Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΕΛΙΟ ΠΕΤΣΑ

Καλησπέρα σε όλους. 

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι η διήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Ήταν το πρώτο ταξίδι του εκτός Ελλάδας. Και η επιλογή αυτή έγινε για λόγους συμβολικούς, αλλά και πολύ ουσιαστικούς. Πολύ περισσότερο όταν συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για επανέναρξη των ενδοκυπριακών συνομιλιών.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

 Σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Και στη συνέχεια  επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και την ΕΛΔΥΚ, όπου κατέθεσε στεφάνια προς τιμή των πεσόντων.

Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο βγαίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής! Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μέλημα και η σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής μας. Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί και χωρίς την πλήρη κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, που δεν μπορεί να συνεχίσουν να ισχύουν ιδίως για κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μένουμε προσηλωμένοι στον τερματισμό της κατοχής και στην εξεύρεση μιας συνολικής δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Δυστυχώς, κατά το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία -με παράνομες ενέργειες στην κυπριακή Αιγιαλίτιδα Ζώνη και στην ΑΟΖ- επιχειρεί να αμφισβητήσει, και πάλι, την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς Κοινότητας.

Η αντίδραση στη συμπεριφορά αυτή  δεν προέρχεται μόνο από την  Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Ε.Ε. Δεν αφορά, άλλωστε, μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. που θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπογραμμίζουμε ακόμη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε όλα τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαν άλλωστε  δρομολογηθεί από κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας,  συνεχίστηκαν ευτυχώς από την προηγούμενη   Κυβέρνηση και βεβαίως θα συνεχιστούν και από την Κυβέρνησή μας.

Ψηφίζεται, απόψε, στην Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Στη συζήτηση θα παρέμβει λίγο μετά  τις  18:30 ο Πρωθυπουργός. Η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται τη μέρα που είδε το φως της δημοσιότητας η διεθνής έκθεση   για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας».  Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα για το 2019, ο μέσος Έλληνας και η μέση Ελληνίδα πρέπει να εργάζονται 180 από τις 365 ημέρες του χρόνου για το κράτος. Η επίδοση της χώρας μας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται. Γι αυτό, ξεκινάμε σήμερα με τις μειώσεις φόρων.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου -που ελπίζουμε να γίνει με μεγάλη πλειοψηφία- όλοι οι Έλληνες θα έχουν σημαντικά οφέλη. Τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν σε λίγες μέρες για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα. Από τη ρύθμιση δεν εξαιρείται κανένας, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερη μείωση που θα φτάνει στο 30% για τις μικρότερες ιδιοκτησίες. Συγκεκριμένα:

– Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, μείωση 30%.

– Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.

–  Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.

– Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.

– Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, άνω του 1.000.000 ευρώ, 10%.

Στόχος μας είναι να ανακουφιστούν αμέσως εκατομμύρια ιδιοκτήτες, να τονωθεί η αγορά ακινήτων και σταδιακά να ανακτήσουν τα σπίτια μας την αξία που έχασαν.

Ανακούφιση θα υπάρξει και για τους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς  -όπως είχαμε πει- η ρύθμιση για τις 120 δόσεις βελτιώνεται και διευρύνεται. Συγκεκριμένα:

– Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

-Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%.

– Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

– Μείζονος σημασίας είναι και το γεγονός ότι περίπου 1.100.000 πολίτες, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, μπορούν να απαλλαγούν από το βραχνά αυτό, καθώς τα μέτρα αυτά  αναστέλλονται για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση.

 Υπογραμμίζεται ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στη μόνιμη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, τη διατήρηση του αφορολόγητου και τη θέσπιση επενδυτικών κινήτρων, θα έρθουν αργότερα με έναν νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Σας ενημερώνω, επίσης, ότι αύριο το πρωί μετά τις 10.00 όσοι βρίσκονται στη Σύρο θα λάβουν ένα sms, που αποτελεί ένα δοκιμαστικό μήνυμα για τη λειτουργία του Νέου Εθνικού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές. Αυτό θα γίνει υπό την αιγίδα του αρμόδιου Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κ. Πιερρακάκη και του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά. Εννοείται ότι είναι ένα δοκιμαστικό μήνυμα, το οποίο θα λάβουν οι πολίτες και δεν χρειάζεται καμία  ενέργεια από μέρους τους. Εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής ενεργοποίησης του αριθμού 112.

Θα ήθελα, καταλήγοντας, να ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:   

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι έγινε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και τα θέματα που έχουν να κάνουν ιδίως με τα ενεργειακά.

Αύριο το απόγευμα, στις 19.00, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα γίνει και η εκλογή του νέου Γραμματέα. 

Επίσης για την Πέμπτη και την Παρασκευή προγραμματίζονται δύο επισκέψεις του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Πολιτισμού και στο υπουργείο Υποδομών αντίστοιχα. 

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτό το Σαββατοκύριακο κλείνει με επίσκεψη στην Κάρπαθο.

Παρακαλώ  τις ερωτήσεις σας

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Άκουσα το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Δεν προτίθεται να μιλήσει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να μιλήσει. Είναι θέμα της Βουλής και όχι της Κυβέρνησης. Όπως ξέρετε, η Βουλή έχει επιληφθεί του θέματος μετά τις σχετικές διαβιβάσεις που έγιναν από τη Δικαιοσύνη, η αρμόδια Επιτροπή παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια και η Ολομέλεια θα αποφασίσει την Τετάρτη.

Φ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ: Κύριε εκπρόσωπε θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο για την αποφυλάκιση Κορκονέα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να ξεκινήσω λέγοντας ότι η Κυβέρνηση παγίως δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό το θέμα που με ρωτάτε όμως έχει διάφορες προεκτάσεις, που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης. Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν στον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές. 

Η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του πρότερου έντιμου βίου- σύννομου βίου, όπως λέγεται τώρα- που ανοίγει τον δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανωτάτου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται από τα 20 χρόνια στα 15. Είναι αλήθεια ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας κινούνται  συνολικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν, όμως, αστοχίες σε ορισμένες διατάξεις τους, που ήδη εξετάζονται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να τροποποιηθούν, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 

Γ. ΑΝΔΡΗΣ: Από την 1η Σεπτέμβρη τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρότυπο μέτρησης εκπομπών καυσαερίων στα αυτοκίνητα, το λεγόμενο WLTP, το οποίο θα προκαλέσει πολύ μεγάλη σύγχυση στην αγορά, θα διπλασιάσει τα τέλη κυκλοφορίας και θα αυξήσει πάρα πολύ τις τιμές των αυτοκινήτων. Τι εξετάζετε ώστε να έχουμε μια ομαλή μετάβαση στο WLTP και να μην παγώσουν και τα δημόσια έσοδα; 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε δει και εμείς το σχετικό δημοσίευμα σήμερα. Έχουμε επικοινωνήσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων δεν θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των πολιτών από τέλη κυκλοφορίας. Θα γίνει όποια αναγκαία προσαρμογή χρειάζεται ώστε η όποια αλλαγή να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. 

Γ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Παράλληλα με το φορολογικό και τις 120 δόσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση για το λεγόμενο επιτελικό κράτος και υπάρχουν συγκεκριμένες αιτιάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός υπερσυγκεντρωτικού, υδροκέφαλου κράτους στο οποίο θα έχει μείζονα σημασία η λειτουργία του «Λευκού Οίκου» όπως λένε, του νέου Μεγάρου Μαξίμου και δίνεται ιδιαίτερη σημασία, στην αύξηση- όπως υποστηρίζεται- των μετακλητών. Ποια είναι η απάντησή σας; 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αύξηση των μετακλητών με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το οποίο είναι στη Βουλή. Αντίθετα, υπάρχει μείωση των μετακλητών. Έχουμε δει κι εμείς τις προηγούμενες ημέρες την προσπάθεια που έκανε η πρώην Κυβέρνηση, η νυν Αξιωματική Αντιπολίτευση, να πείσει ότι επί των ημερών της μειώθηκαν οι μετακλητοί. Δεν θα ήθελα να κάνω μία συζήτηση εάν μειώθηκε ή όχι. Θα σας παραπέμψω, όμως, σε συγκεκριμένα ΦΕΚ: Εν προκειμένω στο ΦΕΚ 464 (Τεύχος ΥΟΔΔ-  22 Ιουλίου 2019) και στο ΦΕΚ 484 (Τεύχος ΥΟΔΔ-26 Ιουλίου 2019) που εκδόθηκαν πριν από λίγες ημέρες, όπου αναφέρονται οι μετακλητοί των οποίων λύθηκε η υπαλληλική σχέση. Για τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Βίτσα εν προκειμένω μιλάμε για 14 μετακλητούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι επί των ημερών του ήταν μόνο 4. Στον κ. Σπίρτζη, σε άλλα ΦΕΚ, μπορείτε να δείτε ότι αναφέρεται σε 18 μετακλητούς. Άρα, δεν έχει βάση η κριτική ότι αυξάνουμε τους μετακλητούς. Αντίθετα τους μειώνουμε, όπως μειώνουμε και τους Γενικούς Γραμματείς και τους Ειδικούς Γραμματείς. Και αυτό είναι μία δέσμευση μείωσης της κομματικοποίησης στην ελληνική δημόσια διοίκηση και απελευθέρωσης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους. 

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τις μισθώσεις τύπου Airbnb. Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε και συγκεκριμένα εάν θα αυξήσετε τη φορολογία; Εάν την αυξήσετε, τι αύξηση θα είναι αυτή; 

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε αυξήσεις φόρων. Όπως ανέφερα και πριν, για το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας, βούλησή μας είναι η μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Όσον αφορά το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αυτό χρειάζεται ρύθμιση. Οι οδηγίες που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός και στον Υπουργό Τουρισμού και στο οικονομικό επιτελείο είναι να επέλθει αυτή η συνολική ρύθμιση του πλαισίου των βραχυχρονίων μισθώσεων μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Σκοπός είναι να υπάρξει διαφάνεια, δίκαιη φορολόγηση και καμία νόθευση του ανταγωνισμού. 

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΤ καταγγέλλοντας τις φιλοχουντικές απόψεις του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, του κ. Κωνσταντίνου Λούλη. Ωστόσο, η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση, μέχρι στιγμής, στο θέμα. Καλύπτει την Κυβέρνηση η απάντηση του κ. Λούλη, με την οποία χαρακτηρίζει τις υμνητικές αναφορές του στη χούντα «ψυχρή αποτύπωση»;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Επί του θέματος έχει απαντήσει ο ίδιος ο κ. Λούλης, ο Γενικός Γραμματέας και παραπέμπω στην απάντησή του.