Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και τον Γενικό Γραμματεα ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Επιβεβαιώνουμε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας.

Πρόκειται για Έλληνα που ήρθε από τη Νότια Αφρική και το κρούσμα αυτό βρίσκεται στην Κρήτη. Έχουν τηρηθεί όλα τα πρωτοκόλλα καραντίνας και έχει γίνει απόλυτη ιχνηλάτηση. Θα σας ενημερώσει για αυτά λεπτομερώς ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο κύριος Ζαούτης.

Αναφορικώς τώρα με τα μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν αλλά και αυτά που έχει προτείνει η Επιτροπή:

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα, όπως ψηφίστηκε χθες από την Βουλή των Ελλήνων, όσοι συμπολίτες μας είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού προκειμένου να μην υπάρχει υποχρέωση ως προς το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους. Άρα θα υπάρξει ενημέρωση στην πορεία για το πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις και πότε θα εξεταστούν.

Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου και από εκεί και πέρα για κάθε μήνα θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και μόνο αν το άτομο προβεί στην πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου δεν θα υποβάλλεται σε αυτό το διοικητικό πρόστιμο.

Παράλληλα, με το Νόμο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Δεύτερο μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα και δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας, είναι ότι ενόψει των εορτών και επειδή θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού, θα δοθεί δωρεάν ένα self-test σε όλους τους ενήλικους πολίτες, προκειμένου να εξεταστούν και να δούμε πώς είναι η συνολική επιδημιολογική κατάσταση.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι συμπολίτες μας, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, σε αυτόν τον γενικό έλεγχο του πληθυσμού, που θα είναι δωρεάν, ώστε το πρώτο τεστ να γίνει την πρώτη εβδομάδα. Από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα λαμβάνουν οι πολίτες το self-test. Θα μπορούν να βλέπουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται με αποτέλεσμα όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα να μπορούν να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα.

Συστήνεται στην περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ, ακόμα και από τους εμβολιασμένους, ειδικά πριν από τις εκδηλώσεις τις ημέρες των εορτών.

Αυτό το πρόγραμμα που σας λέω με τον έλεγχο του πληθυσμού, θα πραγματοποιηθεί- και πάλι- την εβδομάδα μετά τις εορτές, ώστε να έχουμε μία πλήρη επιδημιολογική εικόνα όλου του πληθυσμού. Λεπτομέρειες για αυτό το πρόγραμμα θα σας πει ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο κύριος Ζαούτης.

Επιπλέον, μετά και τις εισηγήσεις της Επιτροπής, τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, τα οποία θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόταση η οποία υπήρξε, σε αυτά θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Για τα ανήλικα τέκνα θα τηρείται η διαδικασία, όπως στους κλειστούς χώρους της εστίασης.

Επιπλέον, μετά από πρόταση της Επιτροπής και με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, προκειμένου να δοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να γίνεται PCR μοριακός έλεγχος. Δηλαδή, όταν κάποιος είναι θετικός είτε με self-test είτε με rapid, θα μπαίνει σε καραντίνα, αλλά για να μπορέσει να πάρει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR. Αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος ελέγχου για αυτούς που νοσούν να ξέρουμε μέσω του PCR ότι έχει δηλωθεί ότι έχουν νοσήσει με Covid.

Στο επόμενο σκέλος που θα ήθελα να αναφερθώ είναι το σκέλος των εμβολιασμών. Η Επιτροπή ήδη εισηγήθηκε ότι μπορούν να χορηγούνται εμβόλια και για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις παραλάβουμε τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες γιατί είναι διαφορετικά εμβόλια από αυτά που δίνονται στον γενικό πληθυσμό ως προς τη δοσολογία.

Επίσης, έχει τεθεί στην Επιτροπή το ερώτημα από την Κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει σύντμηση του χρόνου του εξαμήνου που απαιτείται για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, έτσι ώστε αυτή η δόση να γίνεται στο 4μηνο. Αυτό είναι υπό συζήτηση.

Ο Γενικός Γραμματέας, ο κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους θα σας ενημερώσει γενικώς για τους εμβολιασμούς, αλλά και για την επιχειρησιακή δυνατότητα, εάν και εφόσον δοθεί σε νωρίτερο χρονικό στάδιο η δυνατότητα του εμβολιασμού, να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τον πληθυσμό με τα συγκεκριμένα ραντεβού που θα οριστούν.

Ολοκληρώνοντας θέλω να σας αναφέρω ότι ήταν αναμενόμενο και περιμέναμε ότι θα υπάρξει και στη χώρα μας η μετάλλαξη «Όμικρον» από τη στιγμή που έχει υπάρξει και στις υπόλοιπες χώρες.

Παρακολουθούμε, περιμένουμε να γίνουν οι πλήρεις αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πώς αντιμετωπίζουμε και τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αλλά η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και επομένως μπορούμε να διαχειριστούμε με μεγάλη ασφάλεια και αυτή τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε Υπουργέ. Ο λόγος στον κύριο Ζαούτη.

Θ. ΖΑΟΥΤΗΣ: Καλημέρα και από εμένα. Σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε, όπως ακούσατε, το πρώτο κρούσμα κορονοϊού από τη μετάλλαξη «Όμικρον».

Ο συμπολίτης μας αυτός είχε άφιξη στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου το πρωί. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο rapid test ήταν αρνητικό.

Την επόμενη μέρα είχε ήπια συμπτώματα και παραμένει με ήπια συμπτώματα αυτή την στιγμή. Έκανε rapid test κάθε μέρα, που ήταν αρνητικά.

Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test και προχωρήσαμε σε έλεγχο με PCR. Το PCR ήταν ύποπτο για την μετάλλαξη «Όμικρον», χωρίς επιβεβαίωση, και προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια της μετάλλαξης «Όμικρον», την οποία σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε.

Ο συμπολίτης μένει σε καραντίνα μαζί με τις επαφές του. Έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών. Έχουν γίνει τεστ σε όλες τις επαφές. Οι πολίτες, που είναι επαφές του κρούσματος, παραμένουν αρνητικοί μέχρι αυτή την στιγμή και είναι υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως σας ανέφερε ο Υπουργός, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να εντοπίσουμε και εμείς στην χώρα μας τη μετάλλαξη «Όμικρον». Είδαμε πως απλώθηκε πολύ γρήγορα σε διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι γνωρίζουμε αυτή την στιγμή για την μετάλλαξη Όμικρον: Τα κύρια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι, πρώτον, εάν υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε όσον αφορά την μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Υπάρχουν δεδομένα από την Ν. Αφρική που δείχνουν πως πιθανόν να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά είναι σε ένα πλαίσιο που δεν υπάρχει πάρα πολύ από το στέλεχος Δ και έτσι δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα όσον αφορά την μεταδοτικότητα.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά την νοσηρότητα. Και εκεί ακόμα υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας. Οι αναφορές που βγαίνουν από γιατρούς στην Νότια Αφρική περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Η τελευταία και σημαντικότερη ερώτηση μάλλον είναι εάν καλύπτουν τα φάρμακα και τα εμβόλια αυτή την μετάλλαξη. Και εκεί αναμένονται περισσότερες πληροφορίες, αλλά γνωρίζοντας προηγούμενα εμβόλια και προηγούμενους ιούς εκτός του κορονοϊού, θεωρούμε πως το εμβόλιο πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία και σε αυτή την μετάλλαξη.

Το πόση ανοσία θα παρέχει δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα. Γι’ αυτό το εμβόλιο παραμένει το κύριο όπλο που έχουμε και απέναντι σε αυτή την καινούργια μετάλλαξη και προτείνουμε σε όλους να εμβολιαστούν και όλοι μπορούν να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Πέρα από τον εμβολιασμό, γνωρίζουμε πως ένα εργαλείο που είχαμε για να πολεμήσουμε τον κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας είναι το testing.

Αυτό το φθινόπωρο είδαμε στην Ελλάδα πως η χρήση του self test στα σχολεία επέτρεψε στα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια και δεν είδαμε μεγάλες συρροές.

Τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ δείχνουν πως τα παιδιά τα προλάβαμε πριν αποκτήσουν συμπτώματα σε μια φάση ασυμπτωματική, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους ενήλικες.

Σκεπτόμενοι αυτό το τεστ, τις ερχόμενες γιορτές και την επιδημιολογική εικόνα αυτή τη στιγμή, όπως σας ανέφερε ο Υπουργός, θα προχωρήσουμε σε μία εβδομάδα στη διάθεση δωρεάν self – test για όλους τους ενήλικες πολίτες στην Ελλάδα.

Πραγματικά σας καλώ όλοι μαζί αυτήν την εβδομάδα να κάνουμε ένα τεστ, να ελέγξουμε την πανδημία. Εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι. Δεν είναι υποχρεωτικό αυτό το τεστ, αλλά πραγματικά θεωρώ ότι είναι μια προσπάθεια που όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε. Είναι εύκολη. Είναι δωρεάν.

Να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη αυτή τη στιγμή και να προχωρήσουμε σε ασφαλείς γιορτές. Όσον αφορά τις γιορτές, και εκεί να θυμόμαστε να τηρούμε τα μέτρα ασφάλειας που τηρούμε από την αρχή της πανδημίας, όσο περισσότερο μπορούμε, όταν μαζευόμαστε τα Χριστούγεννα και τις ημέρες των εορτών.

Και εκεί η σύσταση είναι, εάν μπορούμε και θέλουμε, να κάνουμε ένα self – test όταν μαζευόμαστε να γιορτάσουμε όλοι μαζί, προκειμένου να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Μετά τις γιορτές θα επαναληφθεί ένα δωρεάν self – test την εβδομάδα που ξεκινάει από τις 3 Ιανουαρίου για να ξαναελεγχθούμε και να προχωρήσουμε με ασφάλεια στον επόμενο μήνα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Ο λόγος στον κύριο Θεμιστοκλέους.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλημέρα και από μένα. Ξεπεράσαμε τα 14.616.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.062.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί.

Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 67,3% επί του γενικού πληθυσμού και 76,9% του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης σε σχέση με την ολοκλήρωση τού εμβολιασμού, περισσότεροι από 6.108.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 63,3% επί του γενικού πληθυσμού και 72,7% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Δίνω τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες:

Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω έχει εμβολιαστεί το 77,3%. 80 – 84 το 76%, 75 – 79 το 88,2%, 70 – 74 το 82,8%. 65 – 69 το 85,6%. 60 – 64 το 82,6%. 55 – 59 το 81,7%. 50 – 54 το 79,3% 45 – 49 το 77,6%, 40-44 74,4%, 35-39 68,8%, 30-34 70,1%, 25-29 70,4%, 18-24 67,5%, 15-17 45,9% και 12-14 το 30%.

Σε σχέση με τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης έχουν ήδη εμβολιαστεί σχεδόν 1.500.000 συμπολίτες μας και έχουν κλείσει ραντεβού άλλες 900.000, ένα ποσοστό 70% επί των δικαιούχων.

Τις τελευταίες δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση, έχουμε μία σημαντική αύξηση στα ραντεβού και σε σχέση με τα ραντεβού πρώτης δόσης στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών κλείστηκαν περισσότερα από 25.000 ραντεβού.

Έτσι, λοιπόν, η εικόνα που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών, που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ανέρχεται στις 493.930 άτομα.

Η δυναμικότητα εμβολιασμών του Δεκεμβρίου, ειδικά μετά τις κινήσεις που έχουμε κάνει τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας εμβολιαστικά κέντρα ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Έτσι τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί περίπου 1,5 εκατομμύριο ραντεβού. Άρα έχουμε περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο διαθέσιμα ραντεβού και μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα θα προστεθούν και νέα εμβολιαστικά κέντρα, αυξάνοντας τη δυναμικότητα του Δεκεμβρίου.

Όπως έχει ήδη αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθεί το διάστημα της αναμνηστικής δόσης από τους 6 μήνες και εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων θα έχουμε την απόφαση της Επιτροπής.

Επιχειρησιακά, όπως έχω ήδη αναφέρει τους αριθμούς, έχουμε τη δυνατότητα να το στηρίξουμε αυτό και μάλιστα όλα τα άτομα, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έως το τέλος Αυγούστου, να μπορούν να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση εντός του Ιανουαρίου, εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου.

Μία άλλη σημαντική παρατήρηση: θα δώσουμε προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης, έτσι ώστε κάποιος ο οποίος θέλει να κλείνει ραντεβού πρώτης δόσης να μπορεί να βρίσκει εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων σε σχέση με τα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης που και αυτά δεν πηγαίνουν μακριά. Βλέπουμε το σύστημα, βλέπουμε τις περιοχές και όπου χρειάζεται αυξάνουμε δυναμικότητα.

Για παράδειγμα, την ερχόμενη Κυριακή, αυτή τη στιγμή έχουμε ανοίξει σχεδόν 100.000 ραντεβού τα οποία τα κρατάμε για την πρώτη δόση. Έχουν κλειστεί αυτή τη στιγμή 25.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Θα βλέπουμε στο σύστημα πώς υπάρχει κίνηση και αν καλύπτονται. Και μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα πριν τα ραντεβού μπορούμε να τα απελευθερώνουμε και για αναμνηστική δόση.

Αυτό είναι αρκετά σημαντικό γιατί κάποιος ο οποίος έχει κλείσει ραντεβού αναμνηστικής δόσης μπορεί να έρθει νωρίτερα το ραντεβού του. Αν κοιτάξει ξανά στο σύστημα, θα απελευθερώνουμε συνεχώς ραντεβού και για αναμνηστική δόση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή σας ημέρα.