Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Α. Παραδικαστικό κύκλωμα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιχειρηματία κ. Σάμπυ Μιωνή, πριν από λίγο, κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αντίγραφο συνομιλίας του με τον πρώην Υπουργό Επικρατείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Νίκο Παππά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή:
1ον. Ο κ. Παππάς φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου και επίσης φέρεται να δηλώνει ο κ. Παππάς ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά» και μάλιστα «πολλά λεφτά».
2ον. Επιβεβαιώνεται η από 26 Φεβρουαρίου 2020 δήλωση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι συναντήθηκε το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην Υπουργό κ. Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία κ. Σάμπυ Μιωνή. Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή δύο Υπουργοί «συζητούσαν» με επιχειρηματία για… «εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις». Κορυφαίοι Υπουργοί δηλαδή, συζητούσαν για υποθέσεις που βρίσκονταν ενώπιον της Δικαιοσύνης!
3ον. Ο κ. Νίκος Παππάς ζήτησε από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο κ. Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, τότε Aρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινού Πρωθυπουργού.
Αν όσα περιγράφονται σε αυτή την ανακοίνωση και στο σχετικό υλικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής είναι πραγματικά, τότε βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους. Φαίνεται μάλιστα ότι ο τότε Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους. Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών, το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας. Αδιανόητη για την περίοδο της Μεταπολίτευσης.
Κάποιοι δεν ενδιαφέρονταν για να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, να συγκροτήσουν παρακράτος, να γίνουν καθεστώς, να ελέγξουν όλους τους «αρμούς της εξουσίας», όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας. Και ο κ. Παππάς, πρώην Υπουργός Επικρατείας, φαίνεται τώρα να επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του παρακράτους. Και ο κ. Τσίπρας; Πρωθυπουργός ήταν. Γνώριζε για όλα αυτά; Οφείλει να απαντήσει σήμερα.
Β. Επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας
Η χώρα ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα της στην πορεία για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Την 1η Ιουλίου ανοίγουν για πτήσεις από το εξωτερικό όλα τα αεροδρόμια της χώρας και είμαστε καθόλα έτοιμοι να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας. Διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια σαφώς μικρότερη πίτα και στέλνουμε μήνυμα για ένα ευχάριστο καλοκαίρι σε μια ασφαλή χώρα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες και η Πολιτική Προστασία παίρνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας. Εκπτώσεις σε ζητήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή δεν γίνονται.
Όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στην Πανομογενειακή τηλεδιάσκεψη Ελλήνων Ομογενών Ιατρών με θέμα την «εξάλειψη του κορονοϊού», «η Ελλάδα είναι ασφαλής. Οι γιατροί μας και το Κράτος έχουν πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πολιτών, αλλά και των επισκεπτών της χώρας μας. Η οικονομία μας έχει ξεκινήσει και ο Τουρισμός μας κάνει τα πρώτα οργανωμένα του βήματα. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας μας επιτρέπει να ελέγχουμε την κατάσταση σε όλη την επικράτεια, ενώ ειδικά σχέδια έχουν καταστρωθεί, ώστε να εντοπίζεται, να ιχνηλατείται και να αντιμετωπίζεται κατάλληλα και γρήγορα κάθε ενδεχόμενο κρούσμα».
Γ. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Όπως γνωρίζετε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνήλθε με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή, δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Έτσι το βασικό θέμα που απασχολεί τις ευρωπαϊκές ηγεσίες -η έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης- παραπέμφθηκε στην επόμενη Σύνοδο που θα γίνει στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και ζήτησε να διατηρηθούν ως έχουν το ύψος του συνολικού ποσού, η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων, αλλά και η κλείδα κατανομής. Υπογράμμισε ότι «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», τόνισε ότι «έχουμε ραντεβού με την ιστορία» και προειδοποίησε πως εάν η ευρωπαϊκή αντίδραση δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται, θα φέρουν στην Ευρώπη κοινωνική αναταραχή και άνοδο του λαϊκισμού.
Δ. Στήριξη της πραγματικής οικονομίας
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση εντείνει την προσπάθεια, που ανέπτυξε από την πρώτη στιγμή, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Με στόχο να κρατηθεί αλώβητος ο παραγωγικός ιστός και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, έτσι ώστε όλοι μαζί να βρεθούμε, το συντομότερο δυνατό, όρθιοι στο δρόμο της ανάκαμψης. Ανάμεσα στα εργαλεία που προσφέρονται την ώρα αυτή ή καταρτίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα επισημαίνονται:
1ον. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση -που ήδη ολοκληρώθηκε- συμμετείχαν 52.494 επιχειρήσεις που έλαβαν συνολικά 602 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό 94% οι επιχειρήσεις που ενισχύονται από το πρόγραμμα έχουν μέχρι 20 εργαζόμενους, είναι δηλαδή κυρίως μικρές επιχειρήσεις.
Το 86% του συνόλου έχουν από 1 έως 50 εργαζόμενους και πήραν το 80% των πόρων που διατέθηκαν. Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, πρόκειται να διατεθεί 1,4 δισ. ευρώ και να ενισχυθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ήδη μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, έχουν κάνει ήδη αίτηση περίπου 47.000 επιχειρήσεις
2ον. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Ήδη -όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα- έχουν εγκριθεί και προωθηθεί στις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ. Καλούνται τώρα οι τράπεζες να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και την εκταμίευση των ποσών. Είναι προς το συμφέρον τους και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.
3ον. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου. Παρέχει εγγύηση, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης και πρόκειται να στηρίξει νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.
4ον. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, που ήδη βρίσκεται στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Στόχος είναι να ενισχυθούν όσοι βρίσκονται στο ξεκίνημα της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Δικαιούχοι θα είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είτε θέλουν να προχωρήσουν στη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, είτε ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε θέλουν να εκπαιδευτούν για να μπουν στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι θα είναι επίσης τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
5ον: Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία. Η έκπτωση αυτή επεκτείνεται, με το ίδιο νομοσχέδιο, και για τον Ιούνιο.
6ον. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, όλους τους μήνες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Στη διευκόλυνση αυτή προστίθεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η αποπληρωμή των οφειλών αυτών θα ξεκινήσει το 2021 και μπορεί να γίνεται είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, γύρω στο 2,5%, πολύ λιγότερο από το μισό αυτού που ισχύει σήμερα για τις 24 δόσεις.
7ον. Η επιδότηση του επιτοκίου όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
8ον. Η μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, την οποία ήδη επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, και, σε κάθε περίπτωση, θα είναι γενναία.
Ε. Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα
Υπογραμμίζεται ότι με διττό στόχο τη στήριξη της τουριστικής μας βιομηχανίας και την ανακούφιση των πιο αδύναμων νοικοκυριών έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους». Αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής των παρόχων στο πρόγραμμα και στις 29 Ιουνίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους -μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr- η οποία θα λήξει στις 5 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει φέτος προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ – τριπλάσιο σε σχέση με πέρσι- και θα καλύψει 300.000 δικαιούχους υπερδιπλάσιους σε σχέση με πέρσι.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ οι συντάξεις του Ιουλίου θα καταβληθούν -όπως και τους προηγούμενους μήνες- σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον Ο.Τ.Ε.), θα καταβληθούν ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ τους σήμερα και στις 24 Ιουνίου.
Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΤΑΑ), θα καταβληθούν στις 26 Ιουνίου. Οι συντάξεις του Δημοσίου, των τέως Ν.Α.Τ., ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-Μ.Μ.Ε. και Δ.Ε.Η. θα καταβληθούν στις 29 Ιουνίου.
Λίγο αργότερα, στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε περίπου 250.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά 8 μηνών των επικουρικών συντάξεων, ενώ στο τέλος Ιουλίου για πρώτη φορά θα πληρωθούν μαζί κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

AM. KATZOY: Κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες στον Τύπο -και μάλιστα σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας- πως ο κ. Αντώνης Σαμαράς απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό για να μπλοκάρει τον ανασχηματισμό. Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στις συγκεκριμένες πληροφορίες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είχα απαντήσει και την Παρασκευή σε μία παρόμοια ερώτηση. Ήταν πραγματικά απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν εφημερίδες που έχουν μια κεντροαριστερή πολιτική και στηρίζουν τις θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και από την άλλη εφημερίδες που έχουν την εστία τους στην Κεντροδεξιά να έχουν καρμπόν πρωτοσέλιδα. Επομένως, η μόνη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν τέτοια θέματα. Και φυσικά αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να κατασκευάσουν τέτοια θέματα.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ-Β. ΣΑΜΑΡΑ-ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Παρασκευή πως η Τουρκία επιθυμεί τη συνεργασία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς ερμηνεύει η Κυβέρνηση τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς είμαστε πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Σας παραπέμπω σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού που μιλά για την ανάγκη να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και να μη γίνεται θέμα προς συζήτηση ακόμη και μια επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, όταν υπάρχουν θέματα που μπορούν να συζητηθούν. Για παράδειγμα θέματα, που δεν αφορούν κατ’ ανάγκην μόνο τα εθνικά μας ζητήματα, όπως η πανδημία. Επομένως, είμαστε πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Όμως, στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της. Και με αυτήν την προϋπόθεση εμείς -πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας- είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Τουρκία τη μόνη διαφορά, την οποία έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Η Κυβέρνηση αποδίδει στον Αλέξη Τσίπρα κεντρικό σχεδιασμό, ανοχή ή άγνοια;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αν αναφέρεστε στο θέμα του παρακράτους, δεν είναι μόνο το σημερινό θέμα, το οποίο αφορά την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Είναι και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των προηγούμενων ημερών, που επίσης μιλά για τη δημιουργία ενός παρακράτος. Υπάρχει σχετική απάντηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 20 Ιουνίου. Σας παραπέμπω σε αυτή. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναρωτηθούμε όλοι: Όταν μέσα σε λίγες ημέρες υπάρχουν τόσο σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη παρακράτους, ο τότε Πρωθυπουργός δεν γνώριζε γι’ αυτό; Τον καλούμε να απαντήσει.
ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Σας προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων του ιού, κατά το τελευταίο διάστημα, σε περιοχές, όπως η Θράκη και η Θεσπρωτία; Αλλάζει κάτι ως προς τον κυβερνητικό σχεδιασμό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει από την ημέρα που ήρθη το lockdown ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα και τοπικά, αν χρειαστεί, πράγμα που το έχουμε αποδείξει και στην Ξάνθη, το προηγούμενο διάστημα. Προχωρούμε και σε περιοχές, όπως αυτές στην Ήπειρο, να δρούμε ανάλογα. Αν χρειαστεί, λοιπόν, θα επεμβαίνουμε αποφασιστικά και γρήγορα για να αποφύγουμε τη διασπορά στην κοινότητα. Την ίδια επαγρύπνηση επιδεικνύουμε και σε ενδεχόμενα εισαγόμενα κρούσματα από πτήσεις του εξωτερικού. Σκοπός είναι γρήγορα να απομονώνονται τέτοιου είδους κρούσματα, είτε έρχονται από έξω, είτε αφορούν τοπικές εστίες, ώστε να αποφεύγουμε έτσι τη διασπορά στην κοινότητα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ποιο είναι το σχόλιό σας για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τους δημοσιογράφους.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ένα σποτ, το οποίο απευθύνεται προς τους δημοσιογράφους και τους προσβάλλει βάναυσα. Οι αντιδράσεις που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, μιλούν από μόνες τους.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να εκκινήσει, σε αυτή τη φάση, ένας ελληνο-τουρκικός διάλογος, όπως τον υπαινίχθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Τσαβούσολγου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως απάντησα και σε προηγούμενη ερώτηση χρειάζεται μια έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας. Μετά μπορούμε να συζητήσουμε τη βασική διαφορά που έχουμε εδώ και χρόνια, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Υπάρχει καθαρό χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες εργασίες στο Ελληνικό; Πότε ξεκινούν; Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κωλυμάτων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι πρώτες εργασίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. Σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε, όπως γνωρίζετε, σε κατεδαφίσεις, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για να ακολουθήσει η φάση της κατασκευής. Αυτή τη στιγμή φτάσαμε σε ένα σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι ξεκινούν τα έργα στο Ελληνικό.
Σας ευχαριστώ πολύ.