Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Ολοκληρώθηκε χθες ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ όλους τους νέους Περιφερειάρχες και τις νέες και τους νέους Δημάρχους που εξελέγησαν. Η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης προκειμένου να κάνουμε πράξη τις μεγάλες αλλαγές που ζητούν οι πολίτες, να υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής και τα αναπτυξιακά σχέδια κάθε περιφέρειας με έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις κάθε τόπου.

Όπως και την περασμένη εβδομάδα, θα τονίσω ξανά πως δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε, ούτε όμως και μηδενίζουμε.

Για το πολιτικό μήνυμα των αποτελεσμάτων της χθεσινής βραδιάς, το οποίο πολύ έσπευσαν να καρπωθούν, θα επαναλάβω όσα τόνισε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.

Πριν τέσσερις μήνες είχαμε εθνικές εκλογές στις οποίες καταγράφηκε με σαφήνεια, όχι μια, αλλά δύο φορές, η δυναμική των πολιτικών κομμάτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Οι πολιτικές ισορροπίες αποτυπώθηκαν ξανά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη συμμετοχή του συνόλου των παρατάξεων.

Λαμβάνουμε υπόψη μας τα μηνύματα των πολιτών και το συνολικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως προέκυψε και από τον πρώτο και από το δεύτερο γύρο.

Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις με στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Σε αυτή την προσπάθεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο, τον οποίο έχουμε στηρίξει έμπρακτα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο.

Η Κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Δικό μας μέλημα είναι να συνεχίσουμε την υλοποίηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας σε συνεργασία με όλους τους φορείς.

Γι’ αυτό επανεξελέγη αυτή η Κυβέρνηση πριν τέσσερις μήνες, αυτή είναι η αποστολή της και αυτό θα πράξει.

——

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της «Μόνιμης μείωσης τιμής» το οποίο ξεκίνησε να τίθεται σε ισχύ σταδιακά στα σουπερμάρκετ. Οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια τις ειδικές σημάνσεις σε προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους.

Η μείωση είναι κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, με στόχο τη στήριξη των καταναλωτών απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης. Ήδη, στο μέτρο έχουν ενταχθεί 100 κωδικοί προϊόντων από επώνυμες εταιρείες και ο στόχος είναι προοδευτικά να φτάσουμε τους 500.

Όπως έχει τονίσει και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας: «στόχος μας είναι να τονώσουμε τον ανταγωνισμό και να πετύχουμε προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά, που τόσο το έχουν ανάγκη».

—–

Συνεχίζονται οι καταβολές αποζημιώσεων στους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την Θεσσαλία, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα. Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η 8η κατά σειρά καταβολή πρώτης αρωγής.

Μέσα σε μια εβδομάδα καταβλήθηκαν 17,8 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 4.900 δικαιούχους. Συνολικά, μέσα σε έναν περίπου μήνα, έχουν πιστωθεί 65 εκατομμύρια ευρώ σε 14.000 πολίτες.

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συνεχίζει με ταχύτητα την απονομή των αποζημιώσεων, τις αυτοψίες στο πεδίο και την οριστικοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η αποκατάσταση των ζημιών σε περιουσίες και υποδομές.

——

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα. Στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων κάθε θέσης, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αξιολόγηση των διοικήσεων μέσω συγκεκριμένου συστήματος στοχοθεσίας και τελικά η μέγιστη αποτελεσματικότητα του συστήματος διοίκησης.

——

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός σήμερα μετέβη στα Τίρανα, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Η Ελλάδα στηρίζει και ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, κάτι που αποδείχθηκε και από την συνάντηση την Αθήνα στα τέλη Αυγούστου των ηγετών των χωρών αυτών με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Βασική προϋπόθεση είναι φυσικά κάθε χώρα να ασπάζεται και να τηρεί τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο σεβασμός στους κανόνες του Κράτους Δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτος και αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενσωμάτωσής τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας, διμερή ζητήματα, καθώς και ζητήματα υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Π. ΜΙΧΟΣ: Καλή εβδομάδα, κ. Εκπρόσωπε. Πέρασαν κάποιες ώρες από την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Ν.Δ., παρά τη σαρωτική νίκη σε δύο εθνικές εκλογές, δεν έχει τον Δήμο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, ενώ και ο Δήμος Πειραιά είναι περισσότερο υπερκομματική τοπική προσωπικότητα. Παράλληλα, το 13 στα 13 στις Περιφέρειες δεν επιτεύχθηκε. Αντιθέτως, είναι επτά καθαρές γαλάζιες συν μία η Κρήτη. Τι έφταιξε; Υπήρξε μια κυβερνητική αλαζονεία με τον πρώτο γύρο; Υπήρξαν λάθος κεντρικές επιλογές σε Δήμους; Πώς διαβάζει η Κυβέρνηση αυτό το αποτέλεσμα; Αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός «μια κακή νύχτα»; Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, εμείς εισπράττουμε τα μηνύματα του συνόλου των εκλογών. Και του πρώτου γύρου και του δεύτερου γύρου. Κι αν θυμάστε ενώ υπήρχε η διατύπωση της έκφρασης «πολιτική κυριαρχία» μετά τον πρώτο γύρο, είχαμε πει, και ο Πρωθυπουργός το είπε και το απαντήσαμε και σχετικά σε ερώτηση εδώ στην Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών, εμείς δεν πιστεύουμε στη λέξη «κυριαρχία», πιστεύουμε στη λέξη «εμπιστοσύνη», η οποία έχει χτιστεί σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και μια περίοδο εισαγόμενων κρίσεων και κρίνεται καθημερινά.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων, μεταξύ των παρατάξεων σε μια εκλογική διαδικασία αυτοδιοικητική αποτυπώνονται στον πρώτο γύρο, γιατί στον πρώτο γύρο συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις. Όπως και οι βουλευτικές εκλογές, γίνονται με το σύνολο των παρατάξεων, δεν γίνονται μεταξύ των δύο πρώτων επιλογών. Έτσι; Εκεί, λοιπόν, αποτυπώθηκαν πολιτικοί συσχετισμοί, οι οποίοι έδωσαν μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό.

Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι υπήρξαν κάποια αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο των εκλογών, που δεν επιβεβαίωσαν σε επίπεδο προσώπων τις επιλογές που έχουμε στηρίξει.

Ως προς τον στόχο που λέτε, «13 στα 13» και «γιατί ετέθη αυτός ο στόχος;» και ακούω, μάλιστα, και μια κριτική γιατί σηκώσαμε τόσο ψηλά τον πήχη. Όταν κάνεις κάποιες επιλογές και είσαι κόμμα εξουσίας οφείλεις να υπερασπίζεσαι τις επιλογές σου αυτές και είναι προφανές ότι δεν μπορείς να πεις στηρίζω αυτούς τους 13 υποψηφίους, αλλά πάω να κερδίσω στις 6, 7, 8 ή στις 9 περιπτώσεις. Όταν στηρίζεις κάποιους ανθρώπους, τους στηρίζεις για να κερδίσεις. Θα σας πω ένα παράδειγμα από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Δηλαδή, αν μια ομάδα ξεκινήσει τη σεζόν και έχει μπροστά της 30 παιχνίδια, είναι δυνατόν να βγει και να πει «Ξέρετε; Τα δέκα από τα 30, σας λέω από τώρα, θέλω να τα χάσω». Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι ο στόχος που θέτει ένα κόμμα εξουσίας είναι να κερδίσει με τις επιλογές τις οποίες στηρίζει.

Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι εμείς είμαστε Κυβέρνηση του 41%, όπως είπε χτες ο Πρωθυπουργός, και όχι του 51%. Αυτό είναι σημαντικό. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και εδώ νομίζω ότι αποτυπώνεται και η αξία της ψήφου των πολιτών σε κάθε κάλπη. Δήμος Θεσσαλονίκης: Δύο επιλογές ήταν του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ.. Ο κ. Τζιτζικώστας και ο κ. Ζέρβας. Στον πρώτο γύρο, στη μία κάλπη η μια επιλογή έλαβε 51,88% και η άλλη επιλογή έλαβε 27%. Ούτε 51,88% έχει η Ν.Δ., ούτε 27% έχει η Ν.Δ.. Η Ν.Δ., το ξαναλέω, είναι μια Κυβέρνηση του 41%. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Προφανώς, λοιπόν, το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν είναι αυτό που λένε «ηχηρό χαστούκι» στην Κυβέρνηση τη στιγμή που και στην Περιφέρεια, αλλά και στις 12 από τις 13 συνολικά Περιφέρειες πήρε σε επίπεδο πρώτου γύρου παραπάνω ποσοστό.

Τώρα, το αν είναι νίκη ή ήττα οι Περιφερειακές εκλογές. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των Περιφερειακών εκλογών, με τα μηνύματα, προφανώς, που πρέπει να λάβουμε σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές είναι σίγουρα ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για την Κυβέρνηση, πρώτον λόγω του αποτελέσματος του πρώτου γύρου που αποτυπώθηκαν ακόμη καλύτεροι πολιτικοί συσχετισμοί από ό,τι στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου και δεύτερον, γιατί; Είχαμε 13 Περιφέρειες. Στις 13 αυτές Περιφέρειες είχαμε οκτώ νικηφόρες περιπτώσεις για την ΝΔ, η μία εκ των οποίων με στήριξη και άλλου κόμματος. Είχαμε τέσσερις περιπτώσεις όπου κέρδισαν άνθρωποι προερχόμενοι από τον ιδεολογικό μας χώρο, τους οποίους δεν στηρίξαμε, αλλά δεν προέρχονταν σε καμία περίπτωση από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και μόνο μία περίπτωση όπου κέρδισε η Αντιπολίτευση. Στους Δήμους, και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε δώσει ξεκάθαρη στήριξη, δεν κέρδισαν οι επιλογές μας. Και εκεί και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οφείλουμε να συγχαρούμε τους υποψηφίους οι οποίοι κέρδισαν, οι οποίοι κατάφεραν σε επίπεδο δεύτερου γύρου και πήραν την πλειοψηφία των ψήφων και να τους ευχηθούμε καλή δύναμη στην πορεία την οποία θα ακολουθήσουν την επόμενη πενταετία. Και με αυτούς και με όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι έχουν εκλεγεί, οφείλουμε να συνεργαστούμε και θα το πράξουμε.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια που είπατε ότι οφείλουμε να συνεργαστούμε με όλους όσους έχουν εκλεγεί, πιστεύετε, όμως, ότι στη Θεσσαλία και στον Δήμο Χαλανδρίου έπαιξαν ρόλο οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη και του κ. Γεωργιάδη αντίστοιχα, σε σχέση με τις αποζημιώσεις και με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης; Και τίθεται κάποιο θέμα, τόσο για τον κ. Αυγενάκη όσο και για τον κ. Γεωργιάδη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή έχει γίνει πολλή συζήτηση για αυτές τις δηλώσεις. Έδωσα κάποιες απαντήσεις στην τελευταία Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών. Καταρχάς, στέκομαι περισσότερο αρχικά στο θέμα της Θεσσαλίας και αυτό που κατηγορείται ο κ. Αυγενάκης. Επειδή, δεν είμαστε μια Κυβέρνηση τεσσάρων μηνών, είμαστε μια Κυβέρνηση 4 ετών και τεσσάρων μηνών, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, όπου αποδεικνύεται το εντελώς αντίθετο. Η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί, ούτε χρηματοδοτεί την τοπική αυτοδιοίκηση με βάση, και αλίμονο αν το έκανε, την πολιτική προέλευση του κάθε Δημάρχου, του κάθε Περιφερειάρχη. Και αν σε κάθε περίπτωση, υπάρχει έστω και μία περίπτωση που παρατηρήθηκε υποχρηματοδότηση, μη συνεννόηση, μη συνεργασία με κάποιον αυτοδιοικητικό από οποιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης, λόγω του ότι δεν ανήκει στον δικό μας πολιτικό χώρο, πιστέψτε με, θα είχε γίνει μια καταγγελία, θα είχε ακουστεί κάτι, θα είχε γίνει κάτι. Δεν υπάρχει τίποτε. Είναι λόγια του αέρα όλες αυτές οι καταγγελίες. Και είναι προφανές και στην περίπτωση της Θεσσαλίας και στην περίπτωση όλων των υπολοίπων πληγεισών περιοχών ότι δεν πρόκειται να συνδεθούν ποτέ οι αποζημιώσεις ή η διαδικασία της αποκατάστασης όλων των ζημιών σε κάθε φυσική καταστροφή με βάση το από πού προέρχεται πολιτικά ένας Δήμαρχος ή ένας Περιφερειάρχης. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει την εντελώς αντίθετη φιλοσοφία του Πρωθυπουργού, μια φιλοσοφία συνεργασίας και υποστήριξης των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πέραν των χρημάτων που έχουν δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, οριζόντια, που είναι πολύ περισσότερα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και όλων των έργων που έχουν προχωρήσει, είναι ο κ. Αρναουτάκης. Ο κ. Αρναουτάκης εξελέγη το 2019, ενώ η Ν.Δ. είχε έναν άλλο υποψήφιο. Συνεργαστήκαμε με τον κ. Αρναουτάκη. Προχώρησαν σημαντικά έργα, χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Κρήτης, όπως και οι υπόλοιπες Περιφέρειες, περισσότερο από ό,τι στις προηγούμενες περιόδους και αναγνωρίζοντας το έργο του, όλοι συνολικά με πρώτο τον Πρωθυπουργό, πήρε την υποστήριξη παρά το γεγονός ότι -το ξαναλέω- δεν ανήκει παραδοσιακά στον χώρο μας και προφανώς δικαιώθηκε συνολικά από την ψήφο των πολιτών. Άρα, δεν τίθεται κάποιο θέμα επηρεασμού της πολιτικής μας από την κομματική προέλευση των Περιφερειαρχών. Και να σας πω κιόλας με την ευκαιρία, ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το σύνολο των νεοεκλεγμένων Περιφερειαρχών, όπως έχει καθήκον να κάνει και όπως κάνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, για να μιλήσει για τις περιοχές τους, για να μιλήσει για τις Περιφέρειές τους και μάλιστα και λόγο ειδικών συνθηκών και κατάστασης, ο πρώτος που θα συναντήσει αύριο θα είναι ο κ. Κουρέτας. Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Ως προς τη δήλωση, που λέτε, του κ. Γεωργιάδη, όπου και εδώ θεωρώ ότι υπήρχε διαστρέβλωση, υπάρχει μια ξεκάθαρη ελευθερία -και νομίζω είναι αυτονόητο- από ποιο χώρο κι να προέρχεται ο καθένας, να τοποθετείται πολιτικά. Εγώ, για παράδειγμα, δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να αλλοιώνουμε δηλώσεις. Για παράδειγμα, εγώ τι είπα; Ότι κάποιος ο οποίος υπερασπίζεται, τη μέρα που γίνονται θηριωδίες στο Ισραήλ και κάνει συμψηφισμούς, ανεβάζοντας τη σημαία της Παλαιστίνης, εμένα πολιτικά με βρίσκει απέναντι και μετά, στη συνέχεια της τοποθέτησης, είπα ότι οι άνθρωποι που ανήκουν στον φιλελεύθερο χώρο μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματα. Και πήγαν κάποιοι δημοσιογράφοι -δικαίωμά τους να ασκούν έτσι τη δημοσιογραφία- και το παραποίησαν και είπαν ότι όποιος υπερασπίζεται την Παλαιστίνη δεν μπορεί να διαχειρίζεται χρήματα. Αλλά, με συγχωρείτε, αυτό είναι παραποίηση. Δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν έχουμε δικαίωμα και εμείς να είμαστε απέναντι πολιτικά σε έναν άνθρωπο, ο οποίος ανήκει είτε στο ένα άκρο, είτε στο άλλο άκρο. Προφανώς και είμαστε απέναντι πολιτικά στον Δήμαρχο Χαλανδρίου. Οι πολίτες τον έκριναν ικανό και άξιο και μπράβο του και επανεξελέγη. Αλλά δεν θα απολογηθούμε που είμαστε πολιτικά απέναντι σε έναν άνθρωπο, ο οποίος ανήκει είτε στο ένα άκρο, είτε στο άλλο άκρο, είτε θεωρούμε ότι είναι απέναντί μας πολιτικά. Και ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα του γίνει σκληρή αντιπολίτευση, όπως πρέπει να γίνεται σκληρή αντιπολίτευση και στην Κυβέρνηση. Άρα, δεν υπάρχει κάποιο θέμα, σε καμία περίπτωση. Οι μάχες δίνονται και θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε. Προφανώς έχουμε κερδίσει την πλειοψηφία των μαχών, πάνω από το 60% των Περιφερειών. Έχουμε λάβει τα μηνύματα. Και το τονίζω, στην πράξη έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι σέβεται την Αυτοδιοίκηση, ότι συνεργάζεται με το σύνολο των αυτοδιοικητικών, όταν κατεβαίνει στο πεδίο όπου δίνονται οι μεγάλες μάχες και ειδικά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, προφανώς δεν παίρνει την κομματική ταυτότητα κάποιου να τη δει και μετά να συνεργαστεί. Το είδαμε αυτό σε όλες τις περιπτώσεις και στον Έβρο και στη Θεσσαλία και έτσι πρέπει να κάνει ένας Πρωθυπουργός που σέβεται το σύνολο των πολιτών. Το έχει αποδείξει σε όλες τις περιπτώσεις ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και θα συνεχίσει να το κάνει.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να επιμείνω λίγο στο 13 στα 13, επειδή το πήρε προσωπικά ο Πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα και το 13 στα 13 στις Περιφέρειες και το 3 στα 3 στους Δήμους. Είδαμε και μετά της πρώτης και της δεύτερης κάλπης όπου βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι υποψήφιοί του ηττήθηκαν με εξαίρεση την περίπτωση του Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος είχε φωτογραφίες με τον Αντώνη Σαμαρά. Εάν αυτό δεν ήταν προσωπική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, ποιος χρεώνεται την αστοχία σε αυτούς τους στόχους, σε αυτό τον πήχη που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και μια καθαρή απάντηση για το ποιος ηττήθηκε χθες στην Αθήνα, η Ν.Δ. ή ο Κώστας Μπακογιάννης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε να τα ξαναπάρουμε από την αρχή. Κατ΄ αρχάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε το σύνολο των επιλογών του, γιατί έτσι είχε μάθει να κάνει. Ο Πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μπήκε στο αεροπλάνο την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και πήγε στην Αμερική. Επιλογές είναι αυτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάποιες επιλογές, τις υποστήριξε, κέρδισε τις 8 από τις 13 και η Αντιπολίτευση κέρδισε μία. Αυτό είναι το νούμερο το οποίο καταγράφηκε από τις περιφερειακές εκλογές. Άρα, το αν είναι νικητής ή ηττημένος αυτός ο οποίος έκανε 13 επιλογές, δικαιώθηκαν οι 8 και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης δικαιώθηκαν σε μία, άντε να πούμε συν μία εν μέρει στην Κρήτη και βγαίνουν τα συμπεράσματα ότι είναι ηττημένος, δικαίωμά σας να βγάλετε ό,τι συμπεράσματα θέλετε. Προφανώς. Δεν σας πούμε εμείς τα συμπεράσματα που θα βγάλετε. Αλλά αυτή είναι η εικόνα, η οποία αποτυπώθηκε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε και στους Περιφερειάρχες που κέρδισαν στον πρώτο γύρο και προφανώς πήγε να δώσει και τις μάχες, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους που δίνουν αυτή τη μάχη και στον δεύτερο γύρο. Εμείς, ξέρετε, δεν κρυβόμαστε. Δεν λέμε «α, ωραία, αποτυπώθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί, πήραμε πολύ παραπάνω στις 12 από τις 13 Περιφέρειες, πλην του Ιονίου, από ό,τι είχαμε πάρει στις βουλευτικές εκλογές, τώρα ας τρέξουν οι υποψήφιοι μόνοι τους». Δεν έχουμε μάθει να κρυβόμαστε ούτε όπως έγινε στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ βάλαμε πολύ χαμηλά τον πήχη και συμπεριφερόμασταν με μια αλαζονεία που δεν έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια, επειδή είχαμε μια σημαντική επιτυχία στον Δήμο Αθηναίων, όπως είχε το ΠΑΣΟΚ και μπράβο του, στη συγκεκριμένη περίπτωση και στην περίπτωση της Θεσσαλίας μαζί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ξαναλέω, ο στόχος της νίκης στις 13 Περιφέρειες, όταν υπάρχει υποστήριξη σε 13 ανθρώπους, είναι αυτονόητος. Δεν κατεβαίνεις σε καμία πολιτική μάχη για να χάσεις όταν είσαι κόμμα εξουσίας. Εμείς δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Εμείς δεν πηγαίναμε ποτέ ιστορικά είτε είμαστε στην Κυβέρνηση, είτε είμαστε στην Αντιπολίτευση, να πούμε «μαυρίστε τις επιλογές του α΄ ή του β΄». Εδώ είχαμε μια επιλογή 13 υποψηφίων της Ν.Δ. του Πρωθυπουργού ως Προέδρου της Ν.Δ. και είχαμε μια Αντιπολίτευση, η οποία έλεγε «μαυρίστε τις επιλογές Μητσοτάκη». Και το έχουμε ακούσει και από τον κ. Κασσελάκη αυτό και το έχουμε ακούσει και από τον κ. Ανδρουλάκη αυτό και δυστυχώς το ακούσαμε και από δυνάμεις, οι οποίες είναι και στα δύο άκρα. Εμείς δεν πηγαίνουμε σε μια λογική αντί. Δεν είναι στο DNA του χώρου μας. Δεν θεωρούμε ότι κερδίζει κάτι η χώρα με το να είμαστε απέναντι σε κάποιον άκριτα και να μην μιλάμε θετικά και θα συνεχίσουμε να μιλάμε θετικά. Αν κάποιος πάντως δεν είναι ηττημένος, αυτός δεν είναι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ξεκάθαρη η αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών. Είναι ξεκάθαρη η άνοδος σε 12 από τις 13 Περιφέρειες, πλην του Ιονίου που πήγαμε παρακάτω από ό,τι τα εκλογικά μας ποσοστά.

Τώρα, ως προς τον Δήμο που ρωτήσατε, κέρδισε ο κ. Δούκας, έχασε ο κ. Μπακογιάννης. Τον κ. Δούκα τον υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Μπακογιάννη τον υποστήριξε, χωρίς να το μετανιώνουμε ποτέ για καμία επιλογή, η Ν.Δ.. Ο κ. Μπακογιάννης στον πρώτο γύρο αναμετρήθηκε με όλες τις παρατάξεις. Πήρε σχεδόν όσο πήρε η Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές. Κατάφερε ο κ. Δούκας και συσπείρωσε συνολικά τους υπόλοιπους ψηφοφόρους ενδεχομένως. Κατάφερε και κέρδισε τον Δήμο Αθηναίων. Συγχαρητήρια και μπράβο του και καλή επιτυχία και προφανώς, όπως και με όλους τους υπόλοιπους που θα συνεργαστούμε. Εμείς δεν κρίνουμε εκ των υστέρων τις επιλογές μας, ούτε μετανιώνουμε για τις επιλογές μας, ούτε προσπαθούμε να πάρουμε εκ των υστέρων αποστάσεις από τις επιλογές μας. Και υπάρχουν και πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες πολλοί υποψήφιοι, οι οποίοι δεν ανήκουν στον χώρο μας, δείτε έγινε την τελευταία εβδομάδα και όχι μόνον, πάσχιζαν να μην πάνε οι Πρόεδροι των άλλων κομμάτων να φωτογραφηθούν μαζί τους ενόψει του δεύτερου γύρου. Ψάξτε να δείτε τι έγινε στη Θεσσαλία την τελευταία εβδομάδα και αν πήγε κάποιος πολιτικός αρχηγός που πανηγύριζε εκ των υστέρων για τη νίκη του κ. Κουρέτα. Δείτε τι έγινε στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Εμείς είπαμε, Ζέρβας, δεν κρυφτήκαμε. Αλλά κάποιοι πανηγύριζαν τη νίκη ενός υποψήφιου, ο οποίος έκανε σαφές ότι δεν θέλει να ακουστεί ότι έχει την οποιαδήποτε στήριξη είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς προτιμούμε τις καθαρές κουβέντες.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θεωρείτε ότι η θετική στήριξη που παρείχε στους υποψηφίους, στους οποίους αναφερθήκατε και εσείς, του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προάγγελος μιας ενδεχομένως μελλοντικής συνεργασίας; Και αν ναι, σας ανησυχεί αυτό; Και να προσθέσω το εξής: Ο κ. Σπίρτζης επιμένει μάλιστα σε ένα κοινό μέτωπο. Μίλησε για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Σπίρτζης έχει και τη τεχνογνωσία να έχει βρεθεί και στα δύο κόμματα, οπότε δεν του είναι τίποτα αυτό. Έχει δικαίωμα ο κάθε πολιτικός χώρος να προσδιορίζεται, να αυτοπροσδιορίζεται, να κάνει τις επιλογές του, να ενώνεται, να μην ενώνεται. Δεν είναι δική μας δουλειά, της Κυβέρνησης, να το σχολιάσουμε αυτό. Από εκεί και πέρα, πρέπει να βρεθούν και κάποια πολιτικά πρόσωπα στον ίδιο χώρο για να συνεργαστούν. Αλλά, ξέρετε, αν θεωρήσει κανείς ότι πήρε ένα ποσοστό Χ η Κυβέρνηση περισσότερο από ό,τι είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές, 42%, 43%, 45%, όσο πήρε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί είναι και το ζήτημα των προσώπων και υπάρχει και η παράμετρος της Κρήτης που υπήρχε μια κοινή υποστήριξη, όλο το υπόλοιπο, για να συνεννοηθούμε, δεν είναι ότι ανήκει σε δύο κόμματα. Γιατί τα δύο κόμματα είχαν υποψήφιους σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες. Και πλην της Θεσσαλίας, που είχαν κοινό υποψήφιο, δεν πέρασαν δεύτερο γύρο. Δεν είναι, δηλαδή, ότι στις υπόλοιπες περιπτώσεις από τις 8 κάποιος υποψήφιος είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε. Στη Δυτική Μακεδονία, που κάποιος χθες σε μια συζήτηση που ήμασταν στην τηλεόραση, την επικαλέστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ είχε υποψήφια, η οποία δεν πήγε καν στον δεύτερο γύρο. Άρα, το αν θα συνεργαστούν, ποιοι θα συνεργαστούν και πώς θα συνεργαστούν, είναι δική τους δουλειά, δικό τους δικαίωμα και όχι, σε καμία περίπτωση, κάτι το οποίο αφορά εμάς. Εμείς παρακολουθούμε το σύνολο των εξελίξεων, το σύνολο των εργασιών και θα κριθούμε από το αποτέλεσμα και το έργο μας. Τι έχουμε πει ότι θα κάνουμε και τι κάνουμε. Κριθήκαμε με μια πολύ τιμητική επανεκλογή πριν από λίγους μήνες, η οποία προφανώς δεν είναι μια λευκή επιταγή. Πρώτος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει και θα συνεχίσουμε να κρινόμαστε γι΄ αυτό.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να επεκτείνω το ερώτημα της συναδέλφου για τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Αυγενάκη. Υπήρξαν ρεπορτάζ, τα οποία ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός είχε έντονη δυσφορία για τις δηλώσεις Αυγενάκη για τη Θεσσαλία και ότι υπήρξαν σκέψεις ακόμα και για την απομάκρυνσή του από την Κυβέρνηση. Θέλω να ρωτήσω, εάν επιβεβαιώνετε αυτά τα ρεπορτάζ ή τα διαψεύδετε. Τώρα, όσον αφορά για τον Δήμο Αθηναίων και για τον κ. Μπακογιάννη, ακούμε από στελέχη της Ν.Δ. να λέγεται ότι το debate έκανε κακό στον κ. Μπακογιάννη. Θέλω το σχόλιό σας γι΄ αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, δεν επιβεβαιώνω αυτό που λέτε για τον κ. Αυγενάκη. Δεν υπάρχει καμία τέτοια εικόνα, ούτε κάποια τέτοια πληροφορία, ούτε κάποια τέτοια αίσθηση. Και μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης έχει ήδη ξεκινήσει, συνεχίζει από εκεί που το άφησε, σε επίπεδο αποζημιώσεων και με τον κ. Κουρέτα θα συναντηθεί και ο ίδιος, πέραν του Πρωθυπουργού, μαζί του, γιατί η Θεσσαλία είναι αυτή τη στιγμή η πιο «επείγουσα» σε επίπεδο διαχείρισης Περιφέρεια. Και το κράτος έχει συνέχεια. Και το ξαναλέω, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, προκύπτει από τη συμπεριφορά, από τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης. Εγώ θεωρώ -είναι μια προσωπική μου άποψη- ότι κανένας ποτέ δεν έχασε τίποτα από τον διάλογο. Έγινε ένας πολύ πολιτισμένος, υγιής διάλογος μεταξύ δύο υποψηφίων στον Δήμο Αθηναίων. Δεν κρύφτηκε ο κ. Μπακογιάννης. Εγώ θεωρώ ότι τον τιμά το γεγονός ότι ενώ είχε κερδίσει με 41% μπήκε σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου, σε μια λογική δεύτερη γύρου. Γιατί, ξέρετε, ήταν δεύτερος γύρος, δηλαδή, δύο υποψήφιοι όπου κρίθηκαν δύο συγκεκριμένες επιλογές και όχι ένα σύνολο συσχετισμών πολιτικών δυνάμεων. Αλλά, υπάρχει, όμως, και η άποψη, μπορεί κάποιος να πει την άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνει. Δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψή του. Είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Ένα ζήτημα στρατηγικής πολιτικής που δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να αναλυθεί περισσότερο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε εσείς πριν από λίγο ότι λάβαμε τα μηνύματα, το είπε και χθες ο Πρωθυπουργός και ότι πρέπει να είμαστε γειωμένοι. Αυτά τα μηνύματα, αυτό το μήνυμα, πώς θα αντιληφθεί η κοινωνία ότι όντως το έχετε λάβει; Με ενδεχόμενη αλλαγή ή διόρθωση πολιτικών, είτε προσώπων ενδεχομένως;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Αν έχετε δει τις απαντήσεις που δίνει και ο Πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις του και όσες ομιλίες έχει κάνει στη Βουλή και μετεκλογικά δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι πολίτες μας θεωρούν τέλειους, ούτε ότι τα έχουμε κάνει όλα τέλεια, ούτε ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος σε τίποτα. Και μάλιστα το είπαμε και προεκλογικά και μετεκλογικά μετά από μία πάρα πολύ μεγάλη εκλογική νίκη που επαναλήφθηκε τον Ιούνιο. Άρα, σημαντικό το μήνυμα που αποτυπώθηκε σε κάποιες Περιφέρειες, λιγότερες από αυτές που κερδίσαμε και στον δεύτερο γύρο, αλλά αρκετά σημαντικό να το διαβάσουμε. Αλλά σίγουρα ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε καθημερινά. Παράδειγμα, στη Θεσσαλία υπήρχε σίγουρα ένα μήνυμα και για τα πρόσφατα γεγονότα και τις φυσικές καταστροφές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το μήνυμα, λοιπόν, ποιο είναι; Να συνεχίσουμε να αποζημιώνουμε το συντομότερο δυνατόν τους ανθρώπους, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους ιδιώτες, τους αγρότες, τους πάντες. Να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα τα έργα. Να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρά όσο μπορούμε τα έργα, γιατί είδαμε ότι όσα έγιναν μετά τον ΙΑΝΟ κράτησαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έργα τα οποία μπορεί να ήταν πολύ πιο παλιά. Έτσι; Εκεί αποτυπώθηκε κάτι. Ενδεχομένως ένα μέρος του αποτελέσματος του έργου, ένα μέρος, σε κάποιες περιοχές να είχε να κάνει και με τα όσα συνέβησαν στις πυρκαγιές στη Δαδιά. Δεν μπορώ εγώ να διαβάσω την ψήφο, να ξέρω ακριβώς πώς σκέφτηκε ο κάθε ψηφοφόρος. Αλίμονο, αν ξέραμε. Αλλά σίγουρα είχαμε ένα καλοκαίρι που έγιναν φυσικές καταστροφές, φυσικά φαινόμενα που δεν έχουν προηγούμενο. Λοιπόν, το Κράτος δεν είναι άμοιρο. Προφανώς, πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται και να προχωράει το πρόγραμμά του και να προχωράει το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτά είναι πολύ σημαντικά λοιπόν μηνύματα που εισπράττουμε, που ασχέτως του γεγονότος εάν δεν τα καρπώθηκε κάποιο άλλο κόμμα της Αντιπολίτευσης, γιατί με εξαίρεση τη Θεσσαλία δεν εξελέγη κάποια επιλογή την οποία υποστήριξε η Αντιπολίτευση και σε κάποια πρόσωπα, τα οποία αν και ανήκουν στον χώρο μας ευρύτερα, δεν υποστηρίχτηκαν από εμάς. Κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνεις τα μηνύματα. Πρέπει να λαμβάνεις το μήνυμα από τους πολίτες, για παράδειγμα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια συνεχώς. Και γι’ αυτό και σήμερα σας είπα άλλο ένα μέτρο το οποίο ανακοίνωσε προ ημερών ο κ. Σκρέκας και συνεχώς μιλάμε για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Κάθε μέρα πρέπει να λαμβάνεις τα μηνύματα και κάθε μέρα να προσπαθείς να είναι καλύτερη – ειδικά σε αυτά τα οποία απασχολούν την κοινωνία – από την προηγούμενη και γι’ αυτό κρίνεσαι.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είπατε προηγουμένως ότι τον κ. Μπακογιάννη τον τιμά η απόφασή του να πάει σε debate με τον αντίπαλό του στον Β΄ γύρο, τον κ. Δούκα. Πριν από λίγους μήνες, στις εθνικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει σε debate με τον αντίπαλό του στο τέλος το απέρριψε. Δεν τον τιμά; Ποιος όχι από μία τέτοια …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα μεταξύ τους. Άλλο βουλευτικές εκλογές, άλλο αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις βουλευτικές εκλογές να σας θυμίσω ότι είχε γίνει debate όταν είχαμε τις εκλογές του Μαΐου με όλους τους υποψήφιους. Στις βουλευτικές εκλογές δεν είναι, δηλαδή, ότι επειδή πήρε η Νέα Δημοκρατία στις πρώτες 40,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, πήγαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν δεύτερο γύρο. Αποτυπώθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί και επειδή πληρώναμε τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και την καταστροφική απλή αναλογική – έτσι ορίζει η Δημοκρατία μας και έτσι προφανώς κάνουμε – πήγαμε και σε μια δεύτερη εκλογική διαδικασία. Αλλά υπήρξε ένας εκτενέστατος διάλογος, μια ανάλυση των προγραμμάτων από όλα τα κόμματα, ασχέτως αν το δικό μας ήταν κοστολογημένο – μην κάνουμε ξανά αυτή τη συζήτηση – των υπολοίπων ήταν «γονατογραφήματα» τα οποία δεν τα κοστολόγησαν ποτέ ή τα κοστολόγησαν όπως τα κοστολόγησαν. Αποτυπώθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί και επαναποτυπώθηκαν μετά από έναν μήνα. Δεν είχαμε όμως έναν «δεύτερο γύρο». Δεν είχαμε μια απόφαση των πολιτών, όπου οι δύο πρώτοι, όπως στις δημοτικές- περιφερειακές, πήγαν στον δεύτερο γύρο, στις περιπτώσεις που δεν εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Οπότε, νομίζω ότι είναι σύγκριση δύο ανόμοιων πραγμάτων. Στην Αθήνα δεν έγινε debate στον πρώτο γύρο, επίσης, έγινε στον δεύτερο γύρο. Δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο μεταξύ των δύο περιπτώσεων και νομίζω ότι είναι ατυχής η σύγκριση.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Αφήσατε ένα σχόλιο για τον κ. Κασσελάκη ότι έφυγε στο εξωτερικό. Και διάβασα το δικό του σχόλιο, του κ. Κασσελάκη, για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, όπου ήταν ιδιαίτερα σκληρός. Μεταξύ άλλων, μιλά για διεφθαρμένους, για ημετέρους, για γόνους. Μάλιστα, λέει ο κ. Κασσελάκης ότι είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου. Πώς το σχολιάζετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχα πει ότι είδε άλλον πρώτο γύρο ο κ. Κασσελάκης, μάλλον είδε και άλλον δεύτερο γύρο και γενικά είδε άλλες εκλογές. Οι εκφράσεις αυτές, φαντάζομαι, είναι καθ’ υπόδειξη ενός εκ των υπαρχηγών του, που έχει επιλέξει να έχουν πρώτον ρόλο στο κόμμα τους, είτε καταδικασμένο από τη Δικαιοσύνη είτε ανθρώπων οι οποίοι έχουν απειλήσει δημοσιογράφους, δικαστές και όποιον βρήκαν στον δρόμο τους. Είπαμε ότι κάθε βδομάδα θα σχολιάζουμε είτε μία δήλωση περί καθεστώτος, είτε μία δήλωση περί εκτροπής, είτε μία δήλωση περί χούντας. Είμαστε συνηθισμένοι από μία Αντιπολίτευση τοξική, η οποία μηδενίζει. Ξαναλέω, ο κ. Κασσελάκης, φεύγοντας για την Αμερική, δεν μας απάντησε. Τελικά το κόμμα του πού κέρδισε; Ποια επιλογή; Πέραν της «κοινοπραξίας» στη Θεσσαλία και της εκ των υστέρων υποστήριξης στον δεύτερο γύρο στον Δήμο Αθηναίων, του κ. Ζαχαριάδη στον κ. Δούκα.

Προσέξτε: Είχαμε εκλογές σε 13 Περιφέρειες και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη Θεσσαλία όπου υποστήριξε από κοινού έναν υποψήφιο, δεν είχε υποψήφιο καν στον δεύτερο γύρο. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είχε υποψήφιο καν στον δεύτερο γύρο σε κανέναν μεγάλο δήμο. Μιλάμε για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αν με αυτή την εξέλιξη, ο κ. Κασσελάκης βγάζει και επινίκια ανάρτηση και επιτίθεται και μιλάει και για τιμωρία, τότε όχι απλά είδε άλλες εκλογές, μάλλον ζούμε σε άλλο σύμπαν. Ο κόσμος θα κρίνει και θα αξιολογήσει ποιος πατάει στη γη και ποιος βρίσκεται σε άλλη διάσταση.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών – και θα αναφερθώ σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα – στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Στεφανής εμφανίστηκε με πολύ υψηλό ποσοστό έναντι του αντιπάλου του και νυν Περιφερειάρχη – και νικητή τελικά – του κ. Μουτζούρη, στον δεύτερο γύρο είχαμε ανατροπή και ο κ. Μουτζούρης κέρδισε καθαρά. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στον Δήμο Αθηναίων. Ο κ. Μπακογιάννης στον πρώτο γύρο παρά τρίχα να εκλεγεί, δηλαδή για λίγες χιλιάδες ψήφους δεν εξελέγη από τον πρώτο γύρο, στον δεύτερο γύρο ηττήθηκε. Έχετε κάποια ερμηνεία γι’ αυτά τα φαινόμενα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έτσι είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, έχουν συγκεκριμένους κανόνες. Άμα πιάσεις ένα ποσοστό, κερδίζεις από τον πρώτο γύρο. Θα μπορούσαν να έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Κάποιοι το κατάφεραν, κάποιοι δεν το κατάφεραν. Κάποιοι, μάλιστα, πήραν και πολύ πάνω και από 45 και από 50 και έφτασαν και 60%. Πηγαίνει στον δεύτερο γύρο και ξεκινάει από το μηδέν. Η λογική λέει ότι υπήρξε αποχή κάποιων ψηφοφόρων, είτε – υπάρχει μια άλλη εξήγηση – ότι οι ψηφοφόροι που ψήφισαν από την τρίτη παράταξη και κάτω, ψήφισαν τον πρώτο ή τον δεύτερο ή όποιον επέλεξαν, τέλος πάντων, κατά τη δική τους κρίση και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Μιας και το επόμενο εκλογικό ραντεβού είναι τον Ιούνιο με τις Ευρωεκλογές και έχουν γραφτεί σχετικά ρεπορτάζ. Θα πάμε τελικά σε ευρωεκλογές με το υφιστάμενο σύστημα ή κάποιο άλλο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός. Θα γίνουν με σταυρό. Τον ακριβή τρόπο θα τον μάθετε όταν υπάρχει κάτι επίσημο το οποίο μπορεί να ανακοινωθεί. Πάντως, θα γίνουν με σταυρό.

Π. ΜΙΧΟΣ: Αναφορικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ, υπάρχει πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές; Έχει παρατηρηθεί νέα αύξηση το τελευταίο διάστημα; Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους κυρίους Νετανιάχου και Αλ Σίσι. Θα αναλάβουν κάποια κοινή πρωτοβουλία με την Αίγυπτο; Συζήτησαν χθες οι δύο ηγέτες για το θέμα της Λωρίδας της Γάζας. Θα στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια; Η Αίγυπτος θα αναλάβει προσφυγικά βάρη; Τι ακριβώς γίνεται; Να μας διαφωτίσετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και με βάση τις εξελίξεις που προκύπτουν, θα υπάρχει και σχετική ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκρατημένοι, δεν υπάρχει κάποιος λόγος άμεσης ανησυχίας. Όμως, οι Αρχές συνολικά και προφανώς και η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παρακολουθούν τις εξελίξεις. Η χώρα μας είναι σε ετοιμότητα. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να προσθέσω. Και προφανώς γίνονται και όλες οι διεθνείς επαφές και με τους ηγέτες που αναφέρατε, για να υπάρχει καλύτερη δυνατή προετοιμασία.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Σήμερα ξεκίνησαν οι συνομιλίες Αθήνας και Άγκυρας με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών τον κ. Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του για τη θετική Ατζέντα. Ανησυχείτε, ότι η στάση του κ. Ερντογάν στο Μεσανατολικό μπορεί να επηρεάσει τις καλές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί ανάμεσα στη χώρα μας και στην Τουρκία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς επιδιώκουμε το διάλογο, πιστεύουμε στο διάλογο, είναι σημαντικό ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τώρα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία καλή, αμοιβαία τήρηση των βασικών αρχών όπως είχαν τεθεί στην αρχή, όμως, το ξαναλέω, όλα τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά. Η Ελλάδα μένει πιστή πάντοτε στις θέσεις της χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης, και τις θέσεις της είτε είναι με βάση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα οποία δεν μπαίνουν καν σε διαπραγμάτευση και τις θέσεις της με βάση τη βασική διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία όπως ακριβώς έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό και βέβαια όλα τα υπόλοιπα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αντιστοίχως έχουμε και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας και τη στάση μας και στο Μεσανατολικό. Το έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα, έχουμε εκφράσει την αλληλεγγύη μας στο Ισραήλ και στον λαό του Ισραήλ και προχωράμε αξιολογώντας τα δεδομένα καθημερινά.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μάθαμε πως το ΕΣΡ καλεί τους Β. Χιώτη και Γ. Αυτιά σε απολογία για ομοφοβικά σχόλια κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταδικάζει η Νέα Δημοκρατία τέτοιου είδους συμπεριφορές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι συνολικά σε οποιοδήποτε ομοφοβικό σχόλιο, σε οποιαδήποτε στοχοποίηση πολίτη και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τις πράξεις μας και από τη συμπεριφορά μας. Αναφερθήκατε σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο κ. Χιώτης ο ίδιος εξήγησε και απολογήθηκε γι’ αυτό το οποίο είπε. Βλέποντας το βίντεο του κ. Αυτιά, ο οποίος και αυτός τοποθετήθηκε και πήρε πλήρης αποστάσεις από οποιοδήποτε ομοφοβικό σχόλιο, δεν θεωρώ ότι υπήρχε κάποιο ομοφοβικό σχόλιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν ενοχλήθηκε ο οποιοσδήποτε, πολύ σωστά έκανε ο κ. Αυτιάς και πήρε αποστάσεις από τέτοιες λογικές και τέτοιες συμπεριφορές. Θα κριθούν από το αρμόδιο όργανο, αλλά ξέρετε, εμένα με προβληματίζει πάρα πολύ να υπάρχει στοχοποίηση και να ζητάει κάποιος την απόλυση ενός δημοσιογράφου. Δεν το θεωρώ σωστή πρακτική. Επιλογή του καθενός να ζητάει ό,τι θέλει να ζητήσει. Και, ξέρετε; Μιλάμε για τον πρόεδρο ενός κόμματος – γιατί το ζήτησε ο κ Κασσελάκης αυτό – που αναβάθμισε, έκανε υπερσυντονιστή τον κ. Πολάκη. Και επειδή απευθύνομαι σε δημοσιογράφους, ο κ. Πολάκης ανήρτησε τις φωτογραφίες κάποιων ανθρώπων, στη λογική των προγραφών – μεταξύ αυτών είναι, νομίζω, και οι αναφερόμενοι δημοσιογράφοι – και έχει εκστομίσει αρκετές φορές και απειλές κατά δημοσιογράφων. Τις συμπεριφορές τις οποίες θεωρούμε ακραίες είναι καλό να τις καταδικάζουμε συλλήβδην, συνολικά, όλες. Όχι α λα καρτ. Να είμαστε ευαίσθητοι α λα καρτ ή να μας πιάνει ευαισθησία όταν θεωρούμε ότι θιγόμαστε εμείς. Ειδικά όταν έχουμε μία θεσμική ιδιότητα. Γιατί, ξέρετε, από ένα σημείο και μετά, όταν εκλέγεσαι πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκπροσωπείς μόνο τον εαυτό σου, εκπροσωπείς το δεύτερο τη τάξει κοινοβουλευτικό κόμμα, εκπροσωπείς ένα θεσμό. Τον άνθρωπο, λοιπόν, αυτόν ο οποίος είχε αυτή την επιθετική συμπεριφορά, αυτή την απειλητική συμπεριφορά και κατά δημοσιογράφων, τον αναβάθμισε ο κ. Κασσελάκης. Άρα, συνολικά κρινόμαστε όλοι. Προφανώς είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια έκφραση -εννοώ η οποία στρέφεται κατά του οποιουδήποτε πολίτη, των δικαιωμάτων των πολιτών η οποία έχει το οποιοδήποτε τέτοιο περιεχόμενο.

Π. ΜΙΧΟΣ: Τα ομοφοβικά σχόλια είναι εξαιρετικά απαράδεκτα και καταδικαστέα. Όμως, αν κατάλαβα καλά, θέλετε να πείτε ότι με το πρόσχημα της ομοφοβίας, ουσιαστικά μπορεί η αντιπολίτευση να θέλει να φιμώσει τον Τύπο ή να προσπαθεί να καλύψει το κενό που έχει στον πολιτικό της λόγο ή στην απόσταση από την κυβέρνηση και να χρησιμοποιείται κάτι τέτοιο, που δεν είναι και σωστό για όσους ανθρώπους έχουν υποστεί τέτοιες συμπεριφορές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Εγώ αυτό που λέω, είναι ότι, το ότι υπάρχει κενό πολιτικού λόγου στην αντιπολίτευση και το καλύπτει με τοξικό λόγο, δεν περίμενα κάποια περίπτωση για να το πω. Ούτε θέλω να πω, ότι βρήκε πρόσχημα ο κ. Κασσελάκης για να καλύψει κάποιο κενό. Δυστυχώς, η κάλυψη του κενού με τοξικό λόγο είναι μία καθημερινότητα και όχι μόνο από τον κ. Κασσελάκη και από την προηγούμενη προεδρία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και δυστυχώς από όλη την πορεία του κόμματος αυτού είτε ήταν στην κυβέρνηση, είτε ήταν στην αντιπολίτευση. Τώρα, η προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, νομίζω είναι βαριά. Αυτές τις βαριές εκφράσεις εμείς δεν θέλουμε να τις χρησιμοποιούμε. Ξέρετε, καθεστώτα, φίμωση Τύπου, χούντα, όλα αυτά δεν βοηθάνε στο δημόσιο διάλογο. Δεν θεωρώ ότι αρμόζει σε αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά την απόλυση ενός δημοσιογράφου. Και γενικά είναι καλό να συμμετέχουμε στο διάλογο. Ας πούμε, χθες το βράδυ, εγώ ήθελα να είναι και εκπρόσωποι του δεύτερου τη τάξει κόμματος σε μία συζήτηση που είχαμε στο κανάλι του ΣΚΑΪ.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Στη διάσκεψη που γίνεται στα Τίρανα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να θέσει το θέμα του κ. Μπελέρη και συνολικότερα της υπόθεσης που τον αφορά και της δίκης που καθυστερεί ενώπιον όλων των προσκεκλημένων ή μόνο σε ενδεχόμενο τετ α τετ με τον κ. Ράμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία από τις αυτονόητες και ξεκάθαρες διεκδικήσεις της χώρας μας ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους στοιχειώδεις κανόνες δικαίου. Και η υπόθεση Μπελέρη είναι μία τέτοια υπόθεση πολύ σημαντική για την Ελλάδα χωρίς να έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης σε αυτό. Ένας νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος ο οποίος πρέπει να ορκιστεί και πρέπει να γίνουν σεβαστά πλήρως τα δικαιώματά του. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός το έχει θέσει σε όλα τα επίπεδα. Και έτσι έκανε και σήμερα. Το έχει θέσει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Νέα Δημοκρατία, οι ευρωβουλευτές μας σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου και μάλιστα τα ψηφίσματα τα οποία έχουν τεθεί, έχουν εγκριθεί, άρα οι θέσεις της Ελλάδας έχουν γίνει και θέσεις Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θέσεις ευρωπαϊκές, γιατί είναι αυτονόητου σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπότε είναι προφανές ότι και η ευρωπαϊκή πορεία του οποιουδήποτε προς ένταξη κράτους περνάει από τον αυτονόητο και πλήρη σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό ισχύει και για την περίπτωση της Αλβανίας και την περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη.

Ευχαριστώ πολύ.