Καλό μεσημέρι.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου συναντήθηκε  στο Άμπου Ντάμπι με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Η επίσκεψη σηματοδοτεί  το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων  Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αναμένεται να υπογραφούν συνολικά 9 συμφωνίες από τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό.  Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και έρχεται να επιβεβαιώσει το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών που είχε επισφραγιστεί το Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

Η Ελλάδα, με μια πολύπλευρη, δραστήρια και ενεργητική διπλωματία, διευρύνει το πεδίο των διεθνών σχέσεων της χώρας προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας.

Για τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα

Ολοκληρώθηκε χθες το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ένα Συνέδριο ιδιαίτερα μαζικό και εξαιρετικά παραγωγικό. O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο ανέδειξε τη συνέπεια της Κυβέρνησης στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και απέδειξε πως ό,τι είπαμε, το κάνουμε. Επισήμανε πως δεν υπάρχει προηγούμενο μία Κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με  τόσο πολλές εξωγενείς κρίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το σημαντικότερο είναι ότι όχι μόνο βρεθήκαμε και εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην ασφυκτική πίεση τεράστιων διεθνών κρίσεων, αλλά και ότι τις διαχειριστήκαμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, ώστε οι επιπτώσεις που επηρέασαν την κοινωνία ήταν στο ελάχιστο εφικτό. Η διαχείριση της ενορχηστρωμένης επιδρομής μεταναστών στον Έβρο, της φονικής πανδημίας και των επιπτώσεών της, των τουρκικών προκλήσεων και του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι ανταποκριθήκαμε στα πάρα πολύ δύσκολα. Με όπλα μας τις ξεκάθαρες αρχές μας, τις αξίες μας, αλλά και τη μεγάλη λαϊκή βάση στην οποία απευθυνόμαστε μπορούμε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά στο μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι, παρά τα μεγάλα εμπόδια, τιμούμε τη Συμφωνία Αλήθειας που κάναμε με τους πολίτες. Η οικονομία μας ενισχύθηκε και οι πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μεγαλώνει, την ανεργία να πέφτει δραστικά και τα μεγάλα έργα σε ολόκληρη τη χώρα να προχωρούν. Είδαν την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί διεθνώς με ισχυρές συμμαχίες, θωρακισμένα τα σύνορά της και χαλύβδινη την άμυνά της. Είδαν μια Κυβέρνηση που στάθηκε δίπλα σε κάθε πρόβλημα, δίπλα σε όλους τους πολίτες, μια Κυβέρνηση που άνοιξε όλα τα αποστήματα και παρενέβη αποφασιστικά για να στηρίξει την ποιότητα και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αναφορές που έκανε ο Πρωθυπουργός ως προς τους στόχους της Κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες και οι οποίοι -όπως τόνισε- συνοψίζονται στη φράση «Δίπλα στον κάθε πολίτη».

Αφορούν ανάμεσα στ’ άλλα:

-Την πλήρη απελευθέρωση της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και αμέσως μετά την ένταξή μας στην επενδυτική βαθμίδα, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Πατρίδας μας και θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στην κοινωνία.

-Την πρώτη αύξηση των συντάξεων, μετά από πολύ καιρό.

-Την εφαρμογή του θεσμού των fast track συντάξεων για την έκδοσή τους σε  ένα τρίμηνο, αλλά και του θεσμού των συντάξεων εμπιστοσύνης με το ξεμπλοκάρισμα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

– Την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

-Την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τη νέα μείωση των εισφορών από τον Ιούνιο.

-Την ταχεία προώθηση μεγάλων έργων όπως το μετρό  Θεσσαλονίκης, ο άξονας Πάτρας – Πύργου, ο Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, η αξιοποίηση 10 λιμανιών, η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

-Τη συνέχιση της ψηφιοποίησης του Κράτους, με  πολλές νέες ψηφιακές υπηρεσίες προσβάσιμες στον πολίτη.

-Την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται, ήδη, στη Βουλή. Με την καθιέρωση του προσωπικού γιατρού δωρεάν για κάθε ελληνική οικογένεια, αλλά και του Ψηφιακού Φακέλου Υγείας που θα συνοδεύει κάθε ασθενή και των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, για τις οποίες ο πολίτης θα ενημερώνεται με μήνυμα στο κινητό του.

-Την απελευθέρωση των Πανεπιστημίων από τον βραχνά της γραφειοκρατίας.

– Την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του  ΕΣΠΑ, που θα ενισχύσουν την απασχόληση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τα μεγάλα έργα, την  πράσινη μετάβαση.

-Τη συνέχιση της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και της αποφασιστικής στάσης στα εθνικά μας ζητήματα.

-Τη μετεξέλιξη της Πατρίδας μας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, γέφυρα μεταξύ τριών ηπείρων. Ταυτόχρονα, όμως, και παραγωγό ενέργειας.

-Τη συνεχή ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας.

Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό. Έχουμε τη βούληση, τη γνώση και τον επαγγελματισμό για να πραγματώσουμε τάχιστα όλα αυτά, ώστε να αναβαθμίσουμε την Πατρίδα μας και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας. Το σχέδιό μας υπερβαίνει τα όρια αυτής της τετραετίας, γιατί οι μεγάλοι στόχοι είναι επιβεβλημένοι για να βρεθεί η Πατρίδα εκεί που την θέλουμε, εκεί που την οραματιζόμαστε, εκεί που μας αξίζει. Είμαστε το κόμμα της λογικής που νοιάζεται για όλους, χωρίς ακρότητες, χωρίς μεγαλοστομίες, χωρίς ψέματα, χωρίς καπηλεία∙ αλλά με πραγματισμό, με σύνεση, με γνώση και σεβασμό. Αποστρεφόμαστε την ακρότητα, αλλά και τη μετριότητα. Πράττουμε πάντοτε όσα απαιτούνται. Τίποτα λιγότερο.  Για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας χρειαζόμαστε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. Όχι γιατί επιδιώκουμε τη μονοκρατορία. Αποδείξαμε ότι δεν έχουμε ηγεμονικές διαθέσεις, αποδείξαμε ότι ενσωματώνουμε αρμονικά στο κόμμα μας τις τάσεις και τα ρεύματα που αποδέχτηκαν τις αξίες, τις αρχές μας, αλλά κυρίως τον τρόπο  για  να πάμε την Ελλάδα μπροστά, για να πάμε την Ελλάδα ψηλότερα. Είμαστε στη λογική της δημιουργικής σύνθεσης και όχι σε αυτή της επιβολής προειλημμένων αποφάσεων. Και είμαστε ανοιχτοί σε όλη την κοινωνία που θέλει να δει την Ελλάδα να προοδεύει. Γιατί η ιστορία έχει πια καταστήσει κυρίαρχο ερώτημα το πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Αυτό θα κληθεί να απαντήσει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα και το εκλογικό σώμα.

Για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επισταμένως στη διεθνή συγκυρία, τονίζοντας ότι η μόνη βεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο είναι η αβεβαιότητα και σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα την περίοδο αυτή αφορά στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για  ευρωπαϊκή λύση, ώστε να ελεγχθεί η διακύμανση των χονδρικών τιμών του φυσικού αερίου, να σχεδιαστεί κοινή αποθήκευση του καυσίμου στην Ευρώπη και  να κατευθυνθεί ένα μέρος των αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Υπογράμμισε, όμως, ταυτόχρονα ότι η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο μέχρι να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο.  Έχουμε το θάρρος να διορθώσουμε την αδικία αυτή και εντάσσουμε ειδική πρόνοια στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για όσους δεν είχαν επωφεληθεί επαρκώς από τα μέχρι τώρα μέτρα μας. Ένα πρόγραμμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ  που θέτουμε άμεσα σε εφαρμογή.

Βασικά σημεία του σχεδίου μας είναι:

  1. Kατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο επιδοτούνται πλέον και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh της κύριας κατοικίας, όπως και οι καταναλώσεις των υπόλοιπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών, με ποσοστό 50% επί της αύξησης του ρεύματος. Παράλληλα, η επιδότηση για τις πρώτες 300 Kwh της κύριας κατοικίας ενισχύεται σε 85%, για τις μικρές επιχειρήσεις σε 80% και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στο 60% της αύξησης της τιμής του ρεύματος.
  2. Εισάγεται τέλος επί των επιπλέον εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για την προηγούμενη περίοδο σε ποσοστό 90%. Για το θέμα αυτό να σας πω ότι η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της ΡΑΕ. Το πόρισμα μέσα από μια συγκεκριμένη υπολογιστική  διαδικασία καταγράφει το ποσό πρόσθετων εσόδων στην παραγωγή. Για τον υπολογισμό η ΡΑΕ πρότεινε να αφαιρεθεί το ποσό των εκπτώσεων που δόθηκαν από τις επιχειρήσεις ενέργειας στους πελάτες τους.

Επίσης, για τον υπολογισμό η ΡΑΕ αναφέρει το ποσό των εκπτώσεων που δόθηκαν από τις επιχειρήσεις ενέργειας στους πελάτες τους. Για τον οριστικό προσδιορισμό του ποσού μένει να αποσαφηνιστούν ανά επιχείρηση και οι έμμεσες εκπτώσεις που κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που παρέχουν, και που η ΡΑΕ τα προσδιορίζει σε ένα εύρος  μεταξύ 5%-20%. Αυτές οι έμμεσες εκπτώσεις θα προσδιοριστούν επ’ ακριβώς ανά πάροχο, ώστε τελικά να προσδιοριστεί το συνολικό ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί. Με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, θα υπάρξει έκτακτο τέλος ύψους 90% στο οριστικό ποσό προσδιορισμού των επιπλέον εσόδων. Τα χρήματα αυτά θα συμβάλουν στην χρηματοδότηση του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας που έχει ανακοινωθεί από τον  Πρωθυπουργό.

Να σημειώσω ότι μιλάμε για ένα σημαντικό ποσό, το οποίο όμως καμιά σχέση δεν έχει με τα όσα ανεύθυνα και ατεκμηρίωτα διακινεί όλο το τελευταίο διάστημα η Αξιωματική Αντιπολίτευση με πρωτεργάτη τον κ. Τσίπρα.

  1. Η επιστροφή του 60% της αύξησης που έχουν καταβάλει οι οικιακοί καταναλωτές. Επιστροφή, δηλαδή, του 60% της αύξησης που δεν έχει καλυφθεί από τις εκπτώσεις που  δόθηκαν, είτε από το Κράτος είτε από τους παρόχους. Αφορά τους λογαριασμούς  κύριας κατοικίας που  έχουν εκδοθεί από το Δεκέμβριο του 2021 έως το Μάιο του 2022 και τους καταναλωτές με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. αλλά  δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Θα είμαι λίγο πιο αναλυτικός σε ότι αφορά το συγκεκριμένο μέτρο γιατί η Αντιπολίτευση είτε από άγνοια, είτε από βαθιά απόγνωση επιχειρεί να διαστρεβλώσει τη συγκεκριμένη εξαγγελία. Συγκεκριμένα:

Η επιδότηση ξεκινάει από 18 ευρώ και θα φτάνει έως τα 600 ευρώ για όσους έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα και όχι 600 ευρώ για τον καθένα. Και θα αφορά, το επαναλαμβάνω, το ποσό της επιβάρυνσης μετά από τις επιδοτήσεις του Κράτους ή τις εκπτώσεις των παρόχων.

-Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ που είναι και το ελάχιστο.

-Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ.

-Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 360 ευρώ.

-Αν η επιβάρυνση είναι 1.000 ευρώ η επιστροφή του 60% θα είναι 600 ευρώ.

-Αν η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, δηλαδή 1.200 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι 600 ευρώ, αφού (τα 600 ευρώ) είναι το ανώτατο όριο της επιδότησης.

  1. Από τον Ιούλιο του 2022 και με ορίζοντα ενός έτους εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά και συγχρόνως ενισχύεται ο παρών μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος οριζόντια, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Πιο συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση θα προσαρμόζεται το ποσοστό επιδότησης, ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα μεσοσταθμικά, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ήταν πριν την κρίση. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, αναστέλλουμε τη λειτουργία της ρήτρας αναπροσαρμογής. Υπολογίζεται ο μηχανισμός, ο οποίος θα εφαρμόσουμε, θα απορροφήσει το 70% έως 90% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ακρίβεια για το ρεύμα. Δεν είναι, όμως, η πρώτη. Δεν είναι η μόνη. Ιδιαίτερα για τις χαμηλές καταναλώσεις μέχρι 300 kWh, αλλά και για το σύνολο των κοινωνικών τιμολογίων, υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα πολύ σημαντική στήριξη. Αναδρομική στήριξη στα τιμολόγια του ρεύματος θα υπάρχει για μια σειρά επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο και μετά που θα φανεί στους λογαριασμούς που εκδίδονται τώρα. Για τους αγρότες μας είχε, ήδη, ανακοινωθεί η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο του 2021 έως το Δεκέμβριο του 2021 και επιπλέον στήριξη για τους επόμενους μήνες.

Με τη νέα μας πολύ αποφασιστική παρέμβαση λαμβάνουμε πλέον μέτρα δραστικής μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας για όλους.

Κάτι τέτοιο κατέστη τώρα εφικτό για πολύ συγκεκριμένους λόγους:

Πρώτα από όλα, χρειάστηκε πολύ ουσιαστική μελέτη του τρόπου λειτουργίας μιας πολύπλοκης αγοράς.

Δεύτερον, στο οικονομικό σκέλος, το πρωτογενές έλλειμμα του 2021 ήταν κατά 2 μονάδες μικρότερο αυτού που  είχε υπολογιστεί αρχικά (5%, έναντι 7,1%).

Επίσης, το δημόσιο χρέος, σε σχέση με το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο  (που κατατέθηκε την άνοιξη του 2021) είναι περίπου 10 μονάδες μικρότερο ως ποσοστό του Α.Ε.Π. για όλο το χρονικό διάστημα του Μεσοπρόθεσμου.

Συνέπεια όλων αυτών και όχι μόνο είναι ότι ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς τη χώρα μας, μετά και από την αναβάθμιση της S&P, την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς και την επικείμενη έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.

Παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, παραμένει δυναμικός ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας.

 

Κατά συνέπεια, με βάση όλα αυτά, μπορούμε και συνεχίζουμε να μετατρέπουμε το οικονομικό πλεονέκτημα σε κεκτημένο στήριξης και ανακούφισης της κοινωνίας. Για όλους. Χωρίς να υποθηκεύουμε τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την προοπτική της χώρας, χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον της Πατρίδας, είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με την αποζημίωση των μέχρι 600 ευρώ, πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα, γιατί ρωτάει ο κόσμος. Δηλαδή, αν τα χρήματα θα πιστωθούν μέχρι τέλος Ιουνίου στους λογαριασμούς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Προσδιορίσατε έτσι και με έναν τρόπο το ποσό, το οποίο έχει καταγράψει ως υπερβάλλοντα έσοδα από την πλευρά των παρόχων. Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι αυτό το ποσό και με ποιο τρόπο θα διοχετευθεί αυτό στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι στο ποσό που θα αποσαφηνιστεί στο τέλος, θα υπάρξει ένα έκτακτο τέλος, ένας έκτακτος φόρος, της τάξεως του 90%. Τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν τη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, το επόμενο διάστημα. Περαιτέρω διευκρινίσεις για το πόρισμα της Ρ.Α.Ε. θα δοθούν από το αρμόδιο Υπουργείο το επόμενο διάστημα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Περαστικά καταρχάς, σιδερένιος. Ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά επανέφερε ξεκάθαρα τη στρατηγική της αυτοδυναμίας. Σημαίνει αυτό ότι, πλέον, απορρίπτει η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Και, παρεμπιπτόντως, πώς σας φαίνεται το όνομα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η επιστροφή στον πράσινο ήλιο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση είναι μια αναγκαία συνθήκη για την αυτοδύναμη Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την καθαρή εντολή για αυτοδύναμη Κυβέρνηση, για όλους αυτούς τους λόγους που ανέλυσε ο Πρωθυπουργός. Αυτοδυναμία, επαναλαμβάνω, δεν σημαίνει μονοκρατορία. Έχουμε, νομίζω, αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο στην πράξη με τη διακυβέρνησή μας την ικανότητά μας να ενσωματώνουμε πρόσωπα, ιδέες, αντιλήψεις που έχουν κοινό προσανατολισμό για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της χώρας. Αυτός είναι ο δρόμος και ο τρόπος με τον οποίο κυβερνούμε τώρα. Η διακυβέρνηση αυτή έχει παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα τεθούν υπόψη των πολιτών, οι οποίοι θα αποφασίσουν. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής και διακηρυγμένος. Άλλωστε, ποτέ δεν πιστέψαμε στην αποτελεσματικότητα εκλογικών συστημάτων, όπως αυτά της απλής αναλογικής, τα οποία μάλλον δημιουργούν συνθήκες ακυβερνησίας παρά συνθήκες σταθερής, συμπαγούς και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και μιλήσατε για την απλή αναλογική, ο Πρωθυπουργός έκανε αρκετά μεγάλη αναφορά στο ζήτημα. Ουσιαστικά κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη Κυριακή. Για ποιον λόγο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάθε εκλογική διαδικασία, κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει μεγάλη σημασία. Οι εκλογές, το δικαίωμα ψήφου των πολιτών είναι ιερό και πολύ σημαντικό. Η Νέα Δημοκρατία  αντιμετωπίζει με την ίδια σοβαρότητα και την ίδια ευθύνη κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Δεν μου απαντήσατε, κύριε Εκπρόσωπε, όμως, ως προς το πώς βλέπει η Κυβέρνηση την επιστροφή του πράσινου ήλιου, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την απόφαση τη χθεσινή;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μας πέφτει λόγος στην αισθητική των μελών του ΚΙΝΑΛ και στις επιλογές του. Οι διαδικασίες, οι δημοκρατικές που βγάζουν αποτελέσματα, οφείλουν να είναι σεβαστές. Από εκεί και πέρα, εμάς δεν μας πέφτει λόγος.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως αποκάλυψε το Documento της Κυριακής, η κόρη της συζύγου του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, προσελήφθη στη Lamda Development στο Ελληνικό. Κατά την άποψή σας, είναι ηθικό να προσλαμβάνεται συγγενικό πρόσωπο ενός Υπουργού σε επένδυση που εξαρτάται από τις δικές του υπουργικές αποφάσεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ξέρω λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής, οπότε δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, σε δηλώσεις που έκανε από μια ναυτική βάση της γείτονος, είπε ότι η Ελλάδα ασκεί επεκτατική και προβοκατόρικη πολιτική και επανέλαβε και τις αιτιάσεις του αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Επιπλέον, κατηγόρησε τη χώρα μας για τη μη συμμετοχή της στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Tiger Μeet,  όπου εκεί προφανώς εμείς είχαμε δεχθεί τη συμμετοχή της, αφού βέβαια κατέθετε σχέδιο πτήσης.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χώρα μας είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με ενισχυμένο το γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Με πολύ συντονισμένη πολιτική και σε επίπεδο διπλωματίας και σε επίπεδο ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας. Η χώρα υπερασπίζεται με μεγάλη αποτελεσματικότητα, σε όλα τα πεδία, τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα εθνικά της δίκαια. Επαναλαμβάνω, είναι ένας πολύ ουσιαστικός παράγοντας σταθερότητας και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που αναγνωρίζεται και σε διεθνές επίπεδο από όλες τις μεγάλες δυνάμεις.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι λίγο πρόωρο. Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., τι σκοπεύει να θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Biden και στους αξιωματούχους των Η.Π.Α. με τους οποίους θα συναντηθεί, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός θα θέσει όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, τις συνθήκες και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, αλλά και το ρόλο, το βλέμμα και την οπτική που η χώρα μας αντιμετωπίζει όλες τις διεθνείς εξελίξεις. Και φυσικά τα θέματα των διμερών σχέσεων με τις Η.Π.Α., που βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο, όπως διαπιστώνουν πολιτικοί και κρατικοί παράγοντες και των δύο χωρών, τα τελευταία χρόνια.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την τελευταία μέρα του Συνεδρίου της Ν.Δ. ακούσαμε τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να κάνει κριτική για μια σειρά από κυβερνητικές πολιτικές, από τα ενεργειακά και την επιδοματική πολιτική έως τα ελληνοτουρκικά και την πολιτική κατευνασμού. Πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση αυτή την κριτική; Υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα συνέδρια ενός ανοιχτού και μη συγκεντρωτικού κόμματος βασίζονται στο διάλογο. Ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, επανέλαβε γνωστές θέσεις του. Γι’ αυτό κάνουμε τα συνέδρια. Για να κατατίθενται απόψεις, για να κατατίθεται ο αντίλογος, για να υπάρχει σύνθεση που δεσμεύει στο τέλος όλα τα κομματικά μέλη. Αυτός είναι ο ορισμός της Δημοκρατίας. Αυτό είναι αυτονόητο για ένα ιστορικό, πολυσυλλεκτικό κόμμα, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, το μεγαλύτερο φιλελεύθερο Κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης. Όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται. Απόψεις, βεβαίως, που δεν αποκλίνουν από το βασικό προσανατολισμό που έχουμε ως κόμμα για το μέλλον της Πατρίδας. Αυτή είναι η άποψη, η φιλοσοφία, η στρατηγική του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτή είναι μια στρατηγική, η οποία έχει δικαιωθεί από τα πράγματα, όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πετύχει αυτές τις εκλογικές επιδόσεις, αλλά και γιατί παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο μας σήμερα.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφορικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια, η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστήριξε εκ νέου και σήμερα, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για πλιάτσικο και ψέματα, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε τα μέτρα της Κυβέρνησης ανεπαρκή κατά της ενεργειακής κρίσης. Τι απαντάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η χώρα, σε ό,τι αφορά τις τιμές λιανικής – γιατί αυτό είναι που αφορά τον πολίτη που πληρώνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος – ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Φθηνότερη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από άλλες 14, αν δεν κάνω λάθος. Σε κάθε περίπτωση, φθηνότερη από την Ισπανία και την Πορτογαλία που είναι οι αγαπημένες χώρες του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ήταν φθηνότερη στη λιανική τιμή ρεύματος, εξαιτίας των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έδινε η Κυβέρνηση.

Κοντά σε αυτή την πολιτική, ο Πρωθυπουργός, με την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου, έρχεται να προσθέσει μια ακόμη πιο αποφασιστική πολιτική παρέμβαση δραστικής μείωσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα, από τον Ιούλιο και μετά, να έχουμε κατά 70% με 90% μικρότερες αυξήσεις για όλους, για νοικοκυριά, για επιχειρήσεις, για αγρότες, απενεργοποιώντας με τον τρόπο και με το μοντέλο που εφαρμόζουμε, το οποίο είναι εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, επί της ουσίας τη ρήτρα αναπροσαρμογής και βάζοντας τέλος στη διαδικασία παραγωγής υπέρμετρων κερδών. Η Κυβέρνηση ό,τι περισσότερο μπορεί να γίνει, μελετώντας σωστά τις ιδιαιτερότητες της αγοράς, μετρώντας σωστά τις αντοχές τις δημοσιονομικές της χώρας, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταθεί στο πλευρό των πολιτών, απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή, εξωγενή ενεργειακή κρίση. Απέναντι σε αυτή την τακτική, η Αντιπολίτευση, είτε από άγνοια, είτε από απόγνωση, διακινεί ψέματα και ασυναρτησίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να μου πείτε, κύριε Εκπρόσωπε, ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με τις δηλώσεις που έχει κάνει η Υφυπουργός Ενέργειας της Γερμανίας στο δίκτυο EURACTIVE, σύμφωνα με το οποίες θα είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας για λήψη αποφάσεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη της τη διαδρομή, η οποία είχε και αρκετές δύσκολες στιγμές, έχει βασιστεί πάνω σε συγκεκριμένες αρχές. Οι αρχές αυτές συνολικά ωφέλησαν την πορεία της Ε.Ε. και νομίζω ότι δεν θα πρέπει εύκολα ή ελαφρά τη καρδία να προσεγγίζουμε τρόπους αλλαγής της. Για ό,τι θεσμικό πρέπει να γίνει ή πρέπει να αλλάξει στην Ε.Ε. πρέπει να προηγηθεί σε βάθος πολύ μεγάλη συζήτηση και ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διαδρομή και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε φτάσει μέχρι εδώ.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκτός από αυτό το πακέτο για την ενεργειακή κρίση, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο, υπάρχει στη φαρέτρα της Κυβέρνησης και κάποιο άλλο σχέδιο που αφορά τον Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής ή κάποια άλλα μέτρα εναντίον της ακρίβειας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας στην εφαρμογή και έγκαιρη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, που όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι το βασικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Και από εκεί και πέρα, αναπτύσσουμε μια σειρά από πολιτικές που ενισχύουν και θωρακίζουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικοί στο κύμα των ανατιμήσεων που υπάρχουν.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε και αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και αν μια τέτοια απόφαση θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει τίποτα που να απειλεί την κυβερνητική συνοχή,  πρώτον. Και δεύτερον, σε ό,τι αφορά την ερώτηση για το χρόνο, ισχύει αυτό που σας είχα πει προηγουμένως. Θα προγραμματιστεί στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.