Καλό μεσημέρι,
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη χθες στο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και η ορκωμοσία του θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου.
Όπως τόνισε στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός: «Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Κωνσταντίνο Τασούλα, είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό ρόλο του ως σύμβολο της εθνικής μας ενότητας, αλλά και ως εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας».
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον κ. Τασούλα στα νέα του καθήκοντα.
—
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πρωί το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, στο οποίο πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού της κτιριακής υποδομής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές για την καθημερινότητά τους στο σχολείο και ενημερώθηκε για τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που πλέον διαθέτει το σχολείο, με αιχμή τους διαδραστικούς πίνακες στις αίθουσες της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της σχολικής εμπειρίας και την υποβοήθηση του έργου των εκπαιδευτικών.
Το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, θα καλύψει, σε πρώτη φάση, 645 σχολεία σε 249 Δήμους.
Όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: «Πολύ σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα σχολεία εκείνα στα οποία θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών. Πάντα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει και την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της συντήρησης των σχολείων. Το πρόγραμμα θα αρχίσει να “τρέχει” άμεσα και σκοπός μας είναι να παραδώσουμε τα πρώτα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».
—-
Την Παρασκευή θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας αίτηση αδειοδότησης Μη Κρατικού – Μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου – παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης , υπό την επωνυμία «Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.
Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης είναι ένα από τα δεκατρία αυτόνομα πανεπιστήμια που διαδέχθηκαν το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.
Είναι Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο και ένα από τα πλέον σημαντικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας, το οποίο διαθέτει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο πλαίσιο της Ιατρικής Σχολής και εγκαταστάσεις σε πέντε πανεπιστημιουπόλεις.
Η εμπιστοσύνη ενός τέτοιου βεληνεκούς Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην Ελλάδα είναι μια τρανή απόδειξη ότι οι αγκυλώσεις του παρελθόντος που μας κρατούσαν σε καθεστώς εξαίρεσης μαζί με την Κούβα, στο καθεστώς ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ανήκουν ακριβώς εκεί. Στο παρελθόν. Η Ελλάδα ανοίγει τους ορίζοντες των υποψήφιων φοιτητών, όσων τουλάχιστον επιθυμούν να σπουδάσουν σε ένα σημαντικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού από την ίδια τους την χώρα.
—
Μια ακόμη επιχείρηση επιστροφής απορριφθέντων αιτούντων ασύλου πραγματοποιήθηκε χθες αργά το βράδυ. Η επιχείρηση αφορούσε τον επαναπατρισμό υπηκόων Γεωργίας, οι οποίοι επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής τους, στο πλαίσιο της εφαρμογής των εθνικών και ευρωπαϊκών κανόνων διαχείρισης της μετανάστευσης. Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση επιστροφών μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, ενώ επίκεινται και άλλες το επόμενο διάστημα.
Η συγκεκριμένη πτήση επιστροφής υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Μέτρων Επανένταξης καθώς και Λειτουργία Δομής Φιλοξενίας Αιτούντων Εθελούσιας Επιστροφής» το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Στοχεύει στην εθελούσια επιστροφή 17.000 υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, καθώς και στην παροχή βοήθειας επανένταξης σε 1.700 μετανάστες μέσω υλικών ενισχύσεων, για την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως 31η Δεκεμβρίου 2027.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, προστατεύοντας τα σύνορά της, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο.
—-
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την υποχρεωτική συμμετοχή συγκεκριμένου ποσοστού γυναικών στα ΔΣ εισηγμένων εταιρειών. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσμοθετείται υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 33% στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικότερα αφορά εταιρείες που
- Απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ ή ετήσιο ισολογισμό τουλάχιστον 43 εκατομμυρίων ευρώ.
- Αλλά, μπορούν, επίσης, να εφαρμοστούν και σε μη εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες και δημόσιες επιχειρήσεις που διαθέτουν τα ίδια ως άνω οικονομικά κριτήρια, εφόσον το προβλέπουν τα καταστατικά τους. Η οδηγία αφορά στην προώθηση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών εταιρειών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων.
—
Επιπλέον, στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος επιχορήγησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε χώρους μόνιμης κατοικίας και εργασίας ατόμων με αναπηρία που υλοποιεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται:
1ον) δυνατότητα συμμετοχής για όλους τους δυνητικά δικαιούχους του προγράμματος, ανεξάρτητα από το εάν έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, συμπεριλαμβάνοντας και εκείνους για τους οποίους η ψηφιοποίηση και καταγραφή των γνωματεύσεών τους είναι σε εξέλιξη.
2) Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα υλοποίησης παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε δημόσια κτήρια.
Ακόμη, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας του πιλοτικού προγράμματος υποστηριζόμενης απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του Αυτισμού:
1ον) Δημιουργείται ειδικό Μητρώο εκπαιδευμένων Διαμεσολαβητών και
2ον) Αξιοποιείται το μητρώο ανέργων ωφελούμενων που τηρείται στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 4 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφορικά με τον Προσωπικό Βοηθό με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου διασφαλίζεται η συνέχιση του Προγράμματος μέχρι το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ, εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη παροχή της υπηρεσίας, ενόψει και της σχεδιαζόμενης μετέπειτα καθολικής εφαρμογής της υπηρεσίας και της μετάπτωσης αυτής σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 1294 ωφελούμενους και 1800 προσωπικούς βοηθούς.
—
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στόχος των ρυθμίσεων που εισάγονται είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η προστασία των επενδυτών με αναβάθμιση της εποπτείας σε υφιστάμενα και νέα επενδυτικά προϊόντα, η κατάργηση περιττών γραφειοκρατικών περιορισμών και η διευκόλυνση της πρόσβασης –μέσω κινήτρων και όχι μόνο- μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο για άντληση κεφαλαίων.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 4 άξονες ρυθμίσεων:
Α. Φορολογικά και άλλα κίνητρα για την ενίσχυση της ουσιαστικής λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, την ενθάρρυνση της ζήτησης και την εισαγωγή εταιρειών σε αυτό.
Β. Θεσμική θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος)
Γ. Επιπλέον μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία.
Δ. Ενσωμάτωση Κοινοτικών Οδηγιών και διατάξεις προς συμμόρφωση με Οδηγίες/Κανονισμούς.
—-
Σε συνέχεια της απόφασης να κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Θήρας και ο Δήμος Αμοργού για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της περιοχής. Συγκεκριμένα:
- Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων των Δήμων Θήρας και Αμοργού έχουν την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 1η Φεβρουαρίου 2025.Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
- Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
—-
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη βρίσκεται σήμερα στον Έβρο για την έναρξη της νέας υπηρεσίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία αφορά τις Κινητές Ομάδες Υγείας. Πρόκειται για 250 κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποτελούμενα από γιατρό, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και συνολικό προσωπικό 1.000 επαγγελματιών υγείας, που θα καλύπτουν συστηματικά όλη τη χώρα, από τη Θράκη έως την Κρήτη.
Οι βασικές υπηρεσίες που θα παρέχουν είναι προληπτικές εξετάσεις, ενώ διαθέτουν εξοπλισμό τηλεϊατρικής, ώστε να διενεργούν και απεικονιστικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιούνται σε κεντρικά σημεία κάθε περιοχής, αλλά και μέσω κατ’ οίκον επισκέψεων.
Επιπλέον, οι ΚΟΜΥ θα διενεργούν τις εξετάσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων “ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ”, συγκεκριμένα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν και οι Κινητές Μονάδες Υγείας που θα παρέχουν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, δηλαδή σε μικρά και πολύ μικρά νησιά, καθώς και σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.
Το πρόγραμμα αυτό αφορά 124.000 κατοίκους σε 87 νησιά και 213.000 κατοίκους σε 38 ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές και περιλαμβάνει παροχή εξετάσεων σε παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, αλλά και στον γενικό πληθυσμό.
Στόχος μας είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 50% των ανισοτήτων στην πρόσβαση και των ανικανοποίητων αναγκών υγείας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της πατρίδας μας.
—-
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ.ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις αν μου επιτρέπετε. Η πρώτη αφορά στην επίθεση με τρικάκια του Ρουβίκωνα, που δέχθηκε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγες ώρες μετά την εκλογή του. Χτες εσείς εκδώσατε μια ανακοίνωση στην οποία ζητήσατε στα κόμματα της Αντιπολίτευσης να αναλογιστούν πού οδηγεί η τοξικότητα, όπως εσείς την χαρακτηρίσατε. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ σας επιστρέφει, ουσιαστικά, την κατηγορία και λέει πως εσείς ως Κυβέρνηση υποδαυλίζετε την τοξικότητα. Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με την φημολογία περί ανασχηματισμού. Όσοι ασχολούμαστε με το κυβερνητικό ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε δέκτες τηλεφωνημάτων και από κυβερνητικά στελέχη και από συναδέλφους. Υπάρχει μια οργιάζουσα φημολογία τις τελευταίες ώρες ότι επίκειται ανασχηματισμός ακόμη και σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί. Και απότοκο όλης αυτής της σεναριολογίας είναι πως -και αυτό επίσης είναι κοινό μυστικό- υπάρχουν Υπουργοί, αρκετοί εγώ θα έλεγα από την δική μου την εμπειρία, που έχουν κατεβάσει τα μολύβια ουσιαστικά. Προχωράνε σε μια έτσι τύποις «λευκή απεργία» και αναμένουν πότε θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Και για αυτό θα ήθελα το σχόλιό σας. Ευχαριστώ πολύ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά γιατί είναι δύο εντελώς διαφορετικές ερωτήσεις. Αν παρατηρήσατε, η χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσα, η αυτονόητη καταδίκη αυτής της επίθεσης, της χειρότερης εκδοχής του φασισμού, που κάποιοι, μάλιστα, την είπαν και «παρέμβαση» από κόμματα τα οποία εμφανίζονται ως δημοκρατικά κόμματα και δικαιολογούν τέτοιες φασιστικές ενέργειες. Η ανακοίνωση αυτή αναφερόταν γενικά στην Αντιπολίτευση, προφανώς, όμως, δεν εξαιρείτο ούτε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε τον εαυτό του στην τακτική της τοξικότητας και λίγα λεπτά μετά την δική μου ανακοίνωση απάντησε, σημαίνει ότι είναι ένοχο και η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ τη στάση που είχε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όταν μετά από όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, την διάσπασή του και τα γεγονότα, τέλος πάντων, που οδήγησαν στην αλλαγή της τάξεως στην Βουλή και την εξ αντανακλάσεως ή από «καραμπόλα» μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχαμε πει και το πιστεύαμε αυτό, ότι ελπίζαμε σε μια κοστολογημένη αντιπρόταση, σε μία αντιπολίτευση με στοιχεία. Δεν είχαμε πάρα πολλές ελπίδες, αλλά το περιμέναμε. Σίγουρα, όμως, γνωρίζαμε ότι δεν θα έχουμε μια τοξική αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλά άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Και, δυστυχώς, το λέω με βαθύτατη λύπη, γιατί αυτό είναι κακό στο τέλος της ημέρας για την Δημοκρατία μας, στο θέμα της διαχείρισης, της πολιτικής διαχείρισης, του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε σε πολλά σημεία της ρητορικής του, ακόμα και κόμματα τα οποία δημιουργήθηκαν και υπάρχουν μόνο και μόνο για να εργαλειοποιούν ζητήματα, όπως αυτό το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ας μην ζητάει, λοιπόν, τα ρέστα το ΠΑΣΟΚ, ας μην απορεί με αυτό το οποίο συνέβη χτες το βράδυ στο σπίτι του Κωνσταντίνου Τασούλα, όταν την ίδια ημέρα ο κ. Ανδρουλάκης δεν περίμενε την ανακήρυξη του κ. Τασούλα και, το κυριότερο, γιατί αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάτι του συνέβη του κ. Ανδρουλάκη, σίγουρα θα υπάρχει μια δικαιολογία, οι ίδιοι καλλιέργησαν μια σειρά από επιθέσεις στελεχών τους με ακραία ρητορική ότι «δεν είστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά είστε ο μονοκομματικός Πρόεδρος της Ν.Δ.». Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το έχει πει αυτό. Τις έχω εδώ τις φράσεις πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ πάνω σε μία θεωρία υποτιθέμενης «συγκάλυψης – απόκρυψης εγγράφων» από τον κ. Τασούλα, η οποία κατερρίφθη από την ίδια την Αντιπολίτευση. Δεν επιμένω τυχαία τις τελευταίες ημέρες στο να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης για το βίντεο που τον δείχνει να ακούει τον τότε υπηρεσιακό αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Νίκο Παππά, να επικαλείται τα έγγραφα τα οποία δήθεν έκρυψε ο Τασούλας. 23 Οκτωβρίου 2024. Δεν απαντάνε τόσες μέρες, δεν απαντάνε γιατί είναι ένοχοι, δεν απαντάνε γιατί μπήκανε κι αυτοί -το ΠΑΣΟΚ- στην λογική της εργαλειοποίησης ενός τραγικού δυστυχήματος και του να χτίσουν κάτι το οποίο δεν υπάρχει ως αφήγημα, ότι δήθεν ο κ. Τασούλας έκρυψε έγγραφα από την Βουλή. Και το κατέρριψε η ίδια η πραγματικότητα. Βίντεο από την Βουλή, οπτικό υλικό το οποίο καταρρίπτει τα πάντα, η κ. Γεροβασίλη, ο κ. Κόκκαλης, ο κ. Μπάρκας η ίδια πραγματικότητα. Όταν, λοιπόν, σπέρνεις την τοξικότητα, είναι λογικό στην συνέχεια να υπάρχουν και αυτές οι εικόνες. Δεν λέω εγώ ότι το ΠΑΣΟΚ κρύβεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις, αλίμονο, αλλά επειδή το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια ήταν στην άλλη πλευρά αυτών που δεχόντουσαν επιθέσεις από λαϊκιστές και των δύο άκρων, περίμενα, τουλάχιστον, να μην υιοθετεί αυτή την λογική. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά, θα τα βρούμε μπροστά μας! Όλο αυτό της αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης, το να μην περιμένουμε την ίδια την Δικαιοσύνη να βγάλει τα πορίσματά της, του να κάνουμε τους δικαστές στα τηλεοπτικά πάνελ, στην Βουλή, να υποκαθιστούμε την Δικαιοσύνη, να στοχοποιούμε την Δικαιοσύνη. Είδατε χτες τι είπε ο κ. Βελόπουλος; Δεν πρέπει, λοιπόν, κόμματα τα οποία δεν έχουν μπει σε αυτή την διαδικασία του «βούρκου», όπως τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, με τις πολλές πολιτικές διαφορές που έχουμε, έστω και έμμεσα, να «ρίχνουν νερό στο μύλο» αυτής της εργαλειοποίησης και αυτής της τοξικότητας. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, να μπει ένα τέλος. Ας είναι η χθεσινή «παρέμβαση», εντός εισαγωγικών, όπως άκουσα να λέει εκπρόσωπος άλλου κόμματος, να μπει ένα τέλος σε αυτή την λογική.
Τώρα, στην δεύτερη ερώτηση που κάνατε, δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού ανασχηματισμός και δεν πιστεύω ότι οι Υπουργοί «κατεβάζουν» τα μολύβια. Δεν συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση, γιατί το να «κατεβάσεις» τα μολύβια, το ξέρουν πριν από όλα τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, είναι η χειρότερη κίνηση που μπορείς να κάνεις ως προς την αξιολόγηση που όλοι υφιστάμεθα για την παρουσία μας σε οποιαδήποτε θέση. Άρα, δεν είναι στα σχέδια του Πρωθυπουργού, δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού ανασχηματισμός.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγες ημέρες είχαμε ένα περιστατικό με ένα μέλος, πρώην μέλος, της Χρυσής Αυγής που σκότωσε δύο ανθρώπους και μετά έδωσε τέλος στη ζωή του και βρέθηκε οπλοστάσιο στο μαγαζί του, αν δεν κάνω λάθος. Αυτή την στιγμή το Εκλογοδικείο κρίνει την τύχη των Σπαρτιατών, ένα μόρφωμα, για το οποίο κι εσείς πρωτοστατείτε στην αποκάλυψη της ηγεσίας Κασιδιάρη. Είστε σίγουρος πως μιλάμε για την χειρότερη εκδοχή φασισμού από κάποιους πολίτες που φωνάζουν συνθήματα και πετούν χαρτιά με συνθήματα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μην μπερδεύετε τις ιδεολογίες, όσο απεχθείς και να είναι, και είναι εξίσου απεχθείς οι ιδεολογίες όλων των άκρων, όλες οι ακραίες ιδεολογίες, με τις εγκληματικές συμπεριφορές. Μια σειρά από τροπολογίες τις οποίες ψήφισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ., οι οποίες οδήγησαν την Δικαιοσύνη να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για να αποκλειστούν μορφώματα – εγκληματικές οργανώσεις από εκλογικές διαδικασίες, όλες αυτές οι κινήσεις βασίστηκαν στην εγκληματική δραστηριότητα και όχι στις ιδεολογίες κάποιων, όσο αποκρουστικές και να είναι αυτές. Μην συγχέουμε δύο διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα. Δεν είναι ιδεολογικό το ζήτημα. Τις ιδεολογίες των άκρων πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με την στάση μας, με την πολιτική μας, με την ρητορική μας. Άρα, αυτό το οποίο μου περιγράψατε έχει να κάνει με μία ακραία εγκληματική συμπεριφορά. Αυτό το οποίο ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και κάποιοι δεν έβρισκαν αίθουσα για να δικαστούν όλα αυτά, έχει να κάνει με μια σειρά από παραβάσεις σοβαρότατων ποινικών αδικημάτων. Δεν είναι ζήτημα, λοιπόν, φασισμού, ασχέτως αν υπάρχει και αυτός στην περίπτωση που περιγράφετε. Μιας μορφής. Είναι ζήτημα εγκληματικών οργανώσεων ή, εν πάση περιπτώσει, ανθρώπων οι οποίοι κρύβονται πίσω από εγκληματικές οργανώσεις ή βγαίνουν μπροστά και κρύβονται οι εγκληματικές οργανώσεις. Για αυτό και ψηφίσαμε αυτές τις τροπολογίες. Αυτός είναι ο διαχωρισμός. Στο ιδεολογικό, λοιπόν, πεδίο, αφού αφήσουμε στην άκρη το πεδίο των εγκληματικών ενεργειών που τις αξιολογεί η Δικαιοσύνη, υπάρχουν φασίστες πολλών χρωμάτων. Δεν νομίζω ότι το μαθαίνετε πρώτη φορά. Δεν νομίζω ότι έχουν χρώμα τα καδρόνια, αν είναι κόκκινα ή μαύρα. Την ίδια δουλειά κάνουν. Και οι μολότοφ σκοτώνουν «μια χαρά». Στο τέλος της ημέρας το πώς θα εκφραστεί μία φασιστική συμπεριφορά έχει «διαβαθμίσεις», προφανώς. Είναι άλλο πράγμα να πετάς τρικάκια, ποινικά, και άλλο πράγμα να πετάς μολότοφ κι άλλο πράγμα, πολύ χειρότερο ποινικά, να αφαιρείς μια ζωή ή να τραυματίζεις κάποιον. Δεν το συζητάμε. Αυτό είναι, όμως, η ποινική αξιολόγηση μιας πράξης που είναι κάτι διαφορετικό από την πολιτική αξιολόγηση μιας πράξης. Πολιτικά, επαναλαμβάνω, πολιτικά. Γιατί ποινικά θα το κρίνει η Αστυνομία και, κυρίως, η Δικαιοσύνη. Πολιτικά το να πηγαίνεις στο σπίτι κάποιου, να τον χαρακτηρίζεις με τον τρόπο που τον χαρακτήρισαν οι συγκεκριμένοι και, μάλιστα, να κάνεις όλες αυτές τις εντός εισαγωγικών «παρεμβάσεις», ναι, για εμένα ανήκει στην σφαίρα του φασισμού. Γιατί; Γιατί είναι δεκτό να αντιμετωπίσεις την άποψη κάποιου, είναι θεμιτό να τον κατηγορήσεις για το οτιδήποτε. Αξιολογείσαι αν αυτό το οποίο τον κατηγορείς είναι αληθές ή όχι, αλλά τέτοιες ενέργειες δεν θεωρώ ότι είναι δημοκρατικές και δεν θεωρώ ότι πρέπει, έστω και έμμεσα, να τους «κλείνουν το μάτι» κάποια πολιτικά κόμματα, με το να τους χαρακτηρίζουν «παρεμβάσεις».
Ν. ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην ελληνική παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων η εστία ήταν άσυλο. Μιλάω, βέβαια, για αυτά που μόλις άκουσα. Και ήταν χώρος σχεδόν ιερός. Είναι το άσυλο του κάθε ανθρώπου το σπίτι του. Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε, όπως αποκαλούνται από κάποιους, «παρεμβάσεις» σε εισαγωγικά, οι οποίες στην ουσία είναι επιθέσεις. Είναι παραβίαση ζωτικού χώρου, έτσι; Και, μάλιστα, δεν είναι απλά παραβίαση ζωτικού χώρου ως προσώπου, αλλά και των οικείων του, της οικογένειάς του. Δεν πρέπει να το δει η Πολιτεία με έναν τρόπο, νομοθετώντας σχετικά; Το λέω γιατί το έχω υποστεί κι εγώ αυτή τη βάσανο στο παρελθόν, το 2013. Να το δει με κάποιον τρόπο ώστε να σταματήσουν αυτά και η πολιτική αντιπαράθεση ή αν θέλετε παρέμβαση, με ή χωρίς εισαγωγικά, να είναι στο πολιτικό πεδίο την στιγμή, μάλιστα, που έχουμε αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και ο οποιοσδήποτε μπορεί να τοποθετηθεί; Να ασκήσει κριτική και να απευθύνει τις αιτιάσεις του προς οποιονδήποτε δημόσια; Μήπως, λοιπόν, πρέπει σιγά – σιγά να υπάρξει κάποια παρέμβαση, ώστε να τελειώνουμε με τέτοιου είδους φαινόμενα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας πω ότι και εγώ έχω υπάρξει θύμα τέτοιας επίθεσης και όχι με τρικάκια, αλλά με γκαζάκια, στο παρελθόν. Οπότε, σας καταλαβαίνω απολύτως σε αυτό το οποίο λέτε. Και ως προς το άσυλο που λέτε, για κάποιους ανθρώπους αυτές είναι έννοιες άγνωστες. Και εδώ έγκειται η έννοια του πόσο δημοκράτες είναι κάποιοι, επειδή μπορεί να μην είναι στον «μαύρο» φασισμό και να είναι στον «κόκκινο» φασισμό. Αλλά, επαναλαμβάνω, είναι ένα πράγμα η ποινική διάσταση μιας συμπεριφοράς και ένα άλλο πράγμα η πολιτική διάσταση μιας συμπεριφοράς. Ως προς την ποινική διάσταση, υπάρχει ο ποινικός κώδικας, απολύτως δίκαιος και αυστηροποιημένος σε μια σειρά από διατάξεις και ως προς το μέγεθος των ποινών και ως προς την έκτιση των ποινών. Αυτό συνέβη σε μια σειρά από παρεμβάσεις των τελευταίων ετών και την προηγούμενη τετραετία επί υπουργίας Κώστα Τσιάρα και τώρα επί υπουργίας Γιώργου Φλωρίδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Άρα, οι πράξεις οι οποίες περιγράφουν μια συγκεκριμένη ποινική συμπεριφορά, αντιμετωπίζονται πολύ πιο αυστηρά και πλέον και για πλημμελήματα έχουμε άλλη ποινική αντιμετώπιση ως προς την έκτιση της ποινής. Ως προς την πολιτική διάσταση μιας συμπεριφοράς, αυτό έχει να κάνει με τη συνολική συμπεριφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων, που λένε ότι είναι στο δημοκρατικό τόξο. Είναι σημαντικό να το λέμε, είναι πιο σημαντικό να το εννοούμε. Όταν δεν είναι αυτονόητη η χωρίς αστερίσκους καταδίκη τέτοιων ενεργειών σε πολιτικό επίπεδο -δεν είναι δουλειά μας, εμείς να αξιολογούμε ποινικά μια συμπεριφορά- όταν σε μια καταδίκη μπαίνουν παρενθέσεις, αστερίσκοι, εξαιρέσεις, τότε έμμεσα «κλείνουμε το μάτι» όσοι το κάνουμε αυτό. Και νομίζω ότι, είστε πολύ έμπειρος, ζούμε χρόνια σε αυτή τη χώρα και πολλοί εξ υμών έχετε παρακολουθήσει πολλά τέτοια γεγονότα, δεν είναι τυχαίο ότι συγκεκριμένος πολιτικός χώρος της Αριστεράς έχει «κλείσει» -και πολλές φορές εμφατικά- «το μάτι» σε τέτοιες συμπεριφορές, δικαιολογώντας τες ως «παρεμβάσεις συλλογικοτήτων» που θέλουν να κάνουν το α΄ και το β΄. Όποιος θέλει να διεκδικήσει κάτι, το διεκδικεί με δημοκρατικό τρόπο.
Ν. ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Με συγχωρείτε που θα επιμείνω, αλλά είναι πολύ σημαντικό κατ’ εμέ το θέμα και τίθεται θέμα και ορίων. Δεν συνιστά πράξη τρομοκρατίας να πηγαίνει κάποιος, να μαζεύεται μια ομάδα ανθρώπων, η οποία έχει τα δικά της ιδεολογικά χαρακτηριστικά που είναι σεβαστά, αλλά δεν συνιστά πράξη τρομοκρατίας εν καιρώ Δημοκρατίας κάποιος να πηγαίνει να διαμαρτύρεται έξω από το σπίτι, την οικία, τρομάζοντας την οικογένεια του ανθρώπου, τους γείτονες και ουσιαστικά, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει ή να ασκήσει ψυχολογική ή οποιαδήποτε άλλου είδους πίεση, σε έναν Έλληνα πολίτη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα το αξιολογήσει η Δικαιοσύνη τι συνιστά και τι όχι μια πράξη. Εγώ θα σας πω ότι τον δρόμο τον δείχνει αυτό το οποίο είπε ο Πρύτανης του ΕΜΠ, που μετά από δεκαετίες δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αυτό δείχνει και πολιτική βούληση, αλλά και επιχειρησιακή επάρκεια. Και πολιτική βούληση από τα συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και επιχειρησιακή επάρκεια της Αστυνομίας, της κανονικής Αστυνομίας, όχι της πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Άρα, έχουν αλλάξει πολλά σε αυτό το κράτος. Και επειδή μίλησα για την Παιδεία, μόνο τις τελευταίες 10 μέρες ακούσαμε τον Πρύτανη του ΕΜΠ να λέει κάτι τέτοιο, το οποίο δεν θα έπρεπε να είναι καν είδηση, αλλά στη χώρα όπου υπήρχε το άσυλο ανομίας, πίσω από το οποίο κρύβονταν κάθε λογής παραβατικοί, είναι είδηση, ειδικά όσα παιδιά που έχουν τώρα μεγαλώσει, έχουν τελειώσει το Μετσόβιο, καταλαβαίνουν τι λέω. Και μέσα σε αυτές τις 10 μέρες ακούσαμε -και το είπα και σήμερα- και τη Σορβόννη, ότι έρχεται στη χώρα -γιατί υπάρχει αυτή η Ελλάδα, σε αυτή την Ελλάδα πρέπει να χτίσουμε και σε αυτή την Ελλάδα πρέπει να σταθούμε- να δημιουργήσει το δικό της παράρτημα στην Ελλάδα, κόντρα στη λογική της μιζέριας και αυτών οι οποίοι ήταν απέναντι σε κάθε τι το οποίο έδινε δύναμη, ουσιαστική δύναμη σε ένα νέο παιδί. Και θα μπορούν, πλέον, παιδιά στην Ελλάδα, στη χώρα τους να σπουδάσουν σε σημαντικά πανεπιστήμια. Και δεν θα είναι το μόνο το πανεπιστήμιο της Σορβόννης και αντίστοιχα, τα δημόσια πανεπιστήμια θα έχουν συνεργασίες με πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εκατόν εξήντα εκατομμύρια έδωσε το Ίδρυμα Ωνάση για να δημιουργηθούν 22 πρότυπα Ωνάσεια Σχολεία -και αυτό είναι μια θετική είδηση- και 350 εκατομμύρια, 250 από το κράτος και επιπλέον 100 από την Ένωση Τραπεζών θα δοθούν για να ανακαινιστούν πάνω από 600 σχολεία σε όλη τη χώρα. Εδώ, λοιπόν, αυτή είναι η πολιτική βούληση. Έχουμε αλλάξει τους νόμους και ως προς την ασφάλεια των πανεπιστημίων και συνολικά στη χώρα. Έχουμε δώσει τα όπλα, τα εργαλεία και στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη και με το παράδειγμά μας δείχνουμε ότι εμείς θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την Ελλάδα των καταλήψεων, των πορειών χωρίς αιτήματα, της μιζέριας. Γιατί είναι αυτονόητο δικαίωμα καθενός να διαμαρτύρεται, αλλά είναι αδιανόητο να παραβιάζει, όπως είπατε, και το άσυλο της στέγης κάποιου. Τώρα, ο ποινικός χαρακτηρισμός μιας πράξης, το ποια είναι τα μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπίσουν μια πράξη, είναι των Αρχών, της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας. Αξιολογείται η κάθε ενέργεια με βάση τη βαρύτητά της την ποινική και επιβάλλονται τα νόμιμα.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Την Τρίτη, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης γνωστοποίησε την παραίτησή του από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καταγγέλλοντας μάλιστα πολιτικές παρεμβάσεις. Υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις; Τι απαντάτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αντίθετο. Νομίζω και μια σειρά από έγκριτους επιστήμονες διαψεύδουν με τη συμπεριφορά τους και τη στάση τους κάτι τέτοιο. Υπάρχει μια ενιαία φωνή των επιστημόνων μας και διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν. Η Κυβέρνηση κάνει το εντελώς αντίθετο και έχει δώσει δείγματα γραφής σε μια σειρά από κρίσεις που έχουμε διαχειριστεί. «Ο λόγος μόνο στους ειδικούς» είναι το δικό μας μότο, το δικό μας σύνθημα και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών και στην πανδημία και σε μια σειρά από έκτακτες συνθήκες όπου κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Και δεν νομίζω ότι χωρούν προσωπικές ατζέντες σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία είναι πρωτοφανής και το κράτος οφείλει να δώσει όλα τα εργαλεία στους ειδικούς για να προτείνουν τις δικές τους λύσεις.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Μιλώντας για την Παιδεία, στο προηγούμενο θέμα, ήθελα να ρωτήσω, αν τελικά θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους «αιώνιους» φοιτητές -έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό- ή τελικά η Κυβέρνηση θα προσχωρήσει σε αυτό που ακούσαμε χθες από τον κ. Παραστατίδη, ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές δεν κοστίζουν κάτι στον κρατικό προϋπολογισμό, άρα μήπως κάνετε ένα βήμα πίσω σε αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει ότι στα μη κρατικά πανεπιστήμια είχαμε μείνει εμείς και η Κούβα. Στις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών δεν είναι ούτε καν η Κούβα, είμαστε μόνοι μας. Και όταν κοιτάς τον κόσμο γύρω σου, την Ευρώπη, τον υπόλοιπο κόσμο και έχεις μείνει μόνον εσύ, μάλλον κάποιο πρόβλημα έχεις εσύ και όχι ο υπόλοιπος κόσμος. Άρα, ναι, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που θα εφαρμοστεί επί των δικών μας ημερών. Και όπως είπα και αντιστοίχως για τη Σορβόννη, έτσι λέω και τώρα, δεν είναι και για πολλά πανηγύρια, αλλά τουλάχιστον επιτέλους γίνονται και τα αυτονόητα σε αυτή τη χώρα. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα έχουμε εν καιρώ, πολύ σύντομα, από τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη. Τώρα, όταν πρέπει να απαντάμε για το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να μας ρωτάτε για ποιο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ του Παραστατίδη ή το ΠΑΣΟΚ της Διαμαντοπούλου, εν προκειμένω; Γιατί ο κ. Παραστατίδης είπε αυτά που είπε. Έχω μπροστά μου τον νόμο Διαμαντοπούλου του 2011 και λέει άλλα πράγματα η κυρία Διαμαντοπούλου. Άλλα έλεγε τότε το ΠΑΣΟΚ. Εμείς λέμε αυτά τα οποία έχουμε ψηφίσει και αυτά τα οποία θα εφαρμόσουμε. Και νομίζω ότι το γιατί απαντάται από την ίδια τη ζωή και από την ίδια την πραγματικότητα. Αν θέλουμε να έχουμε πανεπιστήμια αντάξια των δυνατοτήτων των καθηγητών τους και των φοιτητών τους, τα οποία να ανεβαίνουν σε αξιολογήσεις, αν θέλουμε να έχουμε επιτέλους κανόνες, αν θέλουμε να μας παίρνουν στα σοβαρά και τη στιγμή που στη χώρα μας γίνονται όλα όσα σας είπα, έρχεται η Σορβόννη για παράρτημα και άλλα σημαντικά πανεπιστήμια. Κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού έρχονται να συμβληθούν με τα δημόσια πανεπιστήμια, δίνονται πολλά περισσότερα σε χρηματοδότηση στη δημόσια Παιδεία συνολικά, ανακαινίζονται σχολεία, κτήρια συνολικά, δεν μπορούμε να είμαστε η εξαίρεση εμείς, ούτε καν μαζί με την Κούβα στο θέμα αυτό. Ας το καταλάβουν αυτό, εν συνόλω στο ΠΑΣΟΚ, και ας αποκτήσουν τουλάχιστον σε τέτοια αυτονόητα ζητήματα μια ενιαία φωνή.
ΕΛ. ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά το θέμα της ενδεχόμενης πώλησης Μeteor στην Τουρκία. Ήθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει κάποια ρητή διαμαρτυρία της Ελλάδας και σε ποιες χώρες της κοινοπραξίας Meteor γι’ αυτό το θέμα. Αν ο Γάλλος Πρόεδρος δεσμεύτηκε να μην συναινέσει σε μια τέτοια πώληση και αν το ελληνογαλλικό Σύμφωνο που υπάρχει δεσμεύει και τις άλλες χώρες της κοινοπραξίας να μην προχωρήσουν σε αυτή την πώληση. Μία δεύτερη ερώτηση σε τελείως άλλο θέμα, αφορά τις παραιτήσεις που είχαμε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας τελευταία και τις καταγγελίες που έχουν γίνει. Τι απαντά η Κυβέρνηση και αν υπάρχει σχετική έρευνα, υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα και δεν έχουμε καμία απάντηση από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, θα επανέλθω με σχετική αναλυτική ενημέρωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την αρμόδια Γενική Γραμματεία Έρευνας, γιατί έως τώρα έχω εσωτερική ενημέρωση, οπότε θα σας επισυνάψω εντός της ημέρας και τη γραπτή ενημέρωση. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, έχω απαντήσει και δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω για ευνόητους λόγους. Αυτό το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, σε μια συνάντηση σχεδόν μιας ώρας μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, συζητήθηκαν ζητήματα, έγινε μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω παραπάνω λεπτομέρειες, είναι ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, αμυντικά και διπλωματικά. Έχουν υλοποιηθεί και δρομολογηθεί εξοπλιστικά προγράμματα που δεν μπορούσαμε καν να τα φανταστούμε μέχρι το 2019. Και όπως και να έχει, η χώρα μας είναι ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με όλες τις διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις και διατυπώσεις ασφαλείας δεδομένες. Σας παραπέμπω και στην ανακοίνωση από γαλλικής πλευράς, η οποία νομίζω ότι τα λέει όλα σε αυτό το θέμα. Μέχρι εκεί μπορώ να μείνω και δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο.
**** Ακολουθεί σχόλιο του ΥΠΑΝ.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Είπατε ότι έρχεται το πανεπιστήμιο της Σορβόννης στην Ελλάδα. Αλλά όταν λέμε «πανεπιστήμιο της Σορβόννης» εννοούμε το Sorbonne University και όχι το πρώην Paris 13 που θα έρθει. Το πραγματικό πανεπιστήμιο της Σορβόννης είναι στη θέση 63 στην κατάταξη QS. Αυτό που έρχεται είναι κοντά στη θέση 1000, κάτω από το Μετσόβιο, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και κάτω από το Πανεπιστήμιο Πάτρας, όπως αποκάλυψε ο ερευνητής Αντώνης Γαλανόπουλος. Γιατί αποκρύπτετε από τον κόσμο ότι αυτό που έρχεται δεν είναι το πραγματικό πανεπιστήμιο της Σορβόννης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί πολύ απλά δεν διαβάζετε καν τις αρχικές εισηγήσεις και έρχεστε εδώ για να κάνετε, μέσω των ερωτήσεών σας, συγκεκριμένη προπαγάνδα. Δυστυχώς, το έχω διαπιστώσει από μια σειρά ερωτήσεων που κάνετε. Ας ακούσετε αυτά τα οποία είπα. Έχω παρουσιάσει αναλυτικά δεδομένα για το πανεπιστήμιο, τι σχέση έχει με το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, γιατί είναι το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, τα παραρτήματα που έχει, τις πανεπιστημιακές κλινικές που έχει. Διαβάστε αυτά τα οποία λέμε, κατανοείστε αυτά τα οποία λέμε, διατυπώστε τις ερωτήσεις σας και καταλάβετε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω. Και σας βλέπω ότι σας ενοχλεί το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να σπουδάσουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Εγώ θα πω και κάτι: Ακόμα και να ήταν έτσι όπως το λέτε, που δεν είναι δυστυχώς για εσάς και για όσους θέλουν να μείνει η Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, εμείς δώσαμε τη δυνατότητα να μπορούν να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερα παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού στην Ελλάδα, με συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές, τις πιο αυστηρές από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, για να έχουν το δικαίωμα οι Έλληνες φοιτητές να επιλέξουν. Για να μην είναι τα παιδιά της Ελλάδας, παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, σε σχέση με την Κύπρο, για παράδειγμα. Αν αυτό σας φαίνεται περίεργο, τότε έχετε δικαίωμα προφανώς να το θεωρείτε, αλλά η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Θα πάει μπροστά. Και μακάρι να είναι και αυτό το πανεπιστήμιο -που θα είναι, όπως φαίνεται- και πολλά άλλα πανεπιστήμια και παράδειγμα, το Γέιλ, δεν ξέρω αν δεν σας αρέσει και το Γέιλ, μπορεί να μην σας αρέσει το Γέιλ, δικαίωμά σας, και άλλα πολλά πανεπιστήμια που θα συμβληθούν με δημόσια πανεπιστήμια. Η εποχή της μιζέριας τελείωσε, έχει μείνει πίσω και όσο κι αν κάποιους τους ενοχλεί, θα μείνουν μαζί με τη μιζέρια τους.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Το πανεπιστήμιο που έρχεται μετονομάστηκε σε Sorbonne Nord…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, τον λόγο τον δίνω εγώ, δεν σας έχω δώσει τον λόγο.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: …το 2019.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει, σας ακούσαμε.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Στις 24 Μαρτίου του 2023, ο κ. Τριαντόπουλος έλεγε σε συνέντευξή του για τον χώρο της τραγωδίας των Τεμπών, ότι «εγώ έτυχε με εντολή του Πρωθυπουργού να το διαχειριστώ κιόλας από κοντά, να βρεθώ στο σημείο για πέντε μέρες». Υπάρχουν δύο ερωτήσεις σε αυτό. Ποια ήταν ακριβώς η εντολή του Πρωθυπουργού προς τον κ. Τριαντόπουλο και δεύτερον, πώς γίνεται να βρέθηκε στον χώρο της τραγωδίας ο κ. Τριαντόπουλος και να μην υπάρχει ευθύνη του Πρωθυπουργού για όσα ακολούθησαν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί πολύ απλά γίνονται αυτές οι ερωτήσεις, γιατί κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να διαβάσει τα καθήκοντα του κ. Τριαντόπουλου, τα οποία προκύπτουν από το Φ.Ε.Κ. διορισμού του ως Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για την κρατική αρωγή, που απλά άλλαξε ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την κρατική αρωγή. Όπως αντιλαμβάνεστε, η παρουσία ενός ανθρώπου σε ένα σημείο έχει να κάνει με τα καθήκοντα, τα οποία θέλει να επιτελέσει. Το γεγονός ότι κάποιοι όλο αυτό το αυτονόητο το μετέτρεψαν σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Τριαντόπουλου με την «ψυχική συνδρομή», την άτυπη παρουσία σε μια άτυπη σύσκεψη, δικαίωμά τους να το κάνουν, θα αξιολογηθεί. Αλλά νομίζω ότι έχουμε απαντήσει αναλυτικότατα. Όταν βρείτε ένα στοιχείο, μια μαρτυρία που να υπονοεί εντολή και να καταλήγει σε δόλο με «μπάζωμα» για απόκρυψη, που δεν έχουμε καταλάβει και τι να αποκρύψουμε και ποιον να συγκαλύψουμε, δεν έχουμε πάρει απάντηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ας ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχατε απαντήσει πρόσφατα, σε σχετική ερώτηση, ότι ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών, που άλλαξε επί των ημερών σας, δεν έχει πλέον τέλος πάντων, αποσβεστική ημερομηνία. Εκκρεμεί όμως ο Εκτελεστικός Νόμος, είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να τον ψηφίσει, να τον φέρει, ώστε να μην υπάρχουν και τυχόν υποψίες, περί δυνατότητας παραγραφής τυχόν αδικημάτων για μέλη Κυβέρνησης; Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή άκουσα και σήμερα να γίνεται μια τέτοια συζήτηση σε ενημερωτικές εκπομπές, έχω μια σειρά από γνωμοδοτήσεις, έγκριτων επιστημόνων του κ. Τσιλιώτη, του κ. Κουτσούκου, οι οποίες αναφέρουν… παράδειγμα ο κ. Τσιλιώτης λέει ότι «η δε διάταξη του Νόμου θα πρέπει να θεωρηθεί σιωπηρά καταργημένη με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, άλλως αντίθετη στο άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος, υπό την νέα του μορφή και κατά τούτω κατ΄ άρθρον 93 παράγραφος 3 του Συντάγματος, μη εφαρμοστέα από τα Δικαστήρια». Ο κ. Ιωάννης Κουτσούκος, λέει «η κατάργηση ρύθμισης δεν χρειάζεται να γίνει πανηγυρικά μπορεί να προκύπτει από νεότερη διάταξη. Ο αναθεωρητικός νομοθέτης του είναι πάντα νομοθέτης. Όλες οι συστηματικές και νοηματικές προϋποθέσεις για να δεχτούνε κατάργηση παλαιότερου Νόμου από νεότερη συνταγματική ρύθμιση, εκ του χαρακτήρος της, ως νομικής ρύθμισης όχι ως ανώτερης συνταγματικής διάταξης. Η αποσβεστική προθεσμία κλπ κλπ, είναι ήδη καταργημένη». Έχουμε πει πάρα πολλές φορές, το επαναλαμβάνουμε. Μπορώ να σας παραπέμψω και στην ουσία αυτών που λέει ο κ. Κοντιάδης, ότι το Σύνταγμα είναι ανώτερο από την κείμενη Νομοθεσία. Η αλλαγή του Συντάγματος έγινε από την δική μας Κυβέρνηση, άλλαξε η αποσβεστική προθεσμία, αυτό λοιπόν δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο παραγραφής, είναι δεδομένο ότι πλέον έχουμε κοινή παραγραφή των πολιτών με τα πολιτικά πρόσωπα και για αυτό και μπορούμε να συζητάμε για ευθύνες πολιτικών προσώπων και σχετικά με αυτό που με ρωτάτε, αυτό το οποίο γνωρίζω είναι, για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, παρερμηνείας, δόλιας ή μη, θα γίνει και η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση για να μην υπάρχει και καμία, μα καμία αμφιβολία. Αλλά το ξαναλέω, για να μην παρεξηγηθώ δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής, κανένα ζήτημα ερμηνείας. Είναι επιστημονικά κατοχυρωμένο και οι αντίθετες απόψεις που εκφράζονται, είναι αντίθετες με τα όσα ισχύουν όλα τα χρόνια που εφαρμόζονται Νόμοι στη χώρα μας.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Ακριβώς επειδή υπάρχουν κάποιοι νομικοί που δεν έχουν την ίδια άποψη με αυτές που μου παραθέσατε, για αυτό ήθελα να επιμείνω ότι… δηλαδή είπατε εσείς ότι θα έρθει, θα έρθει προσεχώς φαντάζομαι, έτσι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, είναι νομίζω στον προγραμματισμό, αν και θεωρώ ότι παρέλκει, αλλά για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε έστω και δεύτερη ερμηνεία ή παρανόηση. Είναι δεδομένο αυτό το οποίο σας λέω. Έχει αλλάξει το Σύνταγμα, το Σύνταγμα είναι ανώτερο από την κείμενη Νομοθεσία. Έχει καταστεί ανενεργή η διάταξη αυτή. Είναι ξεκάθαρο, αλλά νομίζω ότι θα λυθεί και με τον τρόπο, με τον οποίο με ρωτήσατε.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θα μου επιτρέψετε δύο ερωτήσεις από την πλευρά μου κ. Εκπρόσωπε. Η πρώτη έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο οποίο αναφερθήκατε προηγουμένως. Αφήσατε να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλα Πανεπιστήμια, που αναμένεται να έρθουν στην χώρα μας. Θέλω να ρωτήσω εάν υπάρχει, εάν μπορούμε να έχουμε κάποιες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα Πανεπιστήμια. Η δεύτερη ερώτηση που θέλω να θέσω, σχετίζεται με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Είδαμε ένα ντεμαράζ από τον κ. Γεραπετρίτη, όσον αφορά σε επαφές και επισκέψεις, στην Ασία, σε χώρες της Ασίας και της Μ. Ανατολής. Πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Γεραπετρίτης μεταβαίνει στο Παρίσι για τη Διάσκεψη για τη Συρία, θέλω να ρωτήσω τι αναμένουμε από το συγκεκριμένο μέτωπο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς τα Πανεπιστήμια, να κάνουμε λίγο υπομονή να ολοκληρωθεί η πρώτη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, γιατί στη συνέχεια θα υπάρχει και αξιολόγηση, να δούμε το συνολικό ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον και υπάρχει ήδη ενδιαφέρον. Εγώ έχει πολλές φορές, ακόμα και ένα Πανεπιστήμιο, ένα Παράρτημα ξένου Πανεπιστημίου να ερχόταν, που εδώ θα είναι πολλά περισσότερα, αυτό είναι μια δικαίωση, ακόμα και ένας φοιτητής που ήθελε να μείνει στη χώρα του σπουδάσει σε ένα μη Κρατικό Πανεπιστήμιο να μπορέσει να το κάνει, είναι μια αυτονόητη δικαίωση αγώνων, πολλών ανθρώπων, εμού συμπεριλαμβανομένου, για την κοινή λογική, για να μην είναι η χώρα μας εξαίρεση μαζί με την Κούβα. Τώρα ως προς την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Παρίσι και της περιοδείας του Υπουργού Εξωτερικών στη Μ. Ανατολή, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί όπως πολύ σωστά είπατε στη σημερινή κρίσιμη Διάσκεψη των Παρισίων για την Συρία, από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Γ. Γεραπετρίτη. Η πρόσκληση αυτή αποτυπώνει πολύ παραπάνω, έτι περαιτέρω, την αναβαθμισμένη διπλωματική ισχύ της χώρας μας, καθώς η Διάσκεψη είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, αντιλαμβανόμαστε το λόγο, κλειστή και συμμετέχουν χώρες που μπορούν να διαδραματίσουμε μαζί, ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις στη περιοχή. Αναφέρομαι ενδεικτικά. Είναι οι χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης Μ. Ανατολής, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μόνο πέντε κράτη-μέλη της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω πότε θα συσταθεί, πότε θα ξεκινήσει τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν σχετικά προβλεπόμενα χρονικά όρια κάποιων ημερών, μέσα σε αυτά τα όρια, δηλαδή τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η σύγκληση και της συγκεκριμένης διαδικασίας στη Βουλή, είναι Κοινοβουλευτική διαδικασία, η σχετική ψηφοφορία, και θα ξεκινήσει άμεσα.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Και να ρωτήσω, αν η Κυβέρνηση έχει εικόνα, από το πότε μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εγκληματολογικών εργαστηρίων, σχετικά με τα τρία νέα video;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζουμε αυτό. Αυτό είναι μια διαδικασία πάρα πολύ κρίσιμη, με τεράστια σημασία, προφανώς για να μην συζητάμε για κάτι το οποίο δεν έχει ελεγχθεί, έχει να κάνει με τις Αρχές, τις αρμόδιες Αρχές και το τι χρειάζεται να κάνουν, οπότε αναμένουμε. Ελπίζουμε το συντομότερο, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε τις τελευταίες ημέρες διαδοχικές παρεμβάσεις από την ηγεσία της Δικαιοσύνης και της Εισαγγελέως και της Προέδρου του Αρείου Πάγου, αν θέλετε κάποιο σχόλιο, πολιτικά για τις τοποθετήσεις τους και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει μεταξύ άλλων, πως η παρέμβαση του Πρωθυπουργού την 6η Μαρτίου του 2023, ήταν ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και έμμεση υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης. Αν έχετε απάντηση για αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για ποια παρέμβαση μιλάτε; 6 Μαρτίου, για ποιο πράγμα λέτε;
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: 6 Μαρτίου του 2023, όταν ζήτησε την δικογραφία να πάει στο ανώτατο επίπεδο Ανακριτή, ο κ. Μητσοτάκης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά έχουν απαντηθεί πάρα πολλές φορές…
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή εχθές έβγαλαν οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό έχει απαντηθεί πάρα πολλές φορές. Αυτό είναι απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να είναι απόφαση Εκτελεστικής εξουσίας, αλλά νομίζω η κοινή λογική απαντάει στο ότι η αναβάθμιση μιας υπόθεσης σε δικαστικό επίπεδο, με βάσει τον βαθμό του Δικαστή που θα χειριστεί μια υπόθεση, μόνο για το καλό της υπόθεσης είναι. Δηλαδή νομίζω δεν καταλαβαίνω τι καθόμαστε και συζητάμε, εν πάση περιπτώσει. Τώρα κοιτάξτε να δείτε, δεν υπήρξαν παρεμβάσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά κάποιες αυτονόητες διατυπώσεις για ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να τα έχουμε λυμένα σε μια αστική Δημοκρατία. Οι Δικαστές αυτή τη στιγμή, ο Εφέτης Ανακριτής, Εισαγγελέας, όλοι όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη, πολύ σοβαρή υπόθεση σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, κάνουν μια πολύ σοβαρή δουλειά, για την οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες και δεν πρέπει να γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Ας τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους, γιατί κυρίως χρωστάμε στους συγγενείς των θυμάτων, πριν και πάνω απ’ όλα, την αλήθεια και η αλήθεια θα προκύψει μόνο από τη Δικαιοσύνη. Και στη συνέχεια αφού προκύψει η αλήθεια, θα έχουμε και την απόδοση Δικαιοσύνης, με τις ποινές τις οποίες θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Ας μην κάνουμε άλλο τους Δικαστές, ας αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη και όταν βγάλουν τις αποφάσεις τους, να είμαστε εδώ να τις αξιολογήσουμε. Έχω βαρεθεί να βλέπω πολιτικά κόμματα, που δεν έχουν καμία δουλειά με αυτό και αναφέρομαι σε πολιτικές δυνάμεις, επαναλαμβάνω γιατί συνεχώς μετατρέπονται δηλώσεις μας κατά πολιτικών κομμάτων σε δηλώσεις μας που δεν έχουμε κάνει ποτέ, κατά συγγενών, το κάνουν και συνάδελφοί σας πολλές φορές, να κάνουν τους Δικαστές. Δεν είναι δουλειά των κομμάτων να κάνουν τους Δικαστές. Έχουμε άξια μέλη στο Δικαστικό Σώμα και Δικαστές και Εισαγγελείς και περιμένουμε, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη τις αποφάσεις τους.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, ακριβώς για να μην κάνουμε τους Δικαστές, για αυτό σας ζήτησα ένα σχόλιο για την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οπότε η απάντηση σας, για την παραβίαση της ευθείας διάκρισης των εξουσιών, ποια είναι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ότι δεν υπάρχει παραβίαση διάκρισης των εξουσιών. Μα είναι δυνατόν να συζητάμε ότι υπάρχει παραβίαση διάκρισης εξουσιών με αυτό; Δηλαδή ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί για προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών είναι η Κυβέρνηση αυτή. Μπορείτε αυτή την ερώτηση να την απευθύνετε σε μια σειρά από άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν μπορούν να διαχωρίσουν την Εκτελεστική, την Νομοθετική, από την Δικαστική εξουσία. Οι τελευταίοι που θα πρέπει να απολογηθούμε για αυτό είμαστε εμείς.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι Δικαστές και Εισαγγελείς το γράφουν, δεν το λέω εγώ. Εγώ μεταφέρω το ερώτημα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρονται σε κάτι το οποίο έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Μιλάμε για το 2023, κάτι το οποίο έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο καταδικασμένος σωματέμπορος Δ. Μπουγιούκος έχει επιστρέψει στο Αστυνομικό Σώμα και του δόθηκε και όπλο, επιβεβαιώνετε αυτή την ανατριχιαστική είδηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω θα ενημερωθώ. Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεστε.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην 59η θέση μεταξύ 180 χωρών, όσον αφορά τον δείκτη αντίληψης διαφθοράς για το 2024, κατατάχθηκε η Ελλάδα από την οργάνωση Διεθνούς Διαφάνειας, Transparency International, με τη βαθμολογία της να παραμένει σταθερή, σε σχέση με πέρυσι, στις 49 μονάδες με άριστα το 100. Η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη από αυτή της Μαλαισίας και στην ίδια θέση με την Ιορδανία, τη Ναμίμπια και τη Σλοβακία. Τι έχετε να σχολιάσετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω να πω ότι αυτό είναι η αίσθηση η οποία περιγράφεται, δεν είναι η αντικειμενική κατάσταση, το είπατε και εσείς. Η αντικειμενική κατάσταση ως προς τον δείκτη αυτό για την χώρα μας, όπως και για όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης, αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου, στην οποία και φέτος και πέρυσι και στην τελευταία, δηλαδή, και στην προηγούμενη, η χώρα μας σημείωσε ιδιαίτερη πρόοδο και στο κομμάτι της ελευθερίας του Τύπου, που έχω την τιμή να χειρίζομαι τον τελευταίο χρόνο και κάτι παραπάνω, αντίστοιχα και στην έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώσαμε σημαντικότατη πρόοδο. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι μία συγκεκριμένη έκθεση η οποία εξεδόθη για την αίσθηση που υπάρχει και νομίζω ότι, αυτό το οποίο είπατε στο τέλος της ερώτησής σας και τις χώρες με τις οποίες συγκρίνατε την Ελλάδα, όποιος ξέρει τι συμβαίνει σε αυτές τις χώρες – σε κάποιες από αυτές τις χώρες – εν πάση περιπτώσει, αντιλαμβάνεται ποια είναι η πραγματικότητα. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, ούτως ώστε να βελτιώνουμε την κατάσταση χρόνο με τον χρόνο και να αποτυπώνεται αυτό στις αντικειμενικές εκθέσεις, όπως είναι η έκθεση για το Κράτος Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και οι αντίστοιχες εκθέσεις που αποτυπώνουν για το Κράτος Δικαίου.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Στην προηγούμενη ενημέρωση είπατε ότι μάλλον έχει ολοκληρωθεί το ETCS και πως ό,τι έχει εγκατασταθεί στον σιδηρόδρομο, λειτουργεί. Όμως, μετά την προηγούμενη ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών, στην απομαγνητοφώνηση που λαμβάνουμε οι δημοσιογράφοι, επισυνάφτηκε ενημέρωση ότι: «Στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης έχει εγκατασταθεί το παρατρόχιο κομμάτι του ETCS – εκτός του κομματιού που έπληξε ο Daniel – και το κομμάτι που πρέπει να μπει στα τραίνα, είναι σε φάση υλοποίησης». Άρα, με απλά ελληνικά, αφού είναι σε φάση υλοποίησης, δεν λειτουργεί. Σωστά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας το έχουμε βάλει αναλυτικά. Το έχω και εδώ. Αντιλαμβάνεστε ότι χάνουμε χρόνο να το διαβάσουμε. Μπορώ να σας πω ξανά, αν θέλετε: «Επιδιώκοντας ακόμα υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας, έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η εγκατάσταση όλων των πτυχών του ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού συστήματος ERTMS. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό σύστημα το συνολικό. Αποτελείται, αφενός, από το υποσύστημα ασφαλούς κυκλοφορίας των συρμών ETCS και, αφετέρου, από το υποσύστημα για τις απρόσκοπτες τηλεπικοινωνίες μεταξύ του προσωπικού και των σταθμών και των αξιωματούχων, GSM-R. Είναι δύο συστήματα, λοιπόν, το ERTMS, που χωρίζεται σε δύο υποσυστήματα. Αν εξαιρεθεί το τμήμα του επλήγη από τη θεομηνία Daniel, η κεντρική γραμμή μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης διαθέτει πια την υποδομή που απαιτείται για το παρατρόχιο κομμάτι του υποσυστήματος ασφαλούς κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών. Σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση της σύμβασης για την ανάταξη του εν λόγω συστήματος και στους συρμούς. Με την ολοκλήρωση των έργων, στα δρομολόγια που εκτελούνται ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα τρένα θα ανταλλάσσουν δεδομένα με τον εξοπλισμό, κατά μήκος της γραμμής, με αποτέλεσμα να ελέγχεται η πορεία και η ταχύτητα των συρμών. Παράλληλα, πλέον, λειτουργεί στο κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων από τη Κόρινθο έως τον Προμαχώνα, το υποσύστημα GSM-R, με σκοπό την ασφαλέστερη λειτουργία των υπηρεσιακών τηλεπικοινωνιών. Χάρη σε αυτό, μπορούν να γίνονται εύκολα οι συνεννοήσεις, να καταγράφονται όλες οι συνομιλίες και να αποφεύγονται προβλήματα». Αυτή είναι η αναλυτική ενημέρωση, όχι τώρα, εδώ και αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα, που αναφέρεται σε όλα τα συστήματα ασφαλείας.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, επιβεβαιώνετε ότι υπάρχει υποδομή, όπως αυτολεξεί είπατε, αλλά ότι δεν λειτουργεί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Σας ξαναζητώ να διαβάζετε αυτά τα οποία λέμε. Να βάζατε το βίντεο, δεν έχετε δει το var στο ποδόσφαιρο; Καμιά φορά μπορεί να χρειάζεστε το var για να δείτε αυτά που λέω, γιατί βλέπω ότι τα παρεξηγείτε. Βάλτε το var να το δείτε. Θα δείτε ότι άλλα καταλαβαίνετε, άλλα λέω. Αλλά, αντιλαμβάνεστε, επειδή έχουμε τόσους ανθρώπους οι οποίοι περιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά κάθε φορά. Εγώ σας απαντάω, όπως βλέπετε, σε ό,τι με ρωτάτε. Βάλτε το var να το δείτε.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ρωτήσαμε τον κ. Λακαφώση, που είναι πραγματογνώμονας πολλών οικογενειών και μας δήλωσε αυτολεξεί ότι το ETCS δεν λειτουργεί ούτε σε ένα μέτρο του δικτύου. Λέει ψέματα ο κ. Λακαφώσης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτές οι ερωτήσεις οι οποίες, ουσιαστικά, έχουν ως σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και συγκρούσεων με ανθρώπους του επιστημονικού κλάδου, που κάνουν συγκεκριμένη δουλειά, δεν είμαι από τους ανθρώπους που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Σας απαντώ, προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο πιο σοβαρά. Αντιστοίχως, και ο κ. Λακαφώσης δεν είναι αντίπαλός μας, κανένας επιστήμονας, όλοι την αλήθεια θέλουμε. Οπότε δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε πως αναδρομικά θα πάρουν μόνο όσοι συνταξιούχοι δικαιώνονται στα δικαστήρια. Ένας εκ των προκατόχων σας, ο κ. Πέτσας, το καλοκαίρι του 2020 καλούσε τους συνταξιούχους να μην προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Μήπως οφείλετε ως Κυβέρνηση μία απολογία σε αυτούς τους ανθρώπους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ μπερδεύουμε τις κύριες με τις επικουρικές συντάξεις. Δεν αναφερόταν σε αυτή την κατηγορία ο κ. Πέτσας. Το έχει απαντήσει και ο ίδιος πολλές φορές, νομίζω το έχω απαντήσει κι εγώ από αυτό εδώ το βήμα. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να πω για το συγκεκριμένο θέμα, είναι ότι η οριζόντια επίλυση επήλθε το 2020, με νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης, δημοσιονομικού ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ήταν το καλοκαίρι του 2020. Από εκεί και πέρα, κάτι παραπάνω, πέραν του σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων, δεν μπορεί γίνει, για ευνόητους λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Υπάρχουν κάποια όρια δημοσιονομικών αντοχών, οπότε δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε προσδοκίες για κάτι περισσότερο, τις οποίες μπορούμε να ικανοποιήσουμε. Κάτι τέτοιο ανήκει πολιτικά σε άλλα κόμματα. Δεν θα το κάνουμε εμείς ποτέ αυτό το πράγμα. Και, εν προκειμένω, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο – τα είπε σήμερα και αναλυτικά και η Υπουργός Εργασίας, η κυρία Κεραμέως – έλυσε, ουσιαστικά πήρε μια απόφαση για μία διχογνωμία, που θεωρήθηκε ότι υπήρχε, μεταξύ του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Και πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, λέγοντας ότι οι δύο αυτές αποφάσεις αφορούσαν δύο διαφορετικά ζητήματα. Αλλά, το ξαναλέω, η οριζόντια, επίλυση στην οποία αναφέρεστε, έγινε το καλοκαίρι του 2020 από τη δική μας την Κυβέρνηση, κάτι το οποίο δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνοντας τους ανθρώπους αυτούς στη σφαίρα της αβεβαιότητας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε προηγουμένως για φασιστικές επιθέσεις. Στον ορισμό περί φασιστικών εντάσσονται και όσοι έκαναν παλαιότερα επιθέσεις σε σπίτια στελεχών – βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί, διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά δεν θυμάμαι η Νέα Δημοκρατία τότε να καταδίκαζε με το ίδιο πάθος. Θυμάμαι, μάλιστα, και συγκεκριμένα στελέχη που κάπως δικαιολογούσαν αυτά τα περιστατικά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κακώς αν δικαιολογούσαν. Δεν θυμάμαι συγκεκριμένες δηλώσεις. Μπορεί να έχουν γίνει, αφού το λέτε, δεν έχω λόγο να σας αμφισβητήσω. Άνθρωπος ο οποίος πηγαίνει στο σπίτι κάποιου άλλου ανθρώπου χωρίς να τον έχουν προσκαλέσει, δημοκράτη δεν τον λες. Έτσι, για να συνεννοηθούμε. Ασχέτως αν αυτός ο άνθρωπος μπορεί να έχει κάνει κάτι που εσύ να θεωρείς απαράδεκτο, πολιτικά επιλήψιμο. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι να διαμαρτυρηθείς, να εκφράσεις την άποψή σου, από το να πας στο σπίτι του. Νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα θεωρούμε λυμένα και δεδομένα. Εμείς, τουλάχιστον, τα θεωρούμε. Ελπίζουμε να τα θεωρούν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει περίπτωση το επόμενο διάστημα ο Ανδρέας Λοβέρδος να ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ακούω από εσάς. Δεν γνωρίζω τίποτε και δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, προσφάτως, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βρισκόταν στην Ελλάδα. Έχετε ενημέρωση για το τι συστάσεις έδωσε για το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη; Επιβεβαιώνετε πως ζήτησε την αναγνώριση της εγκυρότητας και της σημασίας του πορίσματος για το ναυάγιο της Πύλου και τη στήριξη του Συνηγόρου του Πολίτη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω ενημέρωση γι’ αυτό που μου λέτε κι αν συναντήθηκε και με ποιον συναντήθηκε. Θα ρωτήσω τα αρμόδια υπουργεία και εφόσον υπάρχει κάτι, φαντάζομαι ότι θα υπήρξε κάτι, θα υπήρχε κάποια επίσημη ενημέρωση. Αλλά, αν υπάρχει κάτι ανεπίσημο, θα σας …
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή υπάρχουν ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα, γι’ αυτό σας ρωτάω. Μπορώ να σας πω τι λέει το ρεπορτάζ, αλλά …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω κάποιο ρεπορτάζ. Θα ζητήσω επίσημη ενημέρωση και μέχρι την επόμενη Ενημέρωση, αν έχω κάτι, θα σας το μεταφέρω.
Ε. ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Να πω κάτι πάνω σε αυτό; Έχει βγει ανακοίνωση από το Στρασβούργο για το Συμβούλιο της Ευρώπης γι’ αυτό ακριβώς το θέμα. Οπότε, δεν είναι μόνο δημοσιεύματα. Δηλαδή, υπάρχει ανακοίνωση από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Για το ναυάγιο της Πύλου και για τον Συνήγορο του Πολίτη, έχουμε απαντήσει. Για συστάσεις συγκεκριμένες, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση επίσημη, ότι έχουν γίνει σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Εφόσον θέλετε κάποια συγκεκριμένη απάντηση από κάποιο υπουργείο ή από κάποιον αρμόδιο φορέα, θα τη ζητήσουμε για να τη μεταφέρουμε.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Κύριε Μαρινάκη, επιτρέψτε μου να επανέλθω. Και παρακαλώ μην μας μαλώνετε όταν κάνουμε ερωτήσεις που δεν σας αρέσουν. Επειδή πολλοί γονείς θυμάτων μας παρακολουθούν και είναι κρίσιμο το ερώτημα, θέλω να σας ζητήσω μία διευκρίνηση. Αυτή τη στιγμή το σύστημα ασφαλείας ETCS λειτουργεί, ναι ή όχι; Δεν ρωτάω αν έχει εγκατασταθεί, ρωτάω αν λειτουργεί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λοιπόν, ακούστε να δείτε: Δεν εκπροσωπείτε εσείς τους γονείς των θυμάτων και δεν έχετε και κανένα δικαίωμα να τους εκπροσωπείτε μονοπωλιακά. Οπότε, αυτές τις επικλήσεις αφήστε τες να τις κάνουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Έτσι; Δεν είστε κανένας αυτόκλητος υπερασπιστής. Το ίδιο που πονάμε και εμείς για τα θύματα, πονάτε και εσείς για τα θύματα, απλά κάποιοι αυτό τον πόνο τους προσπαθούν να τον κάνουν προπαγάνδα. Και αξιολογούνται. Έτσι; Ο καθένας αξιολογείται. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον: Έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές. Αν δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις μου, είναι δικαίωμά σας. Αλλά το να επανέρχεστε σε κάτι το οποίο έχει απαντηθεί ξανά και ξανά και γραπτώς και προφορικώς, δείχνει μία αδικαιολόγητη επιμονή. Και ως προς την κριτική στις ερωτήσεις σας, όταν σε μια σειρά από πράγματα τα οποία έχω απαντήσει επανέρχεστε με επερώτηση η οποία λέει το αντίθετο από αυτό που έχω πει, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, είτε δεν καταλαβαίνετε τι λέω είτε δολίως το παρερμηνεύετε. Και τα δύο είναι προβληματικά. Διαλέγετε και παίρνετε.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, λειτουργεί, ναι ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας έχω απαντήσει αναλυτικά τι λειτουργεί, τι έχει κατασκευαστεί. Και όλα αυτά στα οποία έχω απαντήσει, δεν λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά έχουν γίνει επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και για την τηλεδιοίκηση και για το ευρωπαϊκό σύστημα και για τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί. Δείτε τα, αξιολογείστε τα και μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Και ως προς την κριτική που λέτε, ευτυχώς, υπάρχουν μια σειρά από συνάδελφοί σας εδώ πέρα, οι οποίοι κάνουν όσες ερωτήσεις θέλουν όσο χρονικό διάστημα είμαι εδώ. Παίρνουν απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις ή επιφυλάσσομαι να απαντήσω όταν δεν γνωρίζω. Οπότε κρατείστε την κριτική για τον εαυτό σας, δικαίωμά σας να την κάνετε και αξιολογούνται όλα σε αυτή την Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών. Δόξα τω Θεώ, έχουμε δώσει δείγματα γραφής και δεν περιμέναμε από εσάς να μας αξιολογήσετε.
Ευχαριστώ πολύ.
**** Παραιτήσεις Μελών του ΕΣΕΤΕΚ
Σχόλιο αναφορικά με τις παραιτήσεις του Προέδρου και επτά (7) εκ των Μελών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), και όχι του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, όπως ετέθη στην ερώτηση:
Ο Πρόεδρος, κ. Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας διορίστηκε το 2020, και η πλειοψηφία των παραιτηθέντων μελών του ΕΣΕΤΕΚ υπήρξαν συνεργάτες του Υπουργείου Ανάπτυξης, διορισμένοι από την Κυβέρνησή μας, με συμβουλευτικό ρόλο στα θέματα έρευνας και καινοτομίας στην χώρα μας, διανύοντας σε μεγάλο αριθμό και 2η θητεία.
Όλα αυτά τα πέντε (5) χρόνια, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην έρευνα και την καινοτομία. Ενδεικτικά:
α. Αυξήθηκαν οι συνολικές δαπάνες έρευνας και καινοτομίας από 1,26% του ΑΕΠ το 2019 σε 1,49% το 2023 (άνοδος της τάξης του 18,3%), που οδηγεί σε σταδιακή μείωση την διαφορά μας με την ΕΕ.
β. Αυξήθηκε ο αριθμός των ερευνητών σε ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια κατά 31,2% (από 28.498 το 2019 σε 37.403 το 2023), σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
γ. Το 2019, η χώρα μας είχε συνολικό δείκτη καινοτομίας (innovation index) 69,6/100 ενώ το 2024 έχει ανέβει στο 85,3/100, την 5η μεγαλύτερη στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση European Innovation Scoreboard της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
δ. Μέχρι σήμερα έχουμε χρηματοδοτήσει 279 έργα για την Βασική Έρευνα μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με πόρους 68 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ε. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 189 εκατ. ευρώ υλοποιούνται εμβληματικά έργα που αφορούν σε επιστημονικές περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ενδεικτικά, η Ιατρική Ακριβείας, η ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων και η πράσινη ενέργεια, ενώ με πόρους 216 εκατ. ευρώ από το ίδιο Ταμείο αναβαθμίζουμε τις κτιριακές υποδομές των ερευνητικών μας κέντρων, ενισχύοντάς τις με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Και όλα αυτά τα χρόνια Κυβέρνηση και ΕΣΕΤΕΚ είχαν μία ομαλή και παραγωγική συνεργασία. Πώς, άλλωστε, είναι δυνατόν κάποια από τα παραιτηθέντα μέλη να διατήρησαν τις θέσεις τους για όλο αυτό το διάστημα, υπερβαίνοντας ενίοτε την 1η θητεία και διανύοντας και 2η, εάν δεν υπήρχε εποικοδομητική συνεργασία;
Σωρεία εισηγήσεων του ΕΣΕΤΕΚ, και μάλιστα επί πολύ σημαντικών ζητημάτων, υιοθετήθηκαν αυτούσιες από την πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ αυτών και η πλειάδα των εισηγήσεών του για τις Επιτροπές Κριτών, που αναδεικνύουν τους Διευθυντές των Ερευνητικών μας Κέντρων και Ινστιτούτων, ήτοι τους επικεφαλής ορισμένων εκ των κατεξοχήν φορέων έρευνας της χώρας μας.
Άλλωστε, με τη συμβολή επιστημόνων που επέλεξαν τα ίδια τα μέλη του ΕΣΕΤΕΚ, υλοποιείται η αξιολόγηση των ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάρτιο με πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), ύψους 150 χιλιάδων ευρώ.
Ολοκληρώνεται εκπόνηση σχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΑΚ), με τη συμμετοχή τριμελούς ομάδας εργασίας του ΕΣΕΤΕΚ αποτελούμενης από τον Αντιπρόεδρό του, κ. Αρίστο Δοξιάδη και τα Μέλη του, κ. Χαρίκλεια (Χαριέττα) Ελευθεροχωρινού και κ. Βασιλική Παπασούλη. Η ΕΣΕΤΑΚ σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
Η κυβερνητική επιλογή το 2019 να μεταφέρουμε την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζει την στόχευσή μας για άμεση διασύνδεση της έρευνας με την οικονομία και την παραγωγή.
Ακόμη και εάν οι παραιτηθέντες διαφωνούν με την επιλογή μας, εκφράζοντας απόψεις περί σύστασης ενιαίου Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, ένα είναι βέβαιο: Ήδη οι μεταρρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που υλοποιούνται στην χώρα μας, είναι πρόδρομοι δείκτες μιας έντονα ανοδικής πορείας σε όλα τα επίπεδα της έρευνας και της καινοτομίας.
Υπό τα δεδομένα αυτά, μας προβληματίζει η παραίτηση του Προέδρου και 7 εκ των 15 μελών του ΕΣΕΤΕΚ, πολλά εκ των οποίων προτάθηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ. Οι παραιτήσεις, όμως, αυτές δεν αναιρούν την παραγωγική μας συνεργασία και την πρόοδο που σημειώσαμε.
Στόχος μας, όπως ασφαλώς και του ΕΣΕΤΕΚ είναι η Ελλάδα να τεθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, αξιοποιώντας το άριστο επιστημονικό δυναμικό της, τόσο για την βασική έρευνα, όσο και για την δημιουργία βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης για την πατρίδα μας.