Καλό μεσημέρι,
Ρεκόρ υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει σημειωθεί φέτος. Τις πρώτες 23 ημέρες υπεβλήθησαν παραπάνω από 1.150.000 φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων. Αυτό σημαίνει πώς είναι αυξημένες κατά περίπου 150% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2024 και κατά 388% σε σχέση με το 2023.
Όσοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 30 Απριλίου έχουν έκπτωση 4%, όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου θα έχουν έκπτωση 3% και 2% έκπτωση θα έχουν όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.
Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία προκύπτει πως αυξήθηκαν κατά περίπου 100.000 σε σύγκριση με πέρυσι οι προσυμπληρωμένες και προ-εκκαθαρισμένες δηλώσεις. Αυτό επετεύχθη, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην έγκαιρη εγγραφή όλων των φορέων του Δημοσίου στο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται πως οι προ-εκκαθαρισμένες δηλώσεις αφορούν, πλέον, περισσότερους από 1,5 εκατ. Φορολογούμενους.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί το 93,9% των επιστροφών και συμψηφισμών φόρου που προέκυψε από τις υποβληθείσες δηλώσεις φυσικών προσώπων. Το φετινό ρεκόρ, όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, αντανακλά την υπευθυνότητα των πολιτών και αναδεικνύει την αξιοπιστία του φορολογικού μηχανισμού και των ψηφιακών μας υποδομών.
—-
Στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, αναγνωρίζεται, η σημαντική πρόοδος που καταγράφει η ελληνική οικονομία, μια εξέλιξη, που καθιστά τη χώρα μας παράγοντα σταθερότητας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης γίνεται αναφορά στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση της Κυβέρνησης, το ΔΝΤ επισημαίνει την επίδραση των αποφασιστικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ αναγνωρίζει την πρόοδο που παρατηρείται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει με ταχύτητα και ισχυροποιείται.
Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει πως με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας διατηρεί την ανοδική του πορεία. Τέλος, από την Έκθεση αναδεικνύονται πεδία, όπου υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε πως η οικονομική πολιτική θα κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τη χώρα, με τελικό στόχο τη σταθερή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων μέσα από την πραγματική σύγκλιση.
—-
Συνεχίζεται, με αμείωτους ρυθμούς, η υλοποίηση του Προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ήδη, μέσα στους πρώτους 2,5 μήνες, υπάρχουν 4.356 ενεργές υπαγωγές, ύψους 520 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 26% του προϋπολογισμού του προγράμματος. Αυτό σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι έχουν βεβαιωθεί ότι είναι επιλέξιμοι, έχουν λάβει προέγκριση από τραπεζικό ίδρυμα, έχουν βρει ακίνητο βάσει των χαρακτηριστικών του προγράμματος και έχουν προχωρήσει οι αιτήσεις τους στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπου έχει επιβεβαιωθεί η υπαγωγή στο πρόγραμμα. Σημειώνεται πως το αντίστοιχο χρονικό διάστημα λειτουργίας του προγράμματος «Σπίτι μου Ι» είχαν υπαχθεί 3.381 δάνεια.
Σήμερα, το 45% των εγκεκριμένων δανείων αφορά σε ωφελούμενους έως 37 ετών. Το 60% σε έγγαμους, το 58% σε δικαιούχους με εισοδήματα από 12.000 έως 24.000 ευρώ.
Έχουν δοθεί 440 δάνεια με πρόσθετη επιδότηση επιτοκίου σε τρίτεκνες-πολύτεκνες οικογένειες.
Συγκριτικά με το «Σπίτι μου Ι», στο «Σπίτι μου ΙΙ» ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 100%, τα ηλικιακά κριτήρια έχουν διευρυνθεί, όπως και τα εισοδηματικά. Επιπρόσθετα, υπάρχει ειδική μέριμνα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και για δίτεκνες οικογένειες ακριτικών περιοχών.
Το στεγαστικό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά, ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες και γι’ αυτό η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα σύνολο 40 παρεμβάσεων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, για την αύξηση των διαθέσιμων σπιτιών τόσο προς αγορά, όσο και προς ενοικίαση, την μείωση των τιμών των ενοικίων και την στήριξη των συμπολιτών μας, κυρίως των πιο ευάλωτων προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι ή να νοικιάσουν ευκολότερα.
—-
Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια, περιορίζονται τα λιμενικά τέλη κατά 50% για ένα έτος προς όφελος των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν αυξήσεις που θα προέκυπταν στις τιμές των εισιτηρίων λόγω της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας που από 1.5.2025 επιβάλει στην ακτοπλοΐα με πρόσθετα κόστη τη στροφή σε «πράσινο» καύσιμο. Έτσι, παρέχεται μία πρόσθετη δυνατότητα συγκράτησης της τιμολογιακής πολιτικής των ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθώς τα λιμενικά τέλη εισπράττονται -κατά βάση- από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Ήδη, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ανάλογη μείωση του λιμενικού τέλους, με τους φορείς διαχείρισης λιμένων (ΟΛΠ και ΟΛΘ), οι οποίοι και με τη σειρά τους συμπράττουν στην προσπάθεια της Κυβέρνησης. Το ποσό της μείωσης αντισταθμίζεται για τους φορείς διαχείρισης λιμένων από την ενίσχυση μέσω του Πράσινου Ταμείου για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων.
—-
Στη δεύτερη θέση των κρατών- μελών της Ε.Ε. ως προς την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και μάλιστα για πρώτη φορά στην έως τώρα υλοποίηση της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 βρίσκεται, πλέον, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, με κριτήριο τις εκταμιεύσεις που αφορούν σε δαπάνες έργων που έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί και έχουν ενισχύσει την οικονομία, κατατάσσεται δεύτερη, αμέσως μετά από την Τσεχία, πριν από τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Σε συνέχεια της πλήρους απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, έχουν ήδη εξειδικευτεί δράσεις ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ, επί συνολικού προϋπολογισμού 26,3 δισ. ευρώ. Ενώ, έχουν εκδοθεί συνολικές προσκλήσεις που ανέρχονται στα 18,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 71,4% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε πως η κατάταξη αυτή της Ελλάδας αποτελεί έναν ακόμα αδιάψευστο μάρτυρα για το μετρήσιμο αποτέλεσμα που παράγει η αναπτυξιακή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρώ προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, τις υποδομές, και την καινοτομία και μετατρέπουμε την πρόοδο στους οικονομικούς δείκτες σε κοινωνική ευημερία και ατομική προκοπή».
—-
Ευρεία σύσκεψη, με θέμα την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Δεδομένου ότι σε λιγότερο από έναν μήνα ξεκινάει, επισήμως, η νέα αντιπυρική περίοδος κοινός στόχος και κοινή ευθύνη αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, των υποδομών και βέβαια του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για ορθή προετοιμασία, συστηματικό συντονισμό και έγκαιρη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών δράσεων, ώστε η φετινή αντιπυρική περίοδος να αντιμετωπιστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο και τόνισε πως το Πυροσβεστικό Σώμα εκπαιδεύεται και επιμορφώνεται συνεχώς.
Στην Αττική, θα υπάρχουν φέτος περισσότεροι από 3.500 πυροσβέστες, προερχόμενοι από το μόνιμο προσωπικό, τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και τους εποχικούς πυροσβέστες.
Παράλληλα, 800 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, θα συνδράμουν το έργο τους καθώς και περίπου 1.300 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας από 70 συνολικά εθελοντικές ομάδες.
Κρίσιμος είναι και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, που μέσω της αναβαθμισμένης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Καταστροφών έχουν μειώσει, σημαντικά, τον χρόνο απόκρισης σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.
Αξίζει να σημειωθεί πως χάρη στα προγράμματα Anti-nero 1, 2, 3 και 4, έχουν διατεθεί 89 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση καθαρισμών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές της Αττικής.
—-
Με ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις για όσους έχουν χρέη στο ελληνικό Δημόσιο και εξυπηρετούν, κανονικά, τις ρυθμισμένες οφειλές τους.
Η ρύθμιση αντικαθιστά τη διάταξη που ταλαιπωρούσε πολίτες και επιχειρήσεις με χρέη άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι ενώ εξυπηρετούσαν τις ρυθμίσεις τους, βρίσκονταν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις έως ότου αποπλήρωναν το σύνολο της οφειλής τους.
Σημειώνεται πως η αναστολή διατηρείται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση ή ισχύει η αναστολή είσπραξης.
Από τη ρύθμιση καλύπτονται και περιπτώσεις όπου έχει ήδη επιβληθεί ποινή στον οφειλέτη. Στην περίπτωση αυτή, αναβάλλεται η εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής ή διακόπτεται η εκτέλεση της ποινής που έχει, ήδη, ξεκινήσει.
—-
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Β.ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά το φιάσκο με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και την παραίτηση Παπαδημητρίου το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι αυτό ήταν μία αποτυχία του επιτελικού κράτους. Αλλά κριτική ως προς την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους έχουν ασκήσει και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Μαρκόπουλος, για παράδειγμα, αναφέρθηκε σχετικά στην κοινοβουλευτική ομάδα και άφησε στη συνέχεια και αιχμές, ευθείες βολές κατά του κυρίου Σκέρτσου. Τι συμβαίνει λοιπόν; Απέτυχε το επιτελικό κράτος;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που απέτυχε, για να βλέπουμε το «δάσος» στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς να υποτιμούμε επιμέρους ζητήματα στα οποία δεν θα αποφύγω να απαντήσω, αυτό το οποίο απέτυχε είναι η πιο χυδαία προσπάθεια που μπορώ να θυμηθώ από πλευράς αντιπολίτευσης, και όχι μόνο ενός και δύο κομμάτων, το αφήγημα της συγκάλυψης, αυτό δηλαδή το οποίο ξεκίνησαν να χτίζουν πολύ μεθοδικά κόμματα της άκρας δεξιάς και υιοθέτησαν δυστυχώς σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τελευταίο το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το οποίο προσπάθησαν να κάνουν μεθοδικά τους τελευταίους μήνες τα κόμματα αυτά με τη συνδρομή κάποιων μέσων ενημέρωσης και ανθρώπων με θεσμικές ιδιότητες σημαντικές σε επιστημονικούς συλλόγους, πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα όπου η διερεύνηση των πραγματικών αιτιών του και σε ποινικό επίπεδο είναι πάνδημο αίτημα, για να μην παρεξηγηθώ, χωρίς να εξαιρείται κανένας από αυτή τη διερεύνηση. Πάνω σε αυτό, λοιπόν, το πολύ σημαντικό ζητούμενο της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τα Τέμπη, έφτιαξαν ένα ψεύτικο αφήγημα συγκάλυψης διακινώντας θεωρίες συνομωσίας. Αυτό, λοιπόν, καταρρέει, είναι εκτεθειμένοι όλοι όσοι το υπηρέτησαν. Ξαφνικά, ξαφνικά βλέπουμε να μετακινούν, αν μου επιτρέπετε την έκφραση τα «γκολπόστ» οι της αντιπολίτευσης και να θυμούνται ξανά πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία από την πρώτη στιγμή είχαμε αναδείξει και εμείς αποδεχόμενοι δικές μας ευθύνες. Άρχισαν πάλι να συζητούν για το πώς φτάσαμε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, και ο Πρωθυπουργός, ότι «συναντήθηκαν» σοβαρά ανθρώπινα λάθη με σοβαρές αδυναμίες του κράτους. Ξαφνικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θυμούνται ότι έχουν μιλήσει για παράνομο φορτίο, για συγκάλυψη, για μπάζωμα με σκοπό τη συγκάλυψη. Αυτό λοιπόν, είναι για εμένα το μείζον αυτών των ημερών, γιατί στο τέλος της ημέρας δεν θεωρώ ότι δικαιώνεται η Κυβέρνηση, δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση όταν υπάρχουν 57 νεκροί, δικαιώνεται η αλήθεια, κερδίζει η αλήθεια. Τώρα, ως προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τον κύριο Παπαδημητρίου, το γεγονός ότι έχουμε ένα οργανισμό διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα και αργήσαμε να έχουμε έναν τέτοιο οργανισμό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί πλέον υπάρχει κάτι θεσμοθετημένο, που αν συμβεί, -ω μη γένοιτο- κάτι πάρα πολύ άσχημο, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης ως προς τις συνέπειές του, υπάρχει ένας οργανισμός για να διαχειριστεί το πεδίο, να ερευνήσει τα αίτια και να κάνει ενέργειες που, όπως διαπίστωσαν όλοι, έλειπε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί δεν πρέπει να μηδενίζουμε σημαντικά ευρήματα του πορίσματος, τα οποία δεν είναι καθόλου τιμητικά ούτε για τη δική μας κυβέρνηση, ως προς αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν για το σιδηρόδρομο. Έχουμε ξεκινήσει να προχωράμε μια σειρά από ενέργειες και υποδείξεις που μας έκανε και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ και προφανώς πρέπει να ολοκληρώσουμε και πολλά περισσότερα. Τώρα, υπάρχει ένα σκέλος του πορίσματος, το οποίο είναι ξεκάθαρα προβληματικό. Το σκέλος αυτό είναι το μοναδικό το οποίο έκατσε να διαβάσει η αντιπολίτευση, αν θυμάστε και είναι η αιτία της δεύτερης πρότασης δυσπιστίας -γιατί αυτά ξέρετε έχουνε γραφτεί στην ιστορία, δεν ξεγράφουν- με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη. Ο οποίος υπερήφανα την ημέρα παρουσίασης και κατά τη διάρκεια παρουσίασης του πορίσματος πήγε σε τηλεοπτικό σταθμό και προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, στη συνέχεια συνέταξε ένα κείμενο μαζί με την κα Κωνσταντοπούλου τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, όπου εκεί πέραν των υπολοίπων μιλούσε και για συγκάλυψη και για εύφλεκτο υλικό και για όλα τα υπόλοιπα. Και ήταν η δεύτερη πρόταση δυσπιστίας, η οποία βέβαια βασίστηκε σε ένα μικρό κομμάτι ενός πορίσματος, που φαίνεται ότι στερείται αξιοπιστίας και τεκμηρίωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που γεννώνται εύλογα ερωτήματα γι΄ αυτό το κομμάτι του πορίσματος, είναι δεδομένο ότι αυτά τα οποία λένε τα ξένα πανεπιστήμια είναι πολύ σοβαρά, εμείς δε θα πάρουμε θέση, δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι βγάζουμε πορίσματα για τα πορίσματα, δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί, ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις επιφυλάξεις των επιστημόνων. Και βέβαια γεννώνται ερωτήματα και γι΄ αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ που εμφανίζονται εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ως «ειδικοί και πραγματογνώμονες» και είναι εγγεγραμμένοι σε άλλα ταμεία από αυτά τα οποία είναι εγγεγραμμένοι αντίστοιχα οι μηχανικοί. Να θυμίσω όμως ότι όλους αυτούς «σημαία» δεν τους έκανε η κυβέρνηση, όλοι αυτοί δεν «χρησιμοποιήθηκαν» από την κυβέρνηση για να «υπηρετήσουμε» εμείς κάποιο δικό μας αφήγημα. Εμάς το μόνο μας αφήγημα είναι η αλήθεια, ακόμα και αν η αλήθεια εμπεριέχει σοβαρές ευθύνες για την ίδια την κυβέρνηση. Όλα αυτά ήταν εργαλεία, όπλα, το συγκεκριμένο κομμάτι, το μοναδικό που χρησιμοποίησε η αντιπολίτευση, του πορίσματος, οι συγκεκριμένοι «πραγματογνώμονες» εντός εισαγωγικών, όλα αυτά τα χρησιμοποίησαν σύσσωμα όλα μηδενός εξαιρουμένου τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είχαμε μία παραίτηση, του κ. Παπαδημητρίου, για προσωπικούς λόγους, η οποία έγινε αποδεκτή, καθαρά γιατί θεωρώ ότι εκεί υπήρχαν κάποια ερωτήματα ως προς επικοινωνιακούς χειρισμούς. Να θυμίσω ότι ο κος Παπαδημητρίου και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν ήταν υπεύθυνοι για τη σύνταξη του πορίσματος. Το πόρισμα το συνέταξε μία Επιτροπή επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό. Άρα, εδώ δεν υπάρχει ζήτημα για το πόρισμα. Από εκεί και πέρα εμείς συνεχίζουμε και πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι έχει επιτέλους το κράτος έναν τέτοιο οργανισμό, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι μία κατάκτηση. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το σκέλος του πορίσματος που οδήγησε την κοινωνία να έχει την άποψη ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης εύφλεκτου υλικού. Αν και το πόρισμα πιθανολογούσε, η αντιπολίτευση την πιθανολόγηση, τη μετέτρεψε σε βεβαιότητα, όπως πολλά ακόμα μετέτρεψε από το δικό της το μυαλό και πορευόμαστε πάντοτε περιμένοντας όλα τα πορίσματα. Έως τώρα κανένα πόρισμα, κανένα, είναι εφτά στη δικογραφία, κανένα δεν έχει επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς περί εύφλεκτου υλικού, συγκάλυψης, μπαζώματος για συγκάλυψη, δεν αναφέρομαι σε ενέργειες ή παραλείψεις στο πεδίο, κανένα δεν έχει επιβεβαιώσει το αφήγημα της αντιπολίτευσης. Το ένα μετά το άλλο διαψεύδει την αντιπολίτευση και περιμένουμε τα πορίσματα της δικαιοσύνης, έχοντας πλέον και τα βίντεο και όλα τα δεδομένα.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Ο Πρωθυπουργός και εσείς από την πρώτη στιγμή παίρνετε θέση για τα έλαια σιλικόνης ως υπεύθυνα για την έκρηξη. Άλλες φορές με μεγαλύτερη ένταση, άλλες με μικρότερη. Το σημείο στο πόρισμα με το οποίο διαφωνούσατε, πλέον δέχεται πυρά. Λέτε και εσείς πως καταρρέει. Δεν ξέρω με ποια στοιχεία το λέτε. Εάν δεχθούμε ότι καταρρέει και ότι εσείς έχετε δίκιο εδώ και 2,5 χρόνια, γιατί λειτουργεί ο σιδηρόδρομος; Γιατί αυτό που λέτε είναι ότι μπορεί να εκραγούν δύο τρένα αν συμβεί κάτι τέτοιο. Αν καταλαβαίνω. Αν δεν καταλαβαίνω καλά διορθώστε με.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό αυτό το οποίο λέμε από κάποιους. Ευτυχώς σιγά – σιγά γίνεται αντιληπτό από μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Ξεκαθαρίζω ξανά. Πρώτον, άλλο πράγμα τα σοβαρά τα οποία πρέπει να διερευνηθούν για το πως συνέβη αυτό το οποίο συνέβη και έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποί μας. Σοβαρές ευθύνες πολιτικές και ποινικές. Τις ποινικές θα τις βρει η δικαιοσύνη και κανένας αυτόκλητος δικαστής. Αναφέρομαι σε Προέδρους κομμάτων, συλλόγων επιστημονικών και κάποιους δημοσιολογούντες. Δύο. Εμείς δεν διαβάζουμε τα πορίσματα με κομματικά γυαλιά. Με κομματικά γυαλιά τα διαβάζουν τα πορίσματα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εγώ δεν ήρθα εδώ την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος που είχαμε ενημέρωση πολιτικών συντακτών να απαξιώσω ένα μέρος του πορίσματος. Αναφέρθηκα και στο ζήτημα του εύφλεκτου υλικού και είπα ότι πράγματι μιλάει για πιθανολόγηση και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Η αντιπολίτευση πήρε την πιθανολόγηση και τη μετέτρεψε σε βεβαιότητα και έκανε πρόταση δυσπιστίας. Να θυμηθούμε λίγο τι συνέβη. Αυτή τη στιγμή αμφισβήτηση υπάρχει μόνο για αυτό το σκέλος του πορίσματος. Και όταν μιλάω για αμφισβήτηση μιλώ για αμφισβήτηση από επιστήμονες. Από πανεπιστήμια. Όχι αμφισβήτηση από κόμματα. Γιατί τα κόμματα μπορούν να λένε ό,τι θέλουν αλλά δεν είναι οι ειδικοί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι ειδικοί, οι κανονικοί επιστήμονες δηλαδή επιστήμονες οι οποίοι είναι πραγματογνώμονες ειδικοί, τα πανεπιστήμια δεν έχουν αμφισβητήσει το υπόλοιπο πόρισμα. Έχουν αμφισβητήσει το σκέλος του πορίσματος που μιλάει για την πυρόσφαιρα. Και τι έχουν πει; Έχουν πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ονόματα και συμπεράσματα πανεπιστημίων χωρίς στην πραγματικότητα τη δική τους πρωτογενή έρευνα. Τη δική τους δηλαδή έγκριση. Αυτό έχουν πει δυο πανεπιστήμια με διαφορετικό τρόπο το ένα μετά το άλλο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συνέβη αυτό όμως; Χρησιμοποιήθηκαν τα πανεπιστήμια; Στο πόρισμα αναφέρεται πως τα πανεπιστήμια λένε έτσι;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, είναι αδιαμφισβήτητο έχουν σταλεί δυο επιστολές. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει επιστολή του πανεπιστημίου της Πίζα στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και είναι αδιαμφισβήτητα αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί και από το πανεπιστήμιο της Γάνδης. Δεν τα έχουμε πει εμείς, δεν ήρθε μια μέρα η Κυβέρνηση και αμφισβήτησε ένα μέρος του πορίσματος.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό ρωτάω, τι καταρρέει ρωτάω για εσάς, επειδή το λέτε.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρρέει το αφήγημα της συγκάλυψης. Αφήστε με να ολοκληρώσω, μην βιάζεστε. Αφήστε με να ολοκληρώσω την απάντησή μου. Καταρρέει το αφήγημα της συγκάλυψης. Αυτό καταρρέει. Γιατί το αφήγημα της συγκάλυψης βασίστηκε σε κάποιες θεωρίες που καμία μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από μισό πόρισμα. Το μόνο πόρισμα το οποίο αναφερόταν έστω και κατά πιθανολόγηση στο εύφλεκτο υλικό, γιατί αν δεν υπάρχει εύφλεκτο υλικό, μεταφορά παράνομου φορτίου, δεν υπάρχει ο υποτιθέμενος λαθρέμπορας τον οποίο «συγκάλυπτε» ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση άρα δεν υπήρχε και λόγος να «κουκουλώσει» κάποιος κάτι στο πεδίο. Το αντιλαμβάνεσθε αυτό έτσι; Αν δεν υπάρχει «δράκος» δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια για το υπόλοιπο παραμύθι. Γιατί πάνω σε ένα τόσο σοβαρό δυστύχημα με τόσο μεγάλες ευθύνες χτίστηκε και ένα παραμύθι συγκάλυψης για να φορτωθούν κάποιες επιπλέον ευθύνες συνολικά στην Κυβέρνηση. Αυτή είναι η συζήτηση. Αυτό λοιπόν το κομμάτι του πορίσματος που ήταν το μόνο στο οποίο πιάστηκε η αντιπολίτευση για να χτίσει αφηγήματα δικά της και πρόταση δυσπιστίας φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενο υπό ερωτηματικό. Εγώ δεν θα πω ότι είναι ούτε ψεκασμένο, ούτε ψεύτικο, δεν θα πω ούτε τίποτα από όλα αυτά. Είναι υπό διερεύνηση. Γιατί, τα πανεπιστήμια στα οποία έγινε επίκληση, δυο εκ των τριών έρχονται και λένε κακώς έγινε αυτή η επίκληση. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τι να κάνουμε τώρα. Αυτό δεν το προκαλέσαμε εμείς. Και εν πάση περιπτώσει όπως αντιλαμβάνεσθε αυτό δεν ήταν προς όφελος της Κυβέρνησης, το ότι έγινε αυτή η επίκληση από ό,τι φαίνεται βιαστικά για να το πω κομψά, -το πιο κομψό που μπορείς να πεις είναι βιαστικά- ότι έγινε αυτή η επίκληση, δεν έκανε καλό στην Κυβέρνηση. Παρόλα αυτά ούτε το γνωρίζαμε, ούτε ακόμα και να το γνωρίζαμε θα κάναμε κάποια επέμβαση και αυτό ακόμα δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια συγκάλυψης. Δηλαδή αυτό το οποίο βγήκε, και από ό,τι φαίνεται κακώς βγήκε ή βιαστικά βγήκε, αυτή είναι η πραγματικότητα, καλό δεν έκανε στην Κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θέλει να συγκαλύψει δεν θα συμπεριφερόταν με αυτό τον τρόπο. Η Κυβέρνηση πήρε πολύ μεγάλη απόσταση και από τη δικαιοσύνη και από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και από οποιονδήποτε κάνει ένα πόρισμα, και όταν βγαίνουν τα πορίσματα, όταν βγήκαν τα πορίσματα, τα αξιολόγησε. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, λοιπόν, ούτε θέση πήραμε, ούτε πολεμήσαμε το συγκεκριμένο κομμάτι του πορίσματος. Η ίδια, λοιπόν, η πραγματικότητα δίνει αυτές τις απαντήσεις. Άρα το συμπέρασμα, για να μην λέμε ξανά τα ίδια και τα ίδια και να πάμε και σε υπόλοιπες ερωτήσεις, είναι ότι δεν πρέπει να διαβάζουμε τα πορίσματα με κομματικά γυαλιά και δεν πρέπει να βλέπουμε σε κάποια πράγματα, τα οποία είναι αντικειμενικά, αυτά τα οποία έχουμε στο μυαλό μας, και αναφέρομαι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε τους δικούς μας σκοπούς. Και η ίδια η αλήθεια ποια είναι; Ότι ξαφνικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναφέρομαι πιο πολύ στο ΠΑΣΟΚ, γιατί για τους υπόλοιπους δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα υιοθετήσουν αυτές τις θεωρίες από τα κόμματα, λένε: εμείς ποτέ δεν είπαμε για εύφλεκτο υλικό, για παράνομο υλικό. Και βγαίνει μία δήλωσή τους μετά την άλλη και εκτίθενται.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να ρωτήσω, παρακαλώ; Για τον κύριο Παπαδημητρίου θέλω να ρωτήσω. Τι συμβαίνει με τον παραιτηθέντα Πρόεδρο; Είπατε χθες, προτού ανακοινωθεί η παραίτησή του, σε συνέντευξή σας ότι γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα κυρίως για τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου για τις δηλώσεις του και τις τοποθετήσεις του. Τι; Είναι διαταραγμένος ο άνθρωπος ή ο μη συνεκτικός του λόγος, όπως τον χαρακτήρισε και ο κύριος Χατζηδάκης, οφείλεται σε κάτι άλλο; Τι είναι αυτό;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γενικά στην Ελλάδα έχουμε μία αγάπη, είναι πληθυντικός ευγενείας, στην ανθρωποφαγία. Ο άνθρωπος παραιτήθηκε οικειοθελώς. Για όνομα του Θεού, ας μην υιοθετήσουμε τέτοιες λογικές για ένα άνθρωπο που, πολύ περισσότερο, παραιτήθηκε. Ο κύριος Παπαδημητρίου δεν έχει ευθύνη, ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για αυτά τα οποία περιέχονται μέσα σε ένα πόρισμα. Το είχε πει μάλιστα και στην παρουσίασή του εκείνη την ημέρα: το πόρισμα δεν το συντάσσει το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά οι επιστήμονες, η επιτροπή των επιστημόνων, των εμπειρογνωμόνων, των ειδικών. Αυτό το οποίο είπα εγώ είναι ότι το ζήτημα που τίθεται στη δημόσια συζήτηση είναι όσα προέκυψαν από τις τοποθετήσεις και τις συνεντεύξεις. Αυτό είπα εγώ. Γιατί μία μέρα πριν την παρουσίαση του πορίσματος ο κύριος Παπαδημητρίου και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο θέμα του ενός πανεπιστημίου το έθεσε το ερώτημα στους ειδικούς, απλά το απέρριψαν, δηλαδή την ένσταση την έκαναν. Από εκεί και πέρα, όμως, το τι πρέπει να συμβεί και το τι όχι, το τι πρέπει να γραφτεί και το τι όχι, θα το αποφασίσει ο ίδιος ο οργανισμός. Έβγαλε μία πολύ ισορροπημένη, θεωρώ, και πολύ ψύχραιμη ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Μένουμε σε αυτήν. Και ας μην εργαλειοποιούμε κατά το δοκούν έναν ανεξάρτητο οργανισμό. Έναν οργανισμό ο οποίος κάνει μια δουλειά η οποία δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Ούτε είχε, όπως φάνηκε, γιατί έβγαλε ένα πόρισμα καθόλου κολακευτικό και για την κυβέρνηση, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσει.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Παπαδημητρίου είπε χθες ότι δέχεται απειλές. Και το είπε δυο- τρεις φορές. Τι απειλές δέχεται; Έχετε υπ’ όψιν σας;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά πρέπει να τα πει στον εισαγγελέα. Και το λέω με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Έχει εξαιρέσει, όπως έχετε ακούσει, την κυβέρνηση. Αν και εφόσον δέχεται απειλές, γιατί ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, αυτές πρέπει να μεταφέρονται στην Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να αναλάβει δράση.
Χ. ΚΡΑΤΣΗ: Άκουσα αυτά που είπατε, και για τον κύριο Παπαδημητρίου, ότι δεν έχει ευθύνη για το πόρισμα και όλα αυτά. Παρ’ όλα αυτά η εικόνα που δόθηκε στο κοινό είναι μια εικόνα αρνητική. Παλινωδίες, αλλαγές στις δηλώσεις και τελικά μια παραίτηση. Πως ο κόσμος εκτιμάτε ότι θα εμπιστευθεί μια άλλη έρευνα από την ίδια δημόσια υπηρεσία ή μια άλλη αντίστοιχη μετά από αυτό;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η μεγαλύτερη σύγχυση που δημιουργήθηκε στον κόσμο δημιουργήθηκε από όλους αυτούς οι οποίοι προσπαθούσαν να τον πείσουν για κάτι το οποίο δεν βασιζόταν σε τίποτα επίσημο. Σκεφτείτε ότι έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια από τις ηχηρές μειοψηφίες, τα κόμματα και αυτούς που στήριζαν αυτό το αφήγημα, χωρίς αυτή η προσπάθεια να βασίζεται σε κάποιο πραγματικό δεδομένο. Υπήρχαν εφτά, αντίθετες με την θεωρία της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης, πραγματογνωμοσύνες στην δικογραφία και κανένας από αυτούς που βγάζανε επιλεκτικά και χωρίς να έχουν τέτοιο δικαίωμα στοιχεία της δικογραφίας δεν τις είχε επικαλεστεί. Για να αποκατασταθεί, λοιπόν, η εμπιστοσύνη πρέπει να μιλάμε με βάση πραγματικά δεδομένα. Έχουμε ο καθένας ξεχωριστά μια τέτοια ευθύνη. Ξεχωριστή. Ως προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το ξαναλέω, ένα μικρό μέρος, αλλά σημαντικό προφανώς μέρος, του πορίσματος αμφισβητήθηκε από τους ίδιους τους επιστήμονες. Από τα πανεπιστήμια. Πρέπει, λοιπόν, στο εξής ό,τι γράφεται σε ένα πόρισμα να είναι δεδομένο ότι γράφεται με την επιστημονική βεβαιότητα. Εμείς δεν θα κάνουμε υποδείξεις στους επιστήμονες. Και οι πηγές στις οποίες αναφέρεται ένα πόρισμα να είναι σίγουρο ότι συμφωνούν με τη σχετική επίκληση. Αυτή είναι, νομίζω, η ουσία και σε αυτήν πρέπει να μείνουμε.
Χ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε, εχθές ο Έλληνας πρωθυπουργός, μέσω της συνέντευξης του στο Breitbart έστειλε ένα μήνυμα στον Λευκό Οίκο, από την Ευρώπη επί της ουσίας, για μια win-win συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος Τραμπ το βράδυ δέχτηκε πολύ θετικά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού. Σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του. Δύο σκέλη έχει το ερώτημα, το πρώτο είναι το αν η Ελλάδα έχει μία πρώτη εικόνα για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το τι πρόκειται να κάνει τις επόμενες ενενήντα μέρες που είναι παγωμένοι οι δασμοί. Και το δεύτερο υπο-ερώτημα έχει να κάνει με κάποια δημοσιεύματα που υπήρχαν, σχετικά με τις σχέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο και ότι αυτές δεν είναι σε καλό επίπεδο, κάτι που εχθές το βράδυ δεν πολυφάνηκε. Ευχαριστώ.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαι σχεδόν δύο χρόνια σε αυτήν την θέση, έχω πολύ μεγάλη ευθύνη, στόχος και δικός μου και της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι να απαντάω στις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουμε και να εξηγώ τις πολιτικές αυτές στους πολίτες και αναγκάζομαι κατά 80% να απαντάω σε ψέματα και σε φαντασιώσεις. Μία από αυτές τις φαντασιώσεις ήταν και το ότι μετά την εκλογή Τραμπ η Ελλάδα θα βρεθεί στο περιθώριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ότι υπάρχει πάρα πολύ κακή άποψη προσωπικά για τον Πρωθυπουργό, έχουμε διαβάσει πρωτοσέλιδα, δημοσιεύματα, τα έχετε δει όλα αυτά δε χρειάζεται να τα επαναλάβουμε, «θα απομονωθεί η Ελλάδα» και τα σχετικά. Η ίδια η πραγματικότητα, με κορύφωση τη χθεσινή, θα έχουμε κι άλλα, έπεται και συνέχεια στην διάψευση από την ίδια την αλήθεια, αυτών των θεωριών, γκρεμίζει και αυτό το αφήγημα. Πρώτος, από τους πρώτους Υπουργούς Εξωτερικών που συναντήθηκαν με τον Αμερικανό ομόλογό του ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες δείχνουν, όπως η CHEVRON που ήρθε στην Ελλάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία στον τομέα των υδρογονανθράκων, να επενδύσει κι έχουμε και τις δύο πλέον, έτσι; Και τα όσα απάντησε εχθές σε ερώτημα που δέχθηκε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό είναι το ένα, η μία διάσταση, ποια είναι η πραγματικότητα σε σχέση με αυτά τα οποία παρουσιάζουν κάποιοι στους πολίτες, για να θίξουν όχι μόνο την κυβέρνηση, ο στόχος τους δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, είναι και η χώρα. Είναι οι γνωστοί «διακινητές» από την άκρα Δεξιά μέχρι την Αριστερά, για υποτιθέμενα νεκρά κορίτσια στον Έβρο, για υποτιθέμενη κατάσταση για το κράτος δικαίου στη χώρα, για υποτιθέμενη απομόνωση της χώρας, το τι έχουνε πει αν κάτσουμε και το απαριθμήσουμε δε θα σταματήσουμε. Η δεύτερη διάσταση, που για μένα είναι πιο σημαντική, γιατί έχει να κάνει και με τις ζωές των πολιτών και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι ότι είχαμε μία σημαντικά θετική εξέλιξη κι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Δηλαδή αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός σήμερα, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε αναστολή του πλαισίου των δασμών, τους οποίους είχε επιβάλλει σε μια σειρά από χώρες, πλην της Κίνας, δίνει μία ελπίδα στην Ευρώπη να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα, για να διαπραγματευτεί μία συμφωνία η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής, με βασικό στόχο το ελεύθερο εμπόριο. Αυτός είναι ο στόχος. Εδώ λοιπόν ποιο είναι το συμπέρασμα; Γιατί το ένα συμπέρασμα το είπαμε. Να μην πιστεύουμε «διακινητές ψεμάτων». Σε πάρα πολλά επίπεδα, στην εξωτερική πολιτική, στη διερεύνηση σοβαρών δυστυχημάτων, σε πολλά πράγματα. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η χώρα μας χρειάζεται μία σταθερή ηγεσία με παρεμβάσεις που έχουν αποτέλεσμα. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτές τις εβδομάδες, ήταν μια παρουσία θετική και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Με ουσία. Οι τοποθετήσεις του, οι παρεμβάσεις του, οι κινήσεις του και δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζω τη στάση που είχε η χώρα μας στην πανδημία, τα εκατομμύρια, τα δισεκατομμύρια που ήρθαν στις χώρες για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Θυμίζω τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε ο Πρωθυπουργός για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες σε απορροφητικότητα και ωρίμανση και υλοποίηση έργων. Έργων που έχουν να κάνουν με τη ζωή των πολιτών. Καινούρια νοσοκομεία, ανακαινισμένα κέντρα υγείας, διαδραστικοί πίνακες, προληπτικές εξετάσεις, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, τα drones που πετάνε για να είμαστε όσο γίνεται πιο θωρακισμένοι στην αντιπυρική περίοδο. Η πρωτοβουλία που έχει πάρει για το ρεύμα, για τις τιμές χονδρικής. Και η πρωτοβουλία για να μην τις ξεχάσουμε τις πρωτοβουλίες αυτές, για την άμυνα και την εξαίρεση αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμάτων. Έτσι αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός της χώρας το ρόλο του. Όχι ως δήθεν πατριώτης που στο τέλος της ημέρας μικραίνει την Ελλάδα, όπως προκάτοχοί του. Αμέσως η προηγούμενη Κυβέρνηση για να μην παρεξηγηθώ, άλλος ένας εκπρόσωπος του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, που ο στόχος των παρεμβάσεών του είναι η Ελλάδα να μεγαλώνει ουσιαστικά.
Α. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε εκπρόσωπε, είπατε ότι καταρρέει το αφήγημα της συγκάλυψης σε ότι αφορά το πόρισμα και τα λοιπά. Εάν η πυρόσφαιρα προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης, ουσιαστικά άρα καταρρέει το αφήγημα που είπατε. Δεν πρέπει να αλλάξουν όλα τα Ευρωπαϊκά πρωτόκολλα ασφαλείας στο σιδηρόδρομο;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας μη βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Να δούμε τι θα αποφασίσει τελικά η Δικαιοσύνη και είναι προφανές ότι με βάση του τι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη, άρα ποια είναι η απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, πρέπει στη συνέχεια όλα να προσαρμοστούν με βάση αυτή την απάντηση. Αλλά είναι άλλο πράγμα να θεωρούμε ως βέβαιον ότι «κάτι μεταφερόταν, τον ήξερε η Κυβέρνηση αυτόν που το μετέφερε, τον συγκάλυπτε, μπάζωσε και το χώρο για να μην έχει ευθύνες» και είναι άλλο πράγμα να περιμένουμε να δούμε γιατί είχαμε αυτήν την έκρηξη, ποια ήταν η αιτία επιστημονικά και πως θα προσαρμοστούμε ως χώρα και ίσως και όχι μόνο ως χώρα, σε αυτήν την αιτία. Προφανώς και πρέπει να δούμε τι συνέβη. Προφανώς και πρέπει να δοθούν σοβαρές απαντήσεις, αλλά άλλο πράγμα να περιμένουμε απαντήσεις και άλλο πράγμα να κουνάμε το δάχτυλο σε μία Κυβέρνηση ότι συγκαλύπτει έναν λαθρέμπορο.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ο κ. Κυρανάκης άσκησε κριτική στην καθυστέρηση προσλήψεων στον ΟΣΕ. Είπε συγκεκριμένα για 140 προσλήψεις. Ξέρετε από πότε είναι αυτές οι προσλήψεις; Από τον διαγωνισμό του ’22. Και έχουμε 2025. Άρα ένας Υπουργός της Κυβέρνησης κάνει εμμέσως σκληρή κριτική στην ολιγωρία της Κυβέρνησης. Έχει άδικο ο κύριος Κυρανάκης ή το επιτελικό κράτος, όντως δεν μπόρεσε 2,5 χρόνια και 57 νεκρούς μετά να καλύψει ούτε μια οργανική θέση;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε δική σας ερώτηση έχω απαντήσει για τις προσλήψεις ότι ήταν αν θυμάστε και το ΦΕΚ ήταν του 2022 άρα σωστό είναι αυτό. Δεν έχουμε κρύψει τα λόγια μας. Χρειάζονται πάρα πολλά περισσότερα να γίνουν στο σιδηρόδρομο και σε επίπεδο προσλήψεων. Ναι, έχουν γίνει πράγματα που δεν έγιναν για πάρα πολλά χρόνια αλλά ειδικά όταν έχεις ένα τόσο τραγικό δυστύχημα πρέπει να κάνεις πολλά παραπάνω και σε επίπεδο προσλήψεων και σε επίπεδο υποδομών. Δεν μηδενίζουμε τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και ειδικά από το 2023 και μετά, αλλά προφανώς δεν είναι αρκετή αυτή η δουλειά. Άρα αποτέλεσμα όλο και περισσότερο αποτέλεσμα, μετρήσιμο αποτέλεσμα. Δηλαδή περισσότερες προσλήψεις και πιο γρήγορη τοποθέτηση των ανθρώπων αυτών στη θέση τους και ολοκλήρωση όλων όσων έχουμε πει σε συνέχεια όσων έχουμε κάνει για τις υποδομές, για τα συστήματα ασφαλείας. Αυτή είναι η απάντηση. Ας μην κρύβουμε τα λόγια μας, κανένας δεν ισχυρίζεται ότι τα πράγματα έχουν γίνει όπως θα έπρεπε να γίνουν.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πάντως για τον αριθμό ΦΕΚ που αναφέρατε ήταν για τις 140 προσλήψεις που θα γίνουν στο μέλλον, δεν έχουν γίνει. Για τις 120 που είναι μια άλλη ομαδοποίηση μας είπατε απλά ότι είναι 109 οι οποίοι όπως είδαμε και σε επίσημη ανακοίνωση είναι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, μπλοκάκηδες. Άρα θέλω να ρωτήσω, γιατί δεν παραδέχεστε ότι όχι μόνο από τα Τέμπη αλλά όσο είστε Κυβέρνηση δεν έχετε καλύψει ούτε μια οργανική θέση στο σιδηρόδρομο όπως καταγγέλλουν οι σιδηροδρομικοί.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας έχω αναφέρει μια σειρά, δεν σας ανέφερα έναν αριθμό ΦΕΚ, σας ανέφερα εκείνη την ημέρα αρκετούς αριθμούς διαβάζοντας την ενημέρωση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δεν τους έχω μάθει απέξω όπως αντιλαμβάνεσθε όλους αυτούς τους αριθμούς ούτε είναι δικής μου ευθύνης για να σας τους μεταφέρω, μεταφέρω αυτούς τους αριθμούς. Ήταν και από το 2022, το θυμάμαι ότι ήταν από το 2022, και αναφερόταν σε μια προκήρυξη η οποία ήταν από τότε και ολοκληρώνεται γιατί υπάρχει ένα ζήτημα καθυστέρησης συνολικό για αυτό και ψηφίστηκε ένας πολύ σημαντικός νόμος από το Υπουργείο Εσωτερικών πριν από περίπου ένα χρόνο, ούτως ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις οι προκηρύξεις να καταλήγουν σε τοποθετήσεις σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτή ήταν μια παθογένεια ετών την οποία διορθώνει η Κυβέρνηση αυτή.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χαρακτηρίσατε πριν από λίγη ώρα αυτό τον έμμεσο διάλογο που είχαμε εχθές ανάμεσα στον Πρόεδρο και στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ως κορύφωση μιας σειράς πεπραγμένων. Είπατε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Πέφτω πολύ έξω εάν υποθέσω ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για μία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπαμε κάτι καινούριο. Έχω απαντήσει πολλές φορές σε συνέχεια όσων έχει πει ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών και συνολικά η Κυβέρνηση ότι για εμάς οι ΗΠΑ είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος και αυτή η σχέση θέλουμε να γίνει όλο και πιο ισχυρή τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Και από τη σχέση και από τη συνεργασία αυτή θέλουμε να προκύπτουν αποτελέσματα θετικά, με οφέλη για τους πολίτες. Όπως, για παράδειγμα, η έλευση της Chevron που πέραν του προφανούς γεωπολιτικού αποτυπώματος που έχει θα έχει και πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα περιέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κύριος Παπασταύρου, αναλυτικά. Και θα τα δει ο κόσμος στη πράξη. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι στο πλαίσιο της εμβάθυνσης θα δούμε και πολύ σημαντικές διμερείς συναντήσεις και σε κορυφαίο επίπεδο. Δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο, ούτε υπάρχει κάτι προγραμματισμένο, θα το ξέρατε. Αλλά η χώρα μας διαχρονικά επενδύει στη σχέση της με τις ΗΠΑ και πολύ, πολύ περισσότερο και η δική μας Κυβέρνηση. Και είναι κάτι το οποίο η ιστορία έχει δείξει ότι είναι αμοιβαία επωφελές.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω τώρα το δελτίο τύπου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ 5 Απριλίου 2025, την προηγούμενη βδομάδα. Τι λέει ο κύριος Παπαδημητρίου; Το πόρισμα είναι μία άρτια επιστημονική εργασία ενώ η επίσημη μετάφρασή του στα ελληνικά θα ανέβει στην ιστοσελίδα και θα αποσταλεί στις δικαστικές αρχές το αργότερο την Παρασκευή 11 Απριλίου, δηλαδή αύριο. Το πόρισμα γιατί δεν έχει αποσταλεί ακόμα στις δικαστικές αρχές;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να απαντήσει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Είναι ένα ωραίο ερώτημα που πρέπει να το απαντήσει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα το απαντήσουμε αυτό. Είναι δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή που πρέπει να ακολουθηθεί έχει κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και χαρακτηριστικά. Εφόσον το ρωτάτε θα προσπαθήσουμε με το Υπουργείο να πάρουμε μία τέτοια απάντηση.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το παρουσίασαν στις 26 του μήνα και έχουν περάσει 40-50 μέρες από τότε, για αυτό ρωτάω και είχαν πει ότι θα το στείλουν αμέσως.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος, να θέλουν κάποια συνημμένα, δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι το οποίο ούτε αρμοδιότητά μου είναι, ούτε το γνωρίζω. Αν πάρω κάποια παραπάνω ενημέρωση από το Υπουργείο θα σας την μεταφέρω.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός…, α συγγνώμη…
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινήστε, ξεκινήστε.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ωραία. Ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός είπε, όταν ανέλαβε, πως η κατάσταση στο σιδηρόδρομο δεν φτιάχνει με ασπιρίνες. Τώρα μίλησε για τις προσλήψεις. Εσείς ο ίδιος έχετε δείξει τις ενημερώσεις του Υπουργείου, προφανώς της προηγούμενης ηγεσίας, και έχουμε και το φιάσκο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Υπάρχουν ευθύνες του κυρίου Σταϊκούρα; Του έχετε ζητήσει τον λόγο; Γιατί ο ίδιος έχει κάνει έναν απολογισμό σε ένα κανάλι της Φθιώτιδας. Δηλαδή, δεν έχουμε δει κάποιο δημόσιο απολογισμό του τι έκανε ο κύριος Σταϊκούρας αυτά τα δυόμισι χρόνια.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι πολύ άδικο να αποδίδουμε την ευθύνη στον κύριο Σταϊκούρα, ο οποίος λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στελέχωσε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Αν θέλετε την άποψη μου, το, αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό, και το αποτύπωσε και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, είναι ότι καθυστέρησε τόσα πολλά χρόνια, πολλά χρόνια πριν την ανάληψη της εξουσίας από εμάς αλλά και αυτά τα τέσσερα χρόνια, 2019- 2023, η σύσταση και η στελέχωση ενός τόσο σημαντικού οργανισμού. Ήταν, θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό να υπήρχε, για την διαχείριση του πεδίου, για παράδειγμα, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, την μοιραία εκείνη νύχτα των Τεμπών. Ο κύριος Σταϊκούρας ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2023 και λίγους μήνες μετά τον στελέχωσε τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Έγινε μια επιλογή ενός Διοικητικού Συμβούλιου συνολικά, και κάποιων προσώπων. Ο πρόεδρος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και θεωρώ ότι τα ερωτήματα τα οποία προέκυψαν για το πρόσωπό του είναι περισσότερο σε σχέση με τον τρόπο που επικοινώνησε κάποια πράγματα για τον Οργανισμό. Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «πετάξουμε τον μουτζούρη», αν μου επιτρέπετε την έκφραση, σε έναν πρώην υπουργό. Έκανε έργο από το 2023 μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τον σιδηρόδρομο; Θεωρούμε πως ναι. Έχουμε μιλήσει αναλυτικά και κυρίως η ίδια η ηγεσία του υπουργείου. Όχι τώρα μόνο, όπως είπατε. Τακτικά πήγαινε και στην Βουλή, και σε επίκαιρες ερωτήσεις απαντούσε ο κύριος Σταϊκούρας και οι υφυπουργοί του και σε συνεντεύξεις ό,τι είχε ερωτηθεί. Είναι προφανές, το είπα και στον συνάδελφο σας πριν, ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Για αυτό και το αίτημα του Πρωθυπουργού, που είναι το αίτημα της κοινωνίας, είναι πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, γενικότερα, και ειδικότερα στον σιδηρόδρομο και στις μεταφορές. Και επίσης, ένας υπουργός κρίνεται και συνολικά, έτσι; Βλέπουμε ότι έρχονται λεωφορεία τα οποία για ολόκληρες δεκαετίες έλειπαν από τις μεγάλες πόλεις. Την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Και αντικαθίστανται τα παλιά λεωφορεία. Και θα αυξηθεί και συνολικά η δυναμική. Ήδη έχουν έρθει πάνω από 300 λεωφορεία. Και στην Θεσσαλονίκη ειδικά αυτό έχει μετρήσει πολύ. Ολοκληρώθηκε ένα έργο που ήταν ένα πολύ κακόγουστο ανέκδοτο για την Θεσσαλονίκη. Σε ένα μεγάλο του ποσοστό, το μετρό Θεσσαλονίκης. Και τους επόμενους μήνες θα παραδοθεί και η επέκταση. Και αυτή είναι μια δουλειά συνολική από το ‘19 μέχρι σήμερα. Παραλάβαμε ένα έργο «μουσαμά» το 2019. Ένα έργο «μουσαμά». Και από το ‘19 μέχρι σήμερα, με την συνδρομή όλων των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων το προχωρήσαμε. Μεγάλα έργα, όπως η Πατρών- Πύργου, που επίσης και εκ καταγωγής σας το λέω, ήταν ο απόλυτος εμπαιγμός, παραδίδεται τους επόμενους μήνες στους πολίτες. Και μέσα στο 2025 στο 100%, δηλαδή τους επόμενους μήνες συνολικά. Και πολλά άλλα έργα τα οποία αναλυτικά τα παρουσιάζουμε και σε κάθε επίσκεψη του Πρωθυπουργού εκτός Αττικής. Αυτή είναι μια συνολική δουλειά, υπάρχουν όμως και τομείς, όπως ο σιδηρόδρομος, λόγω και του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, που πρέπει να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα. Άρα είναι λάθος να μηδενίζουμε κι είναι λάθος να λέμε ότι τα έχουμε κάνει όλα σωστά. Δεν τα έχουμε κάνει όλα σωστά, ειδικά στο σιδηρόδρομο.
Χ. ΚΡΑΤΣΗ: Η αναστάτωση που έχουν φέρει στην παγκόσμια οικονομία οι δηλώσεις Τραμπ περί δασμών και τα λοιπά, εκτιμάτε ότι μπορεί να επηρεάσει και τις ανακοινώσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων ομάδων οικονομικά;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε ακόμα καιρό μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όμως μπορώ να σας πω με συγκρατημένο τρόπο ότι η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει μία πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και είναι σε εντελώς διαφορετικό σημείο από αυτό που ήταν το 2019 και τα προηγούμενα χρόνια, ούτως ώστε να μπορεί να αντέχει σε δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή η οποία έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε συνέχεια, επίσης, πολλών δύσκολων καταστάσεων, οι δύο πόλεμοι και ειδικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο εισαγόμενος πληθωρισμός, η πρωτοφανής ακρίβεια για τους πολίτες. Θεωρώ λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες σε ρυθμούς μείωσης του χρέους, δεν παράγει ελλείμματα, αυξάνει το ΑΕΠ της, αναπτύσσεται δηλαδή, προχωράει με σταθερά βήματα στο να επιστρέφει όσα έχουν στερηθεί οι πολίτες, στους πολίτες. Θα συνεχίσει σε αυτή τη λογική και θα συνεχίσουμε να ακούμε και από τον Πρωθυπουργό και από το οικονομικό επιτελείο, τον Υπουργό Οικονομικών, καλές ειδήσεις για τη ζωή των πολιτών, γιατί στο τέλος της μέρας αυτό έχει αξία, είναι πολύ σημαντικό οι αριθμοί να ευημερούν, αλλά πρέπει να αρχίσουν να ευημερούν όλο και περισσότερο οι πολίτες. Για να γίνει το δεύτερο, πρέπει να συμβαίνει και το πρώτο. Δεν αρκεί το πρώτο, αλλά χωρίς το πρώτο δεν μπορεί να γίνει το δεύτερο. Άρα είμαστε αισιόδοξοι και δε θεωρούμε ότι η πολιτική μας και η στρατηγική μας και τα σχέδιά μας ανατρέπονται. Ίσα-ίσα νομίζω θα υλοποιηθούν.
Γ.ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε εκπρόσωπε, το ΠΑΣΟΚ σας εγκαλεί για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ ότι «δεν θεσμοθετήσατε μια Ανεξάρτητη Αρχή». Τι απαντάτε σε αυτό;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς συζητούμε γενικά προτάσεις συγκεκριμένες, αλλά με αρχή μέση και τέλος και όχι αόριστες διατυπώσεις. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Αριστερά, δηλαδή ακόμα και με στελέχη τα οποία θεωρούν ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό το νόμισμα της χώρας και πολλά άλλα τα οποία έχουνε κάνει, από ολόκληρο πόρισμα πήρε ένα κομμάτι κι έκανε πρόταση δυσπιστίας, πατώντας πάνω σε μία σειρά από προηγουμένως διατυπωθείσες θεωρίες συνομωσίας. Άρα, ας δει πρώτα το «δάσος» το ΠΑΣΟΚ που είναι το πως υπηρέτησε ένα αφήγημα συγκάλυψης με πρωτοφανείς επιθέσεις που και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε, «ενορχηστρωτής στην συγκάλυψή ο Πρωθυπουργός», «απέκρυπτε δικογραφίες ο Τασούλας» και στη συνέχεια περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ, αφού έρθει στη λογική, που η λογική είναι να διερευνηθούν τα αίτια μιας τραγωδίας, να δώσει απαντήσεις η Δικαιοσύνη. Ας πει καθαρά ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη, ας ανασκευάσει δηλαδή μια σειρά από διατυπώσεις οι οποίες ήτανε βαθύτατα προβληματικές, συνολικά για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας και στη συνέχεια εννοείται περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένες προτάσεις με αρχή, μέση και τέλος και συγκεκριμένη διατύπωση.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Για τα ΦΕΚ που αναφέρατε στη ενημέρωση της 24ης Μαρτίου, μας είπατε τα εξής και ανοίγω εισαγωγικά. «όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό εξελίσσεται η πρακτική δοκιμασία για ειδικότητες πεδίου που περιλαμβάνει την ενιαία προκήρυξη ΑΣΕΠ για πρόσληψη 140 ατόμων με βάση την ΠΥΣ50/4-11-2021. Επειδή μου είχατε ζητήσει και ΦΕΚ, 31/27-9-2022». Αυτό είναι το μόνο σημείο που αναφέρετε οποιαδήποτε ΦΕΚ και όπως καταλαβαίνει ο καθένας αφορά μελλοντικές προσλήψεις των 140. Μπορείτε, αν όχι σήμερα, τουλάχιστον στην επόμενη ενημέρωση να μας πείτε έναν, έστω έναν αριθμό ΦΕΚ για ανθρώπους που ήδη στελεχώνουν το σιδηρόδρομο. Όχι για αυτούς που θα μπουν στο μέλλον, για κάποιους που ήδη μπήκανε και καλύπτουν οργανικές θέσεις.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά επιβεβαιώσατε αυτό που είπα πριν από λίγα λεπτά. Μου διαβάσατε ΦΕΚ του 2021 και του 2022. Αυτές είναι μόνιμες προσλήψεις οι οποίες αναφέρονται στο 2021 και στο 2022 και το πρόβλημα ότι καθυστερούν να τοποθετηθούν στις θέσεις τους. Αν δείτε όμως όλη την απάντηση, στη συνέχεια κάνω μια παρουσίαση ανά περιοχή αναλυτική. Τη θυμάμαι την παρουσίαση, γιατί ήταν και εξαντλητική για τους υπόλοιπους συναδέλφους σας, αλλά έχω καθήκον να μεταφέρω τις ενημερώσεις των Υπουργείων. Είχα αναφερθεί. Μόνο που δεν αναφέρθηκα σε κάθε Δήμο κάθε Νομού. Αναφέρθηκα συγκεκριμένα σε θέσεις, σε πόσες ανάγκες υπάρχουν, πόσες πρέπει να καλυφθούν ακόμα, τι έχει συμβεί. Αυτή ήταν η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου. Αυτήν την επίσημη ενημέρωση σας τη μετέφερα. Εφόσον το Υπουργείο έχει κάποια νέα επίσημη ενημέρωση, θα σας μεταφέρω τη νέα επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου. Αυτή είναι η δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου και νομίζω ότι με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα την κάνω ούτως ώστε να έχετε εικόνα και πολλές φορές μάλιστα όταν έχουμε και κάτι επιπλέον, το επισυνάπτω και γραπτώς για να έχετε ακόμα καλύτερη εικόνα.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Να σας πάω σε ένα άλλο κομμάτι. Αύριο στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας θα βρεθεί ο νόμος για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Να υπενθυμίσω ότι έχουν καταθέσει προσφυγές η ΠΟΣΔΕΠ αλλά και ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (ΣΥΡΙΖΑ) ο κύριος Κατρούγκαλος. Και θα ήθελα ένα σχόλιό σας επ΄ αυτού.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι διαδικασίες στη Δικαιοσύνη είναι απολύτως σεβαστές. Σε μια δημοκρατία ούτε προδικάζουμε ούτε παίρνουμε θέση, περιμένουμε τη Δικαιοσύνη. Έχουμε τοποθετηθεί ως προς την σπουδαιότητα αυτού του νομοθετήματος. Είναι ένα νομοθέτημα- τομή για τη χώρα. Όταν υπάρχουν προσφυγές, δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά, αυτές εκδικάζονται από τη Δικαιοσύνη και περιμένουμε χωρίς να παρεμβαίνουμε και χωρίς να σχολιάζουμε τα πορίσματά της. Ως προς την ουσία αυτού που νομοθετήθηκε θεωρώ ότι είναι κάτι σπουδαίο για τη χώρα, περιμένοντας πάντοτε και τη δικαιοσύνη να εξετάσει τις προσφυγές. Κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν. Κάτι το οποίο συνολικά ως συζήτηση γιατί ξεκινά από αυτό το νόμο και κορυφώνεται στην αναθεώρηση του άρθρου 16, δείχνει πόσο πίσω έχουν κρατήσει τη χώρα οι ιδεοληψίες του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Μας δείχνει το δρόμο για το τι δεν πρέπει να κάνουμε στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση όταν καθίσουμε και θυμηθούμε τι έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2005 και το 2006 με εκείνη την ιστορική αναδίπλωση που κράτησε τη χώρα μας πίσω για ακόμα 20 χρόνια. Και έφερε χρήματα σε άλλες χώρες και η Κύπρος μας «έβαλε τα γυαλιά» στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν θα πω πάρα πολλά, δεν θα πω για τα πανεπιστήμια που έχουν έρθει και έχουν κάνει αίτηση και θα αξιολογηθούν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, τέσσερα εκ των οποίων είναι σε κατάταξη μεγαλύτερη από τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα είναι στο μέσο όρο των ελληνικών πανεπιστημίων. Δεν θα πω για το προφανές ότι είναι δικαίωμα ενός παιδιού αν θέλει να σπουδάσει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του, ότι είναι και ζήτημα δηλαδή δικαιωμάτων που κάποιοι τα στερούσαν σε νέα παιδιά ενώ μπορούσε να το κάνει στο εξωτερικό. Δεν θα πω το αυτονόητο ότι κοινωνικά ευαίσθητος δεν είναι αυτός που απαγορεύει σε κάποιον να κάνει κάτι αλλά είναι αυτός που το επιτρέπει, γιατί ένα παιδί το οποίο δεν έχει λεφτά και για μετακίνηση και για διαμονή στο εξωτερικό, τώρα θα μπορεί να πάει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο αν το επιθυμεί με λιγότερα λεφτά όπως αντιλαμβάνεστε γιατί δεν θα πληρώνει και την διαμονή στο εξωτερικό και τη μετακίνηση, θα μπορεί να το κάνει στη χώρα του. Θα σας πω αυτό το οποίο είδα στη σημερινή έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε και στον πρωινό τύπο ότι σε βάθος πενταετίας η εγκατάσταση και λειτουργία των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα σωρευτικά αναμένεται να οδηγήσει σε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε όρους παραγόμενου προϊόντος, 1,9 δισεκατομμύρια εισροές σε κρατικά έσοδα και περίπου 73.500 θέσεις εργασίας. Για να γνωρίζουμε, επειδή επίκειται και η συνταγματική αναθεώρηση, η αναθεώρηση του άρθρου 16, τι έχουν στερήσει από την Ελλάδα τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς όλα αυτά τα χρόνια. Ποιοι είναι οι προοδευτικοί, ποιοι είναι οι πραγματικά προοδευτικοί, ποιοι είναι οι δήθεν προοδευτικοί και ποιοι είναι οι οπισθοδρομικοί. Και αυτή η οπισθοδρόμηση κόστισε σε μία σειρά από γενιές στις επιλογές που είχαν. Αυτή τη στιγμή 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, κάποιοι μπορεί να το ήθελαν ούτως ή άλλως. Κάποιοι αναγκάστηκαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Και μπορώ να σας πω και άλλα στοιχεία, αξίζει να τη δείτε την έρευνα αυτή. Λέει ότι σε βάθος 5ετίας εκτιμήθηκε ότι θα λειτουργήσουν 18 παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων, ήδη έχουν γίνει 12 αιτήσεις, δεν ξέρουμε αν θα γίνουν όλες δεκτές, με τον αριθμό των φοιτητών να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 58.000 περίπου εκ των οποίων οι 16.400 θα προέρχονται από το εξωτερικό. Θα έρθουν δηλαδή, είναι το 28% του φοιτητικού πληθυσμού στη βάση και παραδειγμάτων του εξωτερικού. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους διεθνείς φοιτητές, μόνο η εγγύς αγορά χωρών προέλευσης διεθνών φοιτητών εντός μίας ακτίνας πτήσης τριών ωρών από την Ελλάδα, αριθμεί περίπου 700.000 φοιτητές. Ας δούμε τα νούμερα, ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα και ας καταλάβουμε πόσα χρόνια έμεινε η Ελλάδα πίσω επειδή ηχηρές μειοψηφίες επέλεξαν να την κρατήσουν στο περιθώριο.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να το ρωτήσω και την προηγούμενη φορά. Γνωρίζετε τι γίνεται στην Γορτυνία, στην Αρκαδία; Έχει κλείσει η Εθνική Οδός Πύργου-Τριπόλεως και είναι αποκλεισμένοι μία βδομάδα τώρα και λόγω κατολισθήσεων. Πρόκειται να κάνετε, δεν ξέρω, το Υπουργείο Υποδομών, εκεί η Περιφέρεια και τα λοιπά, έχετε υπόψη σας τι γίνεται εκεί;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, θα ζητήσω ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια για να σας ενημερώσω.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, γιατί τη Μεγάλη Δευτέρα έχουν κινητοποίηση εκεί και οι κάτοικοι και οι φορείς.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ.
Α. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω σε ένα ερώτημα γιατί θεωρώ ότι είναι κρίσιμο να απαντηθεί και το έβαλε και μία συνάδελφος προηγουμένως. Ισχύει ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να γίνει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ Ανεξάρτητη Αρχή και η Κυβέρνηση έκανε ένα φορέα που εγκαλείται από την Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα από το Υπουργείο Μεταφορών, αντί να εγκαλείται από την Βουλή όπως γίνεται με τις ανεξάρτητες αρχές; Ναι ή όχι;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω εγώ ενημέρωση για τέτοια σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα δεν υπήρχε τέτοια οδηγία γιατί οι οδηγίες είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο ήταν προφορικό, αν ήταν προφορικό πρέπει να απαντήσουν αυτοί οι οποίοι έκαναν τη σχετική διαπραγμάτευση αλλά κάτι τέτοιο σε δική μας γνώση ή ενημέρωση ή τουλάχιστον σε δική μου δεν υπάρχει. Αλλά για να μην είμαστε απόλυτοι εφόσον έχω κάποιο διαφορετικό δεδομένο στην επόμενη ενημέρωση θα σας το απαντήσω.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Επανερχόμενος, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ πριν τρεις μέρες, απαντώντας στο πότε θα διοριστούνε οι 140 μόνιμοι στον ΟΣΕ, είπε, εάν δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στο πόσοι θα έρθουνε και κυρίως πόσοι θα πετύχουν στις πρακτικές δοκιμασίες, θέλω να πιστεύω ότι 30 Απριλίου. Το ίδιο αναφέρεται περίπου και στην απάντηση του κυρίου Κυρανάκη, που σας διάβασα ήδη. Ότι παρ’ ότι ο διαγωνισμός είναι από το 2022, ο διαγωνισμός για τον οποίο αναφέρθηκε το ΦΕΚ από εσάς, οι προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Άρα οι 140 που είπατε δεν έχουν διοριστεί. Δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις. Δεν εργάζονται στον σιδηρόδρομο. Δεν καλύπτεται αυτό το κενό ασφαλείας. Γιατί αποφεύγετε να το πείτε ότι δεν έχετε καλύψει ούτε μια οργανική θέση τόσα χρόνια;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί το συμπέρασμα αυτό το λέτε εσείς βασιζόμενος σε μια προκήρυξη, πρώτον. Δεύτερον. Ο διορισμός είναι μια διαδικασία που ξεκινά από την προκήρυξη και καταλήγει στην τοποθέτηση ενός υπό διορισμού προσώπου. Τρίτον. Γιατί εγώ αναπαράγω τις ενημερώσεις των υπουργείων και δεν έχω κανένα λόγο ούτε να τις αμφισβητώ, ούτε να τις αλλοιώνω, ούτε να εκφράζω κρίσεις σε νούμερα, δηλαδή, πραγματικά στοιχεία. Δεν είναι μια πολιτική ερώτηση ή μια ερώτηση διαφορετικού τύπου. Και επιβεβαιώνω, προφανώς, όσα λέει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών. Δεν είναι σε αντίθεση αυτά τα οποία λένε οι δυο συγκεκριμένοι που μου αναφέρατε με αυτά τα οποία έλεγαν τα σημειώματα τα οποία σας μετέφερα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, είναι αλήθεια πως η χώρα μας είναι η χώρα με τις, με τα περισσότερα ανοιχτά περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα και υπάρχει απειλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μιλάω για τις επαναπροωθήσεις. Και υπάρχει απειλή από την Frontex για διακοπή χρηματοδότησης λόγω των επαναπροωθήσεων;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς ακόμα και να δεχτούμε αυτή την αιτίαση, η οποία δεν ξέρω από που προκύπτει, ούτε υπάρχει κάτι τέτοιο επίσημο, ούτε υπάρχει κάτι τέτοιο το οποίο να έχει μια τεκμηρίωση. Είναι κάτι το οποίο κάπου μπορεί να γράφτηκε ή να ακούστηκε. Να θυμίσω ότι η χώρα μας είναι αυτή που προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης. Στη συντριπτική πλειονότητα των αφίξεων. Δηλαδή, όπως αντιλαμβάνεστε, το να συγκρίνουμε την Ελλάδα ως προς το διαθέσιμο εισόδημα ως προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, το καταλαβαίνω. Το να συγκρίνουμε την Ελλάδα ως προς την ανεργία, το καταλαβαίνω. Το να συγκρίνουμε την Ελλάδα που φυλάττει τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, κατά συντριπτική πλειονότητα, για προφανείς λόγους γεωγραφίας, με άλλες χώρες, είναι νομίζω μια σύγκριση η οποία δεν βγάζει νόημα κανένα. Και αν το κάνουν αυτό, μάλιστα, άνθρωποι οι οποίοι είναι Έλληνες και ξέρουν την πραγματικότητα, έχουν ως στόχο να βλάψουνε την χώρα. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς τους διακινητές όλων αυτών των fake news. Τώρα, θα σας παραθέσω κάποια στοιχεία του Λιμενικού Σώματος που αναφέρονται και σε περιόδους που δεν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Από την έναρξη αυτής της κρίσης το 2015 ως και σήμερα έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή, πάνω από 250 χιλιάδες υπήκοοι τρίτων χωρών, που κινδύνευαν στο θαλάσσιο πεδίο, σε συνολικά 6322 περιστατικά. Επιπλέον σε αυτά τα περιστατικά έχουν συλληφθεί 1220 διακινητές και έχω, μάλιστα θα σας το επισυνάψω και ανά χρονική περίοδο, αναφερόμενος στα τελευταία χρόνια που είμαστε κι εμείς στη διακυβέρνηση κι έχουμε και αναλυτικά στοιχεία. Είναι άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι έχουν διασωθεί από τις Αρχές του Λιμενικού Σώματος, τις Λιμενικές Αρχές, τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν και τα όρια του καθήκοντός τους και αυτοί οι άνθρωποι εκτέθηκαν σε αυτά τα σημεία λόγω των λαθροδιακινητών, οι οποίοι όπως σας είπα έχουν συλληφθεί πάνω από 1220 τα τελευταία δέκα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση ο FRONTEX διερευνά όλες τις καταγγελίες, ακόμα και αυτές που είναι από ανεπιβεβαίωτες πηγές και αν υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, το κάνει. Αλλά αυτό το συνολικό συμπέρασμα, είναι το αντίθετο από την πραγματικότητα.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:: Συγγνώμη, μιλήσατε για ανώνυμα δημοσιεύματα, για το ποιος διακινεί τις πληροφορίες. Είναι δημοσίευμα του Politico, περιλαμβάνει μέσα αναφορές της FRONTEX και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την FRONTEX, αναφέρεται συγκεκριμένα σε δώδεκα ανοικτές υποθέσεις, τώρα αυτό που είπατε για τους συναδέλφους που κάνουνε κακό στη χώρα, δεν έχω να το σχολιάσω.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπα συναδέλφους, είπα διακινητές fake news..
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είπατε Έλληνες διακινητές, fake news και μιλάτε για ένα δημοσίευμα, οπότε θεωρώ ότι έχετε..
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μίλησα για το συγκεκριμένο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ότι έχετε δεχθεί και από ενώσεις τύπου αναφορές για τέτοιου είδους αναφορές.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, οι διακινητές fake news έχουν διάφορες ιδιότητες, εγώ δε μίλησα για δημοσιογράφους.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιλάω πάντως για αναφορές της FRONTEX και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναφέρθηκα σε fake news.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ούτε μίλησα για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ούτε είπα για δημοσιογράφους, είπα για διακινητές fake news. Δυστυχώς διακινητές fake news είναι και πολιτικοί, ευρωβουλευτές στο εξωτερικό, Έλληνες ευρωβουλευτές στο εξωτερικό που δυσφημούν τη χώρα, είναι και κάποιοι δημοσιογράφοι που δυσφημούν τη χώρα, είναι και κάποιοι των οποίων η βασική τους ιδιότητα είναι «influencers» με ειδίκευση στο μεταναστευτικό που δυσφημούν τη χώρα. Ναι, είναι μια αλήθεια, γιατί να μη λέμε την αλήθεια, επειδή κάποιος δηλαδή μπορεί να έχει μια ιδιότητα απαγορεύεται να πούμε ότι δυσφημεί τη χώρα μας στο εξωτερικό;
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας ρώτησα για ένα σημερινό δημοσίευμα που λέει για «απειλή διακοπής της χρηματοδότησης της FRONTEX» αν ισχύει ή όχι.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα λοιπόν ότι δεν υπάρχει απειλή ή γνώση απειλής διακοπής χρηματοδότησης της FRONTEX στην Ελλάδα, γιατί η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης με μεγάλη αυταπάρνηση των ίδιων των λιμενικών, όχι αόριστη αυταπάρνηση, με πάρα πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπου σώζονται ανθρώπινες ζωές, αυτά είναι τα αποτελέσματα, αυτοί οι αριθμοί είναι άνθρωποι, πίσω απ΄ αυτούς τους αριθμούς. Και αυτοί οι οποίοι κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα ουσιαστικά απαξιώνουν μία φοβερή δουλειά που γίνεται από το Λιμενικό Σώμα, που δεν την διανοούνται. Με την ασφάλεια του καναπέ και του πληκτρολογίου δυσφημούν τους ανθρώπους οι οποίοι σώζουνε ανθρώπινες ζωές κι εμείς την αλήθεια έχουμε μάθει να τη λέμε όπως είναι. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται υποστήριξη και ψυχολογική και ουσιαστική, γιατί κάνουν κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Ο «αντίπαλος», ο «εχθρός» δε θα έπρεπε να είναι ούτε η Ελλάδα, ούτε το Λιμενικό Σώμα, ο «εχθρός» θα έπρεπε να είναι οι λαθροδιακινητές, τους οποίους προσπαθούμε να βρούμε να συλλάβουμε και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη. Κάποιοι, «οι πολλοί» σε αυτή τη χώρα, το έχουν καταλάβει. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν το καταλαβαίνουν, είναι αυτοί οι οποίοι διακινούν θεωρίες συνωμοσίας και fake news, το δήθεν νεκρό κορίτσι στον Έβρο και όλα όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια εναντίον της Ελλάδας.
*** 1/1/2025-10/04/2025 33 περιστατικά – 1.398 υπήκοοι τρίτων χωρών -143 διακινητές
2024 158 περιστατικά – 6.173 υπήκοοι τρίτων χωρών -693 διακινητές
2023: 305 περιστατικά – 9.184 υπήκοοι τρίτων χωρών – 400 διακινητές
Α. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε εκπρόσωπε, στην προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σας ρώτησα σχετικά με την αδράνεια της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των νεφροπαθών. Έχετε κάποια ενημέρωση;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, έχω ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει σε επεξεργασία της Υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους σχετική ΚΥΑ, όπως μου είπατε, που αφορά στον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα οδοιπορικά των νεφροπαθών με βελτίωση της σχετικής δαπάνης, στο πλαίσιο δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Η ΚΥΑ δεν έχει θέμα, είναι κι άλλα θέματα μαζί, γι΄ αυτό και είναι σε επεξεργασία της Υπηρεσίας, αλλά το συγκεκριμένο δεν έχει πρόβλημα και το συντομότερο δυνατό θα έχει και επάρκεια ΦΕΚ και αριθμό πρωτοκόλλου.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Θα θέλαμε να επανέλθουμε στο θέμα της εκπαιδευτικού που δεν της έδωσαν άδειες για να κάνει θεραπείες για τον καρκίνο και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν πρόκειται να πάρετε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, για να έχουν οι αναπληρώτριες και αναπληρωτές με ανίατα και δυσίατα νοσήματα τις αναγκαίες άδειες για να γίνουν καλά.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, σας μεταφέρω την ενημέρωση, αναφέρεστε στην εκπαιδευτικό που ήταν όχι μόνιμη, από το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό το οποίο ισχύει νομοθετικά για τις περιπτώσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη του νόμου, που να δίνει τη δυνατότητα σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να αναλάβουν ηλεκτρονική υπηρεσία, ωστόσο της δόθηκε η δυνατότητα λόγω του ότι ήταν μία ειδική περίπτωση, με πολύ σοβαρό θέμα και συνυπολογίζοντας όλα τα παρεπόμενα αυτού του σοβαρού θέματος υγείας, να αναλάβει κανονικά υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι είχε εκπνεύσει η προθεσμία των πέντε ημερών βάσει του νόμου. Ευρύτερα το πλαίσιο που αφορά αναρρωτικές άδειες και διευκολύνσεις για τη διαχείριση δυσίατων ασθενειών των ιδίων, αλλά και μελών των οικογενειών τους, προβλέπει τα εξής: Για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του αστικού κώδικα, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου γιατί είναι ορισμένου χρόνου, δεν είναι αορίστου, που υπηρετούν στο δημόσιο. Δεδομένου ότι η σύμβαση των αναπληρωτών εκπαιδευτών προβλέπει μέγιστη διάρκεια 9 μήνες, προβλέπονται 15 μέρες άδεια με πλήρεις αποδοχές που αντιστοιχούν και τα λοιπά, έχει τα υπόλοιπα άρθρα. Επιπλέον των 15 ημερών έχει υπάρξει μέριμνα για χορήγηση αμειβόμενης αναρρωτικής άδειας επιπλέον 15 ημερών, ακόμα δηλαδή για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα και λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας. Ακόμα έχουν προβλεφθεί ειδικές αναρρωτικές άδειες για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς 22 εργάσιμων ημερών με αποδοχές ετησίως πάσχοντες οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από νοσήματα που απαιτούν περιοδική νοσηλεία. Οι ημέρες αυτές αυξάνονται σε 32 σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός έχει περισσότερα από ένα πρόσωπα που νοσούν και χρειάζονται περιοδική νοσηλεία. Υπάρχουν και κάποιες άλλες προβλέψεις, θα σας το επισυνάψω όπως ακριβώς μου το έστειλε μετά την ερώτησή σας το Υπουργείο Παιδείας.
****** Δεν υπάρχει πρόβλεψη του νόμου που να δίνει τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη αναπληρώτρια εκπαιδευτικό να αναλάβει ηλεκτρονικά υπηρεσία. Ωστόσο, της δόθηκε η δυνατότητα κατά παρέκκλιση και συνυπολογίζοντας την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης, να αναλάβει κανονικά υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι είχε εκπνεύσει η προθεσμία των πέντε ημερών, βάσει του νόμου.
Ευρύτερα, το πλαίσιο που αφορά αναρρωτικές άδειες και διευκολύνσεις για τη διαχείριση δυσίατων ασθενειών των ιδίων, αλλά και μελών των οικογενειών τους, προβλέπει τα εξής:
- Για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που υπηρετούν στο δημόσιο.
- Δεδομένου ότι η σύμβαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών προβλέπει μέγιστη διάρκεια εννέα μήνες, προβλέπονται δεκαπέντε ημέρες άδεια με πλήρεις αποδοχές που αντιστοιχούν κατά το 658 του αστικού κώδικα στον μισό μήνα. Επιπλέον των δεκαπέντε ημερών, έχει υπάρξει μέριμνα για χορήγηση ειδικής αμειβόμενης αναρρωτικής άδειας -επιπλέον δεκαπέντε ημερών – για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα και λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας.
- Ακόμη, έχουν προβλεφθεί ειδικές αναρρωτικές άδειες για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς 22 εργάσιμων ημερών με αποδοχές ετησίως, πάσχοντες οι ίδιοι ή τα παιδιά τους από νοσήματα που απαιτούν περιοδική νοσηλεία. Οι μέρες αυτές αυξάνονται σε 32 στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός έχει περισσότερα από ένα πρόσωπα που νοσούν και χρειάζονται περιοδική νοσηλεία.
- Επίσης, για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω δικαιούνται ειδική άδεια έξι ημερών με αποδοχές κάθε χρόνο επιπλέον της κανονικής, εφόσον δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις προηγούμενες περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ισχύουν αναλογικά όπως ακριβώς για τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου του δημοσίου.
- Και φυσικά έχουν προβλεφθεί γονικές, μητρικές, πατρικές ή και άδειες για υποβολή σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς και σε ειδικές άδειες για αιμοδοσία, συμμετοχή στις εξετάσεις και άλλα.
- Όσον αφορά τη διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας, από το 2020 έως σήμερα έχει γίνει μια σειρά παρεμβάσεων που διευκολύνουν τους αναπληρωτές, όπως η ψηφιακή υπογραφή συμβάσεων, η απευθείας ανάληψη στη σχολική μονάδα, η δυνατότητα ανάληψης υπηρεσίας σε διεύθυνση εκπαίδευσης διαφορετική από τη διεύθυνση πρόσληψης σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Κατά καιρούς, είτε λόγω του Covid-19, είτε λόγω φυσικών καταστροφών η διοίκηση έχει επιδείξει ευελιξία και κατανόηση σε κάθε περίπτωση που χρήζει εξατομικευμένης αντιμετώπισης.
Με τις παρεμβάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ακόμα και σε έκτακτες περιπτώσεις δεν αφήνουμε τους εκπαιδευτικούς χωρίς προστασία. Αντιθέτως διασφαλίζουμε ότι ακόμα και με τις περιορισμένες χρονικά συμβάσεις των ΙΔΟΧ, οι αναπληρωτές και αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα στην αναγκαία φροντίδα.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Πάντως αν μια αναπληρώτρια πάθει καρκίνο αυτή τη στιγμή έχει λιγότερα δικαιώματα και λιγότερες άδειες από έναν εκπαιδευτικό ο οποίος είναι μόνιμος και σε αυτό το θέμα έχει έρθει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα. Έχει στείλει επιστολή προειδοποιητική. Επειδή μας έστειλαν δεκάδες μηνύματα αναπληρώτριες με καρκίνους και σκλήρυνση κατά πλάκας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, προχωρήσαμε την έρευνα. Επιτρέψτε μου να πω τι ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο για την Ελλάδα σε αυτή την επιστολή. Είπε ότι λόγω των διακρίσεων που βιώνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ξαναλέω οι διακρίσεις δεν είναι δικός μας όρος είναι της Κομισιόν, πρόκειται για μη ορθή μεταφορά της οδηγίας 1999/70/ΕΚ η οποία οδηγία απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν η Ελλάδα δέχθηκε τελικά πρόστιμο και αν εσείς θα αλλάξατε το νόμο που μόλις μας αναφέρατε για να υπάρχουν ίσα δικαιώματα, να μπορούν οι άνθρωποι που παθαίνουν καρκίνο να γιατρευτούν, να γίνουν καλά.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για πρόστιμο δεν γνωρίζω ότι έχει δεχθεί η χώρα. Δεν μπορώ και να το διαψεύσω κιόλας αλλά δεν το γνωρίζω αυτό, ούτε έχω τέτοια εικόνα. Είναι δεδομένο ότι είναι διαφορετικό το καθεστώς που διέπει έναν μόνιμο υπάλληλο με έναν υπάλληλο ορισμένου χρόνου. Εδώ η διάκριση είναι μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Υπάρχουν και άλλοι τομείς του δημοσίου, άλλο πλαίσιο διέπει την υπαλληλική σχέση με μόνιμα χαρακτηριστικά, άλλο με χαρακτηριστικά ορισμένου χρόνου. Αυτό συμβαίνει σε όλο το δημόσιο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι αυτό το οποίο εκφράζετε και εσείς και μεταφέρετε στην πραγματικότητα ως προβληματισμό είναι εύλογο. Θεωρώ ότι είναι εύλογο. Και σίγουρα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει αλλά το ξαναλέω, είναι προφανές όπως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πρέπει να γίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως αυτή την οποία συζητάμε που είναι πολύ σοβαρή, γιατί δεν μπορούν να ταυτιστούν τα δικαιώματα ενός μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου, που έχει περάσει μία συγκεκριμένη διαδικασία, με ένα υπάλληλο ορισμένου χρόνου που έχει και αυτός πολύ σημαντικά δικαιώματα αλλά όχι τα ίδια. Αυτό είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να συμβεί για πάρα πολλούς λόγους και λόγους δημοσιονομικούς και λόγω της ίδιας της φύσης της σχέσης εργασίας, καλύπτει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες. Πράγματι, όμως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις πολύ σοβαρών νοσημάτων πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια από το Υπουργείο, να δούμε τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν. Και την ίδια την παραίνεση εγώ θα τη μεταφέρω προσωπικά και εφόσον έχουμε κάτι θα επανέλθω.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα, εξετάζετε την πιθανότητα να πάρετε νομοθετική πρωτοβουλία να αλλάξει.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Θεωρώ ότι είναι εύλογος ο προβληματισμός και αυτό το οποίο λέτε. Το αν εξετάζουν ή όχι είναι κάτι το οποίο θα το απαντήσει το Υπουργείο, μην πω κάτι παραπάνω από αυτό το οποίο γνωρίζω.
Ευχαριστώ πολύ.