Ακολουθεί η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Κλαδάρχη Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγο Θανάση Μπαλάφα και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτη Σερέτη:
Λευτέρης Αυγενάκης: 20 μέρες μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία, βρισκόμαστε εδώ πράττοντας ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρουμε στήριξη στους πληγέντες μέσω της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, που όμοιά της, εν καιρώ ειρήνης, δεν έχει υπάρξει.
Ανάλογη στήριξη, όπως αυτή που προσφέρουμε στη Θεσσαλία και στον Έβρο, να είστε βέβαιοι ότι θα προσφέρει η κυβέρνηση και σε όσους επλήγησαν από την τελευταία κακοκαιρία «Elias», σε όποια περιοχή της πατρίδας μας κι αν βρίσκονται.
Οι συμπολίτες μας στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στην Αχαΐα και όπου αλλού έχουν υποστεί ζημιές πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, διότι η Πολιτεία είναι παρούσα και θα τους προσφέρει την απαιτούμενη στήριξη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Όπως παρούσα θα συνεχίσει να είναι η Πολιτεία και στον Έβρο, τον οποίο θα επισκεφθούμε τις επόμενες ημέρες μαζί με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιστρέφουμε στη Θεσσαλία. Στη Θεσσαλία, για να επουλώσουμε τις πληγές της, ενεργοποιούμε κάθε εθνικό ή ευρωπαϊκό πόρο. Στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε σύμμαχό μας τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Θεσσαλία την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου για να δει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές.
Όπως ήδη γνωρίζετε, ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο είναι αυτός της αγροτικής παραγωγής, όπως προϊόντα βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, μήλα, τα ακτινίδια επλήγησαν και επλήγησαν βαριά, ενώ χιλιάδες ζώα πνίγηκαν από την πλημμύρα.
Το πρώτο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν να αποτραπεί ο υγειονομικός κίνδυνος από τα νεκρά ζώα και ναι, το πετύχαμε. Αναφορικά με τη διαχείριση των νεκρών ζώων, το μεγαλύτερο μέρος τους έχει περισυλλεγεί. Έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί, ταφή ή αποτέφρωση, περί των 70 και πλέον χιλιάδων νεκρών ζώων και περί των 110 και πλέον χιλιάδων πτηνών.
Σε οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες, υπάρχουν ακόμα 13 μονάδες στις οποίες δεν έχει υπάρξει δυνατότητα προσέγγισης. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις επιβαρύνουν ένα υπάρχον πρόβλημα. Φυσικά, ολοκληρώνεται και η συλλογή οικόσιτων νεκρών ζώων, αλλά και ψαριών που βρέθηκαν σε αγρούς από τους παρακείμενους ποταμούς.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και των τεσσάρων νομών, τον Στρατό, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, τους ιδιώτες, τους εθελοντές, αλλά και τους ίδιους τους πληγέντες κτηνοτρόφους για την άριστη συνεργασία και βεβαίως για τη δική τους συμβολή που ήταν καθοριστική στο να κερδίσουμε το μεγάλο αυτό στοίχημα που αφορούσε τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Όσον αφορά τις ζημιές του φυτικού κεφαλαίου και του ζωικού κεφαλαίου:
Για τη φυτική παραγωγή έχουν υποβληθεί μέχρι αυτή την ώρα 18.226 δηλώσεις ζημιών, ενώ για το ζωικό κεφάλαιο έχουν υποβληθεί 1.352 δηλώσεις για νεκρά ζώα και 904 δηλώσεις για μελισσοσμήνη.
Σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ζημιάς, ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος να θέτει προθεσμίες για να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο ανάδειξης δικαιούχων αποζημίωσης και καθορισμού του ύψους των αποζημιώσεων.
Έδωσα εντολή στον ΕΛΓΑ, στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, για τη διευκόλυνση των δοκιμαζόμενων παραγωγών μας να παραταθεί και επίσημα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για απώλεια φυτικής παραγωγής μέχρι και τη 13η Οκτωβρίου και για τις δηλώσεις για τη απώλεια φυτικού κεφαλαίου, υποδομών και γεωργοτεχνικού εξοπλισμού μέχρι και την 20η Οκτωβρίου.
Δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου θα γίνονται δεκτές έως και την 30η Σεπτεμβρίου. Η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ο χρόνος καταβολής της προκαταβολής για την φυτική παραγωγή θα εξαρτηθεί από το χρόνο ολοκλήρωσης των δηλώσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο προτρέπω τους αγρότες μας να σπεύσουν άμεσα στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν δηλώσεις. Εμείς, ως Πολιτεία, έχουμε κάθε διάθεση να βοηθήσουμε και γι’ αυτό το λόγο έχουμε απλοποιήσει πλήρως όλη αυτή τη διαδικασία.
Θέλω να ευχαριστήσω τους αγρότες και να τους ενημερώσω ότι η κυβέρνηση, μέσα από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αναμένοντας και την έγκριση που λαμβάνουμε από τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση με εθνικά χρήματα του ΕΛΓΑ, θα καταβάλλουμε τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους, σε πρώτη φάση τουλάχιστον 100 εκατομμύρια, για να καλύψουμε τις αποζημιώσεις. Και ό,τι άλλο απαιτηθεί, με εντολή του Πρωθυπουργού μας, είναι διαθέσιμο αρκεί να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των αγροτών μας.
Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς των κλάδων που έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που τους παρέχει ο νόμος για εξαίρεση ασφάλισης της παραγωγής τους, όπως για παράδειγμα χοιροτροφεία, πτηνοτροφεία κλπ., θέλω να τους ενημερώσω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεριμνά και γι’ αυτούς. Με απόφασή μου οι παραγωγοί που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενίσχυση από το αγροτικό αποθεματικό του 2023. Τέλος, σε ό,τι αφορά την απώλεια μηχανολογικού εξοπλισμού, θυμίζω πως αποζημιώνεται από την Κρατική Αρωγή.
Αναφορικά με την δραστηριότητα τώρα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθημερινά επιχειρούν τρία κλιμάκια επιστημόνων και συλλέγουν δείγματα για εδαφολογικές αναλύσεις ώστε να διευρυνθεί η επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στα εδάφη της Θεσσαλίας και να δοθούν οι δέουσες συμβουλές προς τους παραγωγούς.
Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του σχεδιασμού του ΕΛΓΟ, έχουν ήδη ληφθεί 707 δείγματα για αναλύσεις, χημική σύσταση, μηχανική, βαρέα μέταλλα και έλεγχο μικροχλωρίδας.
Ο πρώτος προγραμματισμός είναι συλλογή δειγμάτων από 350 περιοχές του θεσσαλικού κάμπου. Εφαρμογή αντίστοιχου σχεδίου δράσης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναμένεται να ξεκινήσει και στην περιοχή του Δομοκού.
Στην προσπάθεια για την ταχύτερη εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων, πέραν των εργαστηρίων του ΕΛΓΟ, έχουν ενεργοποιηθεί και τα περιφερειακά εδαφολογικά εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το οποίο εξετάζει υλικό εντομολογικής επιτήρησης από τις πληγείσες περιοχές.
Εδώ να επισημάνω ότι το Μπενάκειο προτίθεται να κάνει δωρεάν φυτοπαθολογικές εξετάσεις σε δείγματα που θα στείλουν πληγέντες γεωργοί από τις καλλιέργειες που έχουν πλημμυρίσει, από την περιοχή της Θεσσαλίας. Σημειώνουμε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι άκρως ενθαρρυντικές για την άμεση χρήση της πλειονότητας των εδαφών. Εκτίμηση που ταυτίζεται πλήρως με εκείνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν εκδοθεί οδηγοί ενεργειών προς τους γεωργούς σχετικά με την ταχύτερη αποκατάσταση των πλημμυρισμένων εδαφών και την απομάκρυνση των φερτών υλικών σε οργανωμένους χώρους, αλλά και για τους μελισσοκόμους για τη διαχείριση του μελισσοκομικού υλικού.
Παράλληλα, οι ανταποκριτές του εθνικού δικτύου συλλογής αλιευτικών δεδομένων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καταγράφουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε αλιευτικά καταφύγια, σκάφη, και άλλα, εξαιτίας των φερτών υλικών.
Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα ξεκινήσει αύριο κιόλας, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, εποπτεία και δειγματοληψίες στον Παγασητικό Κόλπο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες:
Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τέσσερις παράκτιους σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου, με πρόσβαση από την ακτή, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.
Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού σε τρεις σταθμούς του Παγασητικού, με αλιευτικό σκάφος, στις 4 και 6 Οκτωβρίου.
Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε επτά σταθμούς ανοιχτής θαλάσσης στην ευρύτερη περιοχή, στις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου, στα όρια των χωρικών υδάτων της χώρας.
Και τέταρτον, δειγματοληψίες και αναλύσεις βιολογικών και μη βιολογικών δειγμάτων σε δέκα διαφορετικούς σταθμούς, με πρόσβαση από την ακτή, στις 10 εως 25 Οκτωβρίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων πεδίου αναλύσεων εργαστηρίου θα ανακοινωθούν εντός της πρώτης εβδομάδος του Οκτωβρίου του 2023.
Σημειώνεται ότι, ήδη, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως, έχει πραγματοποιήσει μακροσκοπικούς ελέγχους σε αλιεύματα της περιοχής και τα οποία έχουν κριθεί κατάλληλα, όπως επισημαίνει η αρμόδια Υπηρεσία.
Αναφορικά με τα αλιεύματα του Παγασητικού Κόλπου, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει θέμα κατανάλωσής τους, διότι η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου.
Τώρα, αναφορικά με τη δραστηριότητα του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων, της προστασίας των καταναλωτών και φυσικά της δημόσιας υγείας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ στο διάστημα μεταξύ Δευτέρας 18/9 και Τρίτης 26/9 διενήργησαν 168 επιθεωρήσεις στις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων και καταστημάτων: χώροι σίτισης και επιχειρήσεις catering πλημμυροπαθών, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΚΟ, σχολικά κυλικεία, τυροκομεία, εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, μαζική εστίαση, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, χονδρικό εμπόριο, αποθήκες τροφίμων, αλευρόμυλοι και μπισκοτοποιίες.
Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι επιθεωρήσεις ήταν και παραμένουν συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν επιδόθηκαν πρόστιμα για τις μη συμμορφώσεις. Οι περιοχές τις οποίες επισκέφθηκαν τα κλιμάκια των επιθεωρητών ήταν στους Δήμους Λαρισαίων, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Σοφάδων, Καρδίτσας, Παλαμά και Μουζακίου.
Αναφορικά τώρα με τις επιπτώσεις της πλημμύρας σε ορισμένους κλάδους, θέλω να αναφερθώ στους παραγωγούς ακτινιδίου. Με αφορμή αιτήματα Δήμων της Ενότητας Λάρισας για κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η καλλιέργεια του προϊόντος, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, δόθηκε εντολή για την άμεση έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με την κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας.
Τονίζεται ότι η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκομιδής ακτινιδίων θα αφορά μόνο τα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Η συγκομιδή θα γίνεται με την επίβλεψη της ΔΑΟΚ, ενώ τα προϊόντα, τα ακτινίδια δηλαδή, των εν λόγω εκτάσεων θα παραμείνουν δεσμευμένα σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους υπό την ευθύνη της οικείας ΔΑΟΚ. Η αποδέσμευσή τους θα καταστεί δυνατή κατόπιν ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί εμπορίας της ενωσιακής αλλά και εθνικής νομοθεσίας.
Για τους μελισσοκόμους, χθες συναντήθηκα με το Προεδρείο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, όπου διατυπώθηκε η πρόταση για σύσταση Ειδικής Επιτροπής από εκπροσώπους μελισσοκομικών συλλόγων και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.
Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και έργο της Επιτροπής θα είναι η άμεση συνεργασία και συνεχής επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και φυσικά τις Υπηρεσίες του Υπουργείου μας, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων οι οποίοι στερούνται άμεσης γνώσης των προβλημάτων της Θεσσαλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα που δημιούργησαν τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις τους.
Επίσης, θα υπάρχει η συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και με την Επιτροπή για τις όποιες απαραίτητες τροποποιήσεις πράξεων που σχετίζονται με την εφαρμογή προγραμμάτων του ΠΑΑ και του εθνικού φακέλου μελισσοκομίας, καθώς και διοικητικών υποχρεώσεων των μελισσοκόμων μας.
Για τους αλιείς, δεδομένης της αδυναμίας χρήσης των αλιευτικών εργαλείων λόγω παρουσίας πολλών φερτών υλικών, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι ποτέ -τονίζω- δεν υπήρξε απαγόρευση αλιείας στον Παγασητικό πλην της ανεμότρατας, για την οποία ακολουθούμε την ημερομηνία απαγόρευσης που προβλέπεται στο αντίστοιχο διαχειριστικό σχέδιο και καμία σχέση δεν έχει με τις πλημμύρες.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν εντολής μου, ετοιμάζουν σχέδιο ενίσχυσης των αλιέων Μαγνησίας και Λαρίσης, κάνοντας χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis.
Για τους μηλοπαραγωγούς, όπως διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψή μας με τον κ. Τριαντόπουλο και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό στο Πήλιο και συναντήσεις που είχαμε στο Δημαρχείο και στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη δυνατότητα συγκομιδής των μήλων, αλλά και διακίνησής τους από τα χωράφια στα κέντρα διαλογής. Επίσης, η καταστροφή μέρους του οδικού δικτύου του Πηλίου έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Με δεδομένα τα παραπάνω και την απώλεια παραγωγής που προκάλεσε η καταιγίδα, ενημερώνουμε ότι θα στηριχθούν οι μηλοπαραγωγοί μέσω του ΕΛΓΑ.
Ζωοτροφές. Πέραν των ενεργειών της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένης Διοίκησης του ΥΠΑΑΤ, στην οποία υπάγονται οι έλεγχοι των εταιριών παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών, έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία συγκέντρωσης δωρεάν ζωοτροφών.
Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ. Από χθες ξεκίνησε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η ενημέρωση για την πρώτη δόση των επιλαχόντων νέων αγροτών. Στα προγράμματα περιλαμβάνονται και 130 νέοι δικαιούχοι στη Θεσσαλία, μαζί με τους δικαιούχους άλλων Περιφερειών, που θα πληρωθούν εντός της εβδομάδας.
Στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1, μέχρι σήμερα περίπου 14.000 νέοι γεωργοί έχουν πληρωθεί την πρώτη δόση του προγράμματος, ενώ στο τέλος του Οκτωβρίου του 2023 αναμένεται να πληρωθούν το σύνολο των περίπου 2.100 νέων δικαιούχων του μέτρου. Το ποσό στήριξης ανά δικαιούχο ανέρχεται, θυμίζω, στις 35.000 έως και 40.000 ευρώ.
Να υπενθυμίσω ότι μετά από εντολή μου θα δοθεί εξάμηνη παράταση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΠΑΑ, ενώ θα υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση στα επόμενα προγράμματα για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Έβρου και Ρόδου. Επίσης, θα υπάρξει πρόνοια για αύξηση κονδυλίων στα σχέδια βελτίωσης που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση από τις συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως διαπιστώνετε, η κυβέρνηση, και μέσω των δράσεων που αναπτύσσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαντλεί κάθε δυνατότητα και αξιοποιεί κάθε πόρο, εθνικό ή ευρωπαϊκό, για να στηρίξουμε τους πληγέντες. Υλοποιώντας στο ακέραιο τις εντολές του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων και των αγροτών της Θεσσαλίας μέχρι να ξαναβρεί η ζωή την κανονικότητα της και να ξαναβάλουμε σε εφαρμογή τα προγράμματα ανασυγκρότησης της Περιφέρειας.
Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία και θα το πετύχουμε. Θα το πετύχουμε μαζί, συνεργαζόμενοι μέχρι τέλους.
Σας ευχαριστώ και βεβαίως να δώσω το λόγο στον κ. Μπαλάφα, Υποστράτηγο, Κλαδάρχη Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Θανάσης Μπαλάφας: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ. Καλησπέρα και από εμένα. Ιδιαίτερα ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα και ανάπτυξη σε όλες τις Περιφέρειες και περιοχές της χώρας μας που έχουν πληγεί ή αναμένεται να πληγούν από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Κυρίως, δε, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που τόσο έχει δοκιμαστεί τις τελευταίες 20 μέρες. Ταυτόχρονα, προσωπικό και μέσα από γειτονικές Περιφέρειες, όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Μακεδονία, έχουν ήδη κληθεί να συνδράμουν η είναι έτοιμες να συνδράμουν σε περίπτωση που τα φαινόμενα γίνουν πιο απαιτητικά.
Έχουμε σε αυτές τις περιοχές κλιμακώσει δυνάμεις και από την 1η, τη 2η, την 7η και την 8η ΕΜΑΚ με βάρκες και με εκπαιδευμένο προσωπικό στα ορμητικά νερά, καθώς και αυτοδύτες. Έχουμε κλιμακώσει από το πρωί, σήμερα, σε διαφορετικά επίπεδα και σε διαφορετικά σημεία, αυτό το προσωπικό και αυτά τα μέσα, προσπαθώντας να ακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου.
Ουσιαστικά αλλάζουμε τόπο στις δυνάμεις μας έτσι ώστε να είναι πιο άμεση και γρήγορη η ανταπόκριση στις περιοχές που αναμένουμε το επόμενο δίωρο-τρίωρο να χτυπήσει το φαινόμενο.
Σε άψογη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε σημεία που έχουμε αποφασίσει σε συντονισμό και με την Περιφέρεια και τους Δήμους, έχουμε δημιουργήσει σταθμούς βάσης στους οποίους υπάρχει προσωπικό και μέσα και από την Πυροσβεστική και από την Ελληνική Αστυνομία και από τον Στρατό, έτσι ώστε ανάλογα με το πού θα συναντήσουμε ένα πρόβλημα, να μπορούμε να το λύνουμε σχετικά γρήγορα και όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικά.
Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα εντοπίζεται περιορισμένα στη Βόρεια Εύβοια, όπου το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κληθεί σε 20 περιπτώσεις για άντληση υδάτων, σε 10 περιπτώσεις για κοπή δένδρων και σε 8 περιπτώσεις έχουμε κινητοποιηθεί έτσι ώστε να μεταφέρουμε συμπολίτες μας σε ασφαλή σημεία.
Τα προβλήματα εκεί εντοπίζονται σε διάφορα σημεία που έχουν κοπεί οι οδικές αρτηρίες εξαιτίας της αύξησης του ορίου του νερού σε χειμάρρους ή από την καθίζηση φερτών υλικών. Και εκεί η συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και με τους τοπικούς Δήμους είναι άριστη. Ήδη υπάρχουν χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας καθώς και του Στρατού, έτσι ώστε όσο γίνεται πιο γρήγορα να δοθούν όλοι οι δρόμοι σε κυκλοφορία.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή αναμένεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η βροχόπτωση κατά τόπους να είναι έντονη, θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε και να ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να μειώσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τις όποιες αρνητικές συνέπειες εμφανιστούν από τη βροχόπτωση.
Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου για την προσπάθειά τους όλες αυτές τις ημέρες, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό των Περιφερειών και των Δήμων που έχουν συνεργαστεί μαζί μας και όλους τους εθελοντές.
Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και σήμερα τη νύχτα, είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάποιο φαινόμενο που θα μας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο.
Εδώ θα πρέπει να θυμίσω ότι για όλο αυτό το αποτέλεσμα χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των συμπολιτών μας. Θα πρέπει να μάθουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες -αυτό έχει γίνει μέχρι τώρα, τουλάχιστον σήμερα, χθες και προχθές- με αποτέλεσμα να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατό τις περιπτώσεις των ατυχημάτων που χρειάστηκε να επέμβουμε.
Φώτης Σερέτης: Σας ευχαριστώ, κ. Υπουργέ. Καλησπέρα κι από μένα.
Θα αναφερθούμε σήμερα στα δεδομένα του δικτύου συνδρομικής επιδημιολογικής επιτήρησης που αφορούν το χρονικό διάστημα 26/9/2023 από τις 8:00 το πρωί, μέχρι 8:00 το πρωί σήμερα 27/9/2023.
Το τελευταίο 24ωρο, λοιπόν, καταμετρήθηκαν 1.219 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Από τις προσελεύσεις αυτές οι 28 είχαν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος και οι 97 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
Από τους ελέγχους, δε, που διενεργήθηκαν, οι 44 είχαν θετικό έλεγχο για SARS-CoV-2. Συνολικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 8 νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 17 νέες νοσηλείες λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Θα παρατηρήσουμε, λοιπόν, από τα παραπάνω στοιχεία ότι δεν παρατηρείται συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές.
Ο αριθμός, δε, των καταγεγραμμένων κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος πιθανώς να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας του SARS-CoV-2 που παρατηρείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως και στις περισσότερες Περιφέρειες της Επικράτειας.
Εξάλλου, σήμερα 27/9/2023 δεν διαγνώστηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. Επομένως μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 5 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ενώ βρίσκονται υπό διερεύνηση άλλα 17.
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, σημειώνεται ότι συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου και της ηπατίτιδας Α στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που μπορούμε να τονίσουμε ότι μέχρι σήμερα 27/9 και μέχρι τις 08:00 το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 1.542 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 131 εμβολιασμοί σε παιδιά ειδικών πληθυσμών με το εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Α.
Σχετικά τώρα με το δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι σήμερα, από τις 08:00 το πρωί 27/9/2023, έχουν πραγματοποιηθεί 1.144 λήψεις δειγμάτων, οι οποίες συνεχίζονται καθημερινά από τους αρμόδιους φορείς.
Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι οι εξής:
Στον Δήμο Βόλου το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις Αλυκές και τις τοπικές κοινότητες Ανακασιάς, Αγίου Ονουφρίου, Άνω Βόλου, Πορταριάς, Άλλης Μεριάς, Κατωχωρίου, Σταγιατών και Φυτόκου.
Στον Δήμο Παλαμά το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Μάρκου, Γοργοβιτών, Προαστίου, Καλογριανών, Αγίας Τριάδας και Πεδινού.
Στον Δήμο Τεμπών το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Συκουρίου, Νέσσωνος, Όσης, Πουρναρίου και Παραποτάμου, καθώς και για τους οικισμούς Καλοχωρίου και Γόνων.
Τέλος, στον Δήμο Αλοννήσου το νερό κρίνεται κατάλληλο για ολόκληρο το Δήμο.
Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Βόλου, Παλαμά, Τεμπών και Αλοννήσου με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση.
Όσον αφορά τώρα στο πλάνο της εντομολογικής επιτήρησης, σήμερα 27/9/2023 δεν διαγνώσθηκαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλία. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 9.000 κουνούπια, τα οποία έχουν συλλεχθεί την περίοδο από 18 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου του 2023 σε 90 δειγματοληπτικούς σταθμούς στη Θεσσαλία.
Από το σύνολο αυτών, το 27% ανήκουν στην κατηγορία του γένους Culex, που είναι οι κύριοι διαβιβαστές του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Μέχρι τώρα, μετά από 102 δειγματοληψίες, οι οποίες ήταν όλες αρνητικές στην παρουσία του ιού, έγιναν σε διαβιβαστές των εν λόγω κουνουπιών.
Εδώ, όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεδομένης της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης, το 2023, συνιστάται στον τοπικό πληθυσμό να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, με τη χρήση εντομοαπωθητικών, καθώς και τη χρήση ρούχων τα οποία να καλύπτουν τα ελεύθερα άκρα του ανθρωπίνου σώματος.
Όσον αφορά το δίκτυο ποιότητας υδάτων κολύμβησης, έχει σταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων με τις ακόλουθες οδηγίες:
Όπου υπάρχουν ακτές κολύμβησης με ορατή ρύπανση, να απαγορεύεται η κολύμβηση. Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση, είτε υπάρχει ρύπανση είτε όχι, να αποστέλλονται δείγματα στα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, εξάλλου, ξεκίνησαν έκτακτες δειγματοληψίες και ελέγχθησαν μικροβιολογικώς ακτές κολύμβησης στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Σποράδων, Λάρισας και Πιερίας, σε 26 περιοχές οι οποίες βρίσκονται εντός των νομοθετικών ορίων.
Τέλος, όσον αφορά το δίκτυο ασφάλειας των οστρακοκαλλιεργειών, σημειώνεται ότι η εικόνα εξακολουθεί να παραμένει ίδια και προκύπτει ότι τα ύδατα των περιοχών παραγωγής οστράκων της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης δεν παρουσιάζουν ορατή φερτή ύλη. Μέχρι σήμερα 27/9/2023 και ώρα 8:00 πρωινή, έχουν ληφθεί 18 δείγματα, εκ των οποίων τα 8 ήταν αρνητικά, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των υπολοίπων.
Λευτέρης Αυγενάκης: Ευχαριστούμε τον κ. Σερέτη.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι κανένας δεν θα ήθελε να είχε συμβεί αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία, όμως συνέβη και είμαστε εδώ μαζί, όλοι μαζί, για να το αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό παρακαλώ όσους μας παρακολουθούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες και την παρότρυνση του κ. Μπαλάφα, να ακούν τις οδηγίες των ειδικών, των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας. Να ακολουθούμε τις οδηγίες και είμαι βέβαιος ότι όλες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν. Είμαστε εδώ, βάζουμε τα δυνατά μας και ναι, θα τα καταφέρουμε.