Ακολουθεί η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτη Σερέτη:

Χρήστος Τριαντόπουλος: Καλησπέρα σας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, όπου συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό όλες οι δράσεις διαχείρισης και αποκατάστασης των δυσμενών επιπτώσεων από ακραία και πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία.

Προχωρά και η διαδικασία στήριξης των πληττόμενων, μέσα από τη διαδικασία της κρατικής αρωγής. Σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη καταβολή της πρώτης αρωγής εντός της τρέχουσας εβδομάδας, μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Συγκεκριμένα, η σημερινή καταβολή αφορά 575 δικαιούχους, συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, αυτή την εβδομάδα έχουν καταβληθεί αθροιστικά 11,1 εκατομμύρια ευρώ και στο σύνολο -μέχρι τώρα- έχουν καταβληθεί 36,7 εκατομμύρια ευρώ σε 6.648 δικαιούχους.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πλέον άρχισε η καταβολή της πρώτης αρωγής, σε συνέχεια των στοιχείων που λάβαμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και σε επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, από τη σημερινή καταβολή ένα ποσό 558.000 ευρώ αντιστοιχεί σε 173 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου είναι και η έδρα της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιπτώσεων που έχουμε για τη σημερινή καταβολή.

Συνεπώς, ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από την Περιφέρεια θα προχωρήσει αντιστοίχως και η καταβολή της πρώτης αρωγής προς τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας συνεχίζουν το έργο καταγραφής των αυτοψιών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, με τον αριθμό τους πλέον συνολικά να ανέρχεται μέχρι χθες σε 5.524 αιτήσεις και 3.383 αυτοψίες που έγιναν από τις Επιτροπές.

Πέραν από τις επιχειρήσεις, μέσα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής παρέχεται ενίσχυση και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Αντίστοιχα στοιχεία, λοιπόν, αναμένονται και από τον ΕΛΓΑ, ώστε την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής προς τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι αιτήσεις προς την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, συνεχίζονται, αλλά πλέον με μειωμένο ρυθμό. Μέχρι πριν από λίγο έχουν πραγματοποιηθεί 30.090 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.721 προσωρινές αιτήσεις.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η διαδικασία διασταυρώσεων από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Μέσα από τη διαδικασία αυτή προκύπτει και ένας αξιοσημείωτος αριθμός από τις αιτήσεις αυτές που δεν ανταποκρίνεται σε δικαιούχους, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που επιχειρείται και παραπλάνηση της διαδικασίας. Συνεπώς, θέλω ακόμα μία φορά να υπογραμμίσω ότι η διαδικασία που ακολουθείται έχει ασφαλιστικές δικλίδες, που διασφαλίζουν ότι η ενίσχυση θα πάει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη, σε αυτούς που τη δικαιούνται.

Η ΑΑΔΕ δεν έχει σταματήσει τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού στα χωριά που έχουν πληγεί σημαντικά. Με μικρά όμως αποτελέσματα, καθώς έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό το έργο αυτό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όσον αφορά, λοιπόν, το έργο της ΑΑΔΕ, προ ημερών έστειλε σε όλους σχετικό μήνυμα για να υποβάλουν το IBAN τους στα φορολογικά τους στοιχεία, να το καταχωρίσουν, ώστε να μπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν, αρκετοί όμως ακόμα όχι.

Δυστυχώς, η Θεσσαλία επλήγη μέσα σε λίγες ημέρες από το προηγούμενο και από ένα δεύτερο ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Κυρίως ο Βόλος, αλλά και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Και για αυτό το δεύτερο πλημμυρικό φαινόμενο προβλέπεται και έχει ενεργοποιηθεί το σχήμα της κρατικής αρωγής, με ενίσχυση για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών, μέσα από τους Δήμους αυτή τη φορά, μέσα από έκτακτη επιχορήγηση που θα τους δοθεί. Επιχορήγηση επίσης προς τις επιχειρήσεις για την κάλυψη των ζημιών τους μέσα από τη συνεργασία με την Περιφέρεια και παροχή στεγαστικής συνδρομής για κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές. Ισχύουν φυσικά και όλα τα άλλα μέτρα.

Όλοι, λοιπόν, οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά ώστε το έργο να προχωρά και η κρατική αρωγή να φτάσει σε όλους όσους τη δικαιούνται. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Φώτης Σερέτης: Σας ευχαριστώ, κ. Υπουργέ. Καλησπέρα και από εμένα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου συνδρομικής επιδημιολογικής επιτήρησης τα οποία αφορούν από τις 08:00 το πρωί χθες μέχρι τις 08:00 το πρωί σήμερα, το τελευταίο 24ωρο καταμετρήθηκαν 1.272 προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας.

Από τις προσελεύσεις αυτές, οι 32 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 86 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, οι 49 είχαν θετικό έλεγχο για SARS-CoV-2. Παρατηρείται, λοιπόν, μια μικρή αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας της γαστρεντερίτιδας και της λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, χωρίς να υπερβαίνουν όμως τα αναμενόμενα στο συγκεκριμένο πληθυσμό.

Συνολικά, λοιπόν, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν έξι νέες νοσηλείες γαστρεντερίτιδας και 15 νοσηλείες λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

Το τελευταίο 24ωρο επίσης πραγματοποιήθηκαν έξι έλεγχοι με μοριακή μέθοδο ανίχνευσης παθογόνου του ανωτέρω αναπνευστικού συστήματος, εκ των οποίων σε τέσσερα δείγματα ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό παθογόνο. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ένας έλεγχος με μοριακή μέθοδο ανίχνευσης παθογόνου γαστρεντερικού, στον οποίον ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό εντεροπαθογόνο.

Δεν παρατηρείται, λοιπόν, συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων λοίμωξης, εξάλλου, του αναπνευστικού συστήματος πιθανώς να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας του SARS-CoV-2 που παρατηρείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως επίσης και στις περισσότερες Περιφέρειες της επικράτειας.

Το δίκτυο συνδρομικής επιτήρησης συνεχίζει να καταγράφει καθημερινά τα κρούσματα λοίμωξης του γαστρεντερικού και αναπνευστικού στις υπό επιτήρηση μονάδες υγείας.

Σχετικά με άλλα λοιμώδη νοσήματα που σχετίζονται με πλημμυρικά φαινόμενα, σήμερα 29/9/2023 δεν διαγνώσθηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. Από την τελευταία ενημέρωση, στις 27/9/2023, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τέσσερα νέα κρούσματα. Επομένως, ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης ανέρχεται στα εννέα, εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δύο νοσηλεύονται.

Από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δύο έχουν πιθανή έκθεση στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, στον Δήμο Παλαμά. Τρία έχουν πιθανή έκθεση στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας -δύο στον Δήμο Λαρισαίων και ένα στον Δήμο Φαρσάλων. Δύο έχουν πιθανή έκθεση στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων -ένα στον Δήμο Βόλου και ένα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ένα έχει πιθανή έκθεση στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων στον Δήμο Τρικκαίων. Και τέλος, ένα έχει πιθανή έκθεση στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, στον Δήμο Λαμιέων, σε περιοχή εκτός της Θεσσαλίας αλλά πληγείσα από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Βρίσκονται υπό διερεύνηση 20 περιστατικά.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα, 29/9/2023 και 08:00 η ώρα το πρωί, έχουν πραγματοποιηθεί 1.761 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 164 εμβολιασμοί σε παιδιά έναντι της ηπατίτιδας Α.

Όσον αφορά στο δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.018 λήψεις δειγμάτων. Θα ακολουθήσει εντός της ημέρας μία ειδική ανακοίνωση με αναλυτικό πίνακα για την καταλληλότητα του δικτύου ύδρευσης στους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το Υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά στο πλάνο της εντομολογικής επιτήρησης, σήμερα καταγράφηκε ένα νέο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε κάτοικο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού από τις αρμόδιες αρχές ώστε να προσδιοριστεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, προκειμένου να καθοριστούν στοχευμένα μέτρα διαχείρισης των κουνουπιών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Συνεχίζοντας για την εντομολογική επιτήρηση, στο πλαίσιο της έκτακτης ενίσχυσης της εντομολογικής επιτήρησης συνεχίστηκε σήμερα ο έλεγχος των συλλεχθέντων κουνουπιών από τις πληγείσες περιοχές και αναλύθηκαν τα εντομολογικά δεδομένα από τις συλλήψεις ακμαίων κουνουπιών.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 19.000 κουνούπια, τα οποία συλλέχθηκαν κατά την περίοδο από τις 18/9/2023 έως τις 28/9/2023, σε δειγματοληπτικούς σταθμούς που βρίσκονται σε περισσότερους από 90 οικισμούς της Θεσσαλίας.

Από το σύνολο των συλληφθέντων κουνουπιών που ταυτοποιήθηκαν, το 48% αφορούσε σε κουνούπια της τάξεως Culex που είναι οι κύριοι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 134 ομάδες κουνουπιών διαβιβαστών για τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι οποίες ήταν όλες αρνητικές στην παρουσία του ιού.

Έχουν επίσης υλοποιηθεί και είναι σε εξέλιξη από τις αρμόδιες τοπικές αρχές και εταιρείες οι έκτακτες στοχευμένες δράσεις διαχείρισης των κουνουπιών -οι οποίες προτάθηκαν σε περιοχές βάσει της κατάταξής τους σε τρία επίπεδα κινδύνου, βάσει της προτεινόμενης μεθοδολογίας διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες περιοχές- όπου σαφέστατα περιγράφεται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Σήμερα, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του γνωμοδοτικού οργάνου Ομάδες Εργασίας Εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση κινδύνου και για τη διαχείριση των κουνουπιών στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να αξιολογηθούν τα τρέχοντα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα και να καθοριστούν τα προτεινόμενα μέτρα απόκρισης σε συγκεκριμένες περιοχές, με βάση πάντα τις εκτιμήσεις του κινδύνου.

Με όλα τα διαθέσιμα λοιπόν δεδομένα, επιδημιολογικά και εντομολογικά, δόθηκαν συστάσεις για ατμαιοκτονίες με εκνεφώσεις υπέρμικρου όγκου σε δύο οικισμούς.

Θα ήθελα να πούμε και μερικά πράγματα, τελειώνοντας, για το δίκτυο ασφάλειας των οστρακοκαλλιεργειών. Αναφορικά με τον έλεγχο των οστρακοκαλλιεργειών σημειώνεται ότι η εικόνα εξακολουθεί να είναι ίδια.

Η αρμόδια Υπηρεσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τους οστρακοκαλλιεργητές και προκύπτει ότι τα ύδατα των περιοχών παραγωγής οστράκων της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης δεν παρουσιάζουν ορατή φερτή ύλη. Ωστόσο, προληπτικά έχει κλείσει μία ζώνη παραγωγής οστράκων στην Πιερία, η οποία βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Πηνειού ποταμού, χωρίς όμως να γειτνιάζει με αυτές.

Μέχρι σήμερα 08:00 η ώρα το πρωί στις 29/9, έχουν ληφθεί συνολικά 18 δείγματα σάρκας οστράκων από περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν από τα νερά του Πηνειού. Όλα τα δείγματα ελέγχθηκαν για την E. coli και είναι συμμορφούμενα. Όπως ήδη έχει αναφερθεί όμως όσον αφορά τα αλιεύματα, η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης της αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια των τροφίμων και την κατανάλωσή τους.

Σας ευχαριστώ.