Καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά,
Ξεκίνησε από χθες η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού “Φώφη Γεννηματά”.
Οι νέες ηλικιακές ομάδες αφορούν γυναίκες 45 έως 49 και 70 έως 74 ετών. Το σύνολο των νέων δικαιούχων είναι σχεδόν 567 χιλιάδες γυναίκες, ενώ το πρόγραμμα συνολικά αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες.
Καθημερινά γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο το άυλο παραπεμπτικό για δωρεάν προληπτική μαστογραφία.
Όσες δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο, δημόσιο ή ιδιωτικό, κέντρο της περιοχής τους και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες, κάτι που δίνει πολύ μεγάλες πιθανότητες για την πλήρη ίασή τους.
Η ενίσχυση των προληπτικών εξετάσεων όπως η ψηφιακή μαστογραφία, η δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και η δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό με στόχο την έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού, αλλά και η διεύρυνση των προληπτικών εξετάσεων για μια σειρά από ασθένειες, παράλληλα με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο περίθαλψης και ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού, αποτελούν προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Για την επίτευξη αυτού του εθνικής σημασίας στόχου, σημαντική είναι η συνδρομή των ευρωπαϊκών πόρων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε μια δημόσια Υγεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
—-
Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων, 10201.
Με την τηλεφωνική γραμμή αυτή μπορεί άμεσα και απλά ένα παιδί, ένας γονιός, αλλά και κάθε πολίτης, να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας και παραβατικότητας, κάθε μορφής, εναντίον ανηλίκων.
Η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας και θα δέχεται τηλεφωνήματα για περιστατικά που αφορούν όλη την Ελλάδα.
Αποστολή της γραμμής είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών, με στόχο την άμεση και ενιαία ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθεί μια ειδική εφαρμογή που έχει ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των ανηλίκων για την βία και την παραβατικότητα και την ενθάρρυνση τους, ώστε να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια, μέσα από μία εύχρηστη φόρμα.
—-
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την επιστολική ψήφο, ξεκίνησε η αποστολή του υλικού της επιστολικής ψήφου για την οποία οι εκλογείς ενημερώνονται μέσω SMS και email που έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή τους.
Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει το ψηφοδέλτιο συμπληρωμένο και να έχει παραληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών έως το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 17:00. Οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου που θα παραληφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών θα συγκεντρωθούν σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο ο οποίος φρουρείται διαρκώς και θα αποσφραγιστούν μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή την Κυριακή της 9ης Ιουνίου μετά τις 7 το απόγευμα.
—–
Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.
Την περασμένη εβδομάδα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 752 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και κινητοποιήθηκε για 66 γυναίκες- θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, η ΕΛΑΣ διαχειρίστηκε 488 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 278 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές 14 θύματα.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safehouses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους.
Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.
Σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 6.800 έλεγχοι, 305 προσαγωγές και 152 συλλήψεις.
Επιπλέον για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας πραγματοποιήθηκαν 374 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες ελέγχθηκαν περίπου 96.000 άτομα, προσήχθησαν 4.300 και συνελήφθησαν 1.740.
Η ασφάλεια είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της καθημερινότητας και με την συνεχή δράση τους οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛΑΣ στοχεύουν στην προστασία όλων των πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας.
—-
Την Τρίτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποίησε αυτοψία στην Πεντέλη όπου πραγματοποιούνται καθαρισμοί και διάνοιξη χωματοδρόμων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την υλοποίηση του προγράμματος ANTINERO III, ενώ ταυτόχρονα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις κλαδεύσεις στους δήμους πέριξ της Πεντέλης, στα σημεία όπου υπάρχουν ηλεκτροφόρα καλώδια.
Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιαστικές περιοχές είναι υποχρεωμένοι μέχρι τις 31 Μαΐου να έχουν δηλώσει ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους στο Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών και καθαρισμού οικοπεδικών και ακάλυπτων χωρών, διαφορετικά θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και γνωρίζουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολη λόγω του δεύτερου άνυδρου χειμώνα που είχαμε στη χώρα μας, αλλά και της κλιματικής κρίσης που δοκιμάζει όλο τον πλανήτη.
Είναι υποχρέωση όλων να προστατέψουμε τα δάση μας και να προασπίσουμε τις περιουσίες και την ασφάλεια των συμπολιτών μας.
—-
Συνεχίστηκε τον Απρίλιο η αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς σημειώθηκε νέα μείωση στον αριθμό των διαμενόντων-αιτούντων άσυλο στις δομές φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, από 23.245 τον Μάρτιο, μειώθηκε κατά 13,9% σε 20.021 τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση, από τις αρχές του χρόνου, αγγίζει το 40%, ενώ στις πέντε δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η μείωση ξεπερνά το 50%.
Τέλος, ο συνολικός αριθμός των παράνομων αφίξεων τον Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 2.493.
Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας, εφαρμόζοντας μια συνεκτική, αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
—–
Την Κυριακή, 12 Μαΐου, λήγει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2024» της ΔΥΠΑ. Έως τώρα έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 35.000 αιτήσεις.
Το πρόγραμμα αφορά σε 70.000 επιταγές για παιδιά 6-16 ετών και θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 35.000.000 ευρώ.
—-
Μέσα στα επόμενα 24ωρα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα Jobmatch, που αφορά στη σύζευξη ανέργων και εργοδοτών από τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, όπου καταγράφονται πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας.
Εντός του Μαΐου, επιπλέον, αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, για 25.000 νέους από 18-29 ετών, ενώ τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν προγράμματα για την κατάρτιση 30.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Συνολικά, μέσα στον Μάιο, θα υλοποιηθούν 75 εργαστήρια συμβουλευτικής.
Το 2023 αυξήθηκε κατά 32% ο αριθμός των αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, καταγράφοντας ρεκόρ πενταετίας.
Η μείωση της ανεργίας είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση και ήδη από την προηγούμενη τετραετία ως σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας.
Μάλιστα, 310.000 συμπολίτες μας που δεν εργάζονταν ως το 2019 βρήκαν δουλειά και με αυξημένες αποδοχές. Το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης της ΔΥΠΑ, οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στην χώρα, η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 62% την τελευταία τριετία, δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα με στόχο αυτές οι θέσεις εργασίας να αυξάνονται συνεχώς, όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά δίνοντας ακόμα καλύτερους μισθούς σε όλους τους εργαζόμενους.
—-
Την Δευτέρα, 13 Μαΐου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών για κάποια δημοσιεύματα που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας. Από τις 170 συνομιλίες του ΟΣΕ το βράδυ της τραγωδίας λείπουν 11 λεπτά. Είναι το σημείο που ο μηχανοδηγός σταματά το τρένο λίγο πριν τη σύγκρουση γιατί έχει αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Μάλιστα η οικογένεια του μηχανοδηγού έκανε μήνυση κατά παντός υπαιτίου για αλλοίωση αποδεικτικού υλικού στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Μήπως η θεωρία του ανθρώπινου λάθους συγκαλύπτει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή καταγγελία από την πλευρά της Δικαιοσύνης ότι διεξάγεται αυτή η έρευνα με ελλιπή στοιχεία. Δεν γνωρίζω πού βασίζεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα ή πληροφορία. Αν υπάρχει το οτιδήποτε προφανώς θα απαντηθεί από τους αρμόδιους που δεν είναι άλλοι από τους έχοντες την ευθύνη στη Δικαιοσύνη. Και από εκεί και πέρα επειδή κάποιοι, με τον έναν ή άλλον τρόπο, επαναφέρουν ένα θέμα «επιβολής» του ανθρώπινου παράγοντα, από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι είναι δεδομένη η συμβολή του. Ποτέ δεν είπε κανείς, ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε κανένας από εμάς, ότι είναι μόνο ζήτημα ανθρώπινου λάθους. Τα υπόλοιπα τα εξετάζει η Δικαιοσύνη. Αλλά δεν γνωρίζω και τον λόγο που συνεχίζεται μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που υπάρχει ομολογία και μια σειρά από στοιχεία αποδεικνύουν την ύπαρξη και του ανθρώπινου λάθους. Από εκεί και πέρα, δε νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο για την τραγωδία των Τεμπών. Όλα βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, όλα τα εξετάζει η Δικαιοσύνη και περιμένουμε τα πορίσματά της.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Ακούσαμε τον Στέφανο Κασσελάκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να αναφέρεται σε «υπουργούς που δολοφονούν παιδιά». Υπήρξαν πάρα πολλές αντιδράσεις και από εσάς και από άλλα κυβερνητικά στελέχη. Ακούσαμε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια να καταδικάζουν τη δήλωση και κάποια άλλα να την να υποστηρίζουν. Θα θέλαμε εκ νέου το σχόλιό σας επ’ αυτού. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι δεν έχει προηγούμενο χυδαιότητας αυτή η δήλωση. Καταρχάς γιατί αφορά τον εν ενεργεία Πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και νομίζω ότι η εκ των υστέρων προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας, προσβολής της νοημοσύνης των πολιτών -αφήστε τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ στην άκρη- κάνει χειρότερο όλο το θέμα. Είναι αδιανόητο αυτό το οποίο ειπώθηκε. Πράγματι, ακούσαμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να «αδειάζουν» τον Πρόεδρο του κόμματος, γιατί, ναι, πιστεύω και εγώ ότι δεν μπορεί αυτή η ρητορική της απόλυτης τοξικότητας να χαρακτηρίζει πλήρως έναν πολιτικό χώρο. Ακούσαμε όμως και τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος συντάχθηκε με την προεδρική γραμμή της τοξικότητας. Σε άλλες εποχές- ασχέτως αν στη συνέχεια επανήλθε- ο κ. Κουρουμπλής με μια αντίστοιχη δήλωση είχε διαγραφεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, που η τοξικότητα δεν είναι συνιστώσα αλλά κυρίαρχη γραμμή, απλά ο κ. Κουρουμπλής έκανε το καθήκον του, δηλαδή να επαναλάβει την προεδρική γραμμή. Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει πάρα πολλές φορές και δεν είναι ούτε σχήμα λόγου, ούτε για να το πούμε μόνο και μόνο για να ειπωθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πορευτούμε στις ευρωεκλογές αλλά και μετά τις ευρωεκλογές στα υπόλοιπα τρία χρόνια αυτής της τετραετίας σε αυτό το κλίμα τοξικότητας, πόλωσης και διχασμού. Πέραν του αυτονόητου, ότι είναι κάτι το οποίο κάνει μόνο κακό συνολικά στη χώρα, στο πολιτικό σύστημα, το ίδιο, το πολύ πρόσφατο παρελθόν απέδειξε ότι όλοι αυτοί οι οποίοι ήρθαν μέχρι και στην εξουσία με αυτήν τη λογική, κανένα πρόβλημα δεν έλυσαν, το αντίθετο θα έλεγα.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τις επόμενες ημέρες, την Κυριακή έρχεται ο Έντι Ράμα στην Ελλάδα. Αρχικά, θα θέλαμε μία απάντηση. Έχει ή δεν έχει ενημερώσει το ελληνικό κράτος, το υπουργείο Εξωτερικών, επίσημα για την επίσκεψή του; Και δεύτερον ακούσαμε την εκπρόσωπο της Κομισιόν να χαρακτηρίζει διμερές το θέμα ενώ ο Πρωθυπουργός επιμένει πώς είναι ευρωπαϊκό. Είστε ικανοποιημένοι από τις κινήσεις που έχετε κάνει μέχρι τώρα; Μιλάμε για το θέμα Μπελέρη, το οποίο χαρακτηρίζεται διμερές από την Κομισιόν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ενημερωθήκαμε την Τρίτη 7 Μαΐου, δηλαδή, προχθές, για την έλευση του Έντι Ράμα, δεν έχουμε ενημερωθεί για τον τόπο στον οποίο φαίνεται ότι θα γίνει η εκδήλωση, η οποία έχει προαναγγελθεί. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον τόπο τέλεσης της εκδήλωσης. Ως προς το ζήτημα που με ρωτάτε, δηλαδή του Φρέντι Μπέλερη, είναι δεδομένο ότι δεν είναι διμερές ζήτημα. Δεν είναι ζήτημα μεταξύ των δύο κρατών. Είναι ένα ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου αθωότητας και της ανάγκης, έστω σε δεύτερο βαθμό, να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη, κάτι το οποίο το ζητάμε για τον κάθε πολίτη, είτε της χώρας μας είτε κάποιας άλλης χώρας, είτε πολύ περισσότερο για κάποιον Έλληνα πολίτη που ανήκει στην ελληνική μειονότητα που κατοικεί στην Αλβανία. Είναι νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, βρίσκεται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο φυλακισμένος, δεν μπόρεσε να ορκιστεί και με την υποψηφιότητά του- δηλαδή με πράξεις όχι με όμορφα λόγια- θέλουμε αυτό να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη. Και για εμάς τα ζητήματα κράτους δικαίου, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού στο τεκμήριο της αθωότητας, είναι κυρίαρχα ζητήματα. Και τα βάζουμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Και ναι, η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη συμβολίζει την έμπρακτη στόχευσή μας στην προάσπιση όλων αυτών των δίκαιων αιτημάτων. Από εκεί και πέρα η ελληνική πλευρά, η ελληνική Κυβέρνηση, είτε σε επίπεδο του Πρωθυπουργού, σε ανώτατο δηλαδή επίπεδο, σε επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και η Ν.Δ. σε επίπεδο ευρωβουλευτών, της ευρωομάδας της το έχει θέσει το ζήτημα αυτό. Έχει καταφέρει και έχει περάσει ομόφωνα ψηφίσματα και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όλα αυτά έχουν λεχθεί ρητώς στο Ευρωκοινοβούλιο, σε συνόδους Κορυφής και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεπή αυτή στάση. Το αντίθετο θα έλεγα, γιατί δεχόμαστε κριτική και από τις δύο πλευρές, άρα σημαίνει ότι κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει σωστά. Από τη μια μας κατηγορούν – φτάνουν στο σημείο μάλιστα να λένε και ακροδεξιό τον Φρέντι Μπελέρη, που δεν είναι ο μόνος υποψήφιος από την ομογένεια, είναι και ο Πύρρος Δήμας, είναι δύο οι υποψηφιότητες- αυτοί οι οποίοι δεν έχουν κανέναν υποψήφιο στο ψηφοδέλτιό τους που να εκπροσωπεί την ομογένεια, που κατοικεί στην Αλβανία. Και από την άλλη πλευρά μας κατηγορούν για μια πιο χαλαρή στάση. Εγώ θα έλεγα ότι έχουμε μια υπεύθυνη και αυτονόητη στάση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μένοντας στο ζήτημα Μπελέρη και στη στάση της Κομισιόν περί διμερούς έχετε εικόνα ποιοι παράγοντες στηρίζουν τη δική μας θέση ότι δεν είναι διμερές και είναι ευρωπαϊκό ζήτημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα νομίζω. Όταν τα αιτήματά σου τα καταθέτεις εν είδει ψηφισμάτων και έχουν αυτήν την αποδοχή νομίζω ότι αυτά είναι γεγονότα που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης.
ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε εκπρόσωπε, η αξιωματική αντιπολίτευση όμως σας κατηγορεί ότι ουσιαστικά κοιτάξατε να εργαλειοποιήσετε κομματικά την υποψηφιότητα Μπελέρη, αγνοώντας τυχόν συνέπειες στα εθνικά θέματα και στην τύχη της μειονότητας. Ο κ. Κασσελάκης μάλιστα θα πραγματοποιήσει και εκείνος περιοδεία στη Βόρειο Ήπειρο. Ποια είναι η απάντησή σας;
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με την ευκαιρία της ερώτησής σας να επισημάνουμε άλλη μία αντίφαση για να μην πω υποκρισία -να είμαστε επιεικείς στους χαρακτηρισμούς μας-. Ο κ. Κασσελάκης που έχει δηλώσει ότι έβαλε η Νέα Δημοκρατία υποψήφιο τον Μπελέρη για να μαζέψει το ακροδεξιό ακροατήριο και μία σειρά από στελέχη του, κατηγορούν τον Φρέντυ Μπελέρη ως ακροδεξιό και όχι μόνο, και μάλιστα τις ημέρες μετά την ανακοίνωση αυτή η κριτική ήταν και πολύ έντονη, θυμάται τους κατοίκους της Χειμάρρας, τους Έλληνες της Χειμάρρας, θυμάται την ομογένεια. Και τη θυμάται προεκλογικά. Και αυτή είναι η απόλυτη αντίθεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θυμήθηκε προεκλογικά με μία υποψηφιότητα Μπελέρη, με μία δεύτερη υποψηφιότητα του Πύρρου Δήμα τους Έλληνες της Χειμάρρας, τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Έχει επισκεφθεί στο παρελθόν, έχει μιλήσει πολλές φορές για τα δικαιώματά τους, συνεχίζουμε και παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματα κάθε Έλληνα πολίτη όπου κατοικεί σε όλο τον κόσμο, με πάρα πολλές πρωτοβουλίες μας και με δηλώσεις μας και θεσμικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός συνόρων και αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά. Στηρίζουμε τα αιτήματα των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, στηρίζουμε κάθε διεκδίκηση υπέρ του κράτους δικαίου χωρίς αστερίσκους και όχι καιροσκοπικά. Και όχι όταν θέλουμε να μιλήσουμε προεκλογικά για μία υποψηφιότητα να κατηγορούμε έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο ή κάποιον υποψήφιο επειδή δεν είναι στο κόμμα μας, αλλά επειδή πλησιάζουν εκλογές να θυμόμαστε και την ομογένεια και να πηγαίνουμε να τους βλέπουμε. Εν πάση περιπτώσει αφού τους έχει πιάσει τόσο πολύ «ο πόνος» -ο οποίος πόνος προφανώς είναι προσχηματικός και προεκλογικός- γιατί δεν σκέφτηκαν να βάλουν και εκείνοι έναν υποψήφιο στο ψηφοδέλτιό τους από την μειονότητα που κατοικεί είτε στη Χειμάρρα είτε ευρύτερα στην Αλβανία; Νομίζω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα πολύ δύσκολα θα απαντηθούν, γιατί δεν υπάρχει απάντηση.
ΣΑΝΙΑ ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε εκπρόσωπε, μία ερώτηση για τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Ξέρω ότι δεν σχολιάζετε γενικά αποτελέσματα εκλογών και εσωτερικά θέματα άλλων χωρών, όμως θα ήθελα μία απάντηση, τι περιμένετε από την καινούργια κυβέρνηση.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι αυτονόητο και προφανές ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε ούτε να παρέμβουμε σε εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών. Είναι μία εκλογική διαδικασία ενός άλλου κράτους. Απολύτως σεβαστό το οποιοδήποτε αποτέλεσμα, η ετυμηγορία των πολιτών όπως και στη δική μας χώρα, έτσι και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Περιμένουμε να δούμε τις διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης, μόλις προκύψει και ορκιστεί και από κει και πέρα εδώ θα είμαστε για να σχολιάσουμε οτιδήποτε άλλο.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, βλέπουμε δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες από την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ με τίτλο «Φοροδικαστική εκκρεμότητα έντεκα εκατομμυρίων ευρώ του πατέρα Κασσελάκη για την πρώην βίλα του στην Εκάλη». Πως σχολιάζετε αυτό το δημοσίευμα; Γνωρίζουμε κάτι επ’ αυτού;
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζουμε, ούτε θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε, ούτε υπάρχει περίπτωση εμείς να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ και να βάλουμε στην πολιτική αντιπαράθεση -είτε την προεκλογική είτε αυτή που θα ακολουθήσει- ζητήματα συγγενικών προσώπων πολιτικών μας αντιπάλων. Αυτό το «προνόμιο» ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο και μακάρι να εκλείψει. Οπότε, δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Γενικά, αυτό το οποίο λέμε συνολικά, είναι, ότι είναι αυτονόητο, ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ειδικά όταν προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα από τον βίο που διάγουν να τις αποπληρώσουν με κάποιο τρόπο. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να γνωρίζω τις λεπτομέρειες ούτε να υιοθετήσω τα όσα λέει ένα δημοσίευμα για έναν πολίτη, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δικαιοσύνη. Αυτά θα τα λύσει η δικαιοσύνη με τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται.
ΑΝΤ ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε εκπρόσωπε, μία συμπληρωματική ερώτηση σε ό,τι αφορά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Το κόμμα που έχει βγει το VMRO θέτει εν αμφιβόλω την συμφωνία των Πρεσπών με μία σειρά από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών. Πρώτον, ανησυχείτε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αμφισβήτησης της συμφωνίας; Και δεύτερον, η επιλογή της κυβέρνησης να μην περάσουν τα μνημόνια συνεργασίας και για εσωτερικούς λόγους και τριβές της κυβέρνησης, δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια σε αυτή την κατεύθυνση;
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας περιμένουμε καταρχάς να δούμε, τι θα πει μετεκλογικά η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας. Ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, η Νέα Δημοκρατία, τότε, ως αντιπολίτευση, είχε, νομίζω, την πιο συνεπή, την πιο καθαρή και απολύτως ορθά διατυπωμένη, τουλάχιστον με όσα πρεσβεύουμε διαχρονικά, στάση. Είχαμε εκφράσει από την αρχή τις πολύ σοβαρές μας επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, κάνοντας χρήση όλων των θεσμικών κοινοβουλευτικών εργαλείων που διαθέταμε τότε ως αντιπολίτευση. Όπως όμως είχε επισημάνει ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που αυτό θα αποτελέσει απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, θα ψηφιστεί δηλαδή κατά πλειοψηφία, αποτελεί μία δέσμευση, η οποία με βάση τη συνέχεια του κράτους θα ακολουθεί και τις επόμενες κυβερνήσεις. Εμείς το σεβόμαστε αυτό απολύτως. Είναι μία διεθνής συνθήκη που έχει κυρωθεί. Υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη και αυτό νομίζω περιμένουμε να το δούμε να γίνεται σεβαστό και από την άλλη πλευρά. Τώρα, από κει και πέρα, ο χρονισμός όλων των υπολοίπων δεν έχει να κάνει με τις αιτιάσεις οι οποίες προβάλλονται κατά καιρούς από διάφορα δημοσιεύματα και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας, αφού δούμε τις εξελίξεις οι οποίες επίκεινται, μπορούμε να τα σχολιάσουμε όλα συνολικά και εκεί να απαντήσουμε και συνολικά σε κάποια ερωτήματα. Αλλά, ας μη μιλάμε υποθετικά για κάτι που μπορεί να δούμε να γίνεται από μία κυβέρνηση ενός άλλου κράτους. Ας περιμένουμε την κυβέρνηση αυτή, να δούμε πως θα τοποθετηθεί και εδώ θα είμαστε, να τοποθετηθούμε και εμείς.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στη χθεσινή συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός είπε ότι γελάει με την έκθεση των «Reporters Without Borders» για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα, που μας φέρνει τελευταίους στην Ευρώπη, για ακόμη μια χρονιά. Μια οργάνωση που θεωρείται αξιόπιστη και κοινώς αποδεκτή από μεγάλο μέρος του πλανήτη και από την ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο. Τι είναι αυτό που φαίνεται τόσο αστείο στον Πρωθυπουργό και γελάει με αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το γεγονός ότι κατατάσσουν τη χώρα μας -μια χώρα που έχει εδραιωμένη και σταθερή Δημοκρατία, με απόλυτη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου εδώ και 50 χρόνια- κάτω από δικτατορικά καθεστώτα, από χώρες της Αφρικής, που δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθούν καν με τη χώρα μας ως προς τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου ή τη σαφή διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου. Και επειδή απευθύνομαι σε δημοσιογράφους από πολλά και διαφορετικά Μέσα, νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να το αντιλαμβάνεστε και εσείς -συνολικά και ο κλάδος σας- και όσοι, νομίζω, ζούμε την καθημερινότητα, ως απολύτως προσβλητικό για τη χώρα και την Κυβέρνηση. Γιατί αυτές οι εκθέσεις, οι ατεκμηρίωτες εκθέσεις, προσβάλλουν τη χώρα. Και πολύ σωστά ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για την έκθεση αυτή με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Και θα σας πω και κάτι, το ανέφερε ο Πρωθυπουργός χθες: Η ίδια η επίσημη έκθεση για το Κράτος Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαψεύδει πλήρως τα πορίσματα αυτά των «Reporters Without Borders», οι οποίοι μάλιστα μας ανέβασαν και 20 θέσεις «γενναιόδωρα» σε σχέση με πέρυσι. Η έκθεση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου αναγνωρίζει σαφή πρόοδο και βελτίωση. Η πρόσφατη έλευση της αρμόδιας Αντιπροέδρου της Κομισιόν, της Βέρα Γιούροβα επιβεβαίωσε την πρόοδο αυτή. Περίμενε στη γωνία η Αντιπολίτευση, ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, για να απομονώσει έστω και μισή φράση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Γιούροβα κατά της χώρας μας, ούτως ώστε να την εργαλειοποιήσει. Δεν ελέχθη το οτιδήποτε αρνητικό για τη χώρα. Και μάλιστα και ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υφυπουργός για τα ζητήματα του Τύπου, μπορώ να σας επιβεβαιώσω το καλό αυτό κλίμα και στις συναντήσεις. Και προφανώς θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε και όλες τις συνολικές συστάσεις που έχουν διατυπωθεί -όχι μόνο για τη χώρα μας, για όλα τα κράτη– να προωθούμε μεταρρυθμίσεις υπέρ της ασφάλειας των δημοσιογράφων, υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. Αλλά ας μην κάνουμε το άσπρο μαύρο και ας μην εμφανίζουμε τη χώρα μας ως μια χώρα ίδια με μια χώρα που έχει απολυταρχικό καθεστώς, μόνο και μόνο για να κάνουμε αντιπολίτευση. Νομίζω ότι αυτό οφείλει να κάνει ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν επιτρέπει να προσβάλλεται τόσο βάναυσα η χώρα του με συκοφαντίες.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Διαβάσαμε χθες μια δήλωση από τον κ. Π. Πολάκη, ο οποίος με αφορμή την απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca, επιτίθεται κατά πάντων και αναφέρεται, εκτός από τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και στην Κυβέρνηση. Τι απαντάτε στα όσα αναφέρει ο κ. Πολάκης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι λυπηρό ότι βλέπουμε τη ρητορική αυτή των θεωριών συνομωσίας, των επικίνδυνων αντιεπιστημονικών διατυπώσεων κατά της δημόσιας υγείας -και της υγείας των πολιτών συνολικά- να επανέρχεται -θεωρώ, μειοψηφικά, αλλά- από έναν εν ενεργεία βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος επιτίθεται κατά πολιτικών αντιπάλων, κατά επιστημόνων, κατά ανθρώπων που βρίσκονται είτε τώρα στο Κοινοβούλιο και ανήκουν στο κόμμα του, ήταν συνάδελφοί του στη Βουλή. Και από τη στιγμή που δεν «αδειάζει» λεκτικά έστω, με μια ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις απαράδεκτες και ατεκμηρίωτες διατυπώσεις Πολάκη, σημαίνει ότι εμμέσως τις υιοθετεί. Από τη στιγμή που δεν βγαίνει μια ανακοίνωση από τον Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, από κάποιον θεσμικά, να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, τη στιγμή που μια σειρά από επιστήμονες -ανήκοντες ή μη στην αρμόδια Επιτροπή- έχουν αποτυπώσει πλήρως την πραγματικότητα. Και η απόσυρση του συγκεκριμένου εμβολίου έχει γίνει, πολύ απλά, γιατί δεν είναι επικαιροποιημένο και υπάρχουν εμβόλια πιο επικαιροποιημένα που ανταποκρίνονται στις υγειονομικές ανάγκες και τα πρωτόκολλα, τα οποία ορίζει και ο EMA και η χώρα μας και η αρμόδια Επιτροπή Εμβολιασμού. Ως προς τις παρενέργειες, επειδή κάποιοι «ανακάλυψαν τον τροχό», όλα αυτά έχουν ελεγχθεί σε σπάνιες περιπτώσεις, νομίζω μια προς εκατό χιλιάδες, από το 2021, μετά από μελέτες που έχουν γίνει, που αποδεικνύουν, όπως οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν, και την ορθότητα και την εγκυρότητα των ελέγχων αυτών. Παραποίηση, λοιπόν, της πραγματικότητας. Δεν ισχύει τίποτε από όλα όσα είπε, ούτε ο κ. Πολάκης, ούτε κάποιοι που διακινούν θεωρίες συνομωσίας και προσπαθούν να καλλιεργήσουν, να επαναφέρουν εν πάση περιπτώσει, όλες αυτές τις θεωρίες για να παραπλανήσουν τους πολίτες. Έχουμε καθήκον, και η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση να απομονώσουμε τέτοιες πρακτικές και τέτοιες θεωρίες που παραπλανούν την κοινή γνώμη.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κύριος Πρωθυπουργός χθες στη συνέντευξή του είπε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνιστής στην ακρίβεια, ασχέτως αν ο πολίτης αισθάνεται ότι υπάρχει ακρίβεια». Τι σημαίνει ακριβώς αυτή η δήλωση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σημαίνει ότι πράγματι υπάρχει ακρίβεια, το αισθάνεται ο πολίτης, γιατί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Αλλά η άποψη, η θέση ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, δεν είναι ορθή, δεν είναι ακριβής. Συγκεκριμένα η χώρα μας, σε επίπεδο συνολικού πληθωρισμού, γενικού πληθωρισμού, σωρευτικά τα τελευταία χρόνια είναι στο 15,1% και είναι αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι κάτω, δηλαδή, από τη μέση της Ευρώπης, ενώ σε επίπεδο πληθωρισμού τροφίμων που είναι πάνω από το 30% σωρευτικά, είναι υψηλότερος· είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, αλλά επειδή υπάρχει, δεδομένα, ακρίβεια και μάλιστα οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση και το βιώνουν με χειρότερο και πιο έντονο τρόπο, κανένας δεν μπορεί να το παραγνωρίσει. Γι’ αυτό και γίνονται και μόνιμες παρεμβάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις. Το μεγάλο ζητούμενο ποιο είναι; Πέραν των έκτακτων παρεμβάσεων, των ελέγχων και όλων όσων προωθεί η Κυβέρνηση και εφαρμόζει εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να συνεχίσουμε τις μόνιμες παρεμβάσεις, τα μόνιμα μέτρα. Δηλαδή, να συνεχίσουμε η αύξηση των μισθών, η αύξηση του μέσου μισθού ή του κατώτατου μισθού να υπερκαλύπτει και τον πληθωρισμό, ο οποίος υπάρχει σωρευτικά τα τελευταία χρόνια, με βέβαια απώτερο στόχο, όταν θα υποχωρεί ο πληθωρισμός και θα έχουμε και μειώσεις τιμών, να φανούν και περισσότερο αυτές οι παρεμβάσεις στα εισοδήματα των πολιτών.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων. Οι απαντήσεις που έχετε δώσει ως Κυβέρνηση κι εσείς και το υπουργείο Εσωτερικών, δεν τεκμηριώνονται από τις εξελίξεις, ίσα ίσα σε κάποιες περιπτώσεις και ν’ αποδομούνται. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα φέρεται ν’ απέρριψε το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών. Επιμένετε πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία ανάμιξη με το σκάνδαλο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως επιμένουμε και μάλιστα η εκτίμηση -γιατί μόνο για εκτίμηση μπορούμε να μιλάμε μέχρι τα τελικά πορίσματα- είναι ότι επιβεβαιώνεται η θέση μας. Η Νέα Δημοκρατία, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, ελέγχθηκε πλήρως, έδωσε απαντήσεις. Περιμένουμε τα πορίσματα που θα επιβεβαιώσουν τη θέση μας, κι επιμένουμε σ’ αυτό που έχουμε πει από την αρχή, ως προς το χρονικό σημείο της διαρροής των mails, μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών, και της απόλυτης και κατηγορηματικής μας διάψευσης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε καμία εμπλοκή με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και βέβαια θα είναι και η καλύτερη απάντηση, εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, για όλους αυτούς που εμπλέκανε προγενέστερους ή μεταγενέστερους υπουργούς Εσωτερικών, μόνο και μόνο για να χρησιμοποιήσουν μία συγκεκριμένη υπόθεση με ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, όπως τέλος πάντων θ’ αποφασιστεί από τις αρμόδιες Αρχές, να την εμπλέξουν με την επιστολική ψήφο ή συνολικά με κάποιο κόμμα ή με κάποιον υπουργό.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οπότε, είστε ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυρίας Κεραμέως; Της έχετε εμπιστοσύνη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την κυρία Κεραμέως. Η αλήθεια είναι ότι αν περάσει βδομάδα που να ―έτσι μεταξύ σοβαρού κι αστείου― μη ζητήσει την παραίτησή της η αντιπολίτευση, θ’ ανησυχήσουμε ότι κάτι συμβαίνει! Η κυρία Κεραμέως αποδεικνύεται, και με βάση και τα όσα κατατίθενται ―μένει να δούμε τα τελικά πορίσματα, δεν προδικάζουμε― ότι δεν έχει καμία σχέση ούτε χρονικά, ούτε καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και σκεφθείτε, μάλιστα, ότι επιτέθηκαν στην υπουργό Εσωτερικών, γιατί είπε το αυτονόητο, όταν έγινε το θέμα της διάρρηξης, «φερόμενη διάρρηξη». Δηλαδή, πάρα πολύ σωστά, ένα μέλος της Κυβέρνησης, ένας εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας, δεν κάνει τον ανακριτή ή τον εισαγγελέα και χρησιμοποιεί πολύ προσεχτικές διατυπώσεις για μία υπόθεση η οποία διερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές και από τη Δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Με σοβαρότητα, χωρίς να προδικάζουμε τις εξελίξεις και να περιμένουμε τα επίσημα πορίσματα των Αρχών.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί, πάντως, ότι πουλήσατε τα δεδομένα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ διολισθαίνει σ’ έναν επικίνδυνο δρόμο πολλές φορές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεταξύ δύο στελεχών του, της κυρίας Λιακούλη και του κυρίου Μάντζου, η οποία ―έχω εδώ την ανακοίνωσή της, Μετά την είδηση ότι η διάρρηξη φαίνεται να είναι «σκηνοθετημένη», ο κύριος Μάντζος είπε ότι «δεν υποκαθιστά το ΠΑΣΟΚ τη Δικαιοσύνη και τις Αρχές», αλλά η κυρία Λιακούλη βγάζει νέα Ανακοίνωση, σε προσπάθεια να συγκαλύψει την πρώτη αντίδρασή της, με την οποία αναιρεί τα λεγόμενα του κυρίου Μάντζου. Δηλαδή, βλέπουμε δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Εν συντομία, πριν ακόμα ολοκληρωθούν τα πορίσματα και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και της ΕΛ.ΑΣ, βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να αυτοαναιρείται από τις διαφορετικές δηλώσεις στελεχών, οι οποίες, μάλιστα, βασίζονται σε αναληθή δημοσιεύματα. Δεν ισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα και θα σας πω κάτι. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το είχαμε συνηθίσει, αλλά το να ακούμε το ΠΑΣΟΚ -που μας χωρίζουν πολλά, πολιτικά έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, και περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ μία υπεύθυνη αντιπολίτευση- πριν καλά καλά δει τα πορίσματα της Αρχής Προστασίας, είτε για τη μία, είτε για την άλλη υπόθεση, πριν καλά καλά δει τα πορίσματα της ΕΛ.ΑΣ, για τη φερόμενη διάρρηξη, να διατυπώνει κρίσεις και να αποδίδει πολιτικές ευθύνες στην καθ’ ύλην αρμόδια υπουργό, μόνο και μόνο για να βιαστεί να κάνει αντιπολίτευση, αυτό το πράγμα δεν το περιμέναμε, ειλικρινά. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Όταν υπάρχει κάτι επίσημο, προφανώς η αντιπολίτευση, αν θεωρεί ότι προκύπτουν ερωτήματα, οφείλει να τα θέσει και η Κυβέρνηση οφείλει ν’ απαντήσει. Αλλά, μέχρι τότε, νομίζω ότι όλο αυτό δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό και είναι και άχαρος αυτός ο διάλογος.
Ευχαριστώ πολύ.