Με τον προϋπολογισμό του 2018, για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά από πολλά χρόνια, αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, κατά 184 εκ. € ή 3,6% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΕΘ για το 2017.
Υπενθυμίζουμε ότι:
– Με τον προϋπολογισμό του 2016 σταμάτησε η συνεχής μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών που ξεκίνησε το 2011 (μείωση πενταετίας 2011-15 κατά 34 %).
– Με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση κατά 257 εκατ. € ή 5,4% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2016.
– Το “Εθνικό Σκέλος” του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΕΘ φτάνει στα 160 εκ. Ευρώ, ποσό ρεκόρ από το 2012 μέχρι σήμερα.
– Η κατανομή των δαπανών έχει διαφοροποιηθεί αισθητά ώστε να υπηρετεί καθαρά αναπτυξιακούς στόχους. Για παράδειγμα: οι υποτροφίες υποψ. διδακτόρων και μετα-διδακτόρων που δίνονται από το Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 2 χρόνια. Σημαντικό μέρος δαπανών του ΕΣΠΑ προωθείται σε ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων με έμφαση σε τομείς αιχμής.
– Η κατανομή των δαπανών μισθοδοσίας αντανακλά την προτεραιότητα που δίνει το ΥΠΠΕΘ σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ασχολούνται στην ειδική αγωγή έχει αγγίξει ρεκόρ. Το ίδιο ισχύει και αναφορικά με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε Τάξεις Υποδοχής και Δ.Υ.Ε.Π. των προσφυγόπουλων. Το ΥΠΠΕΘ μισθοδοτεί εκπαιδευτικούς σε σχολεία ακόμα και με 1 μαθητή για να μην υπάρξει πληθυσμιακή μείωση σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένες ορεινές κοινότητες.
Ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΕΘ ανατρέπεται την αρνητική πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου 2014-18 της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, οι οποίες θα μειώνονταν με βάση αυτή την πρόβλεψη το 2018 κατά 1,009 δις € και έτσι οι δαπάνες για την εκπαίδευση θα έφταναν μόλις στο 1,99 % επί του ΑΕΠ το 2018, ενώ με τον προϋπολογισμό της σημερινής κυβέρνησης θα είναι στο 2,88%.

Υποβολή Θέματος

Με την συμβολή των ίδιων των πολιτών μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας.

Μπορείτε να μας αποστείλετε θέματα τα οποία βρίσκετε μπροστά σας, όχι με την έννοια της εξυπηρέτησης μεμονωμένων προσωπικών δυσκολιών, αλλά με κύριο σκοπό τη γενίκευση και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων.

Η καταγραφή των θεμάτων που δυσκολεύουν την συλλογική μας καθημερινότητα θα γίνει αντικείμενο αξιολόγησης, ομαδοποίησης και επεξεργασίας, με κύριο σκοπό να χαρτογραφήσουμε τις ελλείψεις, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης και να οδηγηθούμε σε ευρύτερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Πριν να υποβάλετε το θέμα σας, δείτε τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.

Για την υποβολή των θεμάτων καθημερινότητάς σας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.