Η Πρώτη Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Ιράν επί θεμάτων Θαλασσίων Μεταφορών και Λιμένων, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,  με αντικείμενο την επεξεργασία Διμερών Συμφωνιών. Οι τομείς των συμφωνιών είναι (α) οι Θαλάσσιες Μεταφορές, (β) η αμοιβαία αναγνώριση των αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση STCW ‘78 και (γ) Μνημόνια Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ Ιρανικών και Ελληνικών Λιμένων.

Οι επαφές αυτές, που λαμβάνουν χώρα στον απόηχο της περσινής άρσης των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν από τον ΟΗΕ, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, δεδομένης της σημασίας του Ιράν στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και της Ελλάδας στον ναυτιλιακό τομέα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε διεθνές επίπεδο εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον για σύναψη διμερών σχέσεων με το Ιράν, ως χώρας με τεράστια αναπτυξιακή δυναμικής που εξέρχεται από μακρά περίοδο οικονομικής απομόνωσης.

Επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Γενικός Διευθυντής Συμφωνιών και Ανάπτυξης Αγοράς του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας (Ports & Maritime Organization – PMO) της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ενώ συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής Ναυτικών και Διεθνών Ειδικών Υπηρεσιών του ίδιου Οργανισμού, καθώς και ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα. Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν ο Βοηθός Διευθυντή Κλάδου Β΄- Διευθυντής Ποντοπόρου Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών και της Διεύθυνσης Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου, καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών και των Οργανισμών Λιμένων Βόλου και Αλεξανδρούπολης.

Συμφωνήθηκε η διεξαγωγή του επόμενου γύρου τεχνικών διαβουλεύσεων στην Τεχεράνη, στοχεύοντας στην υπογραφή των συμφωνιών από τις πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκομένων υπουργείων το συντομότερο δυνατόν.

Υποβολή Θέματος

Με την συμβολή των ίδιων των πολιτών μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας.

Μπορείτε να μας αποστείλετε θέματα τα οποία βρίσκετε μπροστά σας, όχι με την έννοια της εξυπηρέτησης μεμονωμένων προσωπικών δυσκολιών, αλλά με κύριο σκοπό τη γενίκευση και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων.

Η καταγραφή των θεμάτων που δυσκολεύουν την συλλογική μας καθημερινότητα θα γίνει αντικείμενο αξιολόγησης, ομαδοποίησης και επεξεργασίας, με κύριο σκοπό να χαρτογραφήσουμε τις ελλείψεις, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης και να οδηγηθούμε σε ευρύτερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Πριν να υποβάλετε το θέμα σας, δείτε τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.

Για την υποβολή των θεμάτων καθημερινότητάς σας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.