Καλό μεσημέρι,
Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη για 7η συνεχόμενη ημέρα με το δεύτερο κύμα καταστροφικών πυρκαγιών.
Η Ελλάδα διανύει την πιο δύσκολη, από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, χρονιά στην ιστορία καταγραφής και συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων.
Επτά ημέρες φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές της χώρας βρέθηκαν σε επίπεδο ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κίνδυνο, δηλαδή, επιπέδου 5).
Διπλάσιες φορές από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012.
Ενδεικτικό είναι πως μέσα σε μια εβδομάδα, από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι και σήμερα η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 516 ενάρξεις νέων πυρκαγιών.
Στα μέσα της εβδομάδας, παράλληλα με τη ΜΕΓΑ-πυρκαγιά στον Έβρο, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 πυρκαγιές μεγάλης επικινδυνότητας στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια με αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.
Χθες μέσα σε χρονικό διάστημα ελάχιστων ωρών εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή του Αυλώνα 13 πυρκαγιές, για τις οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί συλλήψεις.
Έως αυτή την ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποτροπή της φωτιάς από τον δρυμό της Πάρνηθας.
Και η περίπτωση της Πάρνηθας είναι ενδεικτική των πρωτοφανών συνθηκών της φετινής χρονιάς:
Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4 με 5 λεπτά της ώρας πάνω από την εκδήλωση της πρώτης εστίας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν κυριολεκτικά η μέγιστη δυνατή, και ο χρόνος αντίδρασης, ο ελάχιστος.
Όμως η φωτιά ξέφυγε, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής.
Είναι μια νέα πραγματικότητα που ισχύει στη χώρα μας όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλές χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, από τον Καναδά και τις ΗΠΑ έως τη νότια Ευρώπη, βιώνουν το εκρηκτικό μείγμα της κλιματικής κρίσης. Στον Καναδά, κάηκε έκταση που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Είναι ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασίας και ανέμων, που αποτελούν, δυστυχώς, τις «ιδανικές» συνθήκες για πυρκαγιές με ακραία συμπεριφορά.
Σίγουρα είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε την πλήρη καταγραφή προκειμένου να έχουμε μια συνολική αποτύπωση και ξεκάθαρη εικόνα.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Κοπέρνικος» για την πυρκαγιά στη Ρόδο, μια από τις σφοδρότερες πυρκαγιές που έχουμε ζήσει, η αρχική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων ήταν περίπου 176.000 στρέμματα, ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που έγινε, μόνο το 9% εξ αυτών, περίπου 14.500, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, το 91% έχει υποστεί μέτριας ή χαμηλής κλίμακας ζημιές.
Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής που διαθέτουν τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δίνουν μάχες όλο το καλοκαίρι.
Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι, πρωτίστως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και, φυσικά, η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ενδεικτική είναι η επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη, που το κέντρο επιχειρήσεων προέβλεψε έγκαιρα την πιθανή πορεία της φωτιάς προς το νοσοκομείο, ώρες νωρίτερα και έτσι η προληπτική μετακίνηση των ασθενών ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Το σύστημα 112 ενεργοποιείται πάντοτε εγκαίρως. Ανάλογα με την κατάσταση, ενημερώνει τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή και τους δίνει οδηγίες εκκένωσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στη Ρόδο απομακρύνθηκαν με ασφάλεια πάνω από 20.000 συνάνθρωποί μας, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές, αλλά και στον Έβρο σχεδόν 15.000 άνθρωποι. Οι δύο αυτές επιχειρήσεις είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.
Η ανθρώπινη ασφάλεια είναι στον αξιακό πυρήνα κάθε επιχείρησης και προκαλεί βαθύτατη θλίψη το γεγονός πως 19 συνάνθρωποί μας στον Έβρο, παρά τις συνθήκες συναγερμού και τις διαδοχικές ειδοποιήσεις εκκένωσης, έχασαν τη ζωή τους. Δυστυχώς, η παραμονή τους στο δάσος της Δαδιάς απεδείχθη μοιραία.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει αγώνα, με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Για αυτό άλλωστε ενισχύονται σταθερά, χρόνο με το χρόνο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Το 2023 τις πυροσβεστικές υπηρεσίες επανδρώνουν 16.580 πυροσβέστες. Από το 2021 έως σήμερα έχουν διπλασιαστεί οι εθελοντές μας. Από 2.132 σε 4.185.
Ο στόλος των χερσαίων οχημάτων έχει αυξηθεί σε 3.654 οχήματα από 3.410 που ήταν το 2022.
Όσο για τα εναέρια μέσα, το 2019 είχαμε 61 και σήμερα η Ελλάδα διαθέτει 89.
Και βέβαια στις επιχειρήσεις συνδράμουν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιπλέον 246 πυροσβέστες, 40 πυροσβεστικά οχήματα και 8 αεροσκάφη από οκτώ χώρες.
Το αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι σε κάθε μάχη αυτό που θα θέλαμε. Για αυτό διαρκώς εξετάζουμε, αξιολογούμε και επανασχεδιάζουμε με βάση τα νέα δεδομένα, για την επόμενη ημέρα.
Όμως την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό «ακτιβισμό». Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
——
Αυτή τη στιγμή στη Βοιωτία υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες στις οποίες επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Στην Πάρνηθα το μεγάλο ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα Δυτικά στο Κάστρο της Φυλής, ενώ στον Έβρο η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Δυτικά της Αλεξανδρούπολης.
Η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο με τη συνδρομή 46 πυροσβεστών, 2 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 15 οχημάτων και 2 ελικοπτέρων.
———-
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 163 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
Ειδικότερα από την Πυροσβεστική 118 συλλήψεις αφορούν εμπρησμό από αμέλεια και 24 από πρόθεση, ενώ η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 18 συλλήψεις και 3 προσαγωγές.
Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.
Για κάθε σύλληψη έχει σχηματιστεί δικογραφία και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Με τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο εμπρησμός δασών με δόλο πλέον τιμωρείται αποκλειστικά ως κακούργημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εγκληματεί απέναντι στη ζωή των συνανθρώπων μας, τις περιουσίες τους, τις κρίσιμες κρατικές υποδομές και το φυσικό περιβάλλον. Οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν για τις πράξεις τους εφόσον αυτό κρίνει η Ελληνική Δικαιοσύνη.
——-
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη προχωρήσει στην συνολική αποτίμηση των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασής τους. Συνολικά 155 κτίσματα (σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, λοιπά κτίρια) σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο έχουν εντοπιστεί με κόκκινη σήμανση. Επισημαίνεται ότι στις περιοχές που οι πυρκαγιές βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τα αρμόδια κλιμάκια αναμένουν τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να ξεκινήσουν καταγραφές και αυτοψίες.
——
Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στη χώρα μας ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Η σημερινή επίσκεψη σηματοδοτεί την στόχευση του Πρωθυπουργού να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ.
Η σημερινή επίσκεψη είναι ιστορική αφού είναι η πρώτη φορά μετά από την επίσκεψη της Ίντιρα Γκάντι που Πρωθυπουργός της Ινδίας επισκέπτεται την χώρα μας.
Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.
Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα Times of India: «Σήμερα, οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μία σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Για τον λόγο αυτό, δεδομένων των προκλήσεων ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, η Ινδία και η Ελλάδα, ως ναυτιλιακά έθνη με σταθερές αξίες και πλούσια ιστορία, βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση για να εργαστούν από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον.
Ως ιστορικά ναυτικά έθνη, μοιραζόμαστε εδώ και καιρό κοινές απόψεις όσον αφορά τη σημασία της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της θαλάσσιας ασφάλειας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία και οι δύο έχουμε υπογράψει.
Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας, αυξήσαμε τις εμπορικές μας συναλλαγές σε 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που αποτελεί ρεκόρ».
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, η τεχνολογία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η οικονομία και την εντατικοποίηση των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων.
Πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός και ο κ Μόντι σε δηλώσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή προχωρούν και θα αναφέρουν όλες τις λεπτομέρειες των συναντήσεων και τις επιμέρους λεπτομέρειες της συνεργασίας των δυο χωρών.
—–
Τίθεται σε λίγη ώρα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο την ενδυνάμωση των εργαζομένων, την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, ενώ στις διατάξεις του ενσωματώνεται και η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας».
Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι υπέρ των εργαζομένων, συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων τους, στοχεύουν στην καταπολέμηση της αδήλωτης και μαύρης εργασίας.
Βασικότερα σημεία
1)Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο, για τους βασικούς όρους της ατομικής σύμβασης εργασίας
2)Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του 1 εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη
Για να διευκρινίσουμε fake news που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες, η ρύθμιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θίγει τα κεκτημένα δικαιώματα ή τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας ούτε και διακινδυνεύει τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης ο οποίος ήταν και θα παραμείνει 11 ώρες το 24ωρο.
3)Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται η έννοια της δοκιμαστικής περιόδου και του δοκίμου εργαζόμενου στη μισθωτή εξαρτημένη εργασία. Η περίοδος αυτή δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.
4)Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μη προβλέψιμης εργασίας, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί οργανωμένος σχεδιασμός, όπως για παράδειγμα στο χώρο της εστίασης και του catering.
5)Εισάγονται ασφαλιστικές, προστατευτικές δικλείδες
-Απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου από τον εργοδότη.
-Αν ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση
-Tα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.
6) Καθιερώνεται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΤΑ η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας, όταν αυτή είναι υποχρεωτική.
7)Απαγορεύεται η δυσμενής μεταχείριση του εργαζόμενου και επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο
8) Στις περιπτώσεις εκδικητικής απόλυσης, προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης αν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε λόγω άσκησης των νομίμων δικαιωμάτων του
9) Προβλέπεται η υποχρεωτική ανάρτηση της ατομικής σύμβασης εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ
10) Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της ατομικής σύμβασης εργασίας
11) Η ύπαρξη Προτύπου Ατομικής Σύμβασης και βασικών όρων εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
12) Απλοποιείται η διαδικασία της Ηλεκτρονικής αναγγελίας της οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
13) Παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με δυνατότητα να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας
14) Θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τις καταγραφές στην κάρτα εργασίας
15) Επιλύεται το πρόβλημα των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις με 24ωρη λειτουργία.
Το νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση, διασφαλίζει την εξέλιξη των εργαζομένων μέσα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας στην οποία θα μπορούν να δουλέψουν με ανταγωνιστικούς όρους, με τα εργασιακά τους δικαιώματα πλήρως εξασφαλισμένα και να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Το νομοσχέδιο καταπολεμά με μια σειρά από μέτρα την μαύρη και αδήλωτη εργασία, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια στους όρους και τις συμβάσεις εργασίας.
Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι κυρίαρχη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, τόσο με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και φυσικά τους συνεχείς ελέγχους, βήματα τα οποία θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια.
———–
Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκ. ευρώ είχε επιβάλει πριν ένα μήνα η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις. Σύμφωνα με τους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών οι τρεις αυτές αλυσίδες κατέβαλαν ήδη το 50% του προστίμου λόγω της αποδοχής της παράβασης και της αποπληρωμής εντός 30 ημερών, όπως προβλέπει η διάταξη. Συνολικά καταβλήθηκαν 720.000.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποκτά αδικαιολόγητα κέρδη σε βάρος των καταναλωτών. Οι έλεγχοι που έχουν ήδη ξεκινήσει θα συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση με μόνο μέλημά μας την προστασία των καταναλωτών. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω.
——–
Επιχείρηση της ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που τελούν υπό κατάληψη. Δυνάμεις της ΕΛΑΣ προχώρησαν στην επιχείρηση προκειμένου να αποδώσουν τα κτίρια στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Έρευνες για την εξακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκόμενων βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ διενεργείται προανάκριση από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
———
Η “Διακήρυξη των Αθηνών” επιστέγασμα της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση των ηγετών κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την ηγεσία της ΕΕ, παρόντος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Με τον πιο εμφατικό τρόπο επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση στο ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η πρωτοβουλία στέλνει παράλληλα σαφές μήνυμα πως ο ευρωπαϊκός δρόμος αναπόφευκτα περνά μέσα από την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Αυτή άλλωστε είναι η αξιακή μας πυξίδα σε κάθε πτυχή της εξωτερικής μας πολιτικής. Και στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο.
——-
Η σημερινή Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών γίνεται εδώ στη Θεσσαλονίκη όπου σε δύο εβδομάδες θα φιλοξενηθεί η Διεθνής Έκθεση, με όλες τις νέες προτάσεις σε θέματα καινοτομίας, τεχνολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Πάντα στην αιχμή των εξελίξεων, η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται σημαντικά με εμβληματικά έργα, που αντανακλούν τη σύγχρονη πραγματικότητα της βόρειας Ελλάδας.
Έργα που θα βελτιώσουν την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη Μακεδονία.
Το μετρό της συμπρωτεύουσας ολοκληρώνεται, και η ημερομηνία παράδοσης του πλησιάζει. Δεν είναι πλέον μακέτες, δεν είναι εγκαίνια μουσαμάδων. Είναι πραγματικότητα.
Παράλληλα ένα άλλο μεγάλο έργο ξεκινά: το Flyover, η υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος μήκους 13,5 χιλιομέτρων με 8 γέφυρες και 3 σήραγγες θα αναβαθμίσει τα κυκλοφοριακά δεδομένα, μειώνοντας στο ελάχιστο τους χρόνους μετακινήσεων στην περιφερειακή οδό.
Οι λιμενικές υποδομές επεκτείνονται.
Ο δυτικός προαστιακός, με 3 γραμμές θα καλύψει σημαντικό τμήμα της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας και τις παλιές εγκαταλελειμμένες γραμμές, ενώ 100 νέα λεωφορεία προστίθενται στο στόλο των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.
Τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιφέρεια προχωρούν και οικοδομούνται νέα μουσεία, σχολεία και δικαστικά μέγαρα. Το αστικό τοπίο αναβαθμίζεται με εκτεταμένες αναπλάσεις.
Η Κυβέρνηση είναι παρούσα, αφουγκράζεται τα προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα και δίνει λύσεις που εξασφαλίζουν κοινό βηματισμό σε όλους τους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας και της μελλοντικής ανάπτυξης.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ: Με βάση τα νέα δεδομένα από τις πυρκαγιές τις φετινές, υπάρχει σκέψη στην Κυβέρνηση αντί ας πούμε για τις 500 προσλήψεις στην Πυροσβεστική -αν θυμάμαι καλά- που έχει ανακοινωθεί, να γίνουν περισσότερες; Υπάρχει και το αίτημα των συμβασιούχων να γίνουν κι αυτοί κανονικές προσλήψεις. Πρόκειται να πάρει η Κυβέρνηση κάποια τέτοια μέτρα; Και η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για πότε περίπου πάει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω από το δεύτερο σκέλος. Στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται, μετά το άνοιγμα της Βουλής θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις. Θα γίνει πολύ σύντομα η συζήτηση αυτή, δεν θα αργήσει. Απλώς, ακόμα πρέπει να συνεχίσει να δίνεται η μάχη σε όλα τα ενεργά μέτωπα. Ως προς τις προσλήψεις, η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αυξάνει κάθε χρόνο το δυναμικό της, του Πυροσβεστικού Σώματος, όχι μόνο σε επίπεδο εθελοντών, αλλά και το δυναμικό των μόνιμων πυροσβεστών κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Νομίζω ότι θα έχουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό, ό,τι έχει εξαγγελθεί προφανώς θα υλοποιηθεί στο ακέραιο. Ο στόχος είναι χρόνο με το χρόνο να έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, περισσότερα οχήματα, όπως κάνουμε από το 2019 μέχρι και σήμερα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί βιώνουμε μία νέα πραγματικότητα.
ΧΡ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ: Ήθελα να ρωτήσω για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών: Ποιο είναι το σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης των πληγέντων περιοχών, αλλά και ενίσχυσης των ανθρώπων, οι περιουσίες των οποίων καταστράφηκαν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ως προς τις περιοχές και τα δάση και όλες τις εκτάσεις, οι οποίες έχουν καεί με βάση και τον απολογισμό που θα γίνει κηρύσσονται αυτομάτως αναδασωτέες εκ του νόμου. Αυτό είναι δεδομένο και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, όπως συνέβη και σε όλες τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους. Είναι σαφέστατη η διαβεβαίωση. Ως προς τις αποζημιώσεις, το σύστημα της κρατικής αρωγής, το οποίο εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε κάθε φυσική καταστροφή που συμβαίνει και προφανώς και στις πυρκαγιές, κινείται με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Πλέον η καταγραφή γίνεται την πρώτη δυνατή ημέρα που αυτό καθίσταται εφικτό με την άδεια που δίνει η Πυροσβεστική. Ανέφερα συνολικά τα κτίσματα, είτε σπίτια είτε επαγγελματικούς χώρους που έχουν κόκκινη σήμανση, και θα ακολουθηθεί κάθε διαδικασία η οποία προβλέπεται με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο και σε επίπεδο άμεσης ενίσχυσης των ιδιοκτητών και σε επίπεδο προσωρινών μέτρων και βέβαια όλα όσα προβλέπεται για κάθε κτίσμα, θα ισχύσει σε όλα μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.
Λ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σιδηροκέφαλος από τη Θεσσαλονίκη. Θα δανειστώ τον τίτλο της εφημερίδας «Kontra» και συνεχίζοντας θα ήθελα να προσθέσω πως με τη γενικότερη παραδοχή αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά κυρίως στο θέμα της πρόληψης, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει θέμα Κικίλια για την Κυβέρνηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε ουσιαστικά λίγες μέρες πριν το πρώτο πολύ μεγάλο κύμα των συνεχόμενων πυρκαγιών και διαχειρίζεται το πιο δύσκολο καλοκαίρι από άποψη κλιματολογικών συνθηκών. Σας είπα και στην αρχική μου εισήγηση ότι ενώ το πιο δύσκολο καλοκαίρι μέχρι τώρα, είχαμε το πολύ τέσσερις ημέρες με σήμανση 5, ακραίο κίνδυνο δηλαδή, κι ο μέσος όρος εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν δύο μέρες το πολύ, έχουμε ήδη επτά ημέρες. Πολλές ταυτόχρονες εστίες, ο ανθρώπινος παράγοντας, όπως τον έχουμε περιγράψει, και είναι κάτι το οποίο είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, υπάρχει, λοιπόν, η καλύτερη δυνατή προσπάθεια από την ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας. Δίνει τη μάχη και, προφανώς, έχει και τη στήριξη και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας. Ξέρετε όλες αυτές οι επιχειρήσεις οι οποίες γίνονται, έχουν τη λογική της εμπιστοσύνης στους ειδικούς. Και αυτό κάνει και η Κυβέρνηση, και σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις. Το παράδειγμα του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ χαρακτηριστικό. Όταν δόθηκε η εκτίμηση ότι πρέπει να εκκενωθεί, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα φτάσει η φωτιά τόσο κοντά σε ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο. Κι όμως, εκεί βασιστήκαμε στην εμπειρία και την τεχνογνωσία των επιχειρησιακών. Έγινε μια εκκένωση η οποία κράτησε κάποιες ώρες, πολύ δύσκολη απομάκρυνση ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προφανώς έναν σοβαρό λόγο να βρίσκονται εκεί, από νεογνά μέχρι ανθρώπους σε ΜΕΘ. Έγινε αυτή η πρωτοφανής επιχείρηση, όπως έγινε και στη Ρόδο, όπως ήταν και συνολικά στον Έβρο. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε ως προς την κατεύθυνση της απόλυτης προστασίας της ανθρώπινης ζωής, των κρίσιμων υποδομών, των περιουσιών και, βέβαια, των εκτάσεων. Δεν θα πούμε ότι ήταν ένα εύκολο καλοκαίρι. Είναι, παραμένει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, και, προφανώς, όπως έχουμε κάνει και σε κάθε περίπτωση κρίσης, σε κάθε δύσκολη κατάσταση, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, θα βγούμε μπροστά, θα κάνουμε έναν απολογισμό: τι έχει γίνει συγκριτικά με άλλες χρονιές, τι έχει στη διάθεσή της η χώρα από εξοπλισμό, από προσωπικό και, βέβαια, θα γίνει και μια σειρά, θα ληφθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Αντίπαλος είναι τα προβλήματα. Οφείλουμε να τα αντικρίσουμε. Ξέρετε κάθε σπίτι που χάνεται, δεν το συζητώ για την ανθρώπινη ζωή, που είναι ό,τι πιο τραγικό και είναι ιερό μας καθήκον να την προστατεύσουμε, είναι κι αυτό από μόνη της μια τραγική είδηση. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, μας απασχολεί πολύ έντονα και βέβαια θα έχουμε και σχετικές ανακοινώσεις ως προς τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν.
Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω για δύο ειδών αντιδράσεις που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη αυτή την περίοδο. Το ένα έχει να κάνει με το Flyover και την κατασκευή του, όπου κάποιοι εκπρόσωποι φορέων, αλλά και κάτοικοι, έχουν ανακοινώσει ενστάσεις, προβληματισμούς και, κυρίως, όσον αφορά τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα προκαλέσει, τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση επ’ αυτού; Και το δεύτερο έχει να κάνει με την υποψηφιότητα του κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, όπου και σας ρωτάω τώρα και με την ιδιότητά σας ως Γραμματέα της Ν.Δ., όπου υπάρχουν και κάποια στελέχη σας, που είναι μέλη της Ν.Δ., που έχουν δηλώσει από τώρα ότι θα πάνε και κόντρα, θα πάνε σε άλλο συνδυασμό, αν σε αυτή την περίπτωση εξετάζονται πειθαρχικά μέτρα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς τη δεύτερη ερώτησή σας, επειδή είμαι εδώ ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, για την ενημέρωση του κυβερνητικού έργου, ακολουθώ την τακτική να μην απαντώ για ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με κομματικά θέματα της Ν.Δ.. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε σχετική σύσκεψη το απόγευμα. Η στήριξη και στον κ. Τζιτζικώστα και στον κ. Ζέρβα είναι δεδομένη με απόφαση του Πρωθυπουργού ως Προέδρου της Ν.Δ., και νομίζω θα έχουμε και σχετικές δηλώσεις και από εμένα που θα καλύπτουν πλήρως, όπως έχει ήδη γίνει, το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Ως προς το πρώτο θεωρώ κάτι πάρα πολύ σημαντικό τα έργα στο Flyover. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα, που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, προφανώς με πρώτο την ολοκλήρωση του Μετρό. Και μπορώ να σας πω ότι απαντώντας και στην ερώτηση για το κυκλοφοριακό θέμα, που λογικά απασχολεί τους Θεσσαλονικείς, ουσιαστικά αυτά τα δύο έργα, πέραν των υπολοίπων θεμάτων που λύνουν, σε μία από τις ερωτήσεις που απαντούν, είναι πότε θα λυθεί πια αυτό το τεράστιο θέμα στη Θεσσαλονίκη, το κυκλοφοριακό. Προφανώς, λοιπόν, όμως, πρέπει να υπάρχουν και κινήσεις για τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά, με πρώτο το Μετρό το οποίο ολοκληρώνεται, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, άμεσα, εντός του 2024. Ήδη είναι κατά περίπου 90%, είναι 88,6% ολοκληρωμένο το έργο και αυτό μπορούν να το διαπιστώσουν όλοι. Δηλαδή, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να μείνει κρυφό. Και η επέκταση στην Καλαμαριά θα είναι παραδοτέα μέχρι το τέλος της χρονιάς αυτής, κάτι που πρέπει να ειπωθεί. Υπάρχει, λοιπόν, το θέμα με το Flyover και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Για αυτό και έχουν γίνει μια σειρά από συσκέψεις, από τις 28 Ιουλίου η πρώτη, 18 Αυγούστου η δεύτερη, παρουσία του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, του κ. Κωνσταντινίδη, του Περιφερειάρχη, του κ. Τζιτζικώστα και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ποιες είναι οι κινήσεις; Οι κινήσεις έχουν να κάνουν, κυρίως, με την περισσότερη παρουσία και την πιο εντατική παρουσία της Τροχαίας, στοχευμένες παρεμβάσεις και πλήρης, προφανώς, απαγόρευση οποιασδήποτε παρέμβασης ή παράβασης που θα δυσχεράνει το κυκλοφοριακό. Και θα σας πω το εξής: Ουσιαστικά και αυτό απαντάει συνολικά στο γιατί έγιναν όλες αυτές οι κινήσεις. Η πρώτη τετραετία για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ήταν τετραετία που ξεπάγωσαν τα μεγάλα έργα, προχώρησαν οι μεγάλες εγκρίσεις, έγινε ο μεγάλος σχεδιασμός. Ξεκίνησε η τετραετία που θα δούμε όλα αυτά να γίνονται πράξη. Εκατό νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στους πρώτους μήνες του 2024, μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση για την πόλη. Θα φτάσουν τα 300 μέσα σε αυτή την τετραετία. Το λέω και ζητώ να κριθούμε για την εφαρμογή του, όπως έχει δεσμευτεί το αρμόδιο Υπουργείο. Το Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο παραδίδεται. Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία για το πόσα λιγότερα οχήματα, 57.000 ημερησίως λιγότερα οχήματα θα κυκλοφορούν στην πόλη και θα μετακινούνται κατά μέσο όρο 313.000 επιβάτες. Και όλα τα υπόλοιπα έργα, τα οποία ανέφερα στην αρχική μου εισήγηση, απαντούν συνολικά στις πολύ μεγάλες και συνεχείς ερωτήσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, των ανθρώπων που έρχονται, εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Β. ΠΛΑΚΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές και η θέση του Επικεφαλής του Πρωθυπουργού – Γραφείο Θεσσαλονίκης παραμένει κενή. Ήθελα να σας ρωτήσω αν η δομή αυτή παραμείνει, αν αλλάξει ή αν καταργηθεί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι το Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη υπάγεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τον κ. Γιάννη Μπρατάκο, διοικητικά. θα έχουμε το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και σχετικές ανακοινώσεις που θα απαντούν σε όλα τα επιμέρους ερωτήματα για τη λειτουργία του, τα πρόσωπα τα οποία θα το τρέξουν, οπότε να είστε σε αναμονή αυτών των ανακοινώσεων. Και να πούμε, βέβαια, ότι ο Πρωθυπουργός είναι και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Όχι, λοιπόν, απλά παραμένει και η συνεχής παρουσία, εντατικοποιείται η παρουσία της Κυβέρνησης εδώ. Εμείς αυτό που θέλουμε και από τη δική μου παρουσία ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σε μηνιαία βάση, καθιερώνεται το Briefing σε μηνιαία βάση, όπως είχε κάνει και ο κ. Οικονόμου. Και δεν είναι μόνος λόγος η ενημέρωση συνολικά των πολιτών και με περισσότερη έμφαση στα θέματα της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Βορείου Ελλάδος, αλλά είναι και η παρουσία μας εδώ, να ακούσουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα με παραδοτέα, με διάλογο μήνα – μήνα, να δούμε τη σύγκριση όλων αυτών των οποίων λέγαμε με αυτά που λέμε τώρα, με αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν και σε αυτό θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, σίγουρα και προσωπικά η παρουσία του Πρωθυπουργού. Το έδειξε και στην προηγούμενη τετραετία με τόσες κρίσεις, αλλά και των συνεργατών του. Εμείς είμαστε εδώ για να λύσουμε μαζί με όλους όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα.
Λ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλησπέρα σας. Καλωσορίσατε στη Θεσσαλονίκη. Σιδηροκέφαλος. Τα ελληνοτουρκικά αφορά το ερώτημά μου, καθώς πληροφορούμεθα ότι επίκειται νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Θα ήθελα απλά εγώ να ρωτήσω, ουσιαστικά αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι από το Βίλνιους και μέχρι σήμερα, τι διεργασίες έχουν γίνει, ώστε να δημιουργηθεί το υπόβαθρο που να οδηγεί σε μία επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, διότι είχαν συμφωνηθεί κάποια πράγματα. Είχε συμφωνηθεί ότι θα ενταθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, θα εντατικοποιηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κάποια ακόμη. Ενώ να θυμίσω ότι την ίδια στιγμή είχαμε και παραβιάσεις στο Αιγαίο. Χτες ήταν η τελευταία. Μέσα στον Αύγουστο είχαμε άλλη μία και άλλη μία τον Ιούλιο. Και αν μου επιτρέπετε ένα υποερώτημα, μιας και μιλάμε για Τουρκία και για πυρκαγιές, εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν δεχτήκαμε ή αν ζητήσαμε και πήραμε βοήθεια με πυροσβεστικά μέσα από την Τουρκία, είτε τις ημέρες αυτές είτε τις ημέρες του Ιουλίου. Σας ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσα ειπώθηκαν μετά το Βίλνιους ισχύουν πάντοτε με την επιφύλαξη της παρακολούθησης των εξελίξεων καθημερινά και αυτό είναι μια διαδικασία που κρίνεται και αξιολογείται και από τη δική μας πλευρά, χωρίς καμία, την παραμικρή διάθεση υποχώρησης από τις εθνικές μας θέσεις. Όπως ακριβώς τις έχει διατυπώσει ο Πρωθυπουργός και όπως διατυπώνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση διαχρονικά. Άρα, προφανώς ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Γεραπετρίτης, το Υπουργείο Εξωτερικών, θα προβεί στις αντίστοιχες ανακοινώσεις, όταν θα υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για τα επόμενα βήματα, όπως έχουν περιγραφεί σε τρία επίπεδα, μετά και τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη, του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, τον Τούρκο Πρόεδρο. Ως προς τη συνδρομή από άλλες χώρες, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε μια σειρά από χώρες. Υπάρχει μέσα στην ατζέντα των συζητήσεων και το ζήτημα της πολιτικής προστασίας. Η Ελλάδα έδειξε και η ίδια εμπράκτως τη στήριξή της στην Τουρκία και υπάρχει και αναλυτική καταγραφή από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα μέσα από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, είτε στην πρώτη μεγάλη φάση είτε στη δεύτερη μεγάλη φάση. Αναφερθήκατε σε ένα από τα σκέλη της ερώτησής σας, στο ότι η χώρα μας προσέρχεται με εμπιστοσύνη, με θέληση για ειρηνικές συζητήσεις και με πίστη στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε αφελείς. Και πέραν του γεγονότος του αυτονόητου ότι δεν υποχωρούμε στις εθνικές μας θέσεις, προφανώς κάθε επιμέρους ενέργεια την αξιολογούμε ξεχωριστά.
Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ: Καλησπέρα σας κύριε εκπρόσωπε, Δέσποινα Κρητικού από το ράδιο Θεσσαλονίκη. Για τα φαινόμενα της αυτοδικίας στον Έβρο θέλω να σας ρωτήσω. Είχαμε και μία τοποθέτηση του διευθυντή του αρχαιολογικού μουσείου του Ηρακλείου της Κρήτης που τάχθηκε υπέρ των ανθρώπων αυτών που κράτησαν τους μετανάστες που επρόκειτο να βάλουν φωτιά στην περιοχή του Έβρου. Υπάρχει μία δικαστική διαδικασία. Ωστόσο προβληματίζει την κυβέρνηση αυτό το φαινόμενο με δεδομένο ότι έχουμε και κάποια κόμματα που στηρίζουν τους αυτόκλητους πολιτοφύλακες. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ελληνική δημοκρατία είναι ένα συντεταγμένο κράτος με πλήρη διάκριση στο ρόλο των εξουσιών, θεσμοθετημένη και κατοχυρωμένη. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει κάνει σχετικές συλλήψεις. Η δικαιοσύνη κάνει και αυτή τη δουλειά της και ειδικά όταν βρισκόμαστε σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, υπάρχουν και σχετικές παρεμβάσεις από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, απολύτως συντεταγμένα με σεβασμό στους θεσμούς. Και όποιος δεν σέβεται το νόμο, τους θεσμούς δεν τους τηρεί, θα ακολουθείται ταχύτατα η νόμιμη διαδικασία χωρίς καμία διάθεση έκπτωσης σε αυτό. Από κει και πέρα, γιατί και στην υπόθεση που αναφερθήκατε υπάρχει ήδη δικαστική διερεύνηση, προφανώς υπάρχουν δυστυχώς στη χώρα μας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και στις μεγαλύτερες κρίσεις προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη, είτε παριστάνοντας τους εμπόρους ελπίδας, είτε διακινώντας fake news είτε ξεσηκώνοντας τους πολίτες. Η δημοκρατία μας είναι πολύ ισχυρή, δεν φοβάται αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. Ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού είτε αφορά όλα αυτά τα θέματα τα οποία θίξατε, είτε αφορά την προστασία των καταναλωτών, είτε φορά την απελευθέρωση δημοσίων χώρων όπως τα κτίρια που ανέφερα σήμερα, είτε αφορά το δημόσιο χώρο σε παραλίες, είτε αφορά πανεπιστήμια. Είναι η ελάχιστη και αυτονόητη υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, της κυβέρνησης αλλά γίνεται με το σωστό τον προβλεπόμενο τρόπο, όπως ορίζει ο νόμος. Το ξαναλέω, η Ελλάδα, το έχω ξαναπεί, το έχω αναφέρει ξανά, σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ζούγκλα, δεν θα το επιτρέψουμε αυτό και είναι κάτι το οποίο θέλουμε να ακουστεί δυνατά παντού.
ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Μας έχουν επισημάνει πάρα πολλές φορές παρά πολλοί δήμαρχοι το παράδοξο, να παίρνουν κονδύλια για την πυροπροστασία στην περιοχή ευθύνης τους, όχι με βάση τις δασικές εκτάσεις που έχουν αλλά με βάση τον πληθυσμό που έχει ο κάθε δήμος. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα ειδικά σε δήμους που είναι μέσα σε κατάφυτες περιοχές και δεν μπορεί να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη χρήματα για πυροπροστασία για να διατηρήσουν κάποιες υδροφόρες και να συμβάλλουν σε περιπτώσεις πυρκαγιάς. Προτίθεται να το αλλάξει αυτό η κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς αυτό, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω και γνωρίζω είναι ότι συνολικά η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα από ποτέ και γι’ αυτή τη διαδικασία των εκτάσεων και μάλιστα έχει βελτιωθεί πολύ το νομοθετικό πλαίσιο για να μπορούν και αυτεπαγγέλτως να επεμβαίνουν οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν δεν υπάρχει σχετική συνεργασία. Ως προς τον επιμέρους καταμερισμό, καταγράφω αυτόν τον προβληματισμό και θα επανέλθω.
ΔΑΝ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ: Το φετινό καλοκαίρι είχαμε εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, τις μεγαλύτερες σε έκταση σε ορισμένες περιπτώσεις εδώ και δεκαετίες όπως λέγεται. Σε επίπεδο πρόληψης από την πολιτεία τι θα μπορούσε να είχε γίνει και δεν έγινε, όπως κατηγορείται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση; Δεύτερον, έχουν ήδη γραφτεί αρκετά για τον ερχομό του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ και την καθιερωμένη του ομιλία. Πέραν από την οικονομία και τα ζητήματα της καθημερινότητας, τι σημαντικό μπορούμε να περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε επίπεδο εξαγγελιών για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρειο Ελλάδα; Θα υπάρξει, κύριε εκπρόσωπε, κάποια έκπληξη, να το πω, από τη Θεσσαλονίκη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω έτσι, ότι αν έλεγα κάτι, δεν θα ήταν και έκπληξη. Και η αλήθεια είναι, ότι δεν γνωρίζω να σας πω και νομίζω ότι είναι καλύτερα ό,τι ειπωθεί από τον Πρωθυπουργό να ακουστεί από τον ίδιο. Αυτό το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι αυτά τα οποία θα ειπωθούν και πλέον νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο έχει διαπιστωθεί – και ξέρετε οι ομιλίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούν και μία πονεμένη ιστορία για άλλους πολιτικούς αρχηγούς αλλά αυτά τα έχουμε αφήσει στο παρελθόν – ότι θα τα κάνει πράξη, ακόμα κι αν πολλές φορές εξωγενείς κρίσεις, επιμέρους δυσκολίες δυσχεραίνουν την κατάσταση και αναγκάζουν το κράτος να πέσει πάνω στην άμεση επίλυση προβλημάτων. Άρα, ναι, προφανώς θα έχουμε μία ομιλία η οποία για ακόμη μία φορά θα είναι εστιασμένη στα προβλήματα της καθημερινότητας. Όμως, αυτό το οποίο έχει πολύ μεγάλη αξία είναι η συνέπεια. Αυτά που είπαμε προεκλογικά, είμαστε υποχρεωμένοι να τα κάνουμε πράξη μετεκλογικά. Παράδειγμα, το οικονομικό νομοσχέδιο το οποίο ήδη υλοποιεί το 50% του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια, Μάιο, Ιούνιο είχαμε διπλές εκλογές, είχαμε ένα πρόγραμμα ως προς την οικονομία ήδη, με ένα νόμο ο οποίος είχε ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το πρόγραμμα αυτό κατά 50 τοις εκατό εφαρμόζεται. Ψηφίστηκε και εφαρμόζεται. Αλλά νομίζω είναι καλύτερο όλα να τα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του και προφανώς και τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα για όποιες ερωτήσεις χρειάζεται να γίνουν και να απαντηθούν από τον ίδιο. Τα είπαμε και στην αρχική εισήγηση, απάντησα και στις προηγούμενες ερωτήσεις, έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και για τη χώρα μας, ένα καλοκαίρι που συνολικά είναι πρωτοφανές, το έχουμε δει και σε άλλες χώρες, το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Η ελληνική πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά με την απόλυτη προτεραιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής με σχέδια προληπτικής απομάκρυνσης, το 112 και όλα τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σχέδια, την προστασία της περιουσίας, την προστασία των κρίσιμων υποδομών. Σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο, είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι σε επίπεδο εκτάσεων. Περιμένουμε να δούμε τη συνολική καταγραφή. Ανέφερα ένα παράδειγμα ως προς τη Ρόδο, όπου μόνο το 9% της αρχικής εκτίμησης έχει πολύ σοβαρές ζημιές και προφανώς επί τη βάσει των δεδομένων, επί τη βάσει όλων όσων έγιναν θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις κα επιχειρησιακά σχέδια για την ακόμα καλύτερη προετοιμασία του επόμενου καλοκαιριού. Έχει δώσει, νομίζω, διαπιστευτήρια, προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση, αυτοκριτικής και το κυριότερο η αυτοκριτική συνοδεύεται πάντοτε από πράξεις και αλλαγές. Όπως λοιπόν συνέβη και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι νομίζω ότι θα συμβεί και τώρα.
ΑΓΓ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Καλησπέρα κύριε εκπρόσωπε. Οι δασολόγοι προτείνουν και ζητούν, να δραστηριοποιηθεί ξανά η δασική υπηρεσία στον τομέα της κατάσβεσης των πυρκαγιών για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση στις φωτιές. Είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση; Άλλωστε πριν από λίγο είπατε, ότι η κυβέρνηση δείχνει εμπιστοσύνη στους ειδικούς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Συνολικά όλες οι επιμέρους προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο διαχρονικά πολλές εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση, και ο τρόπος λειτουργίας του πυροσβεστικού σώματος και ο τρόπος επέμβασης, περιπτώσεις που μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε άμεση επέμβαση στα επιχειρησιακά σχέδια, διέπονται από τη λογική ότι δίνουμε το λόγο στους ειδικούς, αξιολογούμε τις προτάσεις τους και προχωράμε στα επιχειρησιακά σχέδια, είτε αφορά τα προγράμματα καθαρισμού δασών. Είπε ο διευθυντής Δασών ο κ. Γκουντούφας ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί δεν δόθηκαν ολόκληρες δεκαετίες. Όμως ο ίδιος άνθρωπος είπε, ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα παραπάνω.
Άρα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της επόμενης αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την επόμενη ημέρα από τη λήξη της τωρινής, της φετινής, θα μπουν στο τραπέζι συνολικά όλες οι προτάσεις και θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, είτε σε επίπεδο πρόληψης, είτε σε επίπεδο καταστολής όλων αυτών των πολλών μετώπων που κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε και το φετινό καλοκαίρι δεν συνδέεται με κανένα προηγούμενο. Είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει έρθει για να μείνει και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό είναι το χρέος του κράτους και της πολιτείας και σε επίπεδο προετοιμασίας και σε επίπεδο αντιμετώπισης.
Φ. ΚΛΙΑΤΣΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Με αφορμή και την παρουσία του Πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ, αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, βιώνοντας μια περίοδο συνεχών κρίσεων και έχοντας μια 4ετία να χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα με πράξεις, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών των κρίσεων αυτών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη. Η πολιτική μας χωρίζεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, είτε αυτό αφορά τις παρεμβάσεις στο ρεύμα που καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, είτε αυτό αφορά τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, που δόθηκαν πάνω από 40 δισεκατομμύρια και η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε αυτή την προσπάθεια, είτε αφορά τις παρεμβάσεις για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και ειδικά στα τρόφιμα – την παράταση του market pass που έχει ήδη ανακοινωθεί, το Καλάθι του Νοικοκυριού, το πλαφόν τις τιμές και όλες τις στοχευμένες παρεμβάσεις, πάντοτε με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και ποτέ αφήνοντας πίσω κανέναν. Κανένας δεν πρόκειται να μείνει απροστάτευτος σε υπέρογκες αυξήσεις ή αδιακαιολόγητα κέρδη. Αυτό ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας. Ο δεύτερος άξονας και πιο σημαντικός είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Η αύξηση, δηλαδή, του εισοδήματος. Σκεφτείτε ότι όλα όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί θα τα δούμε να γίνονται πράξη, γιατί είναι νόμοι του Κράτους. Και αφορούν συνολικά αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους συνολικά, για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, όλα τα σχετικά επιδόματα, τα οποία αυξάνονται για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες και από τέσσερις σε εννιά μήνες, αλλά και στο ύψος του κατώτατου μισθού. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, είτε είναι φορολογικές μειώσεις είτε είναι αυξήσεις μισθών, που είναι η τακτική πολιτική της Κυβέρνησης όπως περιγράφεται στο Πρόγραμμά της, είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κύματος ακρίβειας. Γιατί; Πέραν του ότι είναι μία άμεση ή έμμεση αύξηση του εισοδήματος, οι παρεμβάσεις αυτές μένουν και μετά. Κάποια στιγμή ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να αποκλιμακωθεί και ο πληθωρισμός τροφίμων, όπως συνέβη συνολικά με τον πληθωρισμό. Οι αυξήσεις αυτές στο εισόδημα μένουν, δεν είναι προσωρινές. Ο τρίτος άξονας, που όσο διαρκούν ειδικά οι κρίσεις, αλλά και συνολικά έχει τεράστια σημασία, είναι ο έλεγχος από τις κρατικές υπηρεσίες. Εδώ δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία και σε επίπεδο αδικαιολόγητων κερδών. Δεν είναι δυνατόν μία τιμή να ανεβαίνει με μία άλφα ταχύτητα, όταν υπάρχει μια αιτία που ανεβάζει την τιμή ενός προϊόντος και να μην πέφτει με την αντίστοιχη ταχύτητα, όταν η αιτία αυτή αίρεται είτε εν μέρει είτε συνολικά. Και ήδη γίνονται πολλοί έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα και να περιμένετε πολλούς περισσότερους ελέγχους από το Κράτος. Είτε αφορά την προστασία των εργαζομένων. Το είδαμε με τις πλατφόρμες διανομής φαγητού. Μέσα σε συνθήκες ακραίου καύσωνα κάποιοι δεν άκουσαν, δεν τήρησαν, όλα όσα είχε προαναγγείλει και θεσμοθετήσει το Κράτος. Επιβλήθηκαν άμεσα πρόστιμα. Είτε σε επίπεδο προστασίας των καταναλωτών. Πόσες φορές έχουμε ακούσει καταγγελίες στο παρελθόν για εικονικές εκπτώσεις. Αυτά πλέον τιμωρούνται παραδειγματικά με τα προβλεπόμενα πρόστιμα, τα οποία ήδη κατατέθηκαν από αυτούς στους οποίους επεβλήθησαν. Δηλαδή, ουσιαστικά τα αποδέχθηκαν. Άρα, υπήρχε θέμα παραβατικότητας από τις εταιρείες αυτές και συμμορφώθηκαν άμεσα. Είτε αφορά παραβίαση δημοσίου χώρου σε όλα τα επίπεδα τα οποία ανέλυσα πριν. Εδώ, λοιπόν, στο θέμα των οικονομικών συζητήσεων και όλων των παρεμβάσεων είναι πάρα πολύ σημαντική πτυχή αυτή, η προστασία του καταναλωτή, είναι μια καθημερινή υποχρέωση της Πολιτείας, των αρμόδιων αρχών και όσο διαρκούν πολύ περισσότερο αυτές οι τιμές στον πληθωρισμό τροφίμων, θα ενταθούν ακόμα περισσότερο. Ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι να έχουμε μία συνεχή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Να φτάσουμε στα επίπεδα του κατώτατου μισθού ή του μέσου μισθού που έχουμε πει προεκλογικά, 950 και 1.500 αντίστοιχα, να καλύπτονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν προσωρινά αυξήσεις εξ’ αιτίας της προσωπικής διαφοράς. Με λίγα λόγια αύξηση εισοδημάτων για όλους. Μη γελιόμαστε, σε μία παρατεταμένη περίοδο κρίσεων πάνω από μία 10ετία, από την οικονομική κρίση και στις υπόλοιπες κρίσεις εισαγόμενες που είδαμε στη συνέχεια, μία από τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις ήταν η μείωση των εισοδημάτων για το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτών, συνταξιούχους πολύ περισσότερο, νέους, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιωτικούς, δημοσίους υπαλλήλους. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, του Κυριάκου Μητσοτάκη σταδιακά με την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, με την αύξηση του ΑΕΠ σε επίπεδα προ κρίσης, τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, έχει ως στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών χωρίς να μένει κανένας πίσω. Και βέβαια όλο αυτό χωρίς να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές. Δηλαδή σωστά, μετρημένα και όπως προβλέπει το Πρόγραμμά μας.
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ: Συνδέοντας λίγο την ερώτηση με ερώτηση συναδέλφου πιο πριν, αμέσως μετά το γεγονός με τον άνδρα που αυτόκλητα εγκλώβισε και συνέλαβε τους 13 μετανάστες, Υπουργοί σας όπως ο κ. Καιρίδης, αλλά και βουλευτές σας όπως ο κ. Πέτσας και νωρίτερα ο κ. Στυλιανίδης, συνέδεσαν τις πυρκαγιές με τη μετανάστευση αφήνοντας υπονοούμενα σχετικά με τις ευθύνες πυρκαγιών, στοχοποιώντας ακόμα και τους μετανάστες που απανθρακώθηκαν στη Δαδιά. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αυτές οι δηλώσεις ενισχύουν τον ρατσιστικό και ακροδεξιό λόγο που υποδαυλίζει ρατσιστικές και πολύ επικίνδυνες πρακτικές. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν έγιναν ρατσιστικές δηλώσεις, ούτε δηλώσεις σύνδεσης ενός θέματος, που είναι το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, με ένα άλλο θέμα το οποίο είναι πυρκαγιές, τις αιτίες των οποίων έχει υποχρέωση να διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Μεταξύ των αιτίων είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας. Αλλά το να πούμε τι σημαίνει ανθρώπινος παράγοντας και να χρωματίσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα, αν δηλαδή, για παράδειγμα, είναι ένας Έλληνας πολίτης ή ένας μετανάστης ή οτιδήποτε άλλο, δεν είναι δική μας δουλειά. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Ούτε είναι καλό το τσουβάλιασμα. Το τσουβάλιασμα είναι πάντοτε κακό. Άρα, προφανώς, μακριά από εμάς μία τέτοια λογική να πούμε a priori ότι κάποιος έχει κάνει το οτιδήποτε μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Ούτε έκαναν αυτό, ούτε ο αρμόδιος Υπουργός, ούτε όλοι αυτοί που αναφέρατε. Δυστυχώς, η Αντιπολίτευση διαστρεβλώνει δηλώσεις. Το έκανε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, το κάνει δυστυχώς και στο ξεκίνημα αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου και πολύ παραπάνω σε περιόδους κρίσης. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Στο ζήτημα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού νομίζω ότι η τελευταία Κυβέρνηση που μπορεί να κατηγορηθεί για ρατσιστική ή μη ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έκλεισε δομές ντροπής όπως η Μόρια, η οποία δεν στοιβάζει πλέον συνανθρώπους μας, είτε είναι πρόσφυγες είτε είναι παράτυποι μετανάστες σε αυτές τις δομές ντροπής. Αυτές οι δομές ντροπής ανήκουν στο παρελθόν. Έχει μειωθεί κατά 90% ο αριθμός των ροών και όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα ζουν πλέον σε ανθρώπινες συνθήκες. Είναι η Κυβέρνηση η οποία έδωσε ένα τέλος στο αίσχος της τραγικής αντιμετώπισης των ασυνόδευτων παιδιών.
Είναι, όμως, και μια Κυβέρνηση η οποία προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορα της χώρας. Θα επεκτείνουμε, όπως έχουμε υποσχεθεί και όπως προχωράει η υλοποίηση του φράχτη στον Έβρο. Η Ελλάδα έχει σύνορα και χερσαία και θαλάσσια σύνορα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία τα προστατεύει. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σαφές. Θα συνεχίσει να γίνεται σαφές, όπως προβλέπει ο νόμος, με τις νόμιμες διαδικασίες. Ως προς το περιστατικό που είπατε με τους πολίτες, η πιο τρανή απόδειξη από το ότι λειτουργούν οι Αρχές, από το γεγονός ότι ήδη έχει επιληφθεί και η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Και αυτοί οι οποίοι θεωρούνται υπαίτιοι, κατηγορούνται για μια συγκεκριμένη πράξη, για την οποιαδήποτε πράξη, θα ακολουθήσουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τη Δικαιοσύνη.
Κ. ΠΕΤΡΩΤΟΣ: Θέλω να ρωτήσω για τον τουρισμό. Επειδή πέρυσι η Κυβέρνηση υπογράμμισε πολύ έντονα τα έσοδα από τη «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας, φέτος υπάρχουν πολλές αρνητικές παράμετροι. Έχουμε δει φαινόμενα αισχροκέρδειας, αποδείξεις να κυκλοφορούν και να κάνουν τον γύρο παγκοσμίως από τα brand name του ελληνικού τουρισμού στη Μύκονο. Έχουμε δει τους Έλληνες πολίτες να έχουν δημιουργήσει το «κίνημα της πετσέτας». Και υπάρχει και όλο αυτό με τις πυρκαγιές, το οποίο προφανώς θα επηρεάσει τον τουρισμό. Όλα αυτά πώς θα τα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση; Και αν υπάρχουν στοιχεία για το πώς κινήθηκε ο τουρισμός φέτος και από πλευράς εσόδων, σε συνδυασμό – επαναλαμβάνω – πάντα με το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να μπορεί να απολαμβάνει χωρίς να ακριβοπληρώνει τις θάλασσες της πατρίδας του.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βάλατε πολλά θέματα μαζί. Ως μια επικεφαλίδα να σας πω ότι οι πρώτες εκτιμήσεις που έρχονται είναι ότι έχουμε μια πολύ καλή επίδοση και φέτος για τον τουρισμό σε επίπεδο σίγουρα αφίξεων, αναμένουμε και σε επίπεδο εσόδων. Θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις το Υπουργείο Τουρισμού. Άρα, ναι, απ’ ό,τι φαίνεται πρόκειται για ακόμα μια πολύ καλή χρονιά, που ενισχύει τα έσοδα και την ελληνική οικονομία. Ως προς το θέμα της προστασίας των καταναλωτών, των Ελλήνων πολιτών, των επισκεπτών στη χώρα μας, τα επίσημα στοιχεία το λένε – δεν το λέω εγώ – έχουν γίνει περισσότεροι έλεγχοι από κάθε άλλη χρονιά – γιατί έτσι οφείλουμε να κάνουμε – και έχουν εισπραχθεί ή έχουν καταλογιστεί, αναλόγως την περίπτωση, τα αντίστοιχα πρόστιμα, όπου έχει εντοπιστεί παραβατικότητα. Αυτό είναι καθήκον της Κυβέρνησης, θα συνεχίσει να το κάνει και σε επίπεδο του τουρισμού.
Σε επίπεδο δημόσιου χώρου και προστασίας των λουόμενων και εκεί νομίζω ότι οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών τα λένε όλα. Συνεχείς έλεγχοι, παραβάσεις όταν εντοπίζονται, επιβολή προστίμων. Ουσιαστικά και τίποτα άλλο περισσότερο από την εφαρμογή του νόμου. Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας και σε αυτό το επίπεδο.
Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτή τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον τουρισμό με πολιτικές, με προγράμματα τα οποία έχουμε δει να γίνονται μετά από πολλά χρόνια τα τελευταία χρόνια και τα οποία αποδίδουν σε περιοχές, μάλιστα, που ενδεχομένως επλήγησαν, όπως είναι η Εύβοια, όπως είναι η Σάμος και άλλες περιοχές και έχουν ανταπόκριση αυτά τα προγράμματα. Αυτό θα συνεχίσει η Κυβέρνηση. Μια πολιτική που αποδίδει και σε επίπεδο αναπτυξιακό, αλλά και σε επίπεδο ελέγχων, με ακόμη καλύτερο σχεδιασμό χρόνο με τον χρόνο.
Κ. ΠΕΤΡΩΤΟΣ: Και κάτι επιπρόσθετα, αν μου επιτρέπετε. Τώρα, λόγω των πυρκαγιών, για να μην πληγεί η εικόνα διεθνώς του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή μην βλέπει κάποιος τουρίστας «καίγεται η Ελλάδα, γιατί να πάω και να κάνω διακοπές», σκοπεύετε να κάνετε κάτι εξτρά; Να υπάρχει κάποια καμπάνια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το παράδειγμα της Ρόδου, γιατί μέσα στους 20.000 ανθρώπους οι οποίοι μετακινήθηκαν με ασφάλεια, απομακρύνθηκαν από το σημείο, ήταν και πολλοί επισκέπτες από άλλες χώρες στη χώρα μας. Η Ρόδος λειτουργεί ξανά. Τα ξενοδοχεία αυτά λειτουργούν ξανά. Η εμπιστοσύνη των πολιτών από άλλες χώρες φαίνεται ότι συνεχίζεται και με πολύ μεγάλη ένταση στη χώρα μας, στις υπηρεσίες, στο ελληνικό Κράτος. Σίγουρα ήταν μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία για τους ανθρώπους αυτούς, που κανένας δεν θέλει να τη ζήσει και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Όμως, νομίζω ότι φάνηκε πως το Κράτος λειτούργησε, σε συνεργασία με τους εθελοντές, με τη συνδρομή και των ανθρώπων που έχουν όλα αυτά τα καταλύματα. Οδηγήθηκαν με ασφάλεια σε άλλα σημεία και οδήγησε, όταν αυτό κατέστη ασφαλές, να λειτουργεί ο ελληνικός τουρισμός. Είναι δεδομένο, όμως, ότι ένας από τους λόγους που πρέπει να έχουμε ακόμα καλύτερο, χρόνο με τον χρόνο, σχεδιασμό και ακόμα πιο γρήγορη παρέμβαση, είναι και αυτός. Και προφανώς θα γίνει αυτό που πρέπει που πρέπει να γίνει.
Ρ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Φωτιές μικρές ή μεγάλες πάντα είχαμε και πάντα θα έχουμε. Όμως, ποτέ δεν θυμάμαι στον Έβρο, μια περιοχή πολύ ευαίσθητη, να έχουμε τόσο μεγάλες φωτιές και μάλιστα για δύο καλοκαίρια συνεχόμενα. Μήπως αυτό δείχνει ένα έλλειμμα επιτήρησης και ελέγχου στην ευρύτερη αυτή ευαίσθητη περιοχή; Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι πέραν της διαδικασίας αυτής που έγινε στο νοσοκομείο, ήταν πολύ σημαντική η άμεση παρέμβαση και επέμβαση όλων των επιμέρους εμπλεκόμενων για την προστασία κρίσιμων υποδομών και στον Έβρο και την πλήρη θωράκιση των στρατοπέδων μας και όλων των υπολοίπων. Και το αναφέρω με αφορμή την ερώτησή σας.
Κάθε φορά που σε ένα σημείο, σε μια περιοχή της χώρας βλέπουμε περισσότερες από αυτές τις οποίες έχουμε δει σε άλλες χρονιές ή ανισομερώς, τέλος πάντων, να έχουν ξεσπάσει εστίες, είναι κάτι το οποίο προφανώς πρέπει να το δουν οι εμπλεκόμενοι, να εξετάσουν τα αίτια – δεν έχουν όλες οι πυρκαγιές τα ίδια αίτια μεταξύ τους – να δουν πού υπάρχει περισσότερο ανθρώπινος παράγοντας. Και βέβαια, όπως ήδη σας έχω πει, πάνω από 160 δικογραφίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί, να διερευνηθούν και τα αίτια και να αποδοθούν και οι ευθύνες. Προφανώς, λοιπόν, αυτό θα γίνει και στην περίπτωση του Έβρου. Εγώ δεν μπορώ να σας βγάλω αυτή τη στιγμή πόρισμα και να πω εκ των προτέρων γιατί στον Έβρο ή γιατί όχι κάπου αλλού και γιατί στον Έβρο; Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα υπάρξουν νομίζω τα πορίσματα και τα συμπεράσματα και πάνω σε αυτά θα υπάρξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά.
Χ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Έχουν περάσει σχεδόν 20 ημέρες από τη δολοφονία του φίλου της ΑΕΚ, του Μιχάλη Κατσουρή. Δεν έχει βρεθεί ακόμη ο δολοφόνος. Δεν ξέρω αν θεωρείτε πως έχει εξαντληθεί η απόδοση ευθυνών με την απομάκρυνση των επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.. Και τι απαντάτε στις ενστάσεις που έχουν εκφράσει ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων για την εφαρμογή του μέτρου των ελέγχων των θυρών των οργανωμένων;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ελπίζουμε να βρεθεί ο ή -απ’ ό,τι φαίνεται- οι υπαίτιοι της αποτρόπαιας αυτής πράξης – γιατί χάθηκε ένα νέο παιδί, δολοφονήθηκε ένα νέο παιδί – το συντομότερο δυνατόν. Από εκεί και πέρα είναι δουλειά των Αρχών να επιληφθεί. Προφανώς και δεν έχει τελειώσει η διερεύνηση της υπόθεσης, υπάρχει μία ΕΔΕ εν εξελίξει. Όταν ξεκίνησε η ΕΔΕ υπήρξε μία πρόβλεψη για τερματισμό της, ολοκλήρωσή της εντός μηνός. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι θα τηρηθούν αυτά τα χρονοδιαγράμματα. Έχουν κληθεί να παράσχουν εξηγήσεις – και είμαστε σε αυτή τη φάση της διαδικασίας – αυτοί οι οποίοι είναι οι ερωτώμενοι, οι καλούμενοι σε εξηγήσεις και προφανώς, όταν μαζευτεί όλο το υλικό και οι απόψεις των ανθρώπων αυτών, θα έχουμε τα σχετικά πορίσματα.
Μία από τις κινήσεις που ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι η ενεργότερη εμπλοκή της Αστυνομίας στη φύλαξη κάποιων θυρών αυξημένου κινδύνου, όπως ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται με αποτελέσματα. Δηλαδή, βρέθηκαν μειοψηφίες, πολύ μικρές μειοψηφίες οπαδών οι οποίοι παρανόμησαν και τους καταλογίστηκαν αντίστοιχες πράξεις και ακολούθησε η Δικαιοσύνη τις αντίστοιχες διαδικασίες. Τη θεωρούμε μια αναγκαία παρέμβαση. Δεν μπορεί να μην συμμετέχει η Αστυνομία σε αυτή τη διαδικασία και θα συμμετέχει. Είναι κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός και θα συνεχίσει να γίνεται, όπου κρίνεται αναγκαίο. Δεν είναι όλοι οι αγώνες το ίδιο. Δεν είναι σε όλες τις θύρες το ίδιο αναγκαίο να γίνεται. Θα συνεχίσει να γίνεται. Και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό και θα εφαρμόζονται μέρα με τη μέρα.
Θ. ΑΠΟΤΤΑ: Προεκλογικά ο Πρωθυπουργός είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας το μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού και υφίσταται πλέον και το αρμόδιο Υπουργείο Οικογένειας. Επομένως, θα ήθελα να ρωτήσω ποια περαιτέρω μέτρα σχεδιάζετε να λάβετε, έτσι ώστε να κλείσει αυτή η ανοιχτή πληγή της χώρας μας σε αυτό το πλαίσιο; Διότι βλέπουμε ακόμη ότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και όσο αφορά την εύρεση κατοικίας, με αποτέλεσμα αρκετοί τριαντάρηδες να μένουν ακόμη στα πατρικά τους σπίτια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μία από τις απόλυτες προτεραιότητες. Ήδη σε αυτό τον σχεδόν ενάμιση μήνα που ήταν ανοιχτή η Βουλή μετά τις εκλογές -περίπου ένα μήνα και κάτι- στο οικονομικό νομοσχέδιο ο διπλασιασμός του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», που η πρώτη φάση καλύφθηκε κατά 100% από τους δικαιούχους – πέντε χιλιάδες νέοι άνθρωποι ολοκληρώνουν τη διαδικασία πλήρως από όλες τις φάσεις. Διπλασιάζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού και όχι μόνο το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν ανακαινίσεις διαμερισμάτων. Να πούμε ότι το σκέλος της στέγης είναι από τις βασικές παραμέτρους του συνολικού δημογραφικού προβλήματος. Πολύ σημαντική παρέμβαση στο οικονομικό νομοσχέδιο για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες που γίνονται μητέρες, που από τέσσερις μήνες το επίδομα πάει στους εννέα μήνες και από 150 ευρώ στο ύψος του κατώτατου μισθού – και θέλουμε να αυξηθεί όλο και περισσότερο με βάση τον κατώτατο μισθό στο μέλλον. Όλες οι παρεμβάσεις, οι άδειες πατρότητας που καθιερώθηκαν, η αύξηση των αδειών μητρότητας, η συνολική πολιτική της Κυβέρνησης, είτε σε επίπεδο οικονομικό είτε σε επίπεδο στέγασης έχει αυτό τον στόχο. Έχει γίνει μια σειρά από εξαγγελίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και θα δούμε μέρα με τη μέρα το πρόγραμμα αυτό να υλοποιείται συνολικά, όχι μόνο για την οικογενειακή πολιτική, αλλά και για τη στεγαστική πολιτική. Παράδειγμα, για τους φοιτητές μας. Εδώ έχουμε κι ένα από τα μεγαλύτερα -όχι μόνο ένα και περισσότερα- τρία μεγάλα Πανεπιστήμια και το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο. Οι νέες εστίες οι οποίες κατασκευάζονται, η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης. Είναι μία οριζόντια πολιτική, που έχει αρκετά σημαντικά αποτελέσματα στην πρώτη τετραετία, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα βήματα, όπως περιγράφηκαν στο πρόγραμμά μας προεκλογικά.
Ευχαριστώ. Να είστε καλά.