Βρισκόμαστε σε κατάσταση δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας και για να μπορέσει να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη θα πρέπει αυτή να διαχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, με πολιτικές αναδιανομής στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν βλέπω σε τι από όλα αυτά θα μπορούσε να συμφωνεί η ΝΔ.

3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης και υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε αρκεί και το ΔΝΤ να μην τραβήξει το σκοινί περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει κατά την προσφιλή του τακτική. Θα ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός αυτό που θα πει στη ΔΕΘ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επεξήγηση του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση τον Αύγουστο του 2018 και το στρατηγικό σχέδιο για μια ανάπτυξη και για μια νέα Ελλάδα που πρέπει να οικοδομηθεί μετά τη μνημονιακή εποχή.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Τα ζητήματα που έθιξε το άρθρο του πρωθυπουργού ήταν απολύτως πολιτικά. Ο τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνουμε στα ζητήματα πολιτικής ιστορίας δεν σχετίζεται ούτε με τη διάθεση μας να κάνουμε αγιογραφίες ούτε με τη διάθεση μας να εγκολπώσουμε μια ιστορική καταγωγή που είναι δεδομένο ότι είναι διαφορετική από τη δική μας. Από εκεί και πέρα εκείνο το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ για αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε. Εμείς απευθυνόμαστε στην κοινωνική πλειοψηφία ανεξαρτήτως των προηγούμενων πολιτικών φρονημάτων ή τοποθετήσεων της. Είναι απολύτως φυσιολογικό και δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει επαφή και διάδραση με αυτούς τους ανθρώπους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ένα κόμμα του 3%.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΑΥΓΕΡΗ: Καλώς ήλθατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, να είστε καλά.

ΑΥΓΕΡΗ: Με το αριστερό ή με το δεξί; Γιατί παίζετε και με το αριστερό πόδι και με το δεξί. Τουλάχιστον έτσι σας κατηγορούν. Από τη μια μεριά, κλείνετε το μάτι προς την επιχειρηματικότητα και η Ν.Δ. σας κατηγορεί ότι κρύβεστε κάτω από την ατζέντα σας και από την άλλη έχουμε άρθρο παρέμβασης του πρωθυπουργού με την αγιογραφία του Α. Παπανδρέου.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δε νομίζω ότι ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είμαστε σε μία περίοδο που βρισκόμαστε σε κατάσταση δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας και κατανοούμε ότι για να μπορέσει αυτή η ανάκαμψη να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά κοινωνικά οφέλη, αυτή θα πρέπει να διαχυθεί όσον το δυνατόν περισσότερο με πολιτικές αναδιανομής προς την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν βλέπω ακριβώς, σε τι από όλα αυτά θα μπορούσε να συμφωνεί η Ν.Δ. ή τι από όλα αυτά θα μπορούσε να είναι κομμάτι της πολιτικής της ατζέντας. Τώρα σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, αυτό το οποίο συζητούσατε και προηγουμένως, σε σχέση με το άρθρο για τον Α. Παπανδρέου το οποίο έγραψε ο πρωθυπουργός, δε νομίζω ότι επρόκειτο για μία αγιογραφία. Τα ζητήματα τα οποία έθιξε ήταν πλήρως πολιτικά. Αφορούσαν το γεγονός ότι, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε σαν μία πολιτική δύναμη που κατατασσόταν στο αριστερό φάσμα, στο αριστερό άκρο, μάλλον, του πολιτικού φάσματος και από κει και πέρα για λόγους που είναι γνωστοί, που έχουν συζητηθεί πολλάκις, κατέληξε, ειδικά κατά την περίοδο της δεκαετίας του ’90, να μεταλλαχθεί, μαζί με ολόκληρη την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, σε ένα κόμμα της εκσυγχρονιστικής διαχείρισης. Και από κει και πέρα ακολούθησε η δεκαετία του 2000, η σύμπλευση, όχι μόνον η ιδεολογική αλλά και η πολιτική σύμπλευση και ταύτιση με τη Ν.Δ., από το 2012 και μετά. Επομένως, ο τρόπος με τον οποίον εμείς παρεμβαίνουμε στα ζητήματα της πολιτικής ιστορίας δεν σχετίζεται, ούτε με τη διάθεσή μας να κάνουμε αγιογραφίες, ούτε με τη διάθεσή μας να προσπαθήσουμε να εγκολπώσουμε μία ιστορική καταγωγή που είναι δεδομένο ότι είναι διαφορετική από τη δική μας. Από κει και πέρα όμως, αυτό το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι, το ΠΑΣΟΚ για αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε τελικά.

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Πάντως, είναι λογικό να απευθύνεστε σε ένα κομμάτι του κόσμου που, το μεγάλο τμήμα αυτού που στηρίζει και τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και το οποίο είναι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθυνόμαστε στην κοινωνική πλειοψηφία ανεξαρτήτως των προηγούμενων πολιτικών φρονημάτων ή των πολιτικών της τοποθετήσεων. Κοιτάξτε να δείτε, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε επί ίσοις όροις την κυβερνητική εξουσία το 2012 και μετά, ήταν προφανές ότι θα ψηφιζόταν και από ανθρώπους οι οποίοι προηγουμένως υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και από πολίτες που προηγούμενα είχαν ψηφίσει Ν.Δ. για τους δικούς τους λόγους. Επομένως, είναι απολύτως φυσιολογικό και δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει επαφή, θέλει να έχει σχέση, θέλει να έχει διάδραση και με αυτούς τους ανθρώπους. Διαφορετικά θα παρέμενε ένα κόμμα του 3% ή του 4%. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θεωρείται ότι αυτό… εξαιρετική συνθήκη.

ΑΥΓΕΡΗ: Κύριε υπουργέ, οι αντιδράσεις δεν είναι μόνον από την πλευρά της αντιπολίτευσης μείζονας και ελλάσσονας. Έχει να κάνει και με την αντίδραση από έναν σύντροφό σας, τον κ. Κυρίτση, ο οποίος λέει ότι «έκανε ο πρωθυπουργός έναν άλλον παραλληλισμό που αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά θα τόνιζα άλλα πράγματα, εάν έγραφα ένα τέτοιο άρθρο».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, ο Γιώργος είπε την προσωπική του άποψη, είναι απολύτως σεβαστή και δεκτή. Ξέρετε, ο πολιτικός φορέας στον οποίο και εγώ συμμετέχω, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε ποτέ ταμπού σε ό,τι αφορά την ιδεολογική και  θεωρητική και πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό του. Πρόκειται για θέματα ανοικτά, πρόκειται για θέματα τα οποία τα συζητάμε χωρίς λογοκρισία και νομίζω ότι είναι εύλογο για τον οποιοδήποτε να πει, σε αυτή την πολιτική συζήτηση η οποία σχετίζεται, ξαναλέω, με την πολιτική ιστορία της χώρας, με την πολιτική ιστορία της αριστεράς, με τον αναστοχασμό που είναι αναγκαίος για να καταλάβουμε, τι ακριβώς πήγε στραβά σε αυτή τη χώρα. Επομένως, είναι θεμιτές και καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις.

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Επειδή πολλοί που μας ακούνε, μπορεί να πουν, ότι με άρθρα ή με δηλώσεις εγώ δεν μπορώ να αλλάξω, να με πείσει κάποιο κόμμα.  Θα με πείσει με την πολιτική του, αν έχω λεφτά στην τσέπη μου, αν έχω δουλειά, αν δεν υπάρχει ανεργία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη καθόλου. Ξέρετε, τα άρθρα, η πολιτική συζήτηση…

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Όχι, ξέρετε, μπορεί κάποιος να πει και αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … ο τρόπος με τον οποίο εξηγεί ο κάθε πολιτικός φορέας την πολιτική του ή περιγράφει το στρατηγικό του σχέδιο ή προσπαθεί να τεκμηριώσει ή να επιχειρηματολογήσει υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων ή πολιτικών κατευθύνσεων που έχει επιλέξει να πάρει, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο στη δημόσια συζήτηση. Διότι είναι προφανώς οι υλικές συνθήκες, οι συνθήκες…

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Δηλαδή, εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να πείσετε τον Έλληνα περισσότερο με ένα άρθρο ή αν έχει δουλειά και λεφτά στην τσέπη του;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δεν μπορώ να μπω στη λογική αυτής της συζήτησης. Αυτή η κυβέρνηση έχει κληθεί να εφαρμόσει ένα δύσκολο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι γνωστές οι συνθήκες μέσα στις οποίες πολιτεύεται, είναι γνωστές οι συνθήκες και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, μέσα από τους οποίους θα πρέπει να περάσουμε για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε κομμάτια του προγράμματός μας και ακριβώς αυτό είναι το οποίο προσπαθούμε να εξηγήσουμε, είτε με την αρθρογραφία, είτε με τις συνεντεύξεις, είτε με την πολιτική συζήτηση. Διαφορετικά τα πάντα θα καλύπτονταν από την λογική του «όλοι ίδιοι είναι». Εμείς αυτό το οποίο προσπαθούμε να εξηγήσουμε είναι ότι, παρά το γεγονός ότι έχουμε κληθεί να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ήταν δικής μας εμπνεύσεως, προσπαθούμε με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες να υλοποιούμε και πρακτικές οι οποίες είναι και προς όφελος της κοινωνικής…

ΑΥΓΕΡΗ: Πάμε στο πρόγραμμα και στην τρίτη αξιολόγηση. Η στιγμή που επελέγη αυτό το περιβόητο μομέντουμ, η πολιτική συγκυρία που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να παρέμβει με αυτό το άρθρο του, δηλαδή, 3 του Σεπτέμβρη, να σας δώσω λίγο…. γιατί ήμουνα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί σας φαίνεται λίγο περίεργο;

ΑΥΓΕΡΗ: … σε μία συζήτηση, έτσι πολύ ενδιαφέρουσα, που έλεγαν ότι, κάλλιστα με αυτήν την παρέμβαση ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να θέσει και υποψηφιότητα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στοχεύοντας στο κεντροαριστερό ακροατήριο και μάλιστα βλέποντας και τις επαφές που κάνει και στα ευρωπαϊκά φόρα ότι υπάρχει αυτή η συγγένεια με τους ευρωσοσιαλιστές, θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το’ λεγα. Καταρχήν, κοιτάξτε. Χθες ήταν η ημερομηνία της 3ης του Σεπτέμβρη. Είναι μία ημερομηνία, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει συνδεθεί με την ιδρυτική στιγμή του ΠΑΣΟΚ. Μέσα λοιπόν σε μία συγκυρία όπου συζητείται το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα, όπου συζητείται η πορεία την οποία θα πάρει ο νέος φορέας, όποιος και αν είναι αυτός, σε σχέση με τα πολιτικά ερωτήματα που τίθενται, παρεμβαίνει και ο πρωθυπουργός λέγοντας τη δική του άποψη. Εν πάση περιπτώσει εγώ αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι το εξής: ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό δίλημμα. Θα παρακολουθήσει την συζήτηση η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών κομμάτων στο εσωτερικό τους, σε σχέση με τα λάθη τα οποία έγιναν καθόλα τα προηγούμενα χρόνια, τις προηγούμενες δύο δεκαετίες σε σχέση με τη στρατηγική σύμπλευση με το νεοφιλελευθερισμό, σε σχέση με μία εξαιρετικά επιθετική πολιτική που είχαν αυτά τα πολιτικά κόμματα για τις αγορές εργασίας και οι οποίες πολιτικές τους οδήγησαν σε ένα μερικό ή ολικό διαζύγιο με τις παραδοσιακές δυνάμεις που εκπροσωπούσαν; Διότι ξέρετε, αυτά συζητάνε σήμερα στην Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Προσπαθούν και έχουν περάσει σε μία φάση αυτοκριτικής, κάποια πιο ριζοσπαστικής αυτοκριτικής, κάποια άλλα με πιο δειλά βήματα προχωράνε σε αυτές τις κατευθύνσεις. Αλλά παρ’ όλα αυτά αυτή είναι μία συζήτηση, η οποία διεξάγεται στην Ευρώπη. Και το ΠΑΣΟΚ ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσιάζει πλήρως από αυτή τη συζήτηση. Αντιθέτως, έχει ταυτιστεί ιδεολογικά στην Ελλάδα, μάλλον έχει ταυτιστεί ιδεολογικά με τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και του εκσυγχρονισμού που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ κατά τη δεκαετία του ’90 και του 2000 και πολιτικά έχει ταυτιστεί από το 2012 και μετά με τη Ν.Δ. Επομένως, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να παρακολουθήσει όλες αυτές τις συζητήσεις που γίνονται…. Και είναι γι’ αυτό, επειδή ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που σας λέω, το ΠΑΣΟΚ  και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχασαν τις κοινωνικές τους συμμαχίες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μία αναζήτηση ιστορικής δικαίωσης η οποία είναι αδύνατον να έρθει…

ΑΥΓΕΡΗ: Κύριε υπουργέ, πάντως σας κατηγορούν ακριβώς για το ίδιο πράγμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο πράγμα;

ΑΥΓΕΡΗ: Πως ήμουν και πως έγινα. Δηλαδή πως ήρθα στην εξουσία και με τι προσδοκίες δημιουργώντας στον ελληνικό λαό, αυτή δεν είναι η μόνιμη επωδός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ τώρα επιστρέφουμε στο ζήτημα της συμφωνίας, του πώς ήρθε αυτή η συμφωνία, τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ποιος είναι ο σημερινός πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Και επιτρέψτε μου να ξαναπώ ότι κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, δεν έχει καμία σχέση με τον φιλελεύθερο και συμπλέοντα με τη δεξιά λόγο, τον οποίο  παράγει κα αναπαράγει η ΔΗΣΥ ή το ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Σε σχέση με τις υποσχέσεις, που σας κατηγορεί η αντιπολίτευση, αλλά έχει περάσει ίσως και σε αρκετό κόσμο ότι μας υποσχέθηκε πολλά ο Τσίπρας, δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν τα έκανε, πάντως δεν τα έκανε. Αυτό πως σας απασχολεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να συζητήσουμε επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Με ξαναφέρνετε  στα ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία και με τους όρους που καταλήξαμε σε αυτή. Γνωρίζετε τι έγινε το καλοκαίρι του 2015, γνωρίζετε την επιβολή συγκεκριμένων πολιτικών εκ μέρους της Ευρώπης. Από κει και πέρα, εμείς είχαμε την τιμιότητα, την ειλικρίνεια και το πολιτικό σθένος να προχωρήσουμε σε εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, κατήλθαμε με ένα πρόγραμμα που έλεγε ότι εμείς θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε για όσο το δυνατόν πιο αμβλυμμένες κοινωνικές συνέπειες  από την πολιτική που καλούμαστε να υλοποιήσουμε. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

ΑΥΓΕΡΗ: Επειδή βάλατε τη λέξη  «εκλογές», μέσα στη συζήτηση που αφορά τις εκλογές τις τελευταίες, ξαναδιαβάζω ότι ζεσταίνεται η λέξη «εκλογές» στην αρθρογραφία και τις πολιτικές αναλύσεις και αυτό έχει να κάνει  πάλι με τη γ΄ αξιολόγηση, γιατί κάθε φορά που έχουμε μια αξιολόγηση έχουμε να κάνουμε με αυτό, παρότι ο πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Βούτσης, είπε ότι με το τέλος της γ’ αξιολόγησης   θα έχουμε ανασχηματισμό. Πως βλέπετε να πηγαίνει η γ’ αξιολόγηση; Είπατε ότι από τους Ευρωπαίους μάλλον δεν θα έχουμε πρόβλημα, αν θυμάμαι καλά τη χθεσινή σας συνέντευξη, το ΔΝΤ μπορεί να μας προκαλέσει κάποιες «αρρυθμίες». Και αν αυτός ο λόγος θα ήταν ένας λόγος που θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε απόφαση για εκλογές μέσα στο 2018.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παρουσιάζει ενδιαφέρον ο τρόπος, με τον οποίον κάθε φορά και οι δημοσιογράφοι από επαγγελματική διαστροφή φαντάζομαι αλλά και η αντιπολίτευση για άλλους λόγους, επειδή δεν μπορεί να αντέξει τη μη συμμετοχή της εν πάση περιπτώσει στην εξουσία, θέλουν διαρκώς να βλέπουν εκλογές. Το ίδιο σενάριο παίχτηκε κατά τη διάρκεια της α΄ αξιολόγησης , διαψεύστηκε, το ίδιο σενάριο παίχτηκε και  κατά τη  β΄ αξιολόγηση,  δε  νομίζω ότι και στην γ΄αξιολόγηση, η ΝΔ θα συνεχίσει αυτή την αυτοκαταστροφική αντιπολιτευτική τακτική. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι θέμα της ΝΔ και καλύτερα να το απαντήσει η ίδια. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης . Επομένως, υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση και της αξιολόγησης.

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Μέσα στο 2017;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο, διότι ακόμα δεν έχουμε καν την ημερομηνία έναρξης της  γ΄ αξιολόγησης. Αυτά θα αποφασιστούν εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων. Επομένως όταν θα έχουμε μια σαφή εικόνα για την ημερομηνία έναρξης της γ’ αξιολόγησης , θα μπορούμε να κάνουμε και τις αντίστοιχες εκτιμήσεις και για την ολοκλήρωσή της. Αυτό που μπορώ σε κάθε περίπτωση να σας πω, είναι ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για προχωρήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να μην τραβήξει το σκοινί περισσότερο από ότι πρέπει, κατά την προσφιλή του τακτική. Νομίζω όμως ότι δεν θα είναι έτσι τα πράγματα.

ΑΥΓΕΡΗ: Διαφορετικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφορετικά τι;  Δεν θα έχουμε εκλογές, μην ανησυχείτε. Θα ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Αν πάει καλά η οικονομία, που το ευχόμαστε όλοι, και μέχρι στιγμής πηγαίνει, ίσως να γίνουν κάποια πράγματα. Ακούσαμε, πχ σήμερα τον κ. Παππά να λέει ότι θα μπορέσουμε, αν μας επιτρέψουν τα οικονομικά, να προβούμε σε ενέργειες όπως η μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι από το 2019 και μετά ήδη έχουμε ψηφίσει τη μείωση φορολογικών συντελεστών αλλά και την παροχή νέων επιδομάτων. Και έχουμε και μια σειρά από επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Από κει και πέρα, αν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να κινείται με αυτό τον αναπτυξιακό ρυθμό και ακόμα καλύτερο, όπως προβλέπεται για το 3ο τρίμηνο του 2017 και αυτή η πορεία συνεχιστεί και το 2018, και αναλόγως και με τη συνολική κίνησης της οικονομίας αλλά και των δημοσιονομικών  μεγεθών, θα υπάρξει η μέριμνα χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι του προγράμματος ,να προχωρήσουμε και σε άλλες επεκτατικές πολιτικές, με φοροελαφρύνσεις, είτε έχουν να κάνουν με δημοσιονομικά ανοίγματα.

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Πριν τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, λέτε ή αφού λήξει και μετά; Μπορεί να γίνει κάτι και νωρίτερα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να δω αυτή τη στιγμή νέες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Από κει και πέρα, αναλόγως και με την πορεία της οικονομίας θα δούμε σε τι κινήσεις μπορούμε να προχωρήσουμε.

ΑΥΓΕΡΗ: Γιατί και η επιστολή που έδωσαν οι παραγωγικοί φορείς στον κ. Μητσοτάκη, αλλά τα ίδια είπαν και στον πρωθυπουργό όταν ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, ήταν αυτό : Μείωση των συντελεστών, κυρίως για τον παραγωγικό κόσμο, ότι αυτό είναι το μέγιστο ζητούμενο ..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάρα πολύ φυσιολογικό. Το πρόβλημα της υπερφορολόγησης είναι γνωστό, όπως είναι και το πρόβλημα των μειωμένων δαπανών. Η ελληνική οικονομία υπέστη μια τεράστια ζημιά την πενταετία 2010-2015. Οι στόχοι του προγράμματος είναι γνωστό ότι δεν είναι εύκολοι και ότι προκαλούν επιβαρύνσεις. Ωστόσο αυτό που έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε, είναι να επιτυγχάνουμε τους στόχους του προγράμματος με όσο το δυνατόν μικρότερες κοινωνικές συνέπειες. Αυτό το γνωρίζουν και οι κοινωνικοί εταίροι , αυτό το γνωρίζουν τα Επιμελητήρια, το γνωρίζουν και οι ενώσεις των εργοδοτών ή οι ενώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο είναι πολύ φυσιολογικό να ζητούν μια μείωση των φορολογικών βαρών καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαιτέρως αυξημένα. Ωστόσο την ίδια στιγμή θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν και συγκεκριμένοι όροι που τίθενται από το πρόγραμμα και τους οποίους καλούμαστε να επιτύχουμε.

ΑΥΓΕΡΗ: Στο πρόγραμμα ήθελα να αναφερθώ , γιατί ακούγονται ήδη φωνές που λένε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Και ότι αν είναι κάποιο από αυτά τα αγκάθια , έχει να κάνει με τον δημόσιο τομέα και με το πόσο επιβαρύνει τελικά τον προϋπολογισμό . Και σας καταλογίζουν ότι έχετε διογκώσει τον δημόσιο τομέα με νέους συμβασιούχους με έναν υπέρμετρο, έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμβασιούχων που είναι ασύμβατος και με τις εξαγγελίες που έγιναν για τη ρύθμιση του Δημοσίου και τον εκσυγχρονισμό του. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι και η κ. Γεροβασίλη έχει δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει καμία τέτοια πορεία αύξησης της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου ή γενικώς των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης που να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό πέρα από αυτά που είναι συμφωνημένα στο πρόγραμμα με τους θεσμούς. Πρόκειται για μια αντιπολιτευτική πολιτική, η οποία δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Και γι’  αυτόν τον λόγο ακριβώς βρίσκεται κανείς σε μια δύσκολη θέση για το τι να απαντήσει. Με την έννοια ότι δεν παρουσιάζεται κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο που να λέει ότι αυξήθηκε η μισθολογική δαπάνη, απλώς παράγεται, έτσι,  ένας θόρυβος αντιπολιτευτικός .

ΑΥΓΕΡΗ: Επικεντρώνεται στον θέμα των συμβασιούχων, ότι ανέβηκαν κατά πολλές χιλιάδες…

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: …στον αριθμό…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξετε δεν προκύπτει αυτό από τα στοιχεία και εγώ αυτό το οποίο θέλω να επιμείνω είναι το πρόβλημα των συμβασιούχων δεν είναι ένα πρόβλημα το ποίο δημιούργησε η παρούσα κυβέρνηση. Η ομηρεία των ανθρώπων που δούλευαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που διέκοπταν την εργασία τους για ένα οκτάμηνο και στην συνέχεια επέστρεφαν και με διάφορες αλχημείες προσπαθούσαν συνέχεια οι κυβερνήσεις να τους κρατούν ομήρους για να εξασφαλίζουν πολιτικά οφέλη, συγγνώμη που σας το λέω, δεν είναι μία τεχνολογία την οποία την εφεύρε, ούτε την εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση. Αντιθέτως αυτό το οποίο εμείς προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε μία τάξη σε αυτό το χάος και σε αυτήν την λογική της ομηρίας των συμβασιούχων. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις προχωρήσαμε και σε νέες συμβάσεις σε σχέση με τους συμβασιούχους της καθαριότητας, αλλά την ίδια στιγμή προκηρύσσουμε και διαγωνισμό έτσι ώστε οι συγκεκριμένες θέσεις να καλυφθούν από μόνιμους πλέον υπαλλήλους …

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ:… ναι αλλά βγαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και λέει μην τους πληρώσετε, έτσι δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ‘Όχι τα έχετε μπερδέψει λίγο. :Αυτό το οποίο είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο αφορούσε την προηγούμενη ρύθμιση. Το συγκεκριμένο πρόβλημα λύθηκε κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τον Ιούνιο, Ιούλιο με την νομοθετική παρέμβαση.

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Τώρα, τον Ιούλιο , με την διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι βγαίνουμε από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, κάτι που να όλα πάνε καλά πρέπει μέσα στον Σεπτέμβριο να γίνει αυτό. Καλό φαίνεται σε μία πρώτη ματιά. Μήπως όμως μας δημιουργήσει πρόβλημα, με την διεκδίκηση που έχουμε για την λύση που προβλήματος του χρέους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του ενός με το άλλο. Κοιτάξτε από τις 15 Ιουνίου έχουμε μία σειρά από καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία. Έχουμε την συμφωνία για το χρέος που βάζει τα θεμέλια και τις βάσεις για να υπάρξουν τα μέτρα ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή έχουμε μια συμφωνία που συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα τα οποία θα παρθούν τον Αύγουστο του 2018, ίσως κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων να πάμε και πέρα από αυτά, να έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε και νέα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε όλη αυτή την πορεία που έχουμε από τώρα μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Από εκεί και πέρα ήρθε η έξοδος στις αγορές, ήρθε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο της χώρας από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς φέτος πετύχαμε  συνολικό δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν δεν κάνω λάθος 0,7%, πράγμα το οποίο δείχνει ότι έχει επανέλθει η σταθερότητα και σιγά σιγά μπορεί να οικοδομήσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι είναι μια θετική είδηση και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την παράλληλη συζήτηση η οποία γίνεται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους , το ποίο παρουσιάζει τα διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά.

ΑΥΓΕΡΗ: Ωραία και να πάμε και στην Έκθεση, γιατί γι αυτό θα ανηφορίσετε, την Παρασκευή αν δεν κάνω λάθος, έχουμε τα εγκαίνια από την πρωθυπουργό και την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου όπου εκεί θα τεθούν όλα, και κυρίως είναι μία αφορμή για τους πρωθυπουργούς…

ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ:… όλοι περιμένουν το πακέτο, αλλά…

ΑΥΓΕΡΗ: … και για τους δημοσιογράφους όταν κάποιος είναι πρωθυπουργός να του λένε τι έλεγες όταν ήσουν στην αντιπολίτευση και να φέρνουν τα βίντεο, η αντιπολίτευση , όταν είναι στην αντιπολίτευση να λέει τι έλεγε ο πρωθυπουργός όταν ήταν αντιπολίτευση και είναι αυτό το γαϊτανάκι. Φαντάζομαι ότι θα μελετήσετε τα βίντεο που ήδη αναρτώνται στο Διαδίκτυο, σε σχέση με τι έλεγε ο πρωθυπουργός όταν στην αντιπολίτευση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω πολύ καλά τι έλεγε ο πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι από την Διεθνή Έκθεση στην οποία αναφέρεστε, το 2014, έχει περάσει πάρα πολύς καιρός και έχουν αλλάξει και εντελώς οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να κινηθούμε. Επανέρχομαι στην περίοδο της διαπραγμάτευσης το 2015, επανέρχομαι στην συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, αλλά και στις εκλογές του Σεπτέμβρη, που ακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας, διότι πια αυτά τα πολιτικά γεγονότα που συντάραξαν την Ελλάδα, αλλάζουν πλήρως την πολιτική συγκυρία, αλλάζουν πλήρως τον κοινωνικό συσχετισμό…

ΑΥΓΕΡΗ:… φαντάζομαι όμως ότι  κάτι άλλο θα περιμένει ο κόσμος να ακούσει από τον πρωθυπουργό. Τι θα είναι αυτό που θα ακούσει, αυτές τις γραμμές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο θα πει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επεξήγηση του πολιτικού σχεδίου που έχει η κυβέρνηση για την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση τον Αύγουστο που 2018, και το στρατηγικό σχέδιο για μία ανάπτυξη και για μία νέα Ελλάδα, η οποία πρέπει να οικοδομηθεί μετά την Μνημονιακή εποχή. Αυτή η νέα Ελλάδα πρέπει να έχει ένα εντελώς διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο το οποίο να στηρίζεται στον σεβασμό των εργαζομένων, σε παραγωγικές επενδύσεις, στην στήριξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην χώρα μας, η οποία πλέον έχει καταστεί πυλώνας σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και θα αναδείξει και συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία εμείς θεωρούμε πάρα πολύ κρίσιμα σε αυτήν την προσπάθεια για την οικοδόμηση του νέου παραγωγικού μοντέλου και την θεμελίωση μιας νέας οικονομίας. Ένα από αυτά είναι η στήριξη της νέας γενιάς με μια σειρά από μέτρα και δέσμες προτάσεων που νομίζουμε ότι θα μπορέσουν να αλλάξουν την καθημερινότητα αρκετών χιλιάδων νέων ανθρώπων.

ΑΥΓΕΡΗ: Περισσότερα από την Θεσσαλονίκη, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και για την αποδοχή της πρόσκλησης και για τον χρόνο τον οποίο μας διαθέσατε γιατί και το πρόγραμμα σας ήταν βαρύ, ήσασταν με τον πρωθυπουργό το πρωί σε αυτήν την επίσκεψη στην Apivita, καλό απόγευμα, καλή συνέχεια, καλή δύναμη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.