Ακολουθεί η ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό:
Χρήστος Τριαντόπουλος: Καλησπέρα σας, και σήμερα, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, όπου το έργο συνεχίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους στο πεδίο και στα σημεία επιχειρήσεων.
Συνεχίζεται, φυσικά, και η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής. Μέχρι το μεσημέρι στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, έχουν πραγματοποιηθεί 13.091 οριστικοποιημένες αιτήσεις, καθώς και 4.428 προσωρινές αιτήσεις.
Παράλληλα, συνεχίζεται και η διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και οι καταβολές τόσο της ενίσχυσης για την αποζημίωση της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών όσο και της πρώτης αρωγής, θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες.
Όπως συνεχίζονται και οι αυτοψίες. Αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε κάθε γωνιά των πληγεισών περιοχών, τόσο για την απώλεια της οικοσκευής, όσο και για ζημιές στη δομή των σπιτιών και των λοιπών κτιρίων. Αυτοψίες που με την ολοκλήρωση του έργου της σημερινής ημέρας, θα πλησιάσουν τις 11.000 περιπτώσεις σε 156 κοινότητες σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και τη Στερεά Ελλάδα. Αυτοψίες που πλέον έχουν αρχίσει και στις περιοχές, που κατά την περασμένη εβδομάδα είχαν ενταχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία ώστε να γίνουν και εκεί διασταυρώσεις.
Οι καταβολές των αποζημιώσεων θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες σε όλους τους δικαιούχους. Όλοι όσοι δικαιούνται, θα λάβουν τις επόμενες ημέρες σταδιακά τις προβλεπόμενες ενισχύσεις και θέλω σε αυτό να είμαι ξεκάθαρος: διασταυρώσεις, αυτοψίες και ελέγχους κάνουμε σε όλες τις περιοχές, είτε προχωρήσαμε στην αυτόματη διαδικασία είτε όχι. Και έτσι διασφαλίζουμε ότι η οικονομική ενίσχυση στο τέλος του έργου θα έχουν λάβει μόνο αυτοί που το δικαιούνται.
Όσοι δεν δικαιούνται, δεν θα λάβουν ή σε ελάχιστες περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν ποσά, θα επιστραφούν από διασταυρώσεις και συμψηφισμούς ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, πάνω στη δυσκολία των συμπολιτών μας δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την εκμεταλλευτεί σε βάρος τους. Αντιθέτως, σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία θα σταθούμε και στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη που το έχει ανάγκη και θα είμαστε εδώ συνεχώς.
Τον λόγο τώρα έχει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Καλησπέρα σας και από μένα. Σήμερα ξεκινήσαμε τον εμβολιασμό έναντι του τετάνου, των πληρωμάτων που επιχειρούν στο πεδίο, των πυροσβεστών, των εθελοντών πυροσβεστών και όποιου άλλου επιθυμεί καθημερινά στο Κέντρο Συντονιστικών Επιχειρήσεων, εδώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Υπάρχει μια μόνιμη ομάδα του ΕΟΔΥ, η οποία παρέχει το εμβολιασμό σε όποιον το επιθυμεί.
Επίσης επισκεφτήκαμε χωριά της Καρδίτσας, που έχουν πληγεί από τις καταστροφές, εμβολιάζουμε τους πολίτες έναντι του τετάνου και σε συνεργασία και με τις ΤΟΜΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την 5η Υ.Πε, πάμε χωριό-χωριό, σπίτι-σπίτι. Το ίδιο θα κάνουμε με όλες τις πληγείσες περιοχές για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στις ανάγκες υγείας που αντιμετωπίζουν.
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο το οποίο είναι ανεξάρτητο με την κρίση αυτή, αλλά έχει σημασία γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας.
Αυτό θα κάνουμε, αυτό είναι το νέο μοντέλο το οποίο θα δουν οι πολίτες σε όλη τη χώρα, τις ΤΟΜΥ, τις κινητές μονάδες να πηγαίνουν, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους επισκέπτες υγείας χωριό-χωριό, σπίτι-σπίτι, για να μπορέσουν να παρέχουν τη φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη οι πολίτες σε αυτή τη χώρα, εκεί ακριβώς που ζουν και εργάζονται χωρίς να ταλαιπωρούνται. Αυτό είναι το όραμά μας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αυτό θα δείτε να ξετυλίγεται το αμέσως επόμενο διάστημα και σε σχέση με αυτή την τετραετία.
Να πω για τα δεδομένα υγείας σήμερα ότι 1.300 συμπολίτες μας επισκέφτηκαν τις δομές υγείας στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ωρο. Έχουμε 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα κρούσματα αυτά, και για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και για την γαστρεντερίτιδα παρουσιάζουν σταδιακή μείωση. Το παρακολουθούμε όμως, δεν εφησυχάζουμε, γιατί δεν γνωρίζουμε αν αυτό θα συνεχιστεί. Έτσι λοιπόν, από την αρχή έναρξης του φαινομένου, έχουμε ως τώρα 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Σε σχέση με τις συρροές που παρατηρήθηκαν σε Σκιάθο και Σοφάδες, βαίνουν μειούμενες και δεν μας ανησυχούν. Δεν έχει παρατηρηθεί καμία άλλη συρροή σε καμία από τις πληγείσες περιοχές.
Να πούμε επίσης ότι σε σχέση με τις νέες νοσηλείες, έχουμε δύο νέες νοσηλείες στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, επτά λόγω γαστρεντερίτιδας. Επτά, λοιπόν, συνολικά συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε όλες τις περιοχές. Έχουμε, δηλαδή, επτά ενεργές νοσηλείες για λόγους γαστρεντερίτιδας. Τρεις νέες λοιμώξεις του αναπνευστικού στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο της Καρδίτσας. Επτά είναι συνολικά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής.
Είχαμε έναν ασθενή στον οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο Campylobacter και Cryptosporidium. Ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του. Νοσηλεύθηκε χθες, εξήχθη, δεν έχει κάποια σοβαρή επίπτωση. Παρακολουθούμε την κλινική πορεία όλων των ανθρώπων, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και επίσης σε περίπτωση που χρειαστεί κάνουμε και περαιτέρω διερεύνηση.
Έχουμε ήδη εφοδιάσει, το είπαμε και χθες, τις μονάδες υγείας με τεστ ταχείας ανίχνευσης και πραγματοποιείται και περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος. Το γεγονός ότι ανιχνεύθηκε αυτό το παράσιτο και το λέω γιατί δεν θέλω να υπάρχει παρερμηνεία, δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία. Ο άνθρωπος είναι καλά στην υγεία του και είναι στο σπίτι του.
Σε σχέση με την ποιότητα του νερού. Η μόνη διαφοροποίηση που έχουμε από τα χθεσινά δεδομένα, είναι ότι στο Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας, το νερό είναι κατάλληλο.
Για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα κουνούπια. Το πλάνο εντομολογικής επιτήρησης συνεχίζει να υλοποιείται κανονικά. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουμε κάνει επιπλέον δειγματοληψίες και από 16 σημεία βρήκαμε επτά ζωντανές προνύμφες. Έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να γίνει προνυμφοκτονία και έχουμε ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία ούτως ώστε αύριο να τοποθετηθούν 18 επιπρόσθετοι δειγματοληπτικοί σταθμοί για ακμαία, ενήλικα δηλαδή κουνούπια από τον ΕΟΔΥ, καλύπτοντας όλη την έκταση σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όπως έχω επισημάνει όλες τις προηγούμενες ημέρες, το σημαντικό εδώ είναι όταν έχει κανείς συμπτώματα, να πηγαίνει στο γιατρό. Για να διευκολύνουμε τους πολίτες, επειδή ακριβώς δεν είναι εύκολο να μετακινούνται, έχουμε τις κινητές μονάδες και της πρωτοβάθμιας, παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάνουν αξιολόγηση συμπτωμάτων στο πεδίο, επισκέπτονται ηλικιωμένους, ανθρώπους οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες υγείας. Έτσι, δεν στεκόμαστε μόνο σε αυτούς που φτάνουν στις υπηρεσίες υγείας, αλλά το Υπουργείο Υγείας φτάνει στα σπίτια των πολιτών.
Ευχαριστώ πολύ.
Σταύρος Κελέτσης: Καλησπέρα σας. Από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, η επιχείρηση αποκομιδής των νεκρών ζώων.
Στην προσπάθεια αυτή, που είναι καθοριστική για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εξακολουθούν να συμβάλουν 40 στελέχη του ελληνικού στρατού, αλλά και ιδιώτες, τους οποίους θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δηλωθέντων νεκρών ζώων, μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου: 70.935 αιγοπρόβατα, 6.136 βοοειδή, 20.326 χοιρινά και 131.795 πτηνά.
Σημειώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών ζώων και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει τα νερά, είτε γιατί οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι. Οι περιπτώσεις αυτές, εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.
Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των συλλεχθέντων νεκρών ζώων, είναι οι ακόλουθοι: αιγοπρόβατα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 37.007 νεκρά ζώα. Όταν λέμε διαχειριστεί, εννοούμε ότι αυτά έχουν οδηγηθεί στην πλειοψηφία τους σε καύση είτε σε υγειονομική ταφή.
Για τα χοιρινά, μέχρι την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 16.460 ζώα. Για τα βοοειδή, έχουμε διαχειριστεί 148 νεκρά ζώα. Για τα πτηνά, έχουμε διαχειριστεί 50.515 νεκρά πτηνά.
Να σημειώσω ότι οι επαφές των στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με πληγέντες παραγωγούς συνεχίζονται σε όλη την Περιφέρεια, τόσο από εμένα όσο και από τον συνάδελφο, τον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη και τον Γενικό μας Γραμματέα, τον Γιώργο Στρατάκο.
Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι χθες συναντήθηκα με τους αλιείς του Παγασητικού Κόλπου μετά από αίτημά τους και με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του κ. Λευτέρη Αυγενάκη, όπου μου εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να κάνουν τη χρήση των αλιευτικών τους εργαλείων και να ασκήσουν δηλαδή την αλιευτική τους δραστηριότητα μετά τη θεομηνία. Και αυτό οφείλεται, λόγω των φερτών υλικών, κυρίως δέντρων και ξύλων που υπάρχουν στην επιφάνεια της θάλασσας σε πολλά σημεία.
Όπως είπα στους ίδιους αλλά και σε δηλώσεις μου αργότερα, το Υπουργείο μας εξετάζει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να τους στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που δεν θα έχουν εισόδημα.
Θέλω να διευκρινίσω, επειδή από κάποιες πλευρές υπήρξε μια λάθος ερμηνεία των δηλώσεών μου, ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων ή καταλληλότητας των αλιευμάτων του Παγασητικού.
Το μόνο πρόβλημα που υφίσταται είναι η στέρηση της δυνατότητος στους αλιείς να ασκήσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα απρόσκοπτα, λόγω του ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αλιευτικά τους εργαλεία, λόγω των φερτών υλικών που προανέφερα.
Να τονίσω επίσης ότι από αύριο, μάλλον από σήμερα ήδη ο Υπουργός μας, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου αύριο το πρωί ξεκινά μία σειρά επαφών προκειμένου να προωθήσει τις διαδικασίες για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας.
Αύριο θα μιλήσει για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, όπου μετά από πρωτοβουλία του θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των ζημιών που έχουν γίνει στον θεσσαλικό κάμπο και στον Έβρο από τις πυρκαγιές. Μάλιστα θα παρουσιαστεί και φωτογραφικό υλικό και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, μία φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις.
Προετοιμάζοντας το έδαφος ο Υπουργός, ο κ. Αυγενάκης, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αποστείλει στους ομολόγους του επιστολή στην οποία προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.
Ο κ. Αυγενάκης θα συναντηθεί επίσης με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο, όπως και τους άλλους συναδέλφους του Υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσκαλέσει στη Θεσσαλία για να δουν από κοντά ιδίοις όμμασι τις ζημιές που έχουν γίνει.
Την Τρίτη, ο Υπουργός θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία, όπου θα θέσει και πάλι το ζήτημα της βοήθειας προς τη χώρα μας. Στην αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετέχουν εκτός από τον Υπουργό και οι Γενικοί Γραμματείς Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός κ. Αυγενάκης θα βρεθεί και πάλι εδώ στη Θεσσαλία.
Σας ευχαριστώ.
Μαρία Κεφάλα: Καλησπέρα και από εμένα. Βρέθηκα στη Γιάννουλη, το Δασοχώρι, το Βασιλί Φαρσάλων, χωριά του Δήμου Κιλελέρ και χωριά στο νομό Τρικάλων. Είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να συνομιλούμε με τους πληγέντες, να προτεραιοποιούμε ανάγκες και προβλήματα.
Η Θεσσαλία έχει και θα έχει την προσοχή που χρειάζεται από την Κυβέρνηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα πρώτα μέτρα στήριξης. Εγώ θέλω περισσότερο να σταθώ στην κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και κοινωνική συνείδηση που υπάρχουν καθώς και στις συνέργειες φορέων, οργανισμών και πολιτών. Γιατί συνάντησα εδώ πολλούς εθελοντές που ενισχύουν το έργο της Πολιτείας για την ανακούφιση των συμπολιτών μας. Και όσο σφοδρό και έντονο υπήρξε το φαινόμενο, άλλο τόσο έντονο ήταν το κύμα ανθρωπιάς και εθελοντισμού.
«Δεν πλημμυρίσαμε μόνο από νερό», μου είπε χαρακτηριστικά ο Παπαγιάννης στη Γιάννουλη, «πλημμυρίσαμε και από ανθρωπιά». Καμία κρίση δεν πέρασε μόνη της, καμία κρίση δεν περάσαμε μόνοι μας. Πολιτεία και κοινωνία θα ξεπεράσουμε μαζί και αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία.
Σας ευχαριστώ.
Γιάννης Αρτοποιός: Καλησπέρα σας, από το Κέντρο των Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας εδώ στη Θεσσαλία.
Εξακολουθούμε, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το ακραίο φαινόμενο της κακοκαιρίας Daniel, να είμαστε εδώ στο πλευρό των συμπολιτών μας, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Μαζί μας ήταν και είναι, με προσωπικό και μέσα, εκατοντάδες εθελοντές τους οποίους και ευχαριστούμε γι’ αυτή την άδολη συνεισφορά τους.
Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υποδομών, Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται.
Η επιχειρησιακή δράση του Πυροσβεστικού Σώματος αφορά σε περιστατικά κυρίως απαντλήσεων υδάτων, από πλημμυρισμένους χώρους καθώς και της μεταφοράς τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού, νερού στις πληγείσες περιοχές.
Συνολικά, μέχρι σήμερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν καταγραφεί 10.003 κλήσεις. 3.387 αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 3.576 συμπολίτες μας.
Σε ό,τι αφορά τη λίμνη Κάρλα, παρακολουθούμε την εξέλιξη της στάθμης του νερού. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν παρατηρείται άνοδος της στάθμης, υπάρχει μια σταθερή ροή, ενώ παράλληλα επιτηρούμε με drones όλες τις παρακάρλιες περιοχές και βρίσκονται εκεί ομάδες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας.
Κυρίες και κύριοι, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, για την παροχή κάθε είδους βοήθειας, όποτε και αν αυτή ζητηθεί, μέχρι την πλήρη αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Σας ευχαριστώ.