Καλό μεσημέρι από την Θεσσαλονίκη,
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός όπου συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κυρίαρχο θέμα του συμβουλίου είναι το Μεταναστευτικό η συζήτηση για το οποίο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που κράτη-μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των ροών από τον Λίβανο.
Όπως τόνισε προ ολίγου σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας πολύ αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της παράνομης μετανάστευσης. Με χαρά διαπιστώνω ότι σταδιακά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και η Ευρωπαΐκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και της αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαΐκή μας στρατηγική είναι μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την Πρόεδρο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε καθώς φαίνεται να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για να μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές». Συνέχισε ο Πρωθυπουργός λέγοντας: «Εκεί θέλω να θυμίσω ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι και στο πλαίσιο της συμφωνίας ευρωπαϊκής ένωσης- Τουρκίας από το 2016».
Επίσης, επεσήμανε: «Προσβλέπω λοιπόν σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όλη την Ευρώπη αλλά ένα ζήτημα το οποίο δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι Έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν γιατί πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες συμμετείχε στην 1η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του η Ελλάδα επιθυμεί να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου. Άλλωστε σε διμερές επίπεδο, η χώρα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τα έξι κράτη τα οποία απαρτίζουν το Συμβούλιο Συνεργασίας. Επεσήμανε τις προκλήσεις που καλούνται οι χώρες που συμμετέχουν στην Σύνοδο να αντιμετωπίσουν καθώς η ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει με μια στρατιωτική ανάφλεξη, ενώ επανέλαβε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ώστε να μην συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και να ενταθούν οι πιέσεις, έτσι ώστε ο Νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μία Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει, να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι σε ιρανικές επιθέσεις.
—-
Με ακόμη τέσσερα βήματα, τα οποία αφαιρούν φορολογικά βάρη από τους πολίτες και, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν την αποτελεσματικότητα του φορολογικού μηχανισμού, συνεχίζεται η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, για την ενίσχυση και την προστασία των εισοδημάτων, καθώς επίσης για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοίνωσε τη θέσπιση αφορολόγητοy στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα και πλήρη απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των φιλοδωρημάτων.
Μια ρύθμιση που με τρόπο κοινωνικά δίκαιο προφυλάσσει τις πιο ευάλωτες ομάδες εργαζομένων, από καταχρηστικές πρακτικές.
Με ποιον τρόπο; Με την εισαγωγή μιας αντικαταχρηστικής διάταξης, η οποία προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που κάποιοι εργοδότες σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς, δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα, τότε θα κληθούν να πληρώσουν, εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Παράλληλα, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά στην πράξη την προσήλωσή μας στις πολιτικές μείωσης των φόρων, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων με «μπλοκάκι».
Εξίσου σημαντική, όμως, είναι η αλλαγή, με την οποία, ορίζεται ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων\ με ενίσχυση των εκπτώσεων για όσους πολίτες υποβάλλουν νωρίτερα τις δηλώσεις.
Επιπλέον, για πρώτη φορά θα υπάρχουν συνέπειες για τις καθυστερήσεις που οφείλονται στις κρατικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, προβλέπουν κυρώσεις σε επικεφαλής φορέων που καθυστερούν την διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ.
Τέλος, εισάγονται ορισμένες διοικητικές αλλαγές στην Ανεξάρτητη Αρχή, με στόχο να γίνει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η λειτουργία της.
—
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε τα νέα συστήματα ελέγχων της ΗΔΙΚΑ για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί από την εφαρμογή τους, στις αρχές του 2024 έως σήμερα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι συγκεκριμένοι ιατροί συνταγογράφησαν από 250 έως 422 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα ανά ασθενή, με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.
Με τα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που πλέον είναι στην διάθεση του υπουργείου Υγείας και του ελληνικού κράτους, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κανένας παραβάτης. Όσοι γιατροί εντοπίστηκαν να υπερσυνταγογραφούν, ήδη τους έχει μπλοκαριστεί η δυνατότητα συνταγογράφησης, έχουν δοθεί τα στοιχεία τους στον ΕΟΠΥΥ που θα κάνει τον πιο ενδελεχή έλεγχο και για όλα αυτά θα γίνουν καταλογισμοί ώστε αυτά τα χρήματα να επιστραφούν στο ελληνικό κράτος.
Η τήρηση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτη για την Κυβέρνηση. Κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Θα συνεχίσουμε με μεθοδικότητα και σχέδιο να διασφαλίζουμε την τήρηση του νόμου, την προστασία των πολιτών αλλά και των χρημάτων των φορολογουμένων από απάτες σε βάρος τους.
—-
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε χθες 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα, από το σκέλος των επιχορηγήσεων, μετά από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του 4ου αιτήματος πληρωμής που είχε υποβληθεί στις αρχές Ιουνίου.
Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει πλέον 18,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο, ποσό που ξεπερνά το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 5η θέση μεταξύ των 27 κρατών- μελών.
Το αίτημα πληρωμής για το σκέλος των επιχορηγήσεων αφορούσε στην επίτευξη 20 οροσήμων και στόχων, τα οποία περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη συμβασιοποίηση έργων όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, τα προγράμματα δασικής προστασίας Anti-nero Ι και ΙΙ, η βελτίωση οδικής ασφάλειας σε οδικό δίκτυο Δήμων και Περιφερειών, η αναβάθμιση ασφάλειας των 13 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και μεταρρυθμίσεις όπως η Κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και η αναβάθμιση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης.
—
Τα εργοτάξια των υπό κατασκευή τμημάτων του ΒΟΑΚ επισκέφθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.
Τόνισε πως υπάρχει πρόοδος στην κατασκευή των έργων που γίνονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πως τα έργα επιταχύνονται. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η συμβασιοποίηση του τμήματος Χανιά- Ηράκλειο του αυτοκινητοδρόμου.
«Ο ΒΟΑΚ είναι ένα εμβληματικό έργο, στο οποίο θα πρέπει να είμαστε όλοι συνεπείς», δήλωσε ο Υπουργός.
—-
Η επαρκής στελέχωση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, αποτελεί τον βασικό στόχο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και αποσκοπεί στην συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων που χρήζουν φροντίδας και περίθαλψης με σκοπό την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.
Στον προϋπολογισμό του 2024 είχαμε προχωρήσει σε αύξηση των λειτουργικών δαπανών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας φτάνοντας τα 20.365.000 ευρώ.
Όσον αφορά στο 2025, η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι επιδιώκεται η περαιτέρω αύξηση στους προϋπολογισμούς των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας κατά 5 εκατ. ευρώ, περίπου, έτσι ώστε να φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ.
Η στελέχωση των Κέντρων είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου και ήδη έχει εγκριθεί η πρόσληψη 308 μόνιμων υπαλλήλων στους εποπτευόμενους φορείς, εκ των οποίων οι πρώτοι 153 άμεσα θα αναλάβουν καθήκοντα.
—
Παρότι διανύουμε το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου, σήμερα ο Χάρτης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας έχει στο δείκτη 4 την Κρήτη (δηλαδή μόλις ένα βήμα πριν τον κόκκινο συναγερμό) και στο δείκτη 3 πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.
Δεν έχει ξανασυμβεί να έχουμε ανάλογο Χάρτη, τέτοια περίοδο. Όπως θα θυμάστε, κάθε χρόνο, μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου ο μεγάλος κίνδυνος για τις φωτιές είχε περάσει.
Όπως φαίνεται όμως, η κλιματική κρίση αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Η παρατεταμένη ανομβρία που είχαμε φέτος, οι ελάχιστες για την εποχή βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι έως 8 μποφόρ που πνέουν σήμερα, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» για εκδήλωση πυρκαγιών, που θα είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες λόγω των παραπάνω συνθηκών.
Άρα, απαιτείται από όλους μας μεγάλη προσοχή.
Στις περιοχές όπου η επικινδυνότητα είναι πολύ υψηλή πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, αλλά και επίγειες περιπολίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Επιπλέον, η Πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους και περιπολίες, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι οι πολίτες τηρούν τα προβλεπόμενα.
Υπενθυμίζουμε ότι στις περιοχές με δείκτη επικινδυνότητας 3 και 4 απαγορεύεται ρητά η εκτέλεση θερμών εργασιών και οποιασδήποτε δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά (πχ κάψιμο μελισσιών, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, εργασίες με εργαλεία που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες, μπάρμπεκιου κλπ).
Με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα, ενώ η εξ αμελείας πρόκληση πυρκαγιάς έχει μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα και επισύρει ποινές κάθειρξης που μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 έτη.
—-
Το Συντονιστικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για το Fly Over συνεδρίασε σήμερα για 8η φορά. Οι συνεδριάσεις συγκαλούνται τακτικά ανά 15 ημέρες από τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα για τον συντονισμό των δράσεων όλων των αρμόδιων φορέων με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης.
Καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν συνολικά περίπου 485 λεωφορεία και σε σχέση με την περσινή περίοδο, δρομολογούνται καθημερινά 40 επιπλέον λεωφορεία, σημειώνεται δηλαδή αύξηση 16%. Επιπλέον, αυξήθηκε κατά 21% συγκριτικά με το 2023 η ταχύτητα των λεωφορείων του ΟΑΣΘ λόγω της αστυνόμευσης για το Fly Over. Σημειώνεται ότι το 1/3 του στόλου του Οργανισμού αποτελείται από ολοκαίνουρια λεωφορεία, καθώς από τον περασμένο Ιούνιο δρομολογήθηκαν 110 ηλεκτρικά λεωφορεία.
Σε 44 ημέρες ξεκινάει η λειτουργία του Μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ένα έργο το οποίο για πολλά χρόνια περίμεναν οι κάτοικοι και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας και του κυκλοφοριακού ζητήματος.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ: Καλημέρα, έχετε μιλήσει για τζάμπα πατριώτες, μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί, όπως λέμε, ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να τους βρει κανείς. Έχω πει πολλές φορές, ότι είναι δύο οι δρόμοι μπορεί να διαλέξει κανείς, όταν έχει ένα δημόσιο αξίωμα, για να αντιμετωπίσει τα πολύ ευαίσθητα αυτά ζητήματα. Ο ένας είναι ο τζάμπα πατριωτισμός, δηλαδή η διατύπωση υπερβολών, οι διάφορες κορώνες, που δεν οδηγούν πουθενά, που στο τέλος της ημέρας απομονώνουν τη χώρα και ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος που ακολουθεί η Κυβέρνηση αυτή και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα επί των ημερών του, έχει συνάψει τις πιο σημαντικές και επωφελείς διεθνείς Συμφωνίες, ως προς την επέκταση για παράδειγμα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, έχει προχωρήσει, είναι πράξη πλέον, τις πιο σημαντικές Συμφωνίες για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας. Έχει ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας και στην Ευρώπη, αλλά και συνολικά σε ολόκληρο τον κόσμο και βέβαια να μην ξεχνάμε και τον διάλογο με την Τουρκία, χωρίς σε καμία ποτέ περίπτωση, να τεθεί ποτέ ζήτημα κυριαρχίας. Χωρίς να ζημιώνεται η χώρα μας ούτε στο ελάχιστο, μέσα από αυτό το διάλογο έχουμε κερδίσει πολλά. Έχουμε εκμηδενίσει τις παραβιάσεις έχουμε, εκμηδενίσει τις ροές από τον Έβρο. Ένας από τους λόγους που το μεταναστευτικό για την Ελλάδα δεν είναι καυτή πατάτα, όπως για την υπόλοιπη Ευρώπη, ένας από τους λόγους που 93.000 διαμένοντες, έχουμε τώρα 23.000 σε μια περίοδο που έχουμε αυξημένη πίεση και βέβαια στα νησιά μας υποδεχόμαστε νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε λοιπόν σε αυτό το δρόμο της υπευθυνότητας, που οδηγεί στην ισχυροποίηση της χώρας.
ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε νέα παρέμβαση του για τα εθνικά θέματα, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από την Κύπρο, έκανε λόγο για λύσεις άδικες και καταστροφικές, που ακούγονται και μαγειρεύονται για Αιγαίο και Κυπριακό, για λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης και για ήρεμα νερά, που φέρνουν πάντα φουρτούνες. Έχει υποχωρήσει σε κάτι η Κυβέρνηση κύριε εκπρόσωπε; Σας ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς οι απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού είναι γνωστές. Εγώ θα ήθελα να απαντήσω απευθυνόμενος και σε εσάς και στους Έλληνες πολίτες, ξεκινώντας από μία ρητορική ερώτηση, αν υπάρχει έστω και μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους, που να υπονοεί, έστω, υποχωρητικότητα. Δεν υπάρχει στιγμή που και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών και προσωπικά εγώ, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, που να μην τονίζουμε, ότι δεν πρόκειται ποτέ να βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας. Συνεχίζουμε και ακολουθούμε την εθνική θέση, αλλά θα μου επιτρέψετε να σταθώ λίγο περισσότερο στο Κυπριακό, με την ερώτηση που μου κάνετε. Είναι δεδομένο ότι οι ελληνικές θέσεις για το κυπριακό, ταυτίζονται με τις κυπριακές. Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί στο θέμα αυτό, όπως και συνολικά. Είναι δεδομένο επίσης ότι η λύση για το κυπριακό, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί εθνική μας θέση. Είναι επίσης δεδομένο και μάλιστα είναι δεδομένο που προκύπτει από την πλευρά της Κύπρου και προσωπικά από τον κύριο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, έχει θετικά αποτελέσματα, έστω και στην άτυπη επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό. Με όλα αυτά και επαναλαμβάνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται μαζί. Δηλαδή τι θέλει η Κύπρος, να προδώσει τον εαυτό της; Γιατί αυτή είναι η θέση η δική μας, η θέση της Κύπρου. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα τέτοιο ζήτημα, είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού, μόνο επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν πρόκειται ποτέ καν να συζητήσουμε λύσεις επιζήμιες για την Κύπρο, λύση δύο κρατών. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις για μας και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί με την Κύπρο.
ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα συνεχίσω λίγο στην ερώτηση του Ν. Ρούμπου, για τους πατριώτες, επειδή σας έχω ακούσει τις τελευταίες μέρες να κάνετε μία κριτική προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και προς το κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου. Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί γίνεται αυτή η ιδιαίτερα έντονη τις τελευταίες μέρες κριτική, αν υπάρχει κάποια ανησυχία από τη μεριά της Κυβέρνησης και αν εξακολουθεί να ισχύει τελικά ή μάλλον ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα, που κοιτάει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση, δεξιά ή αριστερά; Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση κοιτάει μπροστά, χωρίς να ξεχνάει τα πολλά προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν, αλλά και τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολλών κρίσεων, που ταλαιπώρησαν πολύ τους πολίτες. Οι λύσεις δεν έχουνε πρόσημο, σίγουρα η πολιτική μας έχει ξεκάθαρα φιλελεύθερο πρόσημο, ένα πρόσημο το οποίο είναι συνεπές με την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης αυτής, αλλά κοιτάει μπροστά, κοιτάει στο μέλλον. Δεν κάνουμε καμία επίθεση. Το αντίθετο, απαντάμε στα ερωτήματα, που ορθότατα μας θέτουν οι δημοσιογράφοι, αλλά κυρίως οι πολίτες. Και επειδή, υπάρχει μια προσπάθεια, κάποιων, ακροδεξιών κομμάτων, κάποιων φίλα προσκείμενων σε εκείνα Μέσων, να κτίσουν ένα έδαφος, αντίστοιχο με αυτό το οποίο υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να ανέβει η άκρα δεξιά και συνολικά τα άκρα στη χώρα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό, απαντώντας με την δύναμη των επιχειρημάτων μας και της πολιτικής μας. Έτσι γίνεται στις Δημοκρατίες, οι κυβερνήσεις οφείλουν να απαντάνε και όταν απαντάνε με έργα, τόσο το καλύτερο για εκείνες. Να σας πως λοιπόν, ότι είτε στο μεταναστευτικό, που σε μια χώρα, που μέσα σε πέντε χρόνια, που έχουμε αυτή την Κυβέρνηση και Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, που έχουν μειωθεί από 93.000 σε 23.000 οι διαμένοντες και από 130 σε 30 οι δομές φιλοξενίας, που το άσυλο εκεί που δινόταν ή δεν δινόταν σε δύο και τρία χρόνια, άρα αυτό στοίβαζε ανθρώπινες ψυχές, δίνεται σε δύο ή τρεις μήνες ή δεν δίνεται και ακολουθείται μια άλλη διαδικασία. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα, αυτά τα οποία λέει στην Ευρώπη, γίνονται ευρωπαϊκή πολιτική, με πολύ μεγάλη δυσκολία, μαζί με τις χώρες του νότου, δεν νομίζω ότι έχουνε πολύ μεγάλο έδαφος αυτές οι ακραίες φωνές. Φωνές, οι οποίες ταυτίζονται με τον Όρμπαν και το λέω και θα το λέω συνέχεια. Αν αυτά, τα οποία ο σύμμαχός τους στην Ευρώπη, η Ουγγαρία, ο Όρμπαν, γίνουν πράξη, τότε δεν προχωράνε οι ελληνικές διεκδικήσεις. Είναι εντελώς αντίθετες. Οι σύμμαχοι των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, ζητάνε πράγματα τα οποία θα οδηγήσουν τη χώρα μας να γίνει αποθήκη ψυχών και να μην έχουμε 23.000, αλλά πολλούς παραπάνω διαμένοντες. Και βέβαια δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό. Έχουμε καθήκον, για αυτό και το κάνουμε κάθε εβδομάδα, η Ελληνική Αστυνομία να λέει τι κάνει στην ενδοοικογενειακή βία. Πάνω από 250 συλλήψεις έχουμε την εβδομάδα για τέτοια περιστατικά. Εκατοντάδες γυναίκες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει χρήση του panic button. Στη βία των ανηλίκων επίσης, μια πολύ θλιβερή συζήτηση, έχουμε κάνει πάρα πολλά. Στα γήπεδα, οι πολιτικές μας αποδίδουν. Βλέπουμε ο κόσμος να μπαίνει με ταυτοποιημένα εισιτήρια, έχουμε αυτοματοποιημένες ποινές. Στα Πανεπιστήμια, δεν είναι πλέον τα Πανεπιστήμια ξέφραγο αμπέλι. Κάθε φορά που κάποιος θέλει να κάνει το οτιδήποτε, μετά από επικοινωνία των πανεπιστημιακών Αρχών, των πρυτανικών Αρχών, με την αστυνομία, έχουμε επεμβάσεις. Αυτή προφανώς είναι μια δύσκολη άσκηση, αλλά αυτονόητη υποχρέωσή μας. Σε αυτές λοιπόν, τις θεωρητικά αβανταδόρικες ατζέντες, για τα κόμματα της άκρας δεξιάς, που εγώ θεωρώ ότι είναι η αυτονόητη πολιτική μιας κυβέρνησης, δεν υπάρχει πολίτης που να μη θέλει νομιμότητα, δεν υπάρχει πολίτης που να μη θέλει αυτοί οι οποίοι πάνε να κλέψουνε τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, ένας γιατρός που είναι η μειοψηφία των γιατρών, να μην έχει τις προσήκουσες κυρώσεις, δεν υπάρχει πολίτης που να μην θέλει σε ένα Πανεπιστήμιο οι μπαχαλάκηδες να απομονώνονται και όταν τελούν μία παράνομη πράξη, να οδηγούνται στη φυλακή. Αυτά όλα είναι κορυφαίες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και πλέον έχουμε παραδοτέα. Έχουμε έργο το οποίο είναι μετρήσουμε και θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική.
Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως είπατε και εσείς στις 30 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται το μετρό της Θεσσαλονίκης, έστω και στην περιορισμένη διαδρομή της βασικής γραμμής. Σε αυτή τη νέα μέρα για την πόλη, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης και δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το κόστος του ενιαίου εισιτηρίου. Και για το εισιτήριο, επιτρέψτε μου, αν τελικά θα είναι προς χρήση αυτά τα οποία έχουν προμηθευτεί. Ειδικά, όμως, ως προς το πρώτο ζήτημα, τι εικόνα έχετε για το ΟΣΕΘ; Διότι η αναδιάρθρωση των γραμμών φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να γίνει με μαγικό τρόπο, καθώς απαιτούνται, μεταξύ άλλων, νέοι τερματικοί σταθμοί και επεκτάσεις υφιστάμενων, ξήλωμα υφιστάμενων στάσεων και δημιουργία νέων. Και, επίσης, πώς προχωράει η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και ποιος θα είναι ο ρόλος και το μέλλον που σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τον Οργανισμό; Και αν θέλετε ένα τελευταίο ερώτημα, αν έχουν βάση τα δημοσιεύματα περί παρέμβασης του Μαξίμου για το ψυχαγωγικό πρόγραμμα που θα πλαισιώσει την τελετή των εγκαινίων.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω από το τελευταίο. Δεν έχουν καμία βάση αυτά τα δημοσιεύματα. Τα βλέπω έτσι κι εγώ με μεγάλη απορία και λέω αν το Γραφείο μου είναι ακριβώς στον ίδιο χώρο με αυτό που περιγράφεται σε αυτά τα δημοσιεύματα. Προφανώς, είναι ευθύνη αυτών που θα διοργανώσουν την τελετή εγκαινίων και νομίζω ότι και λίγη σημασία έχει για τον κόσμο μία τελετή. Σίγουρα έχει τεράστια αξία το γεγονός ότι θα έρθουμε – να είμαστε καλά – σε 44 μέρες στη Θεσσαλονίκη. Θα έρθει και ο Πρωθυπουργός για κανονικά εγκαίνια, που, όπως έχει πει κι ο ίδιος, δεν είναι εγκαίνια, είναι παράδοση. Δηλαδή, αμέσως μετά από αυτή την τελετή παράδοσης στους πολίτες – που έχουν κάθε λόγο να είναι εξοργισμένοι για τα χαμένα χρόνια και την κοροϊδία των «μουσαμάδων» των προηγούμενων ετών – από τη στιγμή εκείνη και μετά, θα έχουν κανονικά μετρό, με τους σταθμούς οι οποίοι θα ανοίξουν κανονικά, όπως έχουμε υποσχεθεί. Και, βέβαια, την επέκταση μέχρι και το 2025 προς την Καλαμαριά. Όλο το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, υλοποιείται κανονικότατα.
Ως προς το εισιτήριο, αυτό που ξέρω είναι ότι θα είναι δωρεάν τα δρομολόγια την πρώτη εβδομάδα, έτσι όπως έχει δηλώσει ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Νίκος Ταχιάος, ούτως ώστε να υπάρχει μία εβδομάδα προσαρμογής και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί αυτό το οποίο έχουμε υποσχεθεί, η λειτουργία, δηλαδή, με το ενιαίο εισιτήριο. Σίγουρα, πάντως, δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με ένα πιο ακριβό εισιτήριο, μέχρι να είναι πλήρως λειτουργικό το ενιαίο εισιτήριο, για να μπορούν με αυτό να χρησιμοποιούν και το νέο μετρό, αλλά και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Προφανώς, μαζί με την παράδοση του μετρό, θα υπάρχει και ένας πλήρης χάρτης με τις στάσεις, με τα δρομολόγια και με όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες πολιτισμένες χώρες του κόσμου.
Ήταν κάτι απίστευτο η Θεσσαλονίκη, με την υπόλοιπη ανάπτυξη που έχει, να έχει αργήσει τόσο πολύ. Το ξαναλέω: Είναι μία εκκρεμότητα, την οποία πρέπει να επιλύσουμε. Ευτυχώς, μένουν λίγες μέρες. Και θα τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα και για τις υπόλοιπες στάσεις και συνολικά για το έργο αυτό, που δεν σταματάει, συνεχίζεται, δεν σταματάει στην παράδοση του Νοεμβρίου.
Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Αρχικά, ήθελα να ρωτήσω αν η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, για τη διακοπή της χρηματοδότησης των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ ή αν σκοπεύει να ζητήσει κάτι άλλο, πάντα με αυτό τον στόχο.
Και ένα δεύτερο ερώτημα, που μπορεί να είναι τοπικό, αλλά αφορά τη δημόσια υγεία και μέχρι τώρα το κοιτούσαμε και το βλέπαμε και γελούσαμε και αναφέρομαι στα αγριογούρουνα. Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Πανόραμα και στην περιοχή των Πεύκων, έχουμε τον πρώτο τραυματισμό. Δηλαδή, οι κάτοικοι είναι όμηροι αυτών των τετράποδων, ζουν σε ζούγκλα. Έχει δοθεί επιστολή και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Δεν έχει γίνει κάτι. Και αναρωτιέμαι τι περιμένουμε. Να έχουμε κάτι ανάλογο, όπως έγινε το καλοκαίρι στην κατασκήνωση, στο λούνα παρκ; Είναι σοβαρό το πρόβλημα. Μιλάμε για εκατοντάδες αγριογούρουνα σε σπίτια. Δεν μπορούν να το διαχειριστούν οι άνθρωποι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, πρέπει οι αρμόδιες αρχές να δείξουν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, εφόσον αυτό που μου λέτε εντείνεται – δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Και είναι δεδομένο ότι θα κάνουμε κι εμείς μία σχετική σύσταση, δεδομένου του ερωτήματός σας. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι αρμοδιότητά μου, αυτή τη στιγμή, να σας πω κάτι περισσότερο. Εφόσον προβλέπεται κάτι και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, πρέπει και να υπάρχει και αυξημένη εποπτεία για την προστασία των κατοίκων.
Τώρα, ως προς την ερώτησή σας που αφορά στο ΠΑΣΟΚ, είδα κι εγώ τη σημερινή προαναγγελία τροπολογίας από τον κ. Ανδρουλάκη και απόρησα, γιατί χθες μόλις ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δουδωνής, ζήτησε, στη Βουλή, από την Κυβέρνηση να προβεί σε όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, ώστε με απόφαση της Βουλής να ανασταλεί κάθε είδους χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση προς τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ. Άρα, από την ισχύουσα νομοθεσία. Σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει να αλλάξει η νομοθεσία. Μας έχει μπερδέψει λίγο το ΠΑΣΟΚ. Μετά και την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη, ίσως θέλει έναν χρόνο προσαρμογής. Να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία που έλεγε χθες ο κ. Δουδωνής ή να αλλάξει η νομοθεσία, που λέει σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης;
Όπως κι αν έχει, όμως, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Θα περιμένουμε το κείμενο της προτεινόμενης τροπολογίας από το ΠΑΣΟΚ, να το συζητήσουμε, χωρίς να απορρίπτουμε εκ των προτέρων τίποτα. Και, βέβαια, είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε – και θα γίνει αυτό μόλις κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή – τη στάση που κράτησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι στα λόγια, με μια σειρά από τροπολογίες – οι οποίες ευτυχώς υπερψηφίστηκαν, κάποιοι δεν τις είχαν υπερψηφίσει – που έδωσαν τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να προβεί σε αποφάσεις που προστάτευσαν τη Δημοκρατία μας από εγκληματικές οργανώσεις. Αυτό είναι, νομίζω, κάτι το οποίο η Ιστορία το έχει καταγράψει. Άρα, το ποιες είναι οι προθέσεις μας συνολικά γι’ αυτό το θέμα, δεν αμφισβητούνται, γιατί η αξιοπιστία μας έχει δοκιμαστεί με μια σειρά από ενέργειες. Μένει, λοιπόν, να δούμε και το κείμενο αυτό, για να γίνει αυτή η συζήτηση, εν συνόλω, στη Βουλή.
Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Αναφερθήκατε στην εισαγωγική σας τοποθέτηση στην ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας. Εδώ, έχουμε ένα Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στην Κεντρική Μακεδονία, το οποίο είναι προβληματικό – για να το θέσω έτσι κομψά – και έχουν αποκαλυφθεί αρκετά πράγματα κατά καιρούς και προσφάτως. Θεωρείτε ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά σ’ αυτή τη δομή; Υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία εξετάζει το Υπουργείο προκειμένου αυτή η δομή να βελτιωθεί κάποια στιγμή και να μην έχουμε τέτοιου είδους περιστατικά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση -απάντηση σε δημοσιεύματα- η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η κυρία Σοφία Ζαχαράκη. Αναφέρομαι στην απάντηση αυτή. Ουσιαστικά ο τίτλος είναι αυτό που λέει η ίδια η Υπουργός. «Πρώτο μέλημά μας είναι η αλήθεια». Όπως λέει, «με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την εισαγγελική παρέμβαση και περιμένουμε τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης». Δεν σημαίνει ότι θα έχουμε το Α ή το Β συμπέρασμα από πριν. Πρέπει να δούμε η Δικαιοσύνη, που θα οδηγηθεί από την έρευνά της. Και όπως είπε και η Υπουργός, θα έρθει η ίδια σε επαφή με τους εμπλεκόμενους, καθώς και με τις διοικήσεις όλων των Κέντρων που εποπτεύει, όπως συμβαίνει, δεν περιμένουμε ένα δημοσίευμα, βέβαια. Υπάρχουν φωτογραφίες, κατ’ αρχάς αφορά σε παλαιότερα περιστατικά τα οποία θεωρώ σκοπίμως μεταχρονολογούνται, για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Περιστατικά το οποία ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Και, βέβαια και η απαράδεχτη δημοσίευση φωτογραφιών, ευαίσθητων φωτογραφιών παιδιών, τα οποία νοσηλεύονται, μένουν σ’ ένα τόσο καίριας σημασίας Κέντρο Πρόνοιας. Δηλαδή, είναι καλό λίγο να προστατεύουμε τα παιδιά. Παιδιά τα οποία χρήζουν μιας ειδικής αντιμετώπισης, αγωγής, εποπτείας. Οι αριθμοί σίγουρα δείχνουν ότι έχουμε συνεχή αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά τα συγκεκριμένα Κέντρα. Έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας – απ’ ό,τι βλέπω εδώ – 4.395.000 για το 2024, 5.350.000 για το 2025. Να σας πω ότι ο αριθμός αυτός το 2019 ήταν 1.235.000 για τα Κέντρα αυτά. Και μιλάω για το Κέντρο Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας μόνο, όχι συνολικά, για να μην παρεξηγηθώ. Προφανώς χρειάζονται περισσότεροι πόροι, περισσότερο προσωπικό, αλλά αυξάνεται το προσωπικό και οι πόροι. Και σίγουρα, αν κάτι συμβαίνει το οποίο πρέπει να ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη ερευνάται και όταν υπάρχουν πορίσματα έχουμε και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Β. ΠΛΑΚΑΣ: Επειδή η Κυβέρνηση έχει και ένα αφήγημα κ. Εκπρόσωπε – το είπε και ο Πρωθυπουργός – για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, γιατί όπως διαβάζω σε δημοσιεύματα, σήμερα, δεν δίνει το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι καταργείται το μεταφορικό ισοδύναμο και τα διαψεύδω κατηγορηματικά μετά από επικοινωνία που είχα και με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτά τα δημοσιεύματα.
ΕΙΡ. ΣΥΡΑΚΗ: Με δεδομένη την αυξημένη κίνηση των μεταφορών μέσω των τρένων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος, αλλά και την αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων τον τελευταίο καιρό και με αφορμή, επίσης, και την πρόσφατη έγκριση για τον διαγωνισμό του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΣΕ, πότε είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και στο μεσοδιάστημα τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για την ασφάλεια των μεταφορών μέσω σιδηρόδρομου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το χρονοδιάγραμμα απλώνεται σε επιμέρους υπο-έργα. Για παράδειγμα, η κεντρική -ας πούμε- αρτηρία, που είχαμε και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αυτή τη στιγμή όλα τα επιμέρους κομμάτια του έχουν ολοκληρωθεί, με εξαίρεση το κομμάτι που αφορά τον Daniel, που εκεί είναι σ’ ένα τελικό στάδιο αποκατάστασης. Όλα τα έργα, δηλαδή, τηλεδιοίκησης, έχουν τοποθετηθεί κάμερες σ’ όλα τα επιμέρους σημεία. Ταυτόχρονα προωθούνται και έργα όπως σχετικά με τις διαβάσεις. Τα παραδοτέα κάθε επιμέρους έργου είναι ξεχωριστά. Η μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα είναι ο στόχος του Υπουργείου και βέβαια η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των τρένων μέχρι να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα. Για παράδειγμα, έγινε μεγάλη συζήτηση – και δικαίως θα πω εγώ – για το περιστατικό της 9ης Οκτωβρίου, για το οποίο απάντησε αναλυτικά σήμερα ο κ. Τερεζάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ. Εκεί απ’ ότι φαίνεται λειτούργησαν πλήρως και η τηλεδιοίκηση και η σηματοδότηση και μάλιστα αυτό προκύπτει από μια σειρά από προειδοποιήσεις, που είχε ο μηχανοδηγός. Σίγουρα, γι’ αυτό και διετάχθη και εισαγγελική έρευνα, πρέπει να δούμε τι συνέβη στο συγκεκριμένο περιστατικό και παρά τις προειδοποιήσεις είχαμε το συγκεκριμένο περιστατικό. Ευκαιρίας δοθείσης, όμως, με βάση και την επίσημη ανακοίνωση, δεν υπήρξε κίνδυνος για τους επιβάτες τόσο του Προαστιακού, όσο και για τη χάραξη διαδρομών του Μετρό. Όπως σας είπα η κίνηση τόσο του εν λόγω συρμού, όσο και των υπόλοιπων γίνεται με σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και λειτουργεί κανονικά σ’ όλο το δίκτυο. Τόσο οι συρμοί του Προαστιακού, όσο και αυτοί του Μετρό έχουν το ίδιο διαλειτουργικό περιτύπωμα, που συνεπάγεται την απόλυτη συμβατότητα περιτυπωμάτων. Άρα, ακόμα και αν εισερχόταν στη γραμμή του Μετρό δεν θα σφήνωνε, όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν και έλεγε το δημοσίευμα στη σήραγγα, όπως ουσιαστικά υπερβολικά γράφτηκε. Πάμε από ένα περιστατικό και το πάμε στο απόλυτο της κινδυνολογίας. Όπως σας είπα, ο μηχανοδηγός του Προαστιακού αν και είδε τα δύο φωτοσήματα, των οποίων οι ενδείξεις τον προειδοποιούσαν για την είσοδο του συρμού στις γραμμές του Μετρό, εντούτοις τα παραβίασε και τα δύο, αφού προσπέρασε, σταμάτησε και επικοινώνησε με το ΣΚΑ. Εν συνεχεία δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες παλινδρόμησης και χαράχθηκε εκ νέου διαδρομή του κανονικού δρομολογίου. Άρα, εδώ πέρα για παράδειγμα, προκύπτει ότι όλα αυτά τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν. Υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, υπάρχουν οι δικλείδες ούτως ώστε αν συμβεί κάτι τέτοιο να μην υπάρξει κάποιος κίνδυνος, όπως και δεν υπήρξε. Και, βέβαια, κάθε φορά που κάτι συμβαίνει που ξεπερνάει τα όρια του αν υπάρχει τηλεδιοίκηση – όπως υπήρχε- ερευνώνται και προσωπικά, προσωποπαγώς οι ευθύνες. Παράλληλα, όλα τα υπόλοιπα έργα -όπως σας είπα – έχουν δρομολογηθεί. Μάλιστα, έδωσε μια αναλυτική ενημέρωση ο κ. Σταϊκούρας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στη Βουλή πριν από λίγες εβδομάδες.
Γ. ΜΗΤΡΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε προηγουμένως για μια κυβέρνηση που έχει φιλελεύθερο πρόσημο. Πώς εξηγείτε, λοιπόν, το γεγονός ότι στη σημερινή παγκόσμια κατάταξη που εκδόθηκε σήμερα, δηλαδή, στα θέματα της οικονομικής ελευθερίας η Ελλάδα είναι τελευταία απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό από ποια είναι αυτή η έρευνα;
Γ. ΜΗΤΡΑΚΗΣ: Είναι ο γνωστός ιστότοπος Heritage Foundation που κάθε χρόνο, μαζί με το ίδρυμα το αντίστοιχο της χώρας μας, βγάζει αυτή τη λίστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, για να μπορέσω να σας απαντήσω, πρέπει να δω συγκριτικά δεδομένα των τελευταίων πέντε ετών.
Γ. ΜΗΤΡΑΚΗΣ: Τα δεδομένα που εξετάζονται είναι: τα άτομα να είναι ελεύθερα να εργάζονται, να παράγουν, να καταναλώνουν και να επενδύουν με όποιο τρόπο θέλουν. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο της οικονομικής ελευθερίας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απλά για να μπορέσω να σχολιάσω, πρέπει να δω τα αντίστοιχα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, αν πράγματι αυτό που μου λέτε ισχύει ―δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω― πώς έχει βελτιωθεί και αν έχει βελτιωθεί ο συγκεκριμένος δείκτης τα τελευταία χρόνια. Αυτό που μπορώ να σας πω, γιατί από εσάς τη μαθαίνω αυτή την έρευνα, αφού μου λέτε ότι είναι σήμερα, είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει απαλλάξει τους πολίτες την πρώτη τετραετία που πέρασε 50 φορολογικούς συντελεστές, πρόσφατα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εδώ στη Θεσσαλονίκη τη μείωση ακόμα δώδεκα φορολογικών συντελεστών, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, το νέο ασφαλιστικό το οποίο εφαρμόζεται δεν έχει καμία σχέση με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, όλο αυτό επιστρέφει ελευθερίες στους πολίτες, σε μια χώρα στην οποία, δυστυχώς, οι εργαζόμενοι ειδικά του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του δημόσιου τομέα, δούλευαν μόνο για να πληρώνουν το Κράτος. Για να μπορέσουμε, όμως, ν’ απαντήσουμε, πρέπει να έχουμε τα συγκριτικά δεδομένα αυτά τα χρόνια που είμαστε στην κυβέρνηση, για να σας δώσω και μία απάντηση επί του συγκεκριμένου.
Γ. ΜΗΤΡΑΚΗΣ: Πάντως, δείτε το γιατί έχει ενδιαφέρον.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς.
ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη Eurostat να πάμε. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν, όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού, φέρουν την Ελλάδα στην 4η Πανευρωπαϊκή θέση με πέντε περιφέρειες να είναι σε ακόμη χειρότερη θέση από τον εθνικό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή το διαθέσιμο εισόδημα μετρήθηκε μειωμένο 28% σε σχέση με το 2010. Τι πηγαίνει λάθος και δεν αντιστρέφεται η συγκεκριμένη εικόνα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει ενδιαφέρον αυτή η έρευνα και έχει ενδιαφέρον που έβγαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωση και είναι αυτό το οποίο έχω πει πάρα πολλές φορές ότι η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα. Το 2019, όταν αναλάβαμε την εξουσία, η Ελλάδα στο δείκτη αυτό είχε 29% ποσοστό και η Ευρώπη 21,1%, διαφορά, δηλαδή, από την Ευρώπη οκτώ μονάδες. 2023 Ελλάδα 26,1%, δηλαδή έχει πέσει 2,9 μονάδες και η Ευρώπη ανέβηκε 0,2, δηλαδή 21,3%. Η διαφορά, δηλαδή, με την Ευρώπη, το χάσμα μειώθηκε από τις οκτώ μονάδες στο 4,8 μονάδες, δηλαδή στο μισό μέσα σε πέντε χρόνια. Αυτό λέγεται σύγκλιση. Ακόμα δεν έχουμε φθάσει την Ευρώπη, ούτε το ισχυριστήκαμε αυτό, γι’ αυτό και το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα που ολοκληρώνεται το 2027. Αλλά μέσα σε πέντε χρόνια έχουμε μειώσει πολύ την απόσταση, περίπου στη μέση. Αυτή είναι λοιπόν η απάντηση. Η απάντηση είναι ότι δεν πανηγυρίζουμε, δεν έχουμε φθάσει το στόχο να γίνουμε Ευρώπη, αλλά από «μπανανία» της Ευρώπης, τη χώρα της απόλυτης υποτίμησης των εργαζομένων, τη χώρα της εξαθλίωσης των ουρών, έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση για να γίνουμε Ευρώπη. Αυτή είναι η απάντηση.
Κ. ΚΟΠΤΣΙΟΥ: Οι εργασίες για το Fly over προχωρούν. Ωστόσο, τα προβλήματα του κυκλοφοριακού συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη κι ένα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις θέσεις στάθμευσης. Έχει ανακοινωθεί η δημιουργία κάποιων νέων θέσεων που μπορεί να δώσει ανάσα στην πόλη, χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να έχουν παραδοθεί αυτές. Πότε αυτές θα μπορούσαν να είναι έτοιμες και κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν την σημερινή εικόνα στην πόλη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είπα και στην αρχική μου εισήγηση, σήμερα συνεδριάζει, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δηλαδή, για 8η φορά το Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης για το Fly over, γιατί για να προχωρήσει το έργο αυτό πρέπει να ταλαιπωρηθούν όσο γίνεται λιγότερο, μακάρι και καθόλου, κάτι το οποίο είναι δύσκολο πολύ να συμβεί, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Έχει αυξηθεί η αστυνόμευση, έχει αυξηθεί η παρουσία της Τροχαίας, έχουμε 110 νέα λεωφορεία και 40 περισσότερα σε σχέση με το τι συνέβαινε τον προηγούμενο χρόνο και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, επιγραμματικά σας τα λέω, είναι και από την επίσημη ενημέρωση από το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης και το Γραφείο του κυρίου Γκιουλέκα, προχωράει η εξασφάλιση 900 θέσεων, όπως είπατε, πρόσκαιρης στάθμευσης. Αυτό θα γίνει σε χώρους φορέων, ΔΕΘ, ΟΛΘ, ΓΑΙΟΣΕ και σε άλλους χώρους, άμεση παράδοση είναι η ενημέρωση που έχουμε, έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ με κατεύθυνση το κέντρο, ούτως ώστε οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται και μάλιστα έχουμε 21% μεγαλύτερη ταχύτητα των δρομολόγιων, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, έχει μεγάλη σημασία και ο χρόνος που οι πολίτες δαπανούν για να μετακινούνται, έχουμε τέσσερα περισσότερα γερανοφόρα οχήματα στην Τροχαία, δύο οχήματα οδικής βοήθειας από την Εγνατία Οδό που έχει την ευθύνη διαχείρισης της κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό, τα οποία προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα της ΕΛΑΣ, έχουμε αυτοκίνητα Van που έχουν διατεθεί και μοτοσυκλέτες από την Εγνατία Οδό, που θα σταθμεύουν στην περιφερειακή οδό και θα σπεύδουν για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, αυστηρή επιτήρηση οριοθετημένων χώρων και βέβαια τίθεται σε λειτουργία μια νέα εφαρμογή, που αναπτύσσεται με τη συνεργασία των ινστιτούτων μεταφορών με την Google για όλα τα κινητά, που θα παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο τις βέλτιστες δυνατές διαδρομές. Είναι μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και μετά και τη σημερινή σύσκεψη, θα έχουμε και σχετική ανακοίνωση. Άρα, δεν υπάρχει στασιμότητα, υπάρχει βελτίωση και τι θέλουμε; Κάθε φορά να μειώνεται η ταλαιπωρία και ταυτόχρονα να προχωράει και αυτό το μεγάλο έργο, που μαζί με το μετρό νομίζω ότι είναι τα δύο εμβληματικότερα, μαζί με πολλά άλλα που προχωρούν στη Θεσσαλονίκη.
ΔΗΜ. ΜΑΚΡΗ: Έχουμε, σήμερα, μια πανελλαδική, πανυγειονομική απεργία με τους γιατρούς, τη στηρίζει και η ΟΕΝΓΕ, τη στηρίζει και η ΠΟΕΔΗΝ και έχουμε και από την άλλη πλευρά τον Υπουργό Υγείας να μιλά για «εκπροσώπους της μιζέριας», τους ίδιους ανθρώπους που λίγα χρόνια πριν τους εκθειάζαμε, γιατί μας βοήθησαν να βγούμε από την πανδημία και αιτήματα από την πλευρά των γιατρών που δεν επιλύονται.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν αναφέρεται ο Υπουργός στο υγειονομικό προσωπικό, σε καμία περίπτωση. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το υγειονομικό προσωπικό και τους χρωστάμε, τους οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη. Ο Υπουργός, προφανώς, αναφέρεται σε κάποιες ηχηρές μειοψηφίες. Ξεκάθαρα ενταγμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένα κόμματα, που έχουν μάθει μόνο να διαμαρτύρονται τα κόμματα αυτά και να μην αντιπροτείνουν τίποτα, απολύτως τίποτα, μόνο να φωνάζουν και μάλιστα, να κλείνουν δρόμους και να ταλαιπωρούν τους συμπολίτες τους. Δεν αναφέρεται, λοιπόν, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Είναι οι ήρωες της δικής μας καθημερινότητας, ήρωες για κάθε συμπολίτη μας. Και -το ξαναλέω- είμαστε ευγνώμονες σε εκείνους. Προσέξτε, η Υγεία χρειάζεται πολλά περισσότερα. Το λέει ο Πρωθυπουργός, το λέει ο Υπουργός Υγείας, το λέει η κοινή λογική. Δεν το αρνούμαστε. Αλλά, επειδή είμαστε στη Θεσσαλονίκη, ζήτησα τα επίσημα στοιχεία. Την τελευταία τετραετία τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εν προκειμένω, έχουν ενισχυθεί σημαντικά με διορισμούς μόνιμου προσωπικού και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, που συνολικά ξεπερνούν τις 3.400. Συγκεκριμένα, 487 μόνιμοι και 429 επικουρικοί επιπλέον, δηλαδή, ιατροί. 439 μόνιμοι και 1.268 επιπλέον επικουρικοί νοσηλευτές και 818 επιπλέον άτομα λοιπό προσωπικό. Έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργα κτηριακών αναβαθμίσεων, ύψους 44,2 εκατ. ευρώ συνολικά, δηλαδή νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Μειώνονται τα κενά. Υπάρχουν ακόμα κενά. Υπάρχει και μια σειρά από έργα σε νοσοκομεία, κλινικές που έχουν παραδοθεί, έχουν εγκαινιαστεί. Μην σας κουράσω με περισσότερες λεπτομέρειες. Τα βλέπετε όλα αυτά. Άρα, δεν είναι ότι είμαστε σε χειρότερη ή στην ίδια κατάσταση. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αλλά, για να φτάσουμε εκεί που πρέπει να φτάσουμε -το είπαμε και το 2023, όταν επανεκλεγήκαμε- έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, το γνωρίζουμε. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, συμμάχους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Και σίγουρα, αυτοί οι οποίοι το μόνο που έχουν μάθει να κάνουν είναι να φωνάζουν και να μηδενίζουν -εγώ δεν λέω ότι οι διαμαρτυρίες δεν είναι λογικές, αλλά η ισοπέδωση δεν κάνει καλό- δεν προσφέρουν σε κάτι στη δημόσια Υγεία.
Γ. ΝΤΑΛΙΑΡΗΣ: Η Βουλγαρία, πριν από λίγες μέρες, μπλόκαρε τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.. Ποια είναι η θέση της Ελλάδα για το θέμα, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει και έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία και αν έχουν υπάρξει ενέργειες για συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χαίρομαι που με ρωτάτε και θέλω να δώσω αυτή την απάντηση από τη Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα και η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση δεν την είχαμε ψηφίσει, χωρίς να αλλάζουμε τη θέση που είχαμε τότε, αλλά από τότε είχε πει ο Πρωθυπουργός ότι, εφόσον ψηφιστεί, δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, είχε πει όλη την αλήθεια στους πολίτες, χωρίς κορώνες δήθεν πατριωτισμού, για να το συνδέσω με προηγούμενη ερώτηση που μου έγινε, η τήρηση, λοιπόν, είναι απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό τον δρόμο. Δεν το συζητάμε, ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι σε αυτή τη διατύπωση και σε αυτή τη θέση, που είναι εθνική μας θέση. Και σκεφτείτε πόσο δικαιώνεται η ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός που δεν βιάστηκε, όπως ζητούσαν άλλα κόμματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για να ακυρώσει τα σχετικά μνημόνια, ούτως ώστε ουσιαστικά να τα έχει δώσει όλα πριν οι γείτονές μας κάνουν τα ελάχιστα. Άρα, περιμένουμε τα αυτονόητα και τα ελάχιστα για να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.
ΔΕΣΠ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ: Έχουμε μια προσφυγή των οκτώ από τις είκοσι Μονές των Αγιορειτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θέλουν να επανέλθει το καθεστώς προ 2010 και να απαλλαγούν από τη φορολογία του 20%. Πώς το σκέφτεται αυτό η Κυβέρνηση, σχετικά με τα ακίνητα που έχουν έξω από τη Χερσόνησο, ούτε ΕΝΦΙΑ πληρώνουν, ούτε τίποτα. Πώς το σκέφτεται αυτό η Κυβέρνηση; Αν αποτελέσει δεδικασμένο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πώς θα κινηθεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί όταν υπάρχει κάτι εν εξελίξει. Δεν σχολιάζουμε κάτι.
ΡΩΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Σας πηγαίνω και πάλι στον χώρο της Υγείας, που είναι σήμερα η μέρα της. Είπατε ότι γίνονται προσλήψεις, έχουν να γίνουν πολλά ακόμα βήματα. Φαίνεται ότι δεν φτάνουν οι προσλήψεις, αλλά δεν είναι μόνο θέμα των ανθρώπων, είναι θέμα και των υποδομών στον χώρο της Υγείας. Να θυμίσω μια περίπτωση, πριν από λίγες μέρες, που παιδάκι 13χρονο με αυτισμό γυρνούσε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Αθήνας και δεν υπήρχε έστω μία κλίνη κλειστού τύπου και κοιμήθηκε ακόμα και σε γραφείο. Στο θέμα των υποδομών και η πόλη μας είναι πάρα πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τις δομές Υγείας. Τι σχέδιο υπάρχει σχετικά με αυτό; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν, κατά καιρούς, περιστατικά, τα οποία μας υπενθυμίζουν πόσο πιο γρήγορα πρέπει να τρέξουμε. Γι΄ αυτό και είπαμε το 2023 ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η Υγεία, γιατί μετά την τιτάνια προσπάθεια που έγινε, κυρίως από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό, μαζί με το κράτος, μαζί με όλες και όλους τους πολίτες, έμειναν πίσω πολλά, γιατί έπρεπε να προτάξουμε τον αγώνα κατά της πανδημίας, και αυτό προσπαθούμε να τρέξουμε. Μιλήσατε για υποδομές. Ως προς τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα που βρισκόμαστε σήμερα, ανακαινίστηκαν τα χειρουργεία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Α.Π.Θ. στο Πανεπιστημιακό ΑΧΕΠΑ. Αποτελεί τη μεγαλύτερη Πανεπιστημιακή Κλινική της ειδικότητας στη χώρα, προσφέροντας σημαντικές ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι στα τέλη του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος». Είναι ανακοίνωση την οποία έκανε ο Υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης. Ο Προϋπολογισμός του έργου αυτού είναι 1,5 εκατ. ευρώ. Έχουν πλήρως ανακαινιστεί το Παθολογικό, Νευρολογικό, Χειρουργικό και Ουρολογικό Τμήμα και το Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», όπως επίσης και τα γραφεία των Διοικητικών Υπηρεσιών και οι κοιτώνες των γιατρών. Έχουμε το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» που εξοπλίστηκε με νέο ψηφιακό μαστογραφικό 3D στο τέλος Μαΐου και άλλα υπερσύγχρονα συστήματα. Το 2027, αυτό είναι το μεγάλο μας έργο που όλοι περιμένουμε, θα έχουμε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου, σύμφωνα με τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Δηλαδή, θα μιλάμε για το πιο σύγχρονο μεγάλο Παιδιατρικό νοσοκομείο, το οποίο έχει κατασκευαστεί στη χώρα και οι εργασίες προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα. Συνολικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα από τα μεγαλύτερα έργα είναι η ανακαίνιση, η αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
Και επειδή είναι καλό να μιλάμε και με συγκεκριμένα παραδείγματα, σας έδωσα κάποια παραδείγματα συγκεκριμένων κλινικών. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ζητήματα υποδομών. Και η βελτίωση των υποδομών δεν είναι από μόνη της μόνο μια μεγάλη ανάγκη, είναι και μια ακόμα κίνηση που βοηθά στο να θέλουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές να μείνουν ή να έρθουν στο Ε.Σ.Υ. για να καλύπτονται οι προκηρύξεις. Άρα, είναι κάτι που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και ήδη έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
ΜΑΡ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των 554 ένστολων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τη νεοσύστατη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Θα αναζητηθούν ευθύνες για το συγκεκριμένο φιάσκο; Και πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί; Και θέλω δύο ερωτήσεις ακόμα που αφορούν την ΕΛ.ΑΣ., το ένα είναι ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, αν θα προχωρήσει άμεσα η πραγματική ενίσχυση της Τοπικής Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης με νέο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις από τη μία Υπηρεσία στην άλλη, από τη μία Διεύθυνση στην άλλη, καθώς μεγάλος αριθμός ένστολων θα επιφορτιστεί με τις περιπολίες στο Μετρό. Και επειδή αναφερθήκατε στην αύξηση του αριθμού των καταγγελιών, αλλά και στα safe houses που έχουν δημιουργηθεί στην Επικράτεια, στη δική μας εδώ περιοχή, στη Θεσσαλονίκη έχουν δημιουργηθεί τέσσερα τέτοια safe houses σε Αστυνομικά Τμήματα, ωστόσο βλέπω ότι αυτοί οι χώροι, δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν πληρούν, σύμφωνα με αυτοψία που έκανε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων και μια επιστολή που δημοσιοποιείται τώρα, τις συνθήκες κυρίως ασφάλειας. Δηλαδή ότι, αφενός οι γυναίκες που φιλοξενούνται, τα θύματα ενδο-οικογενειακής βίας, βρίσκονται εκτεθειμένες, αλλά έχουν και πρόσβαση ακόμα και σε έγγραφα που υπάρχουν στα Αστυνομικά Τμήματα. Και επίσης, το προσωπικό δεν έχει εκπαιδευτεί καταλλήλως για να αντιμετωπίζει και συναισθηματικά φορτισμένα άτομα, όπως είναι αυτές οι γυναίκες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολλαπλές πάλι οι ερωτήσεις σας. Όσον αφορά στο πρώτο, πολύ γρήγορα, δεν τίθεται θέμα μη διερεύνησης. Έχει, ήδη, ξεκινήσει άμεση διερεύνηση για να αποδοθούν ευθύνες και να γίνει γνωστό ακριβώς τι συνέβη. Όταν υπάρχει κάτι, θα ανακοινωθεί, το συντομότερο δυνατό. Ως προς το θέμα της στελέχωσης της Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης, η Θεσσαλονίκη έχει πολύ περισσότερο προσωπικό στις μάχιμες Υπηρεσίες και της Τροχαίας και τις κρίσιμες Υπηρεσίες της Αστυνομίας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η διαδικασία των συγκεκριμένων προκηρύξεων ανακοινώνεται κάθε φορά από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ως προς το τρίτο, επειδή τυχαίνει και έχουμε βρεθεί, σε πάρα πολλές επισκέψεις με τον Πρωθυπουργό, μιλάμε και για τα ασφαλή σημεία για τις γυναίκες, αυτό είναι ένα πράγμα και μιλάμε και για τα εξειδικευμένα Κέντρα, τα εξειδικευμένα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της Αστυνομίας, ένα εκ των οποίων μάλιστα πρόσφατα επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά, αν δεν κάνω λάθος, ήμασταν μαζί. Ως προς το πρώτο, πληρούνται όλες οι προδιαγραφές, όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και δημιουργούνται συνεχώς όλο και περισσότερα. Είναι δεδομένο ότι, εφόσον υπάρχει μια καταγγελία σε κάποιο εξ αυτών, ερευνάται από το αρμόδιο Υπουργείο και τα συναρμόδια, εν προκειμένω, Υπουργεία. Ως προς τα Κέντρα που λειτουργούν στην Αστυνομία, τα ειδικά γραφεία, αυτά είναι γραφεία, τα οποία έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, κατά κανόνα γυναίκες που υποδέχονται τις καταγγελίες αυτές και τρέχουν μια σειρά από επιμέρους διαδικασίες, όπως είναι η εγκατάσταση του panic button. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Στα Κέντρα της Αστυνομίας, είναι Κέντρα, τα οποία πάντα βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο, με απόλυτη ασφάλεια να τηρηθούν, δηλαδή, όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και προστασίας των θυμάτων και με όλο και πιο αυστηρά πρωτόκολλα, λόγω άλλων περιστατικών που είχαμε δει στο παρελθόν, για να μην έχουμε διακινδύνευση της καταγγέλλουσας, του θύματος σε περίπτωση που κάνει αυτή την καταγγελία. Είναι κάτι που βέβαια οφείλει η Αστυνομία να το θωρακίζει, όλο και περισσότερο. Άρα, είναι μια νέα πραγματικότητα. Οι αριθμοί σοκάρουν, πραγματικά σοκάρουν. Σας είπα ένα ενδεικτικό. Ανά εβδομάδα, όλο και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν το panic button, όλο και περισσότερα τηλέφωνα δέχεται η γραμμή καταγγελιών και όλο και περισσότερες συλλήψεις έχουμε την εβδομάδα. Θα πω το μόνο καλό, γιατί είναι μόνο άσχημα αυτά, το καλό είναι ότι λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, το κακό είναι ότι συμβαίνουν όλα αυτά, ότι πλέον οι ποινές θα είναι πολύ διαφορετικές και βέβαια, χωρίς να αναστέλλονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία.
ΕΥΑΓ. ΠΛΑΚΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε λίγες ημέρες περνάει ο κ. Τζιτζικώστας την ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως προτεινόμενος Επίτροπος της χώρας μας – 4 Νοεμβρίου είναι αυτό, νομίζω – και υποθέτω, αμέσως μετά θα αρχίσουν και κάποιες διαδικασίες για τη διαδοχή του στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση στις τελευταίες δημοτικές εκλογές επέλεξε στις περιφέρειες να δώσει στηρίξεις, να εκφράσει προτιμήσεις, θα το κάνει και τώρα στην ανάδειξη νέου περιφερειάρχη; Θα πάρει θέση; Θα εκφράσετε υποστήριξη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι μία απόφαση. Η υποστήριξη ήταν στην παράταξη και στον κ. Τζιτζικώστα και οδήγησε σε μία ακόμα πανηγυρική επανεκλογή με πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό είναι, τώρα, είναι μία απόφαση που θα λάβουν μεταξύ τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι, δηλαδή, η παράταξη η οποία κατάφερε και επέτυχε αυτή τη μεγάλη νίκη και κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο. Είναι μία δουλειά και λόγω του επικεφαλής και επομένου Επιτρόπου της χώρας μας, του κ. Τζιτζικώστα αλλά και λόγω της πολύ καλής ομάδας που δημιούργησε με το πολύ καλό ψηφοδέλτιο που είχε σε κάθε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας. Οπότε περιμένουμε, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, το συντομότερο δυνατόν δηλαδή, χωρίς να υπάρχει κενό στην διοίκηση της περιφέρειας, το όνομα του νέου ή της νέας Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.