Καλό μεσημέρι,
Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ». Ήδη, έχουν αποκτήσει νέο σπίτι 584 οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα. Το συνολικό ύψος των δανείων που έχουν δοθεί ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαιούχοι είναι κατά μέσο όρο 38 ετών με μέσο εισόδημα 21.200 ευρώ και οι κατοικίες που έχουν αποκτήσει έχουν μέση επιφάνεια 90-100 τ.μ.
Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα αυξημένο καθώς μέσα από το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ υπολογίζεται πως σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με ένα επιδοτούμενο δάνειο και δόση μικρότερη από ένα ενοίκιο.
Με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, η Πολιτεία συνεχίζει τις στοχευμένες δράσεις καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», που εντάσσεται στην πολιτική μας για την αύξηση των προσφερόμενων κατοικιών προς μακροχρόνια μίσθωση και την εξομάλυνση των ενοικίων.
—
Οι επιστήμονες συνεχίζουν και παρακολουθούν την σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανύδρου. Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε, ακούγοντας τους επιστήμονες και παραμένοντας προσηλωμένοι στην ασφάλεια των κατοίκων που είναι το πρώτο μας μέλημα.
Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε την δημιουργία λιμανιού διαφυγής στην Σαντορίνη, πέραν του νέου λιμανιού του νησιού που, ήδη, ετοιμάζεται. Το λιμάνι διαφυγής, το οποίο θα υλοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα δημιουργηθεί στην πλευρά του νησιού όπου θα μπορούν να δέσουν και τα επιβατικά πλοία σε περίπτωση ανάγκης.
Αναφορικά με την κακοκαιρία στην Κεφαλλονιά, από την Πέμπτη που ξεκίνησαν τα φαινόμενα έως και σήμερα το πρωί, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν πραγματοποιήσει 50 αντλήσεις νερού και έχουν μεταφέρει 11 άτομα σε ασφαλή σημεία.
Όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό, εκτός από τη διαδρομή από Βλαχάτα προς Ομαλά που αυτή τη στιγμή κάνουν ενέργειες μηχανήματα του Στρατού και αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ωρών.
Λόγω πολλών φερτών υλικών από τη βροχόπτωση έχουν κλείσει αγροτικοί δρόμοι και γίνονται ενέργειες από την Αντιπεριφέρεια για να ανοίξουν με προτεραιότητα σε αυτούς που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Επίσης θα γίνει έλεγχος στατικότητας στο Ενετικό γεφύρι, το οποίο δέχτηκε μεγάλο όγκο φερτών υλικών.
—-
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναδείχθηκε από τη Microsoft ως διεθνές παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας, για την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης. Ένας φορέας που κάποτε ήταν συνώνυμο της ταλαιπωρίας και της γραφειοκρατίας, πέτυχε τρεις πολύ σημαντικές νίκες μέσα από την αξιοποίηση του AI:
Μειώθηκε ο χρόνος νομικής αξιολόγησης συμβολαίων ακινήτων από τις τρεις ώρες στα δέκα λεπτά,
το κόστος αξιολόγησης κάθε συμβολαίου περιορίστηκε από 15 ευρώ ανά πράξη σε μόλις 0,14 ευρώ,
το 90% των συναλλαγών πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά,
ενώ η κεντρική εποπτεία των υποθέσεων επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάθεση πόρων, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύτιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε άλλες δημόσιες αρχές για τον καλύτερο προγραμματισμό του εθνικού προϋπολογισμού.
Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης του Κτηματολογίου είναι ένα ψηφιακό εργαλείο, που επιταχύνει και βελτιστοποιεί τη διαδικασία νομικού ελέγχου των συμβολαίων ακινήτων, ενισχύοντας την απόδοση, την ακρίβεια και την ταχύτητα στις συναλλαγές.
Το σύστημα αναλύει αυτόματα τα συμβόλαια ακινήτων, εντοπίζει κρίσιμα στοιχεία βάσει νομικών κανόνων, ελέγχει την πληρότητα των εγγράφων και παρέχει μια αυτόματη εισήγηση προς τους προϊσταμένους του Κτηματολογίου, βοηθώντας τους να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης βέβαια, δεν παίρνει τελικές αποφάσεις, αλλά, λειτουργεί υποστηρικτικά.
—-
Το διήμερο δράσης των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) στον Έβρο, πραγματοποιήθηκαν 52 κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή τριών συμπολιτών μας: Ένας άνδρας με σοβαρό καρδιολογικό επεισόδιο, που διαγνώστηκε μέσω τηλεϊατρικής από καρδιολόγο στο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου και διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, ένας συμπολίτης μας που βρισκόταν στα πρόθυρα εγκεφαλικού και μία γυναίκα με σπασμένο γοφό.
Οι ΚΟΜΥ έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τηλεϊατρική και να μπορούν απομακρυσμένα οι γιατροί να κάνουν διάγνωση.
Με τις Κινητές Ομάδες Υγείας, το κράτος πηγαίνει κοντά στον πολίτη. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας δεν μπορεί να εξαρτάται από τον τόπο διαμονής ή τις οικονομικές δυνατότητες του πολίτη.
Οι 250 Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών σε όλη την επικράτεια, παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες από τη Θράκη ως την Κρήτη κατ’ οίκον για κάθε πολίτη που τις χρειάζεται.
—-
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Παρασκευή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.ΕΥ.Α.) και τις οικείες δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων, με στόχο τον εκσυχρονισμό και την οικονομική τους εξυγίανση.
Στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνονται οι εξής πρόνοιες:
- Προβλέπεται η οικειοθελής συγχώνευση των υφιστάμενων Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
- Προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των δύο μεγάλων παρόχων ύδατος της χώρας προβλέπονται, επίσης:
– Η υποχρεωτική απορρόφηση από την Ε.ΥΔ.Α.Π. όλων των παρόχων ύδρευσης και αποχέτευσης της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Κέας, Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου. Ειδικά για τους Δήμους Κυθήρων, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων, Κέας, Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου δίνεται, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εντός εξαμήνου, η δυνατότητα εξαίρεσης.
– Η υποχρεωτική απορρόφηση παρόχων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης από την Ε.Υ.Α.Θ. Έχουν τη δυνατότητα να μην ενταχθούν στην Ε.Υ.Α.Θ., όσες Δ.Ε.Υ.Α. το επιθυμούν, εφόσον προβούν σε εθελοντική συνένωση με όμορη Δ.Ε.Υ.Α.
– Η οικειοθελής απορρόφηση σε Ε.ΥΔ.Α.Π. – Ε.Υ.Α.Θ. παρόχων υπηρεσιών ύδατος που γειτνιάζουν γεωγραφικά ή έχουν ενιαίο υδροδοτικό σύστημα με Ε.ΥΔ.Α.Π. – Ε.Υ.Α.Θ.
- Παρέχονται σημαντικά, οικονομικά κίνητρα για τη συγχώνευση των υφιστάμενων Δ.Ε.Υ.Α. Συγκεκριμένα, επιδοτείται το 70% των οφειλών τους, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 31η Οκτωβρίου 2024 προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
- Επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο και καλύπτεται το νομοθετικό κενό αναφορικά με όλους τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, με τη θέσπιση κοινών κανόνων, αλλά και με τη ρητή πρόβλεψη υποχρεώσεων που οφείλουν να τηρούν όλοι οι πάροχοι.
- Ενισχύεται ο ρόλος της Ρ.Α.Α.Ε.Υ, καθώς αναλαμβάνει την αρμοδιότητα να πιστοποιεί τη διαχειριστική επάρκεια των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, ώστε να θεωρηθούν επαρκείς ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, εκδίδοντας αντίστοιχο πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας.
- Προβλέπεται η υποχρέωση, εντός του 2025, σύνταξης σχεδίου ασφάλειας τροφοδοσίας νερού από τους παρόχους υπηρεσιών ύδρευσης.
—-
Για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού και την αναβάθμιση των ορεινών περιοχών της χώρας, το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στη θεσμοθέτηση νέας καινοτόμας μορφής ειδικής τουριστικής υποδομής με την ονομασία «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού». Η σχετική απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη προβλέπει την από κοινού και σε ενιαία έκταση λειτουργία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους χιονοδρομικού κέντρου, καταφυγίου σε συνδυασμό με ξενοδοχειακό κατάλυμα. Ο «Προορισμός Βιώσιμου Ορεινού Τουρισμού» θα αναπτύσσεται σύμφωνα και σε εναρμόνιση με το χωροταξικό/πολεοδομικό πλαίσιο της περιοχής καθώς και κάθε πλαίσιο ειδικού καθεστώτος προστασίας περιοχών και δασικών εκτάσεων .
Ο ορεινός και χειμερινός τουρισμός αποτελούν μία από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές του Υπουργείου Τουρισμού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον ποιοτικό εμπλουτισμό των τουριστικών υποδομών της χώρας.
Η πρωτοβουλία αυτή, μετά και το πρόγραμμα ενισχύσεων των χιονοδρομικών κέντρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την λειτουργία αυτών, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
—-
Aύριο, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου το πρωί ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην έκτακτη Τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη. Για το πρόγραμμα της επίσκεψης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» αναφέρει διαφωνία κορυφής για τα ελληνοτουρκικά. Και υπογραμμίζει πως η διαφωνία είναι ανάμεσα στον Υπουργό Άμυνας και στο Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση για την εξωτερική πολιτική και δη στα ελληνοτουρκικά. Υπάρχει τέτοια διαφωνία; Ευχαριστώ πολύ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η διάψευση του Υπουργού Άμυνας ήταν ηχηρή σήμερα το πρωί και τα λέει όλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένα Μέσα και σε συνέχεια μιας προσπάθειας συγκεκριμένων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αφήγημα περί διγλωσσίας ή περί ενδοτικότητας της Κυβέρνησης στα εθνικά μας θέματα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι 180 μοίρες αντίθετο. Οι διαψεύσεις έρχονται η μία μετά την άλλη και πιο τρανή διάψευση όλης αυτής της προσπάθειας συγκεκριμένων Μέσων και κομμάτων της Αντιπολίτευσης είναι η ίδια η πραγματικότητα. Όσο και αν κάποιους τους ενοχλεί και κακώς τους ενοχλεί, γιατί αυτή η επιτυχία είναι εθνική, όχι κομματική, η Ελλάδα σε αμυντικό, διπλωματικό επίπεδο είναι μια χώρα πιο ισχυρή από ποτέ. Και, μάλιστα, μέσα σε ένα πάρα πολύ αβέβαιο περιβάλλον. Βλέπουμε όλοι μας τι συμβαίνει. Είναι λυπηρή αυτή η προσπάθεια, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την ενδυνάμωση της χώρας, απαντώντας, βέβαια, σε κάθε τέτοιο δημοσίευμα, που δεν έχει καμία σχέση -επαναλαμβάνω- όπως είπε και ο Υπουργός Άμυνας, με την πραγματικότητα. Είναι μία ενιαία η στρατηγική, η εθνική γραμμή και του Πρωθυπουργού και των Υπουργών και αυτό αποτυπώνεται μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερο.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλό μεσημέρι, κ. Εκπρόσωπε. Θέλω να σας πάω στα όσα είπε ο κ. Φάμελλος μετά την χτεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, στην «Καθημερινή» και στον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου. Είπε ο κ. Φάμελλος ότι ο «απονομιμοποιημένος Πρωθυπουργός σπέρνει νέο διχασμό» και κατηγορεί τα συλλαλητήρια. Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ήταν τρεις οι λόγοι που η πρώτη φράση που μου ήρθε στο μυαλό αυτό το Σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον κ. Φάμελλο ήταν ότι έχει χαθεί το μέτρο. Ο πρώτος λόγος είναι αυτό το οποίο με ρωτήσατε. Διάβασα την ανακοίνωση του κ. Φάμελλου και είδα την λέξη «απονομιμοποιημένος», αναφερόμενος, ο κ. Φάμελλος το έγραψε αυτό, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον νόμιμα εκλεγμένο Πρωθυπουργό της χώρας, που επανεξελέγη με μεγαλύτερο ποσοστό από την πρώτη του εκλογή και έχει μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, απόφαση των Ελλήνων πολιτών, η οποία θα περάσει αυτή η απόφαση, θα έχουμε μια νέα απόφαση, όπως συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατίες, σε δύο χρόνια. Αυτό, λοιπόν, είναι μια πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται από τη βούληση των Ελλήνων πολιτών. Και έρχεται και ονοματίζει, χαρακτηρίζει «απονομιμοποιημένο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Φάμελλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που έχει χάσει, νομίζω, το 70% της εκλογικής του δύναμης αν πιστέψουμε τις πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 -δεν αναφέρομαι στο 2015- από το 2019 μέχρι σήμερα. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 30-31% έχει βρεθεί να παλεύει με το 8-9% και χάνει περίπου έναν βουλευτή τον μήνα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Το να έρχεται, λοιπόν, το κόμμα αυτό να μιλάει για νομιμοποίηση είναι το λιγότερο κωμικό, εγώ θα έλεγα και τραγικό. Δεύτερο σημείο στο οποίο έχει χαθεί το μέτρο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ότι μιλάει για Δικαιοσύνη. Πενήντα και ένα πλέον χρόνια μετά την Μεταπολίτευση η ιστορία έγραψε ως την πιο μαύρη περίοδο για την Δικαιοσύνη μας την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το μόνο κόμμα που έχει δύο Υπουργούς του αμετάκλητα καταδικασμένους από την Δικαιοσύνη, ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένους από την Δικαιοσύνη, και είναι το μόνο κόμμα το οποίο όταν κυβέρνησε είχε έναν Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Κοντονή, ο οποίος βγήκε δημοσίως όχι μία και δύο φορές, πολλές φορές, και κατήγγειλε πράγματα τα οποία δεν παραπέμπουν σε Κράτος Δικαίου. Μίλησε για παραϋπουργεία Δικαιοσύνης. Αυτά είναι καταγεγραμμένα από την ιστορία. Δεν είναι φαντασιώσεις, δεν είναι εικασίες, δεν είναι αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης. Τα είπαν οι δικοί τους, οι Υπουργοί τους, και στην ίδια κυβέρνηση ήταν και ο κ. Φάμελλος. Άρα, το τελευταίο κόμμα που μπορεί να έρχεται με αξιώσεις και να το πάρουμε στα σοβαρά -Δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει- και να μιλάει για Δικαιοσύνη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το τρίτο είναι η ευαισθησία που έχει ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ για πάρα πολύ σοβαρά θέματα, πάρα πολύ σοβαρές υποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Φάμελλος προσωπικά δεν μπορούν να μιλάνε για ευαισθησία. Ας θυμηθεί ο κ. Φάμελλος σε ποιες συσκέψεις ως Υπουργός συμμετείχε το 2018. Εκείνες τις συσκέψεις που η Κυβέρνησή του -ήταν και ο ίδιος παρών, έχω και σχετική φωτογραφία αν θέλετε να σας δείξω εδώ, βλέπουμε, εδώ είναι ο κ. Τσίπρας, εδώ είναι ο κ. Φάμελλος- η Κυβέρνηση αυτή γνώριζε για νεκρούς στο Μάτι και έκανε επικοινωνιακή σύσκεψη. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης για όσα είπε ο Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. J. D. Vanse στην διάσκεψη του Μονάχου για την Ευρώπη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου των Η.Π.Α., κ. Vanse, δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ας ελπίσουμε, έστω και τώρα, να γίνει αυτό το οποίο πολλές φορές έχει πει τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας Πρωθυπουργός: Να ωριμάσει πολιτικά ή να ενηλικιωθεί πολιτικά η Ευρώπη. Ας είναι έστω και αυτές οι δηλώσεις -που επαναλαμβάνω δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο- η αφορμή να χτυπήσει ένα ηχηρό καμπανάκι. Όχι ένα απλό, ένα ηχηρό καμπανάκι. Και να θυμίσω όσα έχουμε πει ως Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και όσα έχουμε προτείνει για την ευρωπαϊκή άμυνα, που ναι, επιτέλους, αρχίζουν αυτά και μετατρέπονται σταδιακά σε ξεκάθαρες δηλώσεις και ελπίζουμε πολύ σύντομα σε πράξεις, για την ενέργεια και τις χώρες δύο ταχυτήτων, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη στην ενέργεια, την ανταγωνιστικότητα, τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Όλα αυτά δεν είναι θεωρίες. Είναι ξεκάθαρες δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων ηγετών με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε χρόνια που η Ευρώπη ήταν σε λήθαργο. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή, όπως έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, η Ευρώπη να ενηλικιωθεί πολιτικά.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Με συγχωρείτε επ’ αυτού. Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, υποστήριξε ότι η ομιλία Vance ήταν κυνική, αλλά ήταν κοντά στην αλήθεια. Εκφράζει αυτή η θέση την Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πώς διαβάζει η Κυβέρνηση εδώ τη μη πρόσκληση του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο που γίνεται σήμερα στο Παρίσι, δεν είναι η χώρα μας, δεν θεωρείται πόλος σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς και είναι πόλος σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη η χώρα μας. Και αυτό προκύπτει από τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες και τις σημαντικές νίκες της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα, σε συνέχεια των όσων απάντησα στη συνάδελφό σας. Εδώ μιλάμε για μια άτυπη Σύνοδο στην οποία συμμετέχουν, εξ όσων γνωρίζω, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, -βελτιώνεται η οικονομίας μας, αλλά δεν είναι σε αυτό το επίπεδο-, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, συν τη Δανία, η οποία είναι η χώρα που συγκαταλέγεται στις χώρες που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Και βέβαια λαμβάνουν μέρος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος εκπροσωπεί και τους ηγέτες όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Μάρκ Ρούτε. Καταρχάς, να πούμε ότι σε κάθε περίπτωση, δεσμευτικές αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες και τις πολιτικές της Ε.Ε. μπορεί να ληφθούν μόνο σε επίπεδο Συμβουλίου. Εδώ μιλάμε για μια άτυπη Σύνοδο και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον ρόλο της Ελλάδας. Η Ελλάδα έπαιξε έναν ξεκάθαρο ρόλο, ενεργό ρόλο, ουσιαστικό ρόλο και εποικοδομητικό θα συμπλήρωνα, στην αναθεώρηση των πολιτικών της Ε.Ε. για την άμυνα. Και μάλιστα, σας παραπέμπω σε μια σειρά από δηλώσεις μας, όπου και για το θέμα της Ουκρανίας είχαμε ξεκάθαρη θέση από την αρχή. Ήμασταν και είμαστε με τον αμυνόμενο, αλλά σκεφτείτε πόσες φορές εδώ σε αυτό το βήμα και εγώ και αντίστοιχα ο Υπουργός Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουμε διαψεύσει διάφορα δημοσιεύματα για αποστολή έξτρα στρατιωτικού εξοπλισμού σε επίπεδα άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα η Δανία που σας ανέφερα και το έχουμε διαψεύσει. Ποτέ η Ελλάδα, παρά την ξεκάθαρη στάση της στο πλευρό της Ουκρανίας και τη βοήθεια που παρείχε με δημόσιο τρόπο, χωρίς να κρύβει κάτι, δεν διακινδύνευσε τη δική μας αμυντική επάρκεια. Δεν μπήκε, δηλαδή, ποτέ στη διαδικασία να στείλει κάτι, το οποίο θα διακινδύνευε την αμυντική επάρκεια της χώρας μας. Εγώ θέλω με αφορμή αυτές τις συζητήσεις, το είπα και σε ερώτηση συναδέλφου σας, να θυμηθούμε ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού και για την ευρωπαϊκή άμυνα και η κοινή του πρωτοβουλία με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, για την ανάπτυξη ενός θόλου για την ευρωπαϊκή αεράμυνα. Και όλα αυτά, όχι γιατί αναζητούμε κάποια δικαίωση, αλλά για να καταλάβουμε πόσο ισχυρή είναι πλέον η Ελλάδα επί της ουσίας και πόσο σημαντικές είναι οι πολιτικές, τις οποίες προσπαθεί να προωθήσει στην Ευρώπη, τη στιγμή που άλλες πολιτικές δυνάμεις επέμεναν σε μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες στην πράξη φαίνεται ότι έχουν καταδικαστεί από τους πολίτες.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μας είπατε ότι θα επανέλθετε με ενημέρωση για τον αστυνομικό Μπουγιούκο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για σωματεμπορία και με βάση κάποια δημοσιεύματα έχει επιστρέψει στο Σώμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω μια ενημέρωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχει όλο το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ξεκινάει από το 2021, για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως τα είχατε αναφέρει στην ερώτησή σας. Διατάχθηκε η Ε.Δ.Ε., 15 Ιουλίου 2021, στις 23 Δεκεμβρίου 2022 εκδόθηκε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, εν μέρει καταδικαστική, για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα, τέλεση γενετήσιων πράξεων και λοιπά, μια σειρά από ειδεχθή αδικήματα. Στις 24 Μαρτίου 2023 η Ε.Δ.Ε. εστάλη στον Συνήγορο του Πολίτη, όπως προβλέπεται, στις 7 Ιουνίου 2024 ο Συνήγορος του Πολίτη απάντησε πως η Ε.Δ.Ε. δεν έχρηζε συμπλήρωσης. Συνεχίζεται μια σειρά από διαδικαστικά: Στις 18 Δεκεμβρίου 2024 του επιβλήθηκε η ποινή της απόταξης από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και άσκησε έφεση στο Ποινικό, η οποία μένει να εκδικαστεί 20 και 28 Φεβρουαρίου -προφανώς είναι ημερομηνία διακοπής, φαντάζομαι- στο Β΄ Μικτό Εφετείο Αθηνών. Τα διοικητικά μέτρα που του είχαν επιβληθεί από τις 10 Ιουλίου του 2021 έως τις 27 Δεκεμβρίου του 2022 που ήταν προφυλακισμένος, τελούσε σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα. Ύστερα από την αποφυλάκισή του στις 6 Φεβρουαρίου του 2023 τέθηκε σε δυνητική διαθεσιμότητα για 24 μήνες, που συμπληρώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου του 2025. Βάσει, λοιπόν, των όσων ορίζει, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση -επαναλαμβάνω- του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Πειθαρχικό Δίκαιο, επέστρεψε στην ενεργό υπηρεσία. Σημειώνεται ότι η πειθαρχική δίωξη εναντίον του είχε ασκηθεί ενώ ήταν σε ισχύ ο παλιός Πειθαρχικός Κώδικας, ο οποίος δεν περιλάμβανε διατάξεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επιστροφή του στην υπηρεσία υπό αυτές τις συνθήκες. Έχει αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας και τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, ένα άτομο καταδικασμένο για σωματεμπορία είναι αυτή τη στιγμή στο Αστυνομικό Σώμα και ενσαρκώνει το κρατικό μονοπώλιο στη βία; Δεν θα κάνει κάτι η Κυβέρνηση γι’ αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει αλλάξει η Κυβέρνηση το πειθαρχικό πλαίσιο, τον πειθαρχικό νόμο και από τη στιγμή που τον άλλαξε, εφαρμόζεται ένα άλλο πειθαρχικό πλαίσιο. Και σίγουρα, βέβαια, μένει να εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό η συγκεκριμένη υπόθεση για να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις του Πειθαρχικού με βάση τον παλιό πειθαρχικό νόμο, που δεν είχε ψηφίσει αυτή η Κυβέρνηση.
ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Χθες, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ένωσε την υπόθεση των πυραύλων Meteor με την ελληνογαλλική Συμφωνία. Πρώτα απ’ όλα, θέλω, αν υπάρχει κάποιο σχόλιο γι’ αυτό και δεύτερον, αν όντως συνδέονται αυτά τα δύο. Αν όντως συνδέονται, δηλαδή, η περίπτωση πώλησης των Meteor στην Τουρκία με την ελληνογαλλική Συμφωνία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει αναλυτικά. Επειδή ο κ. Τσίπρας είναι ο προηγούμενος Πρωθυπουργός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θυμόμαστε σε τι επίπεδο ήταν η Ελλάδα και σε εξωτερική πολιτική και σε αμυντική θωράκιση και βλέπουμε πώς είναι σήμερα, νομίζω ότι είναι η μέρα με τη νύχτα και μέρος αυτών των πολύ μεγάλων αμυντικών εξοπλισμών, πολύ σημαντικών για τη χώρα αμυντικών εξοπλισμών, είναι και η Συμφωνία που έχουμε με τη Γαλλία, η οποία προχωράει. Και το συνολικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις των δύο χωρών, αποτυπώθηκαν και από την ανακοίνωση που εξεδόθη από τη Γαλλική Δημοκρατία, μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, πριν από λίγες μέρες στο Παρίσι. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν καθορίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα τρίτων χωρών, ούτε η δική μας δουλειά είναι να σχολιάζουμε εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών, βασισμένοι μάλιστα σε εικασίες και σε δημοσιεύματα. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία που έχουν κάποιοι να μιλήσουν αρνητικά για την Κυβέρνηση και όταν αναφέρονται μάλιστα και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, μιλάνε αρνητικά για τη χώρα, χωρίς να περιμένουν τις εξελίξεις. Αλλά αυτό που θα πρότεινα στον κ. Τσίπρα να κάνει, είναι να κάτσει να αναλογιστεί σε τι επίπεδο ήταν η Ελλάδα διπλωματικά, αμυντικά, σε επίπεδο εικόνας στο εξωτερικό, όταν παρέδωσε την εξουσία και σε τι επίπεδο είναι σήμερα. Το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, μια χώρα-παρίας, που όλοι τη χρησιμοποιούσαν ως αντιπαράδειγμα για όλες τις συζητήσεις, πλέον έχει πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σας θυμίζω το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στήριξη των οικονομιών για την πανδημία, τις συμφωνίες που συνάψαμε με γειτονικά μας κράτη, τις υπογραφές Α.Ο.Ζ., το ότι μεγάλωσε η χώρα στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Είχε ο κ. Τσίπρας όλη τη δυνατότητα να κάνει μια σειρά από ενέργειες που να «ψηλώσει» την Ελλάδα και το μόνο που επέλεξε είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς είχαμε τοποθετηθεί εκείνη την περίοδο ξεκάθαρα. Έχει αποτυπωθεί η συγκεκριμένη μας θέση. Σεβόμαστε τη συνέχεια του κράτους, είχαμε προειδοποιήσει -για να προλάβω κακοπροαίρετους, οι οποίοι μπορεί να σχολιάσουν ότι εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί- είχαμε πει ότι εφόσον ψηφιστεί θα εφαρμοστεί, αλλά γι’ αυτό έμεινε στην Ιστορία ο κ. Τσίπρας, για τίποτε άλλο.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Πώς κρίνει η Κυβέρνηση τις συνεννοήσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για κάποια διευθέτηση στο ουκρανικό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε και περιμένουμε την αντίδραση της Ευρώπης σε ανώτατο επίπεδο.
Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, από χθες δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απευθυνθεί στους Ευρωπαίους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ, ζητώντας, μάλλον διερευνώντας τη διάθεσή τους και τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν με χερσαίες δυνάμεις σε μια ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία. Έχει γίνει η σχετική κρούση στην Αθήνα και ποια είναι η θέση μας απέναντι σε μια τέτοια συζήτηση που, προφανώς, έχει ανοίξει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, έχουμε λάβει γνώση για το περιεχόμενο της επιστολής και θα υπάρξει μία ευρωπαϊκή αντίδραση, αντιμετώπιση ή ενέργεια, για την οποία, προφανώς, όταν έχουμε κάτι παραπάνω θα ενημερωθείτε.
Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Σε συνέχεια αυτού, επειδή υπάρχει σημερινό άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού στο Telegram, που λέει ότι οι Βρετανοί είναι έτοιμοι και πρόθυμοι για αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Προφανώς, ζητάται – αν καταλαβαίνω σωστά – και σε εθνικό επίπεδο κάποια απάντηση. Εμείς πάμε σε κάτι κεντρικό, ευρωπαϊκό; Δεν έχουμε θέση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα ότι θα υπάρχει μία ενιαία ευρωπαϊκή, ελπίζουμε, ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. Για τέτοιες αντίστοιχες περιπτώσεις, η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί και έχει απαντήσει. Οδηγός είναι η μέχρι τώρα στάση της και στην αποστολή αμυντικού εξοπλισμού, που έχει ένα μέτρο και μια συγκεκριμένη λογική. Αλλά, από εκεί και πέρα, για κάτι παραπάνω, ας μην προτρέχουμε. Αυτό είναι κάτι το οποίο εκφράζει ένα άλλο κράτος, όχι τη χώρα μας, για να μην τα μπερδεύουμε και να μην δημιουργούμε εντυπώσεις ή πανικό στον κόσμο. Εγώ μένω σε αυτή την ενημέρωση που έχω και αυτή σας αναμεταδίδω, ότι έχουμε λάβει γνώση – επαναλαμβάνω – για το περιεχόμενο της επιστολής και θα υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση, ενέργεια ή αντιμετώπιση συνολική.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καταιγιστικές εξελίξεις, σε γεωπολιτικό επίπεδο, με το νέο δόγμα της ωμής ισχύος που εμπεδώνει το σύστημα Τραμπ, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Μάρκο Ρούμπιο, που έχει διαχρονικές επαφές με το ελληνικό λόμπι, συναντήθηκε στο Μόναχο με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Ανησυχείτε για αυτή τη συνάντηση, τη στιγμή που μάλιστα, η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει τεράστιο θέμα επικοινωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ και πληρώνει συγκεκριμένο λόμπι για να δικτυωθεί; Και δεύτερον: Πέρα από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ούτε στη Διάσκεψη του Μονάχου. Γιατί το δεύτερο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, το δεύτερο ήταν θέμα προγραμματισμού. Είναι παρών σε όλες τις κορυφαίες συσκέψεις και συνόδους, δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν ανησυχούμε γι’ αυτή τη συνάντηση. Είναι μία συνάντηση μεταξύ υπουργών Εξωτερικών δύο άλλων κρατών. Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι βαθιά στρατηγικές και στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και θεωρούμε ότι θα είναι σε ακόμα καλύτερο επίπεδο στο άμεσο μέλλον. Από εκεί και πέρα, γι’ αυτή την «αποκάλυψη», στην οποία αναφέρεστε – τη βάζω σε εισαγωγικά την αποκάλυψη και δεν αναφέρομαι σε σας – έκανα έναν πολύ γρήγορο έλεγχο στο διαδίκτυο και στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, είναι κάτι το οποίο έχει δοθεί ως ενημέρωση, άτυπη ενημέρωση 12/02/2025, εδώ έχω ένα δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 12/02/2025: «Συνεργασία με εταιρεία λόμπι στις Η.Π.Α. αποφάσισε η Αθήνα. Κρίθηκε σημαντική για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η Προεδρία του Ντόναλντ Τράμπ». Είναι κάτι που δεν είναι κρυφό. Είναι κάτι τοι οποίο έχει δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών και επενδύει σε μια επαγγελματική στρατηγική χώρα και σε επίπεδο διπλωματίας και σε επίπεδο διμερών σχέσεων. Άρα, δεν είναι κάποια «αποκάλυψη», η οποία βγήκε από την αντιπολίτευση και «αποκάλυψε» τις πραγματικές προθέσεις της χώρας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σήμερα, σε πρωτοσέλιδό της, αναφέρεται σε μια μεγάλη κίνηση που αναμένεται να κάνει η Αθήνα. Αναφέρεται σε έρευνες ανατολικά της Κάσου, εκτός χωρικών υδάτων και μάλιστα προσδιορίζει τη χρονική στιγμή πριν από το πιθανό ελληνοτουρκικό ραντεβού κορυφής, Μητσοτάκη – Ερντογάν. Έχετε λεπτομέρειες γι’ αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το πλοίο θα προχωρήσει κανονικά τις εργασίες του, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σας ρωτήσαμε για την υποστελέχωση στον σιδηρόδρομο και αναγνωρίσατε ότι, όντως, χρειάζονται προσλήψεις. Οι θέσεις που προβλέπονται κανονικά είναι 2.100 και τα τραίνα, αυτή τη στιγμή, λειτουργούν με λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους. Δεσμεύεστε ότι θα καλυφθούν οι οργανικές θέσεις εργασίας με προσλήψεις, ώστε να είναι στοιχειωδώς ασφαλής ο σιδηρόδρομος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι έχουν ήδη προσληφθεί 120 άτομα και εκπαιδεύονται και προσλαμβάνονται άμεσα, έχουν, δηλαδή, προκηρυχθεί οι διαδικασίες για επιπλέον 140 άτομα, με μια διαδικασία η οποία πλέον είναι πιο σύντομη απ’ ό,τι η προηγούμενη διαδικασία. Ο στόχος είναι το περισσότερο δυνατό προσωπικό. Η διαδικασία προσλήψεων στη χώρα διέπεται, εδώ και πολλά χρόνια, από τον κανόνα μιας πρόσληψης ανά μία αποχώρηση. Γίνεται, βέβαια, ένας προγραμματισμός κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτως ώστε να δίνεται μεγαλύτερο βάρος σε οργανισμούς και πεδία πολιτικής που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ο σιδηρόδρομος σίγουρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Σας απάντησα και την προηγούμενη φορά ότι χρειάζεται περισσότερο προσωπικό και αυτός είναι ο στόχος, ούτως ώστε όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό να έρθει το συντομότερο χρονικό διάστημα, στα μέτρα, όμως, των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και των κανόνων, για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο και δίνουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, υπάρχει δυνατότητα να προσλαμβάνονται πολλοί αστυνομικοί, αλλά, την ίδια στιγμή, από τους 1.200 που λείπουν, προσλάβατε μόνο 260;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο λέτε είναι μία σύγκριση η οποία δεν βγάζει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Για παράδειγμα, οι περισσότερες προσλήψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι στην εκπαίδευση. Έγιναν για πρώτη φορά προσλήψεις, μεταπολιτευτικά, εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής μετά το 2019. Έγιναν συνολικά 38.000 διορισμοί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Έχουν γίνει διορισμοί πολλοί περισσότεροι απ’ ό,τι αποχωρήσεις, σε βάρος προφανώς άλλων πεδίων, στην υγεία, γιατί είναι πολύ κρίσιμοι τομείς. Αντίστοιχα, κρίσιμος τομέας είναι και ο σιδηρόδρομος. Δεν υπάρχει, λοιπόν, μεγαλύτερη αναλογία διορισμών, σε σχέση με τις ανάγκες, στην Αστυνομία. Και, βέβαια, υπάρχουν και ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας που προσπαθούμε να καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παντού υπάρχουν ανάγκες στο Κράτος. Υπάρχουν, όμως, και συγκεκριμένες δημοσιονομικές αντοχές και ένας τρόπος που γίνονται οι διορισμοί, που υπαγορεύεται από συγκεκριμένους κανόνες.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, από τους 1.000 που λείπουν, μέχρι να τελειώσει η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πόσους θα προσλάβετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή, σας είπα, έχουμε προσλάβει 120, προσλαμβάνουμε άλλους 140 και κάθε χρόνο θα μπαίνει σε ένα πρόγραμμα διορισμών συγκεκριμένος αριθμός, που ανακοινώνεται κάποιους μήνες πριν από το αρμόδιο Υπουργείο.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Την Τετάρτη εκτός από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη είναι και οι αγρότες οι οποίοι έχουν κανονισμένο ένα συλλαλητήριο. Την Παρασκευή δεν έδειξε η συνάντηση που είχαν με κυβερνητικά στελέχη να τους ικανοποιεί και έχουν ζητήσει συνάντηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν γίνεται, την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η απάντηση της κυβέρνησης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο για το πρόγραμμα. Σίγουρα αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ σοβαρά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, σίγουρα όμως μπορούμε να πούμε ότι είχαμε ικανοποιήσει ένα σημαντικό μέρος αυτών τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η μείωση συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών για τα αγροτικά μηχανήματα, για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές. Δώσαμε μία σημαντική λύση στο ζήτημα του μηχανισμού μόνιμης επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δώσαμε μία λύση μακροχρόνια στο ζήτημα του αγροτικού ρεύματος και προχωράει μία διαδικασία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτως ώστε και η διαδικασία των αποζημιώσεων να είναι πολύ πιο γρήγορη για τους αγρότες. Έχουν ξεκάθαρα σοβαρά αιτήματα, κυρίως οι αγρότες οι οποίοι είναι σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί, όπως στην περίπτωση του ΝΤΑΝΙΕΛ και άλλων φυσικών καταστροφών. Τα ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και με πολύ μεγάλο σεβασμό και θέλουμε κάθε χρόνο να ικανοποιούμε όλο και περισσότερα αιτήματα σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, θέλω να σας πάω στα όσα είπε το ΠΑΣΟΚ για τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη. Ένα σχόλιο από τον κ. Τσουκαλά που είπε ότι: «Ο δήθεν παραπλανημένος πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του για ποιο πράγμα πανηγυρίζει;». Σας παραθέτω τα όσα ακριβώς έχει πει στη δήλωσή του ‘‘για την αλυσίδα της στρατηγικής παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, την αποτροπή διερεύνησης ευθυνών των υπουργών και την συγκατάθεσή τους στην αλλοίωση στον τόπο της τραγωδίας για την οποία τα μη πολιτικά πρόσωπα, ήδη, διώκονται για τη συγκάλυψη δηλαδή»; Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά τα οποία υποστηρίζει στο ΠΑΣΟΚ μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, αυτή η ανακοίνωση του κ. Τσουκαλά – και δεν είναι προσωπικό, τη δουλειά του κάνει, εκπρόσωπος είναι – η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ποια συναίνεση σε αλλοίωση τόπου εγκλήματος, σε ποια μαρτυρία βασίζεται ο κ. Τσουκαλάς και το ΠΑΣΟΚ; Τα έχουμε πει αυτά. Νομίζω ότι πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Νομίζω ότι αξίζει να σταθούμε δυστυχώς, δεν θα θέλαμε να σταθούμε, θα θέλαμε να έχει ανασκευάσει ο κ. Ανδρουλάκης, σε όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, του ALPHA τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τη δικαιοσύνη. Είναι μία δήλωση, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη δήλωση. Δε νομίζω, ότι θα έπρεπε να γίνεται από έναν πρόεδρο κόμματος που δεν έχει παρελθόν σε τέτοιες δηλώσεις και σε τέτοιες λογικές αμφισβήτησης των θεσμών και της δικαιοσύνης. Με το ΠΑΣΟΚ μας χωρίζει ιδεολογικά, πολιτικά, πολύ μεγάλη απόσταση όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά ποτέ ως αντίπαλος πολιτικός το ΠΑΣΟΚ, δεν είχε μπει σε αυτή τη λογική να ρίχνει, δηλαδή, νερό στο μύλο των λαϊκιστών, αυτών που διακινούν θεωρίες συνομωσίας και αμφισβητούν τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και οδηγούν, όπως είπε πολύ σωστά ο πρωθυπουργός, τη χώρα σε ζούγκλα. Έχει βαρύτατη ευθύνη ο κ. Ανδρουλάκης, νομίζω το αντιλήφθηκε την ίδια στιγμή, γιατί στη γραπτή αποδελτίωση της συνέντευξής του δεν έβαλε αυτή τη φράση. Πολλές φορές συμβαίνει να έχουμε πει έναν αριθμό όταν έχουμε δημόσιο λόγο και αντί για παράδειγμα «χ» αριθμός λεωφορείων να είναι «ψ» αριθμός λεωφορείων, αντί για 100 να είναι 110 και να το διορθώνουμε γραπτώς. Συμβαίνει. Αλλά νομίζω, το γεγονός ότι πολύ σωστά έστω από το γραπτό κείμενο έφυγε, αυτό δείχνει ότι δεν έπρεπε να το πει, όμως πρέπει να έχουμε μία ξεκάθαρη απόσταση από αυτή τη δήλωση. Αλίμονο, αν μπούμε στη διαδικασία λαϊκών δικαστηρίων αμφισβήτησης της δικαιοσύνης, των θεσμών, ειδικά με αφορμή ένα τόσο σοβαρό θέμα, ένα τόσο τραγικό δυστύχημα. Οφείλουμε να εμπιστευτούμε τη δικαιοσύνη, οφείλουμε αυτό να το πούμε ξεκάθαρα. Η δικαιοσύνη δεν έχει κόμμα, δεν έχει χρώμα, δεν ανήκουν κάπου οι δικαστές κομματικά. Είναι αδιανόητες οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Μία σειρά από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αυθόρμητα την επόμενη ημέρα πήραν αποστάσεις. Προσπάθησε το ΠΑΣΟΚ να το μαζέψει. Γενικά το ΠΑΣΟΚ είναι σε μία σύγχυση. Προσπαθεί να υποδυθεί έναν ρόλο που δεν ταιριάζει με το παρελθόν του, προσπαθεί να παίξει έναν ρόλο κομμάτων που βασίζονται στην εργαλειοποίηση και στον λαϊκισμό. Έχει αποτύχει παταγωδώς, όπως και στην προσπάθεια που έκανε εναντίον του κ. Τασούλα που κατερρίφθησαν τα επιχειρήματά του με κρότο. Στην αρχή μίλησε για συγκάλυψη από την αρχή, μετά είπε για συγκάλυψη στην πορεία, δεν περιμένει τα πορίσματα, δεν περιμένει την ταυτοποίηση των βίντεο, δεν περιμένει τη δικαιοσύνη να μιλήσει. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Το λέω, το ξαναλέω και θα συνεχίσω να το λέω, γιατί νομίζω είναι αυτονόητο αυτό να το λένε όσοι έχουν δημόσιο λόγο. Είναι μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, που η μόνη αρμόδια να δώσει απαντήσεις είναι η δικαιοσύνη και κανένας άλλος.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κάτι συμπληρωματικό, αν μου επιτρέπετε, για τη γνησιότητα των βίντεο και για όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα βίντεο, το βράδυ της τραγωδίας με την εμπορική αμαξοστοιχία. Τι περιμένετε ως κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Περιμένουμε καταρχάς την τελική ταυτοποίηση από τις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορούμε να έχουμε κάποια δεδομένα και κυρίως, να έχει η δικαιοσύνη κάποια δεδομένα. Σίγουρα έχει μία αξία το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, των επίσημων δικαστικών πραγματογνωμόνων, δηλαδή, εκείνων που από τη λίστα των πραγματογνωμόνων έχει διορίσει η δικαιοσύνη από την πρώτη ημέρα της υπόθεσης, άρα είναι οι δικαστικοί πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί από τη δικαστική αρχή, οι οποίοι λένε ότι η συγκεκριμένη απεικόνιση στα βίντεο αναφέρεται στη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία και φαίνεται ότι δεν μετέφεραν κάποιο υλικό πέραν του δηλωθέντος υλικού, αλλά μένει αυτό να ταυτοποιηθεί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας. Εδώ λοιπόν έχουμε δύο περιπτώσεις. Αν δεν ταυτοποιηθούν, τότε δεν έχει νόημα να μιλάμε για τα συγκεκριμένα βίντεο και δεν έχουν καμία αξία για την υπόθεση. Από κει και πέρα θα έχουν ξεκάθαρες ευθύνες αυτοί οι οποίοι τα προσκόμισαν, αλλά ας δούμε, αν θα ταυτοποιηθούν. Αν ταυτοποιηθούν, θα αποτελούν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα για την υπόθεση, σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση χωρίς καμία αμφισβήτηση γι’ αυτό γιατί θα έχουν ταυτοποιηθεί από μία σειρά από υπηρεσίες και από επίσημους πραγματογνώμονες. Και εδώ, θα είμαστε από τους πρώτους που θα θέσουμε την ερώτηση, εμείς, γιατί άργησαν; Γιατί την ακούω αυτή την ερώτηση και την καταλαβαίνω, είναι λογική ερώτηση, γιατί άργησαν αυτά τα βίντεο; Νομίζω να συμφωνήσουμε, ότι οι τελευταίοι που θα είχαμε κίνητρο να αργήσουν αυτά τα βίντεο εφόσον ταυτοποιηθούν ως αληθή, είμαστε εμείς, η κυβέρνηση και όλοι όσοι ακούσαμε τόνους λάσπης να εκτοξεύονται εναντίον μας, για θεωρίες συγκάλυψης. Από κει και πέρα και αυτά τα στοιχεία και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα συνεκτιμηθούν από τη δικαιοσύνη και μόνον από εκείνη και από κανέναν άλλον και εκείνη θα βγάλει τα δικά της πορίσματα. Το ξαναλέω, μένει όμως, πριν και πάνω απ’ όλα, η ταυτοποίησή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι ο όρος «μπάζωμα» είναι απεχθής και η χρήση του δηλώνει τις προθέσεις όσων τον επινόησαν. Βέβαια ξέρετε, η κ. Καρυστιανού και οι συγγενείς χρησιμοποιούν πρώτοι τον όρο «μπάζωμα», ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κ. Καρυστιανού, χρησιμοποιεί απεχθείς όρους και έχει επικίνδυνες προθέσεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση, πάντοτε διαχωρίζουμε τα αιτήματα και τις αιτιάσεις των συγγενών με τη χυδαία εργαλειοποίηση της Αντιπολίτευσης, μέρος της οποίας είναι και η εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών και αν δείτε, στην συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός διαχώρισε αυτό το οποίο λέμε «μπάζωμα», αποκαλείται «μπάζωμα», τέλος πάντων και αναφέρεται στις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν στο πεδίο και οι οποίες αξιολογούνται από τη Δικαιοσύνη, με αυτό που λέμε «μπάζωμα με δόλο». Δηλαδή, ότι κάποιος ήθελε να κάνει την οποιαδήποτε ενέργεια για να συγκαλύψει κάτι, το οποίο κανείς δεν απαντάει τι είναι, ποιον και γιατί; Είναι δύο εντελώς διαφορετικές συζητήσεις. Δολίως θεωρώ ότι η Αντιπολίτευση και συγκεκριμένα Μέσα τις μπλέκουν για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, αλλά είναι ξεκάθαρη η διαφορά τους και στο δεύτερο προφανώς αναφέρεται ο Πρωθυπουργός, που είναι τακτική της Αντιπολίτευσης και όχι των συγγενών.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πάντως δεν είναι προσβλητικό προς τους γονείς ο Πρωθυπουργός να τους περιγράφει περίπου σαν χειραγωγούμενα ανθρωπάκια της Αντιπολίτευσης; Γιατί αυτοί χρησιμοποιούν τον όρο «μπάζωμα» και είπε αυτολεξεί «όσους χρησιμοποιούν τον όρο μπάζωμα». Δεν μίλησε στη συγκεκριμένη παράγραφο για την Αντιπολίτευση, μίλησε για όσους.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ισχύει το εντελώς αντίθετο από αυτό το οποίο λέτε και μάλιστα αυτοί οι οποίοι είναι απαράδεκτοι, είναι αυτοί οι οποίοι χρησιμοποιούν τους συγγενείς, τον πόνο τους, την αγωνία τους, τα αιτήματα τους, για να κάνουν πολιτική και είναι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που εργαλειοποιούν με τόσο απάνθρωπο τρόπο τον πόνο των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών.
Α. ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφέρεται και στο «Documento της Κυριακής», ότι όχι εκατοντάδες, ούτε μερικές δεκάδες χιλιάδες, αλλά 649.000 ψηφιακά αρχεία, ηχητικά και video, που είχαν κατασχεθεί και παραδοθεί στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, από τις πρώτες ημέρες της ανάκρισης για τα Τέμπη, δεν μπήκαν ποτέ στην δικογραφία. Και μάλιστα αυτό ανακαλύφθηκε προ ημερών από τους ίδιους τους συγγενείς των θυμάτων που μήνυσαν τον κ. Σωτήρη Μπακαϊμη, για σοβαρότατες κατηγορίες, όπως η παρεμπόδιση Δικαιοσύνης, παράβαση καθήκοντος και άλλα. Τι έχετε να πείτε για αυτές τις σοβαρότατες καταγγελίες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και η ελληνική Δικαιοσύνη θα απαντήσει σε κάθε αίτημα, σε κάθε κατηγορία, σε κάθε αιτίαση που απευθύνεται σε εκείνη. Δεν είναι δουλειά δική μας να απαντήσουμε επί αιτιάσεων, που έχει δικαίωμα η κάθε πλευρά να προβάλλει και απευθύνονται στη Δικαιοσύνη.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Με αφορμή την έλευση του γαλλικού Πανεπιστημίου, που ονομάσατε Σορβόννη, είπατε ότι υπερβήκατε αγκυλώσεις του παρελθόντος, που μας κρατούσαν σε καθεστώς εξαίρεσης μαζί με την Κούβα. Όμως ψάξαμε και βρήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο της Αβάνας, με βάσει την διεθνή κατάταξη QS είναι 300 θέσεις καλύτερο από το Πανεπιστήμιο της υποτιθέμενης Σορβόννης. Πως γίνεται η Κούβα που είναι παράδειγμα προς αποφυγή να έχει καλύτερο Πανεπιστήμιο από το ιδιωτικό που έρχεται, το οποίο υποτίθεται ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν τα γνωρίζω τα στοιχεία που επικαλείστε, δεν έχω λόγο να σας αμφισβητήσω, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό στο οποίο αναφέρεστε, είναι εντελώς εκτός θέματος με βάσει το βασικό ζητούμενο. Το έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές. Αυτό το οποίο θέλαμε να κάνουμε και είμαστε περήφανοι που το κάναμε, είναι να μπορεί να έχει τη δυνατότητα, το δικαίωμα, τη δυνατότητα επιλογής, ένας νέος άνθρωπος στη χώρα μας, ένας απόφοιτος σχολείου, αν το επιθυμεί, να σπουδάσει, να φοιτήσει και σε ένα μη κρατικό Πανεπιστήμιο στη χώρα μας, ενώ μπορεί να το κάνει στη Κύπρο, στη Μεγάλη Βρετανία, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε όλη την Ευρώπη, οπουδήποτε. Αυτό θέλαμε να κάνουμε, αυτό κάναμε, αργήσαμε πολύ ως χώρα να το κάνουμε και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που καταφέραμε να το κάνουμε και σίγουρα πάρα πολύ, έτσι, απορημένοι θα έπρεπε να είμαστε, που αργήσαμε τόσα πολλά χρόνια ως χώρα να το κάνουμε. Είναι ταυτόχρονα, είναι παράλληλα αυτά τα δύο συναισθήματα. Και όλη αυτή η προσπάθεια, με αφορμή την ερώτηση που μου κάνετε, του ΠΑΣΟΚ, να απαξιώσει ένα Πανεπιστήμιο το οποίο είναι ακριβώς, όπως και εγώ και το Υπουργείο Παιδείας το περιγράψαμε και εγώ στην αρχική μου εισήγηση την προηγούμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας στην παρουσίαση, ένα από τα 13 Πανεπιστήμια, τα οποία αποτελούν την διάδοχη κατάσταση του Πανεπιστημίου Σορβόννης, όλα αυτά τα οποία είπαμε, μάλιστα έχουμε αναφέρει και συγκεκριμένες ιστοσελίδες, τις επίσημες ιστοσελίδες του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας. Ένα Πανεπιστήμιο το οποίο έχει 16.000 αν δεν κάνω λάθος, φοιτητές, να το προσβάλουμε με έναν τέτοιο τρόπο και αυτό είναι μια προσπάθεια η οποία θεωρώ ότι η Αντιπολίτευση, ότι είναι μίζερη, μικρόψυχη και το ξαναλέω εκτός θέματος. Ένα είναι το ερώτημα και είναι ένα ερώτημα κυρίως προς την Αντιπολίτευση, όχι προς εσάς, αν θέλουν ή όχι ένας νέος άνθρωπος να έχει και αυτήν την επιλογή. Αν ένα νέο παιδί που αν πληρώσει κάποια λεφτά παραπάνω, μπορεί να πάει σε ένα ιδιωτικό, μη κρατικό Πανεπιστήμιο εκτός Ελλάδας, να μπορεί πληρώνοντας λιγότερα χρήματα, γιατί αντιλαμβάνεστε το κόστος είναι πολύ μικρότερο το να σπουδάζει κανείς στο εξωτερικό, από το να σπουδάζει στη χώρα του, αν θέλει να σπουδάσει σε ένα μη κρατικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Και το ξαναλέω, γιατί δολίως, αυτό είναι κάτι το οποίο η Αντιπολίτευση το κρύβει από την επιχειρηματολογία της, τα κριτήρια λειτουργίας των Παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, είναι τα πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και πολύ πιο αυστηρά από την λειτουργία των δημόσιων Πανεπιστημίων και ταυτόχρονα, με αυτές τις νομοθετήσεις, ενισχύονται τα Δημόσια Πανεπιστήμια και με συμπράξεις με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Και για να σας προλάβω, προφανώς χρειάζεται και περισσότερη από ότι τα προηγούμενα χρόνια.
Α. ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι το Σαββατοκύριακο έγινε συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Δένδια. Επιβεβαιώνετε αυτά τα δημοσιεύματα και αν ναι, τι συζητήθηκε ακριβώς στον απόηχο και των διαφωνιών για τα meteor για αυτό το θέτω…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία διαφωνία και ήταν ξεκάθαρος ο Πρωθυπουργός και στην συνέντευξη του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Για τη συνάντηση δεν το γνωρίζω, για να σας απαντήσω κάτι, το είδα και εγώ λίγο πριν μπω, από κάποια δημοσιεύματα.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα αφού όπως αναφέρατε, σας ενδιαφέρει να έχουν περισσότεροι άνθρωποι την ελευθερία και τη δυνατότητα να σπουδάζουν, φαντάζομαι θα καταργήσετε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που πετάει εκτός δημοσίου Πανεπιστημίου δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά. Σωστά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Έχουμε εντελώς διαφορετική θεώρηση, σέβομαι αυτή την θεώρηση, έχουμε εντελώς διαφορετική θεώρηση. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες, ελάχιστοι κανόνες και αν θέλουμε να έχουμε Πανεπιστήμια, τα οποία να ανεβαίνουν σε αξιολογήσεις, πρέπει να έχουμε Πανεπιστήμια στα οποία να μπαίνει κάποιος με συγκεκριμένους κανόνες, ένας εκ των οποίων είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να μην έχουν αιώνιους-λιμνάζοντες φοιτητές, για αυτό και στο προσεχές χρονικό διάστημα θα εφαρμοστεί και ένας συγκεκριμένος Νόμος για τους αιώνιους-λιμνάζοντες φοιτητές και θα διαγραφούν.
Χ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Για την Σαντορίνη κ. Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποια εικόνα; Είδαμε το Σαββατοκύριακο, δειλά-δειλά να αρχίζουν να επιστρέφουν κάποιοι κάτοικοι για να ξεκινήσουν και τη δραστηριότητα τους, εν όψει της τουριστικής περιόδου, ενώ ταυτόχρονα διαβάζουμε σήμερα και σε γνωστή ιστοσελίδα ότι το ηφαίστειο έχει ξυπνήσει λίγο. Τι απαντάτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μένουμε σε όσα λένε οι ειδικοί, τις οδηγίες που δίνουν. Έχουμε ακόμα σεισμική δραστηριότητα, από ότι είδα και σήμερα, οπότε είναι καλό να μένουμε στις οδηγίες των ειδικών και σε επίσημες ανακοινώσεις τους.
Ευχαριστώ πολύ.