Σήμερα, είναι μια ημέρα μνήμης, καθώς συμπληρώνεται ένα έτος από την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Την περιοχή επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης το πρωί και παρέστη στο ετήσιο Μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας.

Είναι, όμως, σήμερα και μια ημέρα δράσης, την οποία περιμένουν οι συμπολίτες μας που έχασαν τους οικείους τους, που ακόμη υποφέρουν σοβαρά τραυματισμένοι από τη φωτιά ή που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Ο Πρωθυπουργός, στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, προέβη χθες στην ανακοίνωση συγκεκριμένων δράσεων για να σταθεί η Πολιτεία δίπλα σε αυτούς τους συμπολίτες μας. Και οι δράσεις αυτές είναι η μόνη πραγματική ένδειξη συμπάθειας και στήριξης σε αυτούς τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα:

H κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων. Αυτό το ποσό θα κατευθυνθεί ως εξής:

1.Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και  σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

2.Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ.

3.Για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή, θα διατεθεί ποσό 20 εκατ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που χρονίζουν και την παροχή στήριξης στους πληγέντες, εκδίδεται σήμερα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με τρία βασικά σημεία:

Περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει γρήγορες κινήσεις για δράσεις υψηλής προτεραιότητας, αξιοποιώντας τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού.  Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό ενός οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Συγκροτείται ειδικός φορέας, μη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με αποστολή την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Στον φορέα αυτό θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ.Γ. της Κυβέρνησης.

Ανατίθεται στο Τ.Ε.Ε. να χαράξει ένα νέο, πρότυπο χωρικό Σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή, ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Στόχος είναι να γίνει μέσα σε ένα χρόνο, έργο που κανονικά θα χρειαζόταν μια πενταετία.

Αναφορικά, τώρα, με τις προγραμματικές δηλώσεις και το κυβερνητικό έργο. Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η Κυβέρνηση έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή, με όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα για την Πατρίδα μας.

Η εντολή του λαού, στις 7 Ιουλίου υπήρξε σαφής: Να αλλάξουμε πορεία, ερχόμενοι σε ρήξη με το παρελθόν. Προφανώς και οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται. Μετατοπίζονται όμως τα σύνορά τους και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες. Με την πρόοδο, τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν μια καλύτερη ζωή, μέσα από επενδύσεις που φέρνουν δουλειές, ισχυρή ανάπτυξη και τελικά μεγαλύτερο εισόδημα για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα Κυβέρνηση θα μετρηθεί με τα προβλήματα. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της.

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου, τα πρώτα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στη Βουλή είναι τα ακόλουθα:

  1. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Αυτό περιλαμβάνει την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και μια σειρά από άλλες διατάξεις που θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό, πιο επιτελικό. Θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη 24/7, θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή την Πέμπτη 25/7 και θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου.
  2. Το δεύτερο θα είναι το νομοσχέδιο με τις πρώτες άμεσες μειώσεις φόρων και συγκεκριμένα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Αυτό θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή 26/7 και θα ψηφιστεί μέχρι τις 30/7 ή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου
  3. Το τρίτο νομοσχέδιο είναι διυπουργικό και περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις διαφόρων Υπουργείων για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, την κατάργηση του άσυλου βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια, την οργάνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις Υπουργείων, με σκοπό την άμεση προώθηση του κυβερνητικού έργου. Θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 29/7, θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή την Τρίτη 30/7 και θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Αναφορικά με τις μειώσεις φόρων: Η πρώτη άμεση μείωση φόρου είναι αυτή του ΕΝΦΙΑ, που θα τη δουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν σε λίγες μέρες. Ισχυρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μεσαίες περιουσίες, η μείωση που νομοθετούμε εμείς είναι ίδια με τη μείωση που είχαν εξαγγείλει εκείνοι. Δεν είναι έτσι. Πρόκειται ξανά για fake news. Και θα σας δώσω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Για μια ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε εμείς – με το νομοσχέδιο που σας είπα ότι θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- είναι 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ ήταν 17,05%.

Για περιουσία από 100.000 έως 120.000 ευρώ η μείωση που προτείνουμε είναι 20%, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε σε μείωση 11,99%.

Για περιουσία από 120.000 έως 140.000 ευρώ η μείωση που γίνεται με τη δική μας πρόταση είναι 20% και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 8,23%.

Για περιουσία από 140.000 έως 160.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε είναι της τάξης του 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περιοριζόταν στο 5,33%.

Για περιουσία από 160.000 έως 180.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε είναι της τάξης επίσης του 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να καταλήγει μόνο στο 3,01%.

Άρα,είναι σαφές ότι οι μειώσεις που προτείνουμε εμείς για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι πολύ μεγαλύτερες.

Συνεχίζω με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και τα πρώτα ταξίδια του.

Σήμερα, στις 18:00, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία θα γίνει προγραμματισμός των δράσεων που αφορούν το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επέκτασης και ενοποίησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι.

Αύριο, στις 11:30, το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει τις πύλες του για 15 νέους μαθητές που θα το επισκεφθούν και θα συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό με την ευκαιρία της 45ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Θα έχει προηγηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Υγείας, στις 10:30, πμ για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Την Πέμπτη το πρωί, στις 9:30, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Τουρισμού και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν συσκέψεις εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρόοδο του έργου στο «Ελληνικό». Σημειώνεται ότι οι τρεις ΚΥΑ που ακόμη εκκρεμούν, δηλαδή για το Μητροπολιτικό Πάρκο, τις ζώνες πολεοδόμησης και τις ζώνες ανάπτυξης, θα έχουν εκδοθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Την Παρασκευή, στις 9:30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναφορικά, τώρα, με τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό: Τηρώντας την παράδοση, για συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους, το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού θα γίνει στην Κύπρο στις 29-30 Ιουλίου.

Ακολουθεί το ταξίδι στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου.

Έπεται η μετάβαση στην Ολλανδία στις 2-3 Σεπτεμβρίου. Προγραμματίζεται, επίσης, επίσκεψη στο Παρίσι μετά τις 20 Αυγούστου.

Πριν κλείσω, θα ήθελα εκ μέρους της Κυβέρνησης να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια του κινηματογραφιστή Σταύρου Τσιώλη. Θα μας λείψει ο διεισδυτικός και βαθιά πολιτικός τρόπος που σχολίαζε την μεταπολίτευση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι στις προγραμματικές δεν ανέφερε συγκεκριμένα τι θα κάνει με το αφορολόγητο. Σας ρωτώ, λοιπόν -θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση- τι θα γίνει με το αφορολόγητο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και ως Πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο. Αυτό που θα γίνει, είναι να εισαχθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μία νέα φορολογική κλίμακα, που θα ξεκινάει από το 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και θα συνεχίζει η κλίμακα πολύ χαμηλότερη από αυτή που είναι μέχρι και σήμερα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αναφορικά με την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο, έχει η Κυβέρνηση συνεργαστεί, έχει συζητήσει το θέμα με την Πρυτανεία και ειδικότερα με τη Διοίκηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, που νομίζω ότι είναι η μόνη η οποία παραμένει και λειτουργεί εκεί και θέλει να παραμείνει;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Αρχιτεκτονική Σχολή θα παραμείνει στο χώρο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκεί που ήταν μέχρι και σήμερα. Έχουν υπάρξει τηλεφωνικές επικοινωνίες, για αυτό, με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη με την Πρυτανεία.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Πέρα από την πρώτη μείωση στον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, περιμένουμε και το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο. Εκεί θα έχουμε εκπλήξεις; Και τι θα περιλαμβάνουν;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει -μετά από αυτό το πρώτο, όπως είπαμε, με τις κατεπείγουσες διατάξεις- θα περιλαμβάνονται όλη η μείωση στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, η καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% μέχρι 10.000, η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% τον πρώτο χρόνο και σε 20% τον δεύτερο χρόνο, η μείωση του φόρου μερισμάτων από 10% στο 5%, οι παρεμβάσεις που έχουμε να κάνουμε για τα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων στην ακίνητη περιουσία. Όπως ξέρετε, έχουμε δεσμευτεί για έκπτωση φόρου ίση με 40%, για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και μια σειρά από άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την επικαιροποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που δεν έγινε τα τελευταία έξι χρόνια.

Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στις ασφαλιστικές εισφορές, πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός; Και θα συνδυαστεί αυτό με την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου ήταν ένας νόμος, ο οποίος δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα και στις παροχές και στις εισφορές. Έχουμε δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από 20% στο 15% σε βάθος της τετραετίας. Θα εισαχθεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα γίνει αργότερα, μέσα στη διάρκεια του έτους.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Να σας ρωτήσω το εξής: Πριν από ένα διάστημα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε αμφισβητήσει το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% για φέτος, λέγοντας ότι πάμε για 2,9%, όπως βαίνουν τα πράγματα. Οι θεσμοί, επίσης, έχουν εκφράσει κάποιες αμφιβολίες. Τώρα με τα μέτρα που παίρνετε επιπλέον, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος, μπορείτε να διασφαλίσετε –και αν ναι, με ποιον τρόπο- ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος θα επιτευχθεί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Πιστεύουμε –και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν- ότι η απελθούσα κυβέρνηση είχε υιοθετήσει μια πολιτική υπερφορολόγησης. Και γι’ αυτό τον λόγο υπήρχε μία συστηματική εκτέλεση πάνω από το στόχο του 3,5% τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς αυτό δεν σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε. Άρα, ό,τι συνδέεται με την υπερφορολόγηση φεύγει. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση των δανειστών, η οποία έχει δημοσιευτεί πριν από τις ευρωεκλογές, όπως θυμάστε, υπήρχε μια σημαντική υποεκτέλεση των δαπανών. Όπως θα είδατε στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σκυλακάκης τόνισαν ότι μέσα από τις επισκοπήσεις δαπανών και τη συνεργασία με όλα τα Υπουργεία, θα υπάρξει προσαρμογή της εκτέλεσης δαπανών στο πραγματικό της επίπεδο. Άρα, αυτές είναι οι δύο βασικές πηγές που μας διαφοροποιούν, όσον αφορά τις εκτιμήσεις των δανειστών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, μην παραγνωρίζει κανείς -και νομίζω το βλέπει σιγά – σιγά κάθε επενδυτής, αλλά και κάθε ασχολούμενος με τα δημόσια οικονομικά- ότι η οικονομία, το τελευταίο διάστημα, πηγαίνει αρκετά καλύτερα, τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται αυτό στην εμπιστοσύνη, η οποία αποκαθίσταται και στην αγορά ομολόγων με την πολύ μεγάλη μείωση του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο. Απόδειξη το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο με το οποίο άντλησε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, πριν από λίγες μέρες, με την έκδοση επταετούς ομολόγου το ελληνικό Δημόσιο. Αλλά και η πορεία στη χρηματαγορά και συγκεκριμένα στο Χρηματιστήριο. Λέμε, λοιπόν, ότι όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό το προηγούμενο διάστημα, έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες. Εμείς γυρίζουμε σελίδα. Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και με τα μέτρα που σας είπα πριν, με τις παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Άρα, δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Στο ίδιο, κύριε Εκπρόσωπε, συνεχίζοντας: Για το 2020, όταν και θα έχει τεθεί σε ισχύ το μεγαλύτερο πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης ως προς το δημοσιονομικό κενό, θα είμαστε εντάξει;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να επαναλάβω, ίσως με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, το εξής: Από το 2019 μέχρι το 2023, προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο, μια υπεραπόδοση έλεγε η κυβέρνηση, υπερφορολόγηση λέμε εμείς, της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2022. Αυτό το καταργούμε με τη μείωση των φόρων και των εισφορών. Αυτό είναι μια πηγή χρηματοδότησης του προγράμματός μας. Η άλλη πηγή χρηματοδότησης είναι η μείωση δαπανών, της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου, η οποία προέρχεται από την επισκόπηση δαπανών -που είπα πριν- τη μείωση των οροφών των Υπουργείων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την υψηλότερη ανάπτυξη, που πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε με το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Και για να δώσω μια τάξη μεγέθους, πρέπει να ξέρετε ότι ένα ευρώ αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, οδηγεί σε πενήντα λεπτά αύξηση των δημοσίων εσόδων. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι με αυτό το πλαίσιο των παρεμβάσεων, δεν θα υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019 και το 2020. Γι΄ αυτό συνεργαζόμαστε και με εταίρους μας. Και αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα το δείτε να συζητείται μαζί τους όλο το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επ΄ αυτού, με αφορμή την περιστολή δαπανών, την οποία λέτε, η περιστολή δαπανών αυτή -γιατί υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση ότι μπορεί να αφορά και κάποιες κοινωνικές παροχές, όπως τα επιδόματα- τι σχεδιάζετε να κάνετε με τα επιδόματα; Θα κόψετε κάποια από αυτά;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει πολλές φορές -και ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις- ότι δεν κόβεται κανένα κοινωνικό επίδομα. Άλλωστε, ποια κοινωνικά επιδόματα να κόψουμε; Αυτά που εμείς θεσπίσαμε; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι κάτι, το οποίο εμείς ξεκινήσαμε και το σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για δύο χρόνια. Τι να κόψουμε; Το επίδομα που αφορά τις οικογένειες; Την ενίσχυση από το πρώτο παιδί; Μα, εμείς το κάναμε το 2013-2104. Και ψηφίσαμε την τελευταία διάταξη που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, για να τελειώνει αυτό το ζήτημα, επαναλαμβάνω ξεκάθαρα ότι δεν θα κοπεί κανέναν κοινωνικό επίδομα. Και προς επίρρωση αυτών, έχω μπροστά μου μια λίστα από τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Βρούτση, η οποία λέει ότι: Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης θα καταβληθεί κανονικά στις 26/7 και θα αφορά ένα ποσό 54,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το επίδομα στέγασης θα καταβληθεί στις 25/7, με ένα ποσό 32,6 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν αυτό που πρέπει να λάβουν, στις 26/7, ένα ποσό 8,6 εκατομμυρίων ευρώ. Η στεγαστική συνδρομή θα καταβληθεί στις 25/7, με ένα ποσό 371.000 ευρώ. Το επίδομα των ομογενών, επίσης, στις 25/7, με ένα ποσό 305.000 ευρώ. Τα αναπηρικά επιδόματα, στις 25/7, με ένα ποσό 63 εκατομμύρια ευρώ. Το επίδομα παιδιού, 176 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια μέρα. Θέλω να πω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που μέχρι σήμερα έπαιρναν κοινωνικά επιδόματα, θα εξακολουθήσουν να τα λαμβάνουν με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Χθες, ο πρώην Πρωθυπουργός σας εγκάλεσε για το ζήτημα της 13ης σύνταξης, επειδή αναφέρεστε στα επιδόματα. Θα διατηρηθεί αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση αποκαλούσε «13η σύνταξη»;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τους Έλληνες. Το είπαμε και προεκλογικά και μετεκλογικά. Αυτό που δόθηκε δεν ήταν 13η σύνταξη. Ήταν ένα προεκλογικό επίδομα. Ένα επίδομα ευρωκάλπης. Γι΄ αυτό και εμείς ποτέ δεν το βαπτίσαμε 13η σύνταξη. Δεσμευτήκαμε, όμως, ότι το ποσό αυτό θα εξακολουθήσει να χορηγείται και το 2020, ως ένας μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

ΙΩΝ. ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗΣ: Χθες το μεσημέρι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Τσαβούσολγου, σε μια συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αναστείλει την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, διότι αυτή η κοινή δήλωση έπρεπε να πάει πακέτο με την επέκταση της βίζας προς τους Τούρκους πολίτες και αυτό δεν έχει συμβεί. Θα ήθελα να μου πείτε πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το θέμα η Κυβέρνηση.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό, από τον ορισμό του, όπως είπατε, είναι ένα ευρύτερο θέμα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία και όχι μόνο διμερές ζήτημα της Ελλάδας με την Τουρκία. Θα σας απαντήσουμε σύντομα, όταν αυτό είναι σαφές.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Στο πρώτο ταξίδι του στη Γερμανία, ο Πρωθυπουργός τι θα επιδιώξει; Θα συζητήσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα; Και στο Παρίσι, επίσης, ποιος θα είναι ο σκοπός της επίσκεψης;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι επισκέψεις σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν διττό σκοπό: Πρώτον, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική Δημοκρατία και, δεύτερον, συζήτηση για τις προτεραιότητες και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο έχει θέσει ο Πρωθυπουργός. Αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι σε γνώση και των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και των μεγαλύτερων διεθνών Οργανισμών και των δανειστών μας. Επομένως, οι πτυχές αυτού του προγράμματος είναι ένα βασικό ζήτημα, το οποίο θα συζητηθεί σε αυτές τις συναντήσεις. Επαναλαμβάνω: Κορυφαίο ζήτημα για μας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Προχωρούμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και συζητούμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έχετε εμπειρία και στο Γενικό Λογιστήριο και στο Υπουργείο Οικονομικών, αυτός ο ερανικός λογαριασμός, που είχε 37 εκατομμύρια ευρώ και ήταν για τους σεισμόπληκτους –επιμένω σε αυτό- και είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είχε αξιοποιηθεί, και ότι έξι εκατομμύρια δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες, εμφάνιζε διαχειριστικά προβλήματα και αποφασίσατε τη διαχείριση, την αλλαγή του καθεστώτος του λογαριασμού αυτού; Διότι ήταν επικεφαλής ο Πρόεδρος της Βουλής, ήταν ο Υπουργός Οικονομικών. Εμφάνιζε κάποια διαχειριστικά προβλήματα ο λογαριασμός;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα τα χαρακτήριζα «διαχειριστικά», γιατί αυτό παραπέμπει σε άλλα ζητήματα, διαφάνειας και κακοδιαχείρισης. Θα έλεγα ότι υπήρχαν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, όσον αφορά την αξιοποίηση των χρημάτων που δόθηκαν από τους συμπολίτες μας για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Εμείς προχωρούμε και με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα. Είναι ο ορισμός της ανάγκης έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η αντιμετώπιση τόσων επειγουσών καταστάσεων, πόσο μάλλον όταν έχουν καθυστερήσει εδώ και ένα έτος.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για το «Ελληνικό» υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πότε δηλαδή θα ξεκινήσει το έργο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ήδη, σας ανέφερα ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Αυτό είναι το άμεσα αναγκαίο που θα κάνει η Κυβέρνηση για να προχωρήσει και να ξεμπλοκάρει το έργο. Θα ήθελα να μου ξανακάνετε την ερώτηση όταν θα έχουν εκδοθεί οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Σας είπα, ήδη, ότι υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη του Πρωθυπουργού γι’ αυτό.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Τις επόμενες ημέρες, φέρνετε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι πρώτες αντιδράσεις σας ανησυχούν; Το σκέφτεστε; Και πώς θα τις διαχειριστείτε;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ένα από τα βασικά ζητήματα για τα οποία έλαβε εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να προχωρήσει η κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας. Σας είπα ότι ήδη είναι προγραμματισμένο να εισαχθεί στο διυπουργικό νομοσχέδιο, στο τέλος της εβδομάδας. Άρα, εμείς προχωράμε και φυσικά ποτέ δεν θα πάψουμε να συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους για οποιοδήποτε θέμα.

Σας ευχαριστώ.