Καλό μεσημέρι,
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Ισραήλ με τον Πρωθυπουργό της χώραςΜπεντζαμίνΝετανιάχου.
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ. «Θέλουμε να εστιάσουμε στην οικονομική εργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Έχουμε, πάντοτε, πολύ ειλικρινή και ανοικτή επικοινωνία» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμη, συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, εστιάζοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή.Σε σχέση με τον Λίβανο, τόνισε τη σπουδαιότητα της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο.Νωρίτερα, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ ΙτσχάκΧέρτζογκ, όπου του εξέφρασε την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, ακόμη, με στελέχη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ είχε συνάντηση και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.
—-
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αύριο, Τρίτη 1 Απριλίου, το Υπουργείο Εργασίας.
Επιπλέον, την Τετάρτη 2 Απριλίου στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
—-
Μέσα από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση δημιουργήθηκαν περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας και αντιμετωπίστηκε με αποτελεσματικό τρόπο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα του Κράτους, χωρίς να έχει αυξηθεί ούτε ένας φορολογικός συντελεστής. Μέλημά μας το πλεόνασμα της απόδοσης της οικονομίας να επιστρέφεται, στα όρια του δημοσιονομικού χώρου, στους πολίτες, είτε με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών –θυμίζουμε ότι έχουμε μειώσει 73 άμεσους και έμμεσους φόρουςαπό το 2019– είτε με άμεσες κινήσεις που ενισχύουν το σύνολο των πολιτών.
Από το 2023 έως σήμερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Προχωρούμε, παράλληλα, σε στοχευμένες κινήσεις σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι ένστολοι.
Θυμίζω ότι μόλις τους τελευταίους μήνες θεσπίσαμε ειδικά μισθολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών για άγονες θέσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ από 1η Ιανουαρίου ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών.
Στο πλαίσιο αυτό – και πάντοτε κινούμενη με δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία – η Κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.ά.). Με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν, περαιτέρω, με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στις 28 Μαρτίου, προέβη σε συνολικές ανακοινώσεις που αφορούσαν το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε πρώτη φάση, η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου του 2025 και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου του 2025.
Εντός των επόμενων μηνών, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, οι οποίες θα κυμαίνονται από 13% έως και 20%.
Οι αυξήσεις θα εξαρτώνται: από τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση Διοίκησης και την κατηγορία.
Το 60%, περίπου, της ενίσχυσης είναι αποτέλεσμα της εξοικονόμησης που δημιουργείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον εξορθολογισμό της Δομής και της Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει της «Ατζέντας 2030».
Το υπόλοιπο 40% περίπου της ενίσχυσης, αποτελεί τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που έχει ήδη ανακοινωθεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των αποδοχών του συνόλου των Ένστολων.
«Από την 1η Απριλίου ξεκινά μια δίκαιη μισθολογική μεταρρύθμιση για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι ως ένα απλό οικονομικό μέτρο. Αλλά ως μια ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους ακοίμητους φρουρούς της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν την ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στο ρόλο που επιτελούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συμβολή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας: «Επεξεργαζόμαστε τρόπους ενίσχυσης των αποδοχών και του πολιτικού μας προσωπικού, που από την πλευρά του συμβάλλει και αυτό στον τομέα της άμυνάς μας».
Η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί. Οι εξοικονομήσεις θα διευρυνθούν και το προϊόν, επί τη βάσει της αρχής που καθιερώνεται, θα επαναδιανεμηθεί.
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα αυξήσεων στις αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων:
- Ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Ευελπίδων (ΑΣΕΙ), θα λάβει ετήσια αύξηση 3.540 ευρώ, τον πρώτο χρόνο μετά την αποφοίτησή του.
- Πλωτάρχης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΑΣΕΙ) μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας θα λάβει ετήσια αύξηση 5.532 ευρώ.
- Σμηνίας από τη Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) θα λάβει ετήσια αύξηση 2.760 ευρώ.
- Δεκανέας ΕΠΟΠ με 3 μόλις χρόνια υπηρεσίας θα λάβει ετήσια αύξηση 2.232 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούνιο του 2024 έχει θεσμοθετηθεί:
- ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους 24 εκατ. ευρώ και
- ειδική αποζημίωση για το σύνολο του προσωπικού που μετέχει σε ειδικές αποστολές, ύψους 16 εκατ. ευρώ.
—-
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριακός Πιερρακάκης ανακοίνωσε την κατάθεση διάταξης, βάσει της οποίας το Δημόσιο θα παραιτείται από όλα τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων που επιδίκασαν αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη στο Μάτι και στη Μάνδρα.Αντιλαμβανόμαστε, πλήρως, πως αυτό είναι το αυτονόητο χρέος μας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων αυτών των δύο εθνικών τραγωδιών.
—-
Χθες το απόγευμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας των ΗΠΑ DougBurgum.
Συζήτησαν για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και για τις ενεργειακές εξελίξεις που επηρεάζουν, άμεσα, τις δύο χώρες.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ», με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
—-
Περισσότεροι από 1.300 ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν θέσεις εργασίας στη χώρα μας, συμμετέχοντας στην εκδήλωση “RebrainGreece” του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου στο Λονδίνο.
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι ο επαναπατρισμός Ελλήνων, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα μας, κυρίως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 26 ηγέτιδες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και προσφέρουν εκατοντάδες υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας σε πλήθος πεδίων εξειδίκευσης. Για παράδειγμα στον κατασκευαστικό κλάδο, τον χρηματοοικονομικό, τον ασφαλιστικό, τον νομικό, τον κλάδο της ναυτιλίας, της φαρμακοβιομηχανίας, της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, της ενέργειας, του τουρισμού κ.ά.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε από το Λονδίνο: «Η μεγάλη συμμετοχή στην σημερινή εκδήλωση, όπως και στις προηγούμενες που πραγματοποιήθηκαν στο Άμστερνταμ και το Ντίσελντορφ, καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η ελληνική αγορά εργασίας είναι πλέον ευθέως ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες».
—-
Από αύριο, Τρίτη 1η Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι να προβούν στον καθαρισμό τους και στη συντήρησή τους, καθ’όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου. Στις υποχρεώσεις τους είναι, επίσης, η συμπλήρωση και η υποβολή της σχετικής δήλωσης στην ειδική πλατφόρμα του Gov.gr.
Όσοι ιδιοκτήτες δεν προβούν στις απαραίτητες ενέργειες θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο, το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.Όσοι δηλώσουν ψευδώς ότι συμμορφώθηκαν κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 2 έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.Σε περίπτωση παράλειψης καθαρισμού, οι δήμοι θα καθαρίζουν αυτεπάγγελτα τα ακίνητα με το κόστος να καταλογίζεται στους ιδιοκτήτες τους.
Πέρσι συνολικά είχαν δηλωθεί 830.000 καθαρισμοί οικοπέδων που βοήθησαν, καθοριστικά, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και στην προστασία περιουσιών ακόμη και σε τεράστιες εστίες, όπως αυτή στον Βαρνάβα.
—-
Επιπλέον 500 συμπολίτες μας με αναπηρία εντάσσονται, άμεσα, στο πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στις 27 Μαρτίου.
Οι 500 νέοι ωφελούμενοι του προγράμματος θα προέλθουν από τις ήδη καταγεγραμμένες αιτήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας κατά τις δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος, οι οποίες δεν είχαν κληρωθεί μέχρι σήμερα. Αυτοί, θα ενημερωθούν, άμεσα, μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία για την αξιολόγησή τους.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε πως: «η νέα κλήρωση δεν αποτελεί απλώς μια τυπική διαδικασία, αλλά αφορά στην καθημερινότητα, την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».
Σημειώνεται πως το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» έχει, ήδη, προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα:
- Στην α’ φάση, 1.200 άτομα με αναπηρία κληρώθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής για να αξιολογηθούν και να αποκτήσουν προσωπικό βοηθό.
- Στη β’ φάση, 1.250 άτομα κληρώθηκαν στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας για να αξιολογηθούν και να αποκτήσουν προσωπικό βοηθό.
Σήμερα, 1.349 άτομα με αναπηρία έχουν, ήδη, έναν προσωπικό βοηθό, ενώ 1.917 προσωπικοί βοηθοί έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας με αναπηρία.
Από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι σήμερα, ο ΟΠΕΚΑ έχει καταβάλει 42 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την υλοποίηση του προγράμματος και να ενισχύσει την καθημερινότητα των ωφελουμένων.
—-
Η νέα γέφυρα στο Αφράτι Χαλκίδας παραδόθηκε στην κυκλοφορία, την Παρασκευή 28 Μαρτίου, από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Υποδομές, Νίκο Ταχιάο.
Υπενθυμίζεται πως η γέφυρα είχε καταστραφεί από πλημμύρες το 2020.
Η νέα γέφυρα στο Αφράτι αποτελεί τμήμα του έργου που περιλαμβάνει:
-την πλήρη ανακατασκευή αυτής
-την ανακατασκευή της γέφυρας Φύλλων, που παραδόθηκε στην κυκλοφορία τον Απρίλιο του 2024,
-την επισκευή της γέφυρας Βασιλικού, που θα είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα, καθώς επίσης
-την υλοποίηση οδικών, αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην ευρύτερη περιοχή των τριών γεφυρών.
—-
Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ- οι ΟΤΑ, τα σώματα ασφαλείας κ.λπ. φορείς.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης συγκάλεσε χθες το πρωί την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, η οποία συνεδριάζει, σήμερα, εκ νέου για να αξιολογήσει την κατάσταση με βάση τα νεότερα στοιχεία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής χώρας.
—-
Σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καταβάλλονται σε 1.074.383 δικαιούχους μια σειρά επιδομάτων για τον Μάρτιο, συνολικού ύψους περίπου 265 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος για τα επιδόματα: παιδιού, στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα αναπηρικά, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, το επίδομα ομογενών, το επίδομα ανασφαλίστων υπερηλίκων, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα γέννησης, το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, των κόκκινων δανείων, των προστατευόμενων τέκνων θανόντων σε φυσικές καταστροφές, των ευάλωτων οφειλετών, της αναδοχής, του προγράμματος «Προσωπικός βοηθός» και της αλληλεγγύης για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.
—-
Από το απόγευμα της Παρασκευής 28 Μαρτίου, καταβάλλονται απευθείας στα 6.374 ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο e-Kouros2024 του Υπουργείου Αθλητισμού, τα 21,63 εκατ. ευρώ εκ των συνολικών 31,724 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού για το έτος 2025.
Για δεύτερη χρονιά στα κριτήρια ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα ως προτεραιότητα και μάλιστα φέτος αυξημένη.
Τα σωματεία ανά την Επικράτεια που εδρεύουν σε νησιά (και δεν έχουν οδική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως π.χ. οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο -πλην της Λευκάδας- η Λέσβος, η Σάμος, οι Σποράδες, η Κρήτη κ.λπ.) λαμβάνουν προσαύξηση 60% στη μοριοδότηση για τη χρηματοδότηση.
Σωματεία νησιών με λιγότερους από 3.100 κατοίκους λαμβάνουν προσαύξηση 30% στα ποσά τους.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Ενισχύουμε για 4η χρονιά απευθείας τα σωματεία και τις Εθνικές ομάδες μας, φτάνοντας πλέον στο πρωτοφανές ποσό των 260 εκατ. ευρώ από το 2022».
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΧΡ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Καλησπέρα, κ. Εκπρόσωπε. Οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις έτυχαν ευρύτατης αποδοχής, φυσικά, από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, υπήρχαν αντιδράσεις από τα Σώματα Ασφαλείας, όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Τί απαντά η Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ήθελα να σας πω κάποια σημεία με αφορμή και την ερώτησή σας και κάποια άλλα, τα οποία ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Πρώτον, να ξεκαθαρίσουμε ότι άπαντες, κυβερνητικά στελέχη, Υπουργοί, Υφυπουργοί, ο Πρωθυπουργός, οι βουλευτές επιθυμούμε να αυξάνεται το εισόδημα των πολιτών. Δεν υπάρχει, νομίζω, κανένας που να μην έχει αυτή την επιθυμία και των Ενστόλων, συνολικά των Ενστόλων, όλων των δημοσίων υπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των ελεύθερων επαγγελματιών. Και όλες αυτές οι αδικίες των συνταξιούχων, όλες αυτές οι αδικίες που υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες τα προηγούμενα χρόνια να αποκατασταθούν η μία μετά την άλλη. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, περισσότερο και λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτή την επιθυμία, σε αυτή την κατεύθυνση πολιτικής.
Το δεύτερο είναι, ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει μια οικονομική πολιτική, η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας. Έχουν δημιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζει, για πρώτη φορά, θα πω εγώ, μετά από δεκαετίες τη φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα του Κράτους. Αυτό είναι αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, της ανάπτυξης που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που μεγαλώνει η πίτα και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, για να μπορούμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα: Πού θα πάνε τα λεφτά.
Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι το «πού θα πάνε τα λεφτά», δηλαδή ένα μέρος σημαντικό της οικονομικής πολιτικής, όπως και συνολικά η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού με, προφανώς, δημοσιονομικά κριτήρια. Δηλαδή, με την ανάγνωση και την μελέτη των δημοσιονομικών δεδομένων και όχι με όρους αναρτήσεων ή δηλώσεων, είτε στις τηλεοράσεις είτε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό, γιατί ειδικά οι νεότερες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας. Πλήρωσαν πολύ ακριβά μια λογική μαξιμαλιστικών αιτημάτων, που στο τέλος της ημέρας το Κράτος δεν μπορούσε να υποστηρίξει και ο λογαριασμός ήρθε, κυρίως, στους νεότερους. Στις νεότερες γενιές που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται σε ένα σημαντικό ποσοστό να κάνουν τη δική τους οικογένεια. Αυτό, λοιπόν, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα το επιτρέψει να συμβεί ξανά, μόνο και μόνο για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστη.
Ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους συνολικά, όπως παρουσίασα και στην αρχική μου εισήγηση, η Κυβέρνηση αυτή έχει δώσει περίπου 1,3 μισθούς παραπάνω, με βάση τις ήδη ανακοινωθείσες και εφαρμοσθείσες αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένων όσων θα δούμε τους επόμενους μήνες. Ξεκινήσαμε μετά από 14 χρόνια με τις περυσινές αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε την αύξηση που ισχύει από την 01/01/2025, κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις που κάνουμε. Ειδικές παρεμβάσεις -έχουμε κάνει και άλλες. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις, οι υγειονομικοί και η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών και η αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών σε απομακρυσμένες περιοχές. Μια εκ των ειδικών παρεμβάσεων είναι και οι ειδικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν στον Προϋπολογισμό για όλους τους ένστολους, για το σύνολό τους. Και είναι τριπλές οι αυξήσεις: 01/01 για τα νυχτερινά, όπως είπα, 01/04 λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και το καλοκαίρι, τον Ιούλιο, η πιο σημαντική αύξηση που έχει να κάνει με το επίδομα επικινδυνότητας. Αυτές είναι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό και από τον τότε Υπουργό Οικονομικών και νυν Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης στον Προϋπολογισμό και εφαρμόζονται για όλους. Έγινε τις προηγούμενες μέρες μια συνολική παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Νίκο Δένδια, σε συνέχεια και μιας συνέντευξης στο Παρίσι του Πρωθυπουργού, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τους στρατιωτικούς μας, η οποία είχε να κάνει με το νέο βαθμολόγιο και το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, των στρατιωτικών. Και η ανακοίνωση αυτή ήταν συνολική. Το ξαναλέω. Μέρος αυτής της ανακοίνωσης ήταν και σημαντικές μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τρεις λόγους και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό και θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι είναι και μια εθνική προτεραιότητα. Ο πρώτος λόγος είναι ένας λόγος που δεν χρειάζεται να τον αναλύσουμε πολύ: Η εκροή από τις Στρατιωτικές Σχολές, η δυσκολία να πεισθούν νέοι άνθρωποι να δηλώσουν Σχολές Αξιωματικών, είναι κάτι που η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της. Ξεκίνησε από πέρυσι με κοινές πρωτοβουλίες του τότε Υπουργού Παιδείας, του κ. Πιερρακάκη, και του Υπουργού Άμυνας, του κ. Δένδια, υπό τον συντονισμό του Πρωθυπουργού και συνεχίζεται και φέτος με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Και ενόψει των μηχανογραφικών, οι συνολικές ανακοινώσεις αυτές του Υπουργού Άμυνας ήταν για την Κυβέρνηση απαραίτητες. Ο δεύτερος λόγος είναι η εξοικονόμηση που κατάφερε να κάνει το Υπουργείο Άμυνας. Όπως ειπώθηκε και από τον Υπουργό Οικονομικών, σήμερα το πρωί και από τον Υπουργό Άμυνας την προηγούμενη εβδομάδα, το είδατε και στην αρχική μου εισήγηση, το 60% όσων ανακοίνωσε ως προς το μισθολογικό κόστος ο Υπουργός Άμυνας προκύπτουν από εξοικονομήσεις που έκανε το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας. Και ο τρίτος λόγος είναι η ρήτρα διαφυγής. Η ρήτρα διαφυγής ήταν μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού. Είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία το γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες θα ισχύσει. Έχει ως πυρήνα της την άμυνα. Θα οδηγήσει σε περαιτέρω αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και της Ελλάδας και θα οδηγήσει την χώρα μας να μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα. Και δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα χειριστούν και ήδη χειρίζονται έναν αναβαθμισμένο αμυντικό εξοπλισμό, να μην έχουν τις αντίστοιχες μισθολογικές αποδοχές. Πάμε τώρα στους υπόλοιπους ένστολους. Καταρχάς, οι περαιτέρω αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα εφαρμοστούν άμεσα; Όχι. Όσες αυξήσεις θα εφαρμοστούν άμεσα, ισχύουν για όλους. Οι περαιτέρω αυξήσεις θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ. Αυτή ήταν η πρώτη ή η τελευταία ανακοίνωση της Κυβέρνησης με άξονα την ΔΕΘ; Προφανώς και όχι. Το γεγονός ότι έγιναν κάποιες ανακοινώσεις για τους στρατιωτικούς, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν οι πρώτες ή οι τελευταίες. Είναι προφανές ότι θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για τους υπόλοιπους ένστολους. Και για τους αστυνομικούς και για τους Πυροσβέστες και για τους Λιμενικούς. Όμως, όπως αντιλαμβάνεστε, με βάση και τα όσα είπα για το Υπουργείο Άμυνας και την εξοικονόμηση που έγινε, καθετί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση και υπάρχουν και τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα. Το λέω, όμως, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω. Αλλά με σωστούς όρους, στον σωστό χρόνο και με μια υπεύθυνη λογική και πολιτική, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας. Δεν ασκεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτική με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας. Ειδικά οικονομική πολιτική ασκεί με δημοσιονομικά δεδομένα, τα οποία βάζει κάτω και βλέποντας και τις επόμενες γενιές. Και ξέρετε; Δεν είναι μόνο οι υπόλοιποι ένστολοι που μας ενδιαφέρουν πολύ και όλοι θέλουμε να ενισχυθεί και άλλο το εισόδημά τους, είναι συνολικά η ελληνική κοινωνία. Γιατί ανάγκες έχουν και οι συνταξιούχοι, ανάγκες έχουν και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όλοι και όλες έχουμε – έχουν ανάγκες. Οι πολίτες συνολικά. Άρα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να χαθούμε από την μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι επιτέλους η ελληνική οικονομία δημιουργεί προσδοκίες για να αποκατασταθούν αδικίες. Η προτεραιοποίηση έχει να κάνει με μια σειρά από παράγοντες. Και στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μέχρι τότε, θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις για τους πολίτες. Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει στην κοινωνία. Έχουμε, ήδη, ξεκινήσει να το κάνουμε, αλλά το ξαναλέω: Αυτό θα γίνει, όπως ακριβώς έχει ξεκινήσει να υλοποιείται τα προηγούμενα χρόνια από αυτή την Κυβέρνηση. Με όρους υπευθυνότητας, δημοσιονομικής πειθαρχίας και δικαιοσύνης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όχι δημιουργώντας, ενδεχομένως, κοινωνικούς αυτοματισμούς και έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας, ότι μας βλέπουν κάθε φορά που συζητάμε για τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη αξία, νέα παιδιά τα οποία θέλουν να κάνουν το δικό τους σπίτι, ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη τόνωση στην ελάφρυνση των φόρων, ιδιωτικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, οι οποίοι -όλοι αυτοί- αδικήθηκαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Δεν τίθεται, όμως, ένα ζήτημα από το γεγονός ότι 13, έχω μετρήσει μέχρι σήμερα το πρωί, βουλευτές και δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης της Ν.Δ. θέτουν ζήτημα, ζητούν να δώσετε, το συντομότερο, τις αυξήσεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Και ειδικότερα, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός σήμερα δεν πήγε στο Υπουργείο Υγείας, συνιστά ένα μήνυμα προς τον κ. Γεωργιάδη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινώ ανάποδα. Όχι, δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα. Θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες, νομίζω την επόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός το Υπουργείο Υγείας. Ας μην δημιουργούμε ιστορίες από πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν. Ήμουν σαφής στην απάντησή μου. Δεν μπορεί μια Κυβέρνηση να ασκεί οικονομική πολιτική με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας. Δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να είναι δυσάρεστος. Όλοι μας θέλουμε, προφανώς, να μας επιτρέψουν οι συνθήκες, ούτως ώστε να προβαίνουμε σε θετικές ανακοινώσεις για τους πολίτες. Και ειδικά όσοι, εν προκειμένω εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, μπορώ να γνωρίζω και περισσότερο πολλά προβλήματα που πέρασε ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών, που είναι ένα άθροισμα πολλών κλάδων επαγγελματιών, εσείς γνωρίζετε τα προβλήματα των δημοσιογράφων. Ο καθένας από εμάς, προφανώς, έχει μια αυξημένη ευαισθησία. Σημασία έχει η οικονομική πολιτική να ασκείται με συγκεκριμένη λογική και στρατηγική, που να επιτρέπει στο κράτος, που να επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο, που να επιτρέπει στη χώρα μας να επιστρέφει χρήματα στους πολίτες, με μία, όμως, συνέπεια και χωρίς να στείλουμε τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές. Η παράταξη της Ν.Δ., με τα σωστά της και με τα λάθη της, δεν μπήκε, ούτε πρόκειται ποτέ να μπει στη λογική του «δώσ’ τα όλα». Εμείς θέλουμε η χώρα μας, όντας στο 2025, να κοιτάξει τους πολίτες για το τώρα, για το 2035, για το 2045, για το παρόν και για το μέλλον. Να μην επιστρέψουμε ούτε στη δεκαετία του ‘80, να μην επιστρέψουμε ούτε στη δεκαετία των μνημονίων. Το ένα έφερε το άλλο, μην κοροϊδευόμαστε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ανάγκες είναι συνολικές. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη θετική διάθεση, ειδικά των βουλευτών, να στηριχθούν και οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες -και το κάνουμε ήδη. Οι αυξήσεις, οι οποίες εφαρμόζονται αυτή την περίοδο, αφορούν συνολικά τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Τώρα, οι Υπουργοί γνωρίζουν, ότι συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεσμεύονται από συλλογικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Είπα, σαφέστατα, τί θέλουμε να κάνουμε και για τους υπόλοιπους ένστολους, δεν πρόκειται να μείνει κανένας πίσω. Αλλά, το ξαναλέω, δεν θα χάσουμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει αυτή η Κυβέρνηση και κυρίως έχει αποκτήσει πλέον η χώρα, να μην μιλάει για υπερβολικά ελλείμματα, να μην αυξάνει το χρέος της, να δημιουργεί δουλειές, να μεγαλώνει την πίτα, να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και από αυτή την πολιτική να μπορούμε να συζητάμε πλέον για αυξήσεις. Να θυμίσω, ότι πριν από δέκα χρόνια, όχι πολύ μακριά χρονικά, η βασική συζήτηση σε αυτή τη χώρα ήταν σε ποια χώρα θα μεταναστεύσει ένας νέος άνθρωπος. Αυτή ήταν η βασική συζήτηση στη χώρα. Η Κυβέρνηση αυτή και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, δεν θα επιτρέψουν η χώρα μας να ξαναγυρίσει σε εποχές που τέτοιες συζητήσεις ήταν οι κυρίαρχες στη χώρα μας.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε μόλις πως οι Υπουργοί τα γνωρίζουν όλα αυτά, συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και στις συλλογικές αποφάσεις. Εγώ ρωτώ ευθέως: Ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Κικίλιας έχουν τεθεί εκτός γραμμής; Και είναι δύο Υπουργοί που πρόσφατα παρέμειναν στον ανασχηματισμό, στο υπουργικό σχήμα και μάλιστα ο κ. Κικίλιας μετατοπίστηκε και σε άλλο Υπουργείο. Έχουν τεθεί εκτός γραμμής αυτοί; Οι δεκατρείς βουλευτές της Ν.Δ. έχουν τεθεί εκτός γραμμής, επειδή επέλεξαν να ασκήσουν τη δημοσιονομική πολιτική, όπως είπατε, με όρους επικοινωνίας ή δημοφιλίας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι κάνει καλό, ούτε είμαστε εκεί ούτε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε υπερβολικές εκφράσεις ούτε κάποιος Υπουργός είναι εκτός γραμμής. Περισσότερο νομίζω ότι όλες αυτές οι συζητήσεις κάνουν ένα καλό. Να θυμόμαστε πού ήταν η χώρα, πόσο δύσκολα πέρασαν οι πολίτες, πόσες θυσίες έκαναν για να μπορούμε σήμερα να βρισκόμαστε εδώ. Ναι, μετράει η πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά τα αποτελέσματα της οικονομικής μας πολιτικής ήταν και αποτελέσματα των θυσιών των Ελλήνων πολιτών. Και όλα αυτά νομίζω, ότι είναι και μια αφορμή για μια πιο αναγκαία υπενθύμιση: Πόσο εύκολο είναι να γυρίσουμε ξανά πίσω σε πολύ κακές ημέρες και πολύ άσχημες εποχές. Εγώ δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχει ζήτημα. Πιστεύω, όμως, ότι είναι καλό να αντιμετωπίζουμε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης ως μια συνολική πολιτική που έχει και έκτακτες παρεμβάσεις. Δεν ήταν οι πρώτες έκτακτες παρεμβάσεις αυτές που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δένδιας. Θυμίζω ξανά τις παρεμβάσεις μας για τους υγειονομικούς, που δεν ήταν μόνο μία και δύο παρεμβάσεις, ναι, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη στήριξης του Ε.Σ.Υ.. Να θυμίσω ότι στις προσλήψεις, κάναμε πολύ περισσότερες προσλήψεις στους εκπαιδευτικούς, γιατί τα σχολεία μας είχαν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Και σεβόμενοι τον κανόνα 1:1, οι προσλήψεις στους εκπαιδευτικούς, με βάση τις συνολικές αποχωρήσεις, ήταν πολύ περισσότερες. Και αυτό στοχευμένη πολιτική είναι. Δεν σημαίνει αυτό ότι είχαν ανάγκη και άλλοι κλάδοι; Προφανώς και είχαν ανάγκη. Επέλεξε η Κυβέρνηση να κάνει κάποιες παραπάνω προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Για πρώτη φορά προσέλαβε αυτή η Κυβέρνηση εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, γιατί υπήρχε μια ανάγκη. Έτσι και τώρα υπήρχαν τρεις συγκεκριμένοι λόγοι, πάρα πολύ κρίσιμοι να τους κατανοήσουμε και να τους εξηγήσουμε στους πολίτες, που έπρεπε να προτεραιοποιηθούν αυτές οι ανακοινώσεις. Και ο κ. Δένδιας έκανε μια συνολική παρουσίαση. Δεν μίλησε μόνο για το μισθολόγιο. Αξίζει κανείς να δει πώς εξοικονομούνται πόροι από το Υπουργείο Άμυνας και για τα στρατόπεδα, τα οποία κλείνουν και με τις αποχωρήσεις, οι οποίες υπάρχουν. Το είπε, σήμερα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε περισσότερους στρατηγούς από τις Η.Π.Α.. Όλη αυτή η διαδικασία οδήγησε, λοιπόν, σε μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Και δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση πόρων. Πόσες φορές συζητήθηκε πέρυσι, ενόψει της σύνταξης των μηχανογραφικών, το πολύ χαμηλό ενδιαφέρον των μαθητών για τις στρατιωτικές σχολές. Και η ρήτρα διαφυγής -το επαναλαμβάνω- είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση για τη χώρα, τεράστιας εθνικής σημασίας και για τους προφανείς λόγους οχύρωσης της χώρας, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι, ειδικά για τους βουλευτές, τα κίνητρα είναι προφανώς κίνητρα ενίσχυσης των συμπολιτών μας. Αλλά -το ξαναλέω- το είπα και στην απάντησή μου στη συνάδελφό σας, δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι βουλευτές, Υπουργοί ή Υφυπουργοί. Όλοι μας θέλουμε, σταδιακά, να ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών, μηδενός εξαιρουμένου.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Θέλω να σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Βγήκε η έκθεση της εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ. για τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, τα χαρακτηρίζει η έκθεση, ως γνήσια. Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να παίξουμε τον ρόλο που παίζουν τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν θα υποκαταστήσουμε τη δουλειά των ανακριτών και των εισαγγελέων. Και αυτά τα στοιχεία, γιατί πλέον αποτελούν στοιχεία, δεδομένα, θα συνεκτιμηθούν από τη Δικαιοσύνη. Θα είναι ένας από τους παράγοντες που, προφανώς, θα διατυπώσει την κρίση του ο ανακριτής και η εισαγγελέας που χειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αλλά για την ουσία αυτή καθ΄ αυτή, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο. Έχει τεράστια αξία, προφανώς, η ταυτοποίηση ενός τόσο κρίσιμου στοιχείου. Και με τη «βούλα», πλέον, είναι γνήσια τα βίντεο αυτά. Θα τα αξιολογήσει, όπως είπα, ο ανακριτής. Θα ήθελα, όμως, με την ευκαιρία που μου δίνετε, να καταδείξω λίγο δύο στοιχεία. Το ένα είναι η υποκρισία. Πόσες ερωτήσεις θα είχαν τεθεί στον δημόσιο διάλογο, πόσες ανακοινώσεις θα είχαν βγάλει τα κόμματα αν το πόρισμα της Αστυνομίας ήταν το αντίθετο. Μετρήστε ανακοινώσεις από τα κόμματα, τα οποία μια περίοδο έβγαζαν τρεις-τέσσερις, κατά μέσο όρο, ανακοινώσεις την ημέρα για ένα τραγικό δυστύχημα, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο. Και παρατηρήστε την αφωνία των τελευταίων ημερών. Γιατί δεν είναι μόνο η είδηση της ταυτοποίησης των βίντεο, είναι και μία άλλη πραγματογνωμοσύνη που είδε το φως της δημοσιότητας και υπάρχει στη δικογραφία από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2024 και είναι σε απάντηση αιτήματος συγγενών θυμάτων, της οποίας τα ευρήματα μάλλον καταλήγουν στο συμπέρασμα -και αυτό θα το κρίνει, ξαναλέω, η Δικαιοσύνη- ότι δεν υπήρχε εύφλεκτο υλικό στην εμπορική αμαξοστοιχία. Και γι’ αυτή την εξέλιξη, γι’ αυτή την είδηση, πάλι δεν είδα καμία ανακοίνωση. Εγώ θεωρώ, το σωστό είναι τα κόμματα να μην βγάζουν ανακοινώσεις για στοιχεία που είναι στη δικογραφία, για να μην παρεξηγηθώ. Αλλά εκείνοι που βγάζουν για κάποια στοιχεία, τα οποία υπάρχουν στη δικογραφία, που κακώς διαρρέουν, είναι προφανές ότι έχουν συγκεκριμένους σκοπούς, όταν κλείνουν το στόμα τους, όταν τα στοιχεία δεν τους βολεύουν. Θεωρώ ότι είμαστε κοντά και ελπίζω ότι είμαστε κοντά στο κλείσιμο της ανακριτικής διαδικασίας, στην ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας. Περιμένουμε προφανώς και κυρίως περιμένει η Δικαιοσύνη το πόρισμα του Ε.Μ.Π., για να πάμε το συντομότερο δυνατό, αλλά όχι με βιαστικούς όρους, στην κύρια διαδικασία, στη δίκη γι’ αυτό το τραγικό δυστύχημα. Αλλά, δεν σας το κρύβω ότι, βλέποντας διάφορα στοιχεία που βγαίνουν, αρχίζω και προβληματίζομαι μήπως τελικά η συγκάλυψη ήταν από την αντίθετη σκοπιά, είχαμε την ανάποδη συγκάλυψη. Γιατί συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, διέσπειραν μια σειρά από fake news, εργαλειοποιώντας τον πόνο των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, με ξεκάθαρο στόχο να εξοργίσουν την ελληνική κοινωνία και να δημιουργήσουν ένα κλίμα πόλωσης και τοξικότητας στην κοινωνία. Κανείς, για να μην παρεξηγηθώ, δεν αμφισβήτησε ότι στα Τέμπη συναντήθηκαν μοιραία ανθρώπινα λάθη, με φοβερές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Κανείς δεν είπε ότι έγιναν όλα τέλεια. Κανείς δεν είπε ότι δεν έπρεπε η Δικαιοσύνη -και πρέπει η Δικαιοσύνη- να ερευνήσει τα πάντα και τους πάντες. Κανείς δεν αμφισβήτησε από την Κυβέρνηση το ότι πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη -όποιος κρίνει η Δικαιοσύνη. Επαναλαμβάνω, ότι δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη διερεύνηση κανενός προσώπου, σε τίποτα. Αλλά όλο αυτό το οποίο χτιζόταν ως αφήγημα από την Αντιπολίτευση περί συγκάλυψης, όσο βγαίνουν στοιχεία στο φως της δημοσιότητας, αρχίζει και αντιστρέφεται, 180 μοίρες. Εμείς δεν έχουμε ξεχάσει τις βαρύτατες συκοφαντίες από την Αντιπολίτευση. Το ξαναλέω, για να μην παρεξηγηθώ. Δεν τις έχουμε ξεχάσει. Ποιοι μιλούσαν για ενορχηστρωτές συγκάλυψης, ποιοι έκαναν τους ανακριτές και έβγαζαν συμπεράσματα πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η διαδικασία, ποιοι χρησιμοποιούσαν έναν τόσο χυδαίο λόγο στη Βουλή, συσχετίζοντας ακόμη και τους θανάτους ανθρώπων πριν καλά-καλά αποφανθούν οι ειδικοί πραγματογνώμονες. Δεν θα ξεχάσουμε τίποτα. Και ο λόγος που δεν θα το ξεχάσουμε, είναι όχι εκδικητικός. Είναι γιατί αυτό το οποίο προσπάθησαν κάποιοι να κάνουν, δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία. Επαναλαμβάνω, λοιπόν: Όλα τα στοιχεία, όλα τα δεδομένα θα τα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη. Ας πάρουμε μια κοινή απόφαση όλοι, να μην βγάζουμε ανακοινώσεις για τα στοιχεία κατά το δοκούν, αν μας συμφέρουν δηλαδή ή όχι και ας αφήσουμε επιτέλους τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Τον Οκτώβρη του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στον Νετανιάχου πως ό,τι συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος. Μέχρι χθες, που ο Πρωθυπουργός συνάντησε τον Νετανιάχου, το Ισραήλ σκότωσε 50.000 ανθρώπους. Δεκαεπτά χιλιάδες ήταν παιδιά, 30 παιδιά τη μέρα, 154 ήταν συνάδελφοί μας, δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, τηρήθηκε αυτή η φιλική συμβουλή και επεδίωξε να βρεθεί με τον Νετανιάχου; Ήταν μικρό το ανθρώπινο κόστος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για μικρό ανθρώπινο κόστος όταν έχουν χαθεί τόσοι συνάνθρωποί μας, με αυτό τον φρικτό τρόπο. Κανείς δεν είναι απέναντι στη λογική του να σταματήσουν άμεσα αυτές οι εχθροπραξίες. Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής στη δήλωσή του –την επανέλαβα και σήμερα στην αρχική μου εισήγηση- για κατάπαυση του πυρός, για προστασία των αμάχων. Και, μάλιστα, επειδή ακούω και μία κριτική μετά την -θεωρώ πολύ σημαντική και στρατηγικής σημασίας– επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, η Κυβέρνηση επεδίωξε ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί και με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, τον κ. Αμπάς, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των προγραμμάτων του Έλληνα Πρωθυπουργού και του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής. Η αντιπρόταση την οποία δεχθήκαμε ήταν αρκετές ημέρες μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού και δεν γινόταν να παραμείνει ο Πρωθυπουργός αυτό το χρονικό διάστημα. Αλλά, πέραν αυτού, είναι δεδομένο ότι η πολιτική μας είναι μια ισορροπημένη πολιτική, με πυρήνα την προστασία των ανθρώπων, την εκατέρωθεν απελευθέρωση των ομήρων και την προστασία των αμάχων. Από την πρώτη στιγμή έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να δοθεί μία λύση συνολική. Δεν είναι μία μεροληπτική στάση. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν έχουμε κρύψει τη στρατηγικής σημασίας, διαχρονική συμμαχία της χώρας μας με το Ισραήλ. Αυτό δεν το έχουμε κρύψει σε καμία περίπτωση και δεν σημαίνει -αν δείτε και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού- ότι αυτό αλλάζει τη συνολική μας στάση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση, το Ισραήλ σκότωσε 300 παιδιά σε μια νύχτα, σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz. Ο Νετανιάχου καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πιστεύει η Κυβέρνηση ότι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σφίγγει το χέρι ενός καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό; Θα συναντηθεί και με άλλους καταζητούμενους το επόμενο χρονικό διάστημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η απάντησή μου ήταν πλήρης και σαφής. Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ήταν καθαρές, συνολικά για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Κάθε άλλο παρά μεροληπτικές υπέρ της μίας πλευράς είναι. Η στάση της χώρας θεωρώ, ότι είναι υποδειγματική και εκφράζει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Και, από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλες διαστάσεις εξωτερικής πολιτικής και υπάρχουν και στρατηγικές συμμαχίες της χώρας, στις οποίες θα συνεχίσουμε να επενδύουμε.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τί σημαίνει αμοιβαία επωφελής διμερής συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια με τη γειτονική χώρα; Μία χώρα που πραγματοποιεί γενοκτονία κατά κοινή ομολογία στη Γάζα. Και, επίσης, προσκάλεσε τον κ. Νετανιάχου στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι η αμοιβαία συνεργασία είναι απαραίτητη για τη χώρα μας, είναι πολύ σημαντική και δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη, θεωρώ, αυτονόητη διατύπωση για έναν Πρωθυπουργό μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, με τη συγκεκριμένη γεωγραφία, όπως μας έχει ορίσει, βασικά, η γεωγραφία, σε συγκεκριμένη θέση ιστορικά, η συγκεκριμένη διατύπωση και η συγκεκριμένη λογική μόνο καλό κάνει στη χώρα και δεν αναγνωρίζει καμία κίνηση -όπως, τέλος πάντων, χαρακτηρίζεται- σχετικά με όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Μην μπλέκουμε τα δύο πράγματα μεταξύ τους. Η στάση και η θέση της χώρας μας είναι ξεκάθαρη και διατυπώθηκε και χθες από τον Πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα, έχω απαντήσει και στην προηγούμενη ερώτηση του συναδέλφου σας, η χώρα μας ασκεί μια συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική. Το τι σημαίνει, θα το δούμε στη συνέχεια και θα ξεδιπλωθεί και από το επιτελείο του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα αλλάξει, όμως, η θέση της χώρας. Είχαμε σαφή διατύπωση –το ξαναλέω– για προστασία των αμάχων, απελευθέρωση των ομήρων και κατάπαυση του πυρός. Και η στάση της χώρας και η θέση της χώρας μας και για τον παλαιστινιακό λαό, που τον διαχωρίζουμε από την τρομοκρατική Χαμάς, είναι συγκεκριμένη και για τη ανάγκη της ύπαρξης μιας συγκεκριμένης λύσης, όπως την υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια ως χώρα. Και όλα αυτά δεν ειπώθηκαν, πρώτη φορά, χθες από τον Πρωθυπουργό ή τις τελευταίες εβδομάδες από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, είναι ελληνικές θέσεις τις οποίες υπηρετεί και αυτή η Κυβέρνηση.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν θέλετε μία απάντηση εάν υπάρχει πρόσκληση στον Νετανιάχου για επίσκεψη στην Ελλάδα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω για κάποια επίσκεψη αυτή τη στιγμή, τις επόμενες μέρες, εβδομάδες. Δεν έχω τέτοια ενημέρωση.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να παραμείνουμε λίγο στα της ελληνικής διπλωματίας και θέλω να σας ρωτήσω εάν έχουμε νεότερα, σχετικά με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον κ. Ταγίπ Ερντογάν; Και το ρωτώ αυτό γιατί υπάρχουν εξελίξεις πολύ επιβαρυντικές σε διεθνές επίπεδο για την τουρκική ηγεσία εσχάτως, μηδέ εξαιρουμένης και της σύλληψης δεκάδων συναδέλφων μας, δημοσιογράφων. Αν σας προβληματίζει αυτό το κλίμα στην Τουρκία. Και κατά πόσον, υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να γίνει αυτό το ραντεβού στο προβλεπτό μέλλον; Ευχαριστώ πολύ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ήμουν σαφής σε προηγούμενη Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών, ότι κατέστη δυσχερής αυτή η συνάντηση υπό τις παρούσες συνθήκες. Για οτιδήποτε νεότερο, προφανώς θα ενημερωθείτε, εφόσον αλλάξουν οι ενημερώσεις που έχουμε και εμείς από το Υπουργείο Εξωτερικών. Μένω, λοιπόν, στην τελευταία μου απάντηση, για να είναι σαφής η θέση και η εικόνα που δίνεται από τη δική μας πλευρά. Για τους συναδέλφους σας, τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ, επίσης απάντησα ξεκάθαρα στην προηγούμενη Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών. Η Ελλάδα είναι ένα Κράτος Δικαίου, μία χώρα που δεν κάνει εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ατομικές ελευθερίες, στη ελευθερία του λόγου. Είπαμε ότι, προφανώς, δεν μπορούμε να παρέμβουμε και θεσμικά όταν μιλάμε για ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Τουρκία, αλλά είναι σαφής η θέση μας σε αυτά τα ζητήματα. Και η πολιτική μας αποτυπώνεται από τον μόνο αντικειμενικό κριτή στα ζητήματα Κράτους Δικαίου και ελευθερίας του Τύπου, που είναι η ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αλλά, επειδή μου θέσατε το ζήτημα ευρύτερα της προστασίας των δημοσιογράφων -και χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να το βάλω στην ίδια κατηγορία, να το βάλω στο ζύγι– στη χώρα μας η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλο σεβασμό από την Κυβέρνηση, με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως είναι η κατάργηση της απλής δυσφήμισης –αναφέρθηκα αναλυτικά την προηγούμενη φορά– αλλά με πολύ μεγάλη υποκρισία από πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχω δεχθεί ερώτηση από, για παράδειγμα, την κυρία Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας, επειδή είπα σε συνάδελφό σας ότι παραποίησε μια απάντησή μου και η ίδια η κυρία Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε σε ένα κανάλι την προηγούμενη εβδομάδα και επετέθη σε έναν δημοσιογράφο. Και δεν είδα καμία Ένωση Συντακτών –αναφέρομαι στον κ. Πορτοσάλτε. Δικαίωμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου να διαφωνεί και από οποιονδήποτε δημοσιογράφο, με αυτά τα οποία λέει. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις ερώτηση στη Βουλή για μία περίπτωση και έναν μήνα μετά να πηγαίνεις σε ένα κανάλι και να επιτίθεσαι σε έναν δημοσιογράφο με πολύ άσχημους χαρακτηρισμούς. Είναι άλλο πράγμα, διαφωνώ με αυτά που λέει ο Α ή ο Β δημοσιογράφος, είναι άλλο πράγμα να λες ότι παραποιούνται αυτά τα οποία λέω και είναι άλλο πράγμα να «στολίζεις» έναν δημοσιογράφο με χαρακτηρισμούς. Άρα, νομίζω ότι η συζήτηση περί Κράτους Δικαίου και ελευθερίας του Τύπου πρέπει να γίνεται σίγουρα με λιγότερη υποκρισία, με καθόλου υποκρισία θα έλεγα εγώ. Είμαστε εδώ για να διαφωνούμε, να διαφωνούμε έντονα, να παρουσιάζουμε τις θέσεις μας, να προσπαθούμε να δίνουμε τις περισσότερες δυνατές απαντήσεις, αλλά ας αφήσουμε τις προσωπικές επιθέσεις στην άκρη. Και αναφέρομαι ξεκάθαρα, δεν μιλάω συνολικά για την αντιπολίτευση, εν προκειμένω μιλάω για την κυρία Κωνσταντοπούλου.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω το εξής. Πώς είναι δυνατόν να επιλεγεί για αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο κ. Κοντιζάς, ο οποίος έχει μία μήνυση σε βάρος του από οικογένειες, τέλος πάντων, επιζώντων, από θύματα; Και επιπλέον, στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη φαίνεται να του καταλογίζονται ευθύνες. Μια απάντηση θα ήθελα γι’ αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρεστε στο ναυάγιο της Πύλου.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Ναι, ναι, για το ναυάγιο της Πύλου. Συγγνώμη, δεν το είπα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, βγήκε πριν από λίγο η ανακοίνωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Κοιτάξτε. Καταρχάς, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, έτσι; Ο άνθρωπος δεν έχει καταδικαστεί για κάτι. Το ότι υπάρχει μία μήνυση εις βάρος του, δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος. Δεύτερον: Για το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη έχουμε τοποθετηθεί και δεν αλλάζουμε ούτε σημείο στίξης σε αυτά τα οποία και εγώ προσωπικά έχω απαντήσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και, προφανώς, επελέγη ο εν λόγω με ξεκάθαρα αξιοκρατικά κριτήρια, την παρουσία του, την πορεία του και την καθοριστική του συμβολή όλη αυτή τη χρονική περίοδο, όπου οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα και, ταυτόχρονα, σώζουν καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Δεν θα μπούμε, λοιπόν, στη διαδικασία, δεν θα μπούμε στη διαδικασία να υιοθετήσουμε αυτή την προπαγάνδα από συγκεκριμένα κέντρα και κυρίως κόμματα της αντιπολίτευσης εκτόξευσης λάσπης στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Τους τιμούμε και αναγνωρίζουμε πλήρως την καθοριστική τους συμβολή, τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο σε αυτή την πολύ δύσκολη δουλειά που γίνεται, το λειτούργημα που επιτελείται καθημερινά προστασίας των συνόρων -γιατί έχουμε μία αυστηρή, αλλά και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική- και διάσωσης δεκάδων συνανθρώπων μας.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε εκπρόσωπε, η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να δικαστεί από το φυσικό δικαστή. Είναι αυτή η επίσημη θέση της κυβέρνησης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι, να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της και εφόσον η δικαιοσύνη πέσει πάνω σε κάποιο όνομα διατελέσαντα υπουργού ή υφυπουργού -ας μην το προσωποποιούμε- εμείς δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη εφόσον στείλει η δικαιοσύνη κάτι στη Βουλή. Βασικά αναφέρομαι στη δικογραφία, η οποία είναι αυτή τη στιγμή στη Λάρισα, έχει να κάνει με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η άποψη αυτή, η ξεκάθαρη θέση αυτή έχει εκφραστεί πολλές φορές από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη και νομίζω ότι τα λόγια, επειδή τα λόγια έχουν κουράσει, έγιναν έργα μετά την πολύ γενναία και σαφή θέση – πρόταση του Χρήστου Τριαντόπουλου. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος απεδέχθη τη χειρότερη δυνατή θέση που θα μπορούσε να είχε ο ίδιος μετά το τέλος της προανακριτικής. Χειρότερη θέση δεν θα μπορούσε να έχει. Ας περιμένουμε να δούμε τί άλλο θα πει η δικαιοσύνη και εδώ ήμαστε να δείξουμε στην πράξη, ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η παράταξη που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία στην ΕΙΝΑΠ, στους νοσοκομειακούς γιατρούς, έχασε μετά από είκοσι χρόνια από την παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Είναι προσωπική αποτυχία του κ. Γεωργιάδη αυτή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι προσωπική αποτυχία του κ. Γεωργιάδη, γιατί η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας δεν έχει ως στόχο να επωφεληθούν μόνο οι υγειονομικοί, οι οποίοι ανήκουν ή στηρίζουν την παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία. Εκλογές γίνονται, αυτοί οι οποίοι ψηφίζουν, κάποιες φορές παίρνουν και διαφορετικές αποφάσεις. Σεβόμαστε την ετυμηγορία των πολιτών σε κάθε κάλπη, δημοκρατία έχουμε. Και έχει χρέος, καθήκον και θα το κάνει το υπουργείο Υγείας, όπως και κάθε υπουργείο, να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων όπως τους αποφασίζουν και όπως τους εκλέγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ρωτήσω συμπληρωματικά, σε συνέχεια με τα προηγούμενα, για τους ενστόλους. Επειδή εδώ… Άρα, λέτε πως καταψηφίζεται συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι η πολιτική του κ. Γεωργιάδη, από τη στιγμή που χάνετε τις εκλογές. Σας προβληματίζει αυτό; Για παράδειγμα, υπάρχει το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών. Και βλέπουν οι πολίτες, βλέπουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να γίνεται μία συζήτηση για τους ενστόλους, ενώ υπάρχουν μία σειρά από επαγγέλματα που περιμένουν χρόνια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, με τη λογική τη δική σας επειδή στη συντριπτική πλειοψηφία των επιμελητηρίων παρατάξεις προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία κερδίζουν και μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσοστά, θέλετε να μιλήσουμε για το Τεχνικό Επιμελητήριο, για το Οικονομικό Επιμελητήριο, το ΕΒΕΑ, σημαίνει ότι…
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω, ηττήθηκε ο κ. Μπρατάκος στην Ένωση. Απλώς, επειδή δεν έθεσα κάτι τέτοιο αλλά…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, μην βιάζεστε. Ο κ. Μπρατάκος στο ΕΒΕΑ που συμμετείχαν χιλιάδες ψηφοφόρων κέρδισε με 80-90%. Ηττήθηκε σε μία διαδικασία πολύ σημαντική που συμμετείχαν πρόεδροι όλων των επιμελητηρίων, όχι από κάποιον που ανήκει στο ΚΚΕ ή στο ΠΑΣΟΚ ή στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά από έναν άνθρωπο που ανήκει στο χώρο της κεντροδεξιάς. Είδατε; Πρέπει να έχουμε όλη την εικόνα για να μην βγάζουμε συμπεράσματα και μπερδευόμαστε. Έτσι; Άρα ας μην αδικούμε. Πιστέψτε με, το χώρο της Νέας Δημοκρατίας τον συμφέρει αυτή η λογική. Δηλαδή, το να λέμε επειδή κέρδισε ο α’ ή ο β’ -για να μην αναφερόμαστε σε ονόματα- ένα επιμελητήριο ή έναν σύλλογο, τότε δικαιώθηκε πλήρως η κυβερνητική πολιτική. Εμείς θέλουμε η κυβερνητική πολιτική να κριθεί συνολικά από τους πολίτες στις βουλευτικές εκλογές του 2027. Κινούμαστε με στόχο να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών, χωρίς η πολιτική μας να αφήνει κανέναν πίσω. Μην αδικούμε τις διαδικασίες σε συλλόγους και επιμελητήρια με το να τους δίνουμε μόνον κομματικά χαρακτηριστικά. Ακριβώς αυτό το οποίο με ρωτήσατε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, είναι και η λογική που απάντησα και στην πρώτη ερώτηση του συναδέλφου σας σχετικά με τη συζήτηση περί στήριξης των ενστόλων. Όταν απαντάμε για τους ένστολους, απαντάμε με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες τους, γι’ αυτό και είπα ότι θα ακολουθήσουμε και στους υπόλοιπους αντίστοιχη λογική και ήδη νομοθετήσαμε σημαντικές αυξήσεις. Αλλά απαντάμε, γνωρίζοντας ότι μας ακούει και η υπόλοιπη κοινωνία. Όλοι έχουν ανάγκες, πολύ σωστά το είπατε. Γι’ αυτό και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι μία συνολική πολιτική, η οποία θέλουμε να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και να απαντά στο σύνολο των αναγκών, πάντοτε στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού. Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Αυτό λοιπόν που έχει μεγάλη αξία είναι, να δημιουργούμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για να μπορεί να έρχεται ο υπουργός Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός και να επιστρέφει αυτό το πλεόνασμα στους πολίτες. Δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, όπως δεν υπάρχουν και ένστολοι πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι πόροι συγκεκριμένες ανάγκες, προτεραιοποιούνται από την κυβέρνηση και στόχος είναι κάθε μήνα να έχουμε όλο και περισσότερες θετικές ειδήσεις για την τσέπη των πολιτών. Γιατί, το αντιλαμβάνομαι, πολλοί που μας ακούν, όταν ακούν ειδήσεις θετικές για την ελληνική οικονομία λένε «εμένα αυτό τί με νοιάζει; Εμένα στην τσέπη μου αυτό πως θα φανεί;». Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος μας. Η μεγάλη άνοδος της ελληνικής οικονομίας, η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας… Μην ξεχνάμε, ότι η ελληνική οικονομία πριν από δέκα χρόνια βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, χρεοκόπησε, είχαμε κλειστές τράπεζες, capital controls, δεν είχαμε τίποτα, μα τίποτα δεδομένο. Τώρα μπορεί να χρηματοδοτεί λόγω της πολιτικής που εφαρμόζουμε, κάποιες συγκεκριμένες σημαντικές παρεμβάσεις. Και κλείνω αυτή την απάντηση, δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι βασική μας προτεραιότητα, είναι οι έμμεσες αυξήσεις εισοδημάτων των πολιτών ενόψει και των επόμενων μηνών, δηλαδή περαιτέρω μειώσεις φόρων, κυρίως για τη μεσαία τάξη, σε συνέχεια των 73 άμεσων και έμμεσων φόρων που έχει μειώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, επειδή μιλάμε για την Υγεία και επειδή πήγαμε στα επιμελητήρια, ρωτώ, γιατί η δική σας πρόεδρος είπε πως ήταν πρόβλημα οι πρωινές εφημερίες και η μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία. Και επειδή σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους πολίτες, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, είναι η υγεία. Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που πρέπει να αναστραφούν; Αυτό ρωτώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάζω μία δήλωση μίας πρώην προέδρου, ενός επιστημονικού συλλόγου ή ενός επιμελητηρίου ή μίας ένωσης εργαζομένων. Δική μου δουλειά είναι, να υπερασπίζομαι, να απαντάω σε ερωτήματα και να υπερασπίζομαι συγκεκριμένες πολιτικές. Στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια γίνονται πράγματα που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες. Ανακαινίζονται και ολοκληρώνονται οι ανακαινίσεις. Βλέπετε και τα σχετικά βίντεο που ανεβάζει ο υπουργός Υγείας ο κ. Γεωργιάδης. Πάνω από ογδόντα νοσοκομεία και πάνω από εκατόν πενήντα κέντρα υγείας για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια αρχίζουν οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό και βλέπουν κάποιες αυξήσεις στα εισοδήματά τους. Είχαμε τεράστιο ζήτημα στο ΕΣΥ, κανείς δεν ήθελε να μείνει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, πολλοί ήθελαν να φύγουν, έμπειροι γιατροί έφευγαν. Είναι κατ’ αναλογία με τη συζήτηση που κάναμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρέπει να βλέπεις το πρόβλημα και να κοιτάξεις να το λύνεις με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα που έχει η χώρα. Έχουμε καταφέρει και έχουμε αυξήσει το προσωπικό σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Έχουμε δώσει κίνητρα για τους γιατρούς που θέλουν να υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές, σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε απομακρυσμένες περιοχές. Είναι μία σημαντική κίνηση και η ηλεκτρονική παρακολούθηση χειρουργείων, η ενιαία λίστα φαρμάκων, τα απογευματινά χειρουργεία, ο νέος τρόπος των εφημεριών. Τώρα, το υπουργείο Υγείας έχει βάλει ως προτεραιότητα τη στήριξη των τμημάτων επειγόντων περιστατικών για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής. Είναι μία μεγάλη μάχη η υγεία. Οι παρεμβάσεις των ΕΚΑΒ. Όλο αυτό θέλουμε να αποδώσει όλο και περισσότερο. Υπάρχουν παράπονα; Προφανώς υπάρχουν παράπονα, δικαιολογημένα παράπονα και των πολιτών και των υγειονομικών. Η δική μας η δουλειά είναι να βελτιώνουμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να βρεθούμε, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένα και πολύ σημαντικά επιτεύγματα.
Α. ΚΟΝΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, οξύτατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον νομικό κόσμο η παραγγελία της Ιωάννας Κλάπα για πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών της Ρόδου, στο φερόμενο ως κύκλωμα της Πολεοδομίας. Πολλοί νομικοί έκαναν λόγο και στο Κυριακάτικο Documento, για παραβίαση της ανεξαρτησίας των δικαστών και επίσης υποστηρίζουν ότι είναι απαράδεκτες τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων συνεδρίασε και ενέκρινε την εισήγηση για αίτημα πειθαρχικού ελέγχου κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα. Τί σχολιάζετε για όλη αυτή τη συζήτηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ αυτό το οποίο μπορώ να σχολιάσω, είναι ότι το Κράτος, ως προς το σκέλος της δουλειάς της Κυβέρνησης, της Εκτελεστικής Εξουσίας, με τη φοβερή δουλειά που γίνεται στην Ελληνική Αστυνομία και σχετικά με την νέα Υπηρεσία, τη νέα Δίωξη αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και των Εσωτερικών Υποθέσεων, έδειξε για άλλη μια φορά το καλό πρόσωπό του και στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής στη Ρόδο. Μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες, 48 εγκληματικές οργανώσεις έχει εξαρθρώσει η νέα Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό που κάποιοι, πριν από κάποιους μήνες, ειρωνικά αποκαλούσαν ελληνικό FBI. Κάποια στιγμή λοιπόν, σταματάει η δουλειά της Αστυνομίας, του Κράτους, ως προς τη δική μας δουλειά και κυρίως της Αστυνομίας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για να είμαι ακριβής και ξεκινάει η δουλειά της Δικαιοσύνης. Από τη στιγμή που ξεκινάει η δουλειά της Δικαιοσύνης, εμείς ούτε να παρέμβουμε μπορούμε ούτε να σχολιάσουμε μπορούμε ούτε μας επιτρέπεται. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών, στην ελευθερία έκφρασης, βούλησης και αποφάσεων των δικαστικών μας Λειτουργών. Έχει τις δομές της η Δικαιοσύνη, έχει τις λειτουργίες της η Δικαιοσύνη, προβλέπονται κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, αξιολογούνται αυτές οι ενέργειες. Επαναλαμβάνω, θεωρώ ότι είναι αναγκαία η προστασία από επιθέσεις και των Ανώτατων Δικαστικών και της Προέδρου του Αρείου Πάγου και δεν αναφέρομαι από τον νομικό κόσμο, αναφέρομαι από διάφορα δημοσιεύματα, πρωτοσέλιδα και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αλλά και όλων των Δικαστικών Λειτουργών, οι οποίες και οι οποίοι, τους τελευταίους ειδικά μήνες, έχουν δεχθεί φοβερές επιθέσεις και από μέρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και από κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάσουμε ή να πάρουμε θέση σε τέτοιες ανακοινώσεις. Η δική μας δουλειά είναι να δουλεύουμε με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε οι πολίτες να βλέπουν ότι οι φόροι τους πιάνουν τόπο, όλο και περισσότερες εγκληματικές οργανώσεις εξαρθρώνονται, όλο και περισσότερες συλλήψεις γίνονται σε καίριας σημασίας ζητήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της ενδοοικογειακής βίας. Να συνεχίσουμε να λέμε ότι δεν έχουμε ενεργό κατάληψη στα Πανεπιστήμια. Όλα αυτά συμβαίνουν από το Κράτος, το οποίο έχει δείξει σε μια σειρά από εκφάνσεις, ένα καλό πρόσωπο. Στόχος είναι να το δείξει και σε όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες εκφάνσεις.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται να αναζητήσετε ευθύνες για τα όσα τραγικά συνέβησαν σε αυτό το αποδιοργανωμένο, κυριολεκτικώς, Τμήμα του Κορωπίου, χθες, με έναν γνώριμο ποινικό να εισέρχεται μέσα, χωρίς να υπάρχει σκοπός στην πόρτα και με τους αστυνομικούς, τον Διοικητή της Αστυνομίας, άκουσον-άκουσον, να αναγκάζεται να ζητά τη συνδρομή του 100, της Άμεσης Δράσης για να τους σώσει; Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά το 2025 στην Ελλάδα; Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Έχω ένα άτυπο ενημερωτικό σημείωμα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το περιστατικό. Αναφέρεστε στο ΑΤ Κορωπίου, λογικά. Αυτό το οποίο λέει η Ελληνική Αστυνομία, είναι ότι δίνεται έμφαση στην ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό των αστυνομικών. Λειτούργησαν έτσι ώστε να μην έχουμε απώλεια, είτε του δράστη είτε των ιδίων. Προέβησαν σε πυροβολισμό ακινητοποίησης, δεδομένου του κλειστού χώρου. Επρόκειτο για άνθρωπο σε κατάσταση κρίσης, αρκετά ογκώδη. Μπήκε μέσα λέγοντας ότι θέλει να σκοτώσει, επικράτησε τελικά η λογική. Μέλημα ήταν να προστατεύσουν τον οπλισμό, επίσης του Αστυνομικού Τμήματος. Απάντηση σε κάποιες αιτιάσεις, που δικαιολογημένα ακούστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, γιατί δεν υπήρχε σκοπός, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα εκείνο το οκτάωρο να υπάρχει και για αυτό βρισκόταν εκεί ο ίδιος ο Διοικητής. Ήταν επίσης εκεί ο Διοικητής Ασφαλείας και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας. Γιατί δεν υπήρχε σκοπός Κρατητηρίου -γιατί δεν υπήρχε κρατούμενος. Άρα δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει σκοπός Κρατητηρίου και βέβαια να σας πω ότι θα γίνει πειθαρχική διερεύνηση. Δεν υπάρχει κατηγορούμενος. Από τη στιγμή που έγινε η χρήση πυροβόλου όπλου, δίνουν όλοι οι αστυνομικοί καταθέσεις, ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή του περιστατικού. Και να μην αδικούμε συνολικά τη δουλειά που κάνει η Αστυνομία. Παρέθεσα και πριν κάποια στοιχεία, είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα και σε σχέση με την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, με 48 εγκληματικές οργανώσεις να έχουν εξιχνιαστεί και πάνω από 1.200 κατηγορούμενοι να έχουν καταστεί με βάση αυτές τις επιχειρήσεις. Επιτυχής αντιμετώπιση στο σύνολο των καταλήψεων στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Πάνω από 12.000 συλλήψεις μόνο το 2024 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Εμείς πρέπει να στηρίξουμε όλο και παραπάνω την Ελληνική Αστυνομία, να βλέπουμε προφανώς και να αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα περιστατικά, όπου ενδέχεται να μην γίνεται σωστά η δουλειά ή να παρατηρείται ενδεχόμενη τέλεση κάποιων πειθαρχικών ή και όχι μόνο πειθαρχικών αδικημάτων, αλλά η μεγάλη εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας μαρτυρά ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος προς όφελος των πολιτών.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Για ένα θέμα που τέθηκε και στη Βουλή. Μια εργαζόμενη, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός με καρκίνο, ζήτησε άδεια για να κάνει θεραπείες, αλλά οι Αρχές της είπαν ότι δεν γίνεται και ότι θα πρέπει να βγει σε άδεια άνευ αποδοχών. Το 2024 διαγνώστηκε ξανά με καρκίνο, ήταν ανάγκη να λείψει τον Σεπτέμβριο 7 μέρες, σε άλλη πόλη για τις θεραπείες, όμως αντί να της επιτρέψουν, να κάνουν ηλεκτρονική ανάληψη καθηκόντων, οι Αρχές της απάντησαν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους αναπληρωτές νοσούν από δυσίατα και ανίατα νοσήματα. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναλάβει καθήκοντα μια βδομάδα μετά, δηλαδή την ανάγκασαν να χάσει 7 μεροκάματα. Φαντάζομαι θα συμφωνήσετε ότι εδώ έχουμε κάτι απάνθρωπο. Ουσιαστικά την έβαλαν να διαλέξει ανάμεσα στο ημερομίσθιο ή στο να κάνει τις θεραπείες της για καρκίνο. Θα πάρετε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με ανίατα και δυσίατα νοσήματα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέλω να ενημερωθώ γι’ αυτό που με ρωτάτε, είναι όντως πάρα πολύ σοβαρό και είναι αδιανόητο προφανώς ένας άνθρωπος που έχει κάτι τόσο σοβαρό να μην μπορεί να λείψει από τη δουλειά του και αφού λάβω σχετική ενημέρωση με το τί ακριβώς ισχύει και για το συγκεκριμένο περιστατικό και για την νομοθετική κατάσταση, θα επανέλθω και κυρίως θα επανέλθω με την ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Για κάτι όμως που γνωρίζετε, αυτή η εκπαιδευτικός εργάζεται πολλά χρόνια, όπως και πολλοί αναπληρωτές και αναπληρώτριες, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Γιατί το Κράτος δεν την προσλαμβάνει και την κρατάει σε ομηρία, πάνω, κάτω την Ελλάδα, χωρίς δικαιώματα; Ως πότε θα υπάρχουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα εργαζόμενοι με λιγότερα δικαιώματα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η Κυβέρνηση που έχει προσλάβει τους περισσότερους εκπαιδευτικούς, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες. Έχουμε κάνει 38.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση, η πρώτη Κυβέρνηση, που προσέλαβε πάνω από 6.000 συγκεκριμένα, εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής. Έχουμε απόλυτο και πολύ μεγάλο σεβασμό στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, η διαδικασία πρόσληψης ενός μόνιμου εκπαιδευτικού, είναι μια διαφορετική διαδικασία. Το Κράτος τρέχει τους διαγωνισμούς με βάση τη νομοθεσία και με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Υπάρχουν περιπτώσεις προφανώς των μοριοδοτήσεων, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι διαφορετικό. Ο στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς ούτως ώστε να μην είναι σε αυτό το καθεστώς, χρόνο με το χρόνο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και ουσιαστικά να έχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες με αυτό τον έμμεσο τρόπο, δηλαδή δεν είναι σωστή η έκφραση μονιμοποίηση, αλλά το να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό και ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό, είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το ποσοστό των εκπαιδευτικών που είναι μόνιμοι. Έχουμε αυξήσει πάρα πολύ το ποσοστό των εκπαιδευτικών που είναι μόνιμοι. Σας λέω μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε 38.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών που έχουν ολοκληρωθεί και οι άνθρωποι αυτοί υπηρετούν και είναι στις θέσεις τους.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Να σας πάω σε ένα θέμα για τους αιτούντες άσυλο, γιατί εδώ και μήνες, από τον Ιούνιο, δεν έχει καταβληθεί το μηνιαίο επίδομα, της τάξης των 75 ευρώ, σε αυτούς που ζουν στις Δομές, παρότι αυτό συνιστά υποχρέωση της χώρας και δίνεται και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο στο μεταξύ φαίνεται πως χρωστάει και ένα ποσό της τάξης των 5 εκατομμυρίων στην Catholic Relief Services, η οποία υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζετε που οφείλετε αυτή η καθυστέρηση και τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για να λυθεί το ζήτημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ζητήσουμε ενημέρωση από το…
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: Γιατί προφανώς το χρειάζονται το επίδομα αυτό οι άνθρωποι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς. Θα ζητήσουμε ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Γ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ: …{Εκτός μικροφώνου}
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είτε γραπτώς, είτε στην επόμενη ενημέρωση.
ANT. KOTZAΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε συνέντευξή του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε ότι στην κυβέρνηση πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι υπερασπίζονται τις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξης και ότι υπάρχει απομάκρυνση της κυβέρνησης από τις παραδοσιακές αξίες της Νέας Δημοκρατίας σε μια σειρά από ζητήματα. Μάλιστα, σε αναφορά του δημοσιογράφου ότι «άρα, δεν είναι είστε μια γροθιά στη Νέα Δημοκρατία;» ο γαλάζιος βουλευτής είπε ότι: «Όταν έχεις διαγραμμένο έναν πρώην πρωθυπουργό και ακολουθείς επιμέρους πολιτικές οι οποίες είναι κόντρα στον αξιακό κώδικα της παράταξης, το βλέπετε εσείς αυτό καλό; Εγώ δεν το βλέπω καλό, εγώ έχω γεννηθεί μέσα στη Νέα Δημοκρατία και θέλω όλοι να είναι μαζί». Τι σχολιάζετε γι’ αυτές τις δηλώσεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο, σέβομαι απόλυτα τις απόψεις του κυρίου Στυλιανίδη και κάθε βουλευτή μας και κάθε στελέχους της παράταξης στην οποία και εγώ ανήκω από μικρό παιδί. Ως ένα γενικό σχόλιο να πω ότι η πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στον πυρήνα της ιδρυτικής διακήρυξης και των αξιών της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουμε καταφέρει, χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών, να μεγαλώσουμε την πίτα ως προς την οικονομία, αναφέρομαι, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ούτως ώστε ν’ αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, όχι με, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, με δανεικά, όχι δηλαδή με το να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών, όχι με μία λογική πλειοδοσίας και να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε αδικίες ολόκληρων δεκαετιών. Στην εξωτερική πολιτική η χώρα μας είναι στην καλύτερη θέση που ήταν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, πιο ισχυρή αμυντικά, διπλωματικά, από ποτέ και ως προς τη συνολική μας πολιτική, πληγές που το κράτος είχε για ολόκληρες δεκαετίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να τις κλείνει και πολλές εξ’ αυτών τις κλείνει. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εμβληματικής μεταρρύθμισης, η οποία είναι όχι απλά στον πυρήνα, είναι κάτι παραπάνω από ταυτοτικό αίτημα της ίδιας της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, από τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι η κυβέρνηση η οποία κάνει πράξη ένα αίτημα όλων όσοι έχουμε περάσει από την παράταξη αυτή, από τη νεολαία αυτής της παράταξης, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι η κυβέρνηση αυτή απέχει από τις αρχές και τις αξίες της ίδιας της παράταξης. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα αντίστοιχα. Είναι δεδομένο, ότι έχουμε τεράστια ανάγκη τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι διαχρονικά στη Νέα Δημοκρατία, έχουμε τεράστια ανάγκη τα στελέχη τα οποία υπηρετούν διαχρονικά την παράταξη αυτή και είναι πολύ σημαντικό, όμως, και να δημιουργούμε και ευρύτερες συμμαχίες, το γεγονός ότι έρχονται και μας βρίσκουν και συναντιούνται μαζί μας, υιοθετούν το δικό μας αφήγημα, το δικό μας όραμα, τις δικές μας αξίες και στελέχη που τα προηγούμενα χρόνια ανήκαν σε άλλες παρατάξεις. Είναι σημαντική αυτή η διεύρυνση, γιατί γίνεται με τους όρους του σεβασμού της ίδιας της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, είναι η διεύρυνση την οποία επιδιώκει και θα συνεχίσει να επιδιώκει ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μια δημοσιογράφος, η Ελένη Ηλιοπούλου, διώκεται με μήνυση slapp, επειδή μίλησε για προνομιακές σχέσεις ΜΚΟ με δημόσιους φορείς και υπουργεία. Τη μήνυση κατέθεσαν δύο φίλοι του πρωθυπουργού που -σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είναι κουμπάροι του κιόλας, τους έχει παντρέψει. Θέλουμε ένα σχόλιο γι’ αυτήν τη νέα παραβίαση της δημοσιογραφικής ελευθερίας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Επειδή δεν την καταλαβαίνω αυτή τη σύνδεση, σε ποιους αναφέρεστε; Γιατί, τώρα, αυτή η ερώτηση είναι λίγο, συνδέει πράγματα μεταξύ τους, και εγώ πρέπει ν’ απαντήσω.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Είναι το ζεύγος Μουμτζίδη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μάλιστα. Άρα, η κατηγορία ποια είναι ότι, που δεν γνωρίζω εάν είναι κουμπάροι, δεν τους γνωρίζω καν τους συγκεκριμένους πολίτες στους οποίους αναφέρεστε, η κατηγορία είναι ότι είναι ηθικός αυτουργός ο πρωθυπουργός μια μήνυσης, η οποία είναι…
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει κατηγορία, είναι δημοσιογραφική ερώτηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς, δεν γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά δυνάμει των οποίων οδηγήθηκαν δύο πολίτες να κάνουν μία μήνυση ή αγωγή, έχουν δικαίωμα να κάνουν και τα δύο. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι δεν μπορεί το κράτος να απαγορεύσει, ούτε πρόκειται ποτέ να ψηφιστεί κάποιος νόμος που να απαγορεύει σ’ έναν πολίτη να ασκήσει έναντι του οποιουδήποτε άλλου πολίτη είτε μήνυση είτε αγωγή είτε οποιοδήποτε άλλο νομικό όπλο έχει στα χέρια του ένας πολίτης έναντι οποιουδήποτε άλλου πολίτη ή του κράτους στην περίπτωση κινήσεων στη Διοικητική Δικαιοσύνη. Το τρίτο είναι, το αν είναι slapp ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει ουσιαστικά η Δικαιοσύνη. Και το τέταρτο που θέλω να πω είναι ότι επί των δικών μας ημερών, έχουν γίνει κινήσεις οι οποίες προστατεύουν στην πράξη τους δημοσιογράφους, έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές στην κατάργηση της απλής δυσφήμησης, που περιορίζει τη νομική βάση δυνάμει της οποίας μπορεί κάποιος να κινηθεί κατά δημοσιογράφου και σε αστικό επίπεδο ως προς την αδικοπραξία, τη θέσπιση ιδιώνυμων αδικημάτων, απειλών, δηλαδή, κατά δημοσιογράφων. Όλα αυτά έχουν αναγνωρισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, θα είμαστε από τους πρώτους, ήδη έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε και μια σειρά από παρεμβάσεις, σε συνεργασία και με τις ενώσεις των δημοσιογράφων, για την ευρύτερη συζήτηση για τα slapps. Αλλά, αν περιμένετε από μία κυβέρνηση η οποία σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, να φθάσει στο σημείο να μην μπορεί ένας πολίτης να κινηθεί κατά ενός άλλου πολίτη είτε είναι δημοσιογράφος είτε είναι οτιδήποτε άλλο, από εμάς, αν το περιμένετε αυτό, δεν θα το κάνουμε. Δικαίωμα, το ξαναλέω, του καθενός είναι να κάνει την αγωγή που πιστεύει, να καταθέτει την αγωγή που πιστεύει, από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη θα αξιολογεί την αγωγή αυτή, θα αξιολογεί τις νομικές ενέργειες αυτές και αν είναι όντως καταχρηστική, όπως λέτε, θα τις απορρίψει.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Συγνώμη, αλλά εδώ μας λέτε το επιχείρημα που χρησιμοποιούν όσοι μας κάνουν εκφοβιστικές αγωγές. Ότι είναι διαφορές μεταξύ ιδιωτών. Γιατί καθυστερεί η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας; Γιατί όσο καθυστερείτε, όλο και περισσότερο κινδυνεύουμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχα την τιμή να βρεθώ πέρυσι, τέτοια περίοδο και θα κάνω και νέα επίσκεψη, με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κυρία Γιούροβα, που ήταν αρμόδια μέχρι τις ευρωεκλογές, μέχρι ν’ αλλάξει, τέλος πάντων, η σύνθεση της Κομισιόν, για τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και Κράτους Δικαίου, είμαστε από τις πρώτες χώρες που προχωρά, μέσα και από την Task Force που έχει συσταθεί, στην υιοθέτηση μιας σειράς από οδηγίες, αλλά το ξαναλέω, μην έχουμε παρανοήσεις, δεν μπορεί ένα κυρίαρχο κράτος, ένα κράτος στο οποίο λειτουργεί πλήρως το κράτος δικαίου, να νομοθετήσει την απαγόρευση κατάθεσης αγωγών ή μηνύσεων. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει και δεν υιοθετείται από καμία ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει ένα κράτος, είναι να βάλει κανόνες και να αυξηθούν τα φίλτρα προστασίας των εναγόμενων, όταν μία αγωγή, σύμφωνα με αυτό το οποίο θα κρίνει η Δικαιοσύνη, υπάγεται στην κατηγορία των καταχρηστικών αγωγών. Αυτό, προφανώς, θέλουμε να το κάνουμε και θα το προχωρήσουμε και το ότι η βούλησή μας αποδεικνύεται από τις προηγούμενες ενέργειές μας.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μας είπατε ότι θα υιοθετηθεί η ευρωπαϊκή οδηγία το Μάιο του 2026, αν θυμάμαι καλά. Σωστά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σας είπα ότι θα υιοθετηθεί η ευρωπαϊκή οδηγία το συντομότερο δυνατό.
ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Αυτό, το Μάιο του ΄26, θα ανατρέξω προκειμένου να το δούμε, είναι δύο χρόνια μετά την έγκριση της ευρωπαϊκής οδηγίας, δηλαδή είναι το αργότερο που μπορούμε να την υιοθετήσουμε, αλλιώς θα δεχθούμε πρόστιμο. Γιατί καθυστερείτε τόσο, και αφήνετε έκθετους τους δημοσιογράφους, σε κίνδυνο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν καθυστερούμε καθόλου, είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχει υιοθετήσει μια σειρά από παρεμβάσεις και οδηγίες και είμαστε από τις πρώτες χώρες, η οποία έχει κάνει βήματα τα οποία αναγνωρίζονται συγκριτικά με άλλες χώρες σε απόλυτο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα καθυστέρησης.
Ευχαριστώ πολύ.