Καλό μεσημέρι,

Ολοκληρώθηκε το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών.

Με τη Διακήρυξη των Αθηνών, Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

Στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία  αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.

Επιπλέον, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών  στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές».

Η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, μας επιτρέπει ένα πραγματικό άλμα μπροστά. Να προχωρήσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, χτίζοντας μια ειλικρινή σχέση στη βάση εκείνων που μας ενώνουν: Τις φιλικές σχέσεις, την ανάδειξη ενός τρόπου αποσυμπίεσης των διαφωνιών μας και ένα επίπεδο συνεργασίας αμοιβαία επωφελές στο οικονομικό, το εμπορικό και το κοινωνικό πεδίο.

«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως με βάση τις παραδοχές που απορρέουν από την Διακήρυξη «θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα. Με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης.

Και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοδοσίας,  με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας».

Στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Παιδείας των δύο κρατών για την ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, και μνημόνια κατανόησης μεταξύ Υπουργών και επικεφαλής φορέων και Ανεξαρτήτων αρχών που αφορούν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο κρατών στους τομείς της Παιδείας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης, την ανάπτυξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, τις εξαγωγές, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την προστασία των ατόμων με αναπηρία και τον αθλητισμό.

Επιπλέον, υπογράφηκαν Κοινές Δηλώσεις- Διακηρύξεις που αφορούν στον Τουρισμό, τη Συνεργασία στους τομείς έρευνας και καινοτομίας, αγροτικής ανάπτυξης, τελωνειακή συνεργασία, την σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου, την διοργάνωση του Hackathon και την επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για την κατασκευή 2ης γέφυρας στον Έβρο.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του 31χρονου αστυνομικού που διασωληνωμένος δίνει την πιο δύσκολη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά την εγκληματική επίθεση που δέχθηκε χθες έξω από το γήπεδο «Μέλινα Μερκούρη» στο Ρέντη.

Οι δράστες όλων αυτών των φρικτών εγκλημάτων δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον αθλητισμό, ούτε με τους εκατομμύρια φιλάθλους που θέλουν να πάνε στη γήπεδο.

Είναι κοινοί εγκληματίες που, με την ανοχή κάποιων, απειλούν και κάποιες φορές αφαιρούν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν περιουσίες.

Είναι ένα απόστημα που μολύνει τον αθλητισμό και στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί δια μαγείας.

Με τις παρεμβάσεις μας σε επίπεδο ποινικού κώδικα, αλλά κυρίως τη στάση μας σε επίπεδο εφαρμογής του νόμου θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτήν την αυτονόητη μάχη με κάθε μας θεσμικό όπλο μέχρι τέλους.

Μετά τις προσαγωγές από την ΕΛΑΣ, πραγματοποιείται πλήρης εξακρίβωση στοιχείων, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, καθώς και λήψη δειγμάτων με σκοπό την ανίχνευση πυρίτιδας.

Η ανωτέρω διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία εισαγγελικών Αρχών, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες της επίθεσης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής οι εισαγγελικές Αρχές θα αποφασίσουν την περαιτέρω δικονομική διαχείριση των προσαγόμενων.

Μέχρι στιγμής από το χώρο του γηπέδου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρουχισμός (μπλούζες, μπουφάν, κουκούλες τύπου full face), υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αναδιπλούμενος σουγιάς, υπολείμματα από καμένα ρούχα, κροτίδες και φωτοβολίδες.

Τέλος, ας σκεφτούν όσοι με εύκολο τρόπο στοχοποιούν συλλήβδην το σύνολο των γυναικών και των ανδρών της ΕΛΑΣ, που με αυταπάρνηση υπερβάλλουν εαυτούς για να είμαστε ασφαλείς, ότι ένας νέος άνθρωπος μπορεί να μην επιστρέψει στο σπίτι του, επειδή προσπάθησε να προστατέψει εκατοντάδες πολίτες από κοινούς εγκληματίες.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

Οι ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου έχουν στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου της επαγγελματικής ασφάλισης για να προωθηθεί η αποταμίευση και να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων, τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικοασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ενδιαφέροντος,  τη βελτίωση της λειτουργίας της ΔΥΠΑ και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ανέργων συμπολιτών μας.

Επιπλέον, με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θεσπίζεται για πρώτη φορά ειδική παροχή μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, που θα λαμβάνουν για 9 μήνες επίδομα στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, για την απασχόληση συνταξιούχων, αντί της περικοπής της σύνταξης, θεσπίζεται μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ ύψους 10% των αποδοχών από μισθωτή εργασία ή αντίστοιχος πόρος για εισοδήματα από αυτοαπασχόληση, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας και την αύξηση του τρέχοντος αλλά και του μελλοντικού τους εισοδήματος, ενώ δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα εργασίας σε συνταξιούχους αναπηρίας χωρίς να διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας και χωρίς επιβολή πόρου 10%.

Τέλος, δίνεται λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ, όταν αυτές δεν υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ.

Ψηφίστηκε, χθες, στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι ψηφισμένες ρυθμίσεις αφορούν τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την

υποχρεωτική υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData, και την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Παράλληλα, στο εξής προβλέπονται πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 € με μετρητά στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θεσπίστηκαν αυστηρότατες κυρώσεις με σκοπό την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, εισήχθησαν διατάξεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και θεσπίστηκε ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους €670.000 σε δύο Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στη μία για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις για ενημέρωση περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες είχαν υποβληθεί σε ρύθμιση που τηρούταν χωρίς, όμως, να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρείας επιβεβαίωση και διότι ακολουθούσε αθέμιτη πρακτική, επιδεικνύοντας προσβλητική συμπεριφορά με χρήση καταφανώς προσβλητικών εκφράσεων εναντίον οφειλέτη.

Στη δεύτερη, διότι, προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις οφειλέτη περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρείας επιβεβαίωση αυτής, καθώς και σε ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης, παρά το γεγονός ότι η οφειλή είχε υποβληθεί σε ρύθμιση και τηρούνταν απαρέγκλιτα, καθώς επίσης διότι προέβη σε αναθέσεις εντολών σε Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τον δραστικό περιορισμό των παραβιάσεων τις νομοθεσίας. Οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές από εισπρακτικές εταιρείες δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για τον περιορισμό των συνεπειών της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης με την πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» να μετρά ήδη 1.286 κωδικούς προϊόντων, υπερδιπλάσιους σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 500. Τα προϊόντα είναι κατά 90% επώνυμα και το 10% ιδιωτικής ετικέτας, ενώ στην πρωτοβουλία συμμετέχουν τόσο πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές εταιρείες αλλά και μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι για την παραβίαση της νομοθεσίας περί αθέμιτης κερδοφορίας και παραβίαση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους αλλά και εικονικών εκπτώσεων συνεχίζονται. Ήδη η αρμόδια υπηρεσία ΔΙΜΕΑ έχει πραγματοποιήσει μέχρι και σήμερα 2.200 ελέγχους έχοντας επιβάλλει πρόστιμα ύψους 5,7 εκ ευρώ. Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει πάνω από 21.576 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία έχουν βεβαιωθεί ή εισπραχθεί τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2023 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,1% σε σταθερές τιμές έναντι μόλις +0,1% στην ευρωζώνη και στην ΕΕ, δηλαδή με τον 4ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (μαζί με την Ρουμανία) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σωρευτική ανάπτυξη τα τελευταία 4 χρόνια είναι διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης, 6% έναντι 3% στην Ευρωζώνη.

Σκοπός της Κυβέρνησης είναι τα θετικά νέα για την οικονομία να συνεχίζουν να μεταφράζονται σε παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

246 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδων του ΕΣΥ προκήρυξε το Υπουργείο Υγείας με γνώμονα την κάλυψη άμεσων αναγκών σε νοσοκομειακές μονάδες και Κέντρα Υγείας σε όλη την Επικράτεια.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την 3η και 4η ΥΠΕ έχουν προκηρυχθεί  28 θέσεις στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας και 47 στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις την προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματική στελέχωση του ΕΣΥ με στόχο μια αποτελεσματική, λειτουργική και σύγχρονη Δημόσια Υγεία για κάθε πολίτη.

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον τομέα Μακεδονίας- Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής  για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Θερμαϊκού, που δίνει λύση στην τακτική και μόνιμη χρηματοδότηση του επιφανειακού καθαρισμού του κόλπου.

Το μνημόνιο έχει διετή διάρκεια και θα ανανεώνεται αυτομάτως  και ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνει την υλοποίηση της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών περισυλλογής επιπλεόντων αντικειμένων και κηλίδων καθώς και την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου.

Ένα σημαντικό ζήτημα για την βιωσιμότητα της Θεσσαλονίκης επιλύεται προς όφελος της πόλης και των πολιτών με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Σημαντικά και μεγάλα έργα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανέγερση των 17 Σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία, με αναθέτουσα Αρχή την ΚΤΥΠ ΑΕ και με καθορισμένο ανάδοχο, με την εκκίνηση του σχετικού διαγωνισμού για τις νέες σχολικές μονάδες στους Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη και Κατερίνης.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Έχει ήδη επαναπροκυρυχθεί ο  Διαγωνισμός για τον Προβλήτα 6 σε χρόνο παράλληλο με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την Έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan).

Το μετρό της Θεσσαλονίκης  είναι στο στάδιο εγκατάστασης των ηλεκτρομηχανολογικών εξοπλισμών.

Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τις ανακαινίσεις και τον εκσυγχρονισμό, συνολικά 9 Νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και χώρων των Νοσοκομείων, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η ανάδοχος του έργου για το Παιδιατρικό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης στήνει αυτές τις ημέρες το εργοτάξιο για να ξεκινήσει η κατασκευή, ενώ  παίρνει μορφή η μελέτη για το νέο ογκολογικό που θα ανεγερθεί στο στρατόπεδο Καρατάσιου.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συναντήθηκε με Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων των περιοχών που επλήγησαν πλησίον της Λίμνης Κάρλας.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας και μίλησε στα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου.

«Το είπα και το εννοώ. Οι υποδομές θα αποκατασταθούν στο ακέραιο, μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενώ, 1,2 δισ. από το ΕΣΠΑ και από δημόσιους πόρους θα κατευθυνθούν εδώ για νέα έργα υποδομών και διαχείρισης των υδάτων. Και δίπλα τους θα υπάρχει πάντα το πλεόνασμα που θα φέρνει η εθνική οικονομική πολιτική.

Τα έργα θα σχεδιαστούν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Έχοντας προδιαγραφές που θα ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες. Με τη συνδρομή ειδικών και βάσει των καινούργιων  δεδομένων και αναγκών. Που θα υλοποιηθούν, με τη συμπόρευση όλων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, σε ορίζοντα τετραετίας. Λύνοντας, όμως, προβλήματα δεκαετιών», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

Μετά την επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Χάγη, όπου στις 18:50 (ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας άκουσα για το θέμα της βίας και από τον τόνο της φωνής σας κατάλαβα ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει τα δέοντα. Επειδή αυτό το έχουμε ξανακούσει, μιλήσατε για κοινούς εγκληματίες, θα το πάτε μέχρι τέλους κλπ. κλπ. Επειδή έχουμε ξανακούσει αυτή την αποφασιστικότητα και, ταυτόχρονα, η κοινωνία νομίζω ότι είναι πιο έτοιμη να δεχτεί και πιο δραστικές πρωτοβουλίες, υπάρχει στο μυαλό σας κάποια σκέψη για πιο δραστικά βήματα του στιλ: αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τους διεθνείς αγώνες και, ενδεχομένως, περιορισμός προσέλευσης φιλάθλων στα γήπεδα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι -όπως είπα και στην αρχική μου εισήγηση και δεν είναι κάτι που νομίζω ότι το εκφράζω μόνο με τη θεσμική μου ιδιότητα ή χρειάζεται να έχεις την οποιαδήποτε ιδιότητα -ο οποιοσδήποτε άνθρωπος το νιώθει αυτό- ένα νέο παιδί που πήγε να υπερασπιστεί όλους τους υπόλοιπους, δεν ξέρουμε αν θα γυρίσει σπίτι του. Και αυτό γιατί κάποιοι νομίζουν ότι τα γήπεδα, τα Πανεπιστήμια, οποιοσδήποτε χώρος είναι αφορμή για εκδήλωση των εγκληματικών τους προθέσεων. Κοιτάξτε να δείτε, δεν έχουμε μείνει στα λόγια. Σίγουρα, όμως, οι πολλές πράξεις που έχουν γίνει πρέπει να γίνουν περισσότερες και θα είναι περισσότερες. Και είναι δεδομένο ότι «τρέχει» η εγκληματικότητα με μία ταχύτητα. Εμείς οφείλουμε να τρέξουμε με ακόμη μεγαλύτερη. Αναφέρθηκα στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες σε αντιδιαστολή με αυτά τα οποία είδαμε το 2019, θεωρώ ότι θα λύσουν σε ένα μεγάλο ποσοστό την κατάσταση. Ήδη έχουν γίνει αλλαγές και την τελευταία τετραετία. Δεν θα υπάρχει με τις αλλαγές που θα έρθουν η έννοια του «κάνω ένα πλημμέλημα», γιατί αυτοί όλοι, οι εγκληματίες, που δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε ομάδα, είναι εγκληματίες -και πρέπει να το τονίσουμε αυτό- και πρέπει να είμαστε όλοι απέναντί τους και να μην υπάρχει καμία ανοχή. Διαπράττουν βαρύτατα κακουργήματα μέχρι και σε σημείο ανθρωποκτονιών, βαρύτατων σωματικών βλαβών, αλλά κάνουν και πλημμελήματα, τα οποία έχουν πάρα πολύ μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια περιουσία. Δεν θα υπάρχει, λοιπόν, ξανά αυτό που ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια: Μπαίνουν σε μια διαδικασία αυτοφώρου, καταδικάζονται μετά από κάποιο καιρό για ένα πλημμέλημα και βγαίνουν έξω. Αυτά τελειώνουν με τις τελευταίες αλλαγές, τις επικείμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα. Ένα ζήτημα, λοιπόν, είναι το ζήτημα Δικαιοσύνης, η οποία προφανώς πρέπει να αποδίδεται πολύ πιο γρήγορα και χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια, για να καταδικάζεται  κάποιος και με μια σειρά από διεξόδους να μένει έξω. Και να επιστρέφει στα γήπεδα, να επιστρέφει σε όλους αυτούς τους χώρους, όπου επιλέγουν, τέλος πάντων, όλοι αυτοί να παρανομούν. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη στάση της Αστυνομίας. Οι Έλληνες αστυνομικοί, οι γυναίκες και οι άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως είπα, υπερβάλλουν εαυτούς. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά κατά καιρούς, που ελέγχονται, γιατί μπορεί να υπάρχει υπέρμετρη χρήση βίας, αλλά κάποιοι στη χώρα μας, διαχρονικά, ψάχνουν αφορμές να απομονώσουν αυτά τα περιστατικά και να βάλουν απέναντί τους την Αστυνομία. Οι Έλληνες αστυνομικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβάλλουν τον νόμο και πολλές φορές περισσότερα από όσα μπορούν και είναι στόχοι όλων αυτών των εγκληματικών ομάδων. Να σας πω ότι μόνο τους τελευταίους μήνες, μετά τη θλιβερή δολοφονία του Έλληνα οπαδού το καλοκαίρι, έχουν πολλαπλασιαστεί και οι έλεγχοι σε Συνδέσμους και οι σφραγίσεις Συνδέσμων. Τα έχω αναφέρει πολλές φορές αναλυτικά σε ενημερώσεις πολιτικών συντακτών, το ίδιο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Έχουμε ελέγχους σε θύρες. Αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται με μεγαλύτερη ένταση. Είναι δεδομένο, όμως, ότι κάποιοι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να περνάνε αυτούς τους ελέγχους και να παρανομούν. Τώρα, σχετικά με το τελευταίο σκέλος του ερωτήματός σας, αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω ως προς τις παρεμβάσεις. Σίγουρα όσα έχουν ανακοινωθεί θα υλοποιηθούν κι αν θυμάστε τις δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός το καλοκαίρι, μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους των μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας, παρουσία του Προέδρου της UEFA, είπε ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι δυναμική και όλες αυτές οι ανακοινώσεις θα έχουν μία κλιμάκωση. Με βάση και τα όσα συμβαίνουν και με βάση και την αντίδραση. Κρατάμε σίγουρα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω και δεν πρόκειται να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Το χρωστάμε στο σύνολο των φιλάθλων, στο σύνολο της κοινωνίας, στους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, όποια ομάδα και αν υποστηρίζουν, όπου κι αν βρίσκονται.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω για την περίπτωση των χτεσινών δηλώσεων του Αλβανού Πρωθυπουργού, του κ. Έντι Ράμα. Βλέπουμε ότι εξομαλύνονται κατά κάποιον τρόπο, τουλάχιστον σε ατμοσφαιρικό επίπεδο οι σχέσεις μας με την Τουρκία, αλλά η σχέση μας με την Αλβανία λόγω του θέματος Μπελέρη πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Επίσης, παρατηρούμε ότι οι έως τώρα πιέσεις της ελληνικής πλευράς, δεν έχουν αποδώσει. Χτες το βράδυ ο κ. Ράμα είπε λίγο έως πολύ ότι δεν υπάρχει κάποιο δίκαιο από την πλευρά της χώρας μας και ότι η απόφαση την οποία αναμένουμε τη Δευτέρα, θα είναι εντελώς αρνητική. Σκοπεύετε να κλιμακώσετε τις πιέσεις σας; Σκοπεύετε να κάνετε κάτι περισσότερο; Υπάρχει κάτι το οποίο δεν κάνατε σωστά μέχρι τώρα ή κατά την άποψή σας δεν γίνεται τίποτα ώστε να πιεστεί περισσότερο η Αλβανία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το θέμα του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, του Φρέντι Μπελέρη είναι μείζον θέμα, θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου, προσωπικά για τον Πρωθυπουργό, συνολικά για την ελληνική Κυβέρνηση και, νομίζω, για κάθε πολίτη, για κάθε Έλληνα πολίτη, για κάθε πολίτη της Ευρώπης, ο οποίος θέλει να προστατεύονται, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις, τα δικαιώματα ενός άλλου πολίτη. Εν προκειμένω, ενός ανθρώπου ο οποίος εξελέγη και δεν έχει ορκιστεί Δήμαρχος. Κι έχουμε την πρωτοτυπία, τη μοναδική περίπτωση σε δήμο συνολικά που γνωρίζουμε και στην Ευρώπη, που ο νόμιμα εκλεγμένος Δήμαρχος να μην ασκεί καθήκοντα και αυτός ο οποίος καταψηφίστηκε να τα ασκεί. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να κάνουμε βήμα πίσω σε αυτό και, προφανώς, και η οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περνάει μέσα και από αυτή την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης. Εμείς έχουμε ζητήσει, νομίζω, κάτι το οποίο είναι προφανές. Να γίνει σεβαστό το δίκαιο αίτημα του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου να ορκιστεί, να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του Κράτους Δικαίου. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό, ζητάμε να μην παραβιαστούν οι στοιχειώδεις κανόνες. Και το έχουμε κάνει σε όλα τα επίπεδα: Σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Είχαμε πρόσφατα και την επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας, του κ. Σταύρου Παπασταύρου, έχουμε περάσει ψήφισμα και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο και θα συνεχίσουμε με όλα τα θεσμικά μας «όπλα» να προβάλλουμε ένα -νομίζω- δίκαιο και αυτονόητο αίτημα.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ωστόσο, αν μου επιτρέπετε, μέχρι τώρα οι ενέργειές μας δεν έχουν βρει κάποια ανταπόκριση. Χτες το βράδυ ο Έντι Ράμα, ουσιαστικά, ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου της ερχόμενης Δευτέρας. Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Πιστεύετε ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια; Θα μείνουμε σε αυτό δηλαδή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στην Ελλάδα υπάρχει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δεν μπλέκει η εκτελεστική ή η νομοθετική με τη δικαστική εξουσία κι αυτό ισχύει και θα έπρεπε να ισχύει σε κάθε ευνοούμενο Κράτος, σε κάθε Κράτος στο οποίο έχει τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας. Περιμένουμε να δούμε την απόφαση. Περιμένουμε να δούμε κάθε εξέλιξη και το ξαναλέω: Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας με όλα τα «όπλα» τα θεσμικά που διαθέτουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε. Πάντοτε, όποια είναι αυτά τα «όπλα» που μας δίνουν οι κανόνες Δικαίου, συνολικά το «οπλοστάσιο» το θεσμικό που έχουμε στα χέρια μας.

Β. ΠΛΑΚΑΣ: Θέλω να μου πείτε αν, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, πιστεύετε πως είμαστε κοντά σε «ήρεμες θάλασσες» και «καθαρούς ουρανούς» στο Αιγαίο και αν αποδέχεστε την πρόταση Ερντογάν, να είναι πιο τακτικές οι συνεδριάσεις του Α.Σ.Σ. και να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τους σκοπούς και πώς θα λειτουργεί η ταξιδιωτική βίζα «εξπρές»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν, νομίζω, μια πολύ σημαντική μέρα η χθεσινή για τις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία και η διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και το σύνολο των επαφών και των διμερών συναντήσεων, μεταξύ των υπουργών των δύο κρατών, η υπογραφή της Διακήρυξης, μετά από τόσα, τόσα πολλά χρόνια, της Διακήρυξης Φιλίας. Το κείμενο αυτό καθ’ αυτό, αλλά και όσα ακούστηκαν, αποτυπώνουν ένα πολύ θετικό κλίμα. Ένα, νομίζω, ειλικρινές κλίμα, από τις δυο πλευρές, συνεννόησης – συνεργασίας, με, -νομίζω, φράση κλειδί, «ότι ακόμα και κει που διαφωνούμε και υπάρχουν διαφωνίες να μπορούμε να τις λύνουμε, όσο δυνατόν με τον διάλογο, χωρίς αυτές οι διαφωνίες να παράγουν κρίσεις». Είναι σημαντικό ότι αποτυπώθηκαν από τον Πρωθυπουργό το σύνολο των διαχρονικών ελληνικών θέσεων και για την Κύπρο και για τη μουσουλμανική μειονότητα και την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης και το γεγονός ότι είναι μόνο μία η διαφορά που εμείς θέλουμε να διευθετηθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου. Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, θα προσπαθήσουμε αυτός ο διάλογος να θωρακιστεί, να προστατευθεί, πάντοτε προασπιζόμενοι τις θέσεις μας, όπως, νομίζω, συνέβη και χθες. Απεδείχθη ότι αυτή, συνολικά, και η συνάντηση και το Συμβούλιο Συνεργασίας άφησε ξεκάθαρα θετικό αποτύπωμα. Και θέλω να σταθώ, με αφορμή και την ερώτησή σας, και σε μια σειρά από πολύ σημαντικές συμφωνίες. Ξέρετε ότι όλο αυτό που λέμε, όλους αυτούς τους μήνες για τη θετική ατζέντα, πέρα, δηλαδή, της διαφοράς μας και τον πολιτικό διάλογο, όλα τα υπόλοιπα τα οποία αναφέρουμε, αρχίζουν και αποτυπώνονται και σε επίπεδο εκπαιδευτικό και σε επίπεδο στήριξης των ατόμων με αναπηρία, για την επαγγελματική εκπαίδευση, για ζητήματα ενέργειας ―αν δει κανείς τις συμφωνίες, καταλαβαίνει τη σημασία τους― και ναι, είναι πολύ σημαντική αυτή η Απόφαση για τα δέκα ελληνικά νησιά. Αφορά πολίτες της Τουρκίας που έχουν βίζα και τις οικογένειές τους, μέχρι επτά ημέρες, από τις ακτές τις Τουρκίας στα δέκα αυτά νησιά της χώρας. Συγκεκριμένα, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο. Αυτό είναι μία Απόφαση, μετά από προφανώς, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, που διεκδίκησε η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχε αυτήν τη διευκόλυνση. Δεν αφορά άλλες χώρες της Ευρώπης και δεν αφορά και άλλες περιοχές της χώρας μας. Δηλαδή, είναι μία μετακίνηση η οποία γίνεται με σφράγιση εκείνη τη στιγμή της βίζας, μ’ έναν τυπικό έλεγχο που γίνεται στους πολίτες της Τουρκίας, διαρκεί μέχρι επτά ημέρες, προφανώς δύναται να γίνει ξανά και σε άλλο νησί και στο ίδιο νησί σε δεύτερο και τρίτο χρόνο. Δηλαδή δεν είναι μόνο επτά μέρες το χρόνο, όπως ακούστηκε, είναι επτά ημέρες η κάθε επίσκεψη, με τη συγκεκριμένη διαδικασία και νομίζω είναι κι ένα αίτημα το οποίο, έχοντας γυρίσει και όλη την Ελλάδα και με την προηγούμενή μου ιδιότητα στη Νέα Δημοκρατία, το ακούγαμε, και δικαιολογημένα, και από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους, τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, θα τονώσει και την αγορά των περιοχών αυτών, θα αυξήσει τον τουρισμό. Αφορά όλον τον χρόνο, όχι μόνο την τουριστική περίοδο και νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα η χθεσινή ανακοίνωση.

Λ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Στην επόμενη ημέρα της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα, θα πιαστώ περισσότερο από την ηρεμία στο Αιγαίο, που είναι απολύτως καλοδεχούμενη και θα ρωτήσω, πόσο μεταφράζεται αυτή σε ευρώ; Καθώς, χάρη στην ηρεμία του Αιγαίου, προφανώς και δεν καταπονείται, ούτε ο στόλος των αεροσκαφών μας, ούτε το έμψυχο προσωπικό μας. Πού διοχετεύονται τα χρήματα τα οποία εξοικονομούνται; Την ίδια ώρα, διαβάζουμε για «πάγωμα» κάποιων προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα της 4ης φρεγάτας, των κορβετών, του λιμανιού στον Παγασητικό κόλπο, ποιος ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Είναι λόγω της ηρεμίας, είναι λόγω του ότι χρειαζόμαστε τα χρήματα για να τα διοχετεύσουμε αλλού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω, και σας ευχαριστώ, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση, όσα έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και το αρμόδιο Υπουργείο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την εφαρμογή του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, να υπάρχει κάποια έκπτωση σε αυτό. Θα συνεχιστεί κανονικά, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί και με την αντιμετώπιση όλων των διαδικαστικών θεμάτων. Άρα αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Εμείς θέλουμε μία χώρα θωρακισμένη, ενισχυμένη, όπως είναι τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα, όμως, επενδύουμε στον διάλογο και στην καλή γειτονία. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Τώρα, είναι αποτυπωμένο το πολύ πιο ήρεμο κλίμα, θέλουμε να συνεχίσουμε να το θωρακίζουμε, είναι πολύ σημαντικό για πάρα πολλούς λόγους, προφανείς. Τώρα, αυτό που με ρωτάτε, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτιμηθεί μέρα – μέρα, μήνα – μήνα, με οικονομικούς όρους, γιατί όπως αντιλαμβάνεσθε, όλα όσα πρέπει να γίνουν από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων γίνονται, ούτως ή άλλως, και όπως προβλέπεται από τα σχετικά πρωτόκολλα, δεδομένα. Πάντως, γενικά η αρχή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προσπαθεί, συντάσσοντας πολύ αυστηρούς προϋπολογισμούς, συνολικά, και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτό το θέμα. Πάντοτε, όταν υπάρχει ένα σχετικό πλεόνασμα, από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Απόδειξη τα λεφτά που δίνονται σε περισσότερο ευπαθείς συμπολίτες μας, που έχουν περισσότερο ανάγκη. Πάνω από 350 εκατομμύρια, σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους, να δίνονται στοχευμένα, χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πιστεύουμε στην πολιτική της διεύρυνσης του ΑΕΠ της χώρας, έχει φθάσει πλέον σε επίπεδα προ κρίσης, σας είπα και τα στοιχεία, διπλάσια ποσοστά ανάπτυξης απ’ ό,τι η Ευρωζώνη, για πολλά χρόνια πλέον, όχι για ένα και δύο χρόνια, για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική αυτή αποδίδει. Ο στόχος είναι να συνεχίσει να συμβαίνει χωρίς να υπάρχει υποθήκη των επόμενων γενεών και υπερβολικά χρέη και πάντοτε τα περισσότερα να επιστρέφουν στην κοινωνία. Δηλαδή, αυτές οι θετικές ειδήσεις ν’ αγγίζουν με θετική επίδραση την καθημερινότητα των πολιτών.

Γ. ΤΣΑΤΣΑΝΗ: Μιλήσατε για δυναμική αντιμετώπιση και ότι οι παρεμβάσεις, ότι δεν κάνετε βήμα πίσω. Σε πολιτικό επίπεδο, διαβάζοντας ανακοινώσεις και τοποθετήσεις από την αντιπολίτευση, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, αυτό, τουλάχιστον καταγγέλλεται, το θέμα με επικοινωνιακούς όρους, ότι οι προσπάθειές σας μέχρι τώρα ήταν ατελέσφορες και ότι έχει υποσταλεί η «σημαία» της ασφάλειας. Αν έχετε κάποια απάντηση επ’ αυτών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι και σε αυτήν την περίπτωση δεν λύνει κανένα πρόβλημα η στείρα αντιπολίτευση, η μηδενιστική αντιπολίτευση. Να πούμε, κατ’ αρχάς, ότι η νυν αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ήταν κυβέρνηση, έκανε μια σειρά από παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, όπου όλα τα κακουργήματα, πλην των ισοβίων, ενώ είχαν μέγιστο όριο κάθειρξης τα είκοσι χρόνια, τα πήγε στα δεκαπέντε χρόνια. Ουσιαστικά, φέρνοντας σε πολύ καλύτερη θέση τους εγκληματίες, να βγαίνουν πιο γρήγορα από τη φυλακή, να βρίσκουν διεξόδους, να μη μπαίνουν «μέσα». Αν δει κανείς στατιστικά στοιχεία επεμβάσεων σε συνδέσμους και ελέγχους στα γήπεδα θα καταλάβει ότι έχουν υπερπολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν είπε ότι αρκούν και αποδεικνύεται ότι έχουμε ακόμα θλιβερά περιστατικά. Ούτε μπορεί να πει κανείς ότι η εγκληματικότητα πάσης φύσεως, είτε αφορά τα γήπεδα, τους δρόμους, τα πανεπιστήμια, συνολικά η εγκληματικότητα ότι μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Υπάρχουν, δυστυχώς, κάποιοι οι οποίοι επιμένουν να παρανομούν και χρέος των Αρχών είναι να τους εντοπίζει, να λειτουργούν και κατασταλτικά, αλλά και προληπτικά, όπου μπορούν, για να περιορίσουν τα φαινόμενα αυτά. Αυτό κάνουμε εμείς και προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις. Χρέος, νομίζω, της αντιπολίτευσης είναι να προτείνει λύσεις, να έρχεται να συμφωνεί σε κάποιες κοινές παραδοχές. Δηλαδή, για παράδειγμα την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, αυτοί οι οποίοι ελάφρυναν τις ποινές, θα τη στηρίξουν στην πράξη; Κάποιες παρεμβάσεις που γίνονται και υλοποιούνται, όπως έχει εξαγγελθεί από το προεκλογικό μας πρόγραμμα, για τον περιορισμό των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη, θα τις στηρίξουν; Έχουν κάτι άλλο να προτείνουν; Ποια είναι η πρότασή τους για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και εν πάση περιπτώσει, όταν την έχουν αυτή την πρόταση -γιατί ακόμα την περιμένουμε, όταν είχαν τη δυνατότητα, γιατί δεν την υλοποιούσαν; Αλλά, έστω και τώρα, περιμένουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Όλοι απέναντι στη βία είμαστε. Ή, τουλάχιστον, έτσι θεωρούμε. Γιατί κάποιοι από την αντιπολίτευση, σε επιμέρους μορφές βίας, όπως τα πανεπιστήμια, δεν ήταν πάντοτε απέναντι, για να είμαστε και συνεννοημένοι. Άρα, έστω και τώρα, να συμφωνήσουμε ότι είμαστε απέναντι και ν’ αρχίσουμε ν’ ακούμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Εγώ ήθελα να σταθώ ακόμη στη Διακήρυξη Φιλίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, όπου προβλέπει και τη δέσμευση να μην προχωρούν σε κινήσεις, που θα διαταράσσουν την ειρήνη στην περιοχή. Αυτό τι σημαίνει, όμως; Σημαίνει ότι αλλάζουμε τη στρατηγική αποτροπής ή τακτική των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο, εφόσον, φυσικά, υπάρξει κάποια παράνομη ενέργεια από τη γειτονική χώρα, κάτι που συνηθίσαμε στο παρελθόν. Τα σταματάμε αυτά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν υπάρχει πρόκληση, πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη διαδικασία που προβλέπεται για την προάσπιση της χώρας μας. Ο στόχος είναι να μην υπάρχουν. Είναι αποτυπωμένο ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε μια πολύ σημαντική μείωση προς ελαχιστοποίηση αυτών των φαινομένων. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι ένα κράτος, το οποίο έχει σύνορα, τα προστατεύει, με βάση τα όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα συνεχίσει να το κάνει. Προφανώς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά ο στόχος είναι να εμπεδωθεί το κλίμα διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Και επίλυση των διαφορών με έναν τρόπο, όπως προβλέπει συνολικά το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς έχουμε πει συγκεκριμένα πράγματα, έχουμε πει ότι δεχόμαστε μία διαφορά, θέλουμε αυτή να επιλυθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, δεν είμαστε ακόμη εκεί, το είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, και από κει και πέρα, όμως, μια σειρά από διαφωνίες που υπάρχουν, πέραν της μίας διαφοράς, αυτές να μην παράγουν κρίσεις. Αυτός είναι ο στόχος. Από κει και πέρα, προφανώς, ό,τι ισχύει μέχρι τώρα σε επίπεδο προληπτικής αντιμετώπισης και πρωτοκόλλων, προφανώς θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

 

Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ο κ. Ερντογάν επέμενε δύο φορές, χθες, στο γεγονός των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που είναι στα 5,5 δις τώρα και προσδοκά να φτάσει στα 10 δις. Θέλω να ρωτήσω, πρώτον, εάν υπάρχει κάτι σε επίπεδο χρονικού ορίζοντα στον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Και δεύτερον, εάν συμμεριζόμαστε και εμείς αυτή την αισιόδοξη στάση, με δεδομένο ότι η τουρκική οικονομία είναι αυτή που είναι πιο αδύναμη, συγκριτικά με τη δική μας οικονομία και αν θα είναι τελικά μια win-win κατάσταση ή θα είναι ετεροβαρής.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, μένει να αποδειχθεί. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, όμως, ότι θα αποδειχθεί, ότι αυτό θα αποδώσει. Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι πολύ μακροπρόθεσμο, είναι άμεσα έως μεσοπρόθεσμο. Δηλαδή, το δείχνουν και οι συμφωνίες και σε οικονομικό και σε εμπορικό επίπεδο. Το προωθεί σίγουρα και η δυνατότητα που θα έχουν Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται με αυτή τη διαδικασία της βίζας για επτά ημέρες και μια σειρά από όσα προβλέπονται στις συμφωνίες και στα κείμενα. Καλύτερα να μιλήσουμε επί του αποτελέσματος. Είναι σημαντικό ότι εκφράστηκε αυτό από τον Τούρκο Πρόεδρο. Και να πούμε ότι, πέραν των σημαντικών συναντήσεων σε επίπεδο ηγετών των δύο κρατών, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολλά από όσα συμφωνήθηκαν θα δουλεύονται στη διάρκεια των επόμενων μηνών, μέχρι και τις επόμενες συναντήσεις τους και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και στα άλλα επίπεδα των δύο μερών, για να υλοποιηθούν οι συμφωνίες αυτές.

 

ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Οι υγειονομικοί βρίσκονται σήμερα σε κινητοποιήσεις για το θέμα των ολιγόμηνων  παρατάσεων στις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, που προβλέπεται και σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, κάνουν λόγο για 30.000 έως 40.000 κενά στο Ε.Σ.Υ.. Υποστηρίζουν ότι οι όποιες προσλήψεις γίνονται, γίνονται με το σταγονόμετρο και δεν επαρκούν ούτε καν για να αναπληρώσουν όσους συνταξιοδοτούνται, που είναι περίπου 3.000 συνταξιοδοτήσεις κάθε έτος. Αναφέρουν ότι όλο και περισσότερες υπηρεσίες των νοσοκομείων πηγαίνουν σε εργολάβους, λόγω της αδυναμίας του προσωπικού. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν μονιμοποιούνται όλοι αυτοί οι συμβασιούχοι, που πάλι και αν προσλαμβάνονταν άμεσα όλοι σήμερα, αν μονιμοποιούνταν, πάλι θα υπήρχαν κενά. Και πώς εξυπηρετείται καλύτερα το Ε.Σ.Υ. όταν υπάρχουν τόσες χιλιάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλειας, μη γνωρίζοντας αν το επόμενο εξάμηνο θα είναι ακόμα στη δουλειά τους;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αντιλαμβανόμενοι πλήρως το ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, γι΄ αυτό και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και σε όσα είπε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά και όσα γίνονται πράξη, η προσοχή είναι στραμμένη, πρώτα και πάνω απ΄ όλα στην υγεία. Ήδη, έχουν εξαγγελθεί οι περισσότεροι διορισμοί, που έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, οι οποίοι θα γίνουν άμεσα, όχι δηλαδή σε άξονα τετραετίας. Και ο αριθμός 9.000 υλοποιείται και προσαρμόζεται με βάση και τις ανάγκες του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων. Αυτό αποδεικνύεται και από τον Προϋπολογισμό, όπου Υγεία και Παιδεία και κυρίως η Υγεία, έχουν για μια ακόμα χρονιά αύξηση των δαπανών. Φέτος μόνο, πάνω από 750 εκατομμύρια, και αυτό συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια. Προφανώς, ξεκίνησε από τα χρόνια της πανδημίας. Ο στόχος ποιος ήταν; Να κρατηθεί το Ε.Σ.Υ. όρθιο λόγω της πανδημίας. Έγινε αυτό, κυρίως λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών των υγειονομικών, στους οποίους αναφερθήκατε, είτε των μόνιμων, είτε των επικουρικών και της συντονισμένης προσπάθειας του κράτους και της υπομονής και των αντοχών των πολιτών, που δοκιμάστηκαν πολλές φορές. Ο στόχος αυτής της τετραετίας είναι να λυθούν όλες αυτές οι εκκρεμότητες και οι παθογένειες. Και το κυριότερο είναι η υποστελέχωση, γι΄ αυτό και οι διορισμοί είναι πολλαπλάσιοι των αποχωρήσεων. Δηλαδή, στον συνολικό κανόνα, μία αποχώρηση και μια πρόσληψη του κράτους, αυτό κατανέμεται, γιατί δεν υποχρεωτικό αν φύγει ένας από την Υγεία, να προσληφθεί ένας στην Υγεία. Αυτός ο κανόνας είναι συνολικά για το κράτος και είναι μια κριτική που γινόταν άδικα από την Αντιπολίτευση. Ενώ, λοιπόν, οι αποχωρήσεις είναι «χ», στην Υγεία οι προσλήψεις θα είναι πολλαπλάσιες, γιατί υπάρχει υποστελέχωση. Αυτό υλοποιείται και τρέχει άμεσα. Δεν είναι, όμως, μόνο το ζήτημα του προσωπικού. Όπου εδώ να απαντήσω για το ζήτημα των επικουρικών και γενικά του προσωρινού προσωπικού, ότι δεν γίνεται αυτός ο οποίος προσλαμβάνεται για κάποιες προσωρινές ανάγκες κατευθείαν να μονιμοποιηθεί. Αυτό είναι κάτι το οποίο πολλές φορές το έχουμε απαντήσει. Από την άλλη, σίγουρα η εμπειρία τους και η προσφορά τους, γι΄ αυτό και υπάρχουν αυτές οι ανανεώσεις, πάντοτε πρέπει να συνεκτιμάται, γιατί είναι πολύ σημαντική. Και αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν φοβερές μάχες και συνέβαλαν στο να κρατηθεί το Ε.Σ.Υ. έτσι, ούτως ώστε, με κάποιο τρόπο να βρίσκονται στο Ε.Σ.Υ., με τον τρόπο όμως που προβλέπει ο νόμος, χωρίς να παραβιάζονται βασικές διατάξεις.

Τώρα, συνολικά για την Υγεία, έκανα κάποιες ανακοινώσεις και σήμερα για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικά της Μακεδονίας. Τρέχει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ανακαινίσεων, με έμφαση στα εξωτερικά ιατρεία, στα χειρουργεία. Πολλά από αυτά βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία και στα Κέντρα Υγείας. Θα τρέξουμε με τις μεγαλύτερες δυνατές ταχύτητες και για το ΕΚΑΒ. Περισσότερα οχήματα, περισσότερο προσωπικό. Ο στόχος είναι να κάνουμε έναν απολογισμό, όχι πολύ μεγάλων διαστημάτων και να βλέπουμε ότι η κατάσταση αρχίζει και βελτιώνεται. Και βέβαια, θα κριθούμε από αυτόν τον απολογισμό.

 

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Θέλω να παραμείνουμε, αν μπορούμε, στο τραγικό γεγονός όπου ένας συνάνθρωπός μας, ένας νέος άνθρωπος δίνει μάχη για τη ζωή του, διότι σε έναν αγώνα βόλεϊ στην Αθήνα, μια ομάδα ατόμων αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή τη δολοφονική επίθεση εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα μια ναυτική φωτοβολίδα να καρφωθεί στον μηρό του αστυνομικού, ο οποίος, αν τελικά καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή, μάλλον λένε οι γιατροί ότι θα μείνει ανάπηρος. Επίσης, χθες, στη Θεσσαλονίκη, μέρα μεσημέρι, σε μια από τις πιο κεντρικές οδούς της πόλης, μια ομάδα ατόμων, με ορμητήριο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκτόξευσε δεκάδες βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομικής διμοιρίας, αδιαφορώντας ακόμη και για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είτε ήταν πεζοί και έτρεχαν να κρυφτούν μέχρι και σε λεωφορείο, όσο και για τους υπόλοιπους που ήταν μέσα στα αυτοκίνητά τους και κινδύνευαν τόσο η ζωή τους, όσο και η περιουσία τους. Η παρουσία της Αστυνομίας σε σταθερά σημεία έχει αποδειχθεί ότι μάλλον προκαλεί επεισόδια, πάρα λύνει προβλήματα, όπως συνέβη και λίγες μέρες νωρίτερα, στις 6 Δεκέμβρη, έξω από το Τουρκικό Προξενείο. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, του Α.Π.Θ., γιατί το 2021 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την τήρηση της τάξης στα πανεπιστήμια, που όμως φαίνεται ότι παραμένει ανεφάρμοστο δυστυχώς, καθώς μια διμοιρία της Αστυνομίας παραμένει σταθερά για την κατασκευή της Βιβλιοθήκης. Πότε θα γίνουν πράξη τα όσα προβλέπονται, όπως κάμερες, τουρνικέ, αλλά και παρουσία της ΟΠΠΙ. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε διαβούλευση η αποζημίωση των αστυνομικών στα γήπεδα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν θα πρέπει να αμείβονται οι αστυνομικοί γι΄ αυτή την υπηρεσία ή για το αν θα πρέπει η Αστυνομία να βρίσκεται στα γήπεδα, δίνοντας άλλοθι στους οπαδικούς στρατούς και σε όσους τους υποκινούν. Και τέλος γι΄ αυτό το θέμα, σε επικείμενο νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα ψηφιστεί το ιδιώνυμο αδίκημα για επιθέσεις εναντίον νοσηλευτών και ιατρών. Αίτημα των αστυνομικών, εδώ και χρόνια, είναι να γίνει το ίδιο για τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, καθώς και η αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να συμπεριλάβει και τους αστυνομικούς;

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, ξεκινώ από κάτι, το οποίο πραγματικά με ξεπερνά όταν το ακούω, αλλά δυστυχώς το ακούμε. Εσείς το μεταφέρατε ως δημοσιογράφος, αλλά το ακούμε δυστυχώς, κυρίως από την Αντιπολίτευση ότι δεν φταίνε αυτοί που κάνουν τα επεισόδια, φταίει η Αστυνομία, η οποία βρίσκεται εκεί και τους προκαλεί ή, τέλος πάντων, η παρουσία της Αστυνομίας διογκώνει τα προβλήματα, το οποίο αντιλαμβάνομαι πραγματικά ότι δεν έχει καμία λογική, καμία βάση. Και δυστυχώς, το ακούμε, κυρίως από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, για πάρα πολλά χρόνια, ότι δεν φταίνε, δηλαδή, αυτοί που σπάνε τα πανεπιστήμια, καίνε τα πανεπιστήμια ή αντίστοιχα τα γήπεδα, φταίει η Αστυνομία που βρίσκεται εκεί. Η Αστυνομία, αν δεν γίνονται επεισόδια, η Αστυνομία, εάν δεν θέλουν κάποιοι να σπάνε, να καίνε, να απειλούν ζωές, δεν προκαλεί επεισόδια. Και αν υπάρχουν μεμονωμένες συμπεριφορές αστυνομικών που ξεφεύγουν από όσα προβλέπει το πρωτόκολλο και ο νόμος, προφανώς πρέπει να ελέγχονται και να υπάρχουν οι δέουσες κυρώσεις. Αλλά νομίζω συμφωνούμε όλοι σε αυτό, ότι αυτές είναι μεμονωμένες συμπεριφορές. Δεν ξεκινούν τα επεισόδια επειδή τα ξεκινά η Αστυνομία, επειδή μου είπατε ότι εάν η παρουσία της Αστυνομίας κάπου ωφελεί ή όχι. Η Αστυνομία πρέπει να βρίσκεται όπου περισσότερο μπορεί για να καταστέλλει εγκληματικές συμπεριφορές. Ιδανικά θα θέλαμε να ζούσαμε σε μια κοινωνία που να μην χρειάζεται η καταστολή, αλλά όταν υπάρχει παραβίαση του νόμου, οφείλει το κράτος, με όσα προβλέπει ο νόμος, να τον εφαρμόσει. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Τώρα, συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρχει Αστυνομία ή όχι στα γήπεδα, είναι μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα. Δεν νομίζω ότι μπορεί να εξαντληθεί σε επίπεδο ενημέρωσης πολιτικών συντακτών για πάρα πολλά θέματα. Εγώ θα σας πω ότι ιδανικά θα έπρεπε η Αστυνομία να είναι στους δρόμους, σίγουρα περισσότερο. Γι΄ αυτό και έχουμε αποδεσμεύσει από πολλές άλλες Υπηρεσίες, όπως η φύλαξη προσώπων -και συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό- αστυνομικούς για να ενισχυθεί η Τροχαία, να ενισχυθούν τα Αστυνομικά Τμήματα, το οποίο διαπιστώνεται και στη Θεσσαλονίκη, για τον περιορισμό όσο γίνεται της κίνησης, όπως και στην Αθήνα, όπου παρατηρείται στις μεγάλες πόλεις αυξημένη εγκληματικότητα. Ναι, δεν μπορούν οι αστυνομικοί -και δικαιολογημένα, πολλές φορές, διαμαρτύρονται- να λύνουν όλα τα προβλήματα από γραφειοκρατικές δουλειές, – και εκεί έχει γίνει παρέμβαση για τις επιδόσεις των εγγράφων και όλα αυτά- και να τους ζητάμε να είναι παντού και πάντοτε. Πρέπει να είναι, δηλαδή, στους δρόμους, πρέπει να είναι εκεί που αντιμετωπίζεται το έγκλημα, μικρής, μεσαίας ή μεγάλης έντασης.

Ως προς το αίτημα των αστυνομικών για το ιδιώνυμο, ξεκινά μια συζήτηση, η οποία πρέπει να είναι εξαντλητική ως προς τα επιχειρήματα για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Το αποδείξαμε και στο φορολογικό νομοσχέδιο. Ακούμε τις προτάσεις και των επαγγελματικών ομάδων, των πολιτών, των άλλων κομμάτων, μακάρι να υπάρχουν και σε αυτή τη συζήτηση, μια πολύ σημαντική συζήτηση. Γιατί αφορά και την αυστηροποίηση των ποινών, αλλά αφορά συνολικά και την έκτιση των ποινών, αλλά και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης. Είναι, ούτως ή άλλως, αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο που, μετά τις τελευταίες αλλαγές της Κυβέρνησης, αυστηροποιείται περισσότερο για να υπάρχει σχέση μεταξύ της πραγματικής ποινής και της έκτισής της. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρώ ότι είναι αυτό, το είπα και σε προηγούμενη ερώτηση. Πάρα πολλές φορές συλλαμβάνεται κάποιος για ένα πλημμέλημα που μπορεί να είναι ένα σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό αδίκημα, αλλά σίγουρα για να τυποποιείται ποινικά, είναι καταδικαστέο και προβλέπει ο νόμος, τέλος πάντων, μια συγκεκριμένη ποινική μεταχείριση και μέχρι πρακτικά τα πέντε χρόνια φυλάκισης, κατά κανόνα βγαίνει κάποιος έξω. Και έρχεται ξανά και ξαναπηγαίνει στο γήπεδο, ξαναπηγαίνει και κάνει μια κατάληψη παράνομη και καίει ένα πανεπιστήμιο και τα σχετικά. Αυτό, με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, θα τελειώσει. Δεν θα υπάρχει αυτό. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να διέπει οριζόντια και έτσι συμβαίνει στον Ποινικό Κώδικα. Το ξαναλέω. Δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να έρθει και να πει -σε καμία χώρα του κόσμου, το βλέπουμε ότι δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα- ότι με μια νομοθετική παρέμβαση μια Κυβέρνηση θα εξαφανίσει, για παράδειγμα, τη βία στα γήπεδα. Δεν θα γίνει αυτό. Όμως, πρέπει οι παρεμβάσεις μας να έχουν λογική και να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, να βάζουμε απέναντι τις μειοψηφίες αυτές, που κάνουν μόνο κακό στον αθλητισμό, στις ομάδες, συνολικά στην κοινωνία.

 

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Θα ήθελα να κάνω και μια ερώτηση για τη Θεσσαλονίκη. Χθες, η Διοίκηση της Δ.Ε.Θ. Helexpo γιόρτασε τα 10χρονα από τη συνένωσή της. Ποιο θα είναι το μοντέλο της ανάπλασης της Δ.Ε.Θ. και πόσο αισιόδοξος είστε ότι το project θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2030.

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς το μοντέλο. Το ΣΔΙΤ θα είναι το μοντέλο. Δεν θα αλλάξει αυτό. Και επειδή έχουν ακουστεί και κάποιες φήμες περί στρατηγικού επενδυτή, δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης, αυτό να γίνει σαφές. Το ΣΔΙΤ προβλέπει κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες. Έγιναν και κάποιες επαφές τις τελευταίες εβδομάδες και με τον Περιφερειάρχη και με τον νέο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Και νομίζω μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2024 να περιμένετε και περισσότερες ανακοινώσεις για το ακριβές πλάνο υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα, το κυριότερο, υλοποίησης αυτού του πλάνου.

 

Κ. ΚΟΠΤΣΙΟΥ: Τα έργα για την κατασκευή του Flyover προκαλούν καθημερινά καθυστερήσεις στην κίνηση, τόσο στον περιφερειακό όσο και βασικούς οδικούς άξονες μέσα στην πόλη, ενώ καταγράφονται και περιστατικά με καθυστερήσεις ασθενοφόρων που κολλάνε στην κίνηση ενώ κατευθύνονται προς κάποιο νοσοκομείο. Έχει υπάρξει κάποια πρόβλεψη για εύκολη πρόσβαση προς τα νοσοκομεία και κυρίως προς το «Παπαγεωργίου», αλλά και το «424» που βρίσκονται δίπλα στον περιφερειακό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον εκνευρισμό των κατοίκων και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης. Όμως, νομίζω ότι γίνονται κινήσεις οι οποίες αποτυπώνονται και στην αύξηση του δυναμικού της Τροχαίας, όπως είχαμε υποσχεθεί και στην άφιξη των νέων λεωφορείων τον Απρίλιο, όπως έχει υποσχεθεί – θα υλοποιηθεί, 110 νέα λεωφορεία – ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών. Εκατόν πενήντα οδηγοί, έχει βγει η προκήρυξη του ΟΑΣΘ, άμεση θα είναι η πρόσληψή τους, προφανώς γιατί χρειάζονται και οδηγοί, όχι μόνο λεωφορεία. Όπως είδατε και στα δοκιμαστικά δρομολόγια, το μετρό είναι πλέον θέμα του 2024. Έχει ειπωθεί, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, και αυτό θα ανακουφίσει πολύ και θα μειώσει την κίνηση. Νομίζω ότι η κριτική θα έπρεπε να είναι όχι γιατί γίνεται το Flyover, γιατί το Flyover γίνεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κίνησης. Και να πούμε πολύ σημαντικό, με την ερώτησή σας, ότι έχει ξεκινήσει πλέον το Flyover με τις πολλές δυσκολίες. Μιλάμε για ένα έργο το οποίο δεν θα υλοποιηθεί, υλοποιείται ήδη με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα σίγουρα γίνονται όλα αυτά τα οποία περιγράφω, περισσότερα λεωφορεία, περισσότεροι οδηγοί, περισσότερη Τροχαία και σίγουρα περισσότερος σεβασμός στον νόμο και όταν δεν υπάρχει, επιβολή του νόμου. Όμως, σκεφτείτε ότι αυτό γίνεται ακριβώς, για να μην κάνουμε συνέχεια την ίδια συζήτηση. Δηλαδή, νομίζω, η κριτική είναι γιατί ξεκινήσαμε τώρα και το πρόβλημά μας είναι πώς θα διαχειριστούμε μια προσωρινή κατάσταση και όχι γιατί δεν ξεκινήσαμε για πάρα πολλά χρόνια. Και είναι δικαιολογημένη και η καχυποψία. Γι’ αυτό κι εμείς θέλουμε πλέον να μιλάμε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με έργα και εργοτάξια τα οποία τα βλέπουν οι πολίτες. Και βέβαια έργα τα οποία παραδίδονται στους πολίτες, όπως πρώτο θα είναι -από τα πολύ μεγάλα- το μετρό. Κρατάμε, λοιπόν, ότι έχει ξεκινήσει το Flyover. Ναι. Έχουν προστεθεί και περισσότερα δρομολόγια και πρέπει προφανώς να υπάρχει μέριμνα για τις μετακινήσεις σε κρίσιμες δομές και υποδομές, όπως είναι τα νοσοκομεία. Και βέβαια, το ξαναλέω, η Τροχαία να είναι έξω και είναι έξω, ούτως ώστε κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν ότι με μία δική τους συμπεριφορά δημιουργούν πρόβλημα σε πολλούς περισσότερους συμπολίτες τους να έχουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Τ. ΦΑΚΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ερώτησή μου έχει να κάνει με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Είναι ένας κλάδος που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και από την Κυβέρνηση είχαν εξαγγελθεί χρηματοδοτήσεις τους προηγούμενους μήνες. Βλέπουμε ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι είναι τους τελευταίους μήνες απλήρωτοι, εκπέμπουν SOS. Θα ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχει κάποιο πλάνο ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, να απελευθερωθούν αυτά τα χρήματα, να δοθούν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και από εκεί και πέρα, τα επόμενα χρόνια να μην υπάρξουν  ξανά τέτοια ανοιχτά μέτωπα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε προηγούμενη ερώτηση που μου είχε γίνει σε αντίστοιχη ενημέρωση στην Αθήνα, είχαμε δει ότι οι χρόνοι αποπληρωμής έχουν μειωθεί πάρα πολύ, αλλά σίγουρα δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις όσο άμεσοι θα έπρεπε να είναι, ειδικά για το αντικείμενο το οποίο εξετάζουμε. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Και στην περίπτωση των παιδικών σταθμών γίνεται σταδιακή αποπληρωμή σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα, γιατί πρέπει τα χρήματα αυτά να βρίσκονται στην ώρα τους σε αυτούς που έχουν ανάγκη για να κάνουν αυτή την πολύ σημαντική δουλειά. Να πούμε ότι μιλάμε για μια Κυβέρνηση που μετά από δεκαετίες διόρισε μόνιμους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει ποτέ ξανά. Κακώς δεν είχε γίνει, αλλά έγινε επί των ημερών μας και προφανώς θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική ενίσχυσης. Ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι μετά το σχετικό αίτημα και την προθεσμία καταβολής αυτό να είναι θέμα ολίγων ημερών. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργάζονται και τα αρμόδια Υπουργεία και συνολικά η Κυβέρνηση.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ: Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά τη χθεσινή εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά; Ακούμε για τουλάχιστον δύο συναντήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν, που θα γίνουν τους επόμενους μήνες. Επίσης, τι προσδοκάτε ως Ελληνική Κυβέρνηση και αν στο ορατό μέλλον βλέπετε και το ενδεχόμενο προσφυγής για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το απάντησα αυτό και σε προηγούμενη ερώτηση, το τελευταίο. Προφανώς είναι κάτι το οποίο επιθυμεί η χώρα μας. Τη μία διαφορά, όπως ρητώς διατύπωσε και χθες ο Πρωθυπουργός, όπως πολλές φορές έχει διατυπώσει, καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν είμαστε εκεί τώρα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Καθορίζονται τα επόμενα βήματα. Θα υπάρχει συνάντηση την Άνοιξη μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και Τούρκου Προέδρου, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος προφανώς τους επόμενους μήνες. Θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν και σε επίπεδο διμερές, Υπουργών Εξωτερικών, και τα υπόλοιπα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν με βάση τη θετική ατζέντα όπως καθορίστηκε, για να υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν και που όλα αυτά προφανώς να αξιολογούνται συνεχώς και καθημερινά.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Μία ερώτηση για τη Θράκη. Στη Συμφωνία την οποία είδαμε χθες ότι υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο χώρες, υπάρχει και το θέμα της νέας γέφυρας. Αν μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα, γιατί είναι κάτι το οποίο δεν το ξέρουμε. Και αν η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να διορθώσει αυτό το χάλι το οποίο υπάρχει στον τελωνειακό σταθμό, καθώς όποιος έρχεται από την Τουρκία, όπως, προφανώς, θα ξέρετε, αφήνει έναν τελωνειακό σταθμό που είναι υπερσύγχρονος, τον τουρκικό και μπαίνει σε έναν που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Αυτό το χάλι σκοπεύετε να το διορθώσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, οτιδήποτε δεν είναι στην κατάσταση που αρμόζει, έχει χρέος το Κράτος να το διορθώσει. Να σας πω εγώ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χωρίς να έχω από το αρμόδιο Υπουργείο δεν το συνηθίζουμε, δεν το συνηθίζει ο Πρωθυπουργός. Όταν λέμε κάτι πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένο. Θα επανέλθω προφανώς για να μπορέσω να σας απαντήσω στην επόμενή μας ενημέρωση. Και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε κάθε επιμέρους ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο, γι’ αυτό που με ρωτήσατε και για τη γέφυρα. Δηλαδή, τεχνικά ζητήματα, ζητήματα χρονοδιαγράμματος, γιατί είναι μια σημαντική πρωτοβουλία. Υπεγράφη, συμφωνήθηκε και θα υλοποιηθεί. Το αρμόδιο Υπουργείο θα σας ενημερώσει.

Ευχαριστώ πολύ.