Καλό μεσημέρι,

Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς της διαχείρισης υδάτων, της διαχείρισης και προστασίας των δασών, της αστικής ανθεκτικότητας, της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης και της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις αφορούν:

1. στη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα νερά της Θεσσαλίας που ανήκαν σε πολλαπλούς φορείς στον «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία»,

2.στη δυνατότητα μεταβίβασης της ευθύνης για τα όμβρια ύδατα που σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση επί μέρους δήμων, στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στις αντίστοιχες περιοχές ευθύνης της καθεμίας, ώστε να λειτουργούν ενιαία

3. στη μεγάλη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών. Στόχος είναι να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των ελληνικών δασών και προπαντός εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων στη νότια Ελλάδα, που είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική κρίση, ώστε να αρχίσουν να απομακρύνονται οι ποσότητες εύφλεκτης υπερβάλλουσας βιομάζας.

4. στην άμεση μαζική κινητοποίηση δασεργατών και μηχανημάτων, με τη δημιουργία συστήματος ενεργοποίησης των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας για τη δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών, σε περίπτωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών

5. στη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών.

Με την μεταρρύθμιση αυτή, γίνεται για πρώτη φορά προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων και προτάσσονται όλα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων που επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

6. Θεσπίζεται το Πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια.

7. Θεσπίζονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

8. Καθιερώνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής από τα φαινόμενα αυτά.

9. Βελτιώνονται και αποσαφηνίζονται διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Στόχοι της ρύθμισης είναι, αφενός να μην χαθούν οριζόντια οι περιβαλλοντικά ευνοϊκές διατάξεις του ΝΟΚ, με δεδομένο ότι είναι ίσως ο μοναδικός νόμος του Κράτους που κινητροδοτεί την υλοποίηση κατασκευών υψηλής ενεργειακής κατάταξης και αφετέρου να διασφαλιστεί ότι ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης δεν θα αλλοιώνει τα ειδικά χαρακτηριστικά των περιοχών.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος στα κτίρια θα είναι έως 2 μέτρα. Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το πρόσθετο ύψος θα φτάνει έως τα 2,5 μέτρα και στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το επιπλέον ύψος κτιρίου μπορεί να φτάσει έως 3 μέτρα.

Η σχετική ρύθμιση του Υπουργείου που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της χώρας, η οποία αναμένεται περί τα τέλη του 2025, δεν θα αναιρεί οριζόντια τον ισχύοντα ΝΟΚ, αλλά θα προβλέπει τον κλιμακωτό περιορισμό ανά περιοχή και περίπτωση.

——

Την εξέλιξη του εξοπλιστικού προγράμματος “ΑΙΓΙΣ” ύψους 2,1 δις ευρώ παρουσίασε χθες ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εναέρια και επίγεια μέσα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, 7 Canadair, 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη, 1100 οχήματα της πυροσβεστικής κ.α, εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης επιχειρησιακού συντονισμού, δηλαδή 3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 3 αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, 3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 1 δικινητήριο αεροσκάφος, 101 drones, κινητά κέντρα επιχειρήσεων.

Ακόμη, συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης, όπως η εθνική βάση δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη, συστήματα πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης, μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, αναβάθμιση του 112 με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών κ.α. καθώς και αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα σε 9 μήνες προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ, ενώ, έργα άλλων 320 εκατομμυρίων θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος Μαΐου ανεβάζοντας το ποσό σε 1 δις 820 εκ. ευρώ και πριν τον Αύγουστο το ΑΙΓΙΣ θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του. Οι παραλαβές των έργων θα αρχίσουν από το 2025.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στην κλιματική κρίση, τόνισε πως: «Πρόκειται για ακραία φαινόμενα της εποχής, τα οποία, όμως, δηλώνουν ένα και μόνο πράγμα: τίποτα, μα τίποτα, δεν θα είναι όπως χθες. Και ότι είναι υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Κυρίως, όμως, να αντιληφθούμε ότι η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση -όπου αυτή χρειάζεται- γίνονται πλέον ένα αναγκαίο τρίπτυχο, έχοντας πάντα ως ιερή προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Επεσήμανε ακόμα πως «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αδράνεια, ούτε υπάρχει περιθώριο για εγκληματική αδιαφορία. Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε καλύτερο για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους. Με περισσότερους πυροσβέστες, με νέους δασοπυροσβέστες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, να παρεμβαίνουν μέσα στη φωτιά».

Είχαμε δεσμευθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή που αντιμετωπίσαμε τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως οι περσινές μεγα-πυρκαγιές, ότι πρέπει κάθε χρόνο να είμαστε όλο και πιο έτοιμοι.

Σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη να πούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε φαινόμενο. Αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα πυρόσβεσης και προληπτικά μέτρα.

—-

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, χθες, η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας, στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Η έκδοση του 30ετους ομολόγου αποτελεί «σημαντική επιτυχία για τη χώρα» όπως σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. «Είναι ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επεσήμανε.

Η ελληνική έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε επίπεδο που πιστοποιεί την επενδυτική βαθμίδα και συγκρίνεται ευθέως με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η χθεσινή επιτυχία αντανακλά και τις θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίες εδράζονται στη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια η ελληνική Κυβέρνηση.

Παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η έναρξη λειτουργίας της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα, smartphone ή smartwatch στα λεωφορεία των γραμμών Express του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η νέα αυτή υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ, ως τα τέλη του χρόνου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε στα οφέλη της για τους επιβάτες και τους συγκοινωνιακούς φορείς. Όπως είπε, η εφαρμογή αυτή:

προσαρμόζει τις αστικές συγκοινωνίες στη σύγχρονη εποχή,

προάγει την έξυπνη κινητικότητα,

διευκολύνει τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς,

ενθαρρύνει περαιτέρω τη χρήση τους από τους πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας,

περιορίζει το κόστος μετακινήσεων και

συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων.

—–

Στην παρουσίαση για τα έργα ανάταξης της Θεσσαλίας μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε πως η ανάταξη της Θεσσαλίας είναι ένα εθνικό στοίχημα που θα το κερδίσουμε.

Συνολικά πάνω από 3 δις. Ευρώ θα διατεθούν για την αποκατάσταση των ζημιών. 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αφορούν μόνο τις οδικές, τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων. Από αυτά 600 εκατομμύρια προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα είναι πόροι του ΕΣΠΑ αλλά και του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «Το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα πρόσθετο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο η κυβέρνησή μας το διαπραγματεύτηκε και το αποτύπωμα του οποίου φαίνεται ήδη σε ολόκληρη την επικράτεια».

—-

Ο Πρωθυπουργός παρέστη στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, υπογραμμίζοντας πως ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Με την παράδοση των πρώτων 135 χιλιομέτρων του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα:

– ο χρόνος διαδρομής από την Αθήνα έως τα Τρίκαλα μειώνεται στις 3 ώρες

– ενώ ο χρόνος διαδρομής από την Αθήνα στην Καρδίτσα στις 2 ώρες και 35 λεπτά.

Με την ολοκλήρωση και του τμήματος Καλαμπάκα – Εγνατία Οδός:

– η διαδρομή από τη Λαμία έως την Εγνατία Οδό πρόκειται να διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά.

– από την Αθήνα στα Γρεβενά 4 ώρες και

– και από την Αθήνα προς το Μέτσοβο και την Καστοριά 4,5 ώρες.

Οι δρόμοι αυτοί συμβάλλουν στην εθνική στρατηγική για τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στο μισό, έως το 2030 και έχει αποδειχθεί πως κάθε φορά που παραδίδεται ένας αυτοκινητόδρομος έχουμε σημαντική μείωση των τροχαίων.

Στόχος μας οι ταχύτερες, ασφαλέστερες και οικονομικότερες μετακινήσεις και γι’ αυτό συνεχίζουμε τα μεγάλα έργα υποδομής.

Το 2019 όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκινήσαμε να ξεπαγώνουμε τα μεγάλα έργα που είχαν μείνει στο συρτάρι και τώρα το ένα μετά το άλλο παραδίδονται στους πολίτες για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να προσδώσουν πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη σε κάθε τοπική κοινωνία.

—-

Ενεργοποιήθηκε από χθες η «Κάρτα του Αγρότη», η οποία θα διατίθεται σε γεωργούς και κτηνοτρόφους οι οποίοι δικαιούνται αγροτικών επιδοτήσεων.

Μέσω της κάρτας δίνεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα σχετιζόμενα με τις ανάγκες των παραγωγών και να εξοφλεί οφειλές σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Επιπλέον οι παραγωγοί μπορούν με την κάρτα να εξοφλούν τρέχουσες οφειλές τους στον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, το Δημόσιο, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.

—-

Αυξημένος είναι κατά 125 εκ. ευρώ ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης για τις Περιφέρειες, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λαμβάνοντας υπόψη των αυξημένο αριθμό αιτήσεων ο προϋπολογισμός της δράσης φτάνει πλέον τα 305 εκ. ευρώ. Η αύξηση αυτή καλύπτει κατά μέσο όρο το 75,6% της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης.

Μέσω της δράσης, δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος και ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό.

Στόχος είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγρότες, στις νέες πιο απαιτητικές συνθήκες της εποχής και να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και τον εκσυγχρονισμό του.

—-

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις – Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις», συνολικού προϋπολογισμού 161.502.400 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στη χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων σε όλη την Επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, για την εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η σχετική απόφαση ένταξης υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση και Υπουργείο ευθύνης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

—-

Αύριο, Παρασκευή 26 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Δήλεσι και τον Ωρωπό, όπου, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο θα επισκεφτούν δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών: παιδικούς σταθμούς και ένα κέντρο γεροντολογίας.

Την Μ. Δευτέρα, 29 Απριλίου θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός τις μέρες αυτές συναντά τους βουλευτές της Ν.Δ., τι λένε οι βουλευτές; Φοβούνται να πάνε Πάσχα στις περιφέρειές τους, μετά και τις απειλές του κ. Βελόπουλου και το περιστατικό με την πολιτεύτρια της Νίκης; Εσείς θα πάτε στην εκκλησία; Φοβάστε να πάτε στην εκκλησία το Πάσχα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν φοβόμαστε να πάμε στην εκκλησία και κανένας δεν μπορεί να φοβίσει τον οποιονδήποτε, είτε έχει κάποιο δημόσιο αξίωμα είτε τον οποιονδήποτε πολίτη, από το να πάει στην εκκλησία, οποιονδήποτε πιστό να επισκεφθεί τον ναό της γειτονιάς του αυτές τις άγιες ημέρες ή οποιαδήποτε άλλη μέρα. Και, ίσως, αν μπορούμε να βρούμε ένα καλό σε αυτά τα τραγικά περιστατικά, τα περιστατικά βίας, τα διάφορα όσα έχουν ειπωθεί, είτε από το βήμα της Βουλής είτε όσα ειπώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από στελέχη και συγκεκριμένου κόμματος, αλλά και άλλων κομμάτων, αν υπάρχει ένα καλό, είναι ότι έπεσαν οι μάσκες. Και κόμματα τα οποία μπήκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, πήραν την στήριξη των πολιτών δήθεν γιατί εξέφραζαν την πίστη μας και τη θρησκεία μας, απεδείχθη στην πράξη ότι έκαναν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που πρεσβεύει η πίστη και η θρησκεία μας. Κόμματα τα οποία προσπάθησαν να έχουν ένα μονοπώλιο στην πίστη των ανθρώπων, πολιτεύτηκαν ως τα κόμματα της Εκκλησίας, λες και η εκκλησία, η πίστη, η θρησκεία ανήκουν μονοπωλιακά σε κάποιον πολιτικό χώρο, σε κάποιο κόμμα, στην πράξη, με τις συμπεριφορές τους, με τη ρητορική τους, δείχνουν το εντελώς αντίθετο πρόσωπο. Αυτό, νομίζω, είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό να το καταγράψουμε, να το δει ο κόσμος, να το δουν οι πολίτες, ασχέτως τι ψηφίζουν στις εκλογές. Αλίμονο. Και να πούμε, βέβαια, ότι δεν είναι αυτές οι συμπεριφορές, οι συμπεριφορές που εκφράζουν την Εκκλησία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιερέων σε όλη την Ελλάδα, συνολικά η Εκκλησία δια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος στηρίζει την κοινωνία, κάνει πολύ σημαντικές πράξεις, αγαθοεργίες, οι περισσότερες εκ των οποίων ποτέ δεν παίρνουν το φως της δημοσιότητας κι αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που, νομίζω, χρειάζεται να κρατήσουμε, ειδικά και ενόψει των άγιων ημερών του Πάσχα.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά από το «Μαζί τα φάγαμε» του κ. Πάγκαλου, ήρθε η κ. Φλέσσα, που είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., και είπε ότι για την τραγωδία στα Τέμπη ότι «Όλοι μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά». Αυτή είναι η επίσημη άποψη της Κυβέρνησης και πώς το σχολιάζετε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι το ποιος, ποιοι και σε τι βαθμό έχουν ευθύνη για την τραγωδία των Τεμπών, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη και κανένας άλλος. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι η θέση της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και, νομίζω, οποιουδήποτε πολίτη, όλων των πολιτών, που το μόνο που θέλουν είναι να αποδοθεί χωρίς αστερίσκους Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι εδώ πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση κοπτοραπτικής, απομόνωσης -για την ακρίβεια- μιας φράσης. Αν δει κανείς συνολικά την ανάλυση που έκανε η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ., θα καταλάβει ότι μιλάει για τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, του ελληνικού Κράτους. Αναφέρθηκε για τις παθογένειες, μίλησε και για τα Τέμπη, μίλησε και για το Μάτι. Σε καμία περίπτωση, όμως, ούτε η κ. Φλέσσα, ούτε κανένας από εμάς, θεωρεί ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για αυτό το τραγικό ατύχημα. Είναι συγκεκριμένη η ευθύνη, η οποία προσωποποιείται, στο τέλος της ημέρας, από τη Δικαιοσύνη. Σε αυτούς που θεωρούν οι έχοντες την αρμοδιότητα να ερευνήσουν την υπόθεση, ανακριτές και εισαγγελείς και σε επόμενο βαθμό, οι δικαστές που θα δικάσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, ποιοι ευθύνονται, σε τι βαθμό ευθύνονται και ποιες θα είναι οι ποινές τους. Η κ. Φλέσσα, επαναλαμβάνω, μίλησε, έκανε μια ανάλυση για τις διαχρονικές παθογένειες, οι οποίες -για να πούμε την αλήθεια- συναντήθηκαν με το ανθρώπινο λάθος. Το πώς, όμως, επιμερίζονται αυτές σε επίπεδο ποινικής ευθύνης, αυτό δεν είναι συλλογικό. Αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο. Το ερευνά η Δικαιοσύνη και μόνο η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Είτε αυτό αφορά τα Τέμπη είτε αφορά το Μάτι, που είναι πιο προχωρημένη πλέον υπόθεση, πιο παλιά υπόθεση, όπως και κάθε υπόθεση που πηγαίνει στη Δικαιοσύνη.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω ένα σχόλιο για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κασσελάκη για την υγεία και αν σας ικανοποιούν, αν θεωρείτε ότι το ζήτημα κλείνει με την διευκρινιστική του ανάρτηση ότι δεν εννοούσε το καθαυτό ποσοστό επί του ΑΕΠ ετησίως, αλλά το παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι το ζήτημα ανοίγει ακόμη περισσότερο με τη διευκρινιστική του δήλωση, γιατί αν είχε μείνει μόνο στην αρχική του αποστροφή απλά θα βγάζαμε ένα αυτονόητο συμπέρασμα ότι δεν γνωρίζει ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πόσο δαπανά το Κράτος για την υγεία. Δαπανά 5,8%, κατά 50% παραπάνω από ό,τι συνέβαινε μέχρι το 2019. Ο κ. Κασσελάκης, επειδή δεν νομίζω ότι ήθελε να πει ότι έπρεπε να μειωθούν οι δαπάνες για την υγεία, αγνοούσε πόσο έχει πάει το ποσοστό του ΑΕΠ ως προς την υγεία. Έχει πάει 5,8%, επαναλαμβάνω, από αυτή την Κυβέρνηση και είπε 5%. Και, μάλιστα, συγκεκριμένα είναι 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Το έχουμε παραθέσει αναλυτικά. Έχει αυξηθεί. Προφανώς πρέπει να αυξηθεί περισσότερο και να προχωρήσουν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχουμε εξαγγείλει. Προχωράνε οι 6,5 χιλιάδες διορισμοί. Αυξήθηκαν οι μισθοί των γιατρών και οι εφημερίες χρειάζεται να αυξηθούν περισσότερο, συνολικά για τους ανθρώπους του ΕΣΥ. Προχωράει το πρόγραμμά μας για το ΕΚΑΒ. Προχωράνε όλα τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων. Πάνω από 2, συγκεκριμένα 2,1, δισεκατομμύρια ευρώ, κατευθύνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία. Όλα αυτά συμβαίνουν. Έρχεται, λοιπόν, στη συνέχεια ο κ. Κασσελάκης και λέει: Όχι, ήθελα να πω επιπλέον 5%, άρα περίπου 11 δισεκατομμύρια παραπάνω. Τώρα, λοιπόν, ο κ. Κασσελάκης οφείλει να μας πει από πού θα τα πάρει αυτά τα 11 δισεκατομμύρια. Τι είναι αυτά τα 11 δισεκατομμύρια; Φόροι που δεν τους ξέρουμε; Κάποια μέτρα έκτακτα τα οποία δεν τα ξέρουμε ή απλά για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν τον κόσμο; Ό,τι και να συμβαίνει από τα δύο νομίζω ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί είναι ακριβώς η ίδια ρητορική, την οποία χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στο παρελθόν. Στη συνέχεια, φάνηκε η πραγματικότητα όταν κυβέρνησε τον τόπο και επανέρχεται ακριβώς με το ίδιο αφήγημα, το οποίο, νομίζω, δεν έκανε καθόλου καλό στη χώρα μας.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην τοποθέτησή σας, είπατε για τις ρευματοκλοπές και μου έκανε εντύπωση ότι η Κυβέρνηση υιοθετεί τα έωλα επιχειρήματα των προμηθευτών ενέργειας. Οι ρευματοκλοπές δεν υπάρχουν στα τιμολόγια ρεύματος με βάση Οδηγία και αποφάσεις της ΡΑΕ. Το ύψος των ρευματοκλοπών με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι στο 1 εκ. ευρώ. Εσείς δεν είπατε πόσο κοστίζει, αλλά δικαιολογήσατε τους προμηθευτές ενέργειας, που το επικαλούνται, ότι δεν πέφτουν τα τιμολόγια. Και οφείλω να προσθέσω ότι τα τιμολόγια των λιανικών προμηθευτών είναι από 50%-70% πάνω από το κόστος. Και η απορία μου και το ερώτημά μου είναι, γιατί η Κυβέρνηση υιοθετεί μια ατζέντα η οποία δεν είναι χρήσιμη και εύκολη για τον πολίτη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση δεν είπα αυτό το οποίο ισχυρίζεστε. Και στην αρχική μου τοποθέτηση ήμουνα πολύ συγκεκριμένος σ’ αυτά τα οποία είπα. Και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η Κυβέρνηση αυτή έδωσε διαπιστευτήρια στο πολύ δύσκολο θέμα του ακριβού ρεύματος το οποίο ταλαιπώρησε και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατάφερε και συγκράτησε τις αυξήσεις, ως προς τη στήριξη και στα κοινωνικά και στα οικιακά και στα επαγγελματικά τιμολόγια. Μέχρι και 100% έφτασε η στήριξη στα κοινωνικά τιμολόγια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, φορολογώντας, μάλιστα, περισσότερο τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο για πάρα πολλά χρόνια το ακούγαμε από άλλο πολιτικό χώρο, αλλά δεν το έκαναν ποτέ αυτό. Και όταν ήρθησαν οι αιτίες με βάση τις οποίες αυξήθηκαν στο παρελθόν οι τιμές εφάρμοσε η Κυβέρνηση αυτή τα πολύχρωμα τιμολόγια. Λοιδορηθήκαμε γι’ αυτό. Εγώ θα πω δικαιολογημένα, γιατί ο κόσμος περνάει δύσκολα -όχι μόνο στην Ελλάδα – συνολικά, αλλά και στη χώρα μας με την ακρίβεια. Φαίνεται ότι αυτά τα πολύχρωμα τιμολόγια, αυτή η πολιτική ανταγωνισμού αποδίδει.

Τώρα, ως προς το ζήτημα των ρευματοκλοπών. Είναι ένα επιμέρους, ξεχωριστής σημασίας θέμα το οποίο το αντιμετωπίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το νομοσχέδιο το οποίο εισήχθη στη Βουλή και θα ψηφιστεί από τους βουλευτές. Και σε κάθε περίπτωση ναι, θα βοηθήσει και αυτό το σύνολο των κινήσεων στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών. Αλλά, αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε καταφέρει με όλες αυτές τις ενέργειες και των τελευταίων μηνών και έχουμε επιστρέψει σε τιμές προ κρίσης και συνεχίζουμε να είμαστε από πάνω, για να μην φτάσουμε ξανά σ’ ένα σημείο να πρέπει να καλύπτουμε παράλογες αυξήσεις. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε το φθηνότερο δυνατό ρεύμα για τους καταναλωτές. Αυτός είναι ο στόχος.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να έρθω λίγο στο θέμα των «Σπαρτιατών», μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου. Θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω, είχαμε μια ανάρτηση από την Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Κεχαγιά. «Ο Στέφανος Κασσελάκης», σημειώνει, «και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκάθαρα διατυπώνουμε τη θέση ότι δεν θέλουμε τις ψήφους των “Σπαρτιατών”. Αναμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Μαρινάκη και τη Νέα Δημοκρατία να διασαφηνίσουν εάν επιθυμούν τις ακροδεξιές ψήφους “Σπαρτιατών” και άλλων σχημάτων». Να προσθέσω και αυτό γιατί θέλω και την τοποθέτησή σας. Χθες μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ ο Βασίλης Κασσελάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τις ψήφους από το κόμμα των «Σπαρτιατών».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη η Εκπρόσωπος του κόμματος να κάνει το μαύρο-άσπρο. Αλλά, είναι τόσο πολλά τα δεδομένα, τόσο συντριπτικά τα δεδομένα, τόσο δύσκολη η πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του σε σχέση με όλο αυτό το θέμα, που ξεκινάει κάποια χρόνια πριν και καταλήγει τις ημέρες αυτές, που νομίζω ότι μπορεί νωρίτερα να τετραγωνιστεί ο κύκλος, παρά να πιστέψει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεράνω πάσης υποψίας στο συγκεκριμένο θέμα. Μιλάμε για τους ανθρώπους που δεν έβρισκαν αίθουσα να δικαστεί η «Χρυσή Αυγή» τεσσεράμισι χρόνια και ήρθαν μετά να παραστήσουν τους δημοκράτες έξω από το δικαστήριο, δίπλα σε συγγενείς θυμάτων, λες και έχουν εκείνοι το μονοπώλιο στην ευαισθησία. Μιλάμε για τους ανθρώπους που δεν ψήφισαν τις επίμαχες τροπολογίες πριν τις βουλευτικές εκλογές και μάλιστα οι τροπολογίες αυτές φάνηκαν κάτι παραπάνω από εύστοχες με βάση και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στις βουλευτικές εκλογές. Μιλάμε για το κόμμα που δεν κατέθεσε υπόμνημα εμπρόθεσμα στις ευρωεκλογές του 2024. Είναι πάρα πολλά. Είναι πάρα πολλά αυτά για να είναι συμπτώσεις. Δεν είναι συμπτώσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ένα παρελθόν από την «πλατεία», ψαρεύει σε θολά νερά και το κάνει μ’ έναν τρόπο τόσο απροκάλυπτο, που ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετοι με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλάβει. Και, το γεγονός ότι έρχεται ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» και μιλάει για αξιοπρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, απλά επιβεβαιώνει την πραγματικότητα. Ο έτερος κ. Κασσελάκης είπε αυτό το οποίο κάνει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ψαρεύει παντού. Και σε ψήφους των «Σπαρτιατών». Δεν είναι η και πρώτη φορά, που ακούγεται αυτό. Έχει ακουστεί και από την παλαιότερη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και για να υπάρχει και η έξωθεν καλή μαρτυρία, βγαίνει και ο κ. Κασσελάκης – ο Πρόεδρος Κασσελάκης- και η κυρία Κεχαγιά και λένε ότι εμείς δεν θέλουμε τις ψήφους των «Σπαρτιατών». Άρα, η ερώτηση που μας απευθύνει η κυρία Κεχαγιά έχει μια ξεκάθαρη απάντηση στη δράση μας, στις κινήσεις μας, στα υπομνήματά μας, στις τροπολογίες, που ως κυβερνητική πλειοψηφία έχουμε καταθέσει. Είναι μια στάση η οποία δεν ζυγίζει το όποιο πολιτικό όφελος. Δεν υπολογίζει το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και έχει ως γνώμονα την προστασία του πολιτεύματος. Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση αυτή δεν κάνει εκπτώσεις. Δεν κρύβεται πίσω από προθεσμίες, παίρνει συγκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τέτοιους σχηματισμούς που πίσω από αυτούς, εφόσον το αποφασίσει η Δικαιοσύνη, κρύβονται εγκληματικές οργανώσεις και δεν έχει καμία σχέση, ούτε έμμεση, ούτε άμεση, ούτε επιθυμεί καμία τέτοια ψήφο. Ας το καταλάβουν καλά. Είναι έκθετοι. Όλο αυτό το δήθεν δημοκρατικό, σε επίπεδο μονοπωλίου στη δημοκρατία, παρελθόν τους, γκρεμίστηκε με τη στάση τους στο συγκεκριμένο θέμα και ο ιστορικός θα τα αποτυπώσει όλα αυτά με αυστηρό, αλλά και δίκαιο τρόπο.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και για την ψήφο των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ και της ευρύτερης ακροδεξιάς, εσείς στις ερχόμενες ευρωεκλογές έχετε έναν υποψήφιο ο οποίος σήκωσε ψηλά ένα σύνθημα, το οποίο στη χώρα μας έχει γίνει γνωστό από την χούντα, έφερε αντιδράσεις, «Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια», δεν έχει ανασκευάσει, επιμένει σε αυτό. Μία άλλη υποψήφιά σας στο παρελθόν, κατηγορείται από την Αντιπολίτευση, πως «ξέπλυνε» τον ναζί Κασιδιάρη, δεν έχει αναφερθεί σε κάποια, τέλος πάντων, δικαιολογία από πλευράς της ή μεταμέλεια. Επίσης, όσον αφορά την υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη, η Αντιπολίτευση επίσης σας επικρίνει για το παρελθόν του. Και εκεί δεν έχουμε ακούσει κάποια δήλωση όσον αφορά αυτή του τη δραστηριότητα. Να ξαναρωτήσω κι εγώ. Τις θέλετε τις ψήφους των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ και αυτού του χώρου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω απάντησα ξεκάθαρα και απάντησα όχι μόνο με ένα απλό όχι. Γιατί ωραία είναι τα λόγια, αλλά οι πράξεις δείχνουν αν τα λόγια αυτά είναι αληθινά. Σας παρέθεσα μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, καταθέσεις υπομνημάτων, το τι συνέβη με το πότε δεν βρισκόταν και πότε βρέθηκε αίθουσα για να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής. Όλα αυτά είναι η πραγματικότητα, δεν είναι θεωρίες. Τα ζήσαμε στην Ελλάδα. Ποιος να το περίμενε ότι η δήθεν κακιά δεξιά Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες μαζί με κάποια άλλα κόμματα βέβαια, που και άλλα κατέθεσαν υπόμνημα, για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι. Και ποιος θα το περίμενε ότι το κόμμα το οποίο είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, το μεγάλο προοδευτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα άλλαζε την Ευρώπη, κρύφτηκε πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια να ψαρέψει ψήφους. Αυτά που είπα δεν είναι η δική μου άποψη, η άποψη του Πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, η άποψη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η πραγματικότητα. Τώρα, για να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει, νομίζω, αστείους συμψηφισμούς.

Το γεγονός ότι μπορεί κάποιοι στη χούντα να χρησιμοποίησαν ιερές έννοιες, δεν σημαίνει ότι οι έννοιες αυτές δεν παραμένουν ιερές. Δηλαδή, ποιος είναι απέναντι στην Πατρίδα, ποιος είναι απέναντι στη Θρησκεία, ποιος είναι απέναντι στην Οικογένεια; Το γεγονός ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε ως σύνθημα σε «μαύρα» χρόνια για την Πατρίδα, δεν σημαίνει ότι φταίνε οι έννοιες αυτές. Φταίει η Πατρίδα, η Θρησκεία και η Οικογένεια επειδή κάποιοι έκαναν κατάχρηση αυτών των ιερών εννοιών, των ιερών λέξεων; Και εν πάση περιπτώσει ο Αρχηγός του κόμματος της Αντιπολίτευσης, ο κ. Κασσελάκης, τις χρησιμοποιεί σε ανάρτησή του και καλά κάνει. Δεν ανήκει ούτε η Πατρίδα, ούτε η Θρησκεία, ούτε η Οικογένεια σε κάποιο κόμμα. Αλλά δεν μπορεί να κατηγορείται ένας υποψήφιος επειδή τις ανέφερε, τις χρησιμοποίησε.

Τώρα, ως προς την κυρία Μελέτη, νομίζω ότι δεν υπάρχει η οποιαδήποτε υπόνοια ότι ούτε εκείνη ούτε οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος ή οποιαδήποτε άλλη υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας έχει την οποιαδήποτε σχέση με την άκρα δεξιά, τη Χρυσή Αυγή, τον κ. Κασιδιάρη. Ήταν, απ’ ό,τι κατάλαβα καλά σε αυτό που αναφέρεστε, μία εκπομπή στο παρελθόν που παρουσιάστηκε ένα θέμα. Έκτοτε μεσολάβησαν πάρα πολλά και η κυρία Μελέτη αποφάσισε να είναι υποψήφια με ένα κόμμα, το οποίο στην πράξη πολέμησε και τις πρακτικές αυτές του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου και κυρίως έδωσε τα όπλα στη Δικαιοσύνη, με βάση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, για αποφασίσει και να προστατεύσει το Πολίτευμά μας. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να πει ότι η κυρία Μελέτη ανήκει στον χώρο της άκρας δεξιάς. Είναι μία λογική ακροβασία πάνω στον πανικό της Αντιπολίτευσης. Τώρα, σε ποιον άλλον αναφερθήκατε;

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και για το παρελθόν του κ. Μπελέρη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει νομίζω για το παρελθόν του κυρίου Μπελέρη. Έχει απαντήσει και ο ίδιος διά των εκπροσώπων της οικογένειάς του. Είναι λυπηρό κόμματα στη χώρα μας μόνο και μόνο για να αποδομήσουν έναν υποψήφιο να χρησιμοποιούν τη ρητορική ακραίων στοιχείων άλλης χώρας, της Αλβανίας. Δηλαδή, εντάξει, κάπου να υπάρχει ένα όριο στην πολιτική αντιπαράθεση. Αυτά τα οποία χρησιμοποιούν κάποια κόμματα της Αντιπολίτευσης τα έχουμε ακούσει από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να πολεμήσουν τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία. Δεν χρειάζεται να φτάνουμε εκεί για να κάνουμε αντιπολίτευση. Έχουμε πάρα πολλά ζητήματα που μπορούμε να διαφωνήσουμε.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συγνώμη, ένα follow up πάνω στην ψήφο των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ. Ο κ. Θεοδωρικάκος σήμερα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ δήλωσε πως θέλουμε όλες τις ψήφους, καθώς δεν διαχωρίζουμε τους ανθρώπους όπως κι αν αυτοπροσδιορίζονται. Πιστεύουμε εσάς που λέτε όχι ή τον κ. Θεοδωρικάκο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας το ξαναλέω. Ασχέτως του τι λέω εγώ, που ήταν ξεκάθαρο αυτό το οποίο είπα, σας παρέθεσα γεγονότα, πράξεις συγκεκριμένες, τροπολογίες, υπομνήματα. Αυτά δεν είναι θεωρίες. Μπορεί να λέει ο κ. Κασσελάκης, για παράδειγμα, ότι δεν τις θέλει τις ψήφους. Ο ξάδελφός του λέει το αντίθετο και οι πράξεις του κόμματός του λένε επίσης το αντίθετο. Σημασία έχει αυτά τα οποία λέω εγώ ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση που εκπροσωπώ θα τα κάνει πράξη και όχι μόνο τώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Άρα, η απάντηση βρίσκεται στις πράξεις. Εκεί να την βρείτε.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα δώσει η χώρα μας την αντιαεροπορική συστοιχία Crotale στη Γαλλία για την κάλυψη του εναέριου χώρου του Παρισιού στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως αναφέρουν σήμερα τα δημοσιεύματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εφόσον ζητηθεί από τους συμμάχους μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εν προκειμένω, των Ολυμπιακών Αγώνων, κάποια συγκεκριμένη συνδρομή η οποία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την αμυντική ικανότητα της χώρας, αυτό θα γίνει, αλλά πάντοτε κατόπιν συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλά μιλάμε πάντα, το ξεκαθαρίζω, για περιορισμένο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν υπάρχει κάτι περισσότερο, προφανώς θα ενημερωθείτε.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστό στην Κυβέρνηση αυτά τα προβλήματα, αλλά θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Χθες, η Κτηνοτροφική Ιωαννίνων είπε ότι περιμένει δύο χρόνια για να συνδέσει μια μονάδα φωτοβολταϊκών ενός Megawat με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Κάποια στιγμή, η Κυβέρνηση θα μας πει ποιες είναι οι αναμονές σε Megawat, τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, όσο και στον ΑΔΜΗΕ και όλοι κατανοούν ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου για να μπορέσουν να γίνουν οι συνδέσεις. Και το δεύτερο ερώτημα είναι, αν η Κυβέρνηση απαντήσει θετικά στο αίτημα, που μάλλον θα κατατεθεί από πολιτικό κόμμα, για συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, η χώρα μας είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης ως προς τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Από εκεί και πέρα, ως προς τα επιμέρους ζητήματα που θέσατε, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να ρωτήσω το αρμόδιο Υπουργείο και να σας απαντήσω συγκεκριμένα ποιες είναι οι αναμονές και τι γίνεται για να μειωθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, ναι, θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του κ. Φάμελλου για συζήτηση στη Βουλή, για την ακρίβεια, για την οικονομία. Πρώτον, γιατί η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες πολίτες, εισαγόμενη μεν, παρατεταμένη χρονικά δε. Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να μειώσουμε τις συνέπειες για τα νοικοκυριά ως προς την καθημερινότητά τους. Έχουμε κινηθεί σε τρεις άξονες. Στην αύξηση των εισοδημάτων -και μάλιστα σε βαθμό μεγαλύτερο από ό,τι η αύξηση των τιμών- για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες οι πολίτες. Σε αυστηρούς ελέγχους, πολύ περισσότερους από όσους γίνονταν αθροιστικά όλα τα προηγούμενα χρόνια και σε τις στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες σημειακά αποδίδουν.

Κανείς δεν λέει ότι όλα έχουν φτάσει στο σημείο που θέλουμε. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε ακόμα, γιατί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αλλά νομίζω ότι, επειδή η Κυβέρνηση αυτή θα απαντήσει στη Βουλή με συγκεκριμένες πράξεις απέναντι σε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση των «λεφτόδεντρων», θα φανεί η πολύ μεγάλη διαφορά. Και επειδή όταν συζητάς για την οικονομία κάνεις και μια αναδρομή, θα είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία να αναδειχθεί πόση μεγάλη αξία έχει η ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας που κάποιοι απαξιώνουν, για να μπορεί αυτή η οικονομία να στηρίζει τους πολίτες στην πολύ μεγάλη εισαγόμενη ακρίβεια. Ελπίζω απλά μέχρι τη συζήτηση, η οποία δεν θα αργήσει, θα γίνει αμέσως μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα, να έχει κοστολογήσει το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τώρα να βάλει και τα επιπλέον 5% του Α.Ε.Π. για την Υγεία. Γιατί, προσέξτε, έχουμε υποχρέωση κοινοβουλευτική να παραβρεθούμε στη συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός θα δώσει και πάλι το παρών. Αλλά για να έχει αξία και ο διάλογος, γιατί από τη μία πλευρά μιλάει μια Κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα, κοστολογημένο και εγκεκριμένο από την Ευρώπη, τουλάχιστον για να είναι ισότιμη, με ισότιμους όρους η συζήτηση, να έχει απέναντί του μια Αντιπολίτευση, που αυτό το οποίο λέει το έχει κοστολογήσει. Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει, ούτε μέχρι τότε, ούτε στη συνέχεια, αλλά μακάρι κάποια στιγμή να αποκτήσει ο τόπος και μια Αντιπολίτευση που αυτά που λέει τα λέει κοστολογημένα, για να ξέρουν και οι πολίτες, αν ποτέ γίνουν Κυβέρνηση και τα εφαρμόσουν, από πού θα πάρουν τα λεφτά.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Η Αντιεισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Κατερίνα Μάτση, χαρακτηρίζει την εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου στα Τέμπη ως αυθαίρετη παρέμβαση. Κυβερνητικά στελέχη, το προηγούμενο διάστημα, έλεγαν ότι ήταν αναγκαίες οι διαδικασίες του μπαζώματος λόγω επιχειρησιακών αναγκών. Τελικά είναι αυθαίρετη παρέμβαση ή ήταν αναγκαία λόγω επιχειρησιακών αναγκών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός, έχουμε απαντήσει και από εδώ. Από εκεί και πέρα, ας περιμένουμε τα τελικά πορίσματα της Δικαιοσύνης για να μην υπάρχει και η οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Ό,τι έχουμε πει ως θέση μας, ισχύει. Αλλά για μένα σημαντικό είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να δούμε τα δικά της πορίσματα, τις δικές της αποφάσεις.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Επειδή λέτε πως ό,τι έχετε πει, ισχύει, άρα αυτό που λέγατε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει λόγω επιχειρησιακών πρωτοβουλιών, ισχύει ακόμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση του κράτους Δικαίου, εκτενείς αναφορές στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αστυνομική βία, διαφθορά, προσφυγικό, παρακολουθήσεις, ελευθερία του Τύπου. Η Έκθεση συμπίπτει με αυτή του Ευρωκοινοβουλίου που απορρίψατε, με άλλες ανεξάρτητων Οργανισμών και η Διεθνής Αμνηστία πρόσφατα, που κατά καιρούς επίσης έχετε αποκρούσει. Ακούσαμε το Υπουργείο Εξωτερικών να απαντά ουσιαστικά πως πρόκειται για αδιάκριτη αποδοχή καταγγελιών και πως δεν ζητήθηκε η άποψή σας. Κατατάσσεται το Αμερικανό Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με άλλους εχθρούς της Κυβέρνησης και υποκινούμενους; Για ποιο λόγο θεωρείτε πως έκανε μια τέτοια επιλογή και ποια κριτική τελικά θα αποδεχόσασταν, αν και αυτή εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, αποδεχόμαστε οποιαδήποτε κριτική. Αλλά αυτό που κάνουμε είναι να απαντάμε στην κριτική τεκμηριωμένα. Και νομίζω ότι έχουμε πει πάρα πολλές φορές, το έχει πει ο Πρωθυπουργός, το έχει πει ο Υπουργός Εξωτερικών και το δείχνει και η ίδια η πραγματικότητα, ότι οι σχέσεις μας με τις Η.Π.Α. είναι στο καλύτερο επίπεδο, από όσο τουλάχιστον μπορούμε να θυμηθούμε τα τελευταία πολλά χρόνια. Η συγκεκριμένη Έκθεση απλά καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών Οργανώσεων, για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος. Είναι καταγραφή καταγγελιών. Δεν είναι συμπεράσματα, πορίσματα για τη χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό μπορεί να το δει κανείς, αν διαβάσει την Έκθεση. Και μάλιστα, επειδή η Έκθεση αυτή δεν γίνεται φέτος πρώτη φορά -αν διαβάσετε τις αντίστοιχες Εκθέσεις της περιόδου 2016-2019, θα δείτε συγκλονιστικά πράγματα να αναγράφονται κατά της χώρας μας για το κράτος Δικαίου, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το πώς λειτουργούσε η Δικαιοσύνη- και τα λένε και οι ίδιοι οι πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη- τα οποία ευτυχώς, χρόνο με το χρόνο, αρχίζουν και εκλείπουν. Και βέβαια και θετικές αναφορές, πάλι αναφορές, όμως, μετά από διάφορα αποσπάσματα από κυβερνητικές Οργανώσεις. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η κατάσταση ως προς το κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου κάθε ευρωπαϊκής χώρας, αποτυπώνεται στην ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία ετήσια Έκθεση αναγνώρισε σημαντική πρόοδο, πολύ σημαντική πρόοδο. Προσφάτως, επισκέφτηκε τη χώρα η αρμόδια Επίτροπος, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Βέρα Γιούροβα. Είμαι σίγουρος ότι περίμενε στη γωνία η Αντιπολίτευση για να πιαστεί έστω και από μισή της φράση. Και βέβαια, δεν είδαμε ούτε ανακοίνωση, ούτε καταγγελία, ούτε κάποιο δημοσίευμα, γιατί πολύ απλά η καθ΄ ύλην αρμόδια Επίτροπος επανέλαβε τη σημαντική πρόοδο που συντελείται στη χώρα μας και ως προς τον σεβασμό του κράτους Δικαίου και ως προς την ελευθερία του Τύπου. Και ανέφερε, μάλιστα, και μια σειρά από βήματα που έχουν γίνει, μέρος των οποίων τυχαίνει και τα ξέρω και λίγο περισσότερο, λόγω της αρμοδιότητας που έχω στην Κυβέρνηση. Η Ελλάδα κάνει πολύ σημαντικά βήματα μπροστά σε αυτούς τους τομείς και θα συνεχίσει να κάνει ακόμη περισσότερα. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν ενοχλεί την Αντιπολίτευση.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Σύμφωνα με τη δωδέκατη ετήσια Έκθεση του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, από τον Γενάρη του 2023 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, καταγράφηκαν μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 158 περιστατικά ρατσιστικής βίας, συμπεριλαμβανομένων 89 στα οποία στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο και 61 στα οποία στοχοποιήθηκαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας. Θεωρείτε ότι υπάρχει όξυνση του φαινομένου των επιθέσεων ανάλογα με τη διαφορετικότητα τον τελευταίο χρόνο; Και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο πολιτικό από την Κυβέρνηση αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων. Και έχει γίνει και χαμός στη Θεσσαλονίκη, απλά το υπενθυμίζουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, αυτά μακάρι να εκμηδενιστούν, να μην τα ακούμε, αλλά είναι μια μάστιγα, η οποία κρατάει πολλά χρόνια. Η Κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες: Η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο πρώτος και οι νομοθετικές της πρωτοβουλίες για σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πολιτών είναι ο δεύτερος. Και είναι και συγκεκριμένες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχουμε ψηφίσει και τους τελευταίους μήνες, αλλά και την πρώτη τετραετία. Εδώ πρέπει συνολικά ως κοινωνία να υψώσουμε ένα τείχος μπροστά σε εκείνους, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχουν άνθρωποι, πολίτες δύο – τριών ή παραπάνω κατηγοριών και να μην κλείνουμε τα μάτια όταν βλέπουμε γύρω μας, κοντά μας να συμβαίνουν τέτοια απαράδεκτα περιστατικά.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Ολυμπιονίκης του ensemble, κυρία Αϊνδιλή, παραιτήθηκε, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για επικοινωνιακό σόου. Είδαμε πολιτικούς, τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, την κυρία Μιχαηλίδου, την κ. Μονογιού, τον κ. Βρούτση, να συμμετέχουν στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας. Πώς συμμετείχαν αυτοί οι άνθρωποι; Προβλέπεται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η συμμετοχή ή μη του οποιουδήποτε…

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιλάω για πολιτικούς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: …είναι απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτή είναι η αρμόδια, αυτή αποφασίζει, αυτή γνωρίζει κάθε φορά ποιοι πρέπει να είναι οι λαμπαδηδρόμοι, κάθε τέσσερα χρόνια, τέλος πάντων. Άρα, δεν είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Δεν είναι κάτι που θα σας απαντήσω εγώ.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή είδαμε Υπουργούς, γι΄ αυτό. Δεν έχετε εικόνα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα ότι αυτό είναι αρμοδιότητα και απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτή αποφασίζει.

Σας ευχαριστώ.