Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης με πρωτοβουλίες και μέτρα που στηρίζουν τους πολίτες.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε ακόμα μια επίσκεψη σε σουπερμάρκετ, όπου ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής». Στο μέτρο, πλέον έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 883 κωδικοί προϊόντων που υπάγονται σε 37 κατηγορίες αγαθών, Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος «Καλάθι του Νοικοκυριού».

Σε τρεις άξονες κινούνται οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης:

Πρώτον, λαμβάνοντας μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, όπως είναι – μεταξύ άλλων- η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, το επίδομα μητρότητας στις αγρότισσες και τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες και η νέα αύξηση των συντάξεων.

Δεύτερον, με στοχευμένα μέτρα που στηρίζουν κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, όπως το έκτακτο επίδομα ύψους 352 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους αλλά και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, η ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, το youth pass, το market pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Πάντοτε όμως σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, χωρίς να υποθηκεύουμε τις επόμενες γενιές.

Τρίτον, την συνέχιση των εντατικών ελέγχων για τον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Ήδη από την αρχή της χρονιάς όπως έχει ανακοινώσει το αρμόδιο Υπουργείο έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί, σε περιπτώσεις παραβάσεων, πρόστιμα που αγγίζουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

—–

Δεύτερο αναδείχθηκε το gov.gr μεταξύ 70 οργανισμών και εταιρειών ως προς την εμπειρία του καταναλωτή. Όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για την επισφράγιση μιας σκληρής δουλειάς, με σκοπό να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.

—–

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου αναμένεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα 150.000 εκκρεμοτήτων στην καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο», την καθυστέρηση μηνών σε ορισμένα κτηματολογικά γραφεία, την καθυστέρηση στη συλλογή πιστοποιητικών για αγοραπωλησίες, την επιβάρυνση των πολιτών με περιττά κόστη καθώς και τη δυσκαμψία και τις αρρυθμίες στη λειτουργία του Φορέα.

Στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

α) η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου, η διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και η ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

β) η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων,

γ) η μείωση της γραφειοκρατίας και της επιβάρυνσης των συναλλασσόμενων, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας.

—–

Μέσα από 17 καταβολές, έχουν χορηγηθεί ως πρώτη αρωγή 108,1 εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερους από 29.000 πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες.

Η διαδικασία των διασταυρώσεων και των ελέγχων συνεχίζεται από τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε η πρώτη αρωγή να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όσους τη δικαιούνται.

Παράλληλα, η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής αποφάσισε την προσαρμογή του σχήματος πρώτης αρωγής στις συνθήκες, στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου στη Θεσσαλία.

Αφορά στις επισκευές κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και έκδοση άδειας επισκευής με μελέτη επισκευής που συντάσσεται από μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, μετά από αίτηση του δικαιούχου.

Συγκεκριμένα, εντός των δημοσιονομικών ορίων της αρχικής εκτίμησης, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

1ον. Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξ ολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή, στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, όπως τα «πράσινα», και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 15.000 ευρώ.

2ον. Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξ ολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή, στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 22.500 ευρώ.

Εργαζόμαστε, σε στενή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, και πρωτίστως με τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες για την ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία.

—-

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης η αγορά οχημάτων για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έργο προϋπολογισμού 44.380.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πρόκειται να προμηθευτεί συνολικά 633 οχήματα διαφόρων τύπων, ανάμεσά τους οχήματα αναπνευστικών συσκευών, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά ταχύπλοα άμεσης επέμβασης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τζιπ, λεωφορεία και βάρκες.

—-

Ο Πρωθυπουργός σήμερα στις 18:30, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα της Βουλής σχετικά με την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Καλό μεσημέρι, κ. Εκπρόσωπε. Πριν από λίγο ή χτες νομίζω, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας αμφισβήτησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, λίγες μέρες πριν το επίσημο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Έλληνα Πρωθυπουργού, με τον Τούρκο Πρόεδρο. Τι απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα, ούσα πιο ισχυρή από ποτέ και διπλωματικά και αμυντικά, θέλει να προστατεύσει, θέλει να θωρακίσει αυτή την διαδικασία διαλόγου, που πράγματι ένα σημαντικό μέρος της είναι και η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου. Προσέρχεται, όμως, στον διάλογο αυτό, χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο. Το έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους και σε όλες τις αντίστοιχες ευκαιρίες, που είχε να μιλήσει, ο Πρωθυπουργός και δεν αλλάζει καθόλου. Είναι σημαντικός ο διάλογος. Είναι σημαντικό να θωρακιστεί ο διάλογος. Όμως, είναι μία άσκηση με δύο μέρη, η οποία κρίνεται καθημερινά.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς βλέπει η Κυβέρνηση το γεγονός ότι πλέον σε τρεις –αν δεν κάνω λάθος- δημοσκοπήσεις είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, δεδομένου ότι και ο κ. Μητσοτάκης είχε σχολιάσει για τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν ξέρω για πόσον καιρό θα είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση». Πώς το βλέπετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα σημαντικό εργαλείο οι δημοσκοπήσεις. Αποτυπώνουν τη φωτογραφία της στιγμής, όπως πολλές φορές ως κλισέ έχει ειπωθεί, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Είναι σημαντικό σε αυτό που αφορά την Κυβέρνηση ότι παρά τα πολλά εισαγόμενα προβλήματα, τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις η εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση. Αν κάνει κανείς και την αναγωγή επί των αναποφάσιστων, αυτό προκύπτει. Όμως, σίγουρα δεν εφησυχάζουμε, γιατί, ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία, υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Προφανώς, αναγνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, όμως το χρέος μας, το καθήκον μας, η υποχρέωσή μας είναι να μην εφησυχάσουμε, όπως είπα, να δίνουμε όλο και περισσότερες λύσεις. Τώρα, από εκεί και πέρα, εννοείται παρατηρούμε μία δημοσκοπική, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, εναλλαγή στη δεύτερη θέση. Δεν επηρεάζει κάτι τέτοιο την πολιτική μας. Σημασία έχει εμείς με το πήχη που βάζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι ανάγκες των πολιτών, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί σε αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε. Και με αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα σας πάω στο θέμα της ακρίβειας και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η Κυβέρνηση προτίθεται να κρατήσει, να διατηρήσει στο χαμηλό φορολογικό συντελεστή 13% τον καφέ, τον τουρισμό και τις συγκοινωνίες. Γιατί δεν μπορούν να μπουν σε χαμηλό συντελεστή και άλλα βασικά είδη-αγαθά τα οποία αγοράζει ο απλός κόσμος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπορώ ούτε να διαψεύσω, ούτε να επιβεβαιώσω αυτές τις πληροφορίες, γιατί πολύ απλά όλα αυτά θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Μπορώ να σας πω ότι η γενική αρχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης είναι η προσπάθεια –και στην πράξη νομίζω έχει αποδειχθεί– για όλο και περισσότερους φόρους μειωμένους. Και αυτό νομίζω το έχουν δείξει και τα δείγματα της πρώτης τετραετίας με πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές είτε να καταργούνται, είτε να μειώνονται. Με την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά στο πρώτο, το οικονομικό νομοσχέδιο, όπου νομοθετήθηκε το 50% του προγράμματος μας. Από εκεί και πέρα αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η γενική μας αρχή. Θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμά μας σ’ όλα του τα σκέλη και στο οικονομικό σκέλος. Και βέβαια, υπάρχει αυτή η συζήτηση, γιατί εμείς δεν μιλάμε στον αέρα, εμείς δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα, εμείς δεν θέλουμε να λέμε πολλά και στο τέλος να μην κάνουμε τίποτα ή να κάνουμε τα αντίθετα για να γινόμαστε ευχάριστοι.

Και ένα άλλο δεδομένο, το οποίο είναι σημαντικό και πρέπει να το διατηρήσουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο ρυθμό μείωσης χρέους στον κόσμο ως προς το ΑΕΠ. Αυτό είναι ένας δείκτης που μπορεί άμεσα να μην γίνεται αντιληπτό στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι έχουν αυξημένες ανάγκες και εμείς πρέπει να απαντάμε σ’ αυτές, όμως, είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί με την πολιτική μας, μια πολιτική που μέσω είτε των μειώσεων φόρων, είτε των αυξήσεων των μισθών, δεν οδηγεί σε αύξηση χρέους της χώρας, δεν υποθηκεύει τις επόμενες γενιές. Άρα, αυτό μπορώ να σας απαντήσω και να σας πω και πάλι ότι, όπως έχουμε αποδείξει στην πράξη, η πρόθεσή μας είναι να εφαρμόζουμε πολιτικές οι οποίες αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών. Για τα εξιδεικευμένα, για τα περισσότερα, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Το αντιτορπιλικό «Βέλος» υπέστη νέα καταστροφή και τίθεται το ερώτημα, γιατί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν μεταφέρει το ιστορικό πλοίο στο πάρκο ναυτικής παράδοσης στον Φλοίσβο, όπως ζητούν και παλιοί αξιωματικοί του;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, έχουμε ζητήσει και ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο και η ενημέρωση αυτή – για να τη μεταφέρω και σε εσάς – είναι ότι, πράγματι τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, 18 Νοεμβρίου, το αντιτορπιλικό «Βέλος», το οποίο ελλιμενίζεται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών –ήταν άνεμοι έντασης 8 – 9 μποφόρ– προσέγγισε και επακούμβησε στην προβλήτα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα πάνω από την ίσαλο γραμμή του πλοίου. Από το Πολεμικό Ναυτικό αναλήφθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του περιστατικού. Κατόπιν εντολής του Αρχηγού του ΓΕΝ, του Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση, κλιμάκιο υπό τον Αρχιεπιστολέα του ΓΕΝ, Υποναύαρχο Γεώργιο Φλώρο, μετέβη άμεσα στη Θεσσαλονίκη για την εκτίμηση της κατάστασης του πλοίου. Μεσημβρινές ώρες χθες, Κυριακή, με τη βοήθεια ρυμουλκών το πλοίο μετακινήθηκε στον εμπορικό λιμένα Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρξαν τραυματίες. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος. Και αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι έχει ζητηθεί ασφαλής χώρος για τη μεταφορά του αντιτορπιλικού από τον ΟΛΘ. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα μετακινηθεί σε ασφαλές λιμάνι και όταν έχουμε κάτι νεότερο είτε από εμάς στην επόμενη ενημέρωση, είτε από το Υπουργείο θα λάβετε σχετική ενημέρωση.

Π. ΣΩΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» χθες αποκάλυψε ότι στον Πειραιά λειτουργεί ένα νεφρολογικό κέντρο, το ΝΕΦΡΟΡΑΜΑ, της οικογένειας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Λιβανού, και λειτουργεί από το 2021 χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Υγείας, χωρίς άδεια. Και επίσης δεν είναι διασυνδεδεμένο με κανένα δημόσιο νοσοκομείο, όπως απαιτεί ο νόμος. Πρώτον, τι κάνει η Κυβέρνηση και πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί ένα Κέντρο τόσο σημαντικό χωρίς άδεια; Προτίθεται να κάνει κάτι να το κλείσει ή να ζητήσει να βγει άδεια; Δεύτερον, ο κ. Θεμιστοκλέους είχε παραστεί στα εγκαίνια του Κέντρου τον περασμένο Ιανουάριο και σήμερα είναι Υφυπουργός Υγείας. Έχει επιληφθεί του θέματος; Υπάρχει θέμα για τον κ. Θεμιστοκλέους που δεν λύνει το πρόβλημα τόσον καιρό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είδαμε και εμείς το δημοσίευμα και ζητήσαμε σχετική ενημέρωση, αφού είδαμε ότι η αρμοδιότητα είναι συγκεκριμένα στην Περιφέρεια. Πράγματι, λοιπόν, μετά από καταγγελία που έγινε, έγινε σχετικός έλεγχος από την Περιφέρεια Αττικής στις 13/11 στο συγκεκριμένο Κέντρο που αναφέρεστε και διαπιστώθηκε από την εν λόγω Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, ότι το εν λόγω Κέντρο ήταν κλειστό και μετά από επικοινωνία που είχαμε με την Περιφέρεια μάλιστα δεν είχε καν σχετική άδεια. Δηλαδή, πράγματι, λειτουργούσε χωρίς άδεια. Εκείνη τη στιγμή ήταν κλειστό και εκτός λειτουργίας. Προφανώς, λοιπόν, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Θα ακολουθηθούν, προφανώς, όλες οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες γι’ αυτή τη συγκεκριμένη παραβίαση. Έγινε ο σχετικός έλεγχος και οι απαιτούμενες ενέργειες.

Τώρα, κοιτάξτε να δείτε, δεν νομίζω ότι πρέπει να πολιτικοποιήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο πραγματικά ξεπερνάει τα όρια της οργής, όταν ειδικά απευθύνεται σε τόσο ευπαθείς ομάδες, σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη της συγκεκριμένης στήριξης και πολύ εξειδικευμένης στήριξης και ξεπερνά, προφανώς, και τα όρια της επικινδυνότητας. Και αυτό που μπορώ να σας πω, επειδή κατηγορήθηκαν και διάφοροι οι οποίοι μπορεί να πήγαν στα εγκαίνια του συγκεκριμένου Κέντρου, προφανώς, χωρίς να μιλάω εξ ονόματός τους, χωρίς να θέλω να τους υπερασπιστώ εγώ, δεν θα πήγαιναν αν γνώριζαν μία συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά. Είναι δεδομένο ότι γίνονται έλεγχοι όταν υπάρχει μία καταγγελία. Γίνονται προληπτικοί έλεγχοι, είναι δεδομένο. Προφανώς υπάρχουν κανόνες, είτε αν αυτό αφορά την Περιφέρεια, είτε σε περιπτώσεις υγειονομικών μονάδων που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου. Και όταν δεν τηρούνται οι κανόνες, όταν παραβιάζεται ο νόμος, όπως αυτό συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, πρέπει να εφαρμόζεται και να εφαρμόζονται και οι προβλεπόμενες ποινές όταν υπάρχει η οποιαδήποτε παράβαση του νόμου.

Π. ΣΩΚΟΣ: Το πολιτικό θέμα δεν εντοπίζεται στους βουλευτές που πήγαν στα εγκαίνια, που μπορεί να μην το γνώριζαν. Εντοπίζεται στον κ. Θεμιστοκλέους που τότε ήταν Γενικός Γραμματέας και τώρα είναι Υφυπουργός Υγείας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως σας είπα, η λειτουργία των συγκεκριμένων Κέντρων δεν ήταν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και πολύ περισσότερο στις αρμοδιότητες του εν λόγω τότε Γενικού Γραμματέα και νυν Υφυπουργού Υγείας. Είναι δεδομένο ότι ο οποιοσδήποτε γνώριζε ότι λειτουργούσε ένα Κέντρο και μάλιστα απευθυνόμενο σε τόσο ευπαθείς ομάδες και μια τόσο εξειδικευμένη ιατρική υπηρεσία, ούτε ποτέ θα πήγαινε και προφανώς θα είχε σπεύσει να καταγγείλει στις αρμόδιες Υπηρεσίες και να επιληφθούν όπως έγινε, όπως σας είπα, στις 13 του μήνα.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σχολιάσετε τα περί «βούρκου» που ανέφερε ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- σε κάποια τοποθέτησή του σε μια σύσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια στιγμή ότι επανήλθε με ανάρτησή του, την ώρα που δέχθηκε σφοδρή κριτική, και ουσιαστικά εξήγησε ότι όταν είπε «βούρκο» εννοούσε τις προσωπικές επιθέσεις και το ψηφιακό λιντσάρισμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς να θέλουμε να εμπλακούμε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ – σχολιάζω τo σκέλος που με ρωτήσατε, για να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση– έστω και καθυστερημένα καλωσορίζουμε μια μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο 2023. Γιατί, δυστυχώς, ο «βούρκος» αυτός δεν ξεκίνησε να υφίσταται τους τελευταίους μήνες που υπάρχει μια πιο έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, επειδή αντιλαμβάνομαι και την αφορμή λόγω της οποίας ειπώθηκε αυτή η φράση -την οποία κι εμείς έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές, γιατί έχουμε δεχθεί τέτοιες επιθέσεις- νομίζω ότι είναι γνωστά όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, οι προσωπικές επιθέσεις, οι απειλές, το «να βάλουμε στη φυλακή τους πολιτικούς μας αντιπάλους», οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους, σε δικαστές, προγραφές δημοσιογράφων. Όλα αυτά δεν συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, συμβαίνουν πάρα πολλά χρόνια. Αλλά, δυστυχώς, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπορεί να τα έβλεπαν, σίγουρα τα έβλεπαν, δεν μιλούσαν. Αλλά, ειλικρινά το λέω, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι σημαντικό ότι αρχίζει πλέον και αναδεικνύεται αυτή η παθογένεια. Το σημαντικό είναι να περάσουμε στο επόμενο κεφάλαιο και να την αφήσουμε πίσω μας και να αντιπαρατιθέμεθα πολιτικά, με επιχειρήματα, με σκληρή κριτική. Προφανώς αυτό το χρειάζεται η Δημοκρατία μας από την Αντιπολίτευση, όχι μόνο από την Αξιωματική, συνολικά και να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές επιθέσεις.

Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πάω λίγο πίσω στον χρόνο. Ύστερα από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times, πριν από έξι μήνες, τον Μάιο, που κατέγραψε ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί push backs, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει στο CNN ότι παίρνει αυτό το περιστατικό πολύ σοβαρά και ότι έχει ζητήσει έρευνα και μάλιστα έρευνα είχε ζητήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε νέα από αυτή την έρευνα, αν έχει αποδώσει καρπούς, πού βρίσκεται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι γυναίκες και οι άνδρες του Εμπορικού Ναυτικού, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού μας Σώματος και συνολικά όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σεβόμενοι πάντοτε και το Διεθνές Δίκαιο και όλες τις διατάξεις, για να προασπίσουν τον νόμο. Και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Μόνο σε αυτούς τους μήνες που έχω την ευθύνη και την τιμή να σας ενημερώνω, έχω αναφέρει πάρα πολλές περιπτώσεις που επενέβη το Λιμενικό για να σώσει ανθρώπινες ζωές, όπως έχει καθήκον να κάνει και όπως θα συνεχίσει να κάνει. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, προφανώς όταν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση που πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, αυτό να γίνεται και να γίνεται στους μεγαλύτερους δυνατούς χρόνους. Προφανώς, όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και υπάρχουν κάποια πορίσματα, αυτά δημοσιεύονται. Αλλά είναι και πολύ σημαντικό νομίζω ταυτόχρονα να μην μηδενίζουμε την προσπάθεια των Ελλήνων λιμενικών και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας για την προστασία των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων, η οποία, για να είμαστε και δίκαιοι, έχει και αποτελέσματα. Και αποτελέσματα στους αριθμούς των ροών, αλλά και αποτελέσματα πολύ σημαντικά -γιατί προέχει πάντοτε ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων- και στο γεγονός ότι σώζονται ανθρώπινες ζωές. Με αυτή την πολιτική και αυτή τη λογική θα συνεχίσουμε. Και νομίζω ότι και αυτή η πολιτική, η οποία αποτυπώνεται, αναγνωρίζεται πλέον και σε πολλά περισσότερα κράτη της Ευρώπης.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Σήμερα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα κάνει μια εκδήλωση και θα μιλήσει για την επιστροφή του στην πολιτική. Με τις εικασίες να λένε ότι είναι κοντά στη Ν.Δ., είναι ανοιχτή η αγκαλιά της Ν.Δ. στο στέλεχος αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση, ούτε επιβεβαιώνω κάτι τέτοιο. Οπότε δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω. Θεμιτή η οποιαδήποτε εκδήλωση και σημαντικό να υπάρχει πολιτικός διάλογος και να γίνονται πολιτικές εκδηλώσεις από στελέχη. Ο κ. Λοβέρδος ανήκει σε έναν άλλο πολιτικό χώρο και δεν υπάρχει κάποια τέτοια συζήτηση.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Πολύ μεγάλες αντιδράσεις για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, αλλά και μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών. Επειδή είναι σε διαβούλευση νομοσχέδιο, τελικά θα δούμε κάποιες αλλαγές, κάποιες περιμέτρους, έτσι ώστε να μην -να μου επιτραπεί η έκφραση- τσουβαλιάζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα συμφωνήσω πολύ με την τελευταία σας φράση και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αλλά ασχέτως το αν είμαι εγώ ελεύθερος επαγγελματίας, το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι ένα τσουβάλιασμα και είναι και το τελευταίο πράγμα που θέλει και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να γίνει, είτε σε αυτή την περίπτωση, είτε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Μακριά από μας οποιαδήποτε τέτοια λογική. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι είναι εν εξελίξει μια πολύ σημαντική διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης συνολικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Άλλο ένα κεφάλαιο σε αυτή την προσπάθεια, η οποία, μην κοροϊδευόμαστε, θα συνεχιστεί, καθώς κανείς δεν έχει αυταπάτες -τουλάχιστον εμείς δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες- ότι μπορεί με ένα κουμπί η φοροδιαφυγή να εξαφανιστεί με μια νομοθετική παρέμβαση. Είναι σημαντική, λοιπόν, η διαβούλευση. Χωρίς να παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, φαντάζομαι αναφέρεστε στο σκέλος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, θα εξεταστούν σημειακές παρεμβάσεις. Αυτό είναι μια εν εξελίξει διαδικασία που, όταν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, θα είναι σε θέση το Υπουργείο Οικονομικών, ο αρμόδιος Υπουργός και η πολιτική ηγεσία να τις ανακοινώσει. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να καταλάβουν οι πολίτες, να καταλάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι κατ΄ αρχάς είναι μια δέσμη παρεμβάσεων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν εξαντλείται μόνο στο σκέλος των ελεύθερων επαγγελματιών. Μιλάει για τα AirBNB, μιλάει για τη μεταβίβαση των ακινήτων, μιλάει για την αυστηροποίηση των προστίμων για τη χρήση μετρητών, για τη διασύνδεση των ταμειακών με POS. Έχει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που θα φέρει στην πλήρη εφαρμογή του πάνω από 3 δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία. Στο σκέλος των ελεύθερων επαγγελματιών, εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν γίνεται το 71% να δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό των μισθωτών, χωρίς να σημαίνει, όμως, ότι όλοι αυτοί είναι φοροφυγάδες. Αυτό είναι το «τσουβάλιασμα» που λέγαμε. Όμως, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος, ο οποίος μπορεί να έχει πέντε, έξι, επτά, δέκα εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, να δηλώνει έσοδα κάτω από τους εργαζόμενούς του. Αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχίσει να γίνεται, γιατί είναι μια αδικία συνολικά προς την ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα, όμως, εξαιρούνται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες για τρία χρόνια και μέχρι πέντε χρόνια έχουν μια πολύ σημαντική έκπτωση. Εξαιρούνται όσοι δουλεύουν σε συγκεκριμένο αριθμό εργοδοτών με μπλοκάκι. Εξαιρούνται από αυτή τη νέα φορολόγηση. Είναι μαχητό το τεκμήριο και στο πλαίσιο της συζήτησης θα δούμε και τις υπόλοιπες περιπτώσεις και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία αδικία. Ούτε οριζόντια λογική υπάρχει, ούτε οριζόντια στοχοποίηση υπάρχει, ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει από αυτή την Κυβέρνηση, η οποία καταργεί και μειώνει φόρους, δεν αυξάνει φόρους.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Επιβεβαιώνετε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που ανέφερε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα έρθει τελικά μέχρι τις γιορτές; Μπορείτε να μας δώσετε το σχετικό χρονοδιάγραμμα; Επίσης, μπορεί να υπάρξει ισότητα στον γάμο, χωρίς ισότητα και στο δικαίωμα στην τεκνοθεσία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω. Ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός και τα έχει πει και στη Δ.Ε.Θ.. Δεν έχω κάτι νεότερο για το χρονοδιάγραμμα. Όταν υπάρχει κάτι περισσότερο, θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό.

Σας ευχαριστώ πολύ.