Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
A. Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά
Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και αναδείξαμε τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εναντίον της γείτονος σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών ενεργειών της. Με οδηγίες του Πρωθυπουργού, έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος είχε επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.
Καταστήσαμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είπαμε, ταυτόχρονα, ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως σε περιόδους έντασης. Είπαμε -και είναι πάγια εθνική θέση- ότι θέλουμε το διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε να υπάρξει -όπως έγινε και με την Ιταλία- οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα, με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. Απαιτείται, όμως, συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό, όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα. Ήδη σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη.
B. Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Με απόφαση της Κυβέρνησης, καταβάλλονται εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους, μέσα στο 2020, τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τρεις λοιπόν λέξεις χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση: Πλήρως, όλους, εφάπαξ. Συγκεκριμένα:
-Πρώτον: Η Κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και έτσι -με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες- βάζει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά τους.
-Δεύτερον: Καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια. Περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά, αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
-Και τρίτον: Πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό 1,4 δισ. ευρώ περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας. Συγκεκριμένα:
-Δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις, σε 500.000 κύριες και 250.000 επικουρικές συντάξεις αναδρομικά.
– Αυξήθηκαν, οι συντάξεις χηρείας, στο 70%, από 50% που ίσχυε.
– Αυξήθηκαν, οι προσωρινές συντάξεις, στο 80%, από 50%.
-Αυξήθηκαν, οι καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται, στο 70%, από 30% που ίσχυε.
– Απαλλάχθηκαν οι αναπηρικές συντάξεις από την εισφορά αλληλεγγύης.
-Ειδικά για τους αγρότες μας, θεσπίστηκε ένα γενναίο πλαίσιο 12 παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων του Ο.Γ.Α..
Είναι φανερό, ότι η Κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της στήριξε το σύνολο των συνταξιούχων.
Και με τη χθεσινή απόφαση για τα αναδρομικά εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Έλαβε υπόψη της την αρχή της αναλογικότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Υιοθέτησε κριτήρια που αφορούν:
– Τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους,
– τη δίκαιη αντιμετώπιση των νέων συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις,
– τη στήριξη των εργαζομένων, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.
Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο, ιδίως για τις νέους μας. Λήφθηκε, επίσης, υπόψη το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού και αφετέρου από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα.
Στηρίξαμε και πρόκειται να στηρίξουμε περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που είδαν απρόοπτη κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, εξαιτίας της πανδημίας. Και παράλληλα, οφείλουμε, μετά τις συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις -όπως τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- να ενισχύσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γ. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό
Η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης. Μπροστά σε όλα αυτά, η Κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους. Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η επέκταση την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους. Σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων και λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ασανσέρ. Απευθύνει ταυτόχρονα ισχυρή σύσταση για την χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και μια υπενθύμιση. Αυτό το καλοκαίρι είναι αλλιώς. Λέμε όχι στο συνωστισμό. Δεν γινόμαστε λιγότερο άνθρωποι, αν αποφεύγουμε αυτή την περίοδο τις κοινωνικές συναθροίσεις. Κρατάμε αποστάσεις, αλλά αγαπάμε το ίδιο, φίλους και γνωστούς, που συναντάμε μετά από καιρό. Τηρούμε σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Κερδίσαμε την πιο δύσκολη μάχη, όχι ακόμη τον πόλεμο. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.
Δ. Οικονομία
Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε παραπάνω από 100.000 ευρωπαίους συμπολίτες μας και βύθισε την Ευρώπη στη βαθύτερη οικονομική ύφεση της ιστορίας της. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι μια απλή αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση. Σπάει ένα πολιτικό ταμπού. Γιατί η κυοφορία τόσων μηνών διαπραγμάτευσης γέννησε ένα Ταμείο 750 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του κοινού προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γέννησε δηλαδή νέα ευρωπαϊκά όπλα. Και η Πατρίδα μας, ισότιμα, μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη πυρός. Για να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την κρίση. Για να πετύχουμε δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και ανάταση της κοινωνίας. Για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Η οικονομική δύναμη πυρός που παρέχουν το Ταμείο Ανάκαμψης και το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου, αθροίζεται σε περίπου 72 δισ. ευρώ. Περίπου 19 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις, 13 δισ. δάνεια και σχεδόν 40 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027. Και βέβαια, οι όροι εκταμίευσης είναι ίδιοι και για τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τους πόρους αυτούς δεν θα τους σπαταλήσουμε, θα τους επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Αποτελεί, λοιπόν, μείζονα πρόκληση, και συνάμα ιστορική ευκαιρία, να διαμορφώσουμε ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση. Να θεμελιώσουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. Να αναπροσαρμόσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας στις ανάγκες της εποχής που έρχεται και να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που υποσχεθήκαμε στους Έλληνες με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Να μειώσουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, που έβαζαν φρένο στην πραγματική οικονομία και τροφοδοτούσαν την παραοικονομία. Να φέρουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς.
Σημαντικό ρόλο στο σχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε, θα έχουν οι εμβληματικές πρωτοβουλίες γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες οι οποίες αποτελούν και εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε ήδη τις προτάσεις και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Έτοιμοι να ακούσουμε, το επιστημονικό δυναμικό της Πατρίδας μας, τους παραγωγικούς φορείς, τον κόσμο της εργασίας, τις πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να καταθέσουν συγκροτημένες προτάσεις και, βεβαίως, τις κατευθυντήριες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε μία συνεκτική εθνική πρόταση, την οποία και θα καταθέσουμε προς έγκριση στα ευρωπαϊκά όργανα. Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσουμε οι Έλληνες ενωμένοι την πρωτοφανή φετινή κρίση. Για να αναγεννηθούν οι προσδοκίες των πολιτών. Για να θεμελιωθεί η πορεία που οραματιζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα.
Ε. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
-Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Μάτι. Συναντήθηκε με κατοίκους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής και άκουσε τις απόψεις τους για τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό του Ματιού που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Η μεγάλη μας πρόκληση», τόνισε ο Πρωθυπουργός, «είναι να ξαναφτιάξουμε την περιοχή αυτή πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν. Και για να το κάνουμε, χρειαζόμαστε ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο».
Αιχμή των συζητήσεων ήταν οι νεότερες παρεμβάσεις που δρομολογούνται: Η αξιοποίηση δύο οικοπέδων για την εξυπηρέτηση αναγκών της τοπικής κοινωνίας, αφενός για κατασκευή πρότυπου συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας, που θα διατεθεί σε άστεγους πυρόπληκτους, και αφετέρου για τη δημιουργία ενός άλσους, που θα αποτελεί επίσης πάρκο μνήμης. Τα έργα αυτά θα γίνουν με την αξιοποίηση δωρεάς συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία και Κύπριους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε και το σημείο όπου σχεδιάζεται η κατασκευή των κοινωνικών εστιών, κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνος, σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων η οποία παραχωρήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδας για τις ανάγκες πυρόπληκτων.
-Αυτή την ώρα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό, υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία συμμετέχουν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, Καθηγητής Επιστήμης των δεδομένων.
-Στις 15:00, ο Πρωθυπουργός, θα παραστεί στη Βουλή, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, όπου θα απευθύνει ομιλία στο Σώμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
-Τέλος, αύριο Παρασκευή 31 Ιουλίου, στις 11:00 το πρωί θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Σχετικά με την τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό που εξελίσσεται τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ήθελα να ρωτήσω αν η Κυβέρνηση, πέραν ενός σεναρίου επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, πιθανώς σε Εκκλησίες και πολυκαταστήματα, εξετάζει και άλλα πιο δραστικά περιοριστικά μέτρα, όπως τμηματικά ή τοπικά lockdown για να αναχαιτίσει την αυξητική τάση των κρουσμάτων.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλα αυτά είναι μέσα στη φαρέτρα μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιθανή εξάπλωση του κορονοϊού. Από την αρχή έχουμε πει ότι αναπροσαρμόζουμε το σχέδιό μας και λαμβάνουμε όποιο μέτρο απαιτείται, έχοντας πάντα υπόψη την εισήγηση των ειδικών, για να αναχαιτίσουμε τον κορονοϊό και να προστατεύσουμε την κοινότητα από τη διασπορά. Στη σύσκεψη που γίνεται σήμερα θέλουμε να δούμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, μετά από την εφαρμογή – εδώ και ένα ικανό πλέον χρονικό διάστημα – του ειδικού αλγορίθμου που έχει αναπτύξει η ομάδα των ειδικών, με τον οποίο αρχικά εντοπίζονται τα πρόσωπα τα οποία υποβάλλονται σε τεστ και μετά ιχνηλατούνται τα ενδεχόμενα κρούσματα. Θέλουμε, επίσης, να δούμε την αποτελεσματικότητα άλλων μέτρων όπως η χρήση μάσκας, καθώς και θεμάτων που σχετίζονται με τον τουριστικό κόσμο. Αυτό που χρειάζεται από εδώ και πέρα να γίνει, καθώς αναμένουμε αύξηση τουριστών στη χώρα μας, είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό στο εσωτερικό, ώστε να τηρήσει όλες τις συμβουλές των ειδικών. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε πάρα πολλούς κλειστούς χώρους αποβλέπει σε αυτή ακριβώς την υπενθύμιση: Ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και πρέπει να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε και την κοινότητα από τη διασπορά.
ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Οι ερωτήσεις είναι οικονομικής φύσεως. Η μία ερώτηση είναι για το θέμα της μείωσης του φοιτητικού ενοικίου, που δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα -δεν ξέρουμε τι έχει γίνει εκεί- και η δεύτερη έχει να κάνει με τις φορολογικές ενημερότητες, δεν έχει βγει η τροπολογία. Ισχύει για τις 28 Αυγούστου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο, όλες οι σχετικές διατάξεις ψηφίστηκαν χθες. Αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση αυτή ενδεχομένως θα σχετίζεται και με το γεγονός ότι είχαμε φέτος μια καθυστέρηση σε όλη τη διαδικασία των εξετάσεων. Πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη μας.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Δύο ερωτήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το όταν η Κυβέρνηση επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σχεδόν παντού γιατί διστάζει να την επιβάλλει στις Εκκλησίες. Και η δεύτερη, αν το Barbaros παραβιάσει την Κυπριακή ΑΟΖ τι θα κάνει η Ελλάδα; Πώς σκοπεύει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, η Κυβέρνηση δεν έχει διστάσει στο παρελθόν να πάρει σκληρές αποφάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Πάντα ακολουθεί τις οδηγίες και τις συμβουλές των ειδικών. Εν προκειμένω για τις εκκλησίες έχει δοθεί από την Επιτροπή Ειδικών η ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας, όχι για υποχρεωτική χρήση της. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε υποχρεωτική χρήση μάσκας θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή της. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν είναι ότι έγινε μία εισήγηση και δεν την ακολούθησε η Κυβέρνηση. Όσον αφορά το θέμα του Barbaros, είμαστε πάντα δίπλα, στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ξέρετε και τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, αλλά σας ενημέρωσα πριν για την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο.
ΔΗΜ. ΚΟΛΟΒΑΤΣΙΟΣ: Υπάρχει πληροφορία για αγορά drones από την Τουρκία. Αν αληθεύει, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να εξάγουμε συμπεράσματα για κάποια νέα μέρα, αλλά να περιμένουμε την έμπρακτη αποκλιμάκωση να συνεχίζεται με συνέπεια και σταθερότητα, όπως είπαμε και πριν. Όσον αφορά το πρώτο, όχι, δεν το επιβεβαιώνουμε.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ο Πρωθυπουργός χθες -και εσείς νωρίτερα- σημείωσε ότι η δαπάνη του 1,4 δισ. ευρώ αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου και δεν υπάρχει περιθώριο για ικανοποίηση πρόσθετων άλλων αιτημάτων. Το ερώτημα που ανακύπτει, είναι: Υπάρχει ζήτημα ρευστότητας με τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς από τη στιγμή που έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2020, δεν θα μπορούσε η Κυβέρνηση να επιστρέψει και τα 3,9 δισ. και -όπως και εσείς είπατε- να ενισχύσει τα θύματα από εδώ και πέρα της υγειονομικής κρίσης περαιτέρω;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά αυτή καθαυτή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: Δεν εφαρμόζουμε μία απόφαση a la carte, ούτε, όπως, ενδεχομένως, θα ήθελε κάποιος να την ερμηνεύσει. Την εφαρμόζουμε κατά γράμμα. Και η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται στις κύριες συντάξεις. Την εφαρμόζουμε πλήρως, δίνουμε τα χρήματα αυτά σε όλους, είτε προσέφυγαν, είτε δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και τα δίνουμε εφάπαξ εντός του 2020. Άρα, το ταμειακό ζήτημα απαντάται ήδη από το γεγονός ότι δίνουμε εφάπαξ τα χρήματα για τα οποία έχουν δικαιωθεί οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι.
Όσον αφορά το τι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντα θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο πώς θα εξελιχθεί στο υγειονομικό πεδίο η κρίση, για να δούμε ποιες θα είναι οι πραγματικές οικονομικές της συνέπειες. Μέχρι τώρα, έχουμε κρατήσει εφεδρείες για να ενισχύουμε συνεχώς και άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αλλά για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να έχουμε σύνεση στη διαχείριση του Ταμείου του Κράτους. Και εσείς στη δική σας εφημερίδα έχετε αναδείξει, για παράδειγμα, την πτώση των εσόδων. Κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα εξελιχθούν τα έσοδα το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν έχουμε μια πολύ δύσκολη τουριστική σεζόν, που όλοι τη βλέπουμε. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, επίσης, εάν θα χρειαστεί μία περαιτέρω αύξηση των δαπανών για να ενισχυθούν συγκεκριμένες κατηγορίες και πόσο θα επηρεαστεί το Ταμείο του Κράτους. Γι’ αυτό κρατάμε εφεδρείες, για να δούμε τι θα κάνουμε. Σε αυτή την περίπτωση, για τους συνταξιούχους, έχουμε εντάξει στον σχεδιασμό μας την εφάπαξ καταβολή των χρημάτων.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, με τα χερσαία σύνορα τι γίνεται; Εννοώ για τους πολίτες από τις γειτονικές χώρες και σας ρωτάω επειδή αύριο νομίζω ότι λήγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και την Τουρκία. Υπάρχει κάποια σκέψη στην Κυβέρνηση ν’ ανοίξουν τα σύνορα, έστω και με αρνητικό τεστ;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο εξετάζεται αυτή τη στιγμή, στη σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα απαντηθεί αυτό το ερώτημα, μετά τη σύσκεψη, όταν θα ολοκληρωθεί. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με διοικητικές αποφάσεις, μέσα από τις ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί και λήγουν τις επόμενες ημέρες, επίσης θα αξιολογηθούν προκειμένου να δοθούν οι σχετικές κατευθύνσεις, για ανανέωση ή και τερματισμό τους.
Ε. ΜΠΕΛΛΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω στον κατάλογο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που ζητάει η Ελλάδα, αν μπορείτε να μας δώσετε μία ιδέα τι κυρώσεις θα είναι; Θα είναι σίγουρα οικονομικές, αλλά τι ακριβώς ζητάμε;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τη λίστα την οποία θα υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Έχει δοθεί σχετική εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο να υποβάλει κατάλογο με πιθανές κυρώσεις, οπότε θα περιμένουμε τη δική του πρόταση κατ’ αρχάς. Αυτό που όλοι θα έπρεπε ίσως να έχουμε στο μυαλό μας, όμως, είναι το πώς αντέδρασαν οι αγορές απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα και την εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή για παράδειγμα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας, έναντι του ευρώ. Αυτό δείχνει ότι πολλές φορές, ότι πέρα από τις κυρώσεις που μπορεί να σχεδιάζονται κυβερνητικά ή από διεθνείς οργανισμούς, οι ίδιες αγορές αντιδρούν.
Ευχαριστώ πολύ.