ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
- Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παντού στον κόσμο, το τέλος της εποχής της οικονομικής κρίσης, η οποία διήρκησε για πάνω από 10 χρόνια, είναι η σημαντικότερη είδηση. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε σταθερό έδαφος, όπου μπορούμε να χτίσουμε ένα ασφαλές μέλλον προόδου για όλους.
- Ορισμένοι προτιμούν να μας γυρίσουν στη δεκαετία του ‘30. Κουνάνε το δάχτυλο σε φτωχούς & αδύναμους. Είναι εκείνοι που υποκριτικά καταδικάζουν τη τρομοκρατία & το θρησκευτικό φονταμενταλισμό και οι πρώτοι που αρνούνται καταφύγιο σε αυτούς που τρέχουν να ξεφύγουν από τις συμφορές.
- Χτίζουν κολοσσιαίους μηχανισμούς παραγωγής ψεύτικων ειδήσεων και προπαγάνδας, με στόχο να εξαπατήσουν τους πολίτες, να τους κάνουν να αισθάνονται ανασφαλείς και φοβισμένοι. Ωστόσο εκτός από τους δημαγωγούς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την ελίτ.
- Ένα καθεστώς που αρνείται πεισματικά κάθε ευθύνη για τα σφάλματα των περασμένων ετών & που προσπαθεί να πείσει ότι οι μόνοι που πρέπει να υποστούν το φταίξιμο είναι οι πολίτες & οι επιλογές τους. Προσπαθούν να μας κρατήσουν στο παρελθόν. Δεν πρόκειται να λυγίσουμε.
- Ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε ότι Ευρώπη θα έπρεπε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ξεκινώντας τη συζήτηση σε ένα καινούργιο πλαίσιο, στο οποίο δικαιώματα και υποχρεώσεις θα είναι ξεκάθαρα, αλλά ταυτόχρονα θα είναι δίκαια και ρεαλιστικά.
- Η χώρα μου έχει γυρίσει σελίδα. Οι δύσκολες μέρες της κρίσης βρίσκονται πίσω μας, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα είναι αυτή που αξίζει για τους Έλληνες, την ιστορία μας και τη παράδοσή μας.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΝΟΤΟΦΩΝΗΣΗ
Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να πω ότι η τιμή είναι δική μου να με καλεί στο βήμα, σε αυτήν την εκδήλωση, η Βάλια. Ένα μέλος μίας γενιάς Ελλήνων, που πολλοί στη χώρα μας θεωρούσαν καταδικασμένους. Καταδικασμένους να ζήσουν χειρότερα από ό,τι οι γονείς τους, αναγκασμένοι να φύγουν από τη χώρα εγκαταλείποντας, την ίδια στιγμή, την ελπίδα ότι μια μέρα η χώρα αυτή θα μπορεί να οικοδομηθεί ξανά, αυτή τη φορά σε στέρεα θεμέλια.
Είμαι, λοιπόν, ευτυχής που μπορώ να πω στη Βάλια και στη γενιά της ότι τα πράγματα αλλάζουν. Δεν είστε καταδικασμένοι πια. Είστε η πολυτιμότερη περιουσία μίας χώρας που στηρίζεται ξανά στα πόδια της. Μετά από χρόνια λιτότητας, ύφεσης και, το χειρότερο όλων, μετά από χρόνια συλλογικής απόγνωσης.
Αλλά, τώρα, ήρθε ο καιρός να εμπιστευτούμε το μέλλον της χώρας μας σε εκείνους που μπορούν να το φανταστούν. Και θα ήθελα, λοιπόν, να διαβεβαιώσω τη Βάλια και τους ανθρώπους της γενιάς της ότι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα κάνω ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσω ότι αυτή η γενιά δεν θα καταλήξει μία χαμένη γενιά, αλλά μία γενιά που θα βρεθεί στην πρωτοπορία μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.
Έτσι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία μου λέγοντας ότι κανένας δεν θα διαφωνούσε ότι οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι παραπάνω από σοβαρές. Τόσο στην Ελλάδα, όσο στην Ευρώπη, αλλά και ανά τον κόσμο, το τέλος της οικονομικής κρίσης, που διήρκεσε πάνω από μία δεκαετία, αποτελεί ένα καλό νέο.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πλέον ένα σταθερό έδαφος για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας. Διότι ορισμένοι προτιμούν ένα έδαφος που θα είναι αιώνια ασταθές. Και μιλώ, κυρίως, για εκείνους που είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν τον κόσμο στη δεκαετία του 1930, κουνώντας το δάχτυλο στους φτωχούς, στους ανέργους και στους αδύναμους. Μιλώ για εκείνους που καταδικάζουν υποκριτικά την τρομοκρατία και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, αλλά αρνούνται καταφύγιο σε όσους έχουν ξεφύγει από αυτά τα δεινά. Πρόκειται για τους ίδιους που οικοδομούν έναν κολοσσιαίο μηχανισμό παραγωγής ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας, προκειμένου να παρουσιάσουν μία διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, να εξαπατήσουν τους πολίτες και να τους κάνουν να αισθάνονται ανασφαλείς και φοβισμένοι.
Εκτός από αυτούς τους δημαγωγούς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις φωνές των ελίτ, τις φωνές που προέρχονται από ένα κατεστημένο, το οποίο με πείσμα αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τα πεπραγμένα και τα λάθη του την περασμένη δεκαετία και επιλέγει να κατηγορεί μόνο τους λαούς και τις επιλογές τους. Δεν μπορούμε, κατά συνέπεια, να αγνοήσουμε όσους προσπαθούν να μας γυρίσουν πίσω. Αλλά δεν πρόκειται να λυγίσουμε. Η κυβέρνησή μου κι εγώ είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε από κοινού με τους φίλους και συμμάχους μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ενώπιον μας. Μιλάμε εξ ονόματος εκείνων που έχουν δεσμευθεί στην αναζήτηση κοινών λύσεων πάνω στα συλλογικά προβλήματα.
Εξ ονόματος εκείνων που προτιμούν να αγωνίζονται παρά να παραιτούνται.
Αυτούς που έχουν στόχο να ενώσουν και όχι να προκαλέσουν νέους διχασμούς ανάμεσα στους λαούς και στα έθνη.
Και πιστεύω ότι, τελικά, η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Στην Ελλάδα καταβάλαμε τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να αναζητήσουμε συλλογικές και αποτελεσματικές απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα.
Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίξαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αρχίσει να συζητά σε νέο πλαίσιο, στο οποίο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα θα είναι σαφή, αλλά, επίσης, ρεαλιστικά και δίκαια. Δεν ήταν πολλοί εκείνοι που συμμερίζονταν αυτήν την άποψη. Τώρα, όμως, αυτή η συζήτηση βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας.
Είμαστε οι πρώτοι, μεταξύ άλλων, που υποστηρίξαμε τη μη δημοφιλή άποψη ότι η προσφυγική κρίση δεν αποτελεί πρόβλημα δύο ή τριών χωρών μόνο, οι οποίες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, αλλά πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα, που χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπισή του. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό με βάση τον ανθρωπισμό και με σεβασμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με άλλες χώρες, προκειμένου να δημιουργήσουμε κοινό έδαφος, με στόχο την εξεύρεση λύσεων πάνω στο ζήτημα αυτό.
Δεν αφήσαμε εκείνους που αρνούνταν να κατανοήσουν το πρόβλημα να μας εμποδίσουν να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
Επίσης, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για να καταστήσουμε τα Βαλκάνια μία περιοχή ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για την Ευρώπη.
Είδαμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για να βρεθεί λύση σε ένα ζήτημα που ήταν αγκάθι για την ελληνική και ευρωπαϊκή πλευρά για σχεδόν τρείς δεκαετίες.
Η διαμάχη για το ονοματολογικό της πΓΔΜ πλησιάζει στο τέλος της.
Με σεβασμό στην ιστορία μας. Με σεβασμό στους λαούς μας
Διότι, η Ελλάδα δεν είναι αμελητέο μέγεθος.
Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναλάβει δράση, προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας για το πέρασμα των Βαλκανίων σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ανάπτυξης.
Αυτό είναι το όραμά μας. Έτσι οραματίζομαι τη χώρα μου τα επόμενα χρόνια.
Μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται τον στρατηγικό γεωπολιτικό της ρόλο και θα ηγείται της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε πραγματικά τη στρατηγική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ. Η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν σταθμός στις σχέσεις μας, με τις ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα και να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Και ιδίως σε τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί σε γεωπολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή επενδύσεων από τις ΗΠΑ, που αγγίζουν τα 1,8 δισ. δολάρια. Επίσης, η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας και πρωτοπόρα δύναμη στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Παρέχοντας μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, μέσα από την προώθηση της ποικιλομορφίας των ενεργειακών διαδρομών και των οδών μεταφοράς, των πόρων και των ενεργειακών αποθεμάτων.
Γι’ αυτό η οικονομία της Ελλάδας θα πρέπει να στηριχτεί περαιτέρω με επικερδείς νέες επενδύσεις. Διότι μια ισχυρότερη οικονομία μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.
Αυτό θα ήταν προς μέγιστο όφελος όλων όσων έχουν κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Επομένως, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι η χώρα μου έχει ήδη γυρίσει σελίδα.
Τα δύσκολα είναι πίσω μας.
Βεβαίως οι προκλήσεις παραμένουν σε έναν κόσμο που αλλάζει. Μπορώ, όμως, να δηλώσω ότι είμαι σίγουρος πως ένα λαμπρότερο μέλλον περιμένει τη χώρα μου. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα γίνει η χώρα που αξίζει στους Έλληνες, στην ιστορία και στην παράδοσή μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.