Καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά,

Στα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, που ανακοινώθηκαν από την Εurostat και την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται υπεραπόδοση της εθνικής οικονομίας και πλεόνασμα ύψους 4,8% του ΑΕΠ.

Σε συνέχεια αυτών των θετικών εξελίξεων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε – τρία μέτρα, συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία εστιάζουν στην ενίσχυση 2,7 εκατ. πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στο επίκεντρο αυτών των μετρημένων και κοστολογημένων παρεμβάσεων, μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν χωρίς να θέτουν, ασφαλώς, σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, βρίσκονται: οι οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα Άτομα με Αναπηρία. Παράλληλα, ενισχύεται με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από φέτος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, στα τρία μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

 

  1. Η Μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς 948.000 νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Στο πλαίσιο του μέτρου, από φέτος στα τέλη Νοεμβρίου και κάθε χρόνο, ένα ενοίκιο ετησίως -είτε αυτό αφορά σε κύρια κατοικία είτε σε φοιτητική κατοικία- θα επιστρέφεται από το Κράτος στον τραπεζικό λογαριασμό του ενοικιαστή.

Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για τη φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ.

Από τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου προκύπτει πως θα είναι επιλέξιμο περίπου το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, δηλαδή περί τα 948.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 1.280.000 φορολογούμενους.

Πρόκειται για ένα μέτρο, στο οποίο είναι έντονο το χαρακτηριστικό της συνέπειας, καθώς δίνεται ακόμη ένα κίνητρο στους πολίτες για να δηλώνονται τα πραγματικά ενοίκια.

 

  1. Η μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία

Η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται έως 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2025.

Υπολογίζεται πως δικαιούχοι του μέτρου είναι το 62% των συνταξιούχων που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον, δικαιούχοι είναι σχεδόν 250.000 Άτομα με Αναπηρία και 34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

 

  1. Η αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ από το 2025 και κάθε έτος

Στόχος αυτού του μέτρου είναι να επιταχυνθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομών και να αυξηθούν οι επενδύσεις απέναντι στην αναμενόμενη διεθνή οικονομική επιβράδυνση που προκαλούν οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, το πλεόνασμα, που οδήγησε σε αυτές τις παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, προέρχεται από τρεις πηγές:

  • Πρώτον, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τα ψηφιακά μέσα
  • Δεύτερον, από την ανάπτυξη της οικονομίας, με αύξηση μισθών και απασχόλησης και
  • Τρίτον, από την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και τη μείωσή τους από φορείς της Κυβέρνησης

Στις θετικές ειδήσεις για την πορεία της εθνικής οικονομίας προστίθεται το γεγονός ότι στα τέλη του 2024 η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε, στις 23 Απριλίου, η Eurostat, προκύπτει πως η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 10,3 μονάδες μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του περασμένου έτους και της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Και αυτό, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το χρέος στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,2 μονάδες.

Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος της χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα τέλη του 2024 στο 153,6%, συνεχίζοντας έτσι την αποκλιμάκωσή του από τα μέσα του 2021.
Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται με στοιχεία και αριθμούς και το αποτέλεσμα αυτής της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής μεταφράζεται σε όφελος προς τους πολίτες, σε αναπτυξιακές πολιτικές, οι οποίες θα πληθαίνουν όσο επιτυγχάνουμε τους στόχους που θέτουμε.

—–

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την επάνδρωση του Πυροσβεστικού Σώματος και την επάρκεια των μηχανισμών πρόληψης της Πολιτείας τονίζοντας πως φέτος υπάρχουν 18.000 γυναίκες και άνδρες, μόνιμου και εποχικού προσωπικού, 5.500 εθελοντές οργανώσεων, πως, επιπλέον, έχουν ενισχυθεί τα drones και είναι 80 φέτος ενώ πέρσι ήταν 45. Αυτή την περίοδο συνεχίζεται ο καθαρισμός των οικοπέδων, ζήτημα κρίσιμο για την πρόληψη, ενώ, ανακοινώθηκε η παράτασή του για 45 ημέρες λόγω κλιματολογικών συνθηκών, με παράλληλη αυστηρή επιτήρηση από τους Δήμους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «μιλώντας πρόσφατα για την ελληνική οικονομία είπα ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Με την ίδια ειλικρίνεια όμως, πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι με την κλιματική κρίση, τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια και να φροντίζουμε κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε γιατί η κλιματική κρίση είναι ήδη μαζί μας και ξέρουμε ότι τα καλοκαίρια μας θα είναι και πιο θερμά και πιο ξηρά και θα έχουμε κλιματολογικές συνθήκες που θα ευνοούν την έναρξη πυρκαγιών και την γρήγορη επέκτασή τους».

—-

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε υπουργική απόφαση για την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Προχωράμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, στην προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη στρατηγική μας για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας. Για την κατανομή των θέσεων λήφθηκαν υπόψη οι ελλείψεις και οι ανάγκες των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων υγειονομικών δομών επιδιώκοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής. Ευελπιστούμε, ότι τα σημαντικά ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα, που θεσπίσαμε για τις άγονες περιοχές καθώς και η ταυτόχρονη πρόσκληση πολλών θέσεων, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού της χώρας μας, ώστε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και να καλυφθούν οι θέσεις στις περιοχές αυτές. Με σχέδιο και συνέπεια, χτίζουμε το νέο Ε.Σ.Υ. που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει την υγειονομική κάλυψη σε κάθε γωνιά της χώρας».

—-

Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινάει το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Η ενίσχυση, αναλόγως της περιοχής, κυμαίνεται από 40% έως 75%.

Η παρέμβαση καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001 ευρώ μέχρι 5.000.000 ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ξεκινάει στις 7.5.2025 και λήγει στις 7.7.2025.

—-

Εκατοντάδες παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς πολίτες, θα μπορούν, πλέον, με αίτησή τους, να εγγραφούν στα δημοτολόγια της χώρας.

Σε Απόφαση, που φέρει τις υπογραφές του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και του Υφυπουργού Εσωτερικών, Βασίλη Σπανάκη, ορίζονται τα δικαιολογητικά για την εγγραφή και τη διόρθωση ή μεταβολή στα δημοτολόγια της χώρας, παιδιών που υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς πολίτες μέχρι το 1976.

Με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση επιλύεται μία χρόνια εκκρεμότητα για εκατοντάδες παιδιά, τα οποία κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 γεννήθηκαν σε ελληνικά μαιευτήρια και υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς γονείς.

—-

Αύριο, Παρασκευή 25 Απριλίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Το Σάββατο, 26 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη θα παραστεί στην Εξόδιο Ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΛΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλό μεσημέρι, κύριε Εκπρόσωπε και Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη! Θέλω να σας πάω στο κομμάτι της αντιπολίτευσης. Άκουσα, νωρίτερα, τον κύριο Δουδωνή από το ΠΑΣΟΚ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, να λέει, μεταξύ άλλων: «Θα σας κάνω μία ερώτηση: θα μου δώσετε 11,5 ευρώ, να σας δώσω πίσω ένα, σας φαίνεται αυτή μια καλή ανταλλαγή, συμφέρουσα;» Το αποτυπώνω, γιατί το άκουσα πριν από λίγο και έχουμε και τον κύριο Καραμέρο ο οποίος από χθες έχει πει, μεταξύ άλλων, πως από τα 11 δις υπερ-πλεόνασμα, η κυβέρνηση θα επιστρέψει 590 εκατομμύρια στους πολίτες. Τι απαντάτε σε όλη αυτήν την κριτική της αντιπολίτευσης, σχετικά με τα συγκεκριμένα νούμερα; Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω είναι ότι βλέπουμε και με βάση και την ερώτησή σας και τις δηλώσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης ότι έχουμε ένα κοινό μέτωπο, ως προς την κριτική για ακόμα μία φορά, από την αντιπολίτευση. Τι λέει η αντιπολίτευση, για να καταλαβαίνει ο κόσμος που μας ακούει και παρακολουθεί αυτήν την πολιτική συζήτηση, ότι η κυβέρνηση, ενώ έχει πλεόνασμα 11 δισεκατομμύρια, δίνει ένα μόνο δισεκατομμύριο στους πολίτες. Κατ’ αρχάς, αυτό που λέει η αντιπολίτευση είναι ψέμα, το πρώτο που έχουμε να πούμε. Το δεύτερο είναι ότι η αντιπολίτευση, είτε δεν ξέρει ότι στο πρωτογενές πλεόνασμα δεν συμπεριλαμβάνονται οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, δηλαδή, η εξυπηρέτηση του χρέους και η πληρωμή των τόκων, το οποίο είναι 4,8% του ΑΕΠ. Είναι 11 δισεκατομμύρια, αλλά, μέσα σε αυτό το πλεόνασμα, η χώρα μας πρέπει να πληρώσει ουσιαστικά τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την πληρωμή των τόκων. Αφού γίνει αυτή η πληρωμή, τότε μένει το 1,3% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο είναι περίπου 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, με βάση, όμως, συγκεκριμένα όρια οροφής δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το οποίο μάθαμε προχθές, ήταν ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα το οποίο υπολογίζαμε, ήταν τελικά επιπλέον 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το παραπάνω, δηλαδή, που μάθαμε, ήταν το 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόλις το μάθαμε, αμέσως το ανακοινώσαμε ότι θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία, στους πολίτες, με τρεις τρόπους: ο πρώτος, ο οποίος δεν έχει γίνει τόσο γνωστός, γιατί προφανώς είναι λιγότερο δημοφιλής, είναι στην ανάπτυξη, στην πραγματική οικονομία, στις επενδύσεις, με μόνιμο τρόπο, κάθε χρόνο, επιπλέον 500 εκατομμύρια, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Γιατί όσο γίνονται επενδύσεις, όσο στηρίζονται οι επενδύσεις, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αυξάνονται οι μισθοί, άρα, έτσι, ανεβάζει τα έσοδά του το κράτος. Ο ένας τρόπος ήταν αυτός. Οι άλλοι δύο τρόποι, ο δεύτερος ήταν η επιστροφή ενός ενοικίου στο 80% των συμπολιτών μας που μένουν στο ενοίκιο, ουσιαστικά, δηλαδή, είναι μία στήριξη 8,5% σε ένα συμπολίτη μας ο οποίος μένει στο ενοίκιο, σε 8 στους δέκα για την ακρίβεια και το τρίτο είναι ένα μόνιμο μέτρο, ένα ποσό κάθε χρόνο που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι, το 63% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, δηλαδή, δύο στους τρεις, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, για να ξέρουν, πλέον, ότι με μόνιμα χαρακτηριστικά θα έχουν επιπλέον, πέραν των άλλων παρεμβάσεων που έχουμε κάνει, αυτό το ποσό. Η αντιπολίτευση, λοιπόν, είτε δεν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να δώσει η κυβέρνηση τα 11 δις, είτε ζητάει από την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει τη χώρα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουμε αντιπολίτευση στη χώρα αυτή, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν γνωρίζει ότι τα δάνειά μας πρέπει να τα πληρώνουμε. Η τελευταία φορά που είχαμε κυβέρνηση που πίστευε ότι μπορούμε να μην πληρώνουμε τα δάνειά μας, για κάποιους μήνες που το έλεγε αυτό, μετά έκανε την περιβόητη κολοτούμπα και η χώρα μας δεν πήγε στη δραχμή, ήταν το 2015. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβουμε το 2015, εμείς δεν το θέλουμε αυτό, ούτε οι πολίτες το θέλουν αυτό. Αλλά το φοβερό είναι ότι βλέπουμε, μετά τη σημερινή συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του κυρίου Δουδωνή, ότι αρχίζει και το υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ αυτό. Δύο, λοιπόν, είναι τα ενδεχόμενα. Είτε μας ζητάνε να μην πληρώσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις, είτε κοροϊδεύουνε τον κόσμο. Εγώ πιστεύω ότι κάνουν το δεύτερο. Γιατί από αυτά τα 3,1 δις, τα οποία σας είπα συμπεριλήφθηκαν αυτά τα οποία γνωρίζαμε ως πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό του 2025 και ψηφίστηκαν από τη Βουλή και μόλις μάθαμε για ένα επιπλέον δις το δώσαμε και αυτό.

ΧΡ. ΜΙΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις τελευταίες μέρες, Χριστός Ανέστη αρχικά, τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν κάποια screenshot από σχόλια του πρωθυπουργού, όταν ήταν ο ίδιος στην αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα. Παραδείγματος χάρη, σας διαβάζω ένα που έχω ενδεικτικά μπροστά μου: «Τι θέλετε τελικά, ν’ αποτελειώσετε την πραγματική οικονομία με εξωφρενικά πλεονάσματα και για να κάνετε εσείς μικροπολιτική επιδομάτων;»  Στην ουσία, δηλαδή, στηρίζεται μία κριτική στο ότι έχουμε πολύ ψηλά πλεονάσματα και επιστρέφουν κάποια επιδόματα στον κόσμο. Θέλω να σας ρωτήσω, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης; Δηλαδή, ξεζουμίζετε τον κόσμο, για να επιστρέφετε ένα μικρό μερτικό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι άλλες νέες φοβερές αποκαλύψεις των γνωστών «λαγωνικών» της αντιπολίτευσης, τα οποία εντός εισαγωγικών «λαγωνικά» νόμιζαν πάλι ότι βρήκαν κάτι φοβερό, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που έλεγε ο Πρωθυπουργός και κατήγγειλε ότι έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι το αντίθετο από αυτό που κάνει η κυβέρνησή του. Τα πλεονάσματα ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης των πολιτών. Ήταν αποτέλεσμα νέων φόρων, αυξημένων φόρων, του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε ο κύριος Τσίπρας και τελικά τον αύξησε, του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, πού ήταν θηλιά στο λαιμό των ελεύθερων επαγγελματιών, γιατί ουσιαστικά τις ασφαλιστικές εισφορές τις είχε μετατρέψει σε μία νέα πολύ υψηλή φορολογία, όλων αυτών, τελοσπάντων, των φόρων και των εισφορών που μας έβαλαν εκείνοι που θα καταργούσαν τα πάντα μ’ έναν νόμο και ένα άρθρο. Τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης. Δεν έχει αυξηθεί ή επιβληθεί κανένας νέος φόρος. Είναι άλλο πράγμα τα φορολογικά έσοδα, άλλο πράγμα οι φορολογικοί συντελεστές. Η αντιπολίτευση, σε μία ακόμα περίπτωση, εξαπατά την κοινωνία, παρουσιάζοντας τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, ως παραπάνω φόρους. Αυτό είναι πολιτική εξαπάτηση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει ή καταργήσει 72 άμεσους και έμμεσους φόρους από το 2019 μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, ενόψει και της επόμενης ΔΕΘ. Μόνο θα καταργεί και θα μειώνει φόρους. Άρα, μία πολύ βασική διαφορά. Τα πλεονάσματα ΣΥΡΙΖΑ ήταν από υπερ-φορολόγηση, τα πλεονάσματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, αποτέλεσμα της ανάπτυξης -όταν ανεβαίνουν οι μισθοί, ανεβαίνει και το ποσό που εισπράττει το κράτος από τους μισθούς- και αποτέλεσμα της δημιουργίας μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας, το καταλαβαίνετε, κοινή λογική, όταν μισό εκατομμύριο άνθρωποι πληρώνονταν από το κράτος με το επίδομα ανεργίας και τώρα πληρώνουν το κράτος με φόρους και εισφορές, όχι αυξημένους, προφανώς το κράτος ανεβάζει τα έσοδά του. Υπάρχει και μια δεύτερη πολύ μεγάλη διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ακριβώς αυτό: έβαζε φόρους, τα έπαιρνε από τους πολίτες και λίγο πριν τις εκλογές εμφάνιζε ως δήθεν μόνιμες παρεμβάσεις, έκτακτα επιδόματα. Εμάς, όλες αυτές οι παρεμβάσεις έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Ήρθαν για να μείνουν. Και αυτό το οποίο ανακοινώθηκε προχθές δεν ήταν ούτε το πρώτο, ούτε θα είναι το τελευταίο. Θυμίζω τις παρεμβάσεις για την Υγεία, αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ. Ειδικές αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ειδικές αυξήσεις στους ένστολους, όλους τους ένστολους. Και αυτό δεν έγινε, ούτε έξι μήνες πριν τις εκλογές, ούτε ένα χρόνο πριν τις εκλογές. Ξεκίνησε να γίνεται την επομένη των εκλογών του ΄23 και θα γίνει μέχρι την τελευταία στιγμή. Γιατί για εμάς κάθε μέρα είναι μία ευκαιρία, για να παράγουμε θετικές ειδήσεις για την κοινωνία με μόνιμα χαρακτηριστικά. Αλλά, όχι από λεφτά που δεν υπάρχουν, από λεφτόδεντρα, από λεφτά τα οποία έχει στη διάθεσή του το κράτος από τους πόρους τους οποίους σας ανέφερα. Άρα, αυτή η επιχειρηματολογία στερείται οποιασδήποτε λογικής, είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας πολιτικής εξαπάτησης της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει το εντελώς αντίθετο από αυτό που έκαναν οι προκάτοχοί του.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, αρκεί ένα ενοίκιο για να λυθεί η στεγαστική κρίση; Και είναι κατά τη γνώμη της κυβέρνησης «πλούσιοι» όσοι άγαμοι παίρνουν ένα μισθό 1500 ευρώ ή παντρεμένοι με λίγο πάνω από το χιλιάρικο, τη στιγμή που τα ενοίκια για ένα δυάρι, είναι αξιοπρεπές, όχι «τρύπα», είναι στα 800 ευρώ και για ένα τριάρι πολύ περισσότερο; Γιατί αυτοί μένουν έξω από τα μέτρα. Έτσι θα λυθεί η στεγαστική κρίση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς και δεν αρκεί, γι’ αυτό και το μέτρο αυτό δεν ήταν ούτε το πρώτο, ούτε θα είναι το τελευταίο μέτρο το οποίο ανακοινώνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συνεπειών μίας πρωτοφανούς στεγαστικής κρίσης που δεν είναι μόνο ελληνική. Δεν είναι, όμως, λίγο να στηρίζει το κράτος οκτώ στους δέκα πολίτες που μένουν στο ενοίκιο. Δεν είναι λίγο. Δεν είναι το άπαν, δεν είναι πανάκεια, δεν είναι η «μαγική λύση» η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα των συμπολιτών μας, προφανώς, αλλά δεν είναι και λίγο. Και πολύ ενδεικτικά, θα σας πω ότι έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα ευρύτερα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, παράδειγμα το Πρόγραμμα «Σπίτι μου Ι» και το Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» έχουν εισοδηματικά κριτήρια. Το Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» έχει διευρυμένα, αυτά τα οποία έχει και η επιστροφή του ενοικίου. Μια τετραμελής οικογένεια και στην επιστροφή του ενοικίου και στο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» που έχει κοινά εισοδηματικά κριτήρια, έχει ένα εισοδηματικό όριο 38.000 ευρώ το χρόνο. Ναι, δεν σημαίνει ότι αυτός που βγάζει 39 – 40.000 το χρόνο μια τετραμελής οικογένεια είναι πλούσιοι, όχι σε καμία περίπτωση. Όμως, δεν είναι και λίγο να καλύπτεις την περίμετρο αυτή. Υπάρχουν, όμως, και πολλά μέτρα τα οποία έχουμε πάρει για το στεγαστικό, τα οποία βοηθούν στην ανάσχεση των συνεπειών, που δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια, όπως το Πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», το οποίο δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια. Όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ 35%, ενώ είχαμε πει 30% και 50% για όσα σπίτια είναι ασφαλισμένα. Ενδεικτικά σας αναφέρω κι άλλα μέτρα που έχει λάβει αυτή η κυβέρνηση, δεν έχουνε λάβει τόσης προβολής. Φοροαπαλλαγές για μετατροπή ακινήτων από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συγκεκριμένες περιοχές αυξημένης ζήτησης, φοροαπαλλαγή των πολιτών που ανοίγουν κλειστά σπίτια και τα δίνουν για μακροχρόνια μίσθωση, αναστολή του ΦΠΑ για νέες κατασκευές κατοικιών και αυτό είναι ένα μέτρο που δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και είναι ένα μέτρο το οποίο θέλει να «ρίξει» περισσότερα ακίνητα στην αγορά, ο μηδενισμός των φόρων για τη γονική παροχή, το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω», το οποίο είναι άλλο από το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», η dee facto εξαίρεση συγκεκριμένων περιοχών από την πολιτική χρήσης της χρυσής βίζας και η ενθάρρυνση των επενδυτών να στραφούν σε παλιά εγκαταλελειμμένα ακίνητα, βιομηχανικά, επιχειρηματικά, οικιστικά, με στόχο την οικιστική ανάπλαση. Είναι μια στεγαστική πολιτική, η οποία ξεπερνά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Και δεν κρύβουμε τα λόγια μας, η στεγαστική κρίση δεν αντιμετωπίζεται από τη μία μέρα στην άλλη, δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να πεις «μειώνω τα ενοίκια», αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σύνθετο το πρόβλημα, γιατί για κάποιον είναι τα λεφτά που δίνει το μήνα για να μείνει, για όσους από εμάς μένουμε στο ενοίκιο, για κάποιον άλλον, όμως, είναι η περιουσία του που είναι ένα έσοδο, ένα εισόδημα. Χρειάζεται, λοιπόν, μία ισορροπημένη πολιτική που να πατάει στη γη και να καταλαβαίνει ότι πολλοί από τους συμπολίτες μας, πραγματικά περνάνε πάρα πολύ δύσκολα. Άρα, το μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε είναι ένα μέτρο πολύ σημαντικό, δεν είναι ένα μέτρο που από μόνο του λύνει το πρόβλημα και δεν αφορά λίγους, αφορά πολλούς συμπολίτες μας, μέρος των οποίων ανήκει και στη μεσαία τάξη.

Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε εκπρόσωπε, να ρωτήσω σχετικά με το επίδομα ενοικίου. Εκφράζεται από κάποιους πολίτες η ανησυχία και από την Αντιπολίτευση, όμως, η ανησυχία ότι το μέτρο αυτό ίσως οδηγήσει σε αυξήσεις των ενοικίων. Εσείς την ακούτε αυτή την ανησυχία και πως απαντάτε σε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το μέτρο αυτό, νομίζω, ότι έχει μία εντελώς αντίθετη στόχευση. Έχει τη στόχευση να αναγκαστούν αυτοί οι οποίοι εκμισθώνουν ένα ακίνητο, καταρχάς να δηλώσουν την πραγματική τιμή του ενοικίου, το πραγματικό μίσθωμα το οποίο καταβάλλεται το μήνα. Άρα έχει και μία στόχευση περιορισμού της φοροδιαφυγής. Συνολικά η πολιτική μας έχει στόχο να πέσουν τα ενοίκια. Οι φοροαπαλλαγές τις οποίες σας ανέφερα, για να μην επαναλαμβάνομαι, προηγουμένως. Μία σειρά από ενέργειες που έχουν ως στόχο, παράδειγμα ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για τις τράπεζες, που δεν τον είπα πριν, γιατί η στεγαστική μας πολιτική είναι πάνω από σαράντα μέτρα. Είπα πριν περίπου δέκα, δεν τα είπα όλα. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν ως στόχο να πέσουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο πακέτο επιλογών για τους πολίτες, άρα ουσιαστικά έτσι να μειωθούν τα ενοίκια. Συμμερίζομαι αυτό τον προβληματισμό της κοινωνίας, γιατί της Αντιπολίτευσης οι προβληματισμοί θεωρώ, ότι είναι καθαρά για λόγους μηδενισμού της πολιτικής μας, αλλά θεωρώ ότι στο σύνολο η πολιτική μας, οδηγεί σε περιορισμό των αυξήσεων των ενοικίων και γιατί όχι; Και σε μείωση των ενοικίων. Θεωρώ ότι είναι μία σημαντική στήριξη για τους πολίτες. Σκεφτείτε ότι μία οικογένεια τετραμελής, για παράδειγμα, όπου μένει στο νοίκι και έχει και έναν γιό ή μία κόρη φοιτητή ή φοιτήτρια μπορεί να πάρει το χρόνο μέχρι και 1700 ευρώ το οποίο δεν είναι ένα ευκαταφρόνητο ποσό. Σίγουρα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Χρειάζονται οι πολίτες όλο και περισσότερες ενισχύσεις αλλά είναι κάτι το οποίο, είναι μία σημαντική βοήθεια.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, μία γιατρός παραλίγο να σκοτωθεί στο τιμόνι μετά από τριάντα ώρες συνεχούς εργασίας, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που καταγγέλλουν διαρκή υπέρ εργασία και υπέρ εφημέρευση. Και ξέρετε, δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Αναισθησιολόγος στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ έκανε ένδεκα εφημερίες το μήνα μόνη της και μετά έπαθε εγκεφαλικό εν ώρα εργασίας. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι γιατροί, μία υγειονομικός εφημέρευε με αναγκαστικές εντολές, μία στις Σέρρες, μία στη Δράμα και επιστρέφοντας την πήρε ο ύπνος στο τιμόνι στη Εγνατία. Τραυματιοφορέας στο ΝΙΚΑΙΑΣ πέθανε ενώ εργαζόταν διπλοβάρδια. Οπότε θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, κύριε Μαρινάκη. Οι γιατροί μας δουλεύουν δεκαπέντε, είκοσι, τριάντα ώρες συνεχόμενα. Επειδή δεν έχουμε όλοι λεφτά να πάμε σε ιδιωτικές κλινικές, εσείς θα εμπιστευόσασταν την υγεία σας ή του παιδιού σας σε έναν γιατρό που έχει είκοσι ώρες στο πόδι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαστε η κυβέρνηση που πέρασε από τα πολλά λόγια των προηγούμενων ετών για τη στήριξη του Ε.Σ.Υ. στις πράξεις. Χρειάζονται όμως πολλές περισσότερες πράξεις. Είμαστε η κυβέρνηση που αύξησε τους μισθούς με άμεσο ή έμμεσο τρόπο των γιατρών και του λοιπού προσωπικού του Ε.Σ.Υ., που έχει αυξήσει το προσωπικό του Ε.Σ.Υ. κατά 10% σε πολύ δύσκολα χρόνια, που κράτησε τη δημόσια υγεία όρθια στην πιο μεγάλη υγειονομική κρίση που μετά από δεκαετίες αλλάζει την εικόνα πάνω από ογδόντα νοσοκομείων και πάνω από εκατόν πενήντα κέντρων υγείας. Υπάρχουν, όμως, ακόμα πάρα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν στο Ε.Σ.Υ.. Σχετικά με αυτό το οποίο μου αναφέρετε, έχει βγει ανακοίνωση, χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας. Αναφέρεται ότι, «σχετικά με το περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ δύο Ι.Χ. οχημάτων της ιατρού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας και του προαστιακού τρένου και καθώς διακινούνται ανακριβείς πληροφορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα: Τη Μεγάλη Παρασκευή το Γενικό Νοσοκομείο βρισκόταν σε κλειστή εφημερία και λόγω της αργίας στην Παθολογική κλινική εφημέρευαν για είκοσι τέσσερεις ώρες από τις 08:00 το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έως τις 08:00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου δύο ομάδες αποτελούμενες από ειδικευμένο γιατρό και ειδικευόμενο γιατρό, εκάστη ομάδα. Οι γιατροί μετά το πέρας της εφημερίας αποχωρούν από το νοσοκομείο. Επισημαίνουμε ότι το ιατρικό προσωπικό προβλέπεται να ξεκουράζεται στα εφημέρια εντός του νοσοκομείου και όταν παρουσιάζεται ανάγκη σπεύδει άμεσα στην κλινική. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στην ιατρό και να επιστρέψει σύντομα στην οικία της». Άρα η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που διακινείται στα μέσα, είναι αυτή που περιγράφει το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου. Είναι δύο ομάδες που εφημερεύουν και όταν υπάρχει κάτι έκτακτο αναλόγως την περίπτωση επεμβαίνουν. Προφανώς οι γιατροί «τραβάνε πολύ μεγάλο κουπί», να μου επιτρέψετε την έκφραση. Χρειάζονται περισσότεροι. Σήμερα πάλι σας ανακοίνωσα μία νέα προκήρυξη θέσεων. Χρειάζονται ακόμα περισσότερες ενισχύσεις. Δίνουμε όσο παραπάνω μπορούμε, τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου. Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες. Είναι σίγουρα καλύτερες απ’ ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια και ο στόχος μας είναι, να γίνουν ακόμα καλύτερες. Και ναι, εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι το Ε.Σ.Υ., εμπιστεύομαι τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., εμπιστεύομαι τους ανθρώπους αυτούς και τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό και κάθε χρόνο το εμπιστεύομαι και περισσότερο και προσωπικά από ζητήματα τα οποία έχω εγώ και συνολικά, κατά καιρούς. Είναι άνθρωποι οι οποίοι το επίπεδο των υπηρεσιών τους και το διοικητικό προσωπικό είναι πολύ – πολύ υψηλό. Οι συνθήκες στα νοσοκομεία μας είναι καλύτερες. Δεν είναι αυτές που αξίζουν στους πολίτες, πρέπει να γίνουν ακόμα καλύτερες. Προσπαθούμε ως κυβέρνηση να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, γιατί είναι οι ήρωες της καθημερινότητας.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πάντως η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει τουλάχιστον ένδεκα ώρες συνεχόμενης ανάπαυσης μέσα στο 24ωρο, δηλαδή, δεκατρείς ώρες δουλειάς το ανώτερο. Και η εφημερία, ακόμα και αν πας να ξεκουραστείς ένα μισάωρο, δουλειά θεωρείται γιατί είσαι on call. Άρα, η ανακρίβεια των μέσων ενημέρωσης και των γιατρών είναι ότι δεν δούλευε η γυναίκα τριάντα ώρες, δούλευε είκοσι τέσσερεις. Αυτό μας είπατε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν σας είπα ότι δούλευε είκοσι τέσσερεις.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Οκτώ με επτά είναι είκοσι τέσσερεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα συμπεράσματα αυτά είναι δικά σας, είναι ανακριβή, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν θα κάθομαι να σας εξηγώ πέντε φορές, αν δεν καταλαβαίνετε αυτά που απαντάω. Είμαι σαφέστατος, οι ανακοινώσεις είναι σαφέστατες. Καλό είναι να τις καταλαβαίνετε.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, πριν από λίγες ημέρες ωστόσο είχαμε ακόμα έναν θάνατο πρώην διευθυντή του νοσοκομείου του Βόλου, γιατί στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη δεν βρισκόταν ειδικός καρδιοχειρουργός και μάθαμε ότι παραιτήθηκαν σαρανταπέντε γιατροί από το Ε.Σ.Υ. μόλις τον προηγούμενο μήνα. Συμπληρωματικά στην ερώτηση του συναδέλφου. Αυτή είναι εικόνα μετά από δύο χρόνια της επανεκλογής σας, δεδομένου και ότι πριν από λίγες ημέρες είχαμε και του Ιατρικού Συλλόγου την έρευνα που βρίσκει σε χειρότερη κατάσταση το Ε.Σ.Υ.; Είχε δίκιο ο Άδωνις Γεωργιάδης που χαρακτήριζε τους συνδικαλιστές που καταγγέλλουν όλα αυτά τα πράγματα «συμμορία της μιζέριας»; Ή ήταν λάθος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η πραγματικότητα είναι αυτή την οποία σας περιέγραψα προηγουμένως, γιατί είναι τα επίσημα στοιχεία. Δεν είναι ιδεατή η εικόνα, δεν είναι η εικόνα η οποία αξίζει στους πολίτες, είναι μία εικόνα πολύ καλύτερη από αυτή την οποία παραλάβαμε όταν ήρθαμε στην εξουσία και προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Προφανώς υπάρχουν ακόμα πολλά κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε περισσότερους γιατρούς, οι γιατροί έχουν καλύτερες απολαβές από αυτές τις οποίες είχαν και το λοιπό προσωπικό. Χρειάζεται να έχουν, για να προλάβω “κοπτοραπτική”, ακόμα καλύτερες απολαβές, δεν είναι οι απολαβές που τους αξίζουν αλλά είναι καλύτερες από αυτές που είχαν. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανακαινίζονται, αναβαθμίζονται. Πέρασαν δεκαετίες για να έρθει μία κυβέρνηση με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να αλλάξει την εικόνα των νοσοκομείων. Έχουμε πάρει μία σειρά από πρωτοβουλίες. Για τη λίστα χειρουργείων. Για τη λίστα φαρμάκων, για τα απογευματινά χειρουργεία, για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση το Ε.Σ.Υ. υπάρχουν όμως και περιστατικά τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν για να κινηθούμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Ούτε να μηδενίζουμε λοιπόν πρέπει ούτε, όμως, να πανηγυρίζουμε όσο ακόμα ακούμε προβληματισμούς των γιατρών, των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας. Και ναι, ένα μέρος του συνδικαλιστικού χώρου στη χώρα μας δεν ασκεί κριτική με βάση τις ανάγκες του κάθε κλάδου – ένα μέρος, δεν είναι όλοι ο συνδικαλιστές ίδιοι – αλλά κάνει μικροπολιτική μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις μηδενίζοντας πάνω σε πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να μηδενίζουν. Θα έπρεπε να αναγνωρίζουν τα θετικά, θεωρώ εγώ, και να ζητάνε σίγουρα μία καλύτερη εικόνα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ρωτώ συγκεκριμένα για τους γιατρούς καταρχάς, όχι γενικά για τους συνδικαλιστές και θα ήθελα και μία απάντηση, για ποιο λόγο παραιτήθηκε η γενική Γραμματέας Υγείας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω για λόγους αντικατάστασης. Φαντάζομαι θα ανακοινωθεί νέος Γενικός Γραμματέας. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος παραπολιτικός.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως αποκάλυψε το Documento, οι μισοί και πάνω από τους 57 που υπήρξαν υπάλληλοι της Blue Skies εργάζονταν σε θέσεις ευθύνης, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, πληρώνονταν από την εταιρία ενώ εργάζονταν για τους σκοπούς του κόμματος. Ανάμεσά τους, ο τότε αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, το 2016 – 2019, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Θανάσης Μπακόλας, η Ορσάκη Ρουσσέτου, και άλλοι. Άνθρωποι, δηλαδή, με σημαντικά πόστα και σημαντικές υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι από την ίδια εταιρία πληρώνονται και διαχειριστές της Ομάδας Αλήθειας. Θεωρείτε φυσιολογικό, άνθρωποι που δουλεύουν για το κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να πληρώνονται από μία ιδιωτική εταιρία; Και δεύτερον, θεωρείτε ότι πρέπει να ερευνηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές αν υπάρχουν εικονικές δαπάνες μισθοδοσίας στην Blue Skies;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσπαθώ όλες αυτές τις ημέρες να καταλάβω γιατί έχει τέτοια σπουδή, επιμονή, εμμονή η αντιπολίτευση να ανακυκλώνει με κάποιες ανακοινώσεις, οι οποίες, νομίζω, στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας, ευρύτερα αυτό το θέμα. Εντάξει, ο πρώτος προφανής λόγος  είναι γιατί προτιμάει να μιλάει για την Ομάδα Αλήθειας, για την Blue Skies και αυτές τις ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες έχουν αναφερθεί, απ’ το να γίνεται η συζήτηση για την οικονομία, που ναι ακόμα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, αλλά σίγουρα η εικόνα της χώρας μας είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που είχε η χώρα όταν ανέλαβε την εξουσία η Κυβέρνηση αυτή και ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άρα, σου λέει «απ’ το να μιλάμε για την επιστροφή ενός ενοικίου, για τη στήριξη των συνταξιούχων, καλύτερα να μιλάμε για όλα αυτά». Το καταλαβαίνει αυτό ο κόσμος, δεν χρειάζεται πολλή εξήγηση. Υπάρχει και ένας δεύτερος, όμως, λόγος και εγώ τους καταλαβαίνω. Σε κάποιους πολιτικούς χώρους, όπως στα κόμματα αυτά της Αριστεράς και των συνθετικών τους, η κομματική ιδιότητα είναι δουλειά. «Τι δουλειά κάνεις» ρωτάς πολλούς από αυτούς, είμαι – ξέρω εγώ –  στέλεχος του τάδε κόμματος της Αριστεράς. «Τι δουλειά κάνεις» ρωτάς τον άλλον, είμαι αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του άλλου κόμματος της Αριστεράς. Στη Νέα Δημοκρατία μία κομματική θέση, μία θέση, δηλαδή, στο κόμμα, δεν είναι δουλειά. Παράλληλα με αυτή τη θέση, οι άνθρωποι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Παράδειγμα, εγώ όταν ήμουν Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, δούλευα κανονικά ως δικηγόρος. Και ως Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας.  Τώρα δεν μπορώ, γιατί είμαι σε αναστολή επαγγέλματος. Ο κ. Κυρανάκης, που αναφέρατε, ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ζούσε από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω αν δούλευε στη συγκεκριμένη εταιρεία και δεν είμαι και εκπρόσωπος μιας ιδιωτικής εταιρείας για να απολογηθώ ή να απαντήσω για τις συμβάσεις που έκανε η εταιρεία αυτή. Είμαι εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Αλλά, επειδή τυχαίνει τον κ. Κυρανάκη να τον γνωρίζω από τα χρόνια της Νεολαίας, με την επικοινωνία ο άνθρωπος αυτός ασχολείται από πολύ νέος, είναι η δουλειά του.  Όταν, λοιπόν, κάποιου είναι η δουλειά του και δεν το απαγορεύει ο νόμος – ακόμα και βουλευτής να ήταν, δεν απαγόρευε, ο νόμος τους βουλευτές τους αφήνει να δουλεύουν, με κάποιους περιορισμούς που έχουν να κάνουν με το Δημόσιο. Άρα, αυτό το οποίο είναι δυσνόητο για κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, για μας είναι αυτονόητο. Αυτό που είπα «ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες» είναι η αλήθεια σε πάρα πολλές κατηγορίες τις οποίες μας έχουν απευθύνει. Νομίζω ότι το έχουμε εξαντλήσει το θέμα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρω σε ποιες εταιρείες έχουν δουλέψει. Καλά κάνουν και δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, όσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και θέλουμε ακόμα περισσότερα στελέχη, τα οποία να δουλεύουν είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα να ασχολούνται με το κόμμα το οποίο πιστεύουν. Για εμάς σημαντικό είναι να ασχολούνται με τη Νέα Δημοκρατία, να αναλαμβάνουν τομείς, να αναλαμβάνουν γραμματείες και στη συνέχεια, εφόσον θέλουν να πολιτεύονται, όπως έγινε και με δύο εκ των περιπτώσεων που αναφέρατε και με την κυρία Μιχαηλίδου, που και εκείνη έχει παρουσία στον ιδιωτικό τομέα πριν μπει στην πολιτική και τον κ. Κυρανάκη και πολλούς άλλους από μας.

ΑΝΤ: ΚΟΤΖΑΪ: Πάντως, συμπληρωματικά, οι ίδιοι έχουν αποκρύψει από τα βιογραφικά τους ότι έχουν δουλεύουν στη συγκεκριμένη εταιρία, τη στιγμή που, μάλιστα, επικαλούνταν την πορεία τους στον ιδιωτικό τομέα. Ένα ζήτημα είναι αυτό. Δεύτερον, αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεταφυσικές ιδιότητες; Πώς γίνεται, δηλαδή, να δούλευαν σε μια εταιρία ένα πλήρες ωράριο, όπως ελέγχθηκε, γράφτηκε και ταυτόχρονα να ήταν μαζί με τον Πρωθυπουργό, να ταξίδευαν στην Ελλάδα, να ήταν βασικοί συνεργάτες επικοινωνίας και να χάραζαν επικοινωνιακή γραμμή; Δηλαδή, δούλευαν 20 ώρες τη μέρα; Πώς το κατάφερναν αυτό το πράγμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό δεν το ξέρω. Μπορεί να δούλευαν και κάποιες μέρες παραπάνω ώρες. Πάντως, το ξαναλέω: Η  ενασχόληση με τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν είναι δουλειά. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό, μήπως και καταλάβουν – και δεν αναφέρομαι σε σας, εσείς τη δουλειά σας κάνετε, δημοσιογράφος είστε – μήπως και καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποια άλλα κόμματα, που αναπαράγουν περισσότερο το συγκεκριμένο θέμα, την ποιοτική διαφορά μεταξύ συγκεκριμένων πολιτικών χώρων. Δεν είναι δουλειά το να είσαι γραμματέας, για παράδειγμα, Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας ή αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν περιορισμοί τους οποίους προβλέπει ο νόμος. Αν, για παράδειγμα, γίνεις υπουργός ή υφυπουργός, πρέπει να αναστείλεις το επάγγελμά σου. Συμμορφωνόμαστε με τον νόμο. Ένας βουλευτής δεν πρέπει να αναστείλει το επάγγελμά του. Ένας υποψήφιος βουλευτής δεν έχει κανέναν τέτοιο περιορισμό. Και η ζωή συνεχίζεται.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με το «καλημέρα» της Ενημέρωσης κάνατε φροντιστηριακά μαθήματα δημοσιονομικής πολιτικής στην αντιπολίτευση. Αλλά θέλουμε εμείς από αυτό το μάθημα να μάθουμε, επειδή υπάρχει ένα περίσσευμα ακόμα στο μικρό περίσσευμα, αν το κρατάει η Κυβέρνηση για τον Πρωθυπουργό με νέα μέτρα από τη ΔΕΘ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν κάνουμε μαθήματα, την αλήθεια λέμε, αλλά είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Η Κυβέρνηση θα επιστρέφει στην κοινωνία, με βάση τους κανόνες που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πλεόνασμα της απόδοσης της πολιτικής της. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Κάθε φορά που θα υπάρχουν παραπάνω λεφτά και θα μπορούμε να τα δώσουμε, θα τα δίνουμε με τρόπο μόνιμο. Δηλαδή, με μόνιμα χαρακτηριστικά. Επίκεινται ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Γιατί στη ΔΕΘ; Γιατί τώρα ανακοινώθηκε το υπερπλεόνασμα. Οι επόμενες, λοιπόν, ανακοινώσεις θα είναι τότε, οι οποίες θα αφορούν τον Προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί στο τέλος του 2025 και θα έχει να κάνει με όλο το 2026. Το ξαναλέω: Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο μάθαμε ότι είχαμε προχθές, ήταν επιπλέον 1,1 δις. Αυτό το επιπλέον το δώσαμε. Το υπόλοιπο το εντάξαμε στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στο τέλος του 2024 για το 2025.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Πέρυσι η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε, ενόψει της τότε αντιπυρικής περιόδου, για την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Όταν έγινε ο απολογισμός στο τέλος, μιλάγαμε για περίπου 500.000 στρέμματα καμένες εκτάσεις, λαϊκές περιουσίες κατεστραμμένες, τέσσερις πυροσβέστες να σκοτώνονται εν ώρα υπηρεσίας και είχαμε και τρεις νεκρούς πολίτες, μία νεκρή σε Αττική και δύο στην Κορινθία. Τώρα, όπως μας ενημερώσατε, ο Πρωθυπουργός εστίασε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε προειδοποιήσεις για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Μας προετοιμάζετε για ίδιες καταστάσεις και φέτος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και πέρυσι τις ίδιες προειδοποιήσεις κάναμε, Στη μεγάλη της εικόνα η περσινή αντιπυρική περίοδος ήταν μια αντιπυρική περίοδος που, δεδομένων των πολλών ενάρξεων πυρκαγιών, είχε καλύτερα αποτελέσματα στις περισσότερες, όχι σε όλες, στις περισσότερες των περιπτώσεων για τη χώρα. Ο στόχος της Κυβέρνησης και υποχρέωση, βασικά, της Κυβέρνησης είναι κάθε καλοκαίρι, κάθε αντιπυρική περίοδο – γιατί δεν μιλάμε για καλοκαίρι πλέον μιλάμε για πολλούς παραπάνω μήνες – να έχει περισσότερες γυναίκες και  άνδρες το Πυροσβεστικό Σώμα – που έχουμε και φέτος – περισσότερα drones, περισσότερες πολιτικές που έχουν στον πυρήνα τους τη λογική της πρόληψης. Ναι, λοιπόν, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι φέτος απ’ ό,τι πέρσι, ήμασταν καλύτεροι πέρσι απ’ ό,τι πρόπερσι. Αποτυπώθηκε αυτό στα αποτελέσματα. Αλλά όποιος ισχυριστεί ότι έχει βρει τον τρόπο να μην αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις ένα Κράτος όπως η χώρα μας, με τη συγκεκριμένη ιδιομορφία που έχει και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεδομένων και των πολλών νέων προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, αυτός ο οποίος θα το ισχυριστεί από οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης ή οποιοδήποτε κόμμα, τέλος πάντων, κοροϊδεύει τον κόσμο. Και εμείς δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ναι, τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όπως είπε ο Πρωθυπουργός. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Χρειάζεται οι πολίτες να ακούνε τις οδηγίες, κυρίως όταν, ω μη γένοιτο, έρχεται εκείνη η στιγμή των εκκενώσεων, γιατί για μας αυτό είναι μια παρακαταθήκη, η πολιτική εκκένωσης και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, που είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η προστασία των περιουσιών των πολιτών. Και τρίτη προτεραιότητα – και αυτή πολύ σημαντική, αλλά τρίτη κατά σειρά –  η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας γυρίσω πίσω στο κομμάτι της οικονομίας. Μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ακούμε τις τελευταίες ημέρες και σήμερα στελέχη της αντιπολίτευσης να λένε πως το υπερπλεόνασμα που πέτυχε η χώρα μας προέκυψε από την υπερφορολόγηση. Ισχύει κάτι τέτοιο; Τι απαντάτε σε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα στον συνάδελφό σας. Το πλεόνασμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι αποτέλεσμα   υπερφορολόγησης. Έχουμε μειώσει ή καταργήσει 72 φορολογικούς συντελεστές. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που πετυχαίνει: της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της ανάπτυξης της οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο έκτο έτος της Κυβέρνησής σας της χώρας – συγγνώμη που θα το πω έτσι – μάθατε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στα δηλωθέντα ενοίκια. Οι πολίτες το γνωρίζουν, γιατί το κάνουν πρακτικά. Το ερώτημα σε σας είναι: Φταίει ο υψηλός συντελεστής που υπάρχει στον φόρο εισοδήματος το 15% και υπάρχει σκέψη να το μειώσετε; Ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο: Γιατί από τη μία πλευρά κυνηγάτε τη φοροδιαφυγή και από την άλλη τη στηρίζετε με αυτό το επίδομα, το οποίο είναι και μικρό άλλωστε, δεν βοηθάει. Γιατί έχετε δύο πολιτικές;  Άλλη η μία φοροδιαφυγή, άλλη η άλλη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, μία είναι η πολιτική. Η πολιτική είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και υλοποιείται με μια σειρά από πρωτοβουλίες. Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και παραπάνω πλέον και έχει αποδώσει απ’ ότι φαίνεται, είχε συνολικά έντεκα πρωτοβουλίες. Μία εξ αυτών των πρωτοβουλιών, για παράδειγμα, ήταν η μεταβίβαση ακινήτων με ηλεκτρονικό χρήμα. Δεν αναφέρομαι στα ενοίκια, αναφέρομαι στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Δεν ανακαλύψαμε κάτι τώρα και νομίζω ότι έχουμε δώσει τα διαπιστευτήριά μας για το ότι είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση, που θυμάμαι εγώ, που αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή με πράξεις και όχι με λόγια. Ένας από τους λόγους που επελέγη από το οικονομικό επιτελείο, από τον Υπουργό, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, αυτό το συγκεκριμένο μέτρο, είναι γιατί έχουμε δει ότι, με βάση και τον μέσο όρο των δηλωθέντων ενοικίων, ένα μέρος των ενοικίων δεν δηλώνεται. Γι’ αυτό και προϋπόθεση για να πάρει ένας ενοικιαστής το επίδομα αυτό, το με μόνιμο τρόπο βοήθημα, είναι να δηλώσει  το συνολικό ποσό στη φορολογική του δήλωση.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Οι γιατροί ζητούν το ανώτατο να είναι δώδεκα ώρες εργασία και δώδεκα ανάπαυσης σε ένα 24ωρο. Προφανώς έτσι θα είναι ασφαλείς για τον εαυτό τους και για τους ασθενείς τους. Ε νομίζω εκτός απ’ τους γιατρούς το λέει και η κοινή λογική. Πριν δεν σας ρωτήσαμε αν κάνατε κάποτε κάποιες προσλήψεις, σας ρωτήσαμε το εξής απλό: γιατί δεν το εφαρμόζετε. Το λέει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία το 13-11. Και οι γιατροί μας δουλεύουν 15-20- 30 ώρες. Γιατί δεν το εφαρμόζετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ισχύει ότι δεν το εφαρμόζουμε. Η ελληνική νομοθεσία και η νομοθεσία που διέπει τις εφημερίες είναι προσαρμοσμένη και εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, Πώς περιμένετε όμως να λυθεί η στεγαστική κρίση για να πάω στο προηγούμενο θέμα, χωρίς να πάρετε κάποια πραγματικά σοβαρά μέτρα για το Airbnb; Γιατί από ότι φαίνεται από την κατάσταση στην αγορά, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν αποδίδουν. Μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας παρέπεμψε στην Ολομέλεια το θέμα της φορολόγησης των Airbnb, διότι έκρινε πως η εγκύκλιος για την φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρά μόνο στη Διαύγεια. Δεν θέλετε δηλαδή να πάρετε κάποια μέτρα, έστω και αυτά τα μέτρα που πήρατε; Δεν τα προχωράτε. Θα πάρετε άλλα μέτρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που έχει πάρει μέτρα. Δεν είναι λίγα, είναι αρκετά. Τα μέτρα αυτά τα ανέφερα. Μεγάλο μέρος των μέτρων αυτών έχει να κάνει και με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Εμείς δεν δαιμονοποιούμε την βραχυχρόνια μίσθωση. Βάζουμε κανόνες σε συγκεκριμένες περιοχές για περιορισμό δραστηριότητας, για φοροαπαλλαγές, για μετατροπή ακινήτων. Τα ανέφερα προηγουμένως αναλυτικά. Η απόδοση των μέτρων αυτών, δεν περιμένουμε να γίνει ορατή από τη μια μέρα στην άλλη. Σίγουρα θέλουμε να δούμε αποτελέσματα τη φετινή χρονιά που εφαρμόζονται πολλά παραπάνω μέτρα, όπως οι φοροαπαλλαγές για μετατροπή ενός ακινήτου από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση. Αλλά να ξέρετε, έχοντας εικόνα και της αγοράς, ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια ή να δοθούν στην αγορά περισσότερα σπίτια. Παραδείγματος χάριν από τις τράπεζες. Όποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν έχει δίκιο όταν το υποστηρίζει αυτό. Χρειάζονται λοιπόν παραπάνω παρεμβάσεις. Έχουμε ξεκινήσει να τις υλοποιούμε, όπως ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ από 1.1.26 για τις τράπεζες για να δώσουν ακίνητα ή κοινωνικές κατοικίες ή φοροαπαλλαγές που σας ανέφερα. Είναι ένα πλέγμα μέτρων, το ξαναλέω. Είναι σύνθετο ζήτημα. Είναι μια πολύ μεγάλη κρίση. Όχι ελληνική. Είναι μια ευρύτερη κρίση που χρειάζεται μια σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες για πρώτη φορά μια κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει σχέδιο και τις κάνει πράξη.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex δηλώνει στην Politico και στη WELT πως κάνει συστάσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού για τη συμπεριφορά της Ελλάδας και τις απωθήσεις μεταναστών στη θάλασσα, στα σύνορα. Δίνει δύο επιλογές, είτε να αναστείλει την αποστολή του, την αποστολή τους, είτε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας. Εσείς, όταν σας ρωτήσαμε πριν από λίγες εβδομάδες, είπατε πως δεν είναι σε γνώση σας τέτοια απειλή. Επιμένετε πως ισχύει κάτι τέτοιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια απειλή κατά της Ελλάδας.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ … επειδή μιλήσατε τότε για fake news και τέτοια. Κι εγώ σας διαβάζω δήλωση αξιωματούχου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, είναι μια δήλωση ενός αξιωματούχου. Δεν γνωρίζω αν ισχύει ή έχει αποτυπωθεί έτσι ακριβώς. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Εγώ ξέρω ότι η Ελλάδα δεν έχει δεχτεί κάποια απειλή τέτοια, ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως και ότι είναι ένα υπόδειγμα διαχείρισης μιας πολύ σύνθετης κρίσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό επίπεδο της μεταναστευτικής κρίσης. Ακολουθεί μια δίκαιη αλλά αυστηρή πολιτική. Δεν το κρύβουμε αυτό. Πιστεύουμε ότι όποιος δεν είναι νόμιμα σε αυτή τη χώρα πρέπει να φεύγει από τη χώρα, όπως προβλέπει, όπως προβλέπεται στις διαδικασίες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορά μας και ταυτόχρονα οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος σώζουν καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες ζωές, όπως έχουν καθήκον και κάποιες φορές υπερβαίνοντας το καθήκον αυτό. Και fake news δεν είναι αυτό το οποίο μου λέτε, που δεν το γνωρίζω, να το επιβεβαιώσω ή και να το διαψεύσω. Fake news είναι αυτά που διακινούν κυρίως Έλληνες κατά της χώρας μας, κατά των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος και δεν χρειάζεται να κάνουμε μακροσκελή ανάλυση. Τα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε τις ελληνικές αρχές ένοχες για συστηματικές απωθήσεις μεταναστών και παραβίαση της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Οι ελληνικές αρχές κάνουν μια υποδειγματική δουλειά και είμαστε πολύ υπερήφανοι για τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Είμαστε υπερήφανοι. Το να γενικεύουμε πάνω σε μια είδηση περίπτωση, περιπτωσιολογία, να κατηγορούμε συλλήβδην συνολικά ένα σώμα όπως το Λιμενικό Σώμα, νομίζω ότι δεν βοηθάει ούτε τη χώρα ούτε κανέναν.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συνέβη παρ’ όλα αυτά. Έχετε κάποιο σχόλιο για την απόφαση αυτή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μας είπατε πριν ότι δεν παραβιάζεται το 13 ώρες, το ανώτατο όριο εργασίας το 24ωρο στα δημόσια νοσοκομεία. Άρα λένε ψέματα οι γιατροί και εσείς αλήθεια ή εσείς ψέματα; Και οι γιατροί την αλήθεια ότι δουλεύουν τόσες πολλές ώρες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Σας απάντησα. Δεν λένε ψέματα οι γιατροί. Ούτε εγώ λέω ψέματα. Καθίστε να δείτε τις απαντήσεις μου μπας και τις καταλάβετε.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μιλήσατε για πολιτική απάτη. Τα πλεονάσματα της κυβέρνησης σε πολύ μεγάλο βαθμό προέρχονται από την έμμεση φορολογία και την ακρίβεια, καθώς όταν ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται και τα φορολογικά έσοδα. Γιατί η κυβέρνηση αυτό το αποκρύπτει και μιλάει μόνο για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για ανάπτυξη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Δεν αποκρύπτει τίποτα η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν έχει αυξήσει ούτε έναν φορολογικό συντελεστή. Αν είχε βρεθεί ένας φορολογικός συντελεστής που είχε αυξήσει η κυβέρνηση, θα είχε βγει κάποιος αντιπολίτευση να πει έχετε αυξήσει τον Α, τον Β φόρο. Διπλασιάσαμε τον ΕΝΦΙΑ για τις τράπεζες για λόγους καθαρά κοινωνικούς. Έτσι; Για παράδειγμα. Αυτό δηλαδή είναι μία αύξηση φόρου που έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Αν κάποιος βγάζει 100 ευρώ και ο φόρος είναι 28%, πληρώνει 28 ευρώ. Αν βγάλει 200 ευρώ και ο φόρος είναι 22% πληρώνει 44 ευρώ. Το ότι πληρώνει παραπάνω δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση αύξησε τον φόρο. Με αυτό το παράδειγμα μπορούν να δοθούν και κάποιες απαντήσεις για ένα μέρος των εσόδων που οδήγησαν στο πλεόνασμα. Αυτό είναι ένα μέρος που λέγεται ανάπτυξη. Ένα άλλο μέρος είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Είναι τα επίσημα στοιχεία τα οποία τα λένε αυτά που λέω. Και ένα τρίτο μέρος. Μια τρίτη αιτία είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας. Το είπα ξανά, το λέω μια τελευταία φορά. Όταν κάποιος ήταν άνεργος, πληρωνόταν, άρα «κόστιζε» στο κράτος με το επίδομα ανεργίας. Όταν αυτός ο άνθρωπος βρήκε δουλειά, πληρώνει, από τότε που βρήκε δουλειά, πληρώνει φόρους και εισφορές. Άρα το κράτος για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, εκεί που του κόστιζε κάποια λεφτά τον μήνα που ήταν το επίδομα ανεργίας, πλέον από τον άνθρωπο αυτόν εισπράττει λεφτά. Αν τα βάλετε όλα αυτά συνολικά σε ένα άθροισμα, τότε θα καταλάβετε πώς προέκυψε το συγκεκριμένο πλεόνασμα και πώς θα προκύψουν τα επόμενα πλεονάσματα.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Το σωματείο των μηχανοδηγών κατήγγειλε ότι, ανοίγω εισαγωγικά, «η Hellenic Train πρότεινε επίσημα στο υπουργείο Μεταφορών να αφαιρεθεί από την καμπίνα ο δεύτερος μηχανοδηγός και ενώ δεν λειτουργεί πουθενά το ETCS. Πρόκειται για εγκληματική πρόταση της διοίκησης της Hellenic Train, λένε οι εργαζόμενοι, που θα βρει απέναντί της όχι μόνο τους μηχανοδηγούς, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». Τι στάση κρατά η κυβέρνηση απέναντι σε αυτό; Θα επιτρέψει την αφαίρεση του δεύτερου μηχανοδηγού;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα επανέλθω όταν έχω απάντηση από το Υπουργείο ή το ίδιο το Υπουργείο με δική του απάντηση.

Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Και μιας και το αναφέραμε. Οι μηχανοδηγοί λένε ότι δεν λειτουργεί πουθενά το ETCS. Λειτουργεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Παρομοίως. Και για αυτό το ερώτημα.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ: Με τη δημοσιοποίηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού την προηγούμενη εβδομάδα και των χαρτών που το συνοδεύουν υπήρξαν δημοσιεύματα και εκτιμήσεις ότι μυρίζει πιο έντονα προσφυγή στη Χάγη. Έχουν γίνει συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ή θα συζητηθεί ένα χρονοδιάγραμμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, όποτε και αν γίνει αυτή η δημοσιοποίηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η δημοσιοποίηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, πέραν από μια υποχρέωση της χώρας, ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο αποδεικνύει ευρύτερα τις διαθέσεις, τις προθέσεις και στην πραγματικότητα είναι άλλη μία κίνηση που μεγαλώνει με πράξεις τη χώρα ουσιαστικά και όχι με κορώνες ψευτοπατριωτισμού. Από εκεί και πέρα, οι διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία εκφράζονται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο από την Ελλάδα. Η άσκηση δηλαδή αυτής της πολιτικής, της εξωτερικής πολιτικής, έχουμε πει ξεκάθαρα ότι με τον γείτονα μας έχουμε μόνο μία διαφορά, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη διαφορά, η οποία θέλουμε να επιλυθεί επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και δεν έχουμε κάποιο νεότερο χειροπιαστό τους τελευταίους μήνες, ούτως ώστε να σας πω εγώ κάτι παραπάνω. Στις επόμενες εβδομάδες, στο προσεχές χρονικό διάστημα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του, επίκειται νέα συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ούτε ημερομηνία ούτε και εικόνα της ατζέντας της συνάντησης αυτής, αλλά η πολιτική μας ήταν, είναι και παραμένει αυτή την οποία έχουμε εκφράσει και εμείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις από εμάς και αυτήν την πολιτική με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις συνεχίζουν και παραμένουν στην επικαιρότητα, γι’ αυτό θα επανέλθω. Είπατε προηγουμένως, ότι στελέχη και Υπουργοί της Κυβέρνησης μπορεί να εργάζονταν όπου επιθυμούσαν στον ιδιωτικό τομέα. Παρόλα αυτά, έχουμε αρκετούς στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού και Υπουργού που φέρεται να εργάζονταν στην εταιρεία Blue Skies, η ίδια εταιρεία φέρεται να μισθοδοτεί δύο ανθρώπους, οι οποίοι διαχειρίζονται την Ομάδα Αλήθειας. Και αυτή η εταιρεία βρισκόταν, μέχρι τουλάχιστον πριν από ένα διάστημα, όπως παραδέχεται στους κόλπους της μεγάλης διαφημιστικής, της V+O, είναι όλα αυτά συμπτώσεις; Και μαζί με αυτά, επειδή εμφανίστηκε ο πρώην συνεργάτης σας να υπερασπίζεται την Ομάδα Αλήθειας… Είναι όλα αυτά μαζί συμπτώσεις; Υπάρχουν και άλλες. Έχετε ψάξει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς ξεκινάω από το τελευταίο. Πλέον, τα περιμένουμε όλα. Κανονικά θα έπρεπε να πούμε δεν το περιμέναμε, αλλά τα περιμένουμε όλα. Μέχρι και την επίθεση μέσω χυδαίων δημοσιευμάτων σε έναν δικηγόρο, επειδή κάνει τη δουλειά του, Από ανθρώπους, οι οποίοι -πολιτικά εννοώ αναφέρομαι στα πολιτικά κόμματα- ποινικοποιούν την εργασία, γιατί έχουν μάθει να είναι ανεπάγγελτοι. Φτάσανε, λοιπόν, στο σημείο να κατηγορούν έναν άνθρωπο, ο οποίος κάνει τη δουλειά του και μάλιστα έβγαλε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσει αν είναι το ίδιο όνομα με τον δικηγόρο αυτόν με τον οποίον είχα την τιμή να συνεργαστώ, όχι σε ένα, όπως έγραψε ατυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο δικηγορικά γραφεία. Και είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι και φίλος μου, ο κύριος Σιδέρης και είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει κάνει εκατοντάδες δικαστήρια, έχει δουλέψει σε κορυφαία ποινικά δικηγορικά γραφεία. Δεν θα τα αναφέρω, γιατί είναι και δικά του δεδομένα. Κορυφαία, τα πιο μεγάλα ποινικά δικηγορικά γραφεία, σε ένα εκ των οποίων ήμασταν και μαζί. Γιατί και εκείνος και εγώ δουλεύουμε από μικρά παιδιά. Ένα το κρατούμενο, λοιπόν, αυτό. Δεύτερον, δεν έχουμε κρύψει την υποστήριξή μας στην Ομάδα Αλήθειας για τον πόλεμο λάσπης που δέχεται, επειδή αναδεικνύει τις αντιφάσεις και τις σαχλαμάρες που λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άρα, το να λες «φοβερή αποκάλυψη»: «ο δικηγόρος, ο οποίος έστειλε τα εξώδικα της Ομάδας Αλήθειας, ήταν δεν είναι, ήταν συνεργάτης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου», όπου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πολιτικά έχει βγει μπροστά να υπερασπιστεί κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν μια πάρα πολύ καλή δουλειά στον τομέα της επικοινωνίας, είναι αποκάλυψη για γέλια και για κλάματα. Για κλάματα, όμως είναι πολύ περισσότερο η επίθεση σε έναν δικηγόρο, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, δεν είναι μέλος κανενός κόμματος. Και οι κύριοι αυτοί, οι οποίοι λένε ότι ήταν συνεργάτης ή διευθυντής ενός Υπουργού, ας μάθουν ότι ήταν και μετακλητός συνεργάτης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Σιδέρης. Ο κύριος Σιδέρης και πολλοί άλλοι είναι άνθρωποι, οι οποίοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα αναλαμβάνουν και δουλειές σημαντικές για το Κράτος. Γιατί είναι πολύ σημαντικό το Κράτος να αναθέτει κάποιες δουλειές, είτε έχει να κάνει με ένα μηχανικό, είτε έχει να κάνει με ένα δικηγόρο, είτε έχει να κάνει με ένα λογιστή, σε ανθρώπους με περγαμηνές και παρουσία στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό, λοιπόν, ως προς τον δικηγόρο. Δυστυχώς εγώ είμαι σε αναστολή. Δεν μπορώ να ασκώ τώρα τα δικηγορικά μου καθήκοντα, αλλά σέβομαι και τιμώ κάθε άνθρωπο, ο οποίος κάνει αυτή τη δουλειά και όπως και κάθε άλλη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα, γενικά για το θέμα, κοιτάξτε, δεν είναι συμπτώσεις. Καμία. Δεν μιλάμε για συμπτώσεις. Μιλάμε για μια πραγματικότητα που άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μάθει να θεωρούν -το ξαναλέω- την κομματική ιδιότητα εργασία, αδυνατούν να καταλάβουν, ότι οι ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες. Έχουμε απαντήσει, αναλυτικά, σε ότι μπορούμε και πρέπει να απαντάμε ως Κυβέρνηση και πολύ απλά υπάρχει μια προσπάθεια να διατηρηθεί το θέμα στην επικαιρότητα, αλλά κανένας δεν το παίρνει στα σοβαρά.

Α.ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Κωστής Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και τώρα τον προωθείτε σαν υποψήφιο Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ. Έχει ξεμείνει η Κυβέρνηση από στελέχη και γίνεται παντού ο κ. Χατζηδάκης Αντιπρόεδρος; Και δεύτερον, γιατί δεν προτάθηκε ο κ. Μεϊμαράκης για αυτή τη θέση που είναι ευρωβουλευτής, πρώην Πρόεδρος του κόμματος και πέρσι ήταν υποψήφιος για την Αντιπροεδρία του ΕΛΚ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, επιβεβαιώνω ότι θα προταθεί ο κ. Χατζηδάκης, μετά την ερώτησή σας, για Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Καμία από αυτές τις θέσεις δεν είναι ασυμβίβαστη η μία με την άλλη. Δηλαδή, η μία έχει να κάνει με το κόμμα, όπως και ο Πρωθυπουργός είναι και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο κύριος Γεωργιάδης είναι Αντιπρόεδρος του κόμματος και Υπουργός. Έτσι και ο κύριος Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρος του κόμματος και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Εδώ μιλάμε για ένα αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πάρα πολύ τιμητικό. Ο κύριος Μεϊμαράκης είναι ένα σημαίνον στέλεχος, που έχει φτάσει και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ήταν πρωταγωνιστής στη μάχη που έδωσε η χώρα να κρατηθεί στην Ευρώπη, τότε που μας έλεγαν προδότες και γερμανοτσολιάδες και μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ο ίδιος επέλεξε να μην είναι υποψήφιος και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι τη Νέα Δημοκρατία σε αυτή την πολύ σημαντική διαδικασία θα την εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, ο Κωστής Χατζηδάκης. Άρα στην πραγματικότητα ο Αντιπρόεδρος του κόμματος θα είναι υποψήφιος για Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ λογικό και εξαιρετικά τιμητικό για την παράταξη αυτή η υποψηφιότητα.

Χ.ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Αν οι συνθήκες στα νοσοκομεία είναι τόσο καλύτερες χάρη στην Κυβέρνησή σας, γιατί οι γιατροί παραιτούνται σωρηδόν; Σέριφος, Δράμα, Ρέθυμνο, Άρτα. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Δεν καταλαβαίνουν το συμφέρον τους οι γιατροί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα στον συνάδελφό σας αναλυτικά. Είπα ότι υπάρχουν… Επαναλαμβάνω την απάντηση για να μην κοπεί αποσπασματικά μια απάντηση. Έχουμε 10% παραπάνω γιατρούς και λοιπό προσωπικό από τότε που αναλάβαμε την εξουσία. Άρα στο ισοζύγιο έχουμε περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Έχουν ανέβει οι αποδοχές τους, μέχρι και 30% σε κάποιες περιπτώσεις απομακρυσμένων περιοχών. Υπάρχουν σημειακά προβλήματα πράγματι, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά στη μεγάλη εικόνα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου χαιρέτισε την απόρριψη των καταχρηστικών αγωγών, όπως τις χαρακτήρισε, του ανιψιού και πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά των δημοσιογράφων των Reporters United και Εφημερίδας των Συντακτών για την έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα, η διεθνής οργάνωση αυτή προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου υπενθύμισε ότι το 2022 ο κ. Δημητριάδης έλαβε το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς». Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου θεωρεί τις αγωγές του κ. Δημητριάδη καταχρηστικές -SLAPP. Εσείς στην προηγούμενη ενημέρωση, παρότι δηλώσατε αναρμοδιότητα, δεν διστάσατε να υποστηρίξετε πως αυτό που έκανε ο κύριος Δημητριάδης δεν χαρακτηρίζεται SLAPP. Ξέρει καλύτερα το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ή εσείς, είναι slapp αυτό που κάνει ο κύριος Δημητριάδης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σας είπα ότι δεν είμαι αρμόδιος να χαρακτηρίσω μια αγωγή ή όχι SLAPP. Και σας είπα ότι είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, του κάθε ιδιώτη να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη -είτε σε επίπεδο ποινικού δικαστηρίου είτε σε επίπεδο αστικού δικαστηρίου. Από εκεί και πέρα, το τί είναι και το τί δεν είναι μια αγωγή, αυτό θα το χαρακτηρίσει η Δικαιοσύνη και νομίζω το έχουμε εξαντλήσει το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπατε αυτολεξεί είναι: «Από τη στιγμή, όμως, που δεν είναι πλήρως απορριπτέα και δεν υπάρχει αυτός ο χαρακτηρισμός μέσα στη δικαιοσύνη, τότε δεν χαρακτηρίζεται SLAPP».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ σωστά. Πολύ σωστά το είπα.

Α. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είπε σε συνέντευξή του ότι θα προχωρήσει η πόντιση του καλωδίου ανατολικά της Κάσου στον κατάλληλο χρόνο, παραδεχόμενος ότι το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβή με την Τουρκία. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Πρωθυπουργός σε χθεσινή του συνέντευξη. Γιατί αυτή η οπισθοχώρηση, τη στιγμή που η Κυβέρνηση είχε δημιουργήσει προσδοκίες για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει οπισθοχώρηση. Νομίζω ήταν σαφέστατος και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και αναφέρομαι και εγώ ακριβώς σε αυτά, τα οποία έχουν πει.

ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Αφού τα είπα πολύ σωστά. Επομένως, ισχύει η προηγούμενή σας δήλωση ότι δεν χαρακτηρίζεται SLAPP αυτό που έκανε ο κύριος Δημητριάδης ή η δήλωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου ότι είναι SLAPP;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι δουλειά μου να κάνω διάλογο ή να σχολιάζω δηλώσεις ενός Διεθνούς Ινστιτούτου. Με πολύ μεγάλο σεβασμό ακούω κάθε άποψη. Εμείς ξέρω, ότι κάνουμε ότι περισσότερο μπορούμε, ούτως ώστε η Ελλάδα για μία ακόμα χρονιά, όπως ήταν η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελευθερία του Τύπου και το Κράτος Δικαίου, να είναι μία χώρα που η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια στην ελευθερία του Τύπου και του Κράτους Δικαίου. Από εκεί και πέρα, έχει δικαίωμα κάθε πολίτης να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Δεν θα του το αφαιρέσουμε αυτό το δικαίωμα, επειδή κάποιοι ενοχλούνται.

Μ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ρωτήσω, επί της ουσίας, επειδή η Απόφαση αυτή αφορούσε τα όσα συνέβησαν προτού παραιτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού; Έχει συζητηθεί στο Μαξίμου αυτή η απόφαση, η δικαστική;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τί εννοείτε αν έχει συζητηθεί;

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όσον αφορά στις αποκαλύψεις που αφορούσε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο είναι αντικείμενο σύσκεψης. Οι συγκεκριμένες δικαστικές διαδικασίες, είναι αποτέλεσμα κάποιων ενεργειών ενός ανθρώπου, ο οποίος ως ιδιώτης επέλεξε να προστατεύσει τα δικά του συμφέροντα, γιατί θεώρησε ότι εθίγησαν. Έχουμε δημοκρατία, έχουμε θεσμούς, υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης σε συσκέψεις ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε σε κανένα κόμμα. Είναι κάτι, το οποίο αφορά τη Δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη, κάθε φορά που υπάρχει μια προσφυγή, να πάρει τις αποφάσεις της.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ρωτώ επειδή η αγωγή αφορούσε δημοσιεύματα για τη δραστηριότητά του ως Γενικός Γραμματέας και από τη στιγμή που απορρίφθηκε, αφορά τη δραστηριότητά του ως Γενικό Γραμματέα, άρα του Πρωθυπουργού. Αυτό δεν έχει αντίκτυπο στο Μαξίμου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από τη στιγμή που προσφεύγει κάποιος στη Δικαιοσύνη, η συζήτηση αυτή είναι η συζήτηση της Δικαιοσύνης. Δεν είναι συζήτηση ούτε της εκτελεστικής ούτε της νομοθετικής εξουσίας.

Ευχαριστώ πολύ.