Καλό μεσημέρι,
Τη θετική πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας επιβεβαιώνει η ετήσια Έκθεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2024, με βασικά σημεία αναφοράς την αύξηση των μισθών και του αριθμού των εργαζομένων, καθώς και τη μείωση του εργασιακού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Συγκεκριμένα:
Ο μέσος μισθός ανήλθε στα 1.342 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7,2% σε σχέση με το 2023 (1.251 ευρώ) και συνολική αύξηση 28,3% από το 2019 (1.046 ευρώ).
Για πρώτη φορά από το 2013 που ξεκίνησαν οι ετήσιες εκθέσεις του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η πλειοψηφία των εργαζομένων (53,7%) λαμβάνει μισθό άνω των 1.000 ευρώ, έναντι 46,3% το 2023 και 36,3% το 2019.
Αύξηση της πλήρους απασχόλησης στο 76,4%, 1,6% πάνω από το 2023 και 7,2% πάνω από το 2019 (74,8% το 2023 και 69,20% το 2019 για την ακρίβεια).
Το 2024 καταγράφηκαν 93.312 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2023, σημειώνοντας αύξηση 4,1% (2.390.157 εργαζόμενοι έναντι 2.296.845 το 2023).
Ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας διπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο 2022-2023 (93.312 επιπλέον εργαζόμενοι έναντι 47.246 επιπλέον εργαζομένων).
Το χάσμα μισθωτής απασχόλησης ανδρών και γυναικών μειώθηκε στις 3,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, έναντι 4,08 ποσοστιαίων μονάδων το 2023 και 6,74 ποσοστιαίων μονάδων το 2019.
Ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας 15 έως 29 ετών το 2024 ήταν 469.634. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση κατά 12.137 εργαζομένους (ποσοστιαία αύξηση 2,6%) σε σχέση με το 2023 και κατά 61.456 ( ποσοστιαία αύξηση 15% ) σε σχέση με το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν 2,3%, ενώ ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται κατά διπλάσιο ποσοστό, 4,6%.
Η βελτίωση των αμοιβών, η αύξηση της πλήρους απασχόλησης, και ο διπλασιασμός των νέων εργαζομένων σε σχέση με το 2023, δείχνουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και αναδεικνύουν τη χρησιμότητα των παρεμβάσεων.
Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως, σταδιακά, η πρόοδος που έχει συντελεστεί αποδίδει καρπούς. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στοχεύει στην δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας και να εργάζεται με στόχο ο μέσος μισθός να φτάσει το 2027 τα 1500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός τα 950, όπως έχουμε δεσμευθεί.
—
6 νέες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω μείωση του ιδιωτικού χρέους παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη:
Αναλυτικά, οι 6 πρωτοβουλίες είναι οι εξής:
⦁ Αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης ως επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές. Με τη ρύθμιση που εισάγεται, διπλασιάζονται τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως επιλέξιμου προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο διπλασιασμός των ορίων αυτών έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (δηλαδή σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ.
⦁ Υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.
⦁ Απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.
⦁ Επέκταση προθεσμιών ώστε να μπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να μπει στο ενδιάμεσο πρόγραμμα.
Καταργείται η αποκλειστική προθεσμία των εξήντα ημερών, εντός της οποίας ο ευάλωτος οφειλέτης καλείται να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες.
⦁ Επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
⦁ Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης ζημιωθέντων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» – επιλύονται ζητήματα αποζημιώσεων σε δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλειες ζωής.
Υπενθυμίζεται πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών εξελίσσεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά με συνεχή αύξηση των αποτελεσμάτων του χάρη και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως η αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από Τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών.
– Η ένταξη ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Επιπλέον υψηλότερο κούρεμα έως και 28% στην οφειλή.
-Σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια για όλες τις ρυθμίσεις (Δημόσιο, Τράπεζες, servicers).
-Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο των νομικών προσώπων, τα οποία έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση, από τα συνυπόχρεα για τις οφειλές πρόσωπα.
Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώνεται σε 30.515, με τη συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών να ανέρχεται στα 10,01 δισ. ευρώ. Με την νέα ρύθμιση που έρχεται, στόχος είναι ο αριθμός των δυνητικά καλυπτόμενων ευάλωτων οφειλετών να αυξηθεί σημαντικά.
—
Χθες πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Πρωθυπουργού, ενημέρωση από τους καθηγητές Ευθύμιο Λέκκα, Κώστα Παπαζάχο και Παρασκευή Νομικού για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Επίσης, ενημέρωση έγινε από τον αρμόδιο Υπουργό Βασίλη Κικίλια για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Πολιτική Προστασία, ως προς την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το ΕΚΑΒ έχουν ενισχύσει από την πρώτη στιγμή τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά Αμοργό, Ίο, Ανάφη και Αστυπάλαια, με επιπλέον στελέχη και ειδικό εξοπλισμό, ενώ στις ενδεδειγμένες ενέργειες προστασίας του πληθυσμού έχει προχωρήσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β’ βαθμού, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, το ΤΕΕ και η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Ταυτόχρονα, στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιούνται διαρκώς, παρουσία της ηγεσίας, συνεδριάσεις των επιστημόνων που απαρτίζουν τις Επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.
Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες: «Η πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την επιστήμη και να ακούει τους επιστήμονες. Το έχουμε κάνει και στη διαχείριση άλλων κρίσεων, το ίδιο ακριβώς κάνουμε και τώρα. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτα δεδομένα, οι επιστήμονες όμως μας παρουσίασαν, τι είναι αυτό το οποίο έχουμε να διαχειριστούμε».
Απαιτείται και σε αυτή την συγκυρία υπακοή στις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας, η οποία με τη σειρά της λαμβάνει υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα από τις δύο Επιτροπές οι οποίες συνεδριάζουν καθημερινά.
Είναι σαφές πως έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός. Όλα τα σχετικά σχέδια έχουν αυτή τη στιγμή υλοποιηθεί, έχουν μετακινηθεί πολλές δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού, έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και τις επόμενες μέρες, με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και το φαινόμενο θα βαίνει προς εκτόνωση.
«Εδώ και μία πενταετία, προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε στη χώρα μία κουλτούρα πολιτικής προστασίας. Και αυτή η κουλτούρα πολιτικής προστασίας προφανώς περνάει και μέσα από την ενημέρωση των πολιτών και κυρίως περνάει μέσα από την προετοιμασία και την πρόληψη, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
—
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, η οποία θα ενημερώνει και θα καθοδηγεί τους πολίτες σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν ασφαλείς χώρους προσωρινής συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα.
Ο Διαδικτυακός Χάρτης Ασφαλών Χώρων είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται:
Προσβασιμότητα
Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και
Σταδιακή αναβάθμιση.
Η νέα υπηρεσία mysafetyplan.gov.gr αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής της πολιτείας για την πρόληψη, την ασφάλεια και την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Ο έγκαιρος προγραμματισμός, η γρήγορη καθοδήγηση και η βελτιωμένη επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς αλλά και τους πολίτες, μπορούν να σώσουν ζωές και να περιορίσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
—-
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών ξεκινά την παραγωγική του λειτουργία.
Με το έργο αυτό θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σε όλη την χώρα
* Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Ασθενειών, μια πάγια απαίτηση της Ιατρικής Κοινότητας και των Ασθενών
* Τα Θεραπευτικά Ογκολογικά και Αιματολογικά Πρωτόκολλα
μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η ολιστική παρακολούθηση της πορείας των Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αγωγή.
Το Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης του έργου έχει ως εξής:
1. Στα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικά Νοσήματα σε Πανελλαδικό Επίπεδο
2. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία 12 Ογκολογικών και Αιματολογικών Θεραπευτικών Πρωτόκολλων σε Πανελλαδικό επίπεδο
3. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η Ενσωμάτωση και λειτουργία του συνόλου των εγκεκριμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο πληροφοριακό σύστημα.
4. Μέχρι το τέλος Μαΐου, επιπλέον, θα έχει ολοκληρωθεί η Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών σε 3 Πιλοτικά Νοσοκομεία.
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει
α) Εξειδικευμένο Ογκολογικό Φάκελο Ασθενών
β) Εφαρμογή Διενέργειας Ογκολογικών Συμβουλίων
γ) End to end παρακολούθηση της ενδεικνυόμενης ανά Ασθενή Θεραπείας από την στιγμή της επιλογής αυτής από τον Θεράποντα Ιατρό μέχρι και την χορήγηση στο Ασθενή
δ) Το έργο εξασφαλίζει την ασφαλή προετοιμασία, χορήγηση και αποθήκευση των κυτταροστατικών φαρμάκων βάσει διεθνών προτύπων.
5. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει υλοποιηθεί mobile εφαρμογή για τους Ασθενείς , μέσω της οποίας θα παρακολουθούν το θεραπευτικό σχήμα και τα ραντεβού στο Νοσοκομείο που έχουν επιλέξει.
6. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υλοποιηθεί η παραγωγική λειτουργία όλων των παραπάνω σε 9 ακόμη Δημόσια Νοσοκομεία.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα των προληπτικών εξετάσεων, ιδιαίτερα σε διάφορες μορφές καρκίνου.
Με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά έχουν, ήδη, σταλεί πάνω από 2 εκατομμύρια SMS σε γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών για δωρεάν μαστογραφία, ενώ πάνω από 570.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν την μαστογραφία τους.
Μάλιστα, έχουν αποσταλεί 698.202 παραπεμπτικά για μαστογραφία σε νέες δικαιούχους, ενώ πάνω από 38.000 γυναίκες διαγνώστηκαν εγκαίρως με ύποπτα ευρήματα και έχουν τη δυνατότητα να λάβουν θεραπεία εγκαίρως.
Παράλληλα, πάνω από 40.000 γυναίκες πραγματοποίησαν τεστ Pap και HPV DNA test, ενώ 785 γυναίκες έχουν παραπεμφθεί για κολποσκόπηση και βιοψία. Επιπλέον, πάνω από 571.000 πολίτες έχουν ήδη πραγματοποιήσει το self-test για καρκίνο του παχέος εντέρου, 12.598 άτομα έχουν παραπεμφθεί για κολονοσκόπηση, με 1.487 εξ αυτών να έχουν ήδη προχωρήσει σε βιοψία.
Αν εντοπιστούν σε αρχικά στάδια, πολλοί τύποι καρκίνου είναι ιάσιμοι. Η πρόληψη είναι σωτήρια.
—-
Νέο ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, ύψους 10.726.800,00 ευρώ, για την απασχόληση ανέργων στις περιοχές που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση, με στόχο τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης ξεκινά με τη συνεργασία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.
Στόχος της δράσης είναι η πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α, από επιχειρήσεις περιοχών των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, καθώς και των όμορων Δήμων της. Η επιχορήγηση ανά θέση εργασίας, ανάλογα με την κατηγορία ανέργου, καλύπτει ποσοστό από 70% έως 100%. Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στις παραπάνω επιλέξιμες περιοχές.
—-
Τον απολογισμό για την δράση της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το 2024, η Αστυνομία χειρίστηκε, κατά μέσο όρο, 60 με 70 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την ημέρα, σύνολο 22.080 υποθέσεις, έναντι 11.589 το 2023, είχαμε δηλαδή, αύξηση 91%.
Η Άμεση Δράση, το γνωστό σε όλους μας “100”, δέχτηκε και διαχειρίστηκε 32.523 κλήσεις.
Αξίζει να τονίσουμε πως το 75% των περιστατικών της χώρας τα χειρίστηκαν τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και μάλιστα σε όλες τις περιοχές που ιδρύσαμε Γραφεία υπήρξε ραγδαία αύξηση των καταγγελιών, γιατί τα θύματα ένιωσαν πως μπορούν, πλέον, να μιλήσουν με ασφάλεια. Ενδεικτικά, στον Πύργο είχαμε αύξηση 307%, στην Κόρινθο 300%, στην Κέρκυρα 176% και στη Δράμα 167%.
Το 2024 πραγματοποιήθηκαν 13.503 συλλήψεις, αύξηση 109%, από τις 6.453 του 2023.
Σημαντική ήταν η αύξηση στις εγκαταστάσεις, αλλά και στη χρήση του Panic Button, ενός τεχνολογικού εργαλείου που σώζει ζωές. Το 2024, 5.817 θύματα εγκατέστησαν το Panic Button, μια αύξηση που αν την υπολογίσουμε, αναλογικά το μήνα, φτάνει στο 387% από το 2023. Κρίσιμο είναι ότι αυτό ενεργοποιήθηκε 841 φορές, αύξηση 233% συγκριτικά με το 2023.
Επιπλέον, 327 θύματα φιλοξενήθηκαν σε Safe Houses, σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, μαζί με τα παιδιά τους ή άλλους συγγενείς, σε 886 περιπτώσεις υπήρξε προστατευτική φύλαξη του θύματος στο σπίτι του, ενώ 1.085 θύματα μεταφέρθηκαν με περιπολικό σε ιατροδικαστή ή- και σε νοσοκομείο.
Για ζητήματα όπως αυτό της ενδοοικογενειακής βίας δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
25.438 άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτεία, μας δείχνουν πως πρέπει να ενισχύσουμε την δράση μας, ώστε κανένα θύμα να μην μένει στη σιωπή και στον φόβο.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προ ολίγου πληροφορηθήκαμε την παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου και σε ανακοίνωσή του ήδη το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει προαναγγείλει και την πρόταση για την προανακριτική, λέει πως αυτή η εξέλιξη είναι απότοκη, είναι προϊόν των δικών του πολιτικών και κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών. Τι απαντάτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δεν είχε παραιτηθεί, το ΠΑΣΟΚ θα έλεγε ότι κρύβεται πίσω από την θέση του ο κ. Τριαντόπουλος, τώρα που παραιτήθηκε καθαρά για λόγους αξιοπρέπειας και για να αποδείξει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, το ΠΑΣΟΚ με έναν μικρόψυχο τρόπο, ο οποίος παραπέμπει σε παλιές εποχές, πολύ τοξικής πολιτικής αντιπαράθεσης, λέει ότι ήταν μια πρώτη νίκη. Αλλά με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να πω κάποια πράγματα για την πρόταση αυτή την οποία κατέθεσε χτες το ΠΑΣΟΚ. Καταρχάς να επαναλάβω όπως διατυπώθηκε και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ότι το «ναι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ έχει καθαρά ως λόγο από εμάς να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα. Ότι θέλουμε να δείξουμε ότι όλα πρέπει να είναι στο φως. Και να μην μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο για συγκάλυψη. Το «ναι» δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε αυτό το οποίο είδαμε χτες να κατατίθεται και κάποιοι το έγραψαν προφανώς, ενδεχομένως και νομικοί. Το χτεσινό κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση η οποία κατέθεσε χτες το ΠΑΣΟΚ είναι, ίσως, το αποκορύφωμα αυτού που καταγγέλλουμε εδώ και πάρα πολλές μέρες, ότι πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα, πάνω σε κάτι το οποίο πληγώνει τους πάντες και πολύ περισσότερο τους γονείς των θυμάτων, υπάρχει μία επιχείρηση πολιτικής εργαλειοποίησης και, μάλιστα, ένας «διαγωνισμός» των κομμάτων, όσο και αν είναι τραγικό αυτό που σας λέω, ποιος θα εργαλειοποιήσει περισσότερο τον ανθρώπινο πόνο. Και μάλλον έχουμε νικητή ή τουλάχιστον προσωρινό νικητή που είναι το ΠΑΣΟΚ. Το διαβάσαμε αυτό που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, γιατί -ξέρετε- όταν κάνεις μια πολιτική τοποθέτηση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαρύγδουπες εκφράσεις, εκμεταλλευόμενος και την οργή της κοινωνίας, «συγκάλυψη», «μπάζωμα», αόριστα να κατηγορείς ανθρώπους. Τώρα, έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να έρθει και αυτό να το αποτυπώσει στο χαρτί. Δεν διαβάσαμε για καμία μαρτυρική κατάθεση, που να εμπλέκει τον κ. Τριαντόπουλο, δεν είδαμε κάποιο στοιχείο, αλλά μάθαμε για «ψυχική συνδρομή», όπως περιγράφει η συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, -ασχολίαστο-, και για «δια παραλήψεως τέλεση» του συγκεκριμένου αδικήματος, περιγράφοντας, μάλιστα, μια νομική υποχρέωση την οποία δεν την εξηγεί το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τριαντόπουλος έκανε μία δήλωση ως προς την ουσία της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία νομίζω τα λέει όλα και σας παραπέμπω στη δήλωση αυτή. Να θυμίσω ότι ήταν Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για την κρατική αρωγή. Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στην συγκεκριμένη επιτροπή, την οποία εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να αποφύγουμε, αποκαλύπτοντας και πάλι την αλήθεια σημείο προς σημείο και δείχνοντας ότι δεν έχουμε καμία διάθεση για συγκάλυψη. Θέλω να ξεκαθαριστεί κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό έχει να κάνει κυρίως και με τον αγώνα που κάνουν οι συγγενείς και οι συνήγοροί τους. Είναι ένα πράγμα η διερεύνηση από την Δικαιοσύνη κάθε πτυχής αυτού του τραγικού δυστυχήματος. Ακόμη και των ενεργειών μετά το δυστύχημα. Έχουν δοθεί απαντήσεις και υπηρεσιακά για την ανάγκη να γίνουν κάποιες εργασίες, είναι ξεκάθαρες αυτές οι απαντήσεις θεωρώ. Όμως, ακόμα και αυτές τις απαντήσεις, ακόμη και αυτές τις ενέργειες, η Δικαιοσύνη τις ερευνά. Και τις ερευνά διεξοδικά. Είναι άλλο πράγμα, όμως, να θεωρείς ότι κάποιες ενέργειες δεν έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν και να το καταγγέλλεις αυτό στην Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να το ερευνά όπως και κάνει, εξονυχιστικά θα πω εγώ, και είναι άλλο πράγμα να μιλάς για «δόλιο μπάζωμα», δηλαδή μπάζωμα για στόχους συγκάλυψης. Χτες, λοιπόν, μάθαμε από το ΠΑΣΟΚ κάτι το οποίο, εντάξει, νομίζω δεν το χωρά η κοινή λογική: δια παραλήψεως συγκάλυψη. Αξίζει πραγματικά να το διαβάσετε αυτό: συγκάλυψη δια παραλήψεως. Και, βέβαια, αυτό το οποίο έγινε χτες, το είδατε νομίζω όλοι, η ίδια η Αντιπολίτευση και μελλοντικοί, μάλιστα, συνομιλητές για την επόμενη μέρα της χώρας, δια της κ. Γεροβασίλη, του κ. Κόκκαλη, του κ. Μπάρκα, άδειασε το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια χυδαία προσπάθεια στοχοποίησης του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας και πρώην Προέδρου της Βουλής, του κ. Τασούλα, σχετικά με τις δικογραφίες. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Την είχαμε δώσει από την πρώτη στιγμή, την είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης, χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Καταλήγω: Είχαμε καταγγείλει ξανά και ξανά αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει η Αντιπολίτευση. Η Αντιπολίτευση πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα, πάνω σε μια τραγική ιστορία εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο, εκμεταλλεύεται τις αγωνίες των συγγενών, την ανάγκη της κοινωνίας για Δικαιοσύνη, για να επιβιώσει πολιτικά γιατί δεν έχει αφήγημα. Και δείχνει ότι προκειμένου να πετύχει αυτό τον σκοπό, δεν θα διστάσει να κάνει το οτιδήποτε. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν οι στιγμές που κάποια πράγματα πρέπει να αποτυπωθούν εγγράφως και όταν αποδομούνται οι ενέργειές τους, φανερώνονται και οι αληθινοί τους στόχοι. Στόχος του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, εν προκειμένω δεν είναι ούτε η αλήθεια ούτε η Δικαιοσύνη, αλλά το να αποκομίσει πολιτικά οφέλη πάνω σε μία τραγωδία.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, με την παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ευρύτερες αλλαγές στην Κυβέρνηση, για ανασχηματισμό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία, ούτε αίσθηση, ούτε εντύπωση, ούτε ενημέρωση, ούτε εικόνα για ανασχηματισμό. Είναι δύο εντελώς άσχετα πράγματα μεταξύ τους.
Π. ΜΙΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα εστιάζει στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στα καθημερινά προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια, κάποιοι ασχολούνται περισσότερο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτά είναι λογικά όλα. Μια κυβέρνηση, όμως, οφείλει να έχει πολυεπίπεδη δράση και να ασχολείται και με άλλα θέματα. Προ ημερών συνελήφθη ο Μοχάμεντ Ικμπάλ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών του Πακιστάν ως ο βασικός υπαίτιος για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου τον Ιούνιο του 2023. Κάτι που δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα από τα ελληνικά ΜΜΕ. Αυτή η τραγική ιστορία εν Ελλάδι δημιούργησε, έδωσε την αφορμή για πολεμική σπέκουλα, ενώ πρόσφατα είδαμε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που επιχείρησε μάλλον να ρίξει κάποιες ευθύνες στο Λιμενικό. Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς την σύλληψη το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι το διερευνούμε και είμαστε σε επαφή με την πρεσβεία μας στην Λαχώρη. Γενικά, ως προς την πολιτική μας, κόντρα σε κάποιους οι οποίοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, Έλληνες εντός και εκτός συνόρων, θα συνεχίσουμε να ασκούμε μια αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Το Λιμενικό Σώμα σώζει καθημερινά δεκάδες ζωές συνανθρώπων μας οι οποίοι είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης όλων αυτών των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, διακίνησης πονεμένων ανθρώπων. Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Τώρα, είπατε κάτι το οποίο νομίζω έχει να κάνει και με το τι ερωτήσεις δεχόμαστε. Σας παραπέμπω στην αρχική μου εισήγηση, στη σημερινή αρχική μου εισήγηση. Αναφέρθηκα σε πάρα πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα για τον μέσο μισθό στη χώρα και, μάλιστα, συγκριτικά, με την αύξηση των τιμών, για την αύξηση της πλήρους απασχόλησης στην χώρα, για την αύξηση απασχόλησης των νέων, των γυναικών, το πόσες εταιρείες έχουν συσταθεί και πόσες παραπάνω συστάθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μιλήσαμε για μια πολιτική για την στήριξη των ανθρώπων οι οποίοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Για τα σημαντικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία δείχνουν και πόσο παραπάνω πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πόσο να στηρίξουμε τα θύματα αυτά. Ένα πρόγραμμα στήριξης 1000 συμπολιτών μας σε περιοχές που έχουν να κάνουν με την απολιγνιτοποίηση. Μια σειρά από ενέργειες τις οποίες συνεχίζει να κάνει η Κυβέρνηση και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Το ότι επιλέγει η Αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα τραγικό δυστύχημα το οποίο το ερευνά η Δικαιοσύνη και από την πρώτη στιγμή έχουμε πει: «όλα στο φως», το ότι εκμεταλλεύεται ακόμη και συγγενείς νεκρών, για να κάνει εκεί πολιτική αντιπαράθεση, ενώ το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα ζήτημα Δικαιοσύνης, που πρέπει να αποδοθεί χωρίς αστερίσκους, είναι δική τους απόφαση. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις, εννοείται, και σε όλα αυτά τα θέματα γιατί οφείλουμε στην κοινωνία απαντήσεις και όχι στην Αντιπολίτευση. Στην κοινωνία, στους πολίτες οφείλουμε απαντήσεις, αλλά και τις πιο σοβαρές απαντήσεις θα τις δώσει η Δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Κι έτσι πάντοτε θα ξεκινάμε λέγοντας βδομάδα και βδομάδα, και δυο φορές την εβδομάδα, και ο κάθε/η κάθε Υπουργός, σε σχέση με το χαρτοφυλάκιό του, και θα εφαρμόζεται μια πολιτική που θα έχει ως στόχο την βελτίωση της ζωής του συνόλου των πολιτών αυτής της χώρας.
ΜΗΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, παραγράφονται τα αδικήματα υπουργών, όπως ο κ. Τριαντόπουλος, στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή το καλοκαίρι; Και για ποιο λόγο δεν έχετε ψηφίσει ακόμα τον εφαρμοστικό νόμο της αναθεώρησης του Συντάγματος του άρθρου 86;
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι, πως όχι, δεν παραγράφονται, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Να σταθούμε λίγο σε αυτό. Χθες κατατέθηκε μια πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης, προανακριτική. Κάποιοι άλλοι κατηγορούν άλλα πολιτικά πρόσωπα. Για να μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση – κάτι που δεν λέγεται και από κάποια Μέσα, νομίζω, σκοπίμως δεν λέγεται, διότι δεν βολεύει στην εργαλειοποίησης= του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, δεν δένει αυτό το αφήγημα της συγκάλυψης, που κάποια Μέσα στηρίζοντας το αφήγημα της αντιπολίτευσης, θέλουν να χτίσουν – αυτή η συζήτηση δεν θα γινόταν, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε αλλάξει το Σύνταγμα και δεν είχε αλλάξει την αποσβεστική προθεσμία. Δηλαδή, για να καταλαβαίνουν και αυτοί που μας ακούνε και δεν είναι νομικοί, αν δεν είχε γίνει αυτή η αλλαγή, θα είχαμε παραγραφή, όπως έχουμε για άλλα πολιτικά πρόσωπα προηγουμένων κυβερνήσεων. Τώρα, ό,τι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους, ισχύει και για τα πολιτικά πρόσωπα ασχέτως αν ήταν υπουργοί ή όχι ως προς την παραγραφή. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε αποσβεστική προθεσμία. Ποιος το άλλαξε αυτό; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι δεδομένο, το λέω ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν μπορεί να τεθεί το οποιοδήποτε ζήτημα παραγραφής τυχόν αδικημάτων όπως λέει συγκεκριμένη πρόταση στο τέλος της δεύτερης συνόδου και μάλιστα, αναφέρεται και στον Σεπτέμβριο του ’25 και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό σε όλους το Σύνταγμα υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης αντίθετης διάταξης τυπικού νόμου. Είναι από πάνω το Σύνταγμα. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που άλλαξε το Σύνταγμα, θα εφαρμοστεί αυτό το οποίο έχει αλλάξει, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή ζήτημα παραγραφής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΙΤΖΗ: Θα επιμείνω, αν μου επιτρέπετε, αν και αναφερθήκατε λίγο νωρίτερα, με δύο σκέλη η ερώτησή μου. Μεγάλη κριτική έχει εισπράξει η κυβέρνηση για το αν έκρυψε στο συρτάρι την επίμαχη αυτή δικογραφία που αφορά και στον κ. Τριαντόπουλο. Ακούσαμε, είπατε και εσείς, και την κα Γεροβασίλη και τον κ. Κόκκαλη να υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, είχε λάβει γνώση και των συμπληρωματικών στοιχείων. Θέλω αφενός να σας ρωτήσω ευθέως, αν την κρύψατε ή όχι την εν λόγω δικογραφία και ένα δεύτερο γιατί συσχετίζεται, πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φάμελλος μετά το τέλος και της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτησε την απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Τασούλα. Τι απαντάτε;
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, ότι ο κ. Φάμελλος ζήλεψε τον κ. Ανδρουλάκη όπου χθες κέρδισε τις εντυπώσεις στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και είπε να κάνει μία ρελάνς σήμερα και ήρθε αντίθετος με τα ίδια του τα στελέχη, τα οποία χθες άδειασαν τον κ. Ανδρουλάκη. Είναι εντυπωσιακό αυτό το οποίο συμβαίνει. Η απάντηση, νομίζω, στον κ. Φάμελλο έχει δοθεί ήδη, κυρίως από τη Βουλή των Ελλήνων για τα όσα έχει απαντήσει αρμοδίως το προεδρείο της Βουλής – καμία δικογραφία δεν κρύφτηκε – και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της αντιπολίτευσης. Εκτός, αν θεωρήσει κάποιος ότι πήραν απόφαση χθες στον ΣΥΡΙΖΑ να καλύψουν τον κ. Τασούλα. Νομίζω ότι δεν το πιστεύει κανείς αυτό. Εκτίθενται, θα πω εγώ, και όσο συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό, εκτίθενται όλο και περισσότερο. Αυτές τις ημέρες μόνο, μετρήστε πόσα λάθη έχουν κάνει οι ίδιοι με βάση τις τοποθετήσεις τους. Όλα τα κόμματα. Τελευταίο είναι αυτό το οποίο έκανε σήμερα ο κ. Φάμελλος. Ζητάει να αποσυρθεί ο υποψήφιος και όπως φαίνεται επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόνο και μόνο για να στοχοποιήσει, να ρίξει λάσπη σε ένα πολιτικό πρόσωπο για να συνεχίσει στη λογική της «αντιπαράθεσης του βούρκου», την οποία έχει διδάξει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Ξεκινήσαμε από το Σάββατο όπου το ΠΑΣΟΚ σε κάποια λεπτά υιοθέτησε ένα δημοσίευμα ότι δήθεν ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ είχε θέσει ζήτημα ασφαλείας. Το διέψευσε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ. Αυτό έγινε το Σάββατο. Διαψεύστηκε το ΠΑΣΟΚ πανηγυρικά. Την Κυριακή πάνω σε ένα δημοσίευμα άλλης εφημερίδας για ένα πόρισμα της Γάνδης, το οποίο κανείς δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει, έβγαλε ανακοίνωση και ταυτόχρονα κατήγγειλε την Κυβέρνηση για συγκάλυψη. Την κυβέρνηση που, προσέξτε, σύστησε και στελέχωσε αυτόν τον οργανισμό. Άρα η κυβέρνηση συστήνει και στελεχώνει έναν οργανισμό που βγάζει ένα πόρισμα, έρχεται η αντιπολίτευση και χρησιμοποιώντας το πόρισμα καταγγέλλει την Κυβέρνηση για συγκάλυψη. Αφού τους λέμε αυτό, μας λένε «αργήσατε να συστήσετε αυτόν τον οργανισμό». Και καθόμαστε και ψάχνουμε εμείς, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν ήρθε στη Βουλή, πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, η σύσταση αυτού του οργανισμού και είχε ψηφίσει «παρών» στη σύσταση και λίγο αργότερα στη στελέχωση «κατά». Στη συνέχεια, έρχονται και καταγγέλλουν τον κ. Τασούλα, μία ημέρα μετά, για απόκρυψη δικογραφιών, λίγες ημέρες μετά. Τους απαντάει η ίδια η αντιπολίτευση αφού τους έχει απαντήσει η Βουλή, ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και την επόμενη ημέρα, χθες, εμφανίζουν ένα χαρτί στη Βουλή, στην απελπισία τους πάνω, ότι ο κ. Μεϊμαράκης ως πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει συμπληρωματικά έγγραφα. Τους απαντάει ο υπουργός Επικρατείας, ο Μάκης Βορίδης, ότι αυτό ήταν σε μία εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή. Μία δικογραφία, δηλαδή, που συζητείτο εκείνη τη στιγμή. Δεν ήταν μία από τις δικογραφίες που ήταν στο αρχείο της Βουλής. Και αποκορύφωμα, η πρόταση που κατέθεσαν χθες το βράδυ, για την οποία έχω ήδη τοποθετηθεί. Τα είδε όλα αυτά ο κ. Φάμελλος και λέει «δεν γίνεται, αυτοί με έχουν ξεπεράσει ως προς τον αγώνα της εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου και των συγγενών των θυμάτων» και είπε σήμερα να κάνει τη δική του ρελάνς.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχετικά με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, υπήρξαν σφοδρότατες αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο έσπευσε να τοποθετηθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και να επιτεθεί, κατά κάποιους, στον θεσμό. Θέλω να μου πείτε ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό, γιατί υπάρχει έντονη κριτική. Και δεύτερον, υπάρχει και ένα αίτημα από τη Νέα Αριστερά για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να κληθεί ο Συνήγορος του Πολίτη να συζητηθεί το πόρισμα στη Βουλή. Μια απάντηση και σε αυτό, παρακαλώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, επαναλαμβάνω ότι ως προς το νομικό σκέλος του πορίσματος, αυτό, προφανώς, θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά και δικαστικά όργανα, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Και είναι απολύτως σεβαστές οι αποφάσεις αυτών των οργάνων από την Κυβέρνηση. Είμαστε Κράτος Δικαίου. Όποια απόφαση πάρει η Δικαιοσύνη, είτε βασιστεί είτε όχι σε κάποια σημεία του πορίσματος, είναι απολύτως σεβαστή. Το λέω για να μην έχουμε παρανοήσεις και συρραφές ή αποκοπές απαντήσεων που συχνά γίνονται από κάποιους.
Τώρα, ως προς την ουσία, εμείς κυνηγάμε τους λαθροδιακινητές και όχι τους λιμενικούς. Κι αυτό είναι στην κορωνίδα της πολιτικής μας. Είναι κορυφαίο για μας. Είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Θεωρούμε ότι το πόρισμα αυτό, ασχέτως του νομικού του σκέλους, το οποίο θα αξιολογηθεί από τη Δικαιοσύνη, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, από έναν επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη του οποίου η θητεία έχει λήξει πάρα πολλά χρόνια και για την αντικατάστασή του σκοπίμως, όπως φαίνεται, η αντιπολίτευση δεν έρχεται να υπερψηφίσει επιλογές, που κάθε άλλο παρά από τον δικό μας πολιτικό χώρο προέρχονται. Και αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε πλέον γιατί δεν το κάνει αυτό η αντιπολίτευση. Έπρεπε να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πόρισμα, αντί για τρεις, έπρεπε να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες και ολοκληρώθηκε σε δεκαπέντε μήνες, πενταπλάσιος, δηλαδή, χρόνος, σε σχέση με τον προβλεπόμενο από τον νόμο για την ολοκλήρωση του πορίσματος. Και θεωρούμε ότι αυτά τα οποία λέει στο κύριο σώμα του το πόρισμα, σε σχέση με το δια ταύτα, τα συμπεράσματα, δηλαδή, του πορίσματος, δεν έχουν σύνδεση. Η προσωποποίηση, δηλαδή, ευθυνών, θεωρούμε ότι είναι ατεκμηρίωτη. Και πολύ καλά έκανε το Υπουργείο και απάντησε, γιατί κάποιοι άνθρωποι, – που δεν είμαστε εμείς, είναι οι λιμενικοί μας, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος – καθημερινά δίνουν μία μάχη για να σώσουν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Και θεωρούμε ότι είναι άδικο να στοχοποιούνται. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, θα αξιολογηθεί το πόρισμα αυτό από τη Δικαιοσύνη και αν αποφασίσει το οτιδήποτε η Δικαιοσύνη, είναι αυτονόητο ότι θα το σεβαστούμε.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Θα δεχθείτε το αίτημα της Νέας Αριστεράς για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να προσέλθει ο Συνήγορος του Πολίτη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα απαντήσει θεσμικά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας για το αίτημα αυτό.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Η επαρκής στελέχωση των σιδηροδρόμων συντελεί στις ασφαλείς μετακινήσεις, είναι αναμφισβήτητο αυτό. Τη νύχτα των Τεμπών, ενώ προβλέπονταν 2.100 οργανικές θέσεις, στον ΟΣΕ δούλευαν λιγότεροι από τους μισούς. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, δουλεύουν και πάλι λιγότεροι από τους μισούς. Γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει προσλήψεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να συμφωνήσουμε ότι ήταν υποστελεχωμένος ο ΟΣΕ στα χρόνια της κρίσης. Και ένας από τους λόγους που υπήρχαν πάρα πολλές αδυναμίες γενικά στις μεταφορές, ασχέτως του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, που και αυτό εντάσσεται προφανώς και σε αυτό σίγουρα πρέπει να εντάσσουμε τη συζήτηση για τις διαχρονικές αδυναμίες του Ελληνικού Κράτους, από την πρώτη στιγμή το είπαμε. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, τη ενημέρωση που κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και στη Βουλή και στους δημοσιογράφους το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο κ. Σταϊκούρας, είναι προγραμματισμένες προσλήψεις. Υπάρχει αναλυτική, μάλιστα, παράθεση του χρονοδιαγράμματος και της εξέλιξης των προσλήψεων αυτών. Και θα συμφωνήσω ότι χρειάζονται άτομα, χρειάζεται προσωπικό όλο και πιο εξειδικευμένο. Και μαζί με τα συστήματα ασφαλείας που πλέον έχουν εγκατασταθεί και τις κάμερες που έχουν εγκατασταθεί και μια σειρά από άλλες ενέργειες που έχουν γίνει, σίγουρα ο στόχος είναι να γίνεται όλο και πιο ασφαλής ο σιδηρόδρομος.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Το 2022 έγινε ένας διαγωνισμός για πρόσληψη προσωπικού. Γιατί το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει βγάλει ούτε αποτελέσματα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι ότι δεν έχει βγάλει αποτελέσματα. Ακολουθείται μία διαδικασία, όπως όλες οι διαδικασίες. Και μάλιστα το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο αναφέρετε, προφανώς, εσείς ειρωνικά, βλέποντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης, ήρθε πριν από κάποιους μήνες και άλλαξε τις διαδικασίες πρόσληψης και τον νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών, που έχει να κάνει με διαδικασίες πρόσληψης, είτε έχουν να κάνουν με τον ΑΣΕΠ είτε με σε άλλες περιπτώσεις, ούτως ώστε κάποιοι χρόνοι να συντμηθούν και να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Και σας έχω πει πάρα πολλές φορές – αδυνατείτε να το καταλάβετε – ότι εδώ είναι Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών. Αναλυτική ενημέρωση γίνεται και στη Βουλή, αλλά και από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Οποιοδήποτε εξειδικευμένο αίτημα έχετε, μπορείτε να το υποβάλλετε εκεί, είτε δι’ ημών, για να σας απαντήσουμε. Αλλά αρνείστε να δείτε τον συνολικό απολογισμό για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο. Γιατί αν τον βλέπατε κι αν τον βλέπατε αντικειμενικά, θα καταλαβαίνατε ότι αυτά τα οποία έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες, που, δυστυχώς, δεν είχαν γίνει, με τα τραγικά αποτελέσματα που είχαμε.
Ν. ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εδώ και πολλά χρόνια τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, δέχονται συνεχείς και σφοδρές επιθέσεις από συγκεκριμένες ιδεο-πολιτικούς χώρους. Πέραν της επισήμανσης, και από εσάς σήμερα, του φαινομένου και δεδομένου ότι στα Σώματα Ασφαλείας εργάζονται παιδιά του λαού, δεν εργάζονται πλούσιοι, κ. Εκπρόσωπε, τι άλλο σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να θωρακίσει τη δράση των Σωμάτων Ασφαλείας και να εμπεδώσει ένα αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά αυτά που κάνουν ό,τι μπορούν – επαναλαμβάνω – υπό αντίξοες συνθήκες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, την ερώτηση ή τη διαπίστωση αυτή νομίζω ότι είναι καλύτερο να την κάνετε σε αυτούς οι οποίοι στοχοποιούν τα Σώματα Ασφαλείας συλλήβδην, είτε έχει να κάνει με το Λιμενικό αυτή η στοχοποίηση ή με την Ελληνική Αστυνομία. Αυτή η στοχοποίηση, νομίζω, έχει ξεκάθαρα κίνητρα: Να δημιουργηθούν κοινωνικοί αυτοματισμοί και να στρέψουν ένα μέρος της κοινωνίας, που μπορεί να οργίζεται για διάφορα θέματα, είτε είναι ένα τραγικό δυστύχημα, είτε είναι προβλήματα που ακόμα υπάρχουν στο Κράτος και να επιτίθενται κατά των αστυνομικών. Κάποιες, βέβαια, από αυτές τις επιθέσεις είναι ξεκάθαρα από συγκεκριμένες ομάδες παραβατικών. Πρώτον, αυτό το οποίο κάνουμε είναι με τη συμπεριφορά μας, με τις διατυπώσεις μας, με τη στάση μας, να βάζουμε απέναντι όχι τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά τους συκοφάντες των Σωμάτων Ασφαλείας. Και αυτό είναι μία πολιτική στάση. Προσωπικά την υπηρετώ τη στάση αυτή, την ακολουθώ τη στάση αυτή από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πράγματι, μιλάμε για, πολλές φορές- και νέα παιδιά- που έχουν κι αυτά οικογένειες πίσω τους, που για μισθούς οι οποίοι δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι υψηλοί – κι αυτό είναι το δεύτερο που θέλω να σας πω – πολλές φορές ρισκάρουν τη ζωή τους. Και βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αστυνομικούς στη συνοδεία τους, για παράδειγμα – αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα – που υποκριτικά μπορεί να τους βρίζουν κιόλας ή να τους στοχοποιούν – το έχουμε δει πάρα πολλές φορές – και αυτό είναι μέρος της υποκρισίας ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου στα αριστερά του πολιτικού μας συστήματος. Έτσι; Η απόλυτη υποκρισία.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε, και το κάνουμε, είναι όσο μπορούμε να τους στηρίζουμε οικονομικά – και έχουν δίκιο που θέλουν και περισσότερα – είτε με τις οριζόντιες αυξήσεις, που συμπαρασύρουν και τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, είτε με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως αυτές που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στον Προϋπολογισμό.
Και το τρίτο είναι να τους δίνουμε τα εφόδια, ούτως ώστε να κάνουν όλο και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Μία περίπτωση, για να μην αναφερθώ σε όλες αναλυτικά, είναι όλα όσα σας είπα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι πολύ σημαντικό ένας αστυνομικός να έχει ένα εξειδικευμένο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, να συνδράμει την προσπάθεια ύπαρξης του panic button ή η γραμμή καταγγελίας. Έχει πολύ μεγάλη αξία η πολιτική ηγεσία, και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να διαμορφώνουν μία ειδική υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, όπου και σήμερα είχαμε μία πολύ μεγάλη είδηση σύλληψης ενός πολύ μεγάλου κυκλώματος, στο πλαίσιο της δράσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε και θα στηρίζουμε τους ανθρώπους αυτούς. Και, προφανώς, όταν υπάρχουν περιστατικά μεμονωμένα, που κάποιος ο οποίος υπηρετεί σε κάποια από τα Σώματα Ασφαλείας δεν κάνει καλά τη δουλειά του ή υπερβαίνει τα όρια της εξουσίας του, εννοείται εκεί πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και μάλιστα αυστηρά. Αλλά δεν μπορεί οι λίγοι, κάποιες μειοψηφίες, για τις συμπεριφορές αυτών, να την πληρώνει το όλον. Και εμείς δεν συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω στα ελληνοτουρκικά, αν μου επιτρέπετε. Χθες, προχθές, ο κ. Φιντάν σε δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αποκάλυψε, γνωστοποίησε πως το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Απρίλιο. Και εγώ θέλω να ρωτήσω αν όντως ισχύουν οι δηλώσεις του κ. Φιντάν. Αν η περίοδος, δηλαδή, πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, τον Απρίλιο, είναι μία περίοδος που θα λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και η νέα συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν ή αν η ελληνική Κυβέρνηση δεν βιάζεται και πάρα πολύ να γίνει αυτό το συμβούλιο και θέτει – εντός ή εκτός εισαγωγικών – προϋποθέσεις προς την τουρκική πλευρά για να λάβει χώρα αυτή η συνάντηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι δύο πλευρές έχουν θέσει κάποιες πιθανές ημερομηνίες για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Μεταξύ των πιθανών ημερομηνιών είναι και ο Απρίλιος. Ακόμα, όμως, δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Όταν υπάρξει, θα ενημερωθείτε.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ θα σας πάω σε μια άλλη διάσταση ελληνοτουρκικών. Η Τουρκία προανήγγειλε διαμαρτυρία στη Eurovision στη περίπτωση, που όπως αναφέρουν, το τραγούδι «Αστερομάτα», που θα στείλουμε φέτος στο διαγωνισμό είναι εμπνευσμένο από τη γενοκτονία των Ποντίων. Θα ήθελα το σχόλιο σας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τρεις επισημάνσεις να κάνω, αφού ευχηθώ καλή επιτυχία στην ελληνική συμμετοχή. Η διαδικασία υποβολής και επιλογής των υποψήφιων τραγουδιών για τη Eurovision δεν έχει σε τίποτα να κάνει με πολιτικές σκοπιμότητες. Και, μάλιστα, έχουμε και ενισχυμένη βαρύτητα της ψήφου του κοινού στη συγκεκριμένη διαδικασία και μιλάμε και για μια εντελώς μουσική διαδικασία, ένα μουσικό διαγωνισμό και όχι κάποιον πολιτικό διαγωνισμό. Οι στίχοι του τραγουδιού, που τελικά επέλεξαν οι Επιτροπές και το κοινό, δεν περιλαμβάνουν καμία απολύτως προσβλητική αναφορά έναντι οιουδήποτε, ούτε κάνουν μνεία ιστορικών γεγονότων. Αυτό είναι νομίζω είναι καθαρό. Τώρα, σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως Eurovision και του συγκεκριμένου τραγουδιού, η ιστορία είναι καταγεγραμμένη και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Μαρία Καρυστιανού είχε προσκληθεί ως επίτιμη καλεσμένη στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, από την αρμόδια επιτροπή της ομογένειας. Μετά τα μαζικά συλλαλητήρια, όμως, η πρόσκληση για την κυρία Καρυστιανού ακυρώθηκε, έχοντας προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στην ομογένεια. Σε δημοσιεύματα, μάλιστα, γίνεται λόγος για παρεμβάσεις ακόμα και κυβερνητικών παραγόντων στο να «κοπεί» η κυρία Καρυστιανού, επειδή είναι ενοχλητική για την Κυβέρνηση. Τι έχετε να σχολιάσετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ αδιανόητο να έχει γίνει κάποια παρέμβαση και θεωρώ ότι κάτι τέτοιο το οποίο γράφεται, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Μπορώ, μάλιστα, να κάνω και σχετικό ερώτημα, αλλά πιστεύω ότι είναι μέρος της ευρύτερης προπαγάνδας. Αλίμονο, αν ένας άνθρωπος, που δίνει μια μάχη για το παιδί του, γιατί έχασε το παιδί του, να είναι ενοχλητικός για οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Αυτά είναι αδιανόητα να ακούγονται καν. Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός και όπως – νομίζω – πιστεύει ο κάθε συμπολίτης μας, ο κάθε άνθρωπος είτε έχει κάποιο πολιτικό αξίωμα, είτε όχι, σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σε οποιοδήποτε συγγενή, που αγωνίζεται για να βρει το δίκαιο για το χαμό του παιδιού του.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Στον διαγωνισμό που ανέφερα, στην Επιτροπή Προσλήψεων που βρήκαμε στη «Διαύγεια», βλέπουμε κάποια γνωστά ονόματα. Είναι ο κ. Τερεζάκης, είναι ένας «γαλάζιος» συνδικαλιστής και είναι και η κυρία Κολιοπούλου. Γιατί βάλατε υπεύθυνο ξανά, για την πρόσληψη σταθμαρχών, το στέλεχος που κατηγορείται για την πρόσληψη του μοιραίου σταθμάρχη δύο χρόνια μετά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ποιος κατηγορείται για την πρόσληψη;
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Η κυρία Κολιοπούλου.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα απευθύνω σχετικό ερώτημα. Δε γνωρίζω ότι κατηγορείται και μπήκε στην Επιτροπή. Δεν έχω συστήσει εγώ προσωπικά την Επιτροπή. Θα ενημερωθώ από το αρμόδιο Υπουργείο και θα επανέλθω γραπτώς.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ακούσαμε προηγουμένως όσον αφορά το ναυάγιο της Πύλου και το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, να τον μέμφεστε τουλάχιστον, για αντιπολιτευτική τακτική. Και έχουμε ακούσει στο πρόσφατο παρελθόν την ίδια στάση απέναντι και στην ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, της Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ακόμα πιο πίσω αν πάμε, έχουμε δει την ίδια στάση σε αρκετές συγκυρίες. Έχει κάποιο πρόβλημα η Κυβέρνηση με τις ανεξάρτητες αρχές; Τι λέτε στους πολίτες, να μην τις σέβονται;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αντίθετο. Η Κυβέρνηση με βάση τις επίσημες εκθέσεις για το κράτος δικαίου, στηρίζει και ενισχύει τις ανεξάρτητες αρχές. Και, μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι της Κυβέρνησης ή της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα έχει κάνει άλματα σε θέματα κράτους δικαίου και Ελευθερίας του Τύπου. Μην κάτσω και σας τα παραθέσω. Έχω κάνει αναλυτικές απαντήσεις για τα θέματα αυτά.
Σχετικά με το πόρισμα έχω απαντήσει. Και σήμερα απάντησα και σε προχθεσινή μου ραδιοφωνική συνέντευξη απάντησα και το Υπουργείο Ναυτιλίας απάντησε. Είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο λέμε. Δε νομίζω ότι επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Και δίνει και μια απάντηση στο γιατί μπλοκάρει η αντιπολίτευση την αντικατάσταση ενός επικεφαλής του οποίου η θητεία έχει λήξει χρόνια, όχι μήνες -χρόνια- γιατί χρειάζεται ευρύτερη πλειοψηφία. Αν συνδέσει κανείς, λοιπόν, αυτήν τη συμπεριφορά με αυτό το πόρισμα βγάζει απαντήσεις. Κάθε, λοιπόν, περιστατικό πρέπει να το κρίνουμε, να το αξιολογούμε ξεχωριστά, όχι να κάνουμε μια ομαδοποίηση για να φτιάχνουμε ένα αφήγημα για την Κυβέρνηση.
Τώρα, ως προς τον κ. Ράμμο, που αναφερθήκατε, νομίζω ότι θυμάστε τι έγινε με τις προτάσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος θέλει να μείνει μακριά από ιστορίες πολιτικής ταύτισης, όταν εμπλέκεται το όνομα του, από συγκεκριμένα κόμματα και θέλει να διατηρήσει αυτήν την ανεξαρτησία, βγαίνει την ίδια στιγμή και αρνείται την οποιαδήποτε συμμετοχή του ή έστω σιωπηρή αποδοχή. Τα έχουμε πει αυτά και αυτά τα έχουμε απαντήσει.
Σχετικά με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δεν θυμάμαι να έχουμε επιτεθεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το αντίθετο, θα έλεγα. Πολλές φορές σας έχω παραπέμψει σε δικές σας ερωτήσεις στα πορίσματά της. Από εκεί και πέρα νομικά όταν βγαίνει μια απόφαση – αν αναφέρεστε στην προσφυγή της Νέας Δημοκρατίας – νομίζω δε θα στερήσουμε από ένα κόμμα ή από ένα φυσικό πρόσωπο το δικαίωμά του, νομικά να προσφύγει κατά μιας απόφασης στο πλαίσιο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης είναι κάτι τέτοιο. Δε σημαίνει ότι η Κυβέρνηση στοχοποιεί μια ανεξάρτητη αρχή. Καμία ανεξάρτητη αρχή δεν έχουμε στοχοποιήσει. Το αντίθετο. Το θέμα είναι ότι πρέπει οι ανεξάρτητες αρχές, όπως και όλοι μας, που αξιολογούμαστε διαρκώς, όπως σας έχω πει, να σέβονται την ανεξαρτησία του ρόλου τους και αυτό κρίνεται στην πράξη, δεν είναι a priori δεδομένο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, συμπληρωματικά, επειδή προχθές μια σειρά από ανθρωπιστικές και δημοσιογραφικές οργανώσεις δημοσίευσαν την τρίτη τους κοινή έκθεση για το κράτος δικαίου -το οποίο πάει στην Κομισιόν – έχετε ενημερωθεί; Το έχετε διαβάσει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε -μισό λεπτό- γιατί οι εκθέσεις για το κράτος δικαίου είναι συγκεκριμένες, οι επίσημες.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιλάω για τις ανεξάρτητες οργανώσεις, του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, της Helsinki Watch, την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ανεξάρτητες οργανώσεις, όχι επίσημες.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: … την παρουσίαση της κοινής τους έκθεσης, η οποία για τρίτη χρονιά πάει στην Κομισιόν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, δεν ξέρω αν αναφέρεστε στην έκθεση υποκειμενικής αντίληψης για το κράτος δικαίου. Είναι άλλο πράγμα η υποκειμενική αντίληψη για το κράτος δικαίου…
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σίγουρα δεν είπα για έκθεση της Κομισιόν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο. Εδώ, μάλλον αναφέρεστε…
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είπα για έκθεση στην Ελλάδα, που υποβάλλεται στην Κομισιόν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μάλλον, αναφέρεστε – γιατί το είδα το δημοσίευμα – σε μια έκθεση η οποία θα δημοσιευθεί στις 11/02 – αν δεν κάνω λάθος – και είναι ο δείκτης στον οποίο αναφέρεστε – που αναφέρεται και το άρθρο, που έχει βγει – είναι η υποκειμενική αντίληψη και όχι ο δείκτης αξιολόγησης πραγματικών πολιτικών και νομοθετικών μέτρων, που έχουν αναληφθεί. Βλέπω εδώ, τη φράση – στα αγγλικά – perception index. Δηλαδή, πόσο πιστεύει ο κάθε ένας, η κάθε οργάνωση από όλες αυτές τις οργανώσεις. Μια εκ των οποίων έχουν κατατάξει την Ελλάδα κάτω από χώρες, που έχουν απολυταρχικά καθεστώτα. Εννοείται δημοκρατία έχουμε, ο καθένας έχει την άποψή του, αλλά να πούμε ότι έχουμε τρεις εκθέσεις, που αναγνωρίζουν πρόοδο στη χώρα σχετικά με το κράτος δικαίου. Η μια είναι αυτή που αναφέρθηκα προηγουμένως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δεύτερη είναι του ΟΟΣΑ και η τρίτη είναι του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και έχω εδώ μαζί μου – αν θέλετε να σας τα δώσω – και συγκεκριμένες αναφορές και στις τρεις επίσημες εκθέσεις, οι οποίες δείχνουν την εντελώς αντίθετη εικόνα από κάποιες οργανώσεις, που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Νομίζω ότι δεν έχει γίνει μια συμμαχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης να δώσουν «σωσίβιο» στην «κακιά» – υποτίθεται – Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έναντι των κατηγόρων όλων αυτών, που την βάζουν κάπου μεταξύ χωρών που έχουν απολυταρχικά καθεστώτα ή τέλος πάντων έχουν να κάνουν εκλογές κάποιες δεκαετίες. Εγώ, λοιπόν, θα συνεχίσω να απαντάω με τις επίσημες εκθέσεις, τις έχω εδώ μαζί μου – για να μη σας φάω όλο το χρόνο – άμα θέλετε είναι στη διάθεση σας και συγκεκριμένες αναφορές.
Π. ΜΙΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαχρονικώς η Ελληνική Δημοκρατία και ως χώρα υποστηρίχτρια του status quo στις διεθνείς σχέσεις, τίθεται υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα. Το τελευταίο διάστημα έχουν μαζευτεί κάποια γεγονότα, όπως η απόπειρα παρενόχλησης από πλευράς Τουρκίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ. Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία. Φαίνεται ότι θα αποκτήσει και στρατιωτική βάση και οι συζητήσεις για τουρκοσυριακή ΑΟΖ είναι πολύ προχωρημένες, τουλάχιστον με βάση διεθνή δημοσιεύματα. Οπότε, παρά αυτή την ελληνική αντίληψη υπέρ του διαλόγου – η οποία μάλλον για όλους είναι σωστή – είναι καλός ο χρονισμός;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χρονισμός ως προς τι;
Π. ΜΙΧΟΣ: Ο χρονισμός ως προς το Α.Σ.Σ. το επικείμενο, όταν και όποτε γίνει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πει πολλές φορές ότι η πολιτική διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, δε συνεπάγεται ούτε κάποια υποχώρηση, ούτε κάποια αλλαγή, έστω και κατ’ ελάχιστο στις εθνικές μας διεκδικήσεις. Δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε καν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας ή «κόκκινων» γραμμών. Ούτε το γεγονός ότι συνεννοούμαστε σε κάποια ζητήματα θετικής ατζέντας για παράδειγμα, ή συνεννόησης στο μεταναστευτικό, σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όσα διαχρονικά διαφωνούσαμε. Οι διαφορές μας ήταν και παραμένουν πολύ σημαντικές με την Τουρκία. Η διαφορά μας είναι μια, ως προς αυτό το οποίο θέλουμε κάποια στιγμή να συζητηθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου. Καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο. Οι διαφωνίες μας είναι ξεκάθαρες. Σε πολλά ζητήματα, όπως και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση στη Μέση Ανατολή. Όλα αυτά έχουν εκφραστεί δημοσίως και μάλιστα πολλές φορές το γεγονός ότι δίνονται αυτά τα βήματα έκφρασης, οχυρώνουν τη χώρα, γιατί είτε δια του Έλληνα Πρωθυπουργού, είτε δια του Υπουργού Εξωτερικών οι ελληνικές θέσεις – και πολλές φορές οι θέσεις της Δύσης – εκφράζονται δυνατά και καθαρά, ενώ υπό άλλες προϋποθέσεις δεν εκφράζονταν τόσο δυνατά και τόσο καθαρά.
Χ. ΑΒΡΑΜΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή διώκονται δημοσιογράφοι με αγωγή slapp, που κατέθεσε εναντίον τους ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ο Δ. Καρράς. Δηλαδή, ένας πρόεδρος τοπικής ΟΝΝΕΔ και πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου Υφυπουργού της Κυβέρνησης, ζητάει 50.000 ευρώ, από την συναδέλφισά μας Άννα Νίνη και από το OmniaTV. Γιατί μια κυβέρνηση που θεωρητικά παίρνει θέση ενάντια στον εκφοβισμό δημοσιογράφων, θεωρεί ότι είναι εντάξει ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος να καταθέτει αγωγές slapp εναντίον δημοσιογράφων; Θα διαγραφεί το συγκεκριμένο στέλεχος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτάκι, καταρχάς κανένας δεν καταθέτει αγωγές με κάποια πολιτική ιδιότητα. Δεν πηγαίνει κανείς στη Δικαιοσύνη, σας μιλάω και ως νομικός, μπορείτε να ρωτήσετε κιόλας να δείτε τι συμβαίνει όταν καταθέτει κάποιος αγωγή, δεν καταθέτει αγωγή και λέει «γειά σας είμαι στο «α» ή στο «β» κόμμα, θέλω να καταθέσω μια αγωγή». Αγωγή καταθέτει κάποιος ως φυσικό πρόσωπο, εν προκειμένω. Μπορεί να καταθέσει και μια εταιρία, κάποιο δηλαδή νομικό πρόσωπο, δια του νομίμου εκπροσώπου της. Αυτό δηλαδή να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί καλό είναι να μιλάμε με βάση την πραγματικότητα. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, πέσατε πάνω στον άνθρωπο που χειρίζεται, εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο τα ζητήματα του Τύπου. Έχω δηλαδή τη σχετική ευθύνη για το χαρτοφυλάκιο αυτό. Το αν είναι ή όχι μια αγωγή, αγωγή slapp, αυτό είναι κάτι το οποίο κρίνεται από την Δικαιοσύνη. Να συμφωνήσουμε, τουλάχιστον, είναι άποψη νομίζω ενός πολίτη που αντιλαμβάνεται βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Το αν θα συμφωνήσει κάποιος με αυτές τις αρχές είναι και αυτό στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, ότι καθένας έχει δικαίωμα να κάνει αγωγή. Δηλαδή το να πεις σε κάποιον σου απαγορεύω να κάνεις αγωγή, επειδή θεωρεί αυτός που την κάνει την αγωγή, ότι έχει γραφτεί κάτι ψευδές, δυσφημιστικό, συκοφαντικό, είναι δικαίωμά του. Άμα θεωρούμε ότι αποδεχόμαστε τους κανόνες της Δημοκρατίας, νομίζω είναι αυτονόητο ότι τους αποδεχόμαστε, δεν μπορούμε να στερήσουμε από κάποιον πολίτη το δικαίωμά του να κάνει μια αγωγή ή να κάνει μια μήνυση. Ασχέτως αν ο εναγόμενος είναι δημοσιογράφος, είναι δικηγόρος, είναι λογιστής, είναι αγρότης, είναι πολιτικός, είναι οτιδήποτε. Νομίζω συμφωνούμε και σε αυτό. Τώρα το ερώτημα λοιπόν είναι, αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις στην κατεύθυνση της προστασίας των δημοσιογράφων ή στην αντίθετη κατεύθυνση; Σας διαβάζω λοιπόν, καταρχάς, ότι αυτό είναι κάτι που ίσχυε και από πριν, ότι υπάρχει υποχρεωτικό στάδιο προδικασίας σε μια τέτοια περίπτωση αγωγής. Δηλαδή ο θιγόμενος υποχρεούται με εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρία προς τον δημοσιογράφο που έχει γράψει κάτι, τον συντάκτη του δημοσιεύματος, να ζητήσει να ανακαλέσει αν θεωρεί ότι είναι κάτι προσβλητικό, συκοφαντικό, ψευδές ή οτιδήποτε. Αυτό προβλέπεται. Δηλαδή δεν πάμε κατευθείαν σε μια κίνηση επιθετική, ας πούμε, νομικά. Η επανόρθωση μάλιστα συνίσταται στη δημοσίευση αποκαταστατικού κειμένου το οποίο υποδεικνύεται από τον προσβληθέντα. Αυτό είναι το πρώτο. Ως προς το μέγεθος του ποσού, γιατί προφανώς δεν μπορείς να ζητάς για το οτιδήποτε, οποιοδήποτε ποσό, υπάρχει πρόβλεψη για εύλογη χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης του θιγόμενου προσώπου. Το λέει και ο Αστικός Κώδικας, το άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα, σας παραπέμπω. Για αυτό το λόγο το Δικαστήριο κατά την εκδίκαση, λέει ο νόμος, της χρηματικής ικανοποίησης στον ενάγοντα, υποχρεούται να λάβει υπόψη και έχω και το σχετικό, παράγραφος 2 του άρθρου του Νόμου 1178 του 1981 που τροποποιήθηκε το 2015, μεταξύ άλλων και τις επιπτώσεις του δημοσιεύματος, στον αδικηθέντα, στο κοινωνικό, επαγγελματικό του περιβάλλον. Άρα υπάρχει μια εκτίμηση από τον Νόμο, κάποια όρια που δίνει ο Νόμος. Πάμε τώρα λοιπόν, τι έχουμε κάνει εμείς. Υιοθετώντας τα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν. Καταργήσαμε την απλή δυσφήμιση. Δεν θυμάμαι άλλες Κυβερνήσεις, του υποτιθέμενου «μετώπου δημοκρατών», που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, που προασπίζονται τους δημοσιογράφους, να καταργούν το αδίκημα της απλής δυσφήμισης. Δεν υπάρχει πιο σημαντική ενέργεια Κυβέρνησης για την προάσπιση της Ελευθερίας του Τύπου. Είναι άλλο πράγμα λοιπόν η απλή δυσφήμιση, που πλέον δεν τυποποιείται ποινικά, άρα δεν μπορεί επί τη βάσει αυτής της αδικοπραξίας να κερδίσει κάποιος αγωγή και άλλο πράγμα η συκοφαντική δυσφήμιση. Σας παραπέμπω να δείτε τις διαφορές για να καταλάβετε ότι προφανώς η συκοφαντική δυσφήμιση δεν δύναται να καταργηθεί, γιατί σημαίνει ότι κάποιος εν γνώσει του και με δόλο να βλάψει κάποιον άλλον διέδωσε κάτι ψευδές και δυσφημιστικό. Αυτό λοιπόν το έκανε αυτή η «κακιά Κυβέρνηση», η οποία υποτίθεται πως θέλει το «κακό» των δημοσιογράφων, όπως λένε κάποιες συγκεκριμένες Ενώσεις και όχι επίσημες εκθέσεις. Συνεχίζω, τον Δεκέμβριο του 2024 και εν όψει των διεργασιών ενσωμάτωσης στο Εθνικό Δίκαιο της οδηγίας 2024 /1069 για την Προστασία των Προσώπων που προβαίνουν σε ενέργειες συμμετοχής του κοινού από προδήλως αβάσιμες αγωγές ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες, slapps δηλαδή, αποφασίστηκε η μετατροπή της task force σε ένα διαρκές όργανο οργανωμένου και δομημένου διαλόγου επί των slapps, μεταξύ των κυβερνητικών φορέων και των φορέων της δημοσιογραφικής κοινότητας, δηλαδή υπάρχει μια συναντίληψη και της κοινωνίας των πολιτών, η οποία θα διατηρήσει ως μόνιμο θέμα σε κάθε συνεδρίαση το ζήτημα της αντιμετώπισης των slapps. Ανακοινώθηκε ήδη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η δημιουργία νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Οδηγίας και μάλιστα να ξέρετε σχετικά με αυτό, ήμασταν και από τις πρώτες χώρες που το κάναμε αυτό. Είναι μια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμείς πάμε να την ενσωματώσουμε πρώτοι και η υποχρέωση μας είναι η ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο μέχρι και τον Μάϊο του 2026. Κάποιες συστάσεις δηλαδή προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα επεξεργασίας, δεν είναι μόνο η δική μας αρμόδια Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όπως αντιλαμβάνεστε είναι και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Άρα συμπερασματικά, αυτό που μπορεί να κάνει μια Κυβέρνηση είναι να φτιάξει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο να προστατεύει καταχρηστικές αγωγές, να προστατεύει τους δημοσιογράφους και εγώ θα πω και γενικά και τους πολίτες από καταχρηστικές αγωγές, αλλά δεν μπορούμε να πούμε σε έναν πολίτη ότι απαγορεύεται να κάνεις αγωγή ή αν κάνει αγωγή, να θεωρήσουμε a priori ότι η αγωγή αυτή είναι αβάσιμη και αν ανήκει σε ένα κόμμα, να τον διαγράψουμε. Αυτά να ξέρετε δεν είναι και πολύ δημοκρατικά. Δικαίωμα σας να τα υποστηρίζετε, Δημοκρατία έχουμε, αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα δημοκρατικά κόμματα, πολύ…
Χ. ΑΒΡΑΜΔΗΣ: Επιτρέψτε μου. Αν είχατε υιοθετήσει την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αγωγή δεν θα πήγαινε καν στο Δικαστήριο. Πόσο ακόμα θα περιμένουμε, μας λέτε δηλαδή ότι θα την υιοθετήσετε όταν λήγει η διορία. Γιατί τότε λήγει η διορία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ισχύει αυτό που λέτε. Όχι δεν ισχύει αυτό που λέτε. Ούτε λέει αυτό το πράγμα η Οδηγία. Δεν την έχετε διαβάσει καλά την Οδηγία. Δεν υπάρχει περίπτωση ένα κράτος να απαγορεύσει σε κάποιον να κάνει αγωγή. Η Οδηγία δίνει περισσότερα, βάζει περισσότερα φίλτρα στη Δικαιοσύνη, όταν αξιολογεί μια αγωγή, μόλις κατατίθεται, ούτως ώστε κάποιες προδήλως καταχρηστικές αγωγές να απορρίπτονται σε ένα πρώιμο στάδιο. Δεν μπορεί να έρθει το κράτος να απαγορεύσει σε κάποιον πολίτη να προβεί σε μια ενέργεια, είτε στα πολιτικά, είτε στα ποινικά Δικαστήρια. Και επειδή εδώ είναι ενημέρωση πολιτικών συντακτών, δείτε και την Οδηγία, δείτε και τις διαδικασίες, όπως αντιλαμβάνεστε, περιμένουν και άλλοι συνάδελφοι σας να κάνουν και άλλες ερωτήσεις.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Επειδή άκουσα την συζήτηση πριν από λίγο για το Κράτος Δικαίου, πήγε το μυαλό μου στην επανεμφάνιση σήμερα του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Α. Τσίπρα, θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου του, με τίτλο «Κράτος Δικαίου, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία». Οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να κάνει προτάσεις για το πως μπορεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των θεσμών και ο τρόπος της απονομής Δικαιοσύνης. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε κάποιο σχόλιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο πρώην Πρωθυπουργός, με δύο Υπουργούς αμετάκλητα καταδικασμένους στο Ειδικό Δικαστήριο, μιλάει για το Κράτος Δικαίου. Νομίζω ότι σε αυτή την χώρα ο καθένας μπορεί να μιλήσει για το Κράτος Δικαίου.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει οι ΗΠΑ να πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, να εκτοπίσουν τους Παλαιστίνιους από εκεί και να δημιουργήσουν μια Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής. Ποια είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης γι’ αυτήν την πρόταση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και στη διεθνή κοινότητα και εντός της Αμερικής;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ μπορώ να απαντήσω για τις ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης ως προς τη μεταναστευτική της πολιτική. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, διέπεται από δύο χαρακτηριστικά: αυστηρότητα, αλλά και Δικαιοσύνη. Ευρύτερα η χώρα μας είναι ένα κράτος, το οποίο σέβεται τους νόμους, το Διεθνές Δίκαιο και από εκεί και πέρα, παρακολουθεί το σύνολο των εξελίξεων και συνεχίζει να εφαρμόζει τη δική της πολιτική.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Άρα, συμπληρωματικά, η Ελλάδα, αφού σέβεται το Διεθνές Δίκαιο -και συμφωνούμε- είναι κατά σε αυτή την πρόταση, με την έννοια ότι αυτό είναι το βασικό επιχείρημα από χθες που ακούγεται από πολλές χώρες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα τοποθετείται δια των αρμοδίων οργάνων. Όταν θα έχουμε την ανάγκη να έχουμε κάποια επίσημη τοποθέτηση, θα είναι από το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι τι κάνουμε εμείς και να αξιολογούμε και να σχολιάζουμε τις δικές μας κινήσεις και τις δικές μας ενέργειες.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Μιας και μιλάγαμε και για κράτος Δικαίου, υπήρξε και ένα άλλο θέμα τις τελευταίες ημέρες. Βγήκε η Εθνική Τράπεζα για άδειασε ουσιαστικά τον Άρειο Πάγο για το τι επικαλέστηκε για να αρχειοθετήσει τις νέες μηνύσεις του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη για το θέμα των υποκλοπών. Και αυτό πυροδότησε ένα νέο γύρο κατηγοριών προς την Κυβέρνηση. Ενδεικτικά θα αναφέρω μόνο το ΠΑΣΟΚ, που λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης σε συνεχείς υποθέσεις αποδεικνύεται ότι θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που, μπροστά στο να διατηρήσει την εξουσία του, θυσιάζει το κράτος Δικαίου και τη διάκριση του εξουσιών. Κοντολογίς, σας κατηγορεί ότι κρύβεστε πίσω από τις όποιες ενέργειες, αν καταλαβαίνω καλά, της Δικαιοσύνης για να μείνουν στο αρχείο οι μηνύσεις. Ένα σχόλιο γι΄ αυτό θα ήθελα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν δεν αρέσουν σε κάποιους οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είναι κακιά η Δικαιοσύνη και δημιουργούν το οποιοδήποτε σενάριο. Όταν τους αρέσουν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, επικαλούνται τη Δικαιοσύνη. Α-λα-καρτ σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν νοείται από σοβαρά κόμματα και από σοβαρούς πολιτικούς που θέλουν να αποκτήσουν στο μέλλον και ανώτερα αξιώματα. Χαρακτηρίζονται από αυτές τις δηλώσεις. Θα επιμείνουμε να λέμε ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η χώρα μας έχει διάκριση των εξουσιών και ευτυχώς, από το 2019 και μετά, δεν λειτουργούν στη χώρα παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης στο Μαξίμου, όπως επί των ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, που είναι και σήμερα ομιλητής σε σχετική εκδήλωση. Και αυτά δεν τα έχουμε πει εμείς, ο κ. Κοντονής τα έχει πει, ο Υπουργός του κυρίου Τσίπρα. Άρα, πλέον, στην Ελλάδα έχουμε ξεκάθαρη διάκριση των εξουσιών, όπως είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια πριν το 2015. Και πρέπει να μάθουμε όλοι να σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Το καλοκαίρι του 2020, αστυνομικοί χτύπησαν άγρια τον Βασίλη Μάγγο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα από όπου τον άφησαν με έξι σπασμένα πλευρά και κακώσεις σε ζωτικά όργανα. Η βία που δέχτηκε από τους αστυνομικούς διέκοψε τη διαδικασία απεξάρτησης και 30 μέρες μετά βρέθηκε νεκρός. Τη Δευτέρα, τρεις αστυνομικοί καταδικάστηκαν για τον ξυλοδαρμό του. Οι αστυνομικοί έχουν και επίσημα ποινικές ευθύνες. Η Κυβέρνηση έχει πολιτικές ευθύνες για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου και άλλων διαδηλωτών; Και επίσης, οι αστυνομικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαθεσιμότητα ή όπως με την περίπτωση του Μανιουδάκη είναι κανονικά στο Σώμα; Και ποια είναι τα αποτελέσματα των ΕΔΕ για τους αστυνομικούς;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, χωρίς να γνωρίζω τις λεπτομέρειες της ΕΔΕ, όπως αντιλαμβάνεστε, του πειθαρχικού σκέλους, θεωρώ αυτονόητο ότι από τη στιγμή που έχει κινηθεί η ποινική διαδικασία και μάλιστα σε τόσο προχωρημένο στάδιο, όπως μου λέτε και δεν έχω κανένα λόγο να σας αμφισβητήσω, θα έχει κινηθεί αντίστοιχα και η πειθαρχική διαδικασία, η οποία κινείται ανεξάρτητα της ποινικής διαδικασίας και έχουμε μάλιστα, όπως λέτε, και μια τόσο σοβαρή απόφαση, μια τόσο βαριά απόφαση για το συγκεκριμένο τραγικό, με βάση την κατάληξή του, ζήτημα. Τώρα, αν υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για μια ενέργεια συγκεκριμένων αστυνομικών, η οποία αξιολογήθηκε από ό,τι καταλαβαίνω, σε πρώτο βαθμό, από την ποινική Δικαιοσύνη και σίγουρα αξιολογείται -για τις λεπτομέρειες και την πορεία μπορεί να μας ενημερώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- *** και από πειθαρχικό σκέλος. Το να κατηγορείται μια Κυβέρνηση για μια μεμονωμένη συμπεριφορά, νομίζω ότι δεν στέκει σε οποιαδήποτε λογική, γιατί αυτός που το υποστηρίζει αυτό θεωρεί ότι η Κυβέρνηση είχε δώσει εντολή, είτε η Κυβέρνηση δια του Υπουργού, του Υφυπουργού, το αρμόδιο Υπουργείο, του οποιοδήποτε τέλος πάντων, να επιτεθούν συγκεκριμένοι αστυνομικοί σε συγκεκριμένο πολίτη, ο οποίος, από ό,τι μου λέτε, δεν είναι πλέον και στη ζωή. Νομίζω αυτά είναι δημιουργήματα μιας φαντασίας, η οποία διέπεται από πολύ έντονη τοξικότητα και στερούνται στοιχειώδους λογικής και δεν οδηγούν κάπου. Αλίμονο αν οποιαδήποτε Κυβέρνηση ή οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο είχε ως στόχο να δώσει εντολή σε κάποιον αστυνομικό να επιτεθεί σε έναν πολίτη συγκεκριμένο με οποιαδήποτε κατάληξη.
*** Σύμφωνα με ενημέρωση: Η πειθαρχική έρευνα, βρισκόταν στα χέρια του Συνηγόρου του Πολίτη, πρακτική που είχε καθιερωθεί από τον Αύγουστο του 2019, με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο όλων των περιστατικών αυθαιρεσίας και υπέρμετρης βίας, αλλά και την καλύτερη διαχείριση καταγγελιών. Ο Συνήγορος του Πολίτη την επέστρεψε στην Αστυνομία για να συμπληρωθεί και από τις αρχές Δεκεμβρίου απεστάλη στον Συνήγορο του Πολίτη αναμένοντας τη δικαστική εξέλιξη.
Τώρα, η δικαστική απόφαση θα αποσταλεί στον Συνήγορο του Πολίτη για να συμπεριληφθεί στον φάκελο, ώστε να ολοκληρωθεί και πειθαρχικά.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την ώρα που ο Πρωθυπουργός απειλούσε την Hellenic Train με πολιτικές ευθύνες, 30 Ιανουαρίου καταβαλλόταν αποζημίωση 61 εκατ. ευρώ στην Hellenic Train για το 2023. Σας κατηγορούν για υποκρισία. Ποια είναι η απάντησή σας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και αυτό είναι στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, το κράτος έχει κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις. Και η συγκεκριμένη στην οποία αναφέρεστε, είναι μια δέσμευση ποσού, το οποίο ποσό μένει να καταβληθεί και αναφέρεται στο 2023. Για να το πούμε απλά, το κράτος οφείλει να δώσει κάποια λεφτά, κάποια εκ των οποίων πηγαίνουν στις μισθοδοσίες των εργαζομένων, κάποια άλλα πηγαίνουν σε λειτουργικά έξοδα, όπως το ρεύμα και κάποιες άλλες υποχρεώσεις που υπάρχουν. Και νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να συνεχίσει το κράτος να καταβάλλει τις υποχρεώσεις αυτές για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, για να μην κοπεί το ρεύμα και όλα τα σχετικά. Υπάρχουν μάλιστα και σχετικές δεσμεύσεις ότι θα πάνε τα λεφτά εκεί που πρέπει. Αν στην πορεία των ερευνών -και αναφέρομαι στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών- προκύψουν συγκεκριμένες ευθύνες, εκεί είναι μια άλλη συζήτηση, η οποία θα γίνει προφανώς. Αλλά το να κατηγορούμε την Κυβέρνηση επειδή προληπτικά δεν διέκοψε -και δεν μας περιγράφει κανείς και τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνει αυτό, γιατί ένα κράτος έχει συνέχεια και κάποιες υποχρεώσεις που πρέπει να τηρεί, όπως αντιλαμβάνεστε, να σέβεται, να τηρεί και να εφαρμόζει όλα όσα πρέπει να εφαρμόσει, εν πάση περιπτώσει, να εφαρμόζει με πράξεις. Το να κατηγορούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση ότι δεν ήρθε από πριν να πει ότι, εγώ παίρνω μια μονομερή απόφαση και δεν ικανοποιώ όλες αυτές τις υποχρεώσεις, νομίζω ότι είναι στο ευρύτερο πλαίσιο της εργαλειοποίησης. Δηλαδή, ακούμε μια είδηση, αυτονόητη θα έλεγα εγώ, πλήρωσε το κράτος τις υποχρεώσεις του, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και όλα τα υπόλοιπα, επειδή ξέρω ότι είναι στη συζήτηση η Hellenic Train, ας διατυπώσω και άλλη μια κατηγορία για την Κυβέρνηση. Ε, η αλήθεια είναι αυτή που σας λέω. Τι να κάνουμε τώρα!
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάτι συμπληρωματικό για τα Τέμπη. Χθες, υπήρξε η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με την οποία η ΕΡΤ πράγματι παραβίασε κατάφορα και ανενδοίαστα τους κανόνες δεοντολογίας, κόντρα δηλαδή σε αυτά που λέγατε εσείς πως δεν το έκανε η ΕΡΤ και πως σεβάστηκε το θέμα. Έχετε κάποια άλλη άποψη, έχετε ξαναδεί την κάλυψη των γεγονότων από την κρατική τηλεόραση της διαδήλωσης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει εξαντλητικά για το συγκεκριμένο θέμα. Αν μπορούσα να βάλω ένα τίτλο, για να συνοψίσω όλα αυτά που έχουν ειπωθεί, εδώ ακολουθήθηκε μια τακτική καταγγελίας, η οποία είναι αυτό που λέμε ότι μεγεθύνει ένα πρόβλημα και αδικεί την ίδια την καταγγελία. Δηλαδή, όπως είπα και στη Βουλή, εγώ να δεχτώ την κατηγορία ότι η διαχείριση που έγινε σε ένα δελτίο θα έπρεπε να ήταν καλύτερη. Έχει απαντήσει η ΕΡΤ γιατί έγινε αυτή η διαχείριση, γιατί ακόμα δεν είχε μαζευτεί ο κόσμος κ.λ.π.. Αυτό το οποίο, όμως, είναι άδικο και θεωρώ ότι αποδομείται από όλα τα δεδομένα, τα οποία έχουμε παρουσιάσει, είναι το να διαμορφώνεται μια κατηγορία δόλιας υποβάθμισης του θέματος. Γιατί δεν μπορεί να έχει δόλο κάποιος που στις 11:50 κάνει σύνδεση με το Σύνταγμα και σε όλα τα επόμενα δελτία βάζει το θέμα, όπως έπρεπε, στα κορυφαία θέματα ή στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος κάθε ώρα, σε κάθε δελτίο το έχει πρώτο θέμα και συνολικά καλύπτει συγκεντρώσεις από όλα της τα Μέσα και τα διαδικτυακά από 16 πόλεις. Πρέπει να τα διαχωρίσουμε αυτά τα δύο. Για τη διαχείριση ενός συγκεκριμένου δελτίου ασκήθηκε μια κριτική που εγώ την ακούω. Αλλά το να κατηγορείς την ΕΡΤ ότι είχε δόλο υποβάθμισης, όταν ξέρεις ότι το χειρίστηκε ολόκληρη μέρα εντελώς διαφορετικά, νομίζω ότι είναι και αυτό στην ευρύτερη προσπάθεια εργαλειοποίησης. Έχει πολλούς τρόπους που ασκείται αυτή η προσπάθεια. Το ξέρω ότι είναι άχαρο πολλές φορές να τους αποδομείς, γιατί αυτή η εργαλειοποίηση βασίζεται σε ένα θυμό και σε μια οργή της κοινωνίας, δικαιολογημένη και ξέρουν αυτοί που την κάνουν γιατί την κάνουν. Αλλά, εμείς είμαστε εδώ για να τα αποδομούμε όλα σημείο-σημείο.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Επανερχόμενος στις slapps, στον ορισμό τους, μιλάμε για αγωγές που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό. Εσείς περίπου μας είπατε πριν ότι μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και σε άλλες, να θεωρεί αυτό που συνέβη ως μια απλή αγωγή μεταξύ ενός προσώπου και ενός άλλου. Ενώ είναι εμφανές ότι είναι μια εκφοβιστική τακτική ενάντια σε δημοσιογράφο. Πώς εμείς ως δημοσιογράφοι μπορούμε να αισιοδοξούμε για την υιοθέτηση αυτής της οδηγίας, στον βαθμό που όλα μπορούν να βασίζονται, διαφορές μεταξύ ιδιωτών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μάλλον δεν ακούσατε τι απάντησα, γιατί σας παρέθεσα μια σειρά από άμυνες τις οποίες έχει χτίσει το κράτος, μια σειρά από ενέργειες που έχει κάνει η Κυβέρνηση και πρέπει να καταλάβετε τον διαχωρισμό μεταξύ του δικαιώματος κάποιου να καταθέσει μια αγωγή και της διαχείρισης αυτής της αγωγής από τη Δικαιοσύνη. Το ότι κατατίθεται μια αγωγή, δεν σημαίνει ότι αυτή η αγωγή κρίνεται βάσιμη και γίνεται δεκτή από τη Δικαιοσύνη και ο εναγόμενος είναι a priori αναγκασμένος από τη Δικαιοσύνη να καταβάλλει ένα ποσό ή ό,τι άλλο, τέλος πάντων, αποφανθεί ο εκάστοτε δικαστής που κρίνει την αγωγή. Σας παρακαλώ δείτε αυτά που είπα, διαβάστε τα για να καταλάβετε και τις διαφορές. Τώρα, το ποιος είναι ισχυρό πρόσωπο, επίσης είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Αν θεωρείτε ότι ένα από τα χιλιάδες μέλη της Ν.Δ. είναι ισχυρό πρόσωπο, επειδή μπορεί να ήταν Πρόεδρος μιας Τοπικής, είναι ισχυρό πρόσωπο και επειδή είχε μια ιδιότητα, όλο αυτό το χρησιμοποιεί για να κάνει μια αγωγή, εντάξει, όλα αυτά νομίζω ότι ξεπερνούν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και αδικούν και την πολύ σοβαρή συζήτηση, που είναι η συζήτηση για τις αγωγές αυτές, με τα οποία τυχαίνει να ασχολούμαι προσωπικά και θα συνεχίσω να ασχολούμαι και θα συνεχίσω να προωθώ και εγώ αποφάσεις, οι οποίες κάθε χρόνο τη χώρα μας την κατατάσσουν στις χώρες που έχουν κάνει πρόοδο σχετικά με το κράτος Δικαίου και την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Είναι Πρόεδρος Νεολαίας κυβερνώντος κόμματος Τοπικής και ταυτόχρονα είναι επιχειρηματίας. Είναι ο ορισμός του ισχυρού προσώπου.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα το αξιολογήσει η Δικαιοσύνη. Άμα η Δικαιοσύνη το αξιολογήσει αυτό και δει ότι είναι καταχρηστική η αγωγή του, θα την απορρίψει ως καταχρηστική. Δεν είπαμε εμείς ούτε να την απορρίψει, ούτε να τη δεχτεί. Αλλά, ας αφήσουμε αυτή τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της! Δεν θα αφήσετε τίποτα στη Δικαιοσύνη. Θέλετε να κάνετε την ποινική Δικαιοσύνη, θέλετε να κάνετε την αστική Δικαιοσύνη, ας αφήσουμε τη δόλια τη Δικαιοσύνη ήσυχη να κάνει τη δουλειά της, όπως ορίζει η διάκριση των εξουσιών και να μην κάνουμε εδώ συζητήσεις για το τι πρέπει να κάνει ο α΄ ή ο β΄ δικαστής, χωρίς να ξέρουμε μάλιστα και το αντικείμενο μιας αγωγής ή μιας υπόθεσης, τουλάχιστον στο όλον του αντικειμένου.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Πριν από λίγο διαβάσαμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ερωτήθηκε στη Βουλή για την παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου και σχολίασε πως είναι πρωτόγνωρο το ότι το προαναγγέλλει και θα μείνει 15 μέρες Υπουργός. Και μπορώ να φανταστώ ότι την ίδια απορία μπορεί να την έχουν και άλλοι. Έχετε να πείτε κάτι πάνω σε αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι και τόσο συνηθισμένο και από τη δική μας την παράταξη αρχίζει και γίνεται συνηθισμένο, το να παραιτείται κάποιος, ο οποίος δηλώνει ταυτόχρονα ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, μόνο και μόνο για να μην έρθει κάποιος να πει ότι δεν έχει παραιτηθεί. Είναι πολύ λογικός ο χρόνος που επιλέγει ο κ. Τριαντόπουλος, είναι ο χρόνος που ξεκινά μια διαδικασία προκαταρκτικής Εξέτασης. Τι λέει ο άνθρωπος; Ότι όσο διαρκεί κάτι τέτοιο -άρα από τη στιγμή που ξεκινάει, γιατί η παραίτηση δεν είναι μια προσωρινή παύση, είναι παραίτηση, φεύγει ο άνθρωπος- εγώ δεν θέλω να θεωρηθεί ότι έχω μια υπουργική ιδιότητα, η οποία, αν και δεν έχει καμία σχέση η ιδιότητα αυτή, έχει να κάνει με την αρωγή, δηλαδή την αποκατάσταση πληγέντων από φυσικές καταστροφές, που είχε και τότε βέβαια, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι άλλη συζήτηση, αλλά να θεωρηθεί ότι κάνει κατάχρηση αυτής της ιδιότητάς του στο πλαίσιο της διερεύνησης από τη Βουλή, δηλαδή στο πλαίσιο της προκαταρκτικής Εξέτασης. Επιλέγει, λοιπόν, τον εύλογο χρόνο να παραιτηθεί. Τώρα, αν κρύβεται κάτι πίσω από αυτό, νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι μπορεί να κρύβεται και γιατί μπορεί αυτό να κρύβει κάτι, οτιδήποτε, ότι κάποιος θέλει να μείνει όσες μέρες είναι, αν είναι 15 μέρες. Η κοινή λογική δίνει τις απαντήσεις της σε αυτές τις περιπτώσεις.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιας και αναφέρθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, πριν από λίγες μέρες είπε ότι η υποκρισία και τα ψέματα οδηγούν σε πολιτική κατρακύλα, πρέπει να την αποφύγουμε και μπορούμε να την αποφύγουμε. Σας έχει δώσει κάποιο «τιπ» για το πώς να την αποφύγετε ή δεν μιλάει για εσάς;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο για καμία τέτοια δήλωση. Το τι σημαίνει «πολιτική κατρακύλα» και τι όχι, αυτό το αξιολογούν οι πολίτες και στις μετρήσεις τους και κυρίως με τις επιλογές τους στις εκλογές. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους πολίτες να αξιολογήσουν μια Κυβέρνηση. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, προσπαθώντας να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα για το οποίο έχουμε εκλεγεί. Αυτή είναι η δουλειά μας και καμία άλλη.
Σας ευχαριστώ πολύ.