Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλες και όλους.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη
Με την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πέτυχε τον τριπλό στόχο που είχε θέσει:
1. Ανέδειξε διεθνώς το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, που περιλαμβάνει λιγότερους φόρους και αποβλέπει σε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και υψηλότερη, βιώσιμη, ανάπτυξη.
2. Είχε συζητήσεις, σε θετικό κλίμα, για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακά και παγκόσμια. Για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τα Δυτικά Βαλκάνια, το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
3.Πήρε μέρος σε συζητήσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή.
Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την αποστολή να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο. Με τις πρωτοβουλίες του αναδεικνύει μια Ελλάδα, στην οποία αξίζει να ζει κανείς και να επενδύει. Μια χώρα, που μπορεί να ονειρεύεται ξανά. Μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που γύρισε σελίδα. Μετά από μία εβδομάδα, 36 συναντήσεις, 7 Ομιλίες και 2 συνεντεύξεις, ο Πρωθυπουργός επανατοποθέτησε την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη, ως μια χώρα, αξιόπιστη, σοβαρή και σύγχρονη, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τη μιζέρια.
Είχε συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, απηύθυνε δύο ομιλίες στον Ο.Η.Ε., μία στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα και μία στην 74η Γενική Συνέλευση, ενώ συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες με επίκεντρο το Κυπριακό. Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Ο.Η.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή, ο Πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε σε διαπιστώσεις, ούτε σε γενικόλογη διακήρυξη προθέσεων. Αντίθετα, ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα, όπως η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021 και η από-λιγνιτοποίηση μέχρι το 2028.
Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός είχε, επίσης, συναντήσεις με κορυφαίους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες των Η.Π.Α., όπως ο Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, του πρακτορείου Bloomberg, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ο Στίβ Σβάρτζαν της Blackstone, ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στον κόσμο. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να μιλήσει σε πάνελ, με περισσότερους από 250 υποψηφίους επενδυτές. Μίλησε στη συνάντηση του International Advisory Board του Atlantic Council, στο Bloomberg Global Business Forum, σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations, επίσης της Goldman Sachs, σε γεύμα που παρέθεσε, παρουσία επενδυτών, ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και σε εκδήλωση με επιφανείς επιχειρηματίες της ομογένειας, στο University Club της Νέας Υόρκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, όπως του Ελληνικού, της Cosco και των Σκουριών. Δηλαδή, αυτό που περιμένουν οι επενδυτές, για να πειστούν ότι η νέα ελληνική Κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Η μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων και στα μερίσματα, επίσης, ενισχύει αυτό το μήνυμα.
Στο ίδιο διάστημα, ο Πρωθυπουργός έδωσε δύο συνεντεύξεις σε αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης – στο Bloomberg και στην Washington Post – απευθύνοντας κάλεσμα για επενδύσεις στη χώρα μας.
Μετά από πολλά χρόνια, Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση στην Αστόρια. Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αμερική είναι το νέο σπίτι για τους Έλληνες ομογενείς, αλλά ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς τους βρίσκεται στην Πατρίδα. Επίσης, επανέλαβε ότι με νόμο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, οι Έλληνες του εξωτερικού. που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. θα μπορούν. Επιτέλους. να ψηφίζουν στις εκλογές από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός είχε, επίσης, συνάντηση σε πολύ θερμό κλίμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, είχε σύντομη συνομιλία με τον απερχόμενο Επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την Παρασκευή, καθώς και με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων. Είχε, επίσης, μια σύντομη συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς επίσης, μια επαφή γνωριμίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια, στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, προς τιμή των αντιπροσωπειών των χωρών που συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε..
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, ενώ η χώρα μας βρίσκεται κοντά σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή, παραμένει πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, χωρίς πλήρη σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Τόνισε ότι ενέργειες που επίμονα αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα, υπονομεύουν τη βασική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παρεμποδίζουν σοβαρά τις προσπάθειες προς μια αμοιβαία επωφελή σχέση.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπει τέλος στην παράνομη τουρκική εισβολή και την κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια βιώσιμη λύση, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κατήγγειλε τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τονίζοντας ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύουν τις προσπάθειες του Ο.Η.Ε., για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο αρνητικά λειτουργούν οι τουρκικές ενέργειες και οι δηλώσεις για άνοιγμα των Βαρωσίων, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, καθώς παραβιάζουν κατάφωρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων τους, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό
Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν, εκτενώς, οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας, όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι, πλέον, πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί ενέργειες της Κυβέρνησης σε δύο άξονες: τον εσωτερικό και το διεθνή και συνδυάζει τα παρακάτω μέτρα:
1.Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.
2.Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
3.Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπου 10.000, μέχρι το τέλος του 2020.
4.Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή, όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
5.Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
6.Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος ,από τον Πρωθυπουργό, στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις συγκεκριμένες ενέργειες:
Α. Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο, το οποίο θα παρουσιαστεί, από κοινού, από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
Β. Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γ. Κουμουτσάκου, στην Τουρκία, στις 2-3 Οκτωβρίου 2019, για συνομιλίες για το θέμα, με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών κ. Σοϊλού.
Γ. Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε Τουρκία και Ελλάδα, εντός της εβδομάδας.
Δ. Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης-18ης Οκτωβρίου 2019.
Προς ενημέρωσή σας, σήμερα, ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας, στην Ε.Ε., πρέσβης κ. Ανδρέας Παπασταύρου, θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER). Κατόπιν αυτών, είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είπε προεκλογικά:
-Φυλάσσει τα σύνορα,
-Επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ή απόρριψης ασύλου,
-Αυξάνει τις επιστροφές,
-Κατασκευάζει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Επιπλέον, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου. Οι βασικές αρχές και οι στόχοι αυτού του σχεδίου νόμου, περιγράφονται, αναλυτικά, στη χθεσινή ανακοίνωσή μου για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις
Όπως ξέρετε, η στρατηγική της Κυβέρνησης δίνει έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων, που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Η Διυπουργική Επιτροπή ξεκινά με τη δρομολόγηση τεσσάρων έργων, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα:
1.ΕΡΓΟ COSTA NOPIA – LEPTOS GROUP: Αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου», που θα υλοποιηθεί σε ακίνητο ,που βρίσκεται στον νοτιοανατολικό μυχό του κόλπου της Κισσάμου. Το συνολικό κόστος του έργου, κατά την εκτίμηση του φορέα της επένδυσης, ανέρχεται στα 303 εκατομμύρια ευρώ.
2. ΕΡΓΟ TOY ΟΜΙΛΟΥ ΒΙΟΧΑΛΚΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ, ΙΑΤΡΙΚΟΥ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ»: Αφορά την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου, στον Ελαιώνα Ταύρου Αττικής, ιδιοκτησίας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΑΕ, προϋπολογισμού 117 εκατομμύρια ευρώ.
3. ΕΡΓΟ «ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 177MW», ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ: Αφορά την ανάπτυξη, συνολικά 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από ΑΠΕ, στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας, εκ των οποίων 11 φωτοβολταϊκοί και 5 αιολικοί σταθμοί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 172 εκατομμύρια ευρώ.
4. ΕΡΓΟ «CONSORTIUM SOLAR POWER»: Αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW», που θα χωροθετηθούν σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Το συνολικό κόστος του έργου, ανέρχεται στα 214 εκατομμύρια ευρώ.
Και έπεται συνέχεια.
Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός παρευρέθη, σήμερα, το πρωί, στα εγκαίνια του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Αύριο, Τετάρτη, 2/10/, θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Διοικητή της Ε.Κ.Τ. κ. Μάριο Ντράγκι. Το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Βοιωτία, όπου, αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνει στις επενδύσεις και την καθαρότερη ενέργεια, θα κάνει τη «θεμελίωση» του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου Μυτιληναίου, στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου.
Την Πέμπτη, 3/10, το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα παρακολουθήσει μέρος της άσκησης «Παρμενίων».
Το μεσημέρι της Παρασκευής, 4/10, θα συναντηθεί με τον Επίτροπο της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί και το απόγευμα με τους Υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, κ.κ. Καστανέρ και Ζεεχόφερ, αντίστοιχα. Στις 8 το βράδυ, θα μιλήσει στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που ανοίγει τις εργασίες του, με τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας.
Το Σάββατο, 5/10, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., κ. Pompeo, o οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας.
Τέλος την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στις 7 και 8 Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Αίγυπτο, για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θα ήθελα να μας πείτε πώς ακριβώς εννοείται τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος και ιδίως σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Τι είναι ακριβώς αυτό που θα ζητήσει η Ελλάδα από τους εταίρους;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχει πει, στο παρελθόν, ο Πρωθυπουργός ότι η συμμετοχή στη Σένγκεν δε σημαίνει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Επομένως πρέπει να υπάρχει ένας δίκαιος καταμερισμός του βάρους που σηκώνουν οι χώρες υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες χώρες του Νότου -Ισπανία, Ιταλία- σε σχέση με το βάρος που δέχονται προσφυγικών και, εσχάτως, κυρίως μεταναστευτικών ροών. Άρα χρειάζεται μια συντονισμένη δράση και να σκεφτούμε λύσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που έχει αλλάξει τη μορφή του από προσφυγικό κυρίως πρόβλημα, σε μεταναστευτικό.
Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα βάλουμε το θέμα της ποσόστωσης σε σχέση με τον πληθυσμό για να κρατήσει η Ελλάδα; Και, αν αυτό συμβεί, θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα δούμε όλα τα θέματα όταν συζητηθούν. Δεν θέλω να προκαταλάβω κανέναν. Πάμε για μία ανοιχτή συζήτηση σε ένα τοπίο που αλλάζει και θέλουμε να μιλήσουμε με τους εταίρους μας. Οι πρώτες συζητήσεις που έχουμε κάνει στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, δείχνουν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια καλύτερη κατανομή.
Γ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Σε σχέση με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας θεωρεί η Κυβέρνηση ότι αυτή αποτελεί επαρκές πλαίσιο για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος και την αυστηροποίηση, όπως προέκυψε και από τις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου; Και αν όχι, υπάρχουν πρωτοβουλίες που προτίθεστε να πάρετε στη λογική της αναθεώρησής της και σε ποια θέματα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το βασικό πρόβλημα με την Κοινή Δήλωση της Ε.Ε.-Τουρκίας είναι ότι, από το 2016 που υπεγράφη, δεν εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις δύο πλευρές. Όσον αφορά την τουρκική πλευρά έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να ελέγξει τα δίκτυα των διακινητών. Αναφορικά με την ελληνική πλευρά, οι πολύ μικρές επιστροφές δείχνουν ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα ή τη θέληση, στην προηγούμενη διακυβέρνηση, να επιστρέψουμε αυτούς που θα έπρεπε να επιστρέφονται στην Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση.
Εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα φυλάξουμε τα σύνορα και όσον αφορά αυτούς που πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες επιστροφής. Για αυτό έχουμε βάλει έναν φιλόδοξο στόχο: Περίπου να πενταπλασιαστούν οι επιστροφές μέσα στο χρονικό διάστημα των επόμενων 14 μηνών σε σχέση με το πενιχρό αποτέλεσμα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης. Αν αυτή δεν είναι επαρκής τότε μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο.
ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο είχαμε κάποια διαφοροποίηση στη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς περιμένουμε να δούμε, μετά τη συνάντηση -η οποία όπως ξέρετε έγινε σε καλό κλίμα- δύο απτές ενέργειες από την Τουρκία, οι οποίες να δείχνουν ότι, πέρα από το καλό κλίμα, υπάρχουν και ενέργειες που το υποστηρίζουν για να προχωρήσουμε σε μία καλύτερη σχέση στο μέλλον. Και ποιες είναι αυτές;
Όπως πολύ σωστά λέτε, οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία πρέπει να μειωθούν. Είχαμε το χρονικό διάστημα των προηγούμενων ημερών αρκετά αυξημένες ροές, στα ίδια περίπου επίπεδα που είχαμε και πριν την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη. Τις τελευταίες δύο τρεις ημέρες φαίνεται μία κάμψη. Περιμένουμε να δούμε αυτό να παγιώνεται. Θα είναι καλό να παγιωθεί μία χαμηλότερη ροή από την Τουρκία προς εδώ. Επαναλαμβάνω ότι η δέσμευση της Τουρκίας δεν αφορά μόνο την κίνηση από τις ακτές της προς τα ελληνικά νησιά. Αφορά τον έλεγχο στην ενδοχώρα, τον έλεγχο στις ακτές και την προσπάθειά της να επιστρέφει και σκάφη που έχουν ξεκινήσει από τα δικά της χωρικά ύδατα για να γυρνάνε πίσω σε εκείνη πριν φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορούν τη θάλασσα, την ΑΟΖ, αλλά και -κυρίως ενόψει και των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε.- το ζήτημα των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων, ώστε να φτάσουμε στην επανέναρξη των συζητήσεων. Περιμένουμε να το δούμε. Είναι θέμα ημερών οι πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε.. Θα δούμε την τουρκική στάση και θα την αξιολογήσουμε.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς θα λειτουργούν αυτά τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι κάτι καινούργιο, τα είχαμε και στο παρελθόν. Το βασικό ζήτημα είναι ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και δεν μπορούν να είναι σε ανοιχτές δομές ή για όσους έχει προκύψει καταφανώς ότι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα χωρίς να δικαιούνται της προστασίας που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα είναι στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Θα ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Θα υπάρχει έτσι ένας σημαντικός βαθμός αποτροπής για όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, όπως έχει δείξει και η εμπειρία του 2013-2014, είναι και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Θα υπάρχουν φύλακες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στα προαναχωρησιακά κέντρα, νομίζω ότι είναι σαφές.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και τι θα κάνει με αυτούς μετά η Κυβέρνηση; Δηλαδή θα συσσωρευτούν κάποιοι άνθρωποι, τους οποίους οι χώρες προέλευσης δεν θα τους παίρνουν πίσω γιατί έχουν χάσει τα χαρτιά τους κλπ. Τι θα τους κάνει η Κυβέρνηση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σας είπα ότι είναι ένα πλέγμα πρωτοβουλιών μιας νέας αντίληψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν ροές στον βαθμό που υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Άρα αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα. Να τις σταματήσουμε φυλάσσοντας τα σύνορά μας και εφαρμόζοντας την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Το άλλο είναι ότι δεν μπορεί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, να έχουν το ίδιο καθεστώς με αυτούς που έχουν το καθεστώς προστασίας. Αυτή η ισοπέδωση, αυτό το στοίβαγμα μεταξύ των δύο κατηγοριών δημιούργησε τα προβλήματα, που όλοι σήμερα βιώνουμε.
ΑΜΠΝΤΕΛ ΣΑΤΑΡ ΜΠΑΡΑΚΑΤ: Για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, την άλλη εβδομάδα: Αυτή είναι η έβδομη συνάντηση μεταξύ αρχηγών – κρατών των τριών χωρών. Υπάρχει κάτι περισσότερο να μας πείτε ή κάτι συγκεκριμένο που θα συζητήσει ο κ. Μητσοτάκης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα ήθελα να σας παραπέμψω στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του, που προετοιμάζουν τη συνάντηση. Δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε χθεσινή του αναλυτική ανακοίνωση, αφού απαντάει ή αποδομεί -αν θέλετε- την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείο προς σημείο, καλεί σε κάθε σημείο τον ΣΥΡΙΖΑ, αν συμφωνεί, να συνεργαστεί -μιλάω για το μεταναστευτικό φυσικά- για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κυρία Γεννηματά, και το ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι θα σταθούν σε κάθε θετικό μέτρο δίπλα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το εθνικό πρόβλημα. Έχει η Κυβέρνηση πρόθεση να λάβει μια πρωτοβουλία, ώστε να χαραχθεί εθνική γραμμή για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Με συναντήσεις, ενδεχομένως, πολιτικών αρχηγών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού αυτή τη στιγμή να κινηθεί σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Αυτό, όμως, που έχει σημασία, είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης*, πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες. Και ενδεχομένως αυτή να είναι μία πτυχή του θέματος, που θα συζητηθεί με αφορμή αυτές τις συναντήσεις. Αυτό μένει να το δούμε τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς, οι πρώτες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με μια νέα αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα αυτό, φαίνεται να είναι αρνητική και νομίζω ιδεοληπτική.
*(Εκ παραδρομής στον προφορικό λόγο έγινε αναφορά σε συναντήσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αντί των συναντήσεων με τους Πολιτικούς Αρχηγούς για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων ψηφοφόρων που ήδη έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός).
Σ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είχατε πει από τη Νέα Υόρκη ότι θα κάνει κύκλο συναντήσεων για το θέμα με την ψήφο των ομογενών. Θα είναι ευρύτερος, θα αφορά και τα άλλα θέματα της Αναθεώρησης του Συντάγματος ή θα είναι ξεχωριστές συναντήσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι όλα αυτά τα ζητήματα τίθενται αυτή την περίοδο την ώρα που ανοίγει η νέα Κοινοβουλευτική περίοδος στη Βουλή και θα συζητηθούν. Σε ό,τι αφορά το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουμε πει ότι είναι πρόθεσή μας να εξασφαλίσει 300 ψήφους και όχι 200. Στο πλαίσιο αυτό, νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα είδος ευρύτερης συναίνεσης. Στα άλλα μεγάλα ζητήματα, μένει να το δούμε.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια χθεσινή δήλωση του στελέχους του ΔΝΤ, του Poul Thomsen, η οποία αναφέρεται στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ότι υπερέβη τα εσκαμμένα, όσον αφορά στα πλεονάσματα, προκειμένου να δείξει ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για αυτό.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Thomsen. Μπορεί να τις σχολιάσει ή ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Χαρίτσης, αν το επιθυμούν. Νομίζω, όμως, ότι είναι άλλη μία επιβεβαίωση -αν θέλετε τη δική μου άποψη- αναφορικά με τη συνειδητή πολιτική επιλογή εξόντωσης της μεσαίας τάξης, τα προηγούμενα χρόνια, με την υπερφορολόγηση, για να επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι -που είχαν χαρακτηριστεί ως εξοντωτικά υψηλοί- των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Θ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μιλήσατε σήμερα πάλι για την ανάγκη δίκαιου καταμερισμού των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.. Η αλλαγή του δόγματος της πολιτικής της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, όταν εσείς ως Κυβέρνηση βγαίνετε και λέτε χθες ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει προσφυγικό ζήτημα, αλλά μεταναστευτικό, δεν αδυνατίζει το αίτημα; Γιατί φαντάζομαι στο επίπεδο της διεθνοποίησης, μία πτυχή είναι και ο δίκαιος καταμερισμός. Και μία δεύτερη πτυχή σε αυτό το ερώτημα: Στις ασφαλείς χώρες, στις οποίες αναφέρεστε για επιστροφές μεταναστών, αναφέρεστε στην Τουρκία, υπάρχει κάποια άλλη χώρα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δύο σκέλη και στην απάντησή μου. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, σημασία δεν έχει τόσο ο χαρακτηρισμός, αλλά η πραγματικότητα. Το να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και να μην βλέπουμε την πραγματικότητα, δεν είναι μια πολιτική που μπορεί να σε πάει πολύ μακριά. Επομένως αυτό που θέλουμε εμείς, είναι μια κατανόηση του προβλήματος, μια ειλικρινής συζήτηση με τους εταίρους μας, έτσι ώστε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να σχεδιάσουν την πολιτική τους απέναντι σε ένα πρόβλημα που άλλαξε υφή. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο: Όσον αφορά τις ασφαλείς χώρες, είναι πολύ πρώιμο αυτή τη στιγμή να σας πω ποιες είναι αυτές και δεν θα θέλαμε να το κάνουμε πριν καταλήξουμε σε μία λίστα. Ξέρετε ότι στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια, η οποία δεν καρποφόρησε ή κάπου πάγωσε, να γίνει αυτό σε επίπεδο Ε.Ε.. Έχουν γίνει εθνικές προσπάθειες σε άλλες χώρες, έχουν καταρτιστεί τέτοιες θετικές -ας τις πούμε- λίστες σε επίπεδο μεμονωμένων κρατών – μελών. Όταν θα είμαστε κι εμείς έτοιμοι θα το ανακοινώσουμε, αλλά όχι προηγουμένως, για ευνόητους λόγους. Αλλά να ξέρετε ότι είναι ένα θέμα, το οποίο σχετίζεται και με την ταχύτητα των επιστροφών, αλλά -και κυρίως- και με την αποτροπή της δράσης των διακινητών, στη χώρα από την οποία θα θέλουν να φέρουν αυτούς τους ανθρώπους.
Χ. ΚΛΕΙΣΙΩΤΗ: Σε ό,τι αφορά την ψήφο των ομογενών. Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να συναντήσεις τους αρχηγούς των κομμάτων; Κι αν ναι, πότε θα γίνει αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχει πει ο ίδιος ότι θέλει να δει τους Αρχηγούς όλων των πολιτικών Κομμάτων, για να συζητήσουν για αυτή την πρωτοβουλία.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο ίδιο. Θέλετε 300 ψήφους, λέτε, για την ψήφο των ομογενών. Όμως, ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει δική του πρόταση, που δεν συμπίπτει με τη δική σας. Θέλω να ρωτήσω, εάν θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Και δεύτερον, αν βλέπετε αντίστοιχα συναίνεση με το ΚΙΝΑΛ στο θέμα αυτό.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα επιδιώξουμε κάθε δυνατή συναίνεση για αυτό το θέμα. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια βασική υποχρέωση του Κράτους, να κάνει αυτό που επιβάλλει το Σύνταγμα. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο της μόνιμης διαμονής του. Είναι ένα ύψιστο δικαίωμα στη Δημοκρατία. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Μακάρι να υπάρξουν συναινέσεις. Εμείς θα τις επιδιώξουμε.
ΣΟΝ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ στη Νέα Υόρκη και ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ποια είναι η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, την υποστηρίζει; Πιστεύετε ότι πρέπει να πάρει ημερομηνία τώρα, σε 20 μέρες; Και μια δεύτερη ερώτηση: Εάν στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, συζήτησαν για κάποια επίσκεψη του κ. Ζάεφ στην Αθήνα ή του κ. Μητσοτάκη στα Σκόπια.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός και όπως ενημερώσαμε -με τις ανακοινώσεις μας εκεί- τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός είχε και συναντήσεις με Πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, με αρκετές από αυτές τις χώρες. Ένα θέμα, όμως, το οποίο πρέπει να εξεταστεί, είναι με ποιο ρυθμό και αν θα προχωρήσουν όλες αυτές οι χώρες μαζί. Φαίνεται, αυτή τη στιγμή, να επικρατεί μια άποψη στη Ευρώπη, που να θέτει ως βασική προϋπόθεση να προχωρήσουν μαζί οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Μένει να το δούμε αυτό να παίρνει σάρκα και οστά στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τις συζητήσεις των ηγετών και μετά θα μπορώ να σας πω περισσότερα.
Όσον αφορά τις επισκέψεις, ακόμα είναι πρώιμο να το πει κανείς αυτό, αν και ξέρετε ότι ο κ. Ζάεφ επισκέπτεται πολύ συχνά τη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επανέρχομαι στο θέμα της ψήφους των απόδημων. Έχει κατατεθεί, ήδη, από το ΣΥΡΙΖΑ μια πρόταση, με την οποία διαφωνείτε. Και ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη τη χαρακτήρισε, μάλιστα, προσβλητική και αντισυνταγματική. Με δεδομένο ότι θα υπάρξουν, όμως, αυτές οι συναντήσεις, αλλά και ότι χρειάζονται τουλάχιστον 200 ψήφοι για να εγκριθεί ο νόμος, όχι για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, όπως είναι με την κατάργηση της απλής αναλογικής, σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση, ένα περιθώριο να γίνει δεκτή κάποια από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή ενδεχομένως του ΚΙΝΑΛ προς αυτή την κατεύθυνση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει διατυπωθεί, είναι προσβλητική και αντισυνταγματική. Άρα, βάση εκεί δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα πολιτικά κόμματα, με τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να βρούμε έναν κοινό παρανομαστή. Και ελπίζω και ο ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει αυτή την πρώτη του -ίσως, πρώιμη, ίσως όχι τόσο καλά επεξεργασμένη- πρόταση και να προσχωρήσει σε μια πιο λογική συζήτηση, ώστε να μην θίγονται συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών που ψηφίζουν.
ΘΟΔ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ: Να επανέλθω στη Νέα Υόρκη. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Χασίμ Θάτσι. Είναι η πρώτη σε επίσημο επίπεδο, συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Κοσσόβου. Τι ακριβώς συζητήθηκε; Δεύτερο ερώτημα: Τι απάντησε ο Πρωθυπουργός στο αίτημα του Σέρβου Προέδρου να μην αλλάξει θέση η Ελλάδα και να μην αναγνωρίσει το Κόσσοβο. Και τρίτον, αν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για να ενταχθούν στην Ε.Ε., συμπεριλαμβάνεται και το Κόσσοβο.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο θέμα που θίγετε, η Ελλάδα -όπως είπα και στην εισαγωγή- είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση που γυρίζει σελίδα και συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις που την αφορούν. Και φυσικά, μας αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια. Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις του Κοσσόβου με τη Σερβία, είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει πρώτα οι δύο αυτές πλευρές να βρουν μια κοινή συνισταμένη και μετά, είμαστε εμείς εδώ να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων. Αλλά, προϋπόθεση για να προχωρήσουμε παρακάτω, είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δύο μερών.
ΘΟΔ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ: Συγγνώμη, δεν απαντήσατε στο τρίτο ερώτημα. Το Κόσσοβο, το συμπεριλαμβάνετε στα Δυτικά Βαλκάνια ή όχι, προς ένταξη;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπό την προϋπόθεση να έχουν προχωρήσει τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως όλοι καλά καταλαβαίνουμε, μεταξύ των δύο μερών.
ΓΑΒ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Με δεδομένη την ανακοίνωση που κάνατε πριν από λίγο για νέα συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον κ. Μοσκοβισί -όλοι θυμόμαστε ότι ανάλογη συνάντηση υπήρξε προσφάτως- σηματοδοτεί η επανάληψη της συνάντησης αυτής κάτι σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα ή μπορείτε να μας δώσετε κάτι περισσότερο για την ατζέντα; Και μια δεύτερη ερώτηση: Όλοι περίμεναν την επιστροφή του κ. Πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη για το θέμα της Novartis, μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης για παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου από τη Ν.Δ.. Υπάρχει κάτι νεότερο επ΄ αυτού; Συζητήθηκε, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο; Μπορείτε να μας πείτε τι μέλλει γενέσθαι στο προσεχές διάστημα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά τον κ. Μοσκοβισί, είναι η τελευταία επίσκεψη που κάνει ως Επίτροπος στην Αθήνα, οπότε δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία να προχωρήσουμε στην ατζέντα, πέραν όσων γνωρίζετε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με τους δανειστές και εταίρους μας, σχετικά με την αξιολόγηση. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, προς τον Νοέμβριο, που θα έχουμε την έκθεσή τους, θα ξέρουμε πώς έχουμε πάει σε σχέση με την εκπλήρωση όλων όσων έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Εμείς προσπαθούμε αυτούς τους τρεις μήνες να επιταχύνουμε, ώστε να εμπεδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης που υπάρχει στις αγορές και μεταξύ των μεγάλων κρατών της Ε.Ε.. Όσον αφορά το άλλο ζήτημα, είναι θέμα ημερών να προχωρήσουμε στη συζήτηση. Περιμένετε μέχρι αύριο, μεθαύριο, ανακοίνωση.
ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, σε σχέση με την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. Αναμένεται να υπογράψει την αμυντική συμφωνία για τη διευκόλυνση και τη χρήση των αεροδρομίων και των βάσεων. Το ερώτημα είναι, ποια οφέλη περιμένει η ελληνική πλευρά από αυτή τη συμφωνία;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα σας παραπέμψω στις δηλώσεις που ενδεχομένως, κάνουν ο Πρωθυπουργός και ο κ. Πομπέο, μετά τη συνάντηση το Σάββατο. Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω κάτι αυτή τη στιγμή.
Σας ευχαριστώ πολύ.