στόχο να υπάρχει σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση. Δυστυχώς, ήταν μηδέν. Αλλά, δυστυχώς και σήμερα δεν είναι σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα. Και ενδεχομένως – πολλοί το συζήτησαν αυτό – ένα από τα λάθη τα οποία έγιναν είναι να μην γίνει παραπομπή στο πλησιέστερο τέτοιο Γραφείο, αυτής της υπόθεσης. Είναι δεδομένο αυτό. Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό που συνέβη στους Αγίους Αναργύρους. Και το ξαναλέω, το είπα και χθες σε μια τηλεοπτική μου συνέντευξη.

Ακόμα και όλο το πρωτόκολλο, το οποίο έχει αποσταλεί με εκπαιδεύσεις συγκεκριμένες, με συνεργασία των εισαγγελικών Αρχών, να έχει ακολουθηθεί από το Αστυνομικό Τμήμα, αν έπρεπε να γίνει και κάτι εκτός πρωτοκόλλου για να σωθεί μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, θα έπρεπε να έχει γίνει.

Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό που συνέβη στους Αγίους Αναργύρους. Αλλά δεν είναι αυτή η διαδικασία, δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των Αστυνομικών Τμημάτων. Αλίμονο, αν ήταν. Δεν το συζητάμε. Αλλά δεν είναι αυτός ο κανόνας. Ήταν μια θλιβερή εξαίρεση. Και μια ζωή, όμως, να χαθεί, αυτή η εξαίρεση πονάει πολύ. Πρώτον, την οικογένεια της γυναίκας αυτής και βέβαια όλη την κοινωνία. Εμείς, λοιπόν, τι έχουμε χρέος; Να σκύψουμε το κεφάλι και να μην υπάρχει ούτε μια τέτοια περίπτωση να συμβεί, έστω και μια φορά ξανά μια τέτοια συνδρομή παραγόντων. Γιατί – το ξαναλέω – το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ότι ήταν απλά από μόνη της μια στυγερή δολοφονία, αλλά ότι προηγήθηκαν μια σειρά από κινήσεις που δεν δικαιολογούνται, από ένα Αστυνομικό Τμήμα, που ενδεχομένως – δεν το ξέρω αυτό με βεβαιότητα, αλλά λογικό είναι να το σκεφτόμαστε- να είχαν αποτρέψει αυτό το αποτέλεσμα, να είχαν προστατεύσει αυτή τη γυναίκα, να μην είχε βρεθεί εκτεθειμένη και να μην είχε χάσει τη ζωή της.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με συγχωρείτε, αλλά επειδή εκεί έξω – και πριν από αυτή τη δολοφονία – είναι πολλές οι γυναίκες, που βρίσκονται σε πολύ καταπιεστικές συνθήκες. Και όταν καταγράφεται ένα τέτοιο γεγονός, το μήνυμα που εκπέμπεται, είναι όχι απλά απογοητευτικό, δηλαδή, εσείς μπορεί να λέτε ότι είναι εξαίρεση, αλλά όταν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, τι μήνυμα φθάνει στις γυναίκες που δεν μιλάνε, που έχουν ανάγκη να μιλήσουν, που βρίσκονται εκτεθειμένες σε βίαιες συμπεριφορές και μια σειρά από τέτοια περιστατικά. Δηλαδή, πως θα ανατρέψετε εσείς αυτό το μήνυμα, να πείτε ότι είναι ασφαλείς, μπορούν να ζητήσουν προστασία από το Κράτος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, ένα από τα πολλά κακά που έκανε αυτή η θλιβερή περίπτωση των Αγίων Αναργύρων, που δεν είναι ο κανόνας στην Αστυνομία, είναι ότι μπορεί κάποιες γυναίκες να σκέφτηκαν «τι θα γίνει αν πάω και εγώ σ’ ένα Αστυνομικό Τμήμα;». Ήταν πάρα πολύ κακή η συμπεριφορά αυτή, πέραν του τραγικού αποτελέσματος, για πάρα πολλούς λόγους. Γι’ αυτό και έχουμε και υποχρέωση εμείς να πούμε στις γυναίκες αυτές, οι οποίες μπορεί να φοβούνται, ότι δεν θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση που αντιμετώπισε η γυναίκα αυτή στους Αγίους Αναργύρους, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ξέρετε, τα στοιχεία, τους αριθμούς δεν τους δίνουμε για να πανηγυρίσουμε για να πούμε ότι πετύχαμε κάτι. Γιατί μιλάμε για ένα θλιβερό θέμα, τραγικό θέμα, που έχει βασανίσει πολλούς συμπολίτες μας, πολλές γυναίκες, πολλούς ανθρώπους σ’ όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά, εδώ δεν είναι ένα ζήτημα να πούμε «είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και όλα καλά». Και έναν άνθρωπο να χάσεις, κάτι πρέπει να κάνεις περισσότερο. Τους αριθμούς αυτούς τους λέμε για να δουν οι γυναίκες που μπορεί να μας ακούν, που μπορεί να μας διαβάζουν, που μπορεί να ξεκινούν από μια πιο ήπια παραβατική συμπεριφορά, αλλά αυτή συνήθως κλιμακώνεται, ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις και με το «panic button» και με τη γραμμή καταγγελίας και με την επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα – όλες αυτές που σας ανέφερα- που έχουν οδηγήσει σε πραγματική βοήθεια. Τα λέμε όλα αυτά για να μας ακούσουν αυτές που φοβούνται. Δεν τα λέμε για να πούμε τι καλοί που είμαστε. Και να πούμε ότι θα κάνουμε και άλλα και περισσότερα και να ενημερωθούν για το που είναι αυτά τα Γραφεία και αυτά τα 18 που λειτουργούν και τα 45 που θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα. Γι’ αυτό κάνουμε αυτήν την επικοινωνία. Δεν είναι, λοιπόν, ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουν γίνει πράγματα. Χρειάζονται περισσότερα; Χρειάζονται περισσότερα και μάλιστα γίνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Π. ΣΩΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οκτώ μήνες πριν από τα Τέμπη, υπάλληλοι στο σταθμαρχείο Λάρισας συζητούσαν πως θα αλλοιώσουν στοιχεία έπειτα από μια θανατηφόρα σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο. Τα ηχητικά ντοκουμέντα και το θέμα τα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα τρείς από τους εμπλεκόμενους, που ακούγονται στα ηχητικά, είναι κατά κάποιο τρόπο πρωταγωνιστές και στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, που ακολούθησε οκτώ μήνες μετά. Το γεγονός δείχνει ότι πραγματικά η κατάσταση στον σιδηρόδρομο σ’ όλα τα επίπεδα ήταν μάλλον διαλυτική και αυτό πρέπει να το γνώριζε και η πολιτική ηγεσία. Η Κυβέρνηση, ποια είναι η θέση της; Τι λέει γι’ αυτό το συγκεκριμένο γεγονός, που έρχεται στη δημοσιότητα, σήμερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, διάβασα το δημοσίευμα της εφημερίδας σας και μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο, η εικόνα που έχουμε είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ερευνάται σε επίπεδο ανάκρισης από την ελληνική Δικαιοσύνη, με όλο το υλικό στη Δικαιοσύνη, το οποίο προφανώς είναι υπό εξέταση. Το να χαρακτηρίσουμε τέτοιους διαλόγους και τέτοιο υλικό είναι περιττό. Είναι αυτονόητο ότι είναι ντροπή να ακούγονται όλα αυτά τα πράγματα και ευτυχώς που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη – γιατί έχουμε εμπιστοσύνη σ’ αυτήν – φανταζόμαστε ότι θα πάρει τις αυστηρότερες αποφάσεις, όπως εκείνη αξιολογήσει και κρίνει.

Τώρα, και αυτό το περιστατικό και αυτό το οποίο συζητάμε τόση ώρα για τους Αγίους Αναργύρους και βέβαια το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα σ’ αυτή τη χώρα, γιατί οι παθογένειες δεκαετιών, πολλές φορές έχουν οδυνηρά αποτελέσματα. Δυστυχήματα, δολοφονίες ή μη αποτροπή δολοφονιών. Δεν το συζητάμε αυτό. Και είμαστε οι τελευταίοι που θα σας πούμε ότι όλα αυτά μέσα σε τεσσεράμισι, πέντε χρόνια έχουν εξαφανιστεί. Θα ήταν και ψέμα να το είχαμε τάξει, θα ήταν και ψέμα να είχαμε πει ότι θα γίνει. Γίνεται μια προσπάθεια σε πάρα πολλά επίπεδα. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως καταλαβαίνετε, είναι εν εξελίξει στη Δικαιοσύνη, δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα. Δεν μπορώ να πω και τίποτα. Μακάρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αλλά, έχουν γίνει πάρα πολλά. Δηλαδή, ο νέος τρόπος επιλογής των διοικήσεων στους Οργανισμούς, η αυστηροποίηση των ποινών, το γεγονός ότι επιστρέφουν αστυνομικοί στις γειτονιές, το γεγονός ότι πλέον υπάρχει αξιολόγηση στο Δημόσιο, το γεγονός ότι μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με μια άλλη παραβατικότητα η οποία, όμως, ενοχλεί πολύ την καθημερινότητα των πολιτών, είτε είναι η φοροδιαφυγή, που μειώνει και έσοδα από το Κράτος, είτε είναι παραβίαση δημόσιων χώρων, είτε είναι η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, όλα αυτά δεν είναι θεωρίες. Έχουν, ήδη, νομοθετηθεί και μάλιστα τα πιο πολλά εξ αυτών, – όπως αυτό με τους servicers, το οποίο έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές- τους πρώτους μήνες της δεύτερης τετραετίας. Χρειάζονται περισσότερα. Κατ’ αρχάς χρειάζεται αυτά να τα δούμε στην πράξη -γιατί τα περισσότερα νομοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια- να αποδίδουν. Πόσες είναι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, οι νομοθετήσεις, όπως ο νέος Χάρτης των Δικαστηρίων – θα γίνει πολύ σύντομα ενημέρωση – ή ο Ποινικός Κώδικας και οι πρωτοβουλίες μας για τον περιορισμό των αναβολών. Όλα αυτά έχουν, ήδη, νομοθετηθεί. Δηλαδή, τα έχουμε κάνει και περιμένουμε να αποδώσουν. Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Και σίγουρα, θα υπάρχουν και θλιβερά περιστατικά τα οποία θα μας γυρίζουν πίσω. Εμείς, όμως, πρέπει να επιμένουμε στον μεγάλο στόχο, που είναι να γκρεμίσουμε όλες αυτές τις παθογένειες, που δυστυχώς είναι διαχρονικές και θεωρώ ότι δεν έχουν κομματικό πρόσημο, αλλά έχει καθήκον η Κυβέρνηση, η νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Χθες, κ. Εκπρόσωπε, αποκαλύφθηκε ότι έγινε έφοδος στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ και κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι όπου ήταν καταγεγραμμένες και όλες οι συνομιλίες. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, ο κ. Τερεζάκης, δήλωσε σήμερα ότι η Δικαιοσύνη έχει το ηχητικό υλικό για το δυστύχημα των Τεμπών από τις συνομιλίες Παλαιοφάρσαλα – Λάρισα από τις 3 Μαρτίου του 2023, ενώ και στις 15 Μαρτίου ελήφθη υλικό από τις ανακριτικές Αρχές, παρουσία αστυνομικών, που ήρθαν στην Καρόλου και ζήτησαν να πάρουν καταγραφές για ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα του δυστυχήματος από περισσότερους σταθμούς. Γιατί, λοιπόν, έγινε τώρα αυτή η έφοδος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και πολύ καλώς έγινε, θα πω εγώ. Και μακάρι κάθε φορά που υπάρχει το οποιοδήποτε ερωτηματικό ή οποιαδήποτε περίπτωση που πρέπει να μην υπάρχει η οποιαδήποτε υποψία, η Δικαιοσύνη – όπως πάντοτε κάνει – να κάνει όλες τις ανακριτικές ενέργειες, ούτως ώστε να δίνονται απαντήσεις. Το γεγονός ότι κάποιοι επειδή είδαν κάτι, αναφέρομαι στον κ. Ανδρουλάκη, γιατί ήταν ο πρώτος που το έκανε αυτό, τη στιγμή που έμαθαν για μια ανακριτική ενέργεια, έσπευσαν να πουν ότι η ενέργεια αυτή έγινε και αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση έλεγε ψέματα, αυτό είναι ερμηνεία Ανδρουλάκη, δεν είναι πραγματικότητα. Αν, όμως, και η έρευνα αυτή αποδείξει ότι οι συνομιλίες, όπως λέει ο κ. Τερεζάκης, που είναι στη δικογραφία, είναι όλες ακέραιες, τότε τι θα πει ο κάθε Ανδρουλάκης, ο οποίος σπεύδει, πριν βγάλει συμπεράσματα η Δικαιοσύνη, να διατυπώσει την οποιαδήποτε κρίση;

Αυτό το πράγμα που συμβαίνει συνολικά σε αυτή τη χώρα, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, να «δικάζουν» οι πάντες, πέραν της Δικαιοσύνης, αλλά δυστυχώς είναι πολύ σοβαρό, νομίζω ότι δεν μας οδηγεί πουθενά. Πολύ καλά έκανε η Ανακριτική Αρχή και διέταξε ακόμα μία ενέργεια και θα κάνει, προφανώς, ό,τι χρειάζεται για να μην υπάρχουν σκιές σε αυτή την υπόθεση. Γιατί, προφανώς, η καχυποψία γεννάται και από αυτή την τοξικότητα της Αντιπολίτευσης. Ό,τι περισσότερο χρειάζεται να γίνει, θα γίνει. Και έτσι πρέπει να συμβεί σε αυτή την υπόθεση και σε όλες τις υποθέσεις. Ας μην κάνουμε, όμως, πολιτική πάνω σε μία ανακριτική πράξη. Ας περιμένουμε, επιτέλους, τη Δικαιοσύνη να βγάλει τα συμπεράσματά της. Προχωράει με πρωτοφανείς, για τα δεδομένα της χώρας μας, ταχύτητες, και έτσι έπρεπε να γίνει, για τη διαλεύκανση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης. Ας την αφήσουμε ήσυχη να κάνει τη δουλειά της. Ας εμπιστευτούμε, επιτέλους, τους δικαστές. Δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα, είναι μια ανεξάρτητη Εξουσία.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Χθες ο ΣΚΑΪ παρουσίασε μία δημοσκόπηση, όπου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,5%, ενώ αυξημένο ποσοστό του κ. Βελόπουλου. Καταρχάς, ένα σχόλιο για τη δική σας επίδοση σε αυτή τη δημοσκόπηση. Και αν η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται μία πίεση από το δεξιά της, όπως από τον κ. Βελόπουλο και τα άλλα κόμματα που κινούνται σε αυτό τον χώρο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως έχουμε πει, αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα κάθε έρευνας, είτε κάποιες μπορεί να μας εμφανίζουν με μια μεγαλύτερη φθορά είτε, όπως αυτή η οποία, μετράει ευρωεκλογές, είναι μια θετική δημοσκόπηση και γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα και γιατί είμαστε στα ποσοστά των τελευταίων ευρωεκλογών. Δεν πρόκειται εμείς ποτέ να εργαλειοποιήσουμε μία δημοσκόπηση ή να την ερμηνεύσουμε θετικά αν μας βολεύει ή να την αμφισβητήσουμε αν δεν μας βολεύει. Είναι μια αποτύπωση της στιγμής – κοινότοπη έκφραση το ξέρω – η οποία μας βοηθά να βγάλουμε συμπεράσματα και στα ποιοτικά και στα ποσοτικά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, που φαίνεται ότι σε μία ακόμη δημοσκόπηση οι πολίτες, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, παρά τα θέματα τα οποία πρέπει να λύσουμε και προσπαθούμε κάθε μέρα να το κάνουμε, μας εμπιστεύονται κατά πλειοψηφία και με πολύ μεγάλη διαφορά από την Αντιπολίτευση, η οποία τι λέει; Λέει ότι σε αυτή τη χώρα όλα πάνε λάθος και ότι πρέπει αύριο το πρωί να γίνουν εκλογές. Οι πολίτες συντριπτικά λένε ότι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Μάλλον κάτι περισσότερο ξέρουν οι πολίτες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όχι η Αντιπολίτευση της χώρας μας.

Ξέρετε, δεν πιστεύω πολύ στις ταμπέλες αυτές για τις οποίες με ρωτήσατε. Γιατί αν κάποιος θεωρεί ότι είναι δεξιός, με το να ταυτίζεται με την Αριστερά και τα επιχειρήματα της άκρας Αριστεράς, για να μην μπορεί ένα νέο παιδί να πάει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, δικαίωμά του να το θεωρεί, αλλά εμείς δεν θέλουμε να υιοθετήσουμε στον δημόσιο διάλογο αυτή τη λογική. Κάθε κόμμα το οποίο φαίνεται ότι ανεβαίνει, προφανώς, φαίνεται ότι έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ένα αυξημένο ποσοστό. Δεν θα το αμφισβητήσουμε εμείς. Εμείς τι κάνουμε; Εμείς δεν πάμε να κάνουμε εκλογές αντιπαραθετικά, ούτε με τον κ. Βελόπουλο ούτε με κανένα άλλο κόμμα. Δεν πιστεύουμε στα συγκοινωνούντα δοχεία. Εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Εμείς θέλουμε να συνεχίζουμε να θωρακίζουμε τα σύνορα της χώρας, θέλουμε να συνεχίζουμε προστατεύουμε, να επιστρέφουν αστυνομικοί στις γειτονιές, να εφαρμόζουμε νομοθεσίες, όπως αυτή του Υπουργείου Δικαιοσύνης που μειώνει τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης και αυστηροποιεί με δικαιότερο τρόπο τις ποινές και να αυξάνουμε το εισόδημα των πολιτών. Να συνεχίζουμε, δηλαδή, γιατί η αύξηση του εισοδήματος, όπως προέκυψε και από τα τελευταία στοιχεία, να είναι μεγαλύτερη και από τον πληθωρισμό. Αυτός είναι ο στόχος, αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, αυτό θέλουν από εμάς οι πολίτες και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε πει, για την παιδεία και για την υγεία και νομίζω γι’ αυτό θα κριθούμε.

Π. ΣΩΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας πάω λίγες μέρες πριν, σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής. Πριν από μερικές μέρες, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Σερβίας είχε επιτεθεί με σφοδρότητα κατά της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, σε σχέση με την έκθεσή της για την ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως εκείνη για την ένωση των σερβικών δήμων. Θα ήθελα να μου πείτε τι λέει η Κυβέρνηση γι’ αυτή την επίθεση του κ. Βούτσιτς, του Προέδρου της Σερβίας στην κυρία Μπακογιάννη; Κυρίως, όμως, αν η θέση αυτή της κυρίας Μπακογιάννη σημαίνει ότι αλλάζει θέση η Κυβέρνηση σε σχέση με το Κόσσοβο, την ευρωπαϊκή του προοπτική και εν τέλει και την αναγνώριση του κρατιδίου αυτού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα στην ακριβώς ίδια ερώτηση στη προηγούμενη Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών αναλυτικά. Επαναλαμβάνω, για αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει η διαχρονική ελληνική θέση. Σας παραπέμπω, μάλιστα, και στο γραπτό σκέλος της απάντησής μου.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Επειδή αναφερθήκατε στην ενίσχυση με αστυνομικούς, τις περιπολίες και τα λοιπά, υπάρχουν και άλλα αστυνομικά τμήματα που λειτουργούν τη νύχτα με δύο-τρία άτομα, τα οποία μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, το να σας απαντήσω με ένα «όχι» ή με ένα «ναι» δεν θα ήταν ασφαλής απάντηση, γιατί δεν είμαι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Υπουργός. Αλλά ακόμα και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Υπουργός δεν μπορεί με αυτή τη βεβαιότητα να πει για κάθε τμήμα, για κάθε λεπτό, ποια είναι ακριβώς η κατάσταση. Γι΄ αυτό και υπάρχουν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες διοικούν την κάθε Αστυνομική Διεύθυνση και δίνουν προφανώς αναφορά. Το να πούμε ότι δεν υπάρχει υποστελέχωση αστυνομικών τμημάτων, θα είναι ψέμα. Είχα την ευκαιρία να γυρίσω όλη την Ελλάδα με την προηγούμενή μου πολιτική ιδιότητα. Ένα από τα πιο κοινά αιτήματα που μου υπέβαλαν και οι άνθρωποι των αστυνομικών τμημάτων και οι πολίτες είναι η υποστελέχωση, να κάνουμε κάτι για την υποστελέχωση. Και έχουν γίνει πράγματα για την υποστελέχωση, χωρίς να έχουμε φτάσει, όμως, στο 100% της δυναμικής των τμημάτων. Δηλαδή, έχει ληφθεί απόφαση από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία πριν τις εκλογές, επί υπουργίας Θεοδωρικάκου, όλοι οι τελειόφοιτοι, οι απόφοιτοι των αστυνομικών Σχολών να πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα του Λεκανοπεδίου. Γιατί εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και στη Θεσσαλονίκη δευτερευόντως ή προσφάτως, όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός μετά τη Δ.Ε.Θ., επιστρέφουν όλο και περισσότεροι αστυνομικοί σε μάχιμες Υπηρεσίες από φύλαξη προσώπων. Συμβαίνει αυτό. Έχουν ξεπεράσει τους 1.700 οι αστυνομικοί που έχουν πάει σε Υπηρεσίες που είναι, αυτό που λέμε, υψηλού κινδύνου, αντιμετωπίζουν περιστατικά υψηλού κινδύνου και σε τμήματα σε πολύ πιο επικίνδυνες περιοχές που έχουν, τέλος πάντων, αυξημένη εγκληματικότητα. Είναι ένα από τα βασικά προβλήματα. Είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από κάποια χρόνια. Χρειάζεται, όμως, να γίνει ακόμα καλύτερη.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ακρίτα, επανήλθε με νέα της ανάρτηση και μεταξύ άλλων λέει πως το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργικού ζεύγους έχει πολιτικό χαρακτήρα. Η ίδια ισχυρίζεται πως έχει γίνει διαστρέβλωση στα όσα έχει πει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ό,τι έχουμε πει μέχρι τώρα, ισχύει. Για τις νομικές ενέργειες, προφανώς αυτό θα υλοποιηθεί, αλλά αφορά τη σύζυγο του Πρωθυπουργού και όλα θα γίνουν όπως, τέλος πάντων, έχουν προαναγγελθεί, με βάση και τους συνηγόρους της. Εγώ απορώ πραγματικά αν διαβάζουμε τα ίδια κείμενα. Δηλαδή, πέραν του γεγονότος ότι το «πόθεν έσχες» του Πρωθυπουργού και το «πόθεν» και το «έσχες», γιατί ακούω να το χρησιμοποιεί αυτό το σχήμα λόγου ο κ. Κασσελάκης, ελέγχεται. Όχι μόνο όσα χρόνια είναι Πρωθυπουργός και και η σύζυγός του, ελέγχεται από το 2004 το «πόθεν έσχες» του Πρωθυπουργού. Και το «πόθεν» και το «έσχες», όπως λέει ο κ. Κασσελάκης. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Και ελέγχεται εξονυχιστικά επί των ημερών πολλών Κυβερνήσεων, από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Άρα, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό το επιχείρημα, πέραν από ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, έχει αρχίσει πλέον, νομίζω ότι είναι και λίγο γραφικό. Το άλλο, επίσης, με τα 40 σπίτια. Πραγματικά δεν μπορούν να διαβάσουν το «πόθεν έσχες»; Γιατί δεν μιλάμε ούτε για το 1/10 στην πραγματικότητα. Να το διαβάσουν, να μάθουν αν υπάρχουν τελικά και σπίτια, τα οποία δεν τα γνωρίζουμε. Ειλικρινά σας το λέω. Πού τα έχουν δει τα 40 σπίτια; Το γράφουν, το ξαναγράφουν, το λένε. Εντάξει, είναι μια από τις βασικές αρχές της προπαγάνδας. Κάποια στιγμή κάτι μπορεί να μείνει. Το χρησιμοποιούν διαχρονικά. Αλλά από ένα σημείο και μετά, όταν κάτι είναι τόσο, τόσο προδήλως ψευδές, ας έρθουν, λοιπόν, με ένα «πόθεν έσχες» αυτά τα 40 σπίτια να μας τα δείξουν. Προφανώς, δεν θα το κάνουν ποτέ, γιατί λένε ψέματα. Η κυρία Ακρίτα, για άλλη μια φορά είπε ψέματα. Και βέβαια, επειδή η ανάρτησή της υπάρχει, δεν ήταν πολιτική η κριτική που άσκησε στη σύζυγο του Πρωθυπουργού, η κυρία Ακρίτα. Ήταν συκοφαντική κριτική. Ήταν μια κριτική, η οποία ξεφεύγει της οποιασδήποτε πολιτικής κριτικής. Πρώτον, γιατί δεν είχε καθόλου πολιτικά επιχειρήματα. Και δεύτερον, γιατί επιτέθηκε σε μια γυναίκα, επειδή είναι σύζυγος του Πρωθυπουργού, επειδή είναι σύζυγος ενός πολιτικού της αντιπάλου. Επαναλαμβάνω, ας το αφήσουμε όλο αυτό στην άκρη ως κλίμα, όχι αυτή την υπόθεση, αυτή καθ΄ αυτή και ας κάνουμε, έστω και σφοδρή, πολιτική αντιπαράθεση. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να διαφωνήσουμε. Διαφωνούμε πολιτικά, σε πάρα πολλές ατζέντες. Ας αφήσουμε τις οικογένειες στην άκρη, ας αφήσουμε τις προσωπικές επιθέσεις στην άκρη. Δόξα τω Θεώ, έχουμε πολλά να συζητήσουμε.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιας και έγινε η έφοδος στον ΟΣΕ, επικαλεστήκατε και τα λόγια του κ. Τερεζάκη ότι οι Αρχές έχουν τα ηχητικά από τον Μάρτιο του 2023, οπότε για ποιο λόγο έγινε μια τέτοια έφοδος σήμερα, μετά από όλη αυτή την αντιπαράθεση επί των χαλκευμένων ηχητικών; Στη Βουλή έχει καταγγελθεί ότι πρόσωπο από την Κυβέρνηση και μάλιστα κυβερνητικός βουλευτής, μεσολάβησε, έκανε τον κομιστή για το ηχητικό στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Έχετε κάνει μια έρευνα, έχετε μια εικόνα, εάν μπορεί να ισχύει ή όχι μια τέτοια πληροφορία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχουμε καμία τέτοια, ούτε εντύπωση γι΄ αυτό που μου λέτε. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε. Και μάλιστα -επαναλαμβάνω- μόνο καλό μπορεί να κάνει μια περαιτέρω έρευνα της Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει κάτι, το οποίο μπορώ να φανταστώ ότι είναι κακό. Όταν γίνεται μια έρευνα και μέρος της έρευνας αυτής, της ανάκρισης στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κάποια ηχητικά πολλά κρίσιμα προφανώς, είναι σημαντικό, εφόσον στον δημόσιο διάλογο διατυπώνονται διάφορες κατηγορίες, ψευδείς κατά τη γνώμη μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό η Δικαιοσύνη να μην αφήσει σκιές. Αυτό που είπε και πριν συνάδελφός σας. Και αυτό γίνεται και πολύ καλώς γίνεται.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Επειδή, σε απάντησή σας νωρίτερα συναδέλφου, απαντήσατε και για το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης ζητάει εκλογές, σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο νωρίτερα από τα Χανιά, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν προβλέπει το να διευκολύνει τους νέους που εργάζονται, για παράδειγμα, στην τουριστική σεζόν, μακριά από το σπίτι τους, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. Και αυτό με προβλημάτισε και θέλω να σας ρωτήσω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι να σας πω. Αν δεν κάνω λάθος, αν δεν έχουμε τρελαθεί εντελώς, πριν από ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση ψήφισε επιστολική ψήφο και για τους εκλογείς του εξωτερικού και για τους εκλογείς εντός ελληνικής Επικράτειας, για τις ευρωεκλογές. Και έφερε και μια τροπολογία για επιστολική ψήφο για τις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού. Και τα τρία αυτά, τα δύο δηλαδή, ευρωεκλογές και εθνικές -απλά στις ευρωεκλογές αφορά και τις δύο κατηγορίες ψηφοφόρων- τα καταψήφισε η Αντιπολίτευση. Άρα, το να κατηγορεί ένας Πρόεδρος ενός εκ των κομμάτων για την επιστολική ψήφο την Κυβέρνηση που την ψήφισε, νομίζω ότι στερείται της οποιασδήποτε σοβαρότητας. Τι να σχολιάσω; Προφανώς κάπως μπερδεύτηκε ο κ. Κασσελάκης. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κατηγόρησε την Κυβέρνηση που ψήφισε την επιστολική ψήφο για ευρωεκλογές, όσα μπορούσε και έκανε και τροπολογία για τις εθνικές εκλογές -την οποία θα επαναφέρουμε- για τους εκλογείς του εξωτερικού, για κάτι το οποίο το κόμμα του καταψήφισε και άλλα κόμματα μαζί, συνολικά.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πριν από λίγο, διαβάσαμε μια είδηση πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε ένα πρόστιμο 175.000 ευρώ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για προβληματική εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων, το GDPR. Αναφέρονται στην ανακοίνωση μια σειρά από παραλείψεις και προβλήματα στην εφαρμογή του Κανονισμού. Ωστόσο, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως η Αρχή διαπίστωσε πλημμελή συνεργασία από πλευράς Υπουργείου. Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης; Για ποιο λόγο ένα Υπουργείο δεν συνεργάζεται για την εφαρμογή ενός τέτοιου Κανονισμού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, η Αρχή διαπίστωσε τρία επιμέρους. Τη μη διενέργεια ολοκληρωμένης, συνολικής και συνεκτικής εκτίμησης αντίκτυπου για τη συμφωνία, όπως βλέπω εδώ, διαβάζω τον κανονισμό λειτουργίας των καμερών και γι΄ αυτό είναι τα 100.000 ευρώ του προστίμου, ότι στην υποβολή των υπομνημάτων και συνοδευτικών εγγράφων, περιέχονται ασαφείς, ελλιπείς πληροφορίες, άλλες 75.000 ευρώ. Και το τρίτο, ότι η Αρχή έδωσε εντολή στο Υπουργείο, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, όπως προβεί στο σύνολο των απαραίτητων ενεργειών για την ολοκλήρωση της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις εντός τριών μηνών. Το Υπουργείο Μετανάστευσης, λοιπόν, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, βρίσκεται σήμερα, όπως μας ενημερώνει, στο στάδιο της ολοκλήρωσης όλων των συμπληρωματικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας των Δεδομένων και λαμβάνει τα κατάλληλα οργανωτικά και λειτουργικά μέτρα. Είναι νόμος που ψηφίστηκε το 2019. Παράλληλα, προτίθεται να εκτιμήσει νομικά τη δυνατότητα προσβολής της απόφασης, αναφορικά με τα σημεία εκείνα, στα οποία η Αρχή πλημμελώς εκτιμά τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη. Με λίγα λόγια, διαβάζει την απόφαση το Υπουργείο. Συμμορφώνεται με όλα τα επιμέρους που πρέπει να ασχοληθεί και εξετάζει τη δυνατότητα προσβολής, εφόσον αυτό αξιολογηθεί από το Υπουργείο.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αμφισβητεί την απόφαση της Αρχής, δηλαδή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αξιολογεί την απόφαση. Αξιολογεί, εξετάζει, εφόσον υπάρχουν σημεία που πρέπει να προσβάλει. Ακόμα δεν υπάρχει κάτι επίσημο το να σας πω αν θα το κάνει ή όχι το Υπουργείο. Σας διαβάζω την επίσημη ανακοίνωση.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα, επί της πλημμελούς συνεργασίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα είναι κάποια σημεία, στα οποία έπρεπε να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες. Βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης όλων των ενεργειών. Ολοκληρώνονται αυτές οι ενέργειες για τις οποίες επεβλήθη το συγκεκριμένο πρόστιμο και αν υπάρχουν σημεία της Απόφασης που πρέπει να προσβάλει, θα το αξιολογήσει και θα την προσβάλει.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω πάλι στη γυναικοκτονία, στους Αγίους Αναργύρους. Ουσιαστικά μιλήσατε για μεμονωμένο περιστατικό ως προς τη συμπεριφορά των αστυνομικών που χειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση με την τραγική κατάληξη και ζητήσατε να έχουμε εμπιστοσύνη γενικότερα στην Ελληνική Αστυνομία. Πώς μπορεί, όμως, να έχει πλέον μία γυναίκα, ένας πολίτης, οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου, εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία; Και επίσης, πώς είναι μεμονωμένο περιστατικό όταν έχουμε και άλλα περιστατικά γυναικοκτονιών, καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, στα οποία οι γυναίκες καταγγέλλουν ή έχει διαπιστωθεί μία πλήρης αδιαφορία, ως και επιθετική συμπεριφορά από την Αστυνομία. Και έπειτα, μεμονωμένα περιστατικά; Τρεις αξιωματικοί στο εν λόγω Αστυνομικό Τμήμα και οι τρεις ήταν μεμονωμένα περιστατικά; Μήπως, θέλω να πω, υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα, χρειάζεται κάποια περισσότερη δουλειά στην Ελληνική Αστυνομία για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της σωστά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Μα, ξεκινήσαμε απ’ αυτό. Και ακόμα και το μοναδικό να ήταν, σε τέτοια έκταση εγώ δεν έχω ακούσει ξανά τέτοιο περιστατικό, με τέτοια έκταση προβληματικής διαχείρισης και με τέτοια τραγική κατάληξη. Αλλά ακόμα και το μοναδικό να ήταν, που δεν μπορώ να γνωρίζω σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα, αν δεν υπάρχει μία επίσημη καταγγελία, ποια είναι η απάντηση, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, ακόμα και ένα περιστατικό να είναι. Αλλά απάντησα αναλυτικά, με μια σειρά από περιπτώσεις που πολλές γυναίκες σ’ αυτήν τη χώρα έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις καινούριες Υπηρεσίες, έχουν πάει, έχουν καταγγείλει, έχουν εξυπηρετηθεί, έχουν βοηθηθεί, ελπίζω σε μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Είναι μία καθημερινή πραγματικότητα, την οποία προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε μειώνοντας τις συνέπειες αυτών των φαινομένων. Μειώνοντας, καταρχάς, την έκτασή τους και τα φαινόμενα αυτά καθαυτά. Ο στόχος είναι φτάσουμε στο σημείο να μην υπάρχουν, αλλά είναι ουτοπικό να πιστεύουμε, όσο καλά και να γίνεται αυτή η δουλειά, ότι θα εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη. Και ναι, όταν υπηρετούν στο Αστυνομικό Σώμα πάνω από 50.000 αστυνομικοί, δεν θεωρώ ότι αυτές οι τραγικές συμπεριφορές χαρακτηρίζουν το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι άδικο να το λέμε αυτό.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να δείξω και μια παράμετρο, που δεν αναδείχθηκε κατά τη γνώμη μου, δηλαδή εκτός των απαντήσεων για το θέμα αυτό, το τραγικό στους Αγίους Αναργύρους, αποκαλύφθηκε ότι ο Σκοπός ήταν υπόδικος και υπό απόταξη. Μάλιστα το λέω, γιατί το δέχθηκε και η Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά εκτελούσε κανονικά υπηρεσία και επειδή η Κυβέρνηση μιλά για αξιολόγηση στο Δημόσιο, μήπως κάτι πρέπει να δείτε παραπάνω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν σε αυτές τις περιπτώσεις δύο ξεχωριστές διαδικασίες, η ποινική διαδικασία και η διοικητική πειθαρχική διαδικασία, που τρέχουν παράλληλα. Σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο της Αστυνομίας. Άρα η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι έχει ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία και έχει εξαντληθεί και κάθε διοικητικό μέτρο το οποίο μπορούσε να επιβληθεί εις βάρους του, με βάση το νόμο τον οποίο ισχύει. Προφανώς, όλο αυτό, μέχρι να τελεσιδικήσει η Απόφαση στη Δικαιοσύνη, δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να αποταχθεί. Εκκρεμεί, προφανώς, η Απόφαση να τελεσιδικήσει. Έτσι, δεν γνωρίζω τώρα λεπτομέρειες, αλλά δεν μιλάμε για τελεσίδικη Απόφαση. Τώρα, το αν πρέπει ν’ αλλάξει ο νόμος αυτός, αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Αν, δηλαδή, πρέπει ένας άνθρωπος, επειδή μπορεί να έχει διωχθεί για μία πράξη ή να έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, ν’ αποτάσσεται αυτομάτως. Δεν είναι, νομίζω, ο χώρος αυτός να κάνουμε αυτήν την συζήτηση, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις εξόφθαλμης ενοχής κάποιων ανθρώπων, υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί στο τέλος της ημέρας να αθωώνονται. Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα, έχει να κάνει με το τεκμήριο αθωότητας, έχει να κάνει με το πώς de facto πρέπει κάποιος και αν, να χάνει τη δουλειά του μέχρι να τελειώσει αμετάκλητα μία υπόθεση, σε άλλες περιπτώσεις αδικημάτων. Πάντως εμείς έχουμε αυστηροποιήσει το πλαίσιο αυτό, δεν αναφέρομαι σε αυτό το αδίκημα, αναφέρομαι σε αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Αλλά, το ξαναλέω, είναι μία κουβέντα σημαντική, σοβαρή, αλλά κάτι παράνομο ή κάτι πέραν αυτού που προβλέπει ο νόμος, με την ενημέρωση που έχουμε, δεν έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, «Η Εφημερίδα των Συντακτών» έχει κυκλοφορήσει σήμερα με πρωτοσέλιδο: «Πουλάμε απαγορευμένα όπλα». Μιλάει για όπλα στην Τσεχία, μιλάει για νέα επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στο Ουκρανικό και αναφέρεται ως και σε χειρομβοβίδες με λευκό φως. Ποια είναι η απάντησή σας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, «τα πυρομαχικά στα οποία γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα της «ΕΦΣΥΝ», είναι καπνογόνα και όχι εμπρηστικά, χρησιμοποιούνται με σκοπό τη δημιουργία προπετάσματος καπνού για τον περιορισμό της παρατήρησης και την απόκρυψη ή παραπλάνηση των κινήσεων αρμάτων και όχι ως εμπρηστικά κατά προσωπικού. Διευκρινίζεται ότι το Πρωτόκολλο 3 της Σύμβασης για την απαγόρευση ή τον περιορισμό χρήσης ορισμένων συμβατικών όπλων, θέτει περιορισμούς για τη χρήση εμπρηστικών πυρομαχικών κατά αμάχων. Ορίζεται ρητώς ότι δεν περιλαμβάνονται στα εμπρηστικά πυρομαχικά τα καπνογόνα πυρομαχικά». Αυτή είναι η ενημέρωση που έχουμε.

Ευχαριστώ πολύ.