Καλό μεσημέρι,
Η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά στη χώρα μας και κατ’ επέκταση είναι και η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Ήδη η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μόνιμες και στοχευμένες παρεμβάσεις που κατατείνουν στην ενίσχυση των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια.
Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από 650 στα 780 ευρώ, αυξήθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, ξεπάγωσαν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, αυξήθηκαν συντάξεις, αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, επεκτάθηκε το επίδομα μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και στις αγρότισσες.
Ταυτόχρονα τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα όπως το Market Pass και συνεχίζονται το «Καλάθι του νοικοκυριού», η «Μόνιμη Μείωση Τιμής» σε συνδυασμό με εντατικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων από την ΔΙΜΕΑ- συνολικά 25.267 έλεγχοι έγιναν το 2023 και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα ύψους σχεδόν 13,5 εκ. ευρώ, το 50% εκ των οποίων έχει ήδη εισπραχθεί.
Έχουμε πολλές φορές τονίσει πως φαινόμενα κερδοσκοπίας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών δεν θα γίνουν ανεκτά. Έχει διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις των τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τέσσερα, νέα δραστικά μέτρα τίθενται σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αποκλίσεις.
- Μειώνουμε παροχές προς τα super market και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή
Είναι συνήθης πρακτική οι προμηθευτές να αυξάνουν τεχνητά την αρχική τιμή και επ’ αυτής να δίνουν υψηλές και μόνιμες εκπτώσεις προς τα σουπερμάρκετ. Με το μέτρο αυτό, περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις αυτές κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν οι σημαντικότερες αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
- Αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων
Σε περίπτωση που κάποιος προμηθευτής έχει αυξήσει τις τιμές των προϊόντων του δεν θα επιτρέπεται για τρεις μήνες να υλοποιήσει προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχει ανατιμήσει. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.
- «Καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι
Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές. Πιστωτικά τιμολόγια επιτρέπονται μόνο για επιστροφές προϊόντων ή φύρας, αν για παράδειγμα το εμπόρευμα ή μέρος του καταστραφεί και ύψους έως 3%. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
- Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα
Για το βρεφικό γάλα ορίζεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και το διακινούν στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας συν εμπορικό κέρδος 7%.
Αυτό το οποίο κάνουμε είναι μια κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει:
– άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά.
– επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή καθώς οι εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές.
– αποτρέπουμε την παραπλάνηση των καταναλωτών με πλασματικές εκπτώσεις.
– αυστηροποιούμε, διευρύνουμε και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για τη διενέργεια ελέγχων και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας.
Η μάχη απέναντι στην ακρίβεια είναι μια μάχη διαρκής που έχει ξεκινήσει απ’ την αρχή της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν ήταν οι πρώτες που έγιναν. Όσο η ακρίβεια συνεχίζεται θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πολίτες και να αντιμετωπίζουμε δυναμικά ένα δυναμικό φαινόμενο.
—–
Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κ. Αναστασία Κοτανίδου και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού και των λοιπών λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Η ηγεσία του Υπουργείου και οι αρμόδιοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην πορεία του covid και των λοιπόν λοιμώξεων του αναπνευστικού, τονίζοντας την αναγκαιότητα του τακτικού εμβολιασμού.
Θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση η καμπάνια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του τακτικού ετήσιου εμβολιασμού απέναντι στον covid και τη γρίπη. Όπως κάνουμε ένα ετήσιο τσεκάπ κάθε χρόνο, όπως προγραμματίζουμε τον εμβολιασμό μας για την γρίπη, προγραμματίζουμε πλέον και τον εμβολιασμό μας για τον κορωνοϊό. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid. Παρατηρείται ότι υπάρχει ένας σχεδόν διπλασιασμός μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια αυξημένη ευαισθητοποίηση. Έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες ακόμη 60.000 ραντεβού. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε απλές κλίνες, όχι όμως στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Παραμένουμε σε ετοιμότητα, παρατηρώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζουμε την αναγκαιότητα για τακτικό εμβολιασμό ειδικά των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας.
——
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες, το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, που στόχο έχει να θωρακίσει την ασφάλεια των γηπέδων από παραβατικά στοιχεία και έκνομες συμπεριφορές.
Οι διατάξεις του, υπό διαβούλευση, Νομοσχεδίου έρχονται να ενισχύσουν και να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την ουσιαστική και απαρέγκλιτη εφαρμογή του, με ρητές και συγκεκριμένες προβλέψεις.
Στην νομοθετική παρέμβαση περιγράφονται με σαφήνεια διαδικασίες, κυρώσεις και ποινές χωρίς κενά και κυρίως με οριζόντιο τρόπο προς όλους τους εμπλεκόμενους.
Συγκεκριμένα:
– Προβλέπονται αυτόματες διοικητικές ποινές, σε περιπτώσεις ρίψης αντικειμένων όπως επίσης παράνομης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο, εφόσον διαπιστώνονται αυτά τα πραγματικά περιστατικά.
– Εγκαθίσταται ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, κάμερες δηλαδή υψηλής ευκρίνειας σε κάθε περιοχή της αθλητικής εγκατάστασης και προβλέπεται η μη διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων αν διαπιστωθεί η μη προσήκουσα εγκατάσταση και μη λειτουργία του συστήματος.
– Τίθενται ασφαλιστικές δικλίδες για τον αποτελεσματικό έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, μέσω εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
– Θεσπίζεται ρήτρα παραβατικότητας που θα αφαιρεί ποσοστό χρηματοδότησης των ομάδων στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά μέτρα από τους πόρους του Στοιχήματος.
– Προβλέπεται μία Λέσχη Οργανωμένων Οπαδών ανά έμβλημα ομάδας, η οποία συνδέεται υποχρεωτικά με την ΠΑΕ. Η ΠΑΕ αναλαμβάνει την εποπτεία και την ευθύνη για τη Λέσχη.
– Προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για δημόσιες δηλώσεις ή δημοσιεύσεις που υποκινούν ή διεγείρουν σε πράξεις βίας σε βάρος των οργάνων του επαγγελματικού αθλητισμού. Οι κυρώσεις είναι αυστηρότερες στην περίπτωση που αυτές προέρχονται από μέλος διοίκησης, αξιωματούχο ή πραγματικό ιδιοκτήτη επαγγελματικής ομάδας.
Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της βίας.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί ο ελληνικός αθλητισμός και ιδίως το ελληνικό ποδόσφαιρο από την τοξικότητα που το απαξιώνει και προκαλεί ένα σκηνικό επαναλαμβανόμενης βίας.
Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να αποδοθούν οι αθλητικοί χώροι με ασφάλεια στους αθλητές και σε όλους τους υγιείς φιλάθλους.
—–
Παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, που έλαβε χώρα την Τρίτη, μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πολεοδομική μεταρρύθμιση, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, την ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές και την αναμόρφωση του ΟΣΕ.
Με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιμετωπίζεται η έλλειψη καθορισμένων χρήσεων γης και η αδυναμία εφαρμογής χρήσιμων πολεοδομικών μέτρων- κινήτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Προωθείται, παράλληλα, η ορθολογική οργάνωση του χώρου και αντιμετωπίζεται η άναρχη ή και αυθαίρετη δόμηση και το πρόβλημα των παράνομα χωροθετημένων δραστηριοτήτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιείται μια εμβληματική μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, το πρόγραμμα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» για τη χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών μείζονος σημασίας.
Το σύνολο των δράσεων της πολεοδομικής μεταρρύθμισης στοχεύει στην άρση των περιττών εμποδίων που καθυστερούν την υλοποίηση έργων, υποδομών και επενδύσεων, ενώ, ο χωρικός σχεδιασμός καθίσταται βασικός παράγοντας της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιπλέον, με νομοθετικές παρεμβάσεις στην πολεοδομική νομοθεσία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, με την πρόβλεψη μεταβατικής ρύθμισης για την παύση έκδοσης οικοδομικών αδειών σε γήπεδα χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τέλος, θεσπίζεται ένα πλαίσιο για τον κατασταλτικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, που προβλέπει την άμεση γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών για την δημιουργία νέων αυθαιρέτων, την ενεργοποίηση συντονισμένων ελέγχων και την άμεση κατεδάφιση κάθε νέας αυθαίρετης κατασκευής.
—–
Σκοπός του σχεδίου νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει ουσιαστικά τους αιγιαλούς, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησής τους, ώστε να γίνεται με τρόπο ταχύ αλλά και διαφανή, την εξασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη διαβάθμιση στην προστασία των αιγιαλών, την ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμού αποκλειστικά από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, την καθιέρωση υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων και την αντιμετώπιση ζητημάτων στις παραχωρήσεις προς τουριστικούς φορείς ή όμορες επιχειρήσεις.
Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την επιβολή της νομοθεσίας για παραβάσεις σε αιγιαλούς, όπως μέτρα άμεσης διακοπής και αποτροπής της αυθαίρετης κατάληψης, αυστηροποίηση προστίμων, αξιοποίηση τεχνολογίας για τον εντοπισμό όλων των παραβάσεων μέσω drones, και τη συνεργασία με κλιμάκια ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης.
Στόχος είναι η δημόσια περιουσία να αξιοποιείται, χωρίς να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον.
——-
Μια σειρά διατάξεων για την επέκταση και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι των φυσικών καταστροφών παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι ρυθμίσεις αυτές θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με την κρατική αρωγή, μέσα από τη δημιουργία Παρατηρητηρίου και την αντίστοιχη Εθνική Στρατηγική, αλλά και την υποχρεωτική ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών οχημάτων έναντι του κινδύνου για ζημιές από φυσικές καταστροφές.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα ενδυνάμωσης του πλαισίου της κρατικής αρωγής, αλλά και στοχευμένα μέτρα, όπως, μεταξύ άλλων, η άυλη ψηφιακή κάρτα για την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, η ειδική ενίσχυση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων με απώλειες, η ρύθμιση επί των οφειλών του αγροτικού ρεύματος στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
Επίσης, στο προτεινόμενο σχέδιο εμπεριέχονται και διατάξεις για τη στεγαστική συνδρομή και ρυθμίσεις οργανωτικής, υπηρεσιακής και λειτουργικής φύσης που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
—–
Για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών του σιδηροδρομικού τομέα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ε.Ε., προχωράμε σε πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, συντήρηση και διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών και του τροχαίου υλικού της χώρας, προς διασφάλιση ενός σύγχρονου, γρήγορου, άνετου και απολύτως ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου σε πλήρη διαλειτουργικότητα με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα δίκτυα.
- Δημιουργείται λοιπόν, ένας νέος, ενιαίος, σύγχρονος δημόσιος φορέας, με πυρήνα τον ΟΣΕ, ο «Νέος ΟΣΕ», που αναλαμβάνει πλήρως τον ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του Διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής, όπως περιγράφονται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Καθίσταται μοναδικός υπεύθυνος για το σύνολο των μελετών και έργων που εκτελούνται επί του σιδηροδρομικού δικτύου, τη διαχείριση του τροχαίου υλικού καθώς και των σταθμών και λοιπών εγκαταστάσεων της ιδιοκτησίας του.
- Στη νέα εταιρεία εντάσσονται πλέον, πέραν του σημερινού ΟΣΕ : α) η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και β) η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κατά το μέρος που αφορά στο επιχειρησιακά κρίσιμο για τον σιδηρόδρομο τμήμα της δραστηριότητάς της.
- Ο Νέος ΟΣΕ θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη για όλα τα θέματα ασφαλείας και συνεχούς βελτίωσης του σιδηροδρομικού συστήματος, συνεργαζόμενος με τους λοιπούς φορείς του τομέα.
- Οι αρμοδιότητες του νέου φορέα θα καλύπτουν πλήρως αυτές των σημερινών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ και θα συμπληρωθούν κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπιστούν κενά ή, και αδυναμίες του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας των φορέων.
——
38 νέες υπηρεσίες προστέθηκαν τον Δεκέμβριο στο gov.gr. Έτσι, στο τέλος του 2023 οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου που προσφέρονται από το gov.gr έφτασαν τις 1638.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2023, προστέθηκαν 189 υπηρεσίες από 40 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης. Ακόμη, επτά επιπλέον φορείς ενέταξαν για πρώτη φορά υπηρεσίες τους στο gov.gr, ανάμεσα στους οποίους ο Άρειος Πάγος και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Όλος μας ο σχεδιασμός ξεκινάει και καταλήγει στον πολίτη, στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών μας προς αυτόν, στην απλούστευση της καθημερινότητας του.
—-
Στην χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός ανέφερε τα βασικά σημεία της Κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το ζήτημα της ισότητας στον γάμο.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό που θα νομοθετηθεί είναι η ισότητα στον πολιτικό γάμο. Δηλαδή, η απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης ενός πολιτικού γάμου.
Υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παιδιά και με την πρόταση αυτή διασφαλίζουμε ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά.
Από τη στιγμή που ένας άνδρας ή μια γυναίκα έχουν το δικαίωμα να υιοθετούν ένα παιδί μόνοι τους από το 1946, αποτελεί κενό νόμου το να μην αναγνωρίζεται αυτό το παιδί στο πλαίσιο ενός ζευγαριού.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν αλλαγές στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ούτε θα τεθεί ζήτημα για «γονέα 1» και «γονέα 2».
—-
Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Αθλητισμού, στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το 2004 ήταν η χρονιά που σήκωσε την Ελλάδα ψηλά: με την άρτια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και βέβαια με τον μοναδικό θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος. Το 2024, ως μία χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, είναι μία ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε και ως κυβέρνηση το συνολικό μας σχέδιο για τον αθλητισμό. Είναι πολύ ωραία αυτή η εικόνα, της αθλητικής οικογένειας ενωμένης. Ο αθλητισμός ενώνει. Ο αθλητισμός δεν διχάζει. Και αυτή η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να υπηρετεί αυτή την αποστολή ανάδειξης του αθλητισμού συνολικά στη χώρα. Με έργα και όχι με λόγια».
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χτες ο Πρωθυπουργός η φράση που είπε ότι οι Υπουργοί δεσμεύονται από τη συνολική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημαίνει ότι Υπουργός που διαφωνεί ή σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα που έδωσε ο Πρωθυπουργός για αποχή, σε εισαγωγικά ή χωρίς, πρέπει να παραιτηθεί ή θα αποπεμφθεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι χτες ο Πρωθυπουργός εξήγησε πολύ αναλυτικά όλες τις βασικές πτυχές μιας πολύ σημαντικής νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης που αφορά ένα ζήτημα δικαιωμάτων και νομίζω ότι είναι καλύτερο να επικεντρωθούμε σε όποιες ερωτήσεις έχετε σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς όμως να αποφύγω να απαντήσω. Ήταν σαφής η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού συμμετέχουν σε αυτό και τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν μια αυξημένη θεσμική υποχρέωση στη συνέχεια για την ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών. Θα μείνουμε εκεί. Ήταν σαφής η αναφορά. Και θέλω, επιθυμώ περισσότερο να γίνουν κατανοητές οι θέσεις μας στους πολίτες, στην κοινωνία συνολικά μετά και τη χθεσινή ανάλυση του Πρωθυπουργού.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Μπορεί για τους Υπουργούς, όντως όπως είπατε κι εσείς, ο Πρωθυπουργός να ανέφερε κάποια πράγματα. Δεν ακούσαμε, όμως, κάτι για τους Υφυπουργούς. Μπορείτε να μας λύσετε την απορία τι θα ισχύσει σε ό,τι αφορά την πολιτική διαχείριση Υφυπουργών που, πιθανώς, να δυσκολεύονται να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Τι θα γίνει με αυτούς σε ό,τι αφορά την τύχη τους και τη συνέχεια τους ως μέλη του κυβερνητικού σχήματος; Και αν στους Υφυπουργούς δίδεται η οδός της αποχής. Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Εγώ δεν έχω κάτι να προσθέσω περισσότερο από όσα ανέφερε χτες πολύ αναλυτικά ο Πρωθυπουργός. Και θέλω περισσότερο να αναφερθώ στην ουσία του ζητήματος. Εμείς θέλουμε να τονίσουμε περισσότερο την ουσία αυτής της παρέμβασης. Να πείσουμε, προφανώς, και το σύνολο της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, αλλά, κυρίως, να απευθυνθούμε στην κοινωνία με έναν λόγο ενωτικό. Θέλουμε αυτή η πρωτοβουλία να ενώσει τους πολίτες και όχι να τους διχάσει και να εκθέσουμε το σύνολο των επιχειρημάτων μας. Αν κανείς ακούσει όλα όσα ειπώθηκαν χτες από τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια, το σύνολο της επιχειρηματολογίας της Κυβέρνησης, θεωρώ ότι δεν έχει κανέναν λόγο να εναντιωθεί σε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία.
ΑΜ. .ΚΑΤΖΟΥ: Καλό μεσημέρι, κ. Εκπρόσωπε. Έρχομαι στο θέμα της ακρίβειας και των νέων μέτρων. Σας ασκεί σκληρή κριτική η Αξιωματική Αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο κ. Κασσελάκης σε μια ανακοίνωσή του είπε ότι παραδέχτηκε ο Πρωθυπουργός την αποτυχία και δεν είναι ακρίβεια εισαγόμενη, αλλά ακρίβεια του ίδιου. Τι απαντάτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, όλοι αυτοί οι πίνακες που συγκρίνουν το σύνολο των χωρών της Ευρώπης για τον πληθωρισμό που έχουν, τον γενικό πληθωρισμό ή τον πληθωρισμό τροφίμων ή επιμέρους πτυχές του πληθωρισμού, είναι κατασκεύασμα της Κυβέρνησης, είναι μια εικονική πραγματικότητα, την οποία, ευτυχώς, ανακάλυψε ο κ. Κασσελάκης και βρήκε ότι τελικά δεν έχουμε πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές άλλες χώρες εκτός Ευρώπης και έχουμε πληθωρισμό ο οποίος αναφέρεται στον Πρωθυπουργό, έχουμε πληθωρισμό Μητσοτάκη. Προφανώς όλα αυτά στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας και είναι μια ανάλυση και μια λογική που, δυστυχώς, την υιοθετεί σε ένα μεγάλο μέρος του και το ΠΑΣΟΚ, είναι μια λογική πολύ προηγούμενων ετών και, κυρίως, των προηγούμενων ετών της κρίσης, του «όχι» σε όλα, που δεν οδήγησε πουθενά. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτός ο ισχυρισμός. Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακούμε ειδήσεις παρεμβάσεων των άλλων Πρωθυπουργών, όλων των υπόλοιπων χωρών, όπως κάνει και η ελληνική Κυβέρνηση. Κάποιες φορές ακούμε π.χ. στην Ισπανία να αυξάνονται και κάποιοι φορολογικοί συντελεστές, οι οποίοι είχαν μειωθεί. Ακούμε πρωτοβουλίες ή αιτήματα πολιτών να αντιμετωπίσουν οι άλλες Κυβερνήσεις την ακρίβεια. Άκουσα μία απεργία στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες, με αίτημα να δοθεί περισσότερη στήριξη για την ακρίβεια. Προφανώς δεν τρελάθηκαν όλοι και βρήκε την αλήθεια ο κ. Κασσελάκης, αλλά νομίζω ότι δεν απασχολεί πλέον και πολύ τους πολίτες αυτή η συζήτηση και αυτή η κριτική. Αυτή η λογική καταδικάστηκε και στις πρόσφατες εκλογές και καταδικάζεται καθημερινά από τους πολίτες. Εμείς έχουμε χρέος, λοιπόν, να δούμε την πραγματικότητα, η οποία ποια είναι; Όπως και στις άλλες χώρες, έτσι και στη χώρα μας και ίσως λίγο λιγότερο από το ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο διετίας, αλλά αυτό δεν μειώνει την ευθύνη μας, αντιμετωπίζουμε την εισαγόμενη ακρίβεια που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνολικά τα νοικοκυριά, οι πολίτες και στην Ελλάδα. Ανέλυσα και σήμερα σε συνέχεια της πολύ αναλυτικής επεξήγησης που έγινε χτες από το Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Σκρέκα, κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις. Κι αυτό που θέλω να γίνει σαφές – το έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός- είναι ένα δυναμικό φαινόμενο η ακρίβεια και από ό,τι φαίνεται και ένα επίμονο φαινόμενο. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν ήταν ούτε οι πρώτες -έχουμε αναφέρει πολλές στο παρελθόν, όπως ήταν το Market Pass, το «καλάθι του νοικοκυριού» που συνεχίζεται, όπως είναι η μόνιμη μείωση τιμής- ούτε θα είναι οι τελευταίες, εφόσον επιμένει αυτό το φαινόμενο. Και για εμάς είναι πολύ σημαντικές αυτές οι παρεμβάσεις, όπως και ο έλεγχος της αγοράς και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αλλά το πιο σημαντικό είναι ο πρώτος πυλώνας αντιμετώπισης της ακρίβειας που είναι τα μόνιμα μέτρα. Δηλαδή, η σταδιακή αύξηση του εισοδήματος του συνόλου των πολιτών: Στους δημοσίους υπαλλήλους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού που επίκειται μία νεότερη, του ξεπαγώματος των τριετιών, μέσα από τη μείωση φόρων, όπως για παράδειγμα η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η μονιμοποίηση της μείωσης κάποιων φόρων που είχαν μειωθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, μέτρα υπέρ των νέων, μέτρα υπέρ των νέων γονέων, όπως είναι -τα ανέφερε και χτες ο Πρωθυπουργός – τα 2000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, όπως είναι η αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε γυναίκες – ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, όπως είναι η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να βοηθήσει τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους να βρουν σπίτι, αλλά και τη στήριξη των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας, που πλήρωσαν κι αυτοί πολύ μία κρίση παρατεταμένη οικονομική. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η αποστολή μας. Αν θέλει η Αντιπολίτευση να ασκήσει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει ουσιαστικά κοστολογημένα μέτρα, εμείς αυτό το θέλουμε, το χρειαζόμαστε. Το να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια αντιπολίτευση που βαφτίζει μια εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, η οποία απασχολεί το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών ως ακρίβεια Μητσοτάκη, νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου να συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε κάτι το οποίο νομίζω είναι αυταπόδεικτο ότι δεν ισχύει.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή το βρεφικό γάλα -που το είπε χτες ο Πρωθυπουργός και το αναφέρει συνεχώς, και ο κ. Σκρέκας, βέβαια, έτσι;- απασχολεί το σύνολο των νέων οικογενειών, μπορείτε να μας πείτε από πότε θα αρχίσει να μειώνετε, πρώτον, και πόσο θα μειωθεί από τα 32 ευρώ κατά μέσο όρο, που είναι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Γιατί αυτό το μέτρο που ανακοινώσατε, σε σχέση με το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο είναι το άθροισμα του λειτουργικού κόστους και του εμπορικού κέρδους μέχρι το 7%, δεν βγάζει νόημα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό που απασχολεί τους καταναλωτές σε οποιαδήποτε επιμέρους περίπτωση, εν προκειμένω στο βρεφικό γάλα, την οποία αυτή την περίοδο είμαστε κι εμείς και κάποιοι από τους καταναλωτές και είδαμε κι εμείς ως νέοι γονείς ότι εδώ υπήρξε ένα καμπανάκι, το οποίο το «χτύπησαν» οι αρμόδιες αρχές, ενδιαφέρει να δουν όσο το δυνατόν συντομότερα καλύτερες τιμές, μειωμένες τιμές. Οπότε νομίζω ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποια ιδιαίτερη αξία να αναλύσω, το έκανε πολύ αναλυτικά χτες ο αρμόδιος Υπουργός, τον συγκεκριμένο μηχανισμό. Η ουσία ποια είναι; Για αυτό και πηγαίνει με βάση το λειτουργικό κόστος στο προϊόν κι όχι συνολικά της εταιρείας. Ο στόχος είναι να μειωθεί η τιμή με βάση αυτό το πλαφόν του 7% επιπλέον του κόστους. Υπάρχει μια εκτίμηση ότι θα έχουμε μειωμένες τιμές κι αυτό έχει να κάνει από προϊόν σε προϊόν, γιατί κάποιες ετικέτες στο πλαίσιο και του ανταγωνισμού είχαν φθηνότερα το βρεφικό γάλα από κάποιες άλλες, άρα προφανώς η μείωση αυτή θα είναι μεγαλύτερη σχετικά με τα προϊόντα τα οποία είχαν μεγαλύτερες τιμές. Και πάντοτε, είτε αφορά το βρεφικό γάλα είτε οποιοδήποτε άλλο προϊόν, η ΔΙΜΕΑ ελέγχει και ελέγχει αν έχουμε περιπτώσεις απλά ακριβότερων τιμών ή αν έχουμε περιπτώσεις παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας. Κι όπου παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο, ασχέτως των παρεμβάσεών μας, όπως είναι το πλαφόν στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα έχουμε και τα ανάλογα πρόστιμα. Αυτό δεν αναφέρεται σε μία εταιρεία. Ισχύει συνολικά. Σας ανέφερα μια σειρά από ελέγχους και όσο μπορώ κάθε βδομάδα, όπως και το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο κ. Σκρέκας, αναφέρουμε στους πολίτες τι κάνει η αρμόδια Υπηρεσία. Άρα, το στοίχημα ποιο είναι; Είναι να δούμε άμεσα μείωση. Προφανώς, έχει άμεση εφαρμογή και αυτή η παρέμβαση και όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις και να το καταλάβουν οι καταναλωτές.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα αρχίσει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ανέφερε ο Υπουργός πλήρως τη νομοθετική παρέμβαση. Έχει άμεση εφαρμογή και, από εκεί και πέρα, αυτό θα δούμε άμεσα στα ράφια τι αποτέλεσμα θα έχει. Αλλά δεν μιλάμε για κάτι που έρχεται μετά από κάποιους μήνες. Έχει άμεση εφαρμογή. Αλλά, θα περιμένουμε, θα το παρακολουθούμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες πώς θα πάει.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Παρατηρείται μια ρευστοποίηση και στην Αντιπολίτευση σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όλο και περισσότεροι βουλευτές και των άλλων κομμάτων εκφράζουν επιφυλάξεις. Αν τελικά ο νόμος περάσει και με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, πολλώ δε μάλλον αν δεν περάσει καθόλου, τι θα σημαίνει αυτό σε σχέση με τη δεδηλωμένη της Κυβέρνησης και περισσότερο τι θα σημαίνει για το πολιτικό σύστημα ένα τέτοιο ενδεχόμενο ιδιαίτερα για την Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, δηλαδή, υπάρχει μια εξαίρεση στον γενικό κανόνα που ισχύει αν δεν ανακοινωθεί κάτι άλλο, δίνει από μόνος του την απάντηση. Και αυτό το οποίο είπε και χθες είναι ότι θέλει να πείσει και ο ίδιος και η Κυβέρνηση τους πολίτες και τους βουλευτές, τους εκπροσώπους των πολιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την ορθότητα αυτής της παρέμβασης. Άρα, δεν τίθεται κανένα από αυτά τα οποία ρωτάτε, προφανώς σε μία ψηφοφορία που το κυβερνών κόμμα και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της πλειοψηφίας και Πρωθυπουργός της χώρας δεν βάζει από πριν θέμα κομματικής πειθαρχίας. Θέλουμε να δούμε, να εκφραστούν οι βουλευτές ελεύθερα στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, γιατί αφορά ένα θέμα αναγνώρισης δικαιωμάτων στους συμπολίτες μας, που ισχύει στη μεν περίπτωση της ισότητας στον γάμο σε 20 χώρες στην Ευρώπη, στη δε περίπτωση της τεκνοθεσίας, σε 22 χώρες της Ευρώπης. Και εμείς ερχόμαστε με θάρρος και με ειλικρίνεια και με μία παραδοχή των ετών που μπορεί να πέρασαν και να μην έγινε κάτι τέτοιο, να φέρουμε, όπως είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός, μια νομοθετική πρωτοβουλία. Και μάλιστα είναι και η καλύτερη απάντηση σε αυτούς οι οποίοι τα ίδια που έλεγαν για τον εκλογικό νόμο την προηγούμενη τετραετία και διαψεύστηκαν από τον Πρωθυπουργό τα ίδια έλεγαν και τώρα, ότι περιμένει δήθεν ο Πρωθυπουργός να τελειώσουν οι Ευρωεκλογές για να μην «σηκωθεί πολλή σκόνη», όπως έλεγαν και να φέρει μετά το νομοσχέδιο. Για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός τους διέψευσε. Και με θάρρος και ειλικρίνεια, όπως για όλα τα υπόλοιπα θέματα, μίλησε. Και εδώ θέλω να πω ότι, ναι, είναι ένα σημαντικό θέμα, το έχουμε πει πολλές φορές αυτό, αλλά υπάρχουν και άλλα πάρα πολύ σημαντικά θέματα και όπως βλέπετε και σε κάθε ενημέρωση και σε κάθε Υπουργικό Συμβούλιο η Κυβέρνηση θέλει να φέρει.
Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να ψηφιστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές μας και αυτό θα επιδιώξουμε και είμαστε και αισιόδοξοι γι’ αυτό, γιατί θα εξηγηθεί ότι μιλάμε για μία -θεωρώ- δίκαιη και αυτονόητη παρέμβαση. Πριν, λοιπόν, πάμε στα υπόλοιπα κόμματα θα σας πω το εξής, τα κράτησα χθες από όσα είπε ο Πρωθυπουργός: Ως προς τον γάμο, μιλάμε για ισότητα στον γάμο συνολικά για τους συμπολίτες μας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει το Σύμφωνο Συμβίωσης το οποίο γίνεται σε έναν συμβολαιογράφο και πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα πολιτικού γάμου. Και το τόνισε ο Πρωθυπουργός δεν μιλάμε για θρησκευτικό γάμο, μιλάμε για πολιτικό γάμο, δηλαδή σε ένα δημαρχείο. Το επιστέγασμα της αγάπης μεταξύ των δύο ανθρώπων, οι οποίοι σήμερα που μιλάμε μπορούν να κάνουν Σύμφωνο Συμβίωσης. Πλέον θα μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να συνάψουν έναν πολιτικό γάμο. Υπάρχουν, όμως, και κάποια παιδιά, τα οποία, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός υφίστανται αυτήν την κατάσταση σήμερα που μιλάμε. Σήμερα που μιλάμε από το 1946 ένας άνδρας μόνος του ή μια γυναίκα μόνη της μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί. Και ο ίδιος άνδρας, η ίδια γυναίκα μπορεί να συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης με βάση τον νόμο. Άρα, το ζευγάρι αυτό δύο ανδρών ή δύο γυναικών μπορούν να μεγαλώσουν ένα παιδί το οποίο έχει υιοθετηθεί από τον έναν ή από τον άλλον. Αν αυτός ο οποίος είναι γονέας του παιδιού, πατέρας ή μητέρα του παιδιού, λέξεις ιερές που εμείς δεν πρόκειται να τις αλλάξουμε, φύγει από τη ζωή, το παιδί αυτό είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε ένα ίδρυμα. Αν το παιδί αυτό νοσήσει, ένας εκ των δύο που δεν είναι αναγνωρισμένος ως πατέρας του ή μητέρα του, δεν μπορεί να πάει να το φροντίσει στο νοσοκομείο. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που υφίσταται σήμερα. Και αυτοί που λένε, μα δεν θέλω αυτοί οι άνθρωποι να μεγαλώνουν παιδιά, που δεν το καταλαβαίνω γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι a priori ακατάλληλοι να μεγαλώνουν παιδιά ή όσα ζευγάρια είναι ετερόφυλα είναι a priori κατάλληλα. Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ταμπέλες, όλοι κρινόμαστε στην πράξη αν είμαστε καλοί γονείς με την αγάπη που δίνουμε στα παιδιά μας. Αυτό το οποίο δεν θέλουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνεται. Γίνεται. Γιατί γίνεται; Γιατί, όπως σας εξήγησα, ένας άνδρας ή μια γυναίκα μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί και να συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης ή να συζεί με έναν άλλο άνδρα ή μία άλλη γυναίκα. Να σας πω και κάτι ακόμα. Αυτή τη στιγμή κρίνεται η καταλληλόλητα με βάση το τι ισχύει στον νόμο είτε για ένα ετερόφυλο ζευγάρι, που επιτρέπεται είτε για έναν άνδρα είτε για μία γυναίκα, ενός στην περίπτωση του μονογονέα για υιοθεσία και εγκρίνεται ή όχι το αίτημα για υιοθεσία. Μετά τη δική μας νομοθετική παρέμβαση θα κρίνονται και θα εγκρίνονται και οι δύο που θα μεγαλώνουν αυτό το παιδί. Εκεί, λοιπόν, σταματάει η νομοθετική μας παρέμβαση, δεν επεκτείνεται, όπως είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση και το τόνισε και χθες ο Πρωθυπουργός, ούτε σε ζητήματα παρένθετης μητέρας, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή παρεμβάσεις στα φύλα ή στις ιερές έννοιες του πατέρα και της μητέρας δεν θα κάνουμε αυτά τα οποία έχουν προταθεί περί γονέα1 και γονέα2.
Τώρα, ως προς την Αντιπολίτευση, η αλήθεια είναι ότι μας εκπλήσσει πολύ δυσάρεστα το κύμα των πρώτων αντιδράσεων. Και ξεκινώ από τον κ. Ανδρουλάκη. Γιατί εκεί πραγματικά ακόμα και αυτοί που δεν το περίμεναν έπεσαν από τα σύννεφα. Δηλαδή, δεν περίμενε κανείς αυτοί οι οποίοι τιτλοφορούνται διαχρονικά ως η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», αυτοί οι οποίοι «διαφημίζουν» σημαντικές παρεμβάσεις που έκαναν προηγούμενες δεκαετίες, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο οικογενειακό δίκαιο, να μην δίνουν την αυτονόητη στήριξη σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Είναι αδιανόητο να ακούμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που θέλει να εκπροσωπήσει, όπως λέει, και το Κέντρο και τους ανθρώπους οι οποίοι είναι προοδευτικοί, να λέει τί; Ότι το κόμμα του δεν είναι αυτονοήτως υπέρ μιας πρωτοβουλίας που κατοχυρώνει δικαιώματα στους συμπολίτες μας, αλλά η στάση του θα εξαρτηθεί με τη στάση της Κ.Ο. της Ν.Δ.. Δηλαδή, αν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. είναι υπέρ του γάμου και της υιοθεσίας, της ισότητας στον γάμο, τότε θα είναι υπέρ και το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως. Αν είναι οι βουλευτές της Ν.Δ. λιγότεροι, τότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι κατά. Αυτό τώρα δεν είναι σοβαρή στάση. Δεν είναι στάση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος που θέλει να γίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση του τόπου και δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο θέλουν να εκπροσωπήσουν.
Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μία πρόταση νόμου η οποία πηγαίνει πολλά βήματα παρακάτω, που εμείς δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτά. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν το νομοθέτησε, γιατί δεν το έφερε στη Βουλή όταν ήταν στην Κυβέρνηση 4,5 χρόνια. Και αυτό δείχνει ίσως και κάτι ως προς τη συνέπεια λόγων και έργων. Είχε τη δυνατότητα να τα φέρει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά εγώ θα πω το εξής: Ωραία, θέλουν το κάτι παραπάνω με το οποίο εμείς δεν συμφωνούμε. Γιατί δεν έχουν ρητώς δηλώσει ότι αυτά τα οποία φέρνει η Κυβέρνηση θα τα ψηφίσουν; Ας κάνουμε το πρώτο βήμα που εμείς θεωρούμε. Εμείς δεν θέλουμε να γίνει ένα άλλο βήμα. Αυτή είναι η δική μας θέση. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η σωστή νομοθέτηση. Ας ψηφίσουν για την ισότητα στον γάμο και τη ρύθμιση αυτή που έχει να κάνει με τα παιδιά τα οποία υπάρχουν και από εκεί και πέρα, αν εκείνοι ποτέ έρθουν στην εξουσία ας νομοθετήσουν, αν μπορέσουν – εμείς διαφωνούμε, για να μην παρεξηγηθώ – τα υπόλοιπα. Γιατί δεν έχουμε μια καθαρή θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτά, που δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να χαθούν άλλα 4 χρόνια για αυτούς τους ανθρώπους. Και βέβαια δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στο Κ.Κ.Ε. που εκπροσωπεί έναν χώρο προοδευτικό της Αριστεράς, όπως αυτοπροσδιορίζεται, τέλος πάντων, για να μην μπούμε σε συζήτηση ανάλυσης, που είναι κατά, το οποίο νομίζω ότι αξιολογείται από τους πολίτες. Εν πάση περιπτώσει, εμείς θα προχωρήσουμε σε αυτή την πρωτοβουλία, όπως περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός, πιστεύοντας ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να ενώσει και αυτός θα είναι ο λόγος μας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Παραμένοντας στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πρώτον δεν μας απαντήσατε τι θα ισχύσει για τους Υφυπουργούς. Δεύτερον, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα «δέσει τα κορδόνια» της Κυβέρνησης, αλλά οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ τείνει στο ότι θα ψηφίσει την ισότητα στον γάμο και θα αφήσει τους βουλευτές του ελεύθερους κατά συνείδηση στο ζήτημα της τεκνοθεσίας. Γιατί αυτό διαφέρει από αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός; Και ο Πρωθυπουργός λέει οι βουλευτές της Ν.Δ. κατά συνείδηση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί όταν καλείσαι να απαντήσεις ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά δικαιώματα των συμπολιτών σου, λες αυτό το οποίο λέτε και μακάρι να ισχύει πρώτο και δεν αναφέρεσαι σε κορδόνια. Εγώ σήμερα, ας πούμε, φοράω κορδόνια στα παπούτσια μου, αλλά δεν σας μίλησα για τα κορδόνια στα παπούτσια μου, σας μίλησα γι’ αυτό το σοβαρό θέμα. Δηλαδή, λες ότι εγώ δεν θα διευκολύνω την Κυβέρνηση και λέτε εσείς ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ψηφίσουν. Μακάρι να το ψηφίσουν. Γιατί δεν έχει ειπωθεί αυτό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δηλαδή προτάσσει την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση ή μία μικροπολιτική λογική από την καθαρή θέση. Τι εμποδίζει έναν πρόεδρο ενός κόμματος να βγει ξεκάθαρα και να πει, ασχέτως των υπόλοιπων διαφορών που μπορεί να υπάρχουν, ποια θα είναι η θέση του κόμματός του στην ψηφοφορία και η προσωπική θέση του ιδίου ως προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Προφανώς, η δική μας η θέση της Κυβέρνησης είναι υπέρ, γιατί το εισηγούμαστε ως Εκτελεστική Εξουσία και η στάση μας ως προς την ψηφοφορία είναι να μην υπάρχει κομματική πειθαρχία, προφανώς ενθαρρύνοντας τους βουλευτές μας να το υπερψηφίσουν, γιατί το εισηγούμαστε. Γιατί, λοιπόν, να μην έχουμε μια αντίστοιχη στάση από το ΠΑΣΟΚ; Και, εν πάση περιπτώσει, είναι επίσημη θέση ενός κόμματος αν υπάρχουν πληροφορίες; Δεν νομίζω ότι είναι επίσημη θέση ενός κόμματος. Τώρα σας απάντησα και μένω σε αυτά τα οποία είπε ο Πρωθυπουργός, τα οποία θεωρώ ότι ήταν σαφή. Και οτιδήποτε άλλο πρέπει να ειπωθεί περαιτέρω, προφανώς όταν αυτό θα μπορεί να ειπωθεί, θα το αναλύσω κι εγώ περισσότερο.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Περιγράφετε εσείς, περιέγραψε και ο Πρωθυπουργός πως το ζήτημα της άρσης των περιορισμών για τον γάμο ατόμων ανεξαρτήτως φύλου είναι ζήτημα συνείδησης. Περιγράψατε και τα παραδείγματα ενός παιδιού που έχει νομικό πρόβλημα των γονιών του ή ενός συντρόφου αντίστοιχα. Είναι η εξίσωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιων συμπολιτών μας με όλους τους υπόλοιπους, ζήτημα συνείδησης τελικά ενός μέρους των βουλευτών, εν προκειμένω της Κυβέρνησης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εννοείτε ως προς την κομματική πειθαρχία ή μη που είπε ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα υπάρχει, είναι το ερώτημά σας.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, το ζύγι, να μου επιτραπεί, στο οποίο μπαίνει αυτή…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει συζήτηση, δεν υπάρχει ζύγι. Υπάρχει η δυνατότητα στους βουλευτές μας σε ζητήματα, όπως έγινε και στο Σύμφωνο Συμβίωσης, στην ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης πριν από κάποια χρόνια να αποφασίσουν να ψηφίσουν τι θεωρούν αυτοί σωστό, με βάση τη δική τους άποψη και έκφραση ελεύθερης βούλησης. Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Εκφράζουμε τη θέση μας ξεκάθαρα, την αναλύουμε και επιχειρηματολογούμε. Από εκεί και πέρα, δεν είναι ότι βάζουμε στο ζύγι. Ίσα-ίσα ερχόμαστε και βάζουμε μπροστά μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία μαζί με πολλές άλλες σημαντικές και ζητάμε να το στηρίξουν.
Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Αθλητισμού και όσα είπε και όσα είπατε εσείς νωρίτερα, ότι θα ενισχύσετε φέτος ακόμα περισσότερο τον ελληνικό αθλητισμό. Αυτή η επίσκεψη, όμως, και όσα συζητούμε γίνονται σε μία ζοφερή στιγμή, που το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου λόγω των γνωστών γεγονότων έχει διακοπεί με απόφαση της Κυβέρνησης και όλα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα με πολύ βαριές, θα σας έλεγα, καταγγελίες για το πώς τελικά διοικείται και πώς διοργανώνεται και πώς ουσιαστικά οι φίλαθλοι στην Ελλάδα έχουν μπροστά τους τη διοργάνωση του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι ευχαριστημένη η Κυβέρνηση με την ολιστική μελέτη την οποία είχε φέρει, αν θυμάμαι καλά, πριν από δύο χρόνια, αν είχε αποτελέσματα αυτή η μελέτη και ποια είναι αυτά τα αποτελέσματα. Αν η Κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΠΟ, η διοργανώτρια δηλαδή Αρχή, η οποία παίρνει χρήματα και από χρήμα των Ελλήνων πολιτών. Πού έχει οδηγήσει η μελέτη αυτή που έχει κάνει η Κυβέρνηση σχετικά με τη λειτουργία αυτού του θεσμού; Αν επίσης ελέγχει η Κυβέρνηση και τις χρηματοδοτήσεις που κάνει η ΕΠΟ, όπως, για παράδειγμα, προηγουμένων ημερών από το Υπουργείο Αθλητισμού, στις Ενώσεις. Και τέλος να σας ρωτήσω εάν μετά τις τελευταίες καταγγελίες που έχουν γίνει και με βάση την υπογραφή ενός Συμφώνου που έχει υπογράψει με την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει συναντηθεί αρκετές φορές με τους επικεφαλής, αν όλα αυτά είναι ευχαριστημένος και ο ίδιος με την κατάσταση που επικρατεί, συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων και των ερευνών για τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το θέμα του μνημονίου συνεργασίας, στο οποίο αναφέρεστε, με τη FIFA και την UEFA το οποίο περιέγραφε κάποιες υποχρεώσεις, αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι χωριζόταν και χωρίζεται σε δύο πυλώνες: Είναι οι υποχρεώσεις του Κράτους και οι υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας. Ως προς τις υποχρεώσεις του Κράτους, η συντριπτική πλειοψηφία όσων περιγράφει το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας υλοποιήθηκε και ό,τι δεν έχει υλοποιηθεί είναι προς υλοποίηση. Περιγράφει τις υποχρεώσεις της Πολιτείας για τις παρεμβάσεις κατά της βίας. Ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που προϋπήρχε πολλά χρόνια και νομίζω ότι αυτή η νομοθετική παρέμβαση για την οποία σας μίλησα στην αρχική μου τοποθέτηση είναι πολύ σημαντική, με βέβαια βασικό στόχο και καθήκον της Κυβέρνησης να την εφαρμόσει χωρίς αστερίσκους, για την ακεραιότητα των αγώνων. Συνολικά οι παρεμβάσεις ως προς την επαγγελματική διαιτησία, η οποία παρέμβαση από την πλευρά του Κράτους νομοθετήθηκε. Άρα, ως προς τις υποχρεώσεις του Κράτους στον πυλώνα που αφορά αυτές στο μνημόνιο συνεργασίας θεωρώ ότι τα βήματα που έπρεπε να γίνουν έχουν γίνει. Υπάρχει και ένας δεύτερος πυλώνας, οι υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας. Η αλήθεια είναι ότι εκεί πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα βήματα. Όμως, ο έλεγχος του αν έχουν γίνει ή όχι βήματα και το τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση που τα βήματα αυτά δεν έχουν γίνει, δεν είναι έλεγχος που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Κυβέρνησης, γιατί στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου είναι αρμοδιότητα της FIFA και της UEFA, αναλόγως την περίπτωση, όπου εκεί προφανώς και εμείς περιμένουμε τι μέλλει γενέσθαι. Αλλά δεν είναι η Κυβέρνηση αρμόδια στο πλαίσιο του πυλώνα που αφορά την Ομοσπονδία να ελέγξει, λόγω και του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, του αν έγιναν τα βήματα αυτά στο σκέλος που αφορά την Ομοσπονδία. Ως προς το ζήτημα της αλλοίωσης αγώνων, των στημένων παιχνιδιών και των καταγγελιών που υπάρχουν, λόγω της σύμβασης που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση, υπάρχει πλέον ένας μηχανισμός που αυτά εντοπίζονται πιο γρήγορα και αναδεικνύονται πιο γρήγορα και μάλιστα έχουν αναδειχθεί περισσότερες υποθέσεις. Από το σημείο, όμως, της ανάδειξης και του εντοπισμού μέχρι το σημείο της τελικής κρίσης μεσολαβεί κάτι που είναι το πιο σημαντικό: Η Δικαιοσύνη η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα. Αναλαμβάνει να διερευνήσει αυτές οι υποθέσεις και από το σημείο αυτό και μετά εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο, όταν βρίσκεται μία υπόθεση στα χέρια της Δικαιοσύνης. Προφανώς, λοιπόν, αυτό που θέλει η Κυβέρνηση σε κάθε τέτοια υπόθεση, όποια κι αν είναι αυτή, και όποια ποινική υπόθεση κι αν είναι η Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη με τον ανεξάρτητο ρόλο της να βγάλει τις δικές της αποφάσεις τις οποίες αναμένουμε. Νομίζω σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα την προηγούμενη φορά και από ένα μέρος ενδεχομένως να ερμηνεύτηκε λάθος αν και νομίζω ότι ήταν σαφές, δεν είναι δυνατόν μία διαιτητική απόφαση να καταλογίζεται στην Κυβέρνηση, στον Πρωθυπουργό ή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δηλαδή εγώ που έχω αυτή τη στιγμή αυτή τη μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και συνολικά και σε σας και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για να ενημερώνω, να μπαίνω σε μια διαδικασία τέτοιου σχολιασμού.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις δύο τελευταίες εβδομάδες το «Documento» έχει αποκαλύψει ότι στην ΑΑΔΕ προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για ενοικίαση νέων κτιρίων τα οποία θα χρησιμοποιήσει η Αρχή. Σε τέσσερις περιπτώσεις – διότι τη Δευτέρα σας είχα πει για δύο περιπτώσεις, έχουν προκύψει κι άλλες δύο με συγκεκριμένα στοιχεία – προέκυψε ότι οι διαγωνισμοί είναι «φωτογραφικοί», καθώς τα κτίρια που ενοικιάζονται επιλέγονται πότε στον Δήμο Αθήνας και πότε σε όμορο Δήμο. Επίσης, δεν έχει δοθεί εξήγηση και για το γιατί, για παράδειγμα, η ΑΑΔΕ δεν ζητά κτίριο με προσδιορισμό από τόσα έως τόσα τετραγωνικά, αλλά το προσδιορίζει επακριβώς. Σε όλες τις περιπτώσεις βρίσκεται ένας και μοναδικός υποψήφιος. Μάλιστα, συγκεκριμένη εταιρία νοικιάζει ακίνητο με μηνιαίο μίσθωμα 96.000 ευρώ και χρωστάει γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία. Σας προβληματίζουν τέτοιες πρακτικές; Και έχει γνώση η Κυβέρνηση γι’ αυτές τις ενέργειες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως σας είπα την προηγούμενη φορά, επικοινωνήσαμε με την ΑΑΔΕ η οποία μας είπε ότι έχει εκδώσει απάντηση, την οποία, μάλιστα, απ’ ότι μας είπε, έχει αποστείλει και στο «Documento» που είχε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, οπότε αναφερόμαστε στην απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής. Λόγω και του ανεξάρτητου ρόλου της δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε κάποιο περαιτέρω σχόλιο.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση την κατάργηση των προστίμων, την απαλοιφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε όσους δεν είχαν εμβολιαστεί. Είναι αυτό μήνυμα τήρησης της νομιμότητας και εφαρμογής των αποφάσεων της Κυβέρνησης, όταν ένα θέμα το οποίο είχε αναχθεί ως μείζον για τη δημόσια υγεία, μετά από λίγο καιρό πλέον σε αυτούς που δεν συμμορφώθηκαν με αυτές τις αποφάσεις και τους κανόνες, απλώς τους σβήνονται τα πρόστιμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα πρόστιμα αυτά δεν είχαν ούτε τιμωρητικό, ούτε εκδικητικό χαρακτήρα, ούτε ποτέ έχει τέτοια διάθεση η Κυβέρνηση. Ήταν στο πλαίσιο της προσπάθειας που έκανε η Κυβέρνηση, όπως και όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, πολλώ δε μάλλον εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και θεωρώ ότι έπαιξαν θετικό ρόλο, γιατί αυξήθηκαν πολύ, ειδικά στους άνω των 60 ετών, τα ποσοστά εμβολιασμού. Πλέον, θεωρώ ότι είμαστε σε μία νέα πραγματικότητα, όπου ήρθε για να μείνει ο κορονοϊός ως μία νόσος για την οποία πρέπει, όπως και για τη γρίπη, πρέπει να εμβολιαζόμαστε ετησίως, χωρίς να μιλάμε για πέμπτη, έκτη, έβδομη δόση. Θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, να γυρίσουμε σελίδα. Και νομίζω ότι είναι μία κίνηση που δείχνει, σηματοδοτεί μία επόμενη εποχή, στην οποία πρέπει να τηρούμε τις γενικές οδηγίες και για όλες τις νόσους που έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό σύστημα και να κάνουμε το ετήσιο εμβόλιο, ειδικά όσοι συμπολίτες μας είναι άνω των 60 ετών και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε μεταξύ άλλων και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ήθελα να σας ρωτήσω, πώς απαντάτε στο «κατηγορώ» του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, που, ουσιαστικά, λέει ότι, επί της ουσίας, φέρατε μισό νομοσχέδιο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντάμε ότι εμείς θεωρούμε πως αυτό είναι το σωστό νομοσχέδιο, η σωστή νομοθέτηση και ας ψηφίσει αυτό που αυτός θεωρεί μισό. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του. Και αυτή τη στιγμή έχουμε την πλειοψηφία και ως εκτελεστική εξουσία εισάγουμε αυτά που θεωρούμε εμείς ως σωστά νομοσχέδια. Έχει δικαίωμα η αντιπολίτευση να τα κρίνει και να τα αξιολογεί. Αλλά αν κάτι το θεωρείς μισό, δεν σημαίνει ότι το θεωρείς λάθος. Το αν εσύ θέλεις και ένα άλλο μισό, που εμείς δεν το θέλουμε, αυτό είναι δικαίωμά σου. Άρα, γιατί να μην στηρίξεις αυτό το οποίο εσύ θεωρείς μισό. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός εχθές είπε ακόμα πως η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία». Την ίδια δήλωση είχε κάνει και τον περασμένο Οκτώβριο. Πάλι είχε πει πως δεν είμαστε «μπανανία». Την ίδια ώρα βλέπουμε από τις τιμές βασικών αγαθών, τρόφιμα έως την κινητή τηλεφωνία, οι εταιρείες και ειδικά οι ξένες εταιρείες, πολυεθνικές εταιρείες στις οποίες αναφέρεται, να τιμολογούν χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Βλέπουμε ένα ράλι ακρίβειας. Πώς συνάδει το ότι δεν είμαστε «μπανανία» με την κατάσταση αυτή τη στιγμή στην αγορά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ότι «δεν είμαστε μπανανία» ως δήλωση, σημαίνει ότι έχουμε ένα Κράτος, μία Κυβέρνηση, που ως έχει καθήκον, έχει υποχρέωση παρεμβαίνει με βάση τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να κάνει ελέγχους και σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει μια παραβίαση κάποιου νόμου, μέρος της νομοθεσίας, να επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα. Και επιτέλους στη χώρα μας, κάτι το οποίο δεν υπήρχε – γιατί ούτε η αισχροκέρδεια, ούτε οι εικονικές εκπτώσεις, ούτε συνολικά οι παραβιάσεις της νομοθεσίας που έχουν να κάνουν με τους καταναλωτές, εμφανίστηκαν μαζί με την πληθωριστική κρίση – τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουμε επιτέλους μία ΔΙ.Μ.Ε.Α, η οποία λειτουργεί με περισσότερο προσωπικό, με πολλούς ελέγχους και επιβάλει πρόστιμα. Και όσο παρατηρείται παράνομη δραστηριότητα οπουδήποτε και αυτό εντοπίζεται και αξιολογείται ως παράνομο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τόσο θα έχουμε τα αντίστοιχα πρόστιμα. Και την έκανε τη δήλωση ο Πρωθυπουργός και από τότε μέχρι σήμερα έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και έχουν μπει πολλά πρόστιμα, την επανέλαβε και θα συνεχίσει να είναι αυτό το δόγμα της Κυβέρνησης, ότι κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο, ο νόμος είναι πάνω από όλους, γιατί αυτό έχει καθήκον να κάνει και το αποδεικνύει με πράξεις. Και με πολιτικές στήριξης του εισοδήματος, αλλά και με τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, για να επιβάλουν τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Κούγιας προέβη σε σοβαρές καταγγελίες για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ζητώντας παρέμβαση της Πολιτείας. Τι απαντάτε συγκεκριμένα σε αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς τις καταγγελίες σε σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο και το σκέλος αυτού, νομίζω αναφέρομαι στην προηγούμενη απάντησή μου, το τι έχει υποχρέωση να κάνει μία κυβέρνηση, τι έχει κάνει και πώς νομοθετεί και τι δεν μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Οπότε δεν θέλω να προσθέσω κάτι επ’ αυτού.
Ως προς τις καταγγελίες για παράνομες πράξεις ή οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα, μιλώ ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, όχι της Δικαστικής Εξουσίας. Αυτά είναι αρμοδιότητα της Δικαστικής Εξουσίας, ο κ. Κούγιας ως έμπειρος νομικός νομίζω ότι το γνωρίζει αυτό. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Αν υπάρχει κάποια παράνομη πράξη, αν υπάρχει το οτιδήποτε για το οποίο πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.
Τώρα, ως προς τις προσωπικές επιθέσεις, είναι τόσο σοβαρό αυτό το βήμα, τόσο μεγάλη η ευθύνη που έχει ο εκάστοτε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εν προκειμένω εγώ αυτή τη χρονική περίοδο, τόσο μεγάλη ευθύνη την οποία μου έχει δώσει ο Πρωθυπουργός και ευθύνη απέναντι στους πολίτες, που νομίζω ότι δεν θα ήταν πρέπον να χρησιμοποιηθεί αυτό το βήμα για να απαντήσω στις προσωπικές επιθέσεις του κ. Κούγια.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στο γεγονός ότι εισάγετε το νομοσχέδιο για την αθλητική βία, η λειτουργία μιας λέσχης ανά σύλλογο και η ευθύνη του συλλόγου απέναντι σε αυτήν τη λέσχη. Έχω μία τεχνική και μια πολιτική απορία. Η τεχνική έχει να κάνει με το γεγονός ότι μιλάμε για κάποιες ανώνυμες, είτε ποδοσφαιρικές, είτε καλαθοσφαιρικές, είτε και σε επίπεδο πετοσφαίρισης, βόλεϊ, τέλος πάντων, εταιρείες και συλλόγους. Κάπου μπορεί να πηγαίνουνε μαζί, κάπου να είναι διαφορετικά. Ποιος πραγματικά έχει την ευθύνη για κάτι που θα γίνει στο μπάσκετ και όχι στο ποδόσφαιρο; Και η πολιτική μου απορία είναι ότι αυτό, νομίζω, είχε εξαγγελθεί και προ διετίας. Γιατί δεν συνέβη τότε και θα γίνει τώρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή η νομοθετική παρέμβαση συνολικά εισάγει κάποιες νέες διατάξεις, αλλά και διορθώνει και φέρνει με έναν τρόπο, ακόμη πιο λειτουργικό, κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν σε μια συνολική παρέμβαση. Ως προς το θέμα των λεσχών, αναφέρθηκα αναλυτικά, σε συνέχεια του εισηγητικού κειμένου του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, του κυρίου Γιάννη Βρούτση, για το νομοσχέδιο το οποίο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, μιλάμε για μία λέσχη, ανά έμβλημα, που θα είναι υπό την ευθύνη της ΠΑΕ. Το λέμε ξεκάθαρα αυτό. Τώρα, από κει και πέρα αυτό θα προβλέπει ο νόμος και προφανώς για να είναι λειτουργικό, θα πρέπει να εναρμονιστεί συνολικά το σύνολο των συλλόγων σε αυτήν τη διάταξη.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά υπάρχουν ΠΑΕ, που δεν τα έχουν τόσο καλά με τις ΚΑΕ. Τότε γιατί να λέει ότι είναι υπεύθυνη η ΠΑΕ και όχι η ΚΑΕ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως πολυπληθέστερη σε κόσμο, τώρα δεν θα κάνουμε την ανάλυση της συγκεκριμένης φιλοσοφίας του νομοσχεδίου, αυτό θα το κάνει το υπουργείο Αθλητισμού, αλλά είναι ευνόητοι οι λόγοι, γιατί επελέγη η ΠΑΕ και όχι η ΚΑΕ. Και γιατί μιλάμε για μία ανά έμβλημα; Ακριβώς, για να μη γίνει κατάχρηση αυτής της διάταξης και στο όνομα του βόλεϊ, του χάντμπολ ή οποιουδήποτε άλλου αθλήματος, εκεί που θα έπρεπε να έχουμε μία λέσχη φιλάθλων ανά έμβλημα, να έχουμε πολλές, γιατί κάποιοι θα εμφανιστούν δήθεν, ως φίλαθλοι της τάδε ομάδας πετοσφαίρισης, φίλαθλοι της δείνα ομάδας του πινγκ – πονγκ. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς θέλουμε να κλείσουμε όλα αυτά τα πιθανά και απίθανα παραθυράκια, γιατί μας ενδιαφέρει να εφαρμοστεί αυτό. Δηλαδή, να έχουμε μία λέσχη ανά έμβλημα, ανά ομάδα δηλαδή και για ευνόητους λόγους δημοφιλίας και παρουσίας κόσμου στο συγκεκριμένο άθλημα, έγινε αυτή επιλογή από το υπουργείο Αθλητισμού.
Α. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα μία διευκρίνιση με την ερώτηση του συναδέλφου. Με τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων, οι οποίοι τα τακτοποίησαν, τα πλήρωσαν, τι θα γίνει, ένα. Δύο, ένα άλλο διαφορετικό θέμα: φαίνεται ότι προετοιμάζονται κινητοποιήσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το πρώτο σκέλος, δεν έχω κάτι να προσθέσω, ούτε κάτι περισσότερο από όσα είπε ο υπουργός Υγείας, ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης. Θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία ―τότε― της Κυβέρνησης βοήθησε, ούτως ώστε, πολλοί συμπολίτες μας, ανήκοντες στους άνω των 60 να εμβολιαστούν. Τώρα, ως προς το δεύτερο σκέλος, αυτό το οποίο θέλουμε να στείλουμε ως μήνυμα είναι ότι είναι μία εμβληματική μεταρρύθμιση για την Κυβέρνηση η ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δεν πρόκειται να κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω. Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο των αντιδράσεων, θεωρούμε απλά ότι είναι ιδεοληψίες οι οποίες παραμένουν στον χρόνο, ενώ ο κόσμος προχωράει μπροστά, θεωρούμε ότι η μόνη αντιπολίτευση που θα μπορούσε να γίνει διαχρονικά στο πολιτικό σύστημα, χωρίς να έχει ευθύνη το δικό μας κόμμα, το κόμμα το οποίο ανήκουμε ―γιατί πάντοτε ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας― είναι «γιατί τόσο αργά»; Γιατί, δηλαδή, να μην μπορούσε, όλα αυτά τα χρόνια, ένας μαθητής ο οποίος τέλειωνε το σχολείο ή ένας οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, αν το θέλει, να σπουδάσει σ’ ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα. Ίσως, ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι εικόνες ―η αλήθεια είναι λιγότερης προσέλευσης, όσο περνούν τα χρόνια― διαδηλώσεων, για να μας θυμίζουν πού ήμασταν και να θυμίζουμε εμείς, με τις πρωτοβουλίες μας, που θέλουμε να πάμε.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρ’ όλα αυτά, σήμερα είναι μία ημέρα που υπάρχουν κινητοποιήσεις Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Ηράκλειο και διαβάζουμε στις ανακοινώσεις φοιτητικών συλλόγων πως αποφασίστηκαν καταλήψεις σε όλα τα πανεπιστήμια της Αθήνας. Πώς αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση η Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, «ήμουνα νιος και γέρασα», φθάνοντας, πλέον, λίγο παραπάνω από τα 35 και η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να πάρω τις ανακοινώσεις που διάβαζα, όταν ήμουν φοιτητής, που τότε, λόγω της αλλαγής στάσης στη συνταγματική αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ, δεν προχώρησε η συνταγματική αναθεώρηση, για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ―ελπίζω να γίνει αυτό στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση― είχαμε ακριβώς τις ίδιες ανακοινώσεις από τις νεολαίες των κομμάτων της Αριστεράς, στη συνέχεια προσχώρησε και το ΠΑΣΟΚ, τότε, σε αυτήν τη λογική, με τα ίδια αιτήματα, η δική μας η γενιά είχε χάσει εξάμηνα. Εγώ, αυτό που θέλω να πω, κατ’ αρχάς, ότι a priori ποτέ δεν πρόκειται να θεωρήσουμε νόμιμη πράξη μία κατάληψη. Προσωπικά κιόλας πιστεύω ότι η κατάληψη είναι μια παράνομη πράξη. Τώρα, ως προς τις κινητοποιήσεις υπάρχει νόμος που διέπει τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις πορείες, αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί και πρέπει να εφαρμόζεται, γιατί εδώ πρέπει, αφενός μεν να προστατευθεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, το οποίο προφανώς δεν μπορεί κανείς να τους το αμφισβητήσει, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο του νόμου που ισχύει. Ως προς την ουσία των αιτημάτων αυτών, απάντησα και στην προηγούμενη ερώτηση του συναδέλφου σας, θεωρώ ότι όλα αυτά τα αιτήματα είναι παρωχημένα, δεν έχουν καμία τεκμηρίωση, αναπαράγουν στερεότυπα και ιδεοληπτικές λογικές προηγούμενων ετών, ίσως και δεκαετιών, τα έχουν καταρρίψει με τη νομοθέτησή τους σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου και ο μόνος, νομίζω, ρόλος τους είναι ―το ξανά λέω― για να μας θυμίζουν πού ήμασταν και πού θέλουμε να πάμε και θα πάμε, γιατί δεν μπορούμε να μένουμε άλλο πίσω.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα πάω σε ένα άλλο θέμα. Είδαμε χθες, κύριε Εκπρόσωπε, δημοσιεύματα για παρενοχλήσεις Καλύμνιων ψαράδων, πριν από λίγες ημέρες κοντά στα Ίμια από την τουρκική ακτοφυλακή, συνοδευόμενα, μάλιστα, τα δημοσιεύματα αυτά και από video. Και ήθελα να σας ρωτήσω, είναι υπαρκτό το συμβάν αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από την ενημέρωση που έχουμε από τους τοπικούς, είναι ένα video παλιό. Άρα, δεν είναι υπαρκτό το συμβάν, είναι ένα video, νομίζω προ δύο ή τριών ετών, το οποίο αναπαρήχθη κακώς, δεν υπήρχε κάποιο νέο συμβάν και, νομίζω, ότι έχει διαψευσθεί, με επίσημη ανακοίνωση, και το οποίο έχει δημοσιευθεί σε τοπικά μέσα.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κύριος Μητσοτάκης είπε χθες σε συνέντευξη ότι «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις προηγούμενες δεκαετίες σε μεγάλο βαθμό είχαν γίνει από την κεντροαριστερά», το είπατε κι εσείς σε κάποια τοποθέτηση, πριν λίγο και είπε σαν παράδειγμα την κατάργηση της «μοιχείας» από την Κυβέρνηση του Παπανδρέου το ΄82, με μια παραδοχή ότι η κεντροδεξιά, σε μεγάλο βαθμό, ήταν ακόλουθη των εξελίξεων σε τέτοια ζητήματα. Με λίγα λόγια είπε τη στάση της τότε Νέας Δημοκρατίας αναχρονιστική σε ένα βαθμό, εάν το κρίνουμε εκ των υστέρων πώς εξελίχθηκε το Οικογενειακό Δίκαιο κ.τ.λ., αυτό είναι μία μομφή και προς τους διαφωνούντες σήμερα; Δηλαδή, ότι οι στάσεις αυτές είναι αναχρονιστικές και εκτός πραγματικότητας με την έννοια των σύγχρονων αιτημάτων;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έγιναν από την κεντροαριστερά, γιατί θεωρούμε και πιστεύει και ο ίδιος και το έχει πει ότι οι πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές και τα πολύ μεγάλα εθνικά βήματα, έχουν γίνει από τη Νέα Δημοκρατία, κατά τη μεταπολίτευση από το ΄74 και μετά. Όμως, ναι, μιλώντας για ζητήματα οικογενειακού δικαίου, μίλησε για τις μεγάλες αλλαγές του 1982, τις οποίες, η τότε Νέα Δημοκρατία, δεν είχε ψηφίσει, και εκ των υστέρων, νομίζω, η ίδια ιστορία δεν δικαίωσε αυτήν την τότε επιλογή σ’ αυτήν την ψηφοφορία. Γιατί, προφανώς, ποιος σήμερα θα μπορούσε να μιλήσει για ποινικοποίηση της μοιχείας, ποιος θα μπορούσε ν’ αμφισβητήσει το δικαίωμα που έχει μία γυναίκα να καταγγείλει μια πολύ σοβαρή παράνομη πράξη, που μπορεί να γίνεται στο σπίτι της, ποιος μπορεί κανείς σήμερα ν’ αμφισβητήσει τον πολιτικό γάμο, ως δικαίωμα ενός πολίτη, ενός άντρα ή μιας γυναίκας και αυτό νομίζω είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Από κει και πέρα δεν πρόκειται να στοχοποιηθεί ένας βουλευτής που έχει μία γνώμη, μία άποψη, ή να μπει ταμπέλα σ’ έναν βουλευτή που έχει μια συγκεκριμένη επιλογή, αυτή η λογική ανήκει σε άλλους πολιτικούς χώρους, της στοχοποίησης, της τοποθέτησης ταμπελών, δεν θα το κάνουμε εμείς αυτό. Το είπα και στην αρχή, το τόνισε ο Πρωθυπουργός και θα το κάνουμε και πράξη. Εμείς θέλουμε και σε αυτήν τη συζήτηση να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε και να πείσουμε με τα επιχειρήματά μας.
Ευχαριστώ πολύ.