Χριστός Ανέστη!
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.
Γιορτάσαμε φέτος ένα αλλιώτικο Πάσχα. Μακριά από τα χωριά μας, μακριά από τους συγγενείς και τους φίλους μας, μακριά από τις εκκλησίες μας. Μακριά, αλλά όπως αποδείχθηκε το βράδυ της Ανάστασης, τόσο πρωτόγνωρα κοντά! Μόνοι και ταυτόχρονα όλοι μαζί, όσο ποτέ στο παρελθόν! Η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική.
Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το «τεστ» ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας. Και, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο πασχαλινό μήνυμά του, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή, στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει.
Οι καμπύλες που απεικονίζουν τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς και των θυμάτων -που δυστυχώς υπάρχουν- στη χώρα μας, επισημαίνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για όλα όσα πετύχαμε έως σήμερα, ευγνωμονούμε:
Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού που ξαγρυπνούν για να είμαστε όλοι οι Έλληνες ασφαλείς.
Όλους, όσοι εργάζονταν -και εργάζονται- τις ημέρες αυτές, στις αγορές, στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εξυπηρετούν τον πολίτη.
Δείξαμε ότι οι Έλληνες, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε.
Α. Σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα
Όπως γνωρίζετε, επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, όμως. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί.
Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που -όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί- έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα.
Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.
Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας», αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα:
-Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,
-Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,
-Αποφεύγουμε τις χειραψίες,
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.
Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Όλα θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει.
Β. Σε ό,τι αφορά την οικονομία
Είναι ήδη προφανές ότι η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αναπόφευκτα θα πλήξει και τη χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται ήδη έκτακτα μέτρα τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Σε κοινοτικό επίπεδο, μεθαύριο Πέμπτη 23 Απριλίου, πραγματοποιείται η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να δώσουν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Ήδη, έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα στη σωστή κατεύθυνση από τα οποία επωφελείται -ισότιμα- και η Ελλάδα:
– Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020.
-Δόθηκε ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε ταχύτερα και χωρίς εθνική συμμετοχή κοινοτικούς πόρους.
-Συμμετέχουμε, μετά από χρόνια αποκλεισμών, στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας.
-Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.
-Το Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020 ενέκρινε μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την απόφαση αυτή καλούνται να ενισχύσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή επιστολή του με άλλους 8 ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει σήμερα, στις τέσσερις παρά τέταρτο το απόγευμα, τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σάρλ Μισέλ.
Σε εθνικό επίπεδο δίνουμε, από την πρώτη στιγμή, με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, τη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο «όπλο» για τη στήριξη όσων πλήττονται και παράλληλα διατηρούμε εφεδρείες που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα:
1.Απλώνουμε «δίχτυ προστασίας» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται, εφαρμόζοντας δημοσιονομικά μέτρα περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.
2.Ενισχύουμε τη ρευστότητα με περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιώντας σημαντικούς μηχανισμούς, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και η επιδότηση επιτοκίου για τα ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3. Αναπτύσσουμε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους. Και ταυτόχρονα προωθούμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
4.Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι προχωράμε σε νέα διεύρυνση των μέτρων στήριξης που ήδη εφαρμόζονται. Ειδικότερα:
-Επεκτείνεται η χορήγηση των 800 ευρώ και στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από 5 έως 20 εργαζόμενους, έτσι ώστε να καλυφθούν επιπλέον περίπου 200.000 επιχειρήσεις.
-Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι που είναι εκτός μισθωτής απασχόλησης.
Υπενθυμίζεται ότι:
-Καταβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ σε 685.165 δικαιούχους. Όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση, είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να την υποβάλουν, έως και τα τέλη Απριλίου.
-Καταβλήθηκε στους πρώτους 17.728 επιστήμονες η προκαταβολή των 400 ευρώ για το πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
-Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο myBusinessSupport για την υποβολή αιτήσεων από τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους – όριο, που όπως σας είπα, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε στα 20 άτομα – προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
-Ξεκίνησε, επίσης, η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
-Υπενθυμίζεται ότι λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί στο μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Γ. Σε ό,τι αφορά την στήριξη των ανέργων
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση δίνουμε άμεση προτεραιότητα τόσο στην ενίσχυση των ανέργων, όσο και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Υπενθυμίζεται ότι:
-Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις στη διάρκεια της κρίσης.
-Τέθηκε ως προϋπόθεση για την ενίσχυση επιχειρήσεων η διατήρηση τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου των θέσεων εργασίας που είχαν κατά το ξέσπασμα της κρίσης.
-Δόθηκε δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που έληγαν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ το ίδιο θα γίνει και για αυτά που λήγουν τον Απρίλιο.
Τον Μάιο θα ξεκινήσουν προσλήψεις για 45.000 θέσεις εργασίας μέσω δύο προγραμμάτων.
-Το πρώτο είναι ένα κοινωφελές Πρόγραμμα 36.500 θέσεων για ανέργους διάρκειας 8 μηνών σε Δήμους και Περιφέρειες, με 100% επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (βασικός μισθός) και πριμοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας.
-Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά 8.500 θέσεις για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών διάρκειας 12+12 μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ, με 75% επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.
– Με απόφαση του Πρωθυπουργού καταβάλλεται -μέχρι τις 3 Μαΐου- έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ σε 168.000 μακροχρόνια ανέργους.
Παράλληλα μπαίνουν σε εφαρμογή ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ προχωρά σε συνεργασία με την Google για την εφαρμογή προγράμματος που στόχο έχει την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και σε πρώτη φάση αφορά τη δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτιση 3.000 ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ.
Ο ΟΑΕΔ προωθεί άμεσα άλλα 8 πρόγραμμα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας που συνολικά θα καλύψουν 31.600 θέσεις εργασίας για μακροχρόνια ανέργους, για πτυχιούχους, για κατάρτιση σε επαγγελματικές ειδικότητες υψηλής ζήτησης, για νεανική επιχειρηματικότητα και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
Παράλληλα τροποποιούνται υφιστάμενα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 24.550 αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων νέων και μακροχρόνια ανέργων.
Δ. Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας
Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ., την προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού. Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 στις 1.004, δηλαδή αύξηση κατά 78% και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.131 προσλήψεις, εκ των οποίων 384 ιατρικό προσωπικό και 2.747 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις.
Ε. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό
Όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες η Κυβέρνηση αγωνίζεται για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες. Η αρχή έγινε τη Μ. Εβδομάδα, καθώς αναχώρησαν από την Ελλάδα 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τα νησιά μας για το Λουξεμβούργο και άλλοι 50 για την Γερμανία. Εκτιμούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες πολλά περισσότερα παιδιά θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους, ή θα βρουν μία νέα οικογένεια σε ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταρτιστεί και μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο για σταδιακή μετακίνηση 2.380 ευάλωτων ατόμων αιτούντων άσυλο από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου, σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
ΣΤ. Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση των πολιτών στην καθημερινότητά τους
Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Ειδικότερα:
-Οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α., του Ο.Τ.Ε. και των Τραπεζών θα πληρωθούν αύριο 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.
-Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α. και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.
-Οι συνταξιούχοι του Ν.Α.Τ., του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε, στις 29 Απριλίου.
Στο μεταξύ, ενισχύουμε διαρκώς το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς θεωρούμε εξαιρετική τη συμβολή του στη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. «Το πρόγραμμα αυτό», όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «επιτελεί ένα αθόρυβο, αλλά εξαιρετικά σπουδαίο έργο» και «η ενίσχυση του δεν είναι παροδική, αλλά μόνιμη», καθώς -όπως ανήγγειλε- θα προσληφθούν 3.000 μόνιμοι υπάλληλοι.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», ξεκίνησαν οι δημοπρασίες προσωπικών ενθυμίων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, από τις αθλητικές τους επιτυχίες και τα έσοδα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, στην Τράπεζα Πειραιώς, για την ενίσχυση του αγώνα της χώρας μας ενάντια στον κορονοϊό.
Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιουργήσαμε την επίσημη κοινότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Viber, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα και έγκυρα στο κινητό τους για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και τα μέτρα που λαμβάνονται. Πρόκειται για άλλη μια καινοτομία στην πορεία ψηφιοποίησης του κράτους. Που θα μείνει. Γιατί θα είναι και στο μέλλον μια ακόμη πύλη άμεσης ενημέρωσης των πολιτών, διαθέσιμη κατευθείαν στο κινητό τους, για τα μείζονα θέματα που αφορούν τη σχέση πολίτη-κράτους.
Αποδεικνύεται ότι στο διάστημα αυτό γίνονται άλματα στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Περάσαμε μέσα σε λίγες μέρες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την εξ αποστάσεως εργασία, τις τηλεδιασκέψεις, την ηλεκτρονική άυλη συνταγογράφηση. Δρομολογήθηκε, ταυτόχρονα, η ψηφιακή πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ που θα επιτρέπει την έκδοση συντάξεων σε λίγα λεπτά. Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, χτίζεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής. Και ίσως αυτή να είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον. Για τη Δημοκρατία μας.
Ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, δεν ξεχνούμε όσα υπέφεραν οι Έλληνες, ούτε το γεγονός ότι η χούντα των Συνταγματαρχών έδωσε την αφορμή για τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Σήμερα, η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Με όλους τους Έλληνες ενωμένους και αφοσιωμένους στην Ελευθερία και την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας και προασπίζουμε τις αρχές της.
Κλείνοντας, σας ενημερώνω ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στους Έλληνες για το σχέδιο σταδιακής μετάβασης και σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Επίσης, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία. Η Βουλή και οι Θεσμοί, λειτουργούν, παρά τους περιορισμούς. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, ζητούσε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα να γίνει προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι σέβεται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επαναφέροντας την «Ώρα του Πρωθυπουργού» και καθιερώνοντας ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, την επόμενη εβδομάδα, θα ενημερώσει τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των ερωτήσεών σας. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Πότε και πώς θα ληφθούν αποφάσεις και θα ανακοινωθεί το σχέδιο της Κυβέρνησης για άρση των περιοριστικών μέτρων; Είναι πράγματι ορόσημο η 4η Μαΐου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, κλείνοντάς την μάλιστα, ο Πρωθυπουργός στις 27 του μηνός ή αμέσως μετά, πάντως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ενημερώσει τους Έλληνες για τα επόμενα βήματα. Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα είναι μια διαδικασία σταδιακή, ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε διακινδύνευση όσα πετύχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χάρη στις πολύ σοβαρές θυσίες και τη συμμόρφωση των Ελλήνων στα περιοριστικά, τα πρωτοφανή αυτά μέτρα.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Σήμερα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου είπε πως η Κυβέρνηση εξετάζει μέτρα αντίστοιχα του Πάσχα για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα τι να περιμένουμε;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπαμε και πριν, ήταν υποδειγματική η συμπεριφορά όλων των Ελλήνων. Αποφύγαμε ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα αυτές τις μέρες που πέρασαν του Πάσχα. Θα πρέπει να προσέξουμε όλοι οι Έλληνες να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί για το επόμενο τριήμερο, αλλά και για το επόμενο χρονικό διάστημα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι πολύ δύσκολο, ιδίως όταν φτιάχνει ο καιρός, να συνεχίσει ο καθένας και η καθεμία από εμάς την αυστηρή τήρηση των πρωτοφανών αυτών περιοριστικών μέτρων. Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Κερδίσαμε πολλά μέχρι αυτό το χρονικό διάστημα, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τώρα. Επομένως, θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στο σταδιακό σχέδιο μετάβασης που θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς το επόμενο χρονικό διάστημα και όλοι θα κινηθούμε ξανά με σχέδιο και συγκροτημένα στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί, πρέπει να συνοδεύεται από μαζικά διαγνωστικά τεστ για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Υπάρχει τέτοιο απόθεμα στη χώρα μας; Γίνονται σχετικές προμήθειες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ένα μέρος της στρατηγικής μας, ένα μέρος του σχεδίου σταδιακής μετάβασης, για το οποίο σας μίλησα προηγουμένως, περιλαμβάνει και τη χρήση των τεστ. Τεστ που έχουν να κάνουν με δύο πτυχές. Τα ταχεία τεστ, που έχουν να κάνουν με τη διάγνωση του κορονοϊού και τα τεστ αντισωμάτων. Γι’ αυτά τα δύο και τον συνδυασμό τους, καθώς και τη δυνατότητα παραγωγής στην Ελλάδα ή προμήθειας από το εξωτερικό, θα ενημερωθείτε όταν θα ανακοινωθεί το σχέδιο μετάβασης.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επερώτηση στον Πρωθυπουργό για την υπόθεση των voucher στους επιστημονικούς κλάδους. Θα πάει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή να απαντήσει; Και πως απαντά, γενικότερα, η Κυβέρνηση τόσο στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης όσο και των συνδικαλιστικών οργάνων των επιστημονικών κλάδων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι προς το συμφέρον των πολιτών η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, και μάλιστα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αυτό των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Ο Πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων, που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει τη Βουλή. Αυτό που δεν μπορώ παρά να σχολιάσω, είναι ότι μέχρι προχθές ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούσε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και τώρα ξεκίνησε τις εκπτώσεις, πηγαίνοντας σε επίκαιρη ερώτηση. Αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολική εικόνα την οποία πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες για το πού βρισκόμαστε και πώς θα συνεχίσουμε στα επόμενα βήματα, ώστε με ασφάλεια να ξεπεράσουμε και αυτή τη κρίση.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Πότε η Κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων; Θα γίνει με μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους πολίτες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Πόσο ανησυχούν την Κυβέρνηση τα πρόσφατα κρούσματα του ιού που βρέθηκαν σε δομές και ξενοδοχεία με μετανάστες και πρόσφυγες; Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. Γι’ αυτό μετέβησαν, επί τόπου, όλοι οι αρμόδιοι -και ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Αρκουμανέας από τον ΕΟΔΥ- ώστε να δουν πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετά αυξημένα κρούσματα, λόγω και των συνθηκών που υπήρχαν σε αυτό το Κέντρο. Επομένως, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σφραγίσουμε την περιοχή από μια ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Θα ληφθούν όλα τα μέτρα και γι’ αυτούς οι οποίοι είναι θετικοί και γι’ αυτούς που είναι αρνητικοί, ώστε να απομονωθούν, ιδίως οι πιο ευάλωτοι. Το σχέδιο αυτό είναι σε εξέλιξη και θα έχετε περισσότερα σήμερα το απόγευμα.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο θα είναι το εργασιακό καθεστώς των επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργήσουν μετά τη λήξη της πανδημίας; Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση στις πληροφορίες για καθιέρωση του μηνιαίου μισθού των 533 ευρώ, σε συνδυασμό με την παροχή δυνατότητας να προχωρήσουν σε όσες απολύσεις επιθυμούν, αλλά και να διατηρήσουν τις αναστολές συμβάσεων μετά τον Μάιο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, διαψεύδω κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία έχει ο συνάδελφος της «ΑΥΓΗΣ». Δεν υπάρχει, καμία περίπτωση, καθιέρωσης κανενός υποκατώτατου μισθού. Θυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός, ο οποίος πρώτος έθεσε το ζήτημα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού και της διαμόρφωσης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού σε όλη την Επικράτεια, ανεξαρτήτως ηλικίας του εργαζόμενου. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, αυτό το οποίο έχει γίνει με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι μια σειρά έκτακτων μέτρων, τα οποία θα αρθούν μαζί με την άρση και των περιοριστικών μέτρων, που έχουν να κάνουν με την υγειονομική κρίση, αφού κερδίσουμε την ασφάλεια, αυτό τον πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη και κανένα άλλο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, παρά αυτό που όλοι γνωρίζουμε.
Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πώς θα λύσετε την εξίσωση και τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και οι παππούδες και οι γιαγιάδες να μην είναι σε καραντίνα;
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Και μια παρεμφερής ερώτηση. Όταν ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων, θα αρχίσουν μαθήματα μόνο στη Γ΄ Λυκείου ή για όλες τις τάξεις; Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ή όχι οι προαγωγικές εξετάσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ξεκινώντας από το δεύτερο ερώτημα. Θα περιμένετε να δείτε το συνολικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης για να πάρετε απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Είναι μια πολύ σύνθετη άσκηση και ιδίως αυτό που ρωτά ο κ. Μποτσαράκος. Όλοι γνωρίζουμε τη σύνθεση των οικογενειών στην Ελλάδα και το γεγονός ότι αρκετά νοικοκυριά, από τα περίπου 4,5 εκατομμύρια στη χώρα μας, έχουν στη σύνθεσή τους και ομάδες πιο μεγάλης ηλικίας και ευάλωτες. Όλα αυτά μελετώνται, σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκειμένου να έχουμε το κατάλληλο πλαίσιο. Θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί το σχέδιο σταδιακής μετάβασης, ώστε και τα σχολεία μας -εφόσον κριθεί απαραίτητο- να ανοίξουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς προβλήματα διασποράς στο ευρύτερο κοινό και ιδίως σε, αυτούς που έχουν ενδεχομένως υποκείμενα νοσήματα ή ανήκουν στις ευάλωτες ηλικιακά ομάδες.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Θα επιμείνει μέχρι τέλους η Αθήνα στην έκδοση κορονο-ομολόγου, ενόψει της τηλε-διάσκεψης Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη; Υπάρχουν εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να συναινέσει και αν ναι ποια είναι αυτά; Ποιο θα πρέπει να είναι, κατά την Αθήνα, το συνολικό ύψος της παρέμβασης Ε.Ε. για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης;
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Μια συναφής ερώτηση. Τι θα επισημάνει ο Πρωθυπουργός στη τηλεδιάσκεψη με το Σαρλ Μισέλ και ποια στάση θα κρατήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων; Για παράδειγμα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ισπανία θα ζητήσει τη συγκρότηση Ταμείου 1,5 δις ευρώ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σε αυτές τις περιπτώσεις -όπως έχει δείξει η Ιστορία, ιδίως η οικονομική Ιστορία- αυτό που χρειάζεται να δείχνουν οι ηγεσίες είναι η αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση, μέσω κοινών λύσεων, των κοινών προβλημάτων. Δεν θέλω να μπούμε σε ποσοτικά κριτήρια, ούτε να πούμε νούμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να φανεί σε όλους -και στους πολίτες της Ένωσης και στις αγορές- ότι η Ευρώπη κάνει ό,τι χρειαστεί και έχει διαθέσιμο οποιοδήποτε ποσό χρειαστεί για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Αυτό λύνεται, μεταξύ άλλων, και με τις πρωτοβουλίες που ανέφερα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, αλλά και με έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι το κοινό ομόλογο, το οποίο έχει προτείνει και ο Πρωθυπουργός και για το οποίο θα συζητήσει, σήμερα το απόγευμα, με τον κ. Μισέλ. Από εκεί και πέρα, ποιος μηχανισμός θα προκριθεί, είναι ένα ζήτημα συζήτησης. Αυτό το οποίο πρέπει να φανεί στο τέλος της ημέρας, είτε αυτό είναι την Πέμπτη, είτε το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ότι η Ευρώπη πράγματι κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θα θέσει ο Πρωθυπουργός την αποστολή τουρκικών πλοίων για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ; Θα ζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα από την Ε.Ε.;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, όπως ξέρετε, η Ε.Ε. έχει ένα πλαίσιο κυρώσεων σε επίπεδο φυσικών προσώπων, τα οποία συνδράμουν τις τουρκικές Αρχές σε αυτές τις παράνομες ενέργειες. Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση που έβγαλε πριν από λίγο το Υπουργείο Εξωτερικών, που καταδικάζει και αυτές τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς, η οποία αναδεικνύεται, δυστυχώς, σε ένα Κράτος διεθνή παραβάτη.
ΑΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Ανησυχούν την Κυβέρνηση οι εξελίξεις στην πετρελαϊκή αγορά;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ένα σύνθετο ζήτημα, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην πετρελαϊκή αγορά η οποία πλήττεται από τον περιορισμό της ζήτησης. Είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να διακρίνουν ανάμεσα στην παραγωγή, στη ζήτηση αυτή καθαυτή και στα forward συμβόλαια, τα οποία αυτή τη στιγμή δείχνουν να καταρρέουν και μόνο για το πετρέλαιο της Αμερικής και όχι γενικά. Επομένως, θα συνιστούσα μια επιφυλακτικότητα. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις. Είναι προς το συμφέρον και των πολιτών να ενημερώνονται και να προσέχουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Μιλήσατε για επάνοδο συμβολικά από τη Δικαιοσύνη. Πότε θα είστε σε θέση να ανακοινώσετε το ενιαίο σχέδιο επιστροφής; Και θα μάθουν οι πολίτες συνολικά τον σχεδιασμό ή θα ανακοινώνετε κάθε φορά μια νέα απόφαση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στόχος μας είναι το σχέδιο να ανακοινωθεί, στο σύνολό του, ώστε όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει, να σχεδιάσουν την επιστροφή -και τη δική τους και των οικογενειών τους και των επιχειρήσεών τους- στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που είχαν πριν τα περιοριστικά μέτρα. Γι’ αυτό θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός σε όλους τους Έλληνες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η απαγόρευση λειτουργίας θα επεκταθεί και πέραν της 30ης Απριλίου. Και αν εξετάζετε την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού τους θερινούς μήνες.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πολύ σύνθετο το ζήτημα του τουρισμού. Συνδέεται και με τον εσωτερικό τουρισμό και με τον τουρισμό από το εξωτερικό. Χρειάζεται να διευθετηθούν μια σειρά από πτυχές, όπως για παράδειγμα, οι μεταφορές. Επομένως, θα περιμένετε να ακούσετε περισσότερα για το συνολικό μας σχέδιο, όταν θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έχετε υπολογίσει το κόστος στην οικονομία, μέχρι στιγμής, από τα μέτρα περιορισμού και την επίπτωση στο Α.Ε.Π.;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως έχω πει και άλλες φορές, είναι βέβαιο ότι το 2020 θα είναι χρονιά βαθιάς ύφεσης και το 2021 μια χρονιά ανάπτυξης, ελπίζουμε ισχυρής ανάπτυξης. Το να προσπαθεί κανείς να προβλέψει, αυτή τη στιγμή, με νούμερα -πόση θα είναι η ύφεση ή πόση θα είναι η ανάπτυξη- νομίζω ότι είναι μάταιος κόπος. Πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να δούμε πώς την περνάμε, πώς επανεκκινούμε την οικονομία μας και μετά θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο ασφαλείς προβλέψεις.
Σας ευχαριστώ.