Με σταθερά ανοδικό ρυθμό κινήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες οι διάφοροι επιμέρους δείκτες και μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας και, εκτός απροόπτου (βλέπε ενδεχόμενο νέας διεθνούς κρίσης), δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για νέα μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο και προσέγγιση του ετήσιου στόχου για ανάπτυξη 1,8% το 2017.

Πραγματικές βελτιώσεις σε ΑΕΠ & εξαγωγές
Τόσο η ανοδική τάση του ΑΕΠ όσο και αυτή των εξαγωγών αγαθών καταμαρτυρούν πραγματικές βελτιώσεις σε υποκείμενους προσδιοριστικούς παράγοντες όπως είναι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των συντελεστών παραγωγής. Όσον αφορά το ΑΕΠ είναι εμφανής η σταθεροποίηση σε οριακά επίπεδα το 2014-2016 και η ελαφρά ανάκαμψη το 2017. Όσον αφορά, δε, στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουμε μία σταθερά ανοδική τάση την τελευταία διετία με σημαντικές, όμως, ενδιάμεσες μηνιαίες διακυμάνσεις. Σημειώνουμε πως ο βαθμός διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας (degree of internationalization) αυξάνει σταθερά, με τον λόγο εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών προς το ΑΕΠ να αναρριχάται από 19% το 2009 στο 32% το α’ εξάμηνο 2017.

Το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει
Όλοι ανεξαιρέτως οι δείκτες οικονομικού κλίματος καταγράφουν ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και υποδηλώνουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας.

Άνοδος επιχειρηματικών & ξένων άμεσων επενδύσεων
Ατμομηχανή της ανάκαμψης της οικονομίας και της βιώσιμης μακροχρόνια ανάπτυξης είναι οι παραγωγικές επενδύσεις. Και ειδικότερα οι ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται σε σταθερή τροχιά ανόδου τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και σαν ποσοστό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Όσον αφορά στις ξένες άμεσες επενδύσεις , στο α’ επτάμηνο 2016 αυξήθηκαν ετησίως 40% ενώ στο α’ επτάμηνο 2017 αυξήθηκαν 161% αντίστοιχα.

Απασχόληση o αψευδής μάρτυρας της οικονομικής προόδου
Ίσως ο πλέον αψευδής μάρτυρας της οικονομικής προόδου της χώρας βρίσκεται στο μέτωπο της απασχόλησης και της ανεργίας, όπου τον Ιούλιο το ποσοστό ανεργίας έπεσε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 21%, έναντι του Ιουλίου 2016, όταν την τριετία 2013-2016 υποχωρούσε ετησίως κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Έχουμε, δηλαδή, μία σημαντική επιτάχυνση της κάμψης της ανεργίας φέτο που προοιωνίζεται την οικονομική ανάκαμψη.

Αναλυτικά:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Υποβολή Θέματος

Με την συμβολή των ίδιων των πολιτών μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας.

Μπορείτε να μας αποστείλετε θέματα τα οποία βρίσκετε μπροστά σας, όχι με την έννοια της εξυπηρέτησης μεμονωμένων προσωπικών δυσκολιών, αλλά με κύριο σκοπό τη γενίκευση και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων.

Η καταγραφή των θεμάτων που δυσκολεύουν την συλλογική μας καθημερινότητα θα γίνει αντικείμενο αξιολόγησης, ομαδοποίησης και επεξεργασίας, με κύριο σκοπό να χαρτογραφήσουμε τις ελλείψεις, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης και να οδηγηθούμε σε ευρύτερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Πριν να υποβάλετε το θέμα σας, δείτε τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.

Για την υποβολή των θεμάτων καθημερινότητάς σας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.