Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα από την Θεσσαλονίκη,

Σχετικά με την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού,  αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων από τη χθεσινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε  τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά σήμερα σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό. Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει:

–  να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
–  να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
–  να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις πισίνες.

– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

– να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με την προληπτική προετοιμασία του μηχανισμού, η Πολιτική Προστασία προχώρησε στις εξής ενέργειες:

1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Θήρα.
2. Από προχθές έχουν μεταβεί αεροπορικώς στη Σαντορίνη με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες ΕΜΟΔΕ.

3. Στη Σαντορίνη έχει μεταβεί ελικόπτερο, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Πριν λίγη ώρα, σημειώθηκε σεισμός 4,9 ρίχτερ στην περιοχή του Αμμουδίου και στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα 112.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, όπου αυτή την ώρα συμμετέχει στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συζήτηση με πρόταση δύο σημείων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την χρηματοδότησή της πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Ο Πρωθυπουργός εισηγείται την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δις ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για τις επενδύσεις στην άμυνα: η εξαίρεση δηλαδή των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους, να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, όπως ισχύει με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο. Κάτι τέτοιο θα αύξανε τον δημοσιονομικό χώρο στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία.

Υπενθυμίζεται πως οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας ξεπερνούν το 3% με την Ελλάδα να βρίσκεται, ήδη, μπροστά στη συζήτηση για την αναγκαιότητα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής άμυνας.
—-
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πετύχει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το εθνικό ΑΕΠ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 10 μονάδες, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 8%, οι τουριστικές ροές κατά 15% και τα έσοδα από τουρισμό κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ (+20%).

Από το 2019 έως σήμερα εμφανίζεται σταθερό πλεόνασμα στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων συγκριτικά με όσες κλείνουν.

Το τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας περιλαμβάνει περισσότερα από 400 κρίσιμα έργα με προϋπολογισμό 9,6 δισ. ευρώ.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί έργα ύψους 2 δισ.,  είναι σε εξέλιξη έργα 6,5 δισ και υπό σχεδιασμό  παρεμβάσεις 1,1 δισ. Όλα τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το  ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αντώνης Τρίτσης, το Connecting Europe Facility  καθώς και μέσω ΣΔΙΤ.
Η Θεσσαλονίκη αλλάζει και αναβαθμίζεται σε ένα πραγματικό κέντρο logistics. Επενδύσεις προχωρούν στα δυτικά της πόλης, ενώ προχωρούν επίσης οι εργασίες για το Thess INTEC, έναν πόλο καινοτομίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη που θα προσελκύσει πολλές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε και επίσημα την λειτουργία του όπως είχαμε δεσμευθεί. Στο διάστημα των δύο μηνών λειτουργίας του Μετρό εκδόθηκαν περισσότερα από 2 εκατ. εισιτήρια και 75 χιλιάδες προσωποποιημένες κάρτες και εκτιμάται πως υπήρξαν περίπου 3 εκατ. μετακινήσεις.   Η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μειώθηκε κατά 10% και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αφορούσαν στο 0,5% του χρόνου λειτουργείας του μετρό.

Σε δέκα μήνες από τώρα το Μετρό θα φτάσει στην Καλαμαριά και θα έχει προχωρήσει η μελέτη για την επέκτασή του στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ο Flyover κατασκευάζεται με εντατικούς ρυθμούς για να παραδοθεί πριν από τα μέσα του 2027 δίνοντας οριστική λύση στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Περιφερειακού της Θεσσαλονίκης. Ο στόλος των λεωφορείων του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 και σήμερα αγγίζει τα 500 οχήματα με στόχο να ξεπεράσει τα 700 έως το 2027.
Κατασκευάζεται το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το πιο σύγχρονο στα Βαλκάνια, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του στρατοπέδου ΚΑΡΑΤΆΣΙΟΥ όπου θα ανεγερθεί μέσω ΣΔΙΤ το νέο Θεαγένειο. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης 11 Κέντρων Υγείας και η προσθήκη νέας πτέρυγας στο Νοσοκομείο Γ. Παπαγεωργίου.

—–
Αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Στην εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου δίνεται προτεραιότητα στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και κυρίως σε μεγαλύτερες επενδύσεις σε περιοχές της χώρας που είναι παραμεθόριες και με χαμηλότερο περιφερειακό εισόδημα-προϊόν από τον μέσο όρο της Ελλάδας.

Απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων. Στις παραμεθόριες περιοχές ειδικότερα παίζει μεγάλο ρόλο η δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να ενισχυθούν πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα.

Δημιουργείται για τις μεγάλες επενδύσεις ταμείο εγγυοδοσίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την εγγύηση του ελληνικού κράτους, για μεγάλες επενδύσεις άνω των 15 εκ. ευρώ.

Το πρόσημο του αναπτυξιακού νόμου είναι: μείωση των ανισοτήτων, ενίσχυση της βιομηχανίας, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών και των θέσεων εργασίας ιδίως στην περιφέρεια και στις παραμεθόριες περιοχές. Η μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού νόμου συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε το περσινό ρεκόρ των 510 επενδύσεων και των 219 εκατομμυρίων σε ενισχύσεις. Οι επενδύσεις σημαίνουν νέες δουλειές, σημαίνουν τόνωση της τοπικής αγοράς, συμβολή στην εθνική ανάπτυξη  κάτι που πιστοποιείται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2024 έπεσε στο 9,4% και ο αριθμός των ανέργων πλέον ανέρχεται σε 443.000 περίπου, αριθμό τον οποίο έχουμε να δούμε από το 2008.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Δημήτριος Βαρτζόπουλος παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ.

Με το νομοσχέδιο αυστηροποιείται το πλαίσιο για την πώληση, προσφορά και διάθεση των καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών. Καθιερώνεται ένας μηχανισμός ελέγχου για την αποτροπή της πρόσβασης ανηλίκων σε αλκοόλ και καπνικά προϊόντα.

Παράλληλα, θεσπίζεται η υποχρέωση επίδειξης ταυτότητας σε όλα τα σημεία πώλησης, η καθιέρωση αυστηρότατων διοικητικών κυρώσεων και η επαναποινικοποίηση της πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους, η ανάληψη κύριου ελεγκτικού ρόλου από την ΕΛΑΣ και η υποχρεωτική αναγγελία σε αυτήν των ιδιωτικών εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιούνται σε κέντρα διασκέδασης. Επιπλέον, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις κυκλοφορίας στην αγορά, των ηλεκτρικά θερμαινόμενων προϊόντων και των προϊόντων νικοτίνης χωρίς καπνό, η καθολική απαγόρευση της πώλησης, προσφοράς και διάθεσης αυτών στους ανηλίκους και η πρόβλεψη αντίστοιχων κυρώσεων.

—-
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συμμετείχε στις εργασίες της Διάσκεψης «Συνεργασία για την Ανθεκτικότητα» για την στήριξη του πολιτιστικού τομέα της Ουκρανίας, η οποία διοργανώθηκε στις 1-2 Φεβρουαρίου, στην Ουκρανία με πρωτοβουλία του Ουκρανού Υπουργού Πολιτισμού και Στρατηγικής Επικοινωνίας Μίκολα Τοτσίτσκι.
Η Υπουργός πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό της, Υπουργό Πολιτισμού της Ουκρανίας Μίκολα Τοτσίτσκι, επαναλαμβάνοντας, και κατ’ ιδίαν, τα μηνύματα συμπαράστασης που εξέφρασε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, αλλά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την συντήρηση και αποκατάσταση του πολιτιστικού αποθέματος της Ουκρανίας, καθώς και για συνεργασίες με τους θεσμικούς πολιτιστικούς οργανισμούς των δύο κρατών, όπως αυτή που έχει ήδη αναπτυχθεί τα τελευταία τρία χρόνια μεταξύ της Όπερας και του Μπαλέτου της Οδησσού με το Μέγαρο Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα και το Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε με την εκτίμηση που υπάρχει ότι μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις που έγιναν για τα Τέμπη έγινε, κατά κάποιον τρόπο, μια τομή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αν είστε ευχαριστημένος με τον τρόπο που οι Υπουργοί αντιμετώπισαν τα απόνερα αυτών των μεγάλων συγκεντρώσεων. Και αν στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που συζητιέται, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να κοπούν στη μέση δύο Υπουργεία, όπως αυτό που ακούγεται για το Υποδομών και Μεταφορών.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινώ ανάποδα. Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Δεν έχω καμία εντύπωση ή εικόνα ότι επίκειται ανασχηματισμός. Το απάντησε και ο Πρωθυπουργός κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, κάποια στιγμή, όταν λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, χωρίς να έχω την εντύπωση ότι έχουμε κάτι που επίκειται, και για τα πρόσωπα και για την δομή αποφασίζει μόνο ο Πρωθυπουργός και μόνο εκείνος γνωρίζει. Άρα, δεν μπορώ να σας διαφωτίσω περισσότερο. Θεωρώ ότι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έχει δημιουργήσει στο σύνολο της κοινωνίας μια δικαιολογημένη λύπη, οργή, αγανάκτηση. Κυρίως ένα συλλογικό αίτημα για δικαιοσύνη. Η δουλειά της Κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την Δικαιοσύνη, είτε με νομοθετικές παρεμβάσεις τις οποίες ψηφίζει και έχει ψηφίσει, είτε με το να ανταποκρίνεται σε αιτήματα τα οποία υποβάλλει η Δικαιοσύνη, σε φορείς ευρύτερα αυτού που λέμε του Κράτους, και να μην στέκεται εμπόδιο, να μην παρεμβαίνει και να μην στέκεται απέναντι σε κάθε τι που ερευνά η Δικαιοσύνη. Αυτό, λοιπόν, είναι η δική μας δουλειά ως προς το σκέλος της διερεύνησης και της απόδοσης ευθυνών και το λέμε για ακόμη μία φορά: Ζητάμε Δικαιοσύνη για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αστερίσκους, αλλά από την Δικαιοσύνη και μόνο. Ως προς την στάση των κυβερνητικών στελεχών, ο καθένας από το δικό του χαρτοφυλάκιο προσπαθεί να δώσει απαντήσεις εκεί που είμαστε όλοι υπόλογοι: στους Έλληνες πολίτες. Εκεί και μόνο. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με κάθε ευκαιρία και όχι μόνο τώρα, μετά την πολύ μεγάλη συγκέντρωση και όχι μόνο στην Αθήνα, και στην Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ανά έξι μήνες θεσμικά στην Βουλή των Ελλήνων, και κάθε φορά που υποβάλλεται κάποιο ερώτημα, απαντάει πού ήταν ο σιδηρόδρομος το 2019 και πού είναι σήμερα. Γιατί θυμάστε πόσο μεγάλη συζήτηση έγινε μετά από αυτή την μαύρη νύχτα στα Τέμπη για την τηλεδιοίκηση και όλα τα υπόλοιπα συστήματα ασφαλείας και, πλέον, μπορεί να λέει ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, ο Χρ. Σταϊκούρας, ότι έχουμε καταφέρει και έχουμε ολοκληρώσει αυτά τα έργα με ένα πισωγύρισμα που έγινε με τον «Ντάνιελ» και που αποκαθίσταται και αυτό το κομμάτι. Και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, κάποιες αφορούν τον σιδηρόδρομο, κάποιες άλλες αφορούν ευρύτερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δίνει απαντήσεις για όλες τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε λάβει σε επίπεδο Δικαιοσύνης και, μάλιστα, έχει ενδιαφέρον να δούμε και τι έκαναν τα υπόλοιπα κόμματα σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Δίνουμε απαντήσεις για το γιατί μπορούμε και συζητάμε για ενδεχόμενη ευθύνη πολιτικών προσώπων. Γιατί μπορούμε και συζητάμε; Γιατί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε την αποσβεστική προθεσμία. Αν δεν το κάναμε αυτό, η συζήτηση για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων, θα ήταν μάταιη. Ναι, σε όλη αυτή την συζήτηση υπάρχει και μία κακή πλευρά αυτής της συζήτησης, γιατί όλη η υπόλοιπη πολιτική συζήτηση είναι μια συζήτηση η οποία πρέπει να διέπεται με ειλικρίνεια πάνω σε ένα μαύρο, πολύ τραγικό, γεγονός. Ένα γεγονός το οποίο σκόρπισε θλίψη σε όλους τους Έλληνες, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Υπάρχει και μία πλευρά που πολιτικά είναι θλιβερή και είναι η πολιτική εργαλειοποίηση από το σύνολο της Αντιπολίτευσης και, δυστυχώς, πλέον με πρωταγωνιστικό ρόλο και από την, έστω από «καραμπόλα», αξιωματική Αντιπολίτευση που είναι το ΠΑΣΟΚ. Παράδειγμα, το Σαββατοκύριακο το ΠΑΣΟΚ βιάστηκε, υιοθέτησε ένα δημοσίευμα που αναφερόταν σε μια υποτιθέμενη επιστολή, όχι υποτιθέμενη επιστολή, αλλά υποτιθέμενο αίτημα διακοπής λειτουργίας των σιδηροδρόμων για λόγους ασφαλείας από τον πρώην Πρόεδρο του ΟΣΕ, τον κ. Γραμματίδη. Ο κ. Γραμματίδης έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος ότι ουδέποτε έθεσε θέμα ασφαλείας, αλλά τι είπε μεταξύ άλλων, αφού είχε φύγει από την θέση; Ότι ίσως θα ήταν καλό να διακοπούν οι εργασίες για να τελειώσουν πιο γρήγορα τα έργα. Δείτε πόσο διαφορετικό είναι το άλλο από το άλλο. Και πριν απαντήσει ο ίδιος ο κ. Γραμματίδης, πριν απαντήσει ο κ. Σταϊκούρας, έσπευσε το ΠΑΣΟΚ, με μια ταχύτητα που είναι πρωτοφανής, αλλά δεν την συναντάμε πρώτη φορά, να υιοθετήσει ένα δημοσίευμα που στην συνέχεια διαψεύστηκε. Γιατί η λέξη – κλειδί είναι: για λόγους ασφαλείας. Άλλο πράγμα να λες: Σταμάτα τις εργασίες για να τελειώσουν πιο γρήγορα τα έργα και άλλο πράγμα να λες: Σταμάτα τις εργασίες γιατί κινδυνεύει ο κόσμος από τον σιδηρόδρομο. Μας θύμισε την ιστορία που είχαμε ζήσει πριν έναν χρόνο. Πάλι το ΠΑΣΟΚ ήταν το βιαστικό. Υπήρχε ένα δημοσίευμα για τα περιβόητα ηχητικά. Και επειδή είδα και πολλά σχόλια στην συνέχεια να γίνονται, πράγματι το δημοσίευμα αναφερόταν στα ηχητικά που είχαν δοθεί στα Μέσα, σε ένα ηχητικό. Δεν αναφερόταν στα ηχητικά στην Δικαιοσύνη. Όμως, μην κοροϊδευόμαστε. Ενώ λέγαμε από την αρχή ότι έχουν παραδοθεί όλα αυτούσια στην Δικαιοσύνη, η Αντιπολίτευση δημιούργησε ένα αφήγημα που έφτανε μέχρι την Δικαιοσύνη. Και, εν πάση περιπτώσει, τελικά τι μάθαμε έναν χρόνο μετά; Ότι έφτασε η Αντιπολίτευση στο σημείο να συζητείται πρόταση δυσπιστίας στην Βουλή κατά της Κυβέρνησης πριν από έναν χρόνο για ένα ηχητικό, το οποίο την επόμενη μέρα της δημοσίευσής του, βγήκε αυτούσιο στην ΕΡΤ και σε όλα τα υπόλοιπα sites. Αυτό μάθαμε έναν χρόνο μετά. Καταλήγω: Όποιος δεν βλέπει το γεγονός ότι είναι εθνική ανάγκη και, κυρίως, ανάγκη των ανθρώπων που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, η απόλυτη αλήθεια για τα Τέμπη από την Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη για όποιον πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη, πραγματικά, ζει σε άλλο σύμπαν. Όλοι μας το θέλουμε αυτό. Όποιος, όμως, παράλληλα δεν βλέπει ότι έχουμε μια Αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων, που εκεί που όλοι οι πολίτες, σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν, όποιο κόμμα και αν στηρίζουν, όσο οργισμένοι και να είναι, οι πολίτες θέλουν μόνο Δικαιοσύνη, η Αντιπολίτευση, την ίδια στιγμή, βλέπει μια ευκαιρία να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, νομίζω ότι ζει σε άλλη χώρα. Είναι θλιβερό. Δική μας δουλειά είναι να απαντάμε σε όλα.

Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Ήθελα να μείνω στα Τέμπη, στη συνέντευξη που έδωσε στον ALPHA σε σχέση με αυτό που χαρακτηρίζουν «μπάζωμα» οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και η Αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός μίλησε και είπε ότι ό,τι έγινε, έγινε για καλό, όποια πράξη έγινε εκεί, ήταν για καλό, αλλά σημείωσε ότι αν έχει γίνει κάτι λάθος, θα κριθεί από τους αρμόδιους. Και αν η Δικαιοσύνη πάλι κρίνει, θα προχωρήσει σε κατηγορίες. Δεν έχει πει, όμως, η Κυβέρνηση ως σήμερα, τελικά ποιοι ήταν αυτοί που το μπάζωσαν και ποιος έδωσε την εντολή; Και ήθελα, επίσης, να ρωτήσω: Η Κυβέρνηση, έστω και εκ των υστέρων, πιστεύει ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει το θέμα αυτό και να ασκήσει κατηγορίες και καταγγελίες, ακόμη και σε κυβερνητικά πρόσωπα, που έχουν εμπλακεί σε αυτή την ιστορία. Και, τελικά, αυτά τα κυβερνητικά πρόσωπα γιατί ακόμη είναι στην Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε μπερδέψει λίγο τους ρόλους. Έχουμε διάκριση των εξουσιών σε αυτή την χώρα. Το ποιος μπορεί να έκανε λάθος και ποιο είναι το λάθος σε μια υπόθεση, που είχε αυτή την τραγική κατάληξη, χάθηκαν 57 συνάνθρωποί μας, αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Εγώ δεν είμαι εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης, ούτε ο Πρωθυπουργός είναι ο προϊστάμενος της Δικαιοσύνης. Είναι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε εμείς και το επαναλαμβάνω και σήμερα είναι ότι για όποιο πρόσωπο, πολιτικό ή μη, και εν προκειμένω αναφερόμαστε σε πολιτικά πρόσωπα γιατί για τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται η διευκόλυνση από την Βουλή, αποφασίσει αιτιολογημένα η Δικαιοσύνη ότι έχει κάποια ευθύνη, με λίγα λόγια πέσει πάνω στο όνομά του, για να συνεννοηθούμε, εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο. Αυτό που μπορώ να σας πω σίγουρα είναι ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη, γιατί δεν μπορεί να κατηγορηθεί για συγκάλυψη μια κυβέρνηση που δεν έχει απαντήσει αρνητικά σε κανένα αίτημα της Δικαιοσύνης. Μιλάμε για πάρα πολλές μηνύσεις που είναι στην Βουλή. Δεν σας έχει κάνει εντύπωση ότι για καμία από αυτές τις μηνύσεις που αφορούν το δυστύχημα, γιατί δολίως μας απαντάνε, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα για την 717. Για καμία από αυτές τις μηνύσεις, συμπεριλαμβανομένου και του αφηγήματος για μπάζωμα, δεν έχει συνταχθεί κατηγορητήριο από την Αντιπολίτευση, ούτως ώστε να έρθει η υποτιθέμενα κακιά Κυβέρνηση ή κακιά κυβερνητική πλειοψηφία και να πει «όχι»; Δεν σας έχει κάνει εντύπωση; Γιατί από την Δικαιοσύνη τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί. Η Αντιπολίτευση, γιατί δεν συντάσσει, λοιπόν, κατηγορητήριο; Το αν έγιναν ή όχι λανθασμένοι χειρισμοί στο πεδίο, σε αυτό που με ρωτήσατε, θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Παίρνει καταθέσεις, συλλέγει έγγραφα, συλλέγει δεδομένα και καταλήγει στα δικά της πορίσματα. Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε είναι εάν θεωρήσει ότι πρέπει να ερευνηθεί κάποιο πολιτικό πρόσωπο, είμαστε εδώ για να μην σταθούμε εμπόδιο στην Δικαιοσύνη. Αυτή είναι μια καθαρή στάση.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, ζητά να επισπευστεί η συζήτηση στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης για τα Τέμπη. Έχετε κάποια εικόνα για το πότε πάει; Υπάρχει το ενδεχόμενο μέχρι τότε να έχουμε νέα δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού επί του θέματος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός κάνει παρεμβάσεις, είτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο -πολλές παρεμβάσεις- είτε σε συνεντεύξεις, είτε με ευκαιρίες, όπως η σημερινή περίπτωση, στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό έχει να κάνει και με την επικαιρότητα και με τα ερωτήματα των δημοσιογράφων, οπότε, ναι, θα έχουμε, όπως είχαμε όλα αυτά τα χρόνια -και θα συνεχίσουμε να έχουμε- έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος μιλάει στους συναδέλφους σας και σε δεύτερο επίπεδο και κυριότερο επίπεδο απευθύνεται στους πολίτες. Αυτό είναι δεδομένο. Η Αντιπολίτευση πρέπει λίγο να αποφασίσει τι θέλει, για να έρθουμε και εμείς να τοποθετηθούμε στη Βουλή. Μια μιλούν για προ ημερησίας, μια μιλούν για πρόταση δυσπιστίας, όπως αντιλαμβάνεστε, περιμένουμε να καταλήξουν, να συνεννοηθούν μεταξύ τους, να καταλήξουν, για να έρθουμε και εμείς στη Βουλή. Είναι δεδομένο ότι θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή. Περιμένουμε από την Αντιπολίτευση να αποφασίσει τι θέλει, για να κάνουμε μια συζήτηση. Γιατί, για παράδειγμα, η πρόταση δυσπιστίας και η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση. Έχουμε, από την πρώτη στιγμή, πει ότι είναι δεδομένο ότι για άλλη μια φορά, όπως έχουμε καθήκον, δεν πρόκειται να κρυφτούμε, γιατί έχουμε απαντήσεις σε ό,τι μπορεί να απαντήσει μια Κυβέρνηση. Δεν είμαστε Δικαιοσύνη, ό,τι μπορεί να απαντήσει μια Κυβέρνηση, σημείο-σημείο. Περιμένουμε, λοιπόν, από την Αντιπολίτευση να καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο.

ΔΕΣΠ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ: Στα Ωνάσεια θα πάμε λίγο. Μετά τις 17 Φεβρουαρίου θα οριστούν ποια από τα 22 πρότυπα σχολεία θα τεθούν σε λειτουργία, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού. Στον Εύοσμο έχουν επιλεγεί δύο, το 6ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο. Συνεχίζουν κατάληψη και μάλιστα, μαζί τους κάνουν συμπαράσταση και άλλα σχολεία. Μαθήματα δεν γίνονται τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει απόφαση η Κυβέρνηση σε σχέση με την επιλογή των σχολείων, να απεντάξει αυτά τα δύο σχολεία, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η ροή των μαθημάτων ή θα επιμείνει στο αρχικό της σχέδιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε καθήκον απέναντι στους μαθητές, τους γονείς, απέναντι στο σύνολο των πολιτών, να σπάσουμε τα δεσμά που κρατούσαν δέσμια τη χώρα και την εκπαίδευση αυτής της χώρας για πάρα πολλές δεκαετίες. Αν θέλαμε να κάνουμε πίσω σε αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, αν ήθελαν οι πολίτες να κάνουμε πίσω δεν θα ψήφιζαν εμάς. Ήμασταν εμείς και η Κούβα η εξαίρεση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, έμεινε η Κούβα μόνη της. Η Ελλάδα σταμάτησε να είναι εξαίρεση. Δεν κάναμε πίσω. Τώρα, για το αν είναι αυτονόητα καλό 6.000 μαθητές τον χρόνο να απολαμβάνουν ένα επίπεδο εκπαίδευσης πολύ καλύτερο, με 160 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι δωρεά στο κράτος, η συζήτηση νομίζω ότι είναι περιττή για το αν είναι καλό και πρέπει να το στηρίξουμε όλοι. Και ως προς τις ανησυχίες, απέδειξε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Πιερρακάκης, ότι συμπεριέλαβε αυτές τις ανησυχίες, έβαλε το κριτήριο της εντοπιότητας, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος για τους μαθητές, ούτε για τους καθηγητές, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή και στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Η χώρα, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να πάει μπροστά και να γυρίσει σελίδα και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως γύρισε και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και θα γυρίσει σελίδα και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε απαντήσει στις εύλογες -θα πω εγώ- ανησυχίες των μαθητών και σε κάποιες ενστάσεις της Αντιπολίτευσης, οι οποίες, στο πλαίσιο της συζήτησης, έτυχαν μιας σοβαρής πολιτικής υποδοχής από το Υπουργείο Παιδείας και τον Υπουργό.

ΕΥΑΓ. ΠΛΑΚΑΣ: Χθες, είχαμε ακόμα ένα δημοσίευμα που αφορούσε πληροφορίες από τα στοιχεία που μπορεί να έχει το πόρισμα της Εθνικής Αρχής για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων, αναφορικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Και επειδή επίκειται και το ένα πόρισμα και το άλλο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το αν ισχύει ή όχι ένα δημοσίευμα, εγώ δεν μπορώ να τοποθετηθώ, δεν έχω κανέναν λόγο να το αμφισβητήσω το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ξεκινώ από αυτό. Σίγουρα περιμένουμε τα επίσημα πορίσματα και την επίσημη δημοσιοποίηση και ανάλυση των πορισμάτων. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι ισχύει το δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, σας λέω ότι το δημοσίευμα αυτό και όσα αναφέρει είναι ακόμα μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη από την Κυβέρνηση. Γιατί -το ξαναλέω- στο μόνο που έχουμε καθήκον να απαντήσουμε -και εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση αυτή και τον Πρωθυπουργό και μια παράταξη, όπως είναι η παράταξη της Ν.Δ., στην οποία ανήκω από μικρό παιδί- στο αφήγημα της συγκάλυψης που δόλια προσπαθεί να χτίσει η Αντιπολίτευση εκμεταλλευόμενη τον πόνο των συγγενών και την αγωνία των πολιτών. Μιλάμε για ένα μέρος ενός πορίσματος, το οποίο προέρχεται από έναν εθνικό Οργανισμό διερεύνησης, τον οποίο στελέχωσε και σύστησε, ποιος; Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να συγκαλύψει οτιδήποτε σχετιζόμενο με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, φαντάζομαι ότι δεν θα σύστηνε έναν Οργανισμό, δίνοντάς του την απόλυτη ελευθερία και ανεξαρτησία να προβεί σε όποιο πόρισμα πιστεύει, χρησιμοποιώντας και επιστήμονες εκτός Ελλάδας, από την Ευρώπη. Νομίζω το καταλαβαίνουμε, δεν μπορεί να κατηγορείς ταυτόχρονα ότι μια Κυβέρνηση συγκαλύπτει και ταυτόχρονα να επικαλείσαι πορίσματα εθνικών Οργανισμών που συνέστησε και στελέχωσε η Κυβέρνηση. Άρα, αυτό είναι το πρώτο και το κυριότερο. Έρχεται, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ και ανταπαντά στην ανακοίνωση, άλλη μια άγαρμπη απάντηση άλλης εποχής, το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει σε παλιές εποχές και τι λέει; «Τι κάνατε τέσσερα χρόνια; Μας κουνάτε το δάχτυλο και τον εθνικό Οργανισμό, δεν κάνατε τίποτα τέσσερα χρόνια;» Εγώ να δεχτώ την πολιτική κριτική για την καθυστέρηση των τεσσάρων ετών, πρέπει να λέμε την πραγματικότητα. Έρχεται, όμως, σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, που είχε και συγκεκριμένες δυσκολίες, που δεν τις θεωρώ εγώ δικαιολογίες, αλλά είναι μια πραγματικότητα, θυμόμαστε τι έγινε το 2020, το 2021 στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με την πανδημία, που θα πω, με δικαιολογημένη την κριτική για την καθυστέρηση και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συστήνει τον Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.. Έψαξα, λοιπόν, να βρω τη στάση που είχε το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα στις κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.. Δεν θα το πιστέψετε. Ιανουάριος 2023, πριν το δυστύχημα των Τεμπών, φέρνει τον νόμο 5015/2023 η Κυβέρνηση στη Βουλή, για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών. Να κάνουμε εδώ μια μικρή παρένθεση, το ΠΑΣΟΚ δεν ιδρύθηκε ούτε το 2019, ούτε το 2023, έχει κυβερνήσει προηγούμενα χρόνια -και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ- και υπήρχαν και τρένα, υπήρχαν και αεροπλάνα και υπήρχε και ανάγκη ύπαρξης αυτού του Οργανισμού. Αλλά ας πούμε ότι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια και το φέρνει αυτή η Κυβέρνηση, καθυστερημένα, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ, τότε. Τι ψηφίζει το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ τότε; Παρών. Καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το συζητάμε, ψήφισε «όχι». Άρα, αυτός που σε κατηγορεί ότι κάνεις κάτι καθυστερημένα, ενώ δεν το είχε κάνει στο παρελθόν εκείνος, όταν το φέρνεις ψηφίζει «παρών». Και να πεις ότι έτυχε που ψήφισε «παρών». Συνεχίζουμε: Έφερε, στη συνέχεια, η Κυβέρνηση στη Βουλή την αύξηση των οργανικών θέσεων από 21 σε 36 για να δώσει περαιτέρω δυναμική στον συγκεκριμένο Οργανισμό να μπορεί να βγάζει τόσο σημαντικά πορίσματα, που μας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι τα βγάζει καθυστερημένα, γιατί είχε ανάγκη στελέχωσης. Τι ψήφισε το ΠΑΣΟΚ; Πάλι δεν θα το πιστέψετε, «όχι». Ψήφισε «όχι» το ΠΑΣΟΚ. Έχω εδώ αναλυτικά τα δεδομένα, είναι το άρθρο 23 του Ν.5167/2024. «Όχι» το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και «παρών» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Θέλετε να σας πω και άλλα; Έφερε η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της ανάγκης να πάμε γρήγορα σε δίκη για τα Τέμπη, όχι βιαστικά, αλλαγή στον τρόπο παραπομπής στο ακροατήριο από το βούλευμα, το οποίο καθυστερεί, να πάμε με απευθείας κλήση. Για να μην το ψάχνουμε, άρθρο 95 του Ν.5090/2024. Τι ψήφισε το ΠΑΣΟΚ; «Όχι». Μας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι αργούμε και ψήφισε «όχι» σε μια αλλαγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης που παρακάμπτει ένα στάδιο και όταν το αποφασίσει ο Εισαγγελέας, παραπέμπεται κάποιος, χωρίς το στάδιο των βουλευμάτων και ψήφισε «όχι». Ξέρετε πώς το λέω εγώ αυτό; Υποκρισία.

Α. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Καλησπέρα, κ. Εκπρόσωπε, να πάμε λίγο στα Ελληνοτουρκικά, έχετε κάποια ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον Φιντάν, στην Ντόχα; Και ένα δεύτερο σκέλος, πάλι στα Ελληνοτουρκικά, θα συνεχίσουμε τις έρευνες, βόρεια της Κρήτης παρουσία του τουρκικού πολεμικού σκάφους ή θα φύγει κάποια στιγμή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά, το έργο συνεχίζεται χωρίς καμία πιθανότητα να γίνει κάτι διαφορετικό, όπως ακριβώς είναι προγραμματισμένο. Υπάρχει επιβεβαίωση του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού, για το περιστατικό σε έρευνα, για την οποία εκδόθηκε ελληνική Navtex, αλλά το τουρκικό δεν βρίσκεται στα 7 ναυτικά μίλια ή δίπλα, το παρακολουθούμε, εννοείται, με φρεγάτα, αλλά και με σκάφος του Λιμενικού Σώματος και επαναλαμβάνω, κανονικά συνεχίζεται το έργο και οι έρευνες χωρίς καμία πιθανότητα οποιασδήποτε διακοπής ή αλλαγής σχεδίων. Τώρα ως προς τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν, συζητήθηκε το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα, μένει να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες. Συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού Ελλάδα και Τουρκία, ώστε να διατηρηθεί το εποικοδομητικό κλίμα, μέσω του δομημένου διαλόγου, δηλαδή του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα συνεχίζει σε όλους τους τόνους να λέει ότι δεν συζητά καν ζητήματα κυριαρχίας ή κόκκινων γραμμών, αλλά πιστεύει στον διάλογο χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης και βέβαια ετέθησαν όλα τα ζητήματα της περιόδου αυτής, την οποία βρισκόμαστε, το ευρύτερο κλίμα και γύρω από την δική μας περιοχή, οι εξελίξεις, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, το Κυπριακό ετέθη εν όψει της επικείμενης συνάντηση σε διευρυμένη σύνθεση, οπότε αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όταν είναι κάτι ανακοινώσιμο.

Χ. ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, απαντώντας στα Ωνάσεια, αναφερθήκατε στα δεσμά που θέλει να σπάσει η Κυβέρνηση στο χώρο της Παιδείας, που την κρατούνε δέσμια. Ποια είναι η πρόθεση σας όσον αφορά στους αιώνιους φοιτητές, γιατί και εκεί υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί χιλιάδες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα εφαρμοστεί ο νόμος. Κάτι που δεν έγινε ολόκληρες δεκαετίες θα γίνει όπως προβλέπει ο νόμος. Θα εφαρμοστεί ο νόμος. Το έχει πει πολλές φορές ο Υπουργός Παιδείας, το επαναλαμβάνω και εγώ άλλη μια φορά.

Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Κάποια εκτίμηση για την έναρξη της δίκης για τα Τέμπη, έχετε; Ο κ. Φλωρίδης, ατυχώς είχε προβλέψει ότι θα γινόταν τον Ιούνιο του ’24. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, σας μιλώ και ως δικηγόρος, πρέπει να τελειώσει η ανάκριση. Η ανάκριση θα τελειώσει όταν ολοκληρώσει έτσι όπως πιστεύει ο Εφέτης Ανακριτής και ο Εισαγγελέας όλες τις διαδικασίες οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν για να είναι πλήρης η δικογραφία. Αν κάναμε το λάθος και παραβιάζαμε το Σύνταγμα στην πραγματικότητα και παρεμβαίναμε στη Δικαιοσύνη να κλείσει άρον-άρον την ανάκριση, θα κατηγορούμασταν, δικαίως, θα πω εγώ, για κουκούλωμα, για συγκάλυψη. Τώρα που η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, σε χρόνους οι οποίοι, επιτρέψτε μου να πω, δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης, δεν είναι μεγάλοι οι χρόνοι, όλοι θέλουμε να τελειώσουμε και να μάθουμε την αλήθεια, αλλά όχι βιαστικά, τώρα μπορεί να μας κατηγορήσουνε για καθυστέρηση. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Θέλουμε την αλήθεια όλοι και κυρίως οι συγγενείς των θυμάτων. Όταν τελειώσει η ανάκριση, όταν κηρυχθεί το πέρας της ανάκρισης, όπως είναι ο νομικός όρος, η συνέχεια έχει να κάνει με τον χρόνο που θα εκδοθεί το πόρισμα του Εισαγγελέα, που είναι η απευθείας κλήση στο ακροατήριο ή αν υπάρχει για κάποια πρόσωπα απαλλαγή, αυτό έχει να κάνει με τον Εισαγγελέα και σχετική απαλλακτική πρόταση, για να πάμε το συντομότερο δυνατό σε δίκη. Τι έχει κάνει ο κ. Φλωρίδης; Ο κ. Φλωρίδης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εξασφαλίσει όλα όσα απαιτούνται για να γίνει η δίκη χωρίς καθυστερήσεις, γιατί ζούμε και σε μία χώρα, που το θυμάστε πάρα πολύ καλά, έχετε πολύ μεγάλη εμπειρία, είχαμε προηγούμενες διοικήσεις Υπουργείων Δικαιοσύνης, που ασχολούνταν με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αντί να βρίσκουν αίθουσες να δικαστούν πολύ σοβαρές υποθέσεις. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη και βρίσκουμε αίθουσες για να δικαστούν πολύ σοβαρές υποθέσεις, πάρα πολύ σοβαρές υποθέσεις, όπως είναι το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Α. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δύο ερωτήσεις. Πρώτον, αν η Ελλάδα έχει καταφέρει στις επαφές που είχε με τη Γαλλία να αποτρέψει το ενδεχόμενο της πώλησης των πυραύλων METEOR στην Τουρκία και δεύτερον κατά πόσον είναι προετοιμασμένη η χώρα μας, για το αν έχει γίνει κάποια προετοιμασία και τι στάση θα κρατήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της, στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ; Είναι κάτι που έχει προαναγγελθεί; Είναι μια σειρά από προϊόντα που η χώρα μας εξάγει και προς τις ΗΠΑ και αναμένεται να υπάρχει κάποιο οικονομικό αντίκτυπο και στη χώρα μας. Τι στάση θα κρατήσει η Ελλάδα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σχετικά με το πρώτο σας ερώτημα, απάντησα σε προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Θέλω να τονίσω ξανά ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, να έχει προχωρήσει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα και να είναι στο καλύτερο σημείο, που ήτανε ποτέ, σε αμυντικό, διπλωματικό επίπεδο και ευρύτερα, σε επίπεδο αναγνώρισης εκτός των συνόρων. Και θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική. Οι απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα δόθηκαν και θα μου επιτρέψετε να μην πω κάτι περισσότερο, όπως είχα πει σε συναδέλφους σας, σε προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Τώρα σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα, έχουμε μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι και με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τράμπ, θα ενισχυθεί η σχέση αυτή ακόμα περισσότερο. Είναι καλό να μην τοποθετούμαστε επί υποθετικών ερωτημάτων, είναι βέβαια δεδομένο ότι παρακολουθούμε το σύνολο των εξελίξεων και διαμορφώνουμε σενάρια, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να τα ξεδιπλώσουμε, γιατί είναι μια εντελώς αυτή τη στιγμή, υποθετική ερώτηση, μέχρι να δούμε το σύνολο των δεδομένων.

Δ. ΚΑΡΕΚΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο φύλλο του Σαββάτου της εφημερίδας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ που κυκλοφόρησε, η Μαρία Καρυστιανού, απαντώντας σε ερώτημα για το τι μπορεί να εννοεί ο πραγματογνώμονας που εξέδωσε το τελευταίο πόρισμα για το δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Κοκοτσάκης, ότι έχει δώσει τα στοιχεία του πορίσματος σε δύο δικηγόρους στην περίπτωση που κάτι του συμβεί, είπε ότι εννοεί αυτό που φαντάζεστε. Και είπε ότι όσα πιο βαθιά μπαίνουμε σε αυτή τη βρώμικη υπόθεση, κινδυνεύει η ζωή μας. Το σχόλιό σας, παρακαλώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι αδιανόητο να θεωρήσει κανείς, να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να κινδυνεύσει ένας άνθρωπος, οποιοσδήποτε συμπολίτης μας και ειδικά μία μάνα που έχασε το παιδί της, επειδή ψάχνει να βρει την αλήθεια. Και έχουμε ιερό καθήκον να σκύψουμε το κεφάλι στον συγκεκριμένο άνθρωπο, όπως και σε κάθε γονιό που έχασε το παιδί του, σε κάθε αδελφό που έχασε τον αδελφό του ή την αδελφή του, σε κάθε φίλο που έχασε τον φίλο του ή τη φίλη του. Δεν το συζητάμε αυτό. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να τα θωρακίζουμε και να τους δίνουμε το ελεύθερο, προφανώς, με τις νομικές επιλογές που κάνουν, να διεκδικήσουν την αλήθεια και να μάθουν την αλήθεια. Είναι δεδομένο ότι, εφόσον υπάρχει οποιοσδήποτε φόβος ή οποιαδήποτε καταγγελία, το Κράτος με τις δομές του πρέπει να είναι παρόν και είναι παρόν, ούτως ώστε να προστατεύσει κάθε πολίτη – θα πω εγώ – εφόσον υπάρχει κάτι το οποίο θεωρεί ο πολίτης, δεν μπορώ εγώ να αξιολογήσω κάτι το οποίο λέγεται, όπως αντιλαμβάνεστε, ούτε έχω την ευθύνη κάποιας υπηρεσίας, ούτως ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος.
Τώρα, ως προς τα πορίσματα και ως προς τις απαντήσεις, επιμένω και λέω – κάτι το οποίο είπε και ο Πρωθυπουργός – όλα στο φως. Και στο τέλος της ημέρας, η Δικαιοσύνη να δώσει απαντήσεις για όλα και να αποδώσει ευθύνες για όποιον πιστεύει ότι πρέπει να αποδοθούν, χωρίς εξαιρέσεις.

Κ. ΚΟΠΤΣΙΟΥ: Όσον αφορά το μετρό της Θεσσαλονίκης, με προβλήματα στην έκδοση εισιτηρίων να εξακολουθούν να υπάρχουν, πότε αναμένεται να ξεκινήσει και η δυνατότητα χρήσης κάρτας για την πληρωμή και έκδοσής τους; Αντίστοιχα, τι ισχύει για τον ΟΑΣΘ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα στην αρχική μου εισήγηση ότι επιτέλους ερχόμαστε μετά από πολλά χρόνια και μιλάμε για έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει. Υπάρχουν κάποια ζητήματα στο μισό τοις εκατό των δρομολογίων, που σε καμία περίπτωση δεν βάζουν την ασφάλεια των πολιτών σε κίνδυνο – αυτό είναι πολύ σημαντικό. Προφανώς, όσο προχωράει ο καιρός, αυτό το μισό τοις εκατό θα γίνεται όλο και μικρότερο. Πάντοτε προτεραιότητα, όμως, είναι η ασφάλεια, ακόμα κι αν υπάρχει μία ταλαιπωρία σε κάποιες περιπτώσεις. Έχει μειωθεί η κίνηση κατά 10%. Έχουμε πάνω από δύο εκατομμύρια εισιτήρια τα οποία έχουν εκδοθεί, πάνω από τρία εκατομμύρια δρομολόγια. Και, βέβαια, αυτό έχει και ως αποτέλεσμα, φαίνεται να αυξηθεί η προσέλευση τουριστών στη Θεσσαλονίκη κατά 30%. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Και αν σκεφτείτε ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε και την επέκταση προς Καλαμαριά και πιο πέρα, κάτι το οποίο και εδώ φαίνεται ότι θα είναι απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος, τότε θα μιλάμε για μια άλλη πραγματικότητα. Πολύ σημαντικό το ότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος και θα έχουμε εντός αυτής της τετραετίας και ολοκλήρωση για τον Flyover – πάρα πολύ καλή εξέλιξη. Και έχουμε και κατά 50% ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΘ. Κι αυτό έχει να κάνει και με τα νέα λεωφορεία, αλλά και με τους οδηγούς. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη η οποία πληγώθηκε όσο ελάχιστες από τις κούφιες υποσχέσεις, που έχουν να κάνουν κυρίως με τα έργα υποδομής. Και αυτές τις κούφιες υποσχέσεις, τις κυβερνήσεις των «μουσαμάδων» και των πολιτικών απατεώνων, έφτασαν στο σημείο συνολικά οι Θεσσαλονικείς, οι κάτοικοι, οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και συνολικά της Βορείου Ελλάδος, να έχουν μία αποστροφή, ίσως και αυξημένη, για το πολιτικό σύστημα. Η εμπιστοσύνη χτίζεται με έργα. Η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται με λόγια, οπότε θα συνεχίσουμε να κάνουμε έργα και θα κριθούμε γι’ αυτά στο τέλος της τετραετίας.

ΑΓΓ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της Κυβέρνησης για τη σιωπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Φάμελλου, αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη περί «κυβέρνησης δολοφόνων», που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η σιωπή είναι συνενοχή. Όταν έρχεται ένα στέλεχός σου και μάλιστα πρώην κυβερνητικό στέλεχος, αν δεν κάνω λάθος, και λέει έναν πολιτικό αντίπαλο «δολοφόνο» και για εσένα, είναι Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, έχουν περάσει τόσες μέρες, μάλλον συμφωνείς με το στέλεχός σου αυτό. Ε, εντάξει, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα. Είναι ο βούρκος στον οποίο δεν θα επιτρέψουμε, θα προσπαθήσουμε να μην ξανακυλήσει η χώρα μας, να μην επιστρέψει, δηλαδή, στις εποχές εκείνες που, πάνω σε άσχημες καταστάσεις, κάποιοι προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Τότε εργαλειοποίησαν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών για την οικονομική κρίση και τις δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες είχαν λάβει οι τότε οι κυβερνήσεις, έταξαν στους πάντες τα πάντα, είπαν ό,τι μπορεί να ειπωθεί, ότι θα καταργήσουν τα πάντα με έναν νόμο, με ένα άρθρο – τα θυμάστε. Όταν ήρθαν στην εξουσία εκείνοι, ο λαϊκισμός της Αριστεράς με τον λαϊκισμό της Άκρας Δεξιάς, έκαναν τα αντίθετα. Τώρα δείχνουν και πάλι ότι δεν έχουν πρόβλημα να εργαλειοποιήσουν το οτιδήποτε, ακόμα και τον ανθρώπινο πόνο, ακόμα και τον πόνο συγγενών θυμάτων ή την οργή των πολιτών και την ανάγκη των πολιτών να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι το 2025 και το 2027, λόγω το ότι ζήσαμε τις συνέπειες αυτής της λογικής στην πράξη, δεν είναι ούτε 2012 ούτε 2015.

Γ. ΜΗΤΡΑΚΗΣ: Πώς σχολιάζετε τη χθεσινή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το θέμα των Τεμπών, ο οποίος έκανε λόγο για υποκρισία, ψέματα και πολιτική κατρακύλα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο. Απαντάμε με όλα αυτά τα οποία βλέπετε, συγκεκριμένα σημεία, νομοθετικές πρωτοβουλίες. Και απαντάμε εκεί που είμαστε υπόλογοι, στους πολίτες. Άρα, κανένα σχόλιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΙΑΡΗΣ: Βλέπει η κυβέρνηση κάποιο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δουλειά της κυβέρνησης είναι, να διατηρήσει ως κόρην οφθαλμού κάτι το οποίο είναι ζητούμενο για πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Την πολιτική σταθερότητα και την ευρύτερη σταθερότητα, που σταθερότητα δεν σημαίνει κάτι στάσιμο αλλά σημαίνει ουσιαστική πρόοδος, χωρίς να διακινδυνεύονται οι θυσίες των πολιτών. Αυτή είναι η δική μας δουλειά και μέρος αυτής της δουλειάς, είναι να απαντάμε σε εκείνους οι οποίοι θέλουν να γυρίσουμε σε μαύρα χρόνια.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΗ: Να επιστρέψουμε λίγο στα Ωνάσεια; Γιατί έχουμε, πειραματικά, έχουμε πρότυπα, έχουμε Ωνάσεια και έχουμε και όλα τα υπόλοιπα. Υπάρχει αντίδραση. Υπάρχει αντίδραση από τους καθηγητές, υπάρχει αντίδραση από τους γονείς. Δεν είναι μόνο το ΓΕΛ του Ευόσμου, είναι βεβαίως και της Ξηροκρήνης. Μία ερώτηση. Δεν θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να επενδυθούν σε όλα τα σχολεία, έτσι ώστε να μην αποφύγουμε και την δημιουργία μαθητών και εκπαίδευσης πολλών ταχυτήτων; Και βεβαίως, πως ενισχύουμε την εκπαίδευση, τη στιγμή που θα ενισχυθεί παράλληλα και η παραπαιδεία υπό την έννοια, ότι με τις εξετάσεις που θα δίνουν τα παιδιά αναγκαστικά θα πρέπει να πηγαίνουν και φροντιστήριο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με όλο τον σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Το αντίθετο. Είναι μία κίνηση η οποία αντιμετωπίζει την παραπαιδεία, γιατί δίνουμε τη δυνατότητα σε μαθητές που οι γονείς τους ενδεχομένως να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα, να έχουν ένα επίπεδο σπουδών υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο της δημόσιας παιδείας. Αυτό είναι κοινωνική πολιτική. Και αναφερόμαστε σε επιπλέον έξι χιλιάδες μαθητές το χρόνο, γιατί υπάρχει και η δουλειά που έχει γίνει στα πειραματικά, όπως πολύ σωστά είπατε, στην πρώτη τετραετία. Και στόχος μας είναι, να είναι και περισσότερα. Όχι απλά δεν θα κάνουμε πίσω, θα προσπαθήσουμε να είναι και περισσότερες τέτοιες ανακοινώσεις. Κοινωνική πολιτική δεν είναι να βγαίνεις στους δρόμους χωρίς να έχεις αιτήματα, με όλο τον σεβασμό σε κάθε ειρηνική διαδήλωση που έχει σοβαρά αιτήματα, για να μην παρεξηγηθώ. Κοινωνική πολιτική είναι, να δίνεις ευκαιρίες σε ανθρώπους που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν και οι άνθρωποι αυτοί όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν και συνεχίζουν και πληρώνουν φόρους. Επίσης, μιλάμε για την κυβέρνηση, η οποία έχει αυξήσει ραγδαία τη χρηματοδότηση συνολικά για την παιδεία και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια. Η απάντηση είναι, λοιπόν, ναι και στα δύο. Και παραπάνω χρηματοδότηση στο σύνολο των σχολείων μας και πρότυπα σχολεία και πειραματικά σχολεία και παραπάνω ευκαιρίες. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΛΑΚΑΣ: Όσο συζητάμε και μας ενημερώνετε, έβλεπα ειδήσεις πως ο κόσμος συνεχίζει να φεύγει από τη Σαντορίνη, κύριε Εκπρόσωπε. Mε πληρότητα τα πλοία, έκτακτες πτήσεις βάζει η AEGEAN, ενδεχομένως και άλλοι, δεν ξέρω και υπάρχει μία εύλογη ανησυχία στους πολίτες της περιοχής. Δεν ξέρω, αν θα υπάρχει κάποια πρόσθετη ενημέρωση προς τους πολίτες πάνω σε αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα υπάρχει μία αναλυτική ενημέρωση πέραν της καθημερινής ενημέρωσης και από τους εξειδικευμένους επιστήμονες πιθανότατα την Τετάρτη, σε ανώτατο επίπεδο από την κυβέρνηση, σίγουρα παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, πιθανότατα παρουσία και του Πρωθυπουργού για όλες τις προεκτάσεις αυτού του σημαντικού θέματος. Άρα, να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Θα οριστικοποιηθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες το ακριβές της συγκεκριμένης ενημέρωσης. Αυτό το οποίο έχω να πω, είναι, να μένουμε σε όσα βγαίνουν από τους ειδικούς και μόνο και από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για να μην δημιουργείται περαιτέρω σύγχυση.
Ευχαριστώ πολύ.