Καλό μεσημέρι,
Η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, υποβάλει σήμερα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αίτημα για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτή η εξαίρεση αναμένεται το 2026 να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 500 εκατομμυρίων.
Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση, η οποία αποτέλεσε πρόταση του ίδιου του Πρωθυπουργού και, εφόσον γίνει δεκτή, θα επιτρέψει ο επιπλέον αυτός δημοσιονομικός χώρος να διατεθεί σε δαπάνες υπέρ των πολιτών. Έχουμε δεσμευθεί και το κάνουμε πράξη πως, όσα χρήματα περισσότερα εξοικονομεί το κράτος, θα μεταφράζονται σε κινήσεις που θα έχουν ουσιαστικά θετικό και άμεσο αντίκτυπο για τους πολίτες.
—-
Δέσμη μέτρων για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, χθες, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα μέτρα, τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή, συμπεριλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφορούν στα εξής:
- Ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας. Θα έχει πρόσβαση σε όλα τα τοπικά κέντρα τηλεδιοικήσεων και το σύνολο των Σταθμαρχείων, με σκοπό να εντοπίζει και να προλαβαίνει, εγκαίρως, δυνητικούς κινδύνους.
- Σύστημα HEPOS. Πρόκειται για ένα σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων. Σε 3 μήνες από σήμερα θα το έχει στη διάθεσή του το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας. Μπαίνει υποχρεωτικά σε κάθε τρένο που κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο. Θα βλέπουμε με ακρίβεια που βρίσκονται τα τρένα, με πόση ταχύτητα κινούνται και αν παραβιάζεται ο κανονισμός κίνησης σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες μέσω του railway.gov.gr. Μαζί με τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ETCS, θα λειτουργήσει ως μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας.
- Αυστηροποίηση μέτρων για το προσωπικό. Θα υπάρχει αξιολόγηση παντού. Θα γίνονται ψυχομετρικά τεστ σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το κέντρο εκπαίδευσης θα διαθέτει σύγχρονους προσομοιωτές και θα πραγματοποιείται ψηφιακή καταγραφή εντολών και παραβάσεων.
Επί της ουσίας, οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ υιοθετούνται και εφαρμόζονται, το προσωπικό κρίσιμων καθηκόντων αξιολογείται και ο νέος ΟΣΕ στελεχώνεται ορθά.
Μαζί με τα έργα υποδομής και τις συνθήκες ασφαλείας απαίτηση της ελληνικής Κυβέρνησης από την Hellenic Train είναι να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της υπηρεσίας.
Αμέσως μετά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο υπεγράφησαν, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι συμβάσεις που αφορούν στα έργα αποκατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias» τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 450,12 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή τους ξεκινάει αμέσως, έχοντας «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα 15 μηνών για την ολοκλήρωσή τους.
Αξίζει να επισημανθεί πως ήδη πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια με το σύστημα αυτόματης πέδησης ETCS. Το σύστημα έχει εγκατασταθεί, ήδη, σε 79 συρμούς και οι δοκιμές θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Στόχος είναι έως το τέλος του 2025 να είναι λειτουργικό σε κάθε τρένο που κυκλοφορεί στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα.
Επιπλέον, σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή των συμβάσεων, για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός: «Προφανώς δεν είναι μία διαδικασία η οποία ξεκινά τώρα, είναι όμως μία διαδικασία η οποία επιταχύνεται. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 15 μήνες και στο τέλος της υλοποίησής του όλος ο βασικός εθνικός σιδηροδρομικός άξονας δεν θα διαθέτει απλά πλήρη τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση, αλλά και επιπλέον αυτόματη πέδηση».
—-
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης παρουσίασε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η προωθούμενη μεταρρύθμιση προβλέπει επικαιροποίηση και απλοποίηση ρυθμίσεων που αφορούν σε όργανα, κανόνες και διαδικασίες του δημοσιονομικού πλαισίου.
Σε αυτή την κατεύθυνση, τροποποιούνται οι γενικές αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και ενσωματώνεται ο κανόνας των καθαρών δαπανών. Πρακτικά, ο δείκτης δαπανών δεν θα πρέπει να αυξάνεται ταχύτερα από έναν συγκεκριμένο ρυθμό μεταβολής, ανεξαρτήτως του πρωτογενούς ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, ισχύουν οι επιπρόσθετες προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα που πρέπει να παραμένει χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ και η δημοσιονομική θέση του πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης που πρέπει να είναι πλεονασματική.
Με βάση το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης εισάγονται οι περιπτώσεις επιτρεπτών αποκλίσεων από τον κανόνα των καθαρών δαπανών. Η νέα δημοσιονομική διαχείριση βασίζεται σε ένα Μεσοπρόθεσμο – Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο, το οποίο θα συντάσσεται κάθε τέσσερα έτη. Σε αυτό θα αποτυπώνεται ο δεσμευτικός δημοσιονομικός στόχος των καθαρών πρωτογενών δαπανών της χώρας. Ακόμη, θεσπίζονται κανόνες για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και κυρώσεις για την περίπτωση παραβίασής τους.
Επισημαίνεται πως οι στόχοι που τίθενται από το Μεσοπρόθεσμο – Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης των καθαρών δαπανών, αφού γίνουν αποδεκτοί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δεσμευτικοί για τον ετήσιο, αλλά και τον πολυετή δημοσιονομικό προγραμματισμό.
Πριν από την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού θα συντάσσεται, πλέον, ετησίως και ο Πολυετής Δημοσιονομικός Προγραμματισμός. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρχει, δημοσίως, πληροφόρηση για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό.
—-
Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας παρουσιάστηκε, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, από την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πρόκειται για ένα θεσμικό εργαλείο, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του χρόνου έκδοσης οριστικής και τελεσίδικης απόφασης. Ειδικότερα, ο στόχος είναι από 1.492 ημέρες για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, η Ελλάδα να φτάσει τον μέσο όρο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή το ένα έτος (περίπου 350 ημέρες) για την έκδοση οριστικής απόφασης και τα δύο έτη (περίπου 650 ημέρες) για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.
Για πρώτη φορά προβλέπονται:
- Ο προσδιορισμός δικασίμου άμεσα με την κατάθεση της αγωγής και σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους 6 μήνες. Επιπλέον, μια σειρά από προθεσμίες ενέργειας, έχουν περιοριστεί σημαντικά, για παράδειγμα: επίδοση αγωγής εντός 20 ημερών από την κατάθεση του δικογράφου.
- Η θέσπιση ενός προκαταρκτικού σταδίου ελέγχου της αγωγής από τον δικαστή. Εφόσον διαπιστώσει ελλείψεις ή ελαττώματα στον φάκελο της υπόθεσης, εκδίδει διάταξη με την οποία κρίνει την αγωγή απαράδεκτη, αόριστη ή προφανώς νόμω αβάσιμη και δίνει στον διάδικο προθεσμία, προκειμένου να τη διορθώσει ή να τη συμπληρώσει.
- Ορίζεται ότι η έκδοση απόφασης για υπόθεση τακτικής διαδικασίας γίνεται εντός 6 μηνών από τη συζήτηση, για υπόθεση εκουσίας δικαιοδοσίας εντός 4 μηνών και για υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων εντός 1 μήνα.
- Η κατάθεση του ενδίκου μέσου στη γραμματεία του δικαστηρίου προς το οποίο απευθύνεται, καθώς και ο άμεσος προσδιορισμός δικασίμου απευθείας στο ίδιο δικαστήριο.
Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως η δημοσίευση των διαθηκών θα γίνεται πλέον από τους συμβολαιογράφους. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα αποφορτίζονται τα δικαστήρια από σημαντικό όγκο μη πραγματικής δικαστηριακής ύλης.
Παράλληλα, ο έλεγχος και η σύνταξη σχεδίου για τις διαταγές πληρωμής, θα γίνονται πλέον από τρίτο δικηγόρο αυξάνοντας έτσι τη δικηγορική ύλη σε συνέχεια των κινήσεων που είχαν γίνει με τον νόμο του 2024 και αφορούσαν στην έκδοση και παροχή κληρονομητηρίου, στην αποδοχή και αποποίηση κληρονομίας, στις προσημειώσεις υποθηκών και στην παροχή ενόρκων βεβαιώσεων.
Ακόμη, δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού ανακοπών, κατά το παράδειγμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η εκκαθάριση των πινακίων των πρωτοδικείων, μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερομένους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης των εκκρεμών ανακοπών και η επίσπευση της συζήτησης και έκδοσης αποφάσεων επί των υποθέσεων αυτών.
—-
Σε πλήρη ανασχεδιασμό και ψηφιακή αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης προχωρά το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μαθητές και στις οικογένειές τους.
Τα ΚΕΔΑΣΥ εντάσσονται στο πρόγραμμα διάθεσης υπολογιστών, laptop και λοιπών υποστηρικτικών μέσων, συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.
Όπως τόνισε η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη «Αλλάζουμε τη φιλοσοφία λειτουργίας των ΚΕΔΑΣΥ με σκοπό να ενισχύσουμε την παρουσία των διεπιστημονικών ομάδων στα σχολεία, καθώς η συστηματική και ολιστική αξιολόγηση των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την παροχή εξατομικευμένης και αποτελεσματικής εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης».
—-
Το πρώτο τρίμηνο του 2025, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 4.498 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 616 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2, 987 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 17,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Στο ποσό αυτό εμπεριέχονται : α) η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 887 εκατ. ευρώ, που εισπράχθηκε τελικά τον Μάρτιο, αντί για τον Απρίλιο, β) η είσπραξη μέρους του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων εκτιμώμενου ύψους 168 εκατ. ευρώ και γ) το ποσό των 784,8 εκατ. ευρώ από τις συναλλαγές που έγιναν τον Ιανουάριο για την ολοκλήρωση της νέας Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού.
—-
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Βαλένθια.
Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστενσον, τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο και τον εκλεγμένο Καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβιβάστηκε χτες στη Βουλή η δικογραφία που αφορά σε δυνητικές ποινικές ευθύνες για τους δύο πρώην Υπουργούς Μεταφορών, τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή για την υπόθεση της σύμβασης 717. Ήθελα να σας ρωτήσω πώς θα κινηθεί η Κυβέρνηση, πώς θα αντιδράσει και αν θα ακολουθηθεί, αυτό που λέμε, το μοντέλο που ακολουθήθηκε για τον κ. Τριαντόπουλο, δηλαδή η παραπομπή απευθείας στο φυσικό δικαστή, γιατί ήδη έχει αρχίσει και διακινείται αυτό. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μια γενική παρατήρηση και των τελευταίων ημερών και των τελευταίων εβδομάδων. Είδαμε, έτσι, πώς ξαφνικά σταμάτησε η κουβέντα από την Αντιπολίτευση για τα ξυλόλια, την συγκάλυψη και όλα αυτά τα οποία «έχτιζαν» με πάρα πολύ μεγάλη σπουδή τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τους τελευταίους μήνες με σκοπό να οργίσουν παραπάνω την κοινωνία, χτίζοντας πάνω σε ένα άνευ προηγουμένου τραγικό δυστύχημα διάφορες θεωρίες συγκάλυψης και πώς ξαφνικά σταμάτησαν να αναπαράγουν αυτές τις θεωρίες. Εμείς το βλέπουμε θετικά, ότι, έστω και με καθυστέρηση κάποιων μηνών, η αλήθεια βγήκε στο φως. Τώρα, αυτό ως προς αυτό το σκέλος. Ως προς το ερώτημά σας, συζητείται πολύ τις τελευταίες μέρες το «μοντέλο Τριαντόπουλου». Το λέω και σήμερα, το είπα και σε χθεσινή μου συνέντευξη: θεωρούμε ως Κυβέρνηση και ως κυβερνητική πλειοψηφία ότι αυτή η λογική που ακολουθήθηκε μετά και από την δική του έκφραση βούλησης, του κ. Τριαντόπουλου, είναι οδηγός για αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις. Για να μην μιλάμε με πάρα πολλούς νομικούς όρους, για να καταλαβαίνει ο κόσμος που μας βλέπει, οι πολίτες, γιατί πάρα πολύ απλά πρέπει να δίνουμε μια απάντηση στο γιατί ένας πολιτικός, ένας διατελέσας Υπουργός ή Υφυπουργός, να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους πολίτες. Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί πρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων σε αυτή την χώρα και στην πραγματικότητα αυτός ο δρόμος που ακολουθήθηκε, δηλαδή ποιο είναι το «μοντέλο Τριαντόπουλου»; «Το μοντέλο Τριαντόπουλου» είναι η παραπομπή στον φυσικό δικαστή. Το «μοντέλο Τριαντόπουλου» είναι μία διαδικασία, μία κατάληξη, βασικά, όπου κάποιος ο οποίος θεωρεί ότι είναι αθώος -και εμείς πιστεύουμε στην αθωότητά του- θα κριθεί από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από -εν προκειμένω- πέντε ανώτατους δικαστές και δεν θα περάσει από το φίλτρο των κομμάτων που έχουν τους δικούς του σκοπούς. Ακόμα και μια κατάθεση μάρτυρα, ακόμα και του Πρωθυπουργού, που λέει η Αντιπολίτευση, αν την κρίνει το δικαστικό συμβούλιο είναι υποχρεωτική. Δεν υπάρχει συζήτηση. Ενώ μια πρόταση κατάθεσης μάρτυρα, όπως λένε για τον Πρωθυπουργό, για διάφορους Υπουργούς, όταν τίθεται σε μία προανακριτική επιτροπή είναι το αν θα καταθέσει ή όχι θέμα απόφασης των κομμάτων. Τώρα, επί της ουσίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει πρώτα να μελετηθεί η δικογραφία. Εδώ, μάλιστα, είναι μία ογκωδέστερη, κατά πολύ ογκωδέστερη δικογραφία, από την περίπτωση Τριαντόπουλου, μιλάμε για το σύνολο, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, της δικογραφίας, που έχει να κάνει με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Και αφού μελετηθεί η δικογραφία, προφανώς και θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας. Κρατάμε, όμως, τη μεγάλη εικόνα όσων έχουμε πει, ότι εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη διερεύνηση οποιασδήποτε πτυχής της υπόθεσης, εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Δεν πρόκειται ποτέ η Κυβέρνηση αυτή, η κυβερνητική πλειοψηφία, να σταθεί εμπόδιο. Υπομονή να μελετηθεί η δικογραφία, να δούμε αν και τι περιγράφει. Τι ακριβώς, δηλαδή, αναφέρεται σχετικά με τα πρόσωπα, για τα οποία φαίνεται ότι έχει αποσταλεί η δικογραφία. Καλά, για τον κ. Σπίρτζη, ο κ. Σπίρτζης έχει παραγραφεί, οπότε και όλοι αυτοί οι «ηρωισμοί» που έχουν εκφραστεί και από τον ίδιο είναι για να «είχαμε να λέγαμε». Θα επανέλθουμε όταν θα έχουμε εικόνα της δικογραφίας.
ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χτες υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα σιδηροδρομικά έργα αποκατάστασης των ζημιών από τον Daniel και τον Elias, παρόντος του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου. Ο κ. Καραμέρος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θράσος και πρόκληση υπογραμμίζοντας ότι ο κατηγορούμενος για το μπάζωμα στα Τέμπη ποζάρει προκλητικά δίπλα στον Υπουργό Παπαθανάση που είχε εγκρίνει τη σχετική δαπάνη, καθώς και με βουλευτές – μέλη της εξεταστικής που συγκάλυψε τις ευθύνες. Ένα σχόλιό σας θέλω. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πάρα πολύ απλή η απάντηση. Στην Ελληνική Δημοκρατία, όπως και σε κάθε Δημοκρατία υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Είναι λογικό να αγνοεί ο ΣΥΡΙΖΑ των παραϋπουργείων Δικαιοσύνης και των αμετάκλητα καταδικασμένων Υπουργών από το Ειδικό Δικαστήριο το τεκμήριο αθωότητας και την αξία του και την ουσία του. Ο κ. Τριαντόπουλος έχει το τεκμήριο αθωότητας, όπως και κάθε άνθρωπος ο οποίος πρόκειται να δικαστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης και, παράλληλα, πιστεύει στην αθωότητά του, όπως και εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Ο φυσικός δικαστής και όχι τα κόμματα. Επίσης, είναι εκλεγμένος από τους Έλληνες πολίτες. Βρίσκεται εκεί εκπροσωπώντας κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι πίστεψαν σε αυτά τα οποία έλεγε και τον έστειλαν στη Βουλή και κάτι τελευταίο: Όλα αυτά τα λέει ο κ. Καραμέρος, δεν είναι προσωπικό για τον κ. Καραμέρο, εκπρόσωπος Τύπου, δηλαδή, του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στην πρώτη σειρά των εδράνων της Βουλής έναν αμετάκλητα καταδικασμένο 13-0 από την Δικαιοσύνη. Λυπηθείτε μας. Όχι εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε για μοντέλο Τριαντόπουλου. Οπότε δύο ερωτήματα. Πρώτον: Για ποιο αδίκημα; Είναι πλημμέλημα; Είναι κακούργημα; Στην περίπτωση Τριαντόπουλου, είχαμε ένα περιγραφόμενο αδίκημα. Δεύτερον: Δεν έχουμε ακούσει τον κ. Καραμανλή να δηλώνει πως θέλει να πάει στο φυσικό του δικαστή. Ίσα – ίσα, δεν τον έχουμε ακούσει καθόλου. Ούτε για την προανακριτική. Και αν θέλετε και ένα επιμέρους πάνω στην παρουσία Τριαντόπουλου στην υπογραφή της σύμβασης, γιατί δεν ήταν και ο κ. Καραμανλής τότε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, γιατί τα έργα αυτά αναφέρονταν στη Θεσσαλία και αν δείτε λίγο τους βουλευτές, εάν δεν κάνω λάθος, ήταν βουλευτές της Θεσσαλίας και νομίζω και κάποιοι βουλευτές της Στερεάς Ελλάδας. Δεύτερον, πηγαίνει όποιος επιθυμεί να πάει. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να απαντήσω γιατί κάποιος δεν πήγε, αλλά νομίζω η απάντηση είναι αυτή που σας έδωσα, για να μην ψάχνουμε παντού «δράκους». Έχουμε αυτή τη συνήθεια σε αυτή την χώρα μια μειοψηφία κάποιων, η οποία ασχολείται με τον δημόσιο διάλογο να ψάχνει «δράκους». Πήγαν οι βουλευτές της Θεσσαλίας, αυτοί, δηλαδή, που εξέλεξαν οι πολίτες και ήθελαν να πάνε. Και καλά έκαναν και πήγαν και καλά έκαναν και πήγε -το ξαναλέω- ο κ. Τριαντόπουλος. Τον τιμάει αυτό γιατί εκπροσωπεί τους πολίτες που τον ψήφισαν, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές που πήγαν εκεί. Τώρα, θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο και για τη δική σας διευκόλυνση και για των αναγνωστών σας, τηλεθεατών σας, ακροατών σας, να ακούτε το σύνολο όσων απαντάμε. Δεν έχουν περάσει λίγα λεπτά που έδωσα μια πλήρη απάντηση -θεωρώ. Μια απάντηση, τέλος πάντων, η οποία έχει και κάποια σκέλη. Είπα: επί της αρχής θεωρούμε ότι το «μοντέλο Τριαντόπουλου» είναι οδηγός για επόμενες περιπτώσεις, αλλά επί της ουσίας της έλευσης αυτής της δικογραφίας, που είναι η βασική δικογραφία, η δικογραφία διερεύνησης του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, για να τοποθετηθούμε, πρέπει να μελετήσουμε τη δικογραφία. Άρα, έχει ήδη απαντηθεί το ερώτημά σας από το σύνολο της προηγούμενης απάντησής μου. Για να μπορείς να δεις πώς θα εφαρμοστεί, λοιπόν, ένα μοντέλο το οποίο εφαρμόστηκε σε μία άλλη περίπτωση, πρέπει πρώτα να δεις τη δικογραφία. Τι περιγράφεται για το κάθε πρόσωπο και αν αυτό που περιγράφεται, παραπέμπει σε κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα και ποια είναι η βαρύτητα αυτού του αδικήματος. Το να απαντάς επί της ουσίας για μια υπόθεση που δεν έχεις διαβάσει τη δικογραφία είναι το λιγότερο ανεύθυνο. Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τι λέει αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση και εδώ είμαστε να απαντήσουμε σε όλα.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επιτρέψτε μου να επιλέγω τα ερωτήματά μου ανάλογα με το τι καταλαβαίνω εγώ και να κρινόμαστε όλοι από τους πολίτες. Ωστόσο, επειδή εσείς μιλάτε για «μοντέλο Τριαντόπουλου», γι’ αυτό, επειδή ο κόσμος αναρωτιέται, τι προτίθεστε να κάνετε; Και κάτι επιμέρους: Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη το προηγούμενο διάστημα, από το ΠΑΣΟΚ, προταθεί για προανακριτική, γιατί τότε δεν την αποδεχθήκατε την πρόταση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε πάλι. Απαντάμε σε αυτά που μας ρωτάτε. Ρωτήθηκα αν πιστεύουμε στο μοντέλο αυτό και απάντησα ότι, επί της αρχής, το θεωρούμε οδηγό. Όπως και χθες ρωτήθηκα, από συνάδελφό σας στην τηλεόραση, αν πιστεύουμε στη λογική αυτή και απάντησα ότι πιστεύω. Απαντάμε στα ερωτήματά σας. Στην περίπτωση αυτής της νέας, λοιπόν, δικογραφίας, της έλευσης αυτής της δικογραφίας – δεν είναι νέα δικογραφία, είναι μια δικογραφία που ερευνάται περίπου δύο χρόνια από τη Δικαιοσύνη – πρέπει να τη δούμε. Η δικογραφία των Τεμπών, η δικογραφία που έχει να κάνει με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, είναι η δικογραφία της Λάρισας. Αυτή είναι η δικογραφία που έχει να κάνει με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Το «δεν θα σταθούμε εμπόδιο, λοιπόν, στη Δικαιοσύνη» έχει να κάνει με αυτά τα οποία περιγράφει η Δικαιοσύνη, για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων και λόγω της ιδιότητάς τους οφείλει να στείλει ένα μέρος ή εν συνόλω μια δικογραφία στη Βουλή, για να γίνουν τα δέοντα τα οποία περιγράφει, τέλος πάντων, το Σύνταγμα και η νομοθεσία. Το γεγονός ότι πάνω σε μία έρευνα ενός παρεπόμενου ζητήματος – εγώ δεν υποβαθμίζω την περίπτωση 717, αλλά είναι ένα παρεπόμενο οικονομικής φύσεως ζήτημα που έχει μία σύνδεση με τα Τέμπη, λόγω του ότι η 717 αναφέρεται στον σιδηρόδρομο και εκεί υπάρχουν και πολύ πειστικές απαντήσεις, αν κάτσει κανείς και δει την ιστορία, το τι έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτά όλα θα τα δει η Δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι πάνω σε αυτό διατύπωσε ένα κατηγορητήριο το ΠΑΣΟΚ και οδηγήθηκε σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία εμείς δεν υιοθετούμε, δεν έχει να κάνει με τη διερεύνηση της υπόθεσης των Τεμπών και αυτά τα οποία λέει η Δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί συνεχώς να κάνει αυτή τη σύνδεση, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις και από τον τρόπο που αντιδρούν οι πολίτες, δεν το ακούει κανείς αυτό το επιχείρημα. Εν πάση περιπτώσει, εμείς από τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της αντιπολίτευσης και, δυστυχώς, και του ΠΑΣΟΚ, προτιμούμε τις πράξεις. Όταν έρχεται η ώρα της Δικαιοσύνης, ακόμα και σε περιπτώσεις, όπως η περίπτωση Τριαντόπουλου, που δεν υιοθετούμε την ουσία της πρότασης για την προανακριτική επιτροπή, αφού δεν υπήρχε κάποιο ουσιαστικό στοιχείο, για να είμαστε καθαροί απέναντι στους πολίτες, πήγαμε σε αυτή τη λογική. Το ξαναλέω: Ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύει στην αθωότητά του – ο ίδιος, κατ’ αρχάς το ζήτησε αρχικά και στη συνέχεια αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία – πηγαίνει στον φυσικό του δικαστή. Αυτή είναι η ουσία. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα απέναντι στην εικόνα της παραπληροφόρησης, της προπαγάνδας, των δήθεν παράνομων υλικών που «καλύπταμε» εμείς τη μεταφορά τους, της υποτιθέμενης συγκάλυψης που έχει καταρρεύσει με πάρα πολύ μεγάλο θόρυβο. Και όλοι όσοι αναπαρήγαγαν αυτές τις θεωρίες από την αντιπολίτευση, είναι βαθύτατοι εκτεθειμένοι και αυτοί δήθεν θα είναι οι αξιόπιστοι που τώρα θα βγάλουν και νέες προτάσεις για να στείλουν ανθρώπους άλλους στη Δικαιοσύνη. Και πάλι, όμως, εμείς λέμε: Εμείς στη Δικαιοσύνη εμπόδιο δεν θα σταθούμε, αλλά με τον σωστό τρόπο, αφού διαβάσουμε μια δικογραφία, αφού δούμε τι περιγράφει και όχι με τους «δικαστές» του Κοινοβουλίου, του διαδικτύου ή τους «δικαστές» των τηλεοπτικών καναλιών – αναφέρομαι στα πολιτικά κόμματα, για να μην παρεξηγηθώ – οι οποίοι βγαίνουν και παριστάνουν τους εισαγγελείς από το ένα κανάλι στο άλλο.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για το «μοντέλο Τριαντόπουλου», το οποίο προϋποθέτει ένα απλό πράγμα. Να δεχθεί ο ίδιος ο θιγόμενος αντί να πάει στη Βουλή, να πάει στη Δικαιοσύνη., Όπως έκανε ο κ. Τριαντόπουλος που είπε «παιδιά, θα παραιτηθώ. Μόλις συσταθεί προανακριτική, θέλω να πάω στον φυσικό μου δικαστή». Ο κ. Καραμανλής έχει επικοινωνήσει μαζί σας και έχει πει ότι θέλει να πάει στον φυσικό δικαστή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο. Ρωτήθηκα …
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είπατε ότι θέλετε να ακολουθήσετε «μοντέλο Τριαντόπουλου».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ρωτήθηκαν αν πιστεύω στο μοντέλο το οποίο ακολουθήθηκε στην περίπτωση Τριαντόπουλου και είπα ότι θεωρώ ότι είναι οδηγός. Έχει μια σειρά από προϋποθέσεις. Εδώ πέρα, η αλήθεια είναι, η νομική πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι ένα αίτημα το οποίο γίνεται δεκτό. Πράγματι, όμως, σε πολιτικό επίπεδο, όχι νομικό επίπεδο, το να το ζητάει κάποιος έχει μια πολύ μεγάλη αξία. Σε νομικό επίπεδο, κοινοβουλευτικό επίπεδο, είναι θέμα απόφασης αρχικά της Βουλής, η σύσταση, δηλαδή, προανακριτικής επιτροπής, της Ολομέλειας της Βουλής και στη συνέχεια των μελών της προανακριτικής. Η ουσία νομικά είναι στο τι αποφασίζει αρχικά η Ολομέλεια και στη συνέχεια η προανακριτική και όχι ο ύποπτος αρχικά και στη συνέχεια κατηγορούμενος, αν ασκηθεί ποινική δίωξη.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καραμανλής ζήτησε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Αυτό νομικά, λοιπόν, δεν είναι θέμα αιτήματος. Νομικά. Πολιτικά, συμφωνώ μαζί σας ότι το να το ζητάει αυτός ο οποίος κατηγορείται για κάτι, έχει αξία. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή εκεί. Όταν μας ρωτάτε για το «μοντέλο Τριαντόπουλου», απαντάμε για το «μοντέλο Τριαντόπουλου». Όταν μας ρωτάτε γι’ αυτή τη δικογραφία, απαντάμε ότι πρέπει πρώτα να δούμε τη δικογραφία. Απαντάμε και τα δύο. Επιμένω, λοιπόν, ότι πρέπει πρώτα να μελετήσουμε και ως πλειοψηφία, να μελετήσει η πλειοψηφία και φαντάζομαι και τα υπόλοιπα κόμματα και στη συνέχεια να διατυπωθούν πορίσματα από τα κόμματα, δηλαδή, ενδεχομένως, προτάσεις, επί πραγματικών δεδομένων. Αν επιλέξουν κάποια κόμματα να πολιτικοποιήσουν αυτό το οποίο βλέπουν, δικαίωμά τους να το κάνουν. Εμείς θα διαβάσουμε τα πραγματικά δεδομένα. Και όταν θα έχουμε εικόνα, θα επανέλθουμε.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, πολλές αντιδράσεις έχουν προκληθεί τα τελευταία 24ωρα από το Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, με το οποίο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα δουν τα οικόπεδά τους να μετατρέπονται σε χωράφια, χάνοντας τη δυνατότητα δόμησης. Θ’ αλλάξει κάτι η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που υπάρχουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ήταν σαφής σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ανέπτυξε ένα συνολικό σκεπτικό, κατ’ αρχάς να πούμε ότι από το 1985 η οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων γινόταν από τους νομάρχες, ήρθε το Συμβούλιο Επικρατείας με μία σειρά από αποφάσεις, του 2005, του 2013, του 2017 και έκρινε ότι αυτή η οριοθέτηση από τους νομάρχες γινόταν χωρίς αρμοδιότητα, καθώς η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν επιστημονικά ανεπαρκής. Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά προδιαγραφές οριοθέτησης των οικισμών με μία ενιαία και συστηματική διαδικασία, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός, για το σύνολο της χώρας και ασφαλίζονται ιδιοκτησίες διορθώνοντας εκκρεμότητες δεκαετιών. Τώρα, εδώ πέρα το ζήτημα είναι ειδικά για τη Ζώνη Γ΄ που αφορά απομακρυσμένες εκτάσεις από τον οριοθετημένο ιστό, όπου εκεί το ΣτΕ έκρινε ότι ήταν ακραία η οριοθέτηση. Εδώ, λοιπόν, το υπουργείο οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και με βάση επιστημονικά κριτήρια μελετά, επεξεργάζεται στο συντομότερο χρονικό διάστημα μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και την γεωγραφική και οικιστική σχέση των ακινήτων αυτών με τον οικολογικό ιστό. Άρα, αναμένουμε από το Υπουργείο.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ισχύουν τα δημοσιεύματα, οι πληροφορίες για τα μέτρα που θ’ ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; Εξετάζεται, ειδικότερα, αύξηση του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ έως 18.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις; Και τι θα γίνει με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών; Θα καταργήσετε τα τεκμήρια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, η αύξηση του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν επεξεργάζεται κάτι τέτοιο η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το διαψεύδω. Επίσης, ό,τι εξειδικευμένο μέτρο έχει γραφτεί ότι πρόκειται ν’ ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό από τη ΔΕΘ είναι καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο, δεν έχει καμία βάση. Η κυβέρνηση δεν έχει καν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές συσκέψεις για την εξειδίκευση των μέτρων τα οποία θ’ ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οπότε μην τα πιστεύετε αυτά που διαβάζετε, τα εξειδικευμένα. Σίγουρα, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός και το έχουνε πει και διάφορα κυβερνητικά στελέχη, στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι η ανακοίνωση όσο το δυνατόν περισσότερων φοροελαφρύνσεων ή και φοροαπαλλαγών, με έμφαση την ενίσχυση του εισοδήματος, με έμμεσο, μέσω φοροαπαλλαγών ή φοροελαφρύνσεων, αλλά πολύ ουσιαστικό τρόπο της μεσαίας τάξης. Άρα, και των ελεύθερων επαγγελματιών. Άρα, ναι. Αυτή τη στιγμή σίγουρα μπορώ να σας πω ποια είναι η πρόθεσή μας. Ποιο είναι αυτό το σχέδιο το οποίο θέλουμε να εφαρμόσουμε. Ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν, αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν συζητηθεί. Άρα, ό,τι διαβάζετε είναι θεωρίες αυτών των οποίων τις γράφουν κι έχουν δικαίωμα να τις γράφουν, πιθανολογήσεις, δεν υπάρχει καν, έστω και μια πρώτης τάξεως ή προπαρασκευαστική εν πάση περιπτώσει απόφαση, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και ο λόγος που έχουμε μπροστά μας είναι γιατί πρέπει να ξέρουμε όσο πηγαίνουμε προς τη ΔΕΘ, ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2026, ο οποίος θα καθορίσει την έκταση των μέτρων αυτών.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός είπε ότι όποιος αρνείται επί της αρχής ν’ αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Και νομίζω ότι κι εσείς χθες κάνατε κάποιες δηλώσεις, όπως ότι σίγουρα θα αυστηροποιηθεί πάρα πολύ το πλαίσιο των κυρώσεων σε περίπτωση άρνησης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη και αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση και σε απολύσεις εκπαιδευτικών.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, υπάρχει ένα αριθμός εκπαιδευτικών, μειοψηφία είναι, που αρνείται να συμμετάσχει στο νέο σύστημα αξιολόγησης. Αναφερόμαστε στο σύστημα αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό το οποίο ζήτησε ο Πρωθυπουργός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είναι να επανέλθει -η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου- με προτάσεις για τις κυρώσεις που θα έχουν οι αρνητές της αξιολόγησης. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεσθε, δεν είναι δυνατόν και έχει να κάνει με το πειθαρχικό πλαίσιο που θα εφαρμόζεται, δεν είναι δυνατόν να μη δέχονται ν’ αξιολογηθούν δημόσιοι λειτουργοί και πόσο περισσότερο εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι αυτοί που διδάσκουν τα παιδιά μας. Η αξιολόγηση είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι κάτι παραπάνω από υποχρέωση για έναν λειτουργό, κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται της αξιολόγησης, όλοι υπόκεινται σε αυτό το καθεστώς και θεωρούμε ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να υποστηρίξουμε μέχρι τέλους.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συμπληρωματικά σε αυτό, ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, είπε: «δεν πρέπει να έχει θέση», όποιος αρνείται την αξιολόγηση. Προβλέπεται αποβολή από την νομοθεσία; Και γιατί, αντί να καλείτε το Υπουργείο να καταλήξει σε κυρώσεις, δεν καλείτε τους εκπαιδευτικούς να διαμορφώστε μία αξιολόγηση που θα συμφωνούν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, οι προτάσεις της κάθε επαγγελματικής ομάδας, πάντοτε λαμβάνονται υπόψη, όταν καταρτίζεται ένα νομοσχέδιο, όταν προχωράει η κυβέρνηση μια συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, αυτό το οποίο έχει καθήκον να κάνει η κυβέρνηση είναι ν’ ακούσει τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία με μια σειρά από πολλά τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα, έχει καταλήξει ότι πρέπει άπαντες να κρίνονται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελέγη με μία σειρά από βασικές εξαγγελίες, μία εκ των οποίων είναι να κλείσει τις πληγές του κράτους, κάποιες έχει καταφέρει να τις κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι είχαμε υποσχεθεί, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως στο σιδηρόδρομο, που συζητάμε σε πάρα πολλές ερωτήσεις που μας κάνετε και δικαιολογημένα, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Όλα αυτά δεν θα μπορέσουν να γίνουν χωρίς αξιολόγηση η οποία να μην είναι αξιολόγηση, όπως η αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 97% των υπαλλήλων έβγαιναν άριστοι, αλλά αξιολόγηση οι οποία να έχει δια ταύτα και οι αρνητές της να ξέρουν ότι έχουν πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες. Θεωρώ κι εγώ αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να έχει ειπωθεί πολλές δεκαετίες πριν, στη χώρα. Δεν μπορεί να έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα ένας καθηγητής, ο οποίος δεν δέχεται, ενώ διδάσκει στα παιδιά μας, ν’ αξιολογηθεί γι’ αυτό το οποίο κάνει.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εάν δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα, αυτό τι σημαίνει; Απόλυση; Θα τον μεταθέσετε αλλού;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει μία διαδικασία η οποία διέπεται από το πειθαρχικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, είναι πειθαρχικό παράπτωμα η άρνηση της αξιολόγησης.. Στόχος είναι το πειθαρχικό πλαίσιο αυτό, μετά τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας να αυστηροποιηθεί, ούτως ώστε να γίνει σαφές ότι άπαντες πρέπει ν’ αξιολογούνται. Θα έχουμε ανακοινώσεις από το υπουργείο Παιδείας, όταν ολοκληρωθεί αυτή η επεξεργασία που ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό και δεν μιλάμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: επειδή συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση για το θέμα της Ομάδας Αλήθειας και ζητούν παρέμβαση Εισαγγελέα για να δουν τι γίνεται με τα οικονομικά, είπατε χθες στη συνέντευξή σας «πως το νοικοκύρεμα των οικονομικών της Ν.Δ. έγινε κατά ένα μεγάλο μέρος πέρα από την μετακόμιση στο καινούργιο κτήριο και επειδή αποχώρησε το 65% των υπαλλήλων μέσα σε ένα έτος». Θέλω να ρωτήσω το εξής: Αποχώρησαν οικειοθελώς; Γιατί φαντάζει λίγο δύσκολο να φύγει τόσος κόσμος οικειοθελώς. Δηλαδή, ποιος αφήνει τη δουλειά του;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω είχε γίνει αναλυτική παρουσίαση τότε, όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση και από τον τότε γενικό διευθυντή τον κ. Παπαθανάση. Είχαμε πολλές οικειοθελείς, εθελούσιες αποχωρήσεις. Όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο. Αυτό το οποίο γνωρίζω, γιατί το επιβεβαίωσα ενόψει της χθεσινής μου συνέντευξης, είναι ότι το 65% των υπαλλήλων της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, δηλαδή μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2016, αποχώρησε, σύμφωνα με τις διαδικασίες, τα εργαλεία τα οποία δίνει σε ένα κόμμα ο νόμος. Και αντίστοιχα έγινε πολύ μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών σε μία σειρά από λοιπές δαπάνες, όπως είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις, γιατί η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να μειώσει πολύ το λειτουργικό της κόστος, ούτως ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις και να μην παράγει ελλείμματα, δηλαδή να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που να μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τις δανειακές της υποχρεώσεις. Και αυτός είναι και ο λόγος που αυτή η αιτίαση, ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα τους υπαλλήλους της Νέας Δημοκρατίας τους πλήρωναν άλλοι για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποκύημα επιστημονικής φαντασίας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, τελικά έχετε καταλήξει για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τα τρόφιμα; Θα παραταθεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, θα δοθεί παράταση για δύο μήνες και είναι η τελική παράταση και ο λόγος αυτής της δίμηνης παράτασης, είναι ότι σε ένα από τα επόμενα υπουργικά Συμβούλια θα έχουμε και σχετικές εισηγήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, συνολικά για τη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού. Θα ενημερωθείτε, όταν έχουμε τη σχετική παρουσίαση από το αρμόδιο υπουργείο. Οπότε εκρίθη από τον υπουργό και προφανώς μετά από επικοινωνία του και με την Προεδρία και τον Πρωθυπουργό, θα δοθεί μία παράταση δύο μηνών για τους δύο επόμενους μήνες. Σχετικές ανακοινώσεις και περαιτέρω ανάλυση θα έχουμε από τον κ. Θεοδωρικάκο.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε εκπρόσωπε, μιλήσατε για αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να καταργηθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών. Πολλοί λένε ότι το κάνατε αυτό για να αποφευχθούν οι συνεργασίες, όπως στην περίπτωση της Αθήνας όπου ο κ. Δούκας κέρδισε τον Κώστα Μπακογιάννη. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο «Φρανκενστάιν». Τι έχετε να πείτε γι’ αυτή την κριτική;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι υπερβολική και άδικη η κριτική αυτή και καλύτερο είναι να μαζεύουν τα σκουπίδια στην Αθήνα πιο γρήγορα, γιατί η αλήθεια είναι, ότι γίνεται όλο και με μεγαλύτερη καθυστέρηση, για να είναι πιο καθαρή η πόλη όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, κοιτάξτε να δείτε. Όποιος κάτσει και ακούσει αυτά τα οποία θέλει να κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, καταλαβαίνει ότι ο νόμος αυτός είναι κάτι από παραπάνω από έναν νόμο που διασφαλίζει το δημοκρατικόν της διαδικασίας. Γιατί αυτό που θα έκανε κάποιος στο δεύτερο γύρο θα το κάνει από τον πρώτο γύρο. Δηλαδή, ένας ο οποίος, για παράδειγμα, θα ήθελε έναν άλλον υποψήφιο δήμαρχο στον πρώτο γύρο και ο πρώτος αυτός υποψήφιος δεν πήγαινε στον δεύτερο γύρο, με τη δεύτερη επιλογή την οποία θα έκανε θα ψήφιζε, για παράδειγμα, αν ήθελε τον κ. Δούκα, θα ψήφιζε τον κ. Δούκα. Όπως δηλαδή τον ψήφισε στο δεύτερο γύρο, θα τον ψήφιζε με αυτόν τον τρόπο, με το νέο σύστημα το οποίο θέλουμε να περάσει από τη Βουλή και να εφαρμοστεί στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ως δεύτερη επιλογή. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δηλαδή προκύπτει, απαντάται από την κοινή λογική αυτό το επιχείρημα. Είναι εκτός τόπου και χρόνου αυτή η συγκεκριμένη κριτική. Ο λόγος που θέλει το υπουργείο, ο κ. Λιβάνιος και η λοιπή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, κυρίως είναι: πρώτον, γιατί στους δεύτερους γύρους έχει παρατηρηθεί πολύ μειωμένη συμμετοχή, δηλαδή λόγω του ότι δεν ψηφίζουν και συμβούλους δημοτικούς ή περιφερειακούς, πολλοί συμπολίτες μας δεν πάνε. Άρα, εκλέγονται δήμαρχοι σε δεύτερους γύρους με πολύ μικρότερη συμμετοχή από τη συμμετοχή που υπάρχει στους πρώτους γύρους. Ενώ, έτσι, με την έκφραση μιας άποψης από όλους τους συμμετέχοντες, τους πολίτες που πηγαίνουν και ψηφίζουν τους ψηφοφόρους και οι δεύτερες επιλογές θα είναι από πολλούς περισσότερους ψηφοφόρους. Ο δεύτερος λόγος, είναι η εξοικονόμηση πόρων. Γιατί στοιχίζει η διαδικασία των δεύτερων γύρων και πολύ παραπάνω στις αυτοδιοικητικές εκλογές που είναι πολλά περισσότερα τα ψηφοδέλτια και όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουμε. Λιγότερο βέβαια στο δεύτερο γύρο, πολύ παραπάνω στον πρώτο γύρο που θα γίνει κανονικά η διαδικασία. Και ο τρίτος λόγος είναι και η ταλαιπωρία των πολιτών, κάτι το οποίο θα έκαναν πηγαίνοντας δύο φορές, θα το κάνουν με τον ίδιο ακριβώς πρακτικά τρόπο, δηλαδή ψηφίζοντας δύο επιλογές από την πρώτη Κυριακή.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας ακούσαμε σε συνέντευξη σας να λέτε πως η Ομάδα Αλήθειας θα συνεχίσει το έργο της. Είναι κυβερνητική θέση αυτή, έχει λόγο η Κυβέρνηση στη λειτουργία της; Και επειδή επανειλημμένως κάνετε τέτοιες δηλώσεις για την Ομάδα Αλήθειας, βεβαιότητας, είδαμε τον πρώην συνεργάτη σας να τους εκπροσωπεί, εσείς είχατε οποτεδήποτε, οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια από τις εταιρείες ή τα πρόσωπα αυτά; Δηλαδή με αυτή τη γνώση μας μεταφέρετε τα λεγόμενά τους ή απλά μεταφέρετε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δηλώσεις ιδιωτών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απολύτως καμία εμπλοκή δεν είχα, ούτε θα μπορούσα να έχω, δεν κάνω αυτή τη δουλειά, άλλη δουλειά κάνω. Έχω μεγάλη εκτίμηση για τα άτομα αυτά, γιατί κάνουν μια πολύ σοβαρή δουλειά και κάνουν το εντελώς αντίθετο από αυτό που γίνεται μεταπολιτευτικά από μια μερίδα αντίστοιχων άλλων, τέλος πάντων, ιδιωτών στη χώρα μας. Πάρα πολλοί, ηχηρές μειοψηφίες τις φωνάζω, τα τελευταία χρόνια κάνουν κοπτοραπτική και όσο προχωράνε τα Μέσα, αυτή η κοπτοραπτική γίνεται και με διάφορα video, διάφορες σελίδες. Αυτές είναι οι σελίδες δολοφονίας χαρακτήρων. Η Ομάδα Αλήθειας αποφάσισε να αποτελέσει εξαίρεση. Δηλαδή, να μην υπηρετήσει την προπαγάνδα και το ψέμα της αριστεράς και των συνθετικών της, να βγει επωνύμως και όχι με κουκούλα, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των τρόλς, του χώρου της αριστεράς και των συνθετικών της. Άρα, δύο, ήδη, μεγάλες διαφορές και αυτά τα οποία βγάζει, να βασίζονται στην πραγματικότητα. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, όταν ο καθρέφτης δείχνει την πολιτική σου ένδεια και τις αντιφάσεις σου, δεν τα βάζεις με τον καθρέφτη πρέπει να τα βάζεις με τον εαυτό σου που κάνεις την μια κολοτούμπα μετά την άλλη και αναφέρομαι στην Αντιπολίτευση. Υπάρχει λοιπόν πολύ μεγάλη εκτίμηση στα άτομα τα οποία απαρτίζουν την Ομάδα Αλήθειας. Απόλυτη στήριξη στον πόλεμο λάσπης που δέχονται και επειδή υπάρχει και επικοινωνία και η ίδια η πραγματικότητα το λέει, ναι, απάντησα σε αυτό το οποίο ισχύει. Αν με ρωτάτε αν υπάρχει επικοινωνία, προφανώς και υπάρχει επικοινωνία και στηρίζω κάθε άνθρωπο ο οποίος κάνει καλά μια δουλειά και συμβάλει στο να αντιμετωπιστεί αυτό το οποίο συμβαίνει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, κάποιοι να αντιμετωπίζουν αυτό το οποίο λέμε, ίσως καθ’ υπερβολήν πλέον, γιατί δεν υπάρχει ιδεολογική ηγεμονία, την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς. Άρα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερους ανθρώπους, κατά μόνας, ομαδικά λειτουργούντες, στο διαδίκτυο, σε συζητήσεις, που να αντιμετωπίζουν όλο αυτό το οποίο ξεκίνησε ως ηθικό πλεονέκτημα και έχει καταλήξει ως ανέκδοτο και αναφέρομαι στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Χ. ΜΥΤΙΛΙΛΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες πραγματοποιήθηκε με εκδήλωση στον ΙΑΝΟ, με θέμα «Η πολιτική τυμβωρυχία των Τεμπών». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εισέβαλαν άτομα, προκάλεσαν ένταση απέναντι και στον ομιλητή, τον κ. Καραμπελιά, όταν είπε ο ίδιος, «πιστεύω και ελπίζω ότι από τη συζήτηση θα φανεί πως γύρω από το θέμα των Τεμπών διαπράχθηκε τυμβωρυχία». Η ερώτηση έχει να κάνει με το εξής. Καταρχάς, πως βλέπει η Κυβέρνηση τέτοιες παρεμβάσεις στο δημόσιο λόγο και κατά δεύτερον, ο δημόσιος λόγος μπορεί να είναι πλέον μόνο από τη μια πλευρά, δεν μπορεί να…; Ξέρω ότι στη Δημοκρατία συνήθως μπορούμε να έχουμε τις απόψεις μας. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω είναι άλλη μια πανηγυρική δικαίωση αυτού το οποίο είχε πει ο Μ. Θεοδωράκης, ότι «ο αριστερόστροφος φασισμός είναι η χειρότερη μορφή φασισμού». Νομίζω ότι είναι «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Και ακριβώς αυτό το οποίο με ρωτήσατε, πλέον ισχύει το αντίθετο. Καλό είναι να το συνηθίσουν όλοι αυτοί οι του άλλου άκρου φασίστες, γιατί έχουμε φασίστες πολλών χρωμάτων. Το ίδιο πράγμα είναι, ο φασίστας είναι φασίστας. Εν προκειμένω λοιπόν, οι ακροαριστεροί φασίστες καλό να συνηθίσουν ότι θα ακούγεται και η άποψη που δεν τους αρέσει. Έχουν κάθε δικαίωμα να διαφωνούν με την άποψη αυτή και να διατυπώνουν τη δική τους άποψη, αλλά δεν έχουν κανένα, μα κανένα, δικαίωμα να εμποδίζουν μια δημοκρατική εκδήλωση, η οποία μάλιστα λέει και πολύ μεγάλες αλήθειες. Υπήρξε ξεκάθαρη τυμβωρυχία, εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, του πόνου των συγγενών, αλλοίωση της πραγματικότητας από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Αλλά ασχέτως αν αυτό το οποίο υποστηρίχθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήτανε σωστό ή όχι, έχουν κάθε δικαίωμα οι άνθρωποι αυτοί να συνέρχονται και θεωρώ ότι σε περίπτωση, που σε τέτοιες περιπτώσεις διαπράττονται και ποινικά αδικήματα πρέπει η Δικαιοσύνη να επιλαμβάνεται άμεσα. Δεν ξέρω αν έχουν διαπραχθεί. Υπάρχει μια πληροφόρηση ότι απετράπησαν τα περαιτέρω έκτροπα, αλλά σε περίπτωση που υπάρχει κάτι τέτοιο, πρέπει να καταγγελθεί και να εφαρμοστεί ο Νόμος, γιατί κανένας δεν είναι πάνω από τον Νόμο και σε αυτές ειδικά τις περιπτώσεις δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας. Άρα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς που έκαναν τη συγκεκριμένη εκδήλωση και στους ανθρώπους οι οποίοι δεν φοβήθηκαν από τους φασίστες αυτούς και να ξέρουν οι φασίστες αυτοί ότι τα χρόνια της ασυλίας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να έχουμε ένα black out και στη Ελλάδα, όπως στην Ισπανία; Ενεργειακός επιθεωρητής αναφέρει σήμερα στο News247, ότι λόγω της πράσινης ενέργειας και της έλλειψης αποθήκευσης ενέργειας, της έλλειψης δυνατοτήτων αποθήκευσης, υπάρχει τέτοιος κίνδυνος και στην Ελλάδα. Ποια μέτρα θα λάβετε, ειδικά ως προς την αποθήκευση ρεύματος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είδαμε και εν όψει των ημερών του Πάσχα, είχαμε συνεχείς συσκέψεις, υπό τον συντονισμό της πολιτικής ηγεσίας και του κ. Παπασταύρου προσωπικά, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό το οποίο μας ενημερώνει το ίδιο το Υπουργείο και όλοι οι σχετιζόμενοι αρμόδιοι φορείς, ότι μετά την διασφάλιση αυτής της ηλεκτροδότησης την περίοδο του Πάσχα, παραμένουν συντονισμένοι και σε επαγρύπνηση, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Συγκεκριμένα για την περίοδο του Πάσχα, η ενημέρωση του Υπουργείου λέει, ότι η ανταπόκριση των φορέων και των παραγωγών στην εφαρμογή του μέτρου περιορισμού των Σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, συμπαραγωγή δηλαδή ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης, ήταν πολύ καλή και στόχος είναι να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Για το σκοπό αυτό, χθες, υπήρξε και μια νέα συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΑΕΥ, ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω και εν όψει της αργίας της Πρωτομαγιάς, όπου και πάλι το Σύστημα αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις. Παράλληλα αξιολογήθηκαν τα χθεσινά γεγονότα, σε Ισπανία και Πορτογαλία, τα οποία απασχόλησαν προφανώς όλο τον κόσμο, πολύ προσεκτικά, ώστε τα συμπεράσματα να αποτελέσουν πολύτιμη γνώση και εμπειρία για τη χώρα μας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παραμένουν σε εγρήγορση και σε στενή συνεργασία ώστε να είναι έτοιμοι να επέμβουν εάν και εφόσον χρειαστεί.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Καταγγέλλεται ότι στη Ρόδο σε τοπική κλαδική σύμβαση για την εστίαση προβλέπεται πως οι εργαζόμενοι θα κάνουν υπεύθυνη δήλωση, θεωρημένη από το Κ.Ε.Π. ή από το gov.gr, ώστε να δουλεύουν και την έβδομη μέρα της εβδομάδας. Η διαδικασία αυτή προωθείται για να προσπεραστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας που περιορίζει το ανώτερο όριο εργασίας στις έξι ημέρες εβδομαδιαία. Λέγεται, επίσης, ότι τη συγκεκριμένη πατέντα ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν και άλλοι κλάδοι σε άλλες περιοχές. Θα παρέμβει με κάποιο τρόπο η Κυβέρνηση, ώστε στο τέλος-τέλος να προστατεύσει κάτι που και η ίδια παρουσίασε ως μέτρο φιλεργατικό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Γιατί είναι μια μεταρρύθμιση που είχε πολιτικό κόστος, η κάρτα εργασίας. Φαίνεται ότι απέδωσε αρχικά και σε δημοσιονομικό επίπεδο, δηλαδή έφερε παραπάνω έσοδα, δηλώνονται πλέον οι υπερωρίες. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από την Επιθεώρηση Εργασίας, σε περίπτωση που υπάρχει καταγγελία, δεν έχω λόγο να σας αμφισβητήσω. Και όχι μόνο για να επιβληθεί το δέον πρόστιμο σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση και επιβεβαιωθούν αυτά τα οποία καταγγέλλονται, αλλά για να σταλεί και ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ελλάδα ενόψει και της τουριστικής περιόδου, ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τα δικαιώματα των εργαζομένων.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Με υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, το Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, του ΠΑΠΕΙ, «βαφτίστηκε» το μοναδικό στην Ελλάδα που έχει τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας τον εκσυγχρονισμό που επιδιώκει στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία ο Υπουργός και ανέλαβε με απευθείας ανάθεση έργο περίπου 750.000 ευρώ με Φ.Π.Α.. Υπό κανονικές συνθήκες ο Υπουργός θα έπρεπε να διενεργήσει ανοιχτό διαγωνισμό για να αξιολογηθούν οι προτάσεις των πανεπιστημίων που θα λάβουν μέρος, αλλά δεν το έκανε. Μάλιστα, σημειώνεται ότι μέλος στην ερευνητική ομάδα του εν λόγω εργαστηρίου είναι και ο γιός της υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Δικαιοσύνης και δεξιού χεριού του Υπουργού, Βασιλικής Γιαβή. Τι έχετε να πείτε γι΄ αυτές τις πρακτικές του Υπουργού;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρομαι στην απάντηση του Υπουργού σε προ ημερών τηλεοπτική του εμφάνιση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον Υπουργό και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται για τις συμβάσεις που αναφέρει το δημοσίευμα, τηρήθηκε η διαδικασία που αναφέρεται από τον νόμο, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Και αναφέρομαι, για λόγους συντομίας, στο σύνολο των απαντήσεων που έχει δώσει ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Πριν μερικές εβδομάδες στις αρχές Απριλίου, σας είχα θέσει ένα ερώτημα για την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής επιδόματος στους μετανάστες από ευρωπαϊκά κονδύλια. Είχατε πει τότε ότι είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί και οφείλεται σε ένα τεχνικό πρόβλημα. Τι τεχνικό πρόβλημα μπορεί να είναι αυτό που έχει καθυστερήσει τόσο πολύ την καταβολή του επιδόματος και αν έχει εξοφληθεί η οφειλή προς την Catholic Relief Services που ήταν υπεύθυνη για τη διανομή των καρτών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν θυμάμαι καλά, είχα ρωτήσει το Υπουργείο και σας είχα μεταφέρει την απάντησή του. Θα επανέλθω ξανά με τη νεότερη απάντηση για το νέο ερώτημά σας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επικείμενη ιδιωτική επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη και της Υφυπουργού, κ. Παπαδοπούλου, στην Κωνσταντινούπολη. Ήθελα να σας ρωτήσω, αν ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι, σε ποιο πλαίσιο είναι αυτό, για παράδειγμα αν σχετίζεται με το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι ιδιωτική επίσκεψη, χρησιμοποιείται αυτός ο όρος όταν έχουμε μια επίσκεψη Υπουργού χωρίς αντίστοιχη συνάντηση με τον ομόλογό του. Είναι ανεπίσημη επίσκεψη, στο πλαίσιο των καθηκόντων του όμως, είναι δηλαδή μια επίσκεψη που δεν περιλαμβάνει εθιμοτυπικό πρόγραμμα με τις τουρκικές Αρχές. Η επίσκεψη του Υπουργού και της Υφυπουργού στην Κωνσταντινούπολη περιλαμβάνει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, επίσκεψη στη Χάλκη για τη Θεολογική Σχολή, επίσκεψη στην Πρίγκηπο, επισκέψεις σε ελληνικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης, συναντήσεις με φορείς της Ομογένειας και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αυτό των επισκέψεων, όπως σας είπα.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Ομαδική παραίτηση υπέβαλαν τη Δευτέρα οι γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου λόγω αδυναμίας ασφαλούς στήριξης και λειτουργίας της Κλινικής με τέσσερις μόνο ειδικευμένους γιατρούς. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι «οι βάρδιες στα Τμήματα είναι ακάλυπτες, καθιστώντας αδύνατη τη σωστή φροντίδα των ασθενών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η πληρότητα των Τμημάτων, η βαρύτητα των περιστατικών, οι δείκτες ποιότητας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Φτάνει πια! Απαιτούμε λύσεις χθες! Δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσει το Βενιζέλειο. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα Τέμπη στην Υγεία». Είναι αυτή μια εικόνα που ικανοποιεί την Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση. Χρειάζονται πολλά παραπάνω να γίνουν για την Υγεία. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Έχει αυξηθεί το προσωπικό, έχουν αυξηθεί οι απολαβές, έχουν γίνει παρεμβάσεις και ολοκληρώνονται, σημαντικές ανακαινίσεις, κάποιες ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε κτήρια και σε νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας. Έχουν γίνει τομές στην Υγεία, όπως το ιδιωτικό έργο των γιατρών, είναι η ενιαία λίστα των χειρουργείων, είναι η λίστα φαρμάκων, ο νέος ΕΚΑΒ. Αλλά όλα αυτά δεν είναι δυστυχώς αρκετά, χρειάζονται πολλά περισσότερα. Πρέπει να τρέξουμε με μεγαλύτερες ταχύτητες. Αυτό προσπαθεί να κάνει το Υπουργείο Υγείας και γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με το να βγαίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες προκηρύξεις θέσεων, να καλύπτονται κενά, κίνητρα σε γιατρούς σε απομακρυσμένες περιοχές. Έχουν αυξηθεί όλες αυτές οι σχετικές απολαβές. Είναι ένας αγώνας δρόμου. Σεβόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Είναι καλύτερη η κατάσταση από ό,τι ήταν όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου. Αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων της ΕΕΤΑΑ, αν έχετε να μας ενημερώσετε, γιατί μιλούν για στοιχεία 2,5 εκατομμυρίων πολιτών, γονέων και βρεφών, με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και άλλα σχετικά. Ποιος ευθύνεται και αν είναι οχυρωμένο το σύστημα γενικότερα απέναντι σε τέτοιες απειλές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο έχουμε ως ενημέρωση, είναι ότι κυβερνοεπιθέσεις συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πετυχαίνουν τον στόχο τους. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση τέτοιων διαδικτυακών απειλών και επιθέσεων, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών κυβερνοασφάλειας. Αν και ο αριθμός των επιθέσεων είναι σαφέστατα μικρότερος από αυτόν που αναφέρεται σε δημοσίευμα που υπήρχε σήμερα και διάφορα δημοσιεύματα, οι αρμόδιες Αρχές μεριμνούν συνεχώς, ώστε να αναβαθμίζουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των ψηφιακών υποδομών.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Συμπληρωματικά στην ερώτηση της συναδέλφου. Αποκλείεται, δηλαδή, στην Κωνσταντινούπολη να γίνει μια συνάντηση ατύπως με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών; Ένα ερώτημα είναι αυτό. Και ένα δεύτερο, επειδή την άλλη εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, θα γίνει και το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου, έχετε καταλήξει σε κάποια ατζέντα; Εκτός από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα έρθουν και κάποιοι Υπουργοί, θα κάνουν συναντήσεις σε Υπουργεία με τους ομολόγους τους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα βγει αναλυτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της λειτουργίας των Ανώτατων Συμβουλίων. Υπάρχει ένα ευρύτερο πρόγραμμα, πέραν των διμερών συναντήσεων, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Δεν έχει κανονιστεί κάποια συνάντηση, ούτε είναι στον προγραμματισμό, μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομόλογού του.
Σας ευχαριστώ πολύ.