Καλημέρα και καλή εβδομάδα,
Το τελευταίο διάστημα, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη μια σειρά από αποτρόπαιες πράξεις που έρχονται στο προσκήνιο μετά τις θαρραλέες καταγγελίες θυμάτων. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό να μη φοβηθεί.
Η έκρηξη του #Metoo στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο «Σπάσε τη σιωπή» που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο Πρωθυπουργός ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η ελληνική κοινωνία, είναι κοινωνία αρχών και αξιών, που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το Κράτος Δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων, αντί της σιωπής και της συγκάλυψης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές.
Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η Κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Σε ό,τι αφορά την πανδημία και τους εμβολιασμούς
Το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας την περασμένη εβδομάδα παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο να ανέρχεται σε 1.040 νέα κρούσματα ανά ημέρα και μέση ηλικία τα 44 έτη. Παρατηρήθηκε, δηλαδή μια σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική -με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία- και το Rt μειώθηκε κάτω από το 1, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα τελευταία μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σταθεροποίηση παρατηρείται, επίσης, στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη.
Δυστυχώς, ωστόσο, το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 Περιφερειακές Ενότητες. Ανησυχητική είναι η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στην περιοχή του Ευόσμου γεγονός που επιβάλλει αυξημένη επιτήρηση. Πέρα από το αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή αυξάνονται και τα test για την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός είναι εδώ, η διασπορά του παραμένει εκτεταμένη και οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Διανύουμε το τελευταίο μίλι του μαραθώνιου, συνεχίζουμε την άμυνα και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία».
Πρίν από λίγο ξεπεράσαμε τους 700.000 εμβολιασμούς και οι ρυθμοί επιταχύνονται ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Ήδη, καθώς αυξάνεται ο εμβολιασμός στις ηλικίες 75 ετών και άνω, παρατηρείται μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα. Και αυτό αποτελεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα. Γίνεται έτσι προφανές ότι όσο προχωράει ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας, τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νοσούντων που θα εμφανίσουν βαριά λοίμωξη και θα χρειαστούν νοσηλεία.
Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή εκδίδεται αυτόματα μέσω του gov.gr η βεβαίωση εμβολιασμού για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Από σήμερα θα εκδίδεται και μέσω των ΚΕΠ.
Για την οικονομία
Καθώς συνεχίζονται οι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα η Κυβέρνηση επεκτείνει και διευρύνει τα μέτρα στήριξης στους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Διατέθηκαν ήδη 24 δισ. ευρώ το 2020 και έχουν προγραμματιστεί επιπλέον μέτρα 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
Πέρα απ’ αυτά δρομολογείται η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» που θα παρέχει επιδότηση για διάστημα 8 μηνών, μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, που θα φτάνει στο 90% για συνεπείς δανειολήπτες και έως το 80% της δόσης για μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και ελεύθεροι επιχειρηματίες που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια.
Από σήμερα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τη νέα δράση του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), «e-λιανικό», που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop). Δικαιούχοι της δράσης είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από τις 18 Μαρτίου 2020 και μετά.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
-Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα παρουσιαστούν σημαντικά νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού Δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων τέκνων, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία.
-Την Πέμπτη, όπως σας προανέφερε, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.
-Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Την Σύνοδο θα απασχολήσουν κυρίως η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας COVID-19, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οι σχέσεις με τη «Νότια Γειτονία».
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
ΓΙΩΡΓ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, διευκρινίστε μας, ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Λιγνάδη, ή υπεβλήθη αυτοβούλως από τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει απαντηθεί αυτό το ζήτημα. Ο κ. Λιγνάδης υπέβαλε την παραίτησή του στις 6 Φεβρουαρίου, έγινε αμέσως δεκτή και η συνέχεια είναι γνωστή.
ΓΙΩΡΓ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Είπατε στην εισήγησή σας ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Συμφωνεί η Κυβέρνηση με την οιωνεί δικαστική κρίση της κυρίας Μενδώνη, ότι ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης είναι «επικίνδυνος άνθρωπος»;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ήταν μια ατυχής έκφραση. Αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Η Κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της κυρίας Μενδώνη, ότι εξαπατήθηκε; Τίθεται θέμα απομάκρυνσης και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο για την Κυβέρνηση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός, όπως ήταν αυτός, δεν συνιστά λόγο αποπομπής. Η Κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη. Η κυρία Μενδώνη είναι μία καλή Υπουργός, με σημαντικό έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Καλλιτέχνες δηλώνουν ότι η κυρία Μενδώνη δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του καλλιτεχνικού χώρου και πως έχει παραιτηθεί ήδη και δεν το ξέρει. Εξακολουθεί να απολαμβάνει η Υπουργός Πολιτισμού της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Μόλις το απάντησα. Ναι.
Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Σχετικά με το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων: Επανέρχεται η άποψη από ορισμένα μέλη της Επιτροπής για «κόφτη» στα sms των μετακινήσεων των πολιτών. Είναι πρακτικά εφαρμόσιμη μια τέτοια πρόταση, δεδομένου ότι έχει απορριφθεί στο παρελθόν; Υπάρχει στο τραπέζι κάποιο άλλο στοιχείο, κάποιο άλλο σχετικό μέτρο, για να μην υπάρχει κατάχρηση του sms; Εξετάζεται, παραδείγματος χάριν, ξεχωριστός κωδικός για τη μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, ισχύει το lockdown στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, μέχρι την Κυριακή. Παρακολουθούμε τα στοιχεία, αξιολογούμε τα δεδομένα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία μικρή αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, η οποία προβληματίζει. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφανθεί για τη συνέχιση ή μη των περιοριστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητά μας, είναι να κρατηθεί το ιικό φορτίο χαμηλά. Όταν και εφόσον μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας παραμένουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση, μόλις πριν από μία εβδομάδα, απέδωσε σε προσωπικούς λόγους την παραίτηση Λιγνάδη, από τη στιγμή που ήδη είχε κατατεθεί μήνυση για τη δράση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού; Οι ισχυρισμοί της κυρίας Μενδώνη εκφράζουν και τον Πρωθυπουργό;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Ο υπό κατηγορία, πλέον, κ. Λιγνάδης εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του στην επιστολή του, η οποία έγινε αμέσως δεκτή.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Είπατε στην εισαγωγή σας για το επίπεδο δημόσιου διαλόγου. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένη; Αναφέρεστε στην Αντιπολίτευση;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Παπαντωνίου, βρισκόμαστε – όλοι το αντιλαμβανόμαστε- σε μία ευαίσθητη κοινωνική στιγμή για πάρα πολλούς λόγους. Όπως θα έχετε διαπιστώσει κι εσείς -νομίζω ότι το διαπιστώνει και η κοινή γνώμη και οι χρήστες του διαδικτύου- δυστυχώς, η Αντιπολίτευση, μέρος της Αντιπολίτευσης επιλέγει να σύρει στον βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση. Είδαμε στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες και ειδικά το Σαββατοκύριακο να επιλέγουν τον κατήφορο της χυδαιότητας. Είδαμε έναν οχετό μηνυμάτων από «κουκουλοφόρους» του διαδικτύου. Η συζήτηση αυτή έχει νόημα και έχει νόημα να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας και να πει αν αποκηρύσσει αυτά, αν συμφωνεί με το hashtag «Ν.Δ.-παιδεραστές». Αν συμφωνεί με μια επάνοδο στον κατήφορο αυτό που θυμίζει αντιμνημονιακά χρόνια, κρεμάλες και συνολική ισοπέδωση και να αναλάβει τις ευθύνες του. Να τοποθετηθεί για όλα αυτά στη Βουλή. Και εδώ θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο: Να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα αν αυτό είναι το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου που θέλουμε. Και να απαντήσουν τα κόμματα αν πρέπει ή όχι, αν έχουμε ή όχι δημοκρατική υποχρέωση να ορθώσουμε ένα τείχος και ένα ανάστημα απέναντι σε αυτό τον κατήφορο.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, βλέπετε τις τελευταίες ώρες την Άγκυρα να ανεβάζει εκ νέου τον τόνο της επιθετικής ρητορικής της. Υπάρχει απάντηση από τη γείτονα, αναφορικά με την ημερομηνία του επόμενου κύκλου των διερευνητικών επαφών; Με κινήσεις, όπως αυτή της παρουσίας του «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο, κατά πόσο είναι εφικτή η συνέχιση των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η παράτυπη αυτή NAVTEX για τη δραστηριότητα του υδρογραφικού πλοίου, έχουμε πει ότι ήταν μια αχρείαστη ενέργεια, που προφανώς δεν βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος. Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση, θα συνεχίσει να λέει ότι προσβλέπει σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και στο διάλογο. Θα επαναλάβω ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μια σειρά από ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, που θα διενεργηθεί στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Τις επόμενες μέρες γιγαντιαίο μεταγωγικό των Αμερικανών ξεφορτώνει στο λιμένα Αλεξανδρούπολης εκατοντάδες τόνους πολεμικού υλικού και στρατιωτικό προσωπικό για διεκπεραίωση στη συνοριογραμμή με Ρωσία. Αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση ότι αυτή και άλλες τέτοιες κινήσεις βάζουν τη χώρα στο στόχαστρο αντίπαλων κέντρων;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αντίπαλων κέντρων, ποιών;
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Πού βρίσκονται οι συζητήσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και με ποιες χώρες υπάρχουν διαβουλεύσεις σε διμερές επίπεδο; Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει και πιστοποιητικά για το κινέζικο και ρωσικό εμβόλιο;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το τελευταίο είναι πρόωρο. Ο Πρωθυπουργός έχει προτείνει και έχει αρχίσει αυτή η συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς ήδη εξετάζονται οι τεχνικές προδιαγραφές ενός τέτοιου πιστοποιητικού εμβολιασμού, που κατ’ αρχάς θα χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και θα ανοίξει ευρύτερη η συζήτηση για περαιτέρω χρήση του. Εμάς, μας ενδιαφέρει -το έχουμε πει πολλές φορές- να είναι ένα εργαλείο, με το οποίο θα διευκολυνθούν οι διασυνοριακές μετακινήσεις και εντός Ε.Ε.. Η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα. Έχουν και άλλες χώρες ενδιαφέρον πάνω σε αυτό και θα μπορούσε να προχωρήσει -συντομότερα, ενδεχομένως και αρχές Καλοκαιριού- σε κάποιες συμφωνίες με χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει περισσότερο στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους, όπως είναι το Ισραήλ, η Βρετανία. Θα το δούμε, ωστόσο, στην πορεία. Το πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Ο κ. Σκέρτσος, το πρωί, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι η παραίτηση του κ. Λιγνάδη ζητήθηκε και δεν εισφέρθηκε αυτοβούλως. Ισχύει; Από ποιον ζητήθηκε;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουμε πει ότι η παραίτηση του κ. Λιγνάδη, που εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε, έγινε αμέσως φυσικά δεκτή.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Υπάρχει οριστικό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων; Την 1η Μαρτίου θα ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά ή υπάρχει σκέψη για επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις 8 Μαρτίου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω τη γυάλινη σφαίρα. Θα αξιολογηθούν τα στοιχεία από τους ειδικούς και αναλόγως θα εισηγηθούν τα επόμενα βήματα για το αν μπορεί ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία ή κάποια άλλη δραστηριότητα από την 1η Μαρτίου ή αργότερα. Είναι ακόμα Δευτέρα. Μέχρι την Παρασκευή έχουμε ακόμα μέρες.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων; Ποια πρόβλεψη υπάρχει για νέο κωδικό sms για το λιανεμπόριο; Πώς θα λειτουργεί;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όταν μπορέσουμε να φτάσουμε στο να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια. Εξάλλου, δεν έχει διαπιστωθεί, μέχρι στιγμής, για τις μέρες που είχε ανοίξει το λιανεμπόριο, κάποια αύξηση κρουσμάτων για την οποία να ευθύνεται το λιανεμπόριο, η παρουσία των πελατών μέσα στα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση, όταν μπορέσει να γίνει αυτό, ότι θα γίνει με απόλυτη ασφάλεια και με κανόνες.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Τι θα καλύπτει το πιστοποιητικό εμβολιασμού; Μόνο ταξίδια ή και είσοδο σε χώρους, για παράδειγμα πολιτιστικούς, αθλητικούς και λοιπά;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το πώς κάθε χώρα θα χρησιμοποιήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο εσωτερικό της, είναι προφανώς δικό της θέμα. Κατ’ αρχάς, για ιατρικούς λόγους, διότι όταν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο, πρέπει να βρίσκεται στον φάκελό του και για λόγους προσωπικούς και ιατρικού Μητρώου. Αλλά και διότι, όσο θα προχωρούν οι εμβολιασμοί -και αυτό αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- θα πρέπει να υπάρχει μια εικόνα για το πώς εξελίσσεται η πανδημία μετά τον εμβολιασμό. Θα υπάρχει αυτό. Το έχουμε δει, ήδη, από άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει πολύ, όπως το Ισραήλ, όπου υπάρχουν στοιχεία για μείωση της μεταδοτικότητας, μείωση νοσηλειών σε συγκεκριμένες ηλικίες.
Σας ευχαριστώ.