Καλό μεσημέρι.
Α. Οικονομία
Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Κυβέρνηση με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προχώρησε στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και άπλωσε δίχτυ προστασίας στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους ανέργους. Διέθεσε 24 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 και συνεχίζει με επιπλέον 11,6 δισ. ευρώ το 2021. Μετριάζει έτσι τις επιπτώσεις της πανδημίας, στηρίζει την απασχόληση, δίνει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στρώνει το έδαφος για την ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας.
«Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας», όπως δήλωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός «όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, δεν είχαμε “λουκέτα”. Στη συγκράτηση της ανεργίας, η χώρα είχε την 2η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της Αντιπολίτευσης. Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα».
Στο πλαίσιο αυτό -όπως ανακοίνωσε ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέπτυξε αναλυτικά πριν από λίγο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης- η Κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα στήριξης για περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.
Ειδικότερα :
-Πρώτον: Ξεκινά τον Απρίλιο ο 7ος Κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Ο νέος κύκλος θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται και, με αυξημένη ενίσχυση, για το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους στους οποίους εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ.
– Δεύτερον: Απαλλάσσονται -ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που είχαν κατά το 2020- από 30% έως και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσοι είχαν ενταχθεί στους 3 πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους, το 2020. Έτσι, σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ένα μέρος είναι μη επιστρεπτέο.
-Τρίτον: Ενισχύονται από το Κράτος επιχειρήσεις σε πληττόμενους κλάδους με την επιδότηση ενός σοβαρού μέρους των πάγιων δαπανών που είχαν μέσα στο 2020 και δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Αυτό θα γίνει με τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
-Τέταρτον: Μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά στην επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς, ενώ στα «κόκκινα» θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.
-Πέμπτον: Μεταφέρονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.
-Έκτον: Απαλλάσσονται πλήρως και για το Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% των ενοικίων από το Κράτος. Επιπλέον, δίνεται στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.
Η δέσμη αυτή των νέων μέτρων έρχεται να αποδείξει -για μια ακόμη φορά- ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν πίσω. Έγκαιρα και υπεύθυνα διαμορφώνει το δρόμο για την ασφαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα που δεν πρόκειται να αργήσει.
- Για την πανδημία
Είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών. Γενικότερα, η μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς. Και αυτό είναι καλά γνωστό σε όλους αφού οι ειδικοί επίμονα επισημαίνουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου. Απέναντι στον ιό.
Εξαιτίας της δυσμενούς αυτής εξέλιξης το Εθνικό Σύστημα Υγείας -κυρίως στην Αττική- δέχεται εξαιρετικά μεγάλη πίεση που προβλέπεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Από την περασμένη εβδομάδα εφαρμόζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε σχεδιαστεί και το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 565 που ήταν το 2019, έφτασαν στις 1.404, ενώ στην Αττική οι Μ.Ε.Θ. Covid από τις 229 πριν από ένα μήνα, έφτασαν τις 362. Από χθες μπήκε στην εφημερία το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-covid, ενώ το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά πλέον covid περιστατικά. Από σήμερα το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου ενσωματώνονται στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα ως covid θεραπευτήρια. Σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες.
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση του κορονοϊού να ενσωματωθούν για κάποιο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Δίνουμε την τελευταία μάχη πριν τη λήξη του πολέμου. Και στη μάχη αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες.
Γ. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Όπως είναι ήδη γνωστό, αύριο Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τον Πρωθυπουργό ότι ενώ γνώριζε για το ραντεβού που είχαν δώσει στη Νέα Σμύρνη οι χούλιγκανς, ενορχήστρωσε τη συκοφαντία κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιώντας τον ως υποκινητή. Τι απαντάτε;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Μουρελάτου, είναι σαφές σε όλους ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση αυτές τις μέρες, εκμεταλλευόμενος την κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας η οποία είναι πολύ λογική. Γνώριζαν όλοι, φαντάζομαι και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, τα καλέσματα αυτών των ομάδων, ήδη από την ίδια και την προηγούμενη μέρα στα social media. Παρ’ όλα αυτά κάλεσαν στην πορεία. Είναι υποκριτικά και κροκοδείλια δάκρυα, εκ των υστέρων.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ποια μέτρα κατά της αστυνομικής βίας συζήτησε με τον κ. Αλιβιζάτο ο Πρωθυπουργός και ποιες πρωτοβουλίες θ’ αναλάβει η Κυβέρνηση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, ο κ. Αλιβιζάτος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, την οποία έχει συστήσει αυτή η Κυβέρνηση, έχει μεγάλη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο. Η γνώση αυτή και εμπειρία του είναι πάρα πολύ χρήσιμες. Ο Πρωθυπουργός θα δώσει ένα σχετικό περίγραμμα στην αυριανή ομιλία του στη Βουλή.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κυρίτση, πως, αν δεν θέλετε τέτοιες εικόνες, πάρτε πίσω το νόμο Κεραμέως. Όταν βάλετε Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, κάθε εβδομάδα θα έχουμε σκηνικά Νέας Σμύρνης.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Να κληθεί να τις σχολιάσει ο κ. Τσίπρας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας ενημερώσετε, εάν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, υπό το βάρος και του αυξημένου ιικού φορτίου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως όλοι γνωρίζουμε, είμαστε σε μια δύσκολη φάση, τελευταία φάση αυτής της πρωτόγνωρης περιπέτειας. Είναι προφανές, ότι θα έχουμε πίεση και για, τουλάχιστον, τις επόμενες δέκα ημέρες. Τούτων δοθέντων, δεν θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου. Θα υπάρξει μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, για την Εθνική μας Επέτειο, με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Θα είναι ένα ποιοτικό και πολύ υπερήφανο θέαμα.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο χαρακτήρας των μέτρων στήριξης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι μεταβατικός ή υπάρχει σχεδιασμός για διεύρυνσή τους και πέραν των 11,6 δισ. που έχει ανέλθει το ύψος τους;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, η Κυβέρνηση έχει στηρίξει από την αρχή αυτής της κρίσης, έχει απλώσει δίχτυ ασφαλείας, σε εργαζομένους και επιχειρήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν στόχο να μας περάσουν και στην επόμενη μέρα. Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των ταμειακών διαθεσίμων έτσι ώστε να μην υπονομευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις μολύνσεις και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και Μ.Ε.Θ., πόσο εφικτό είναι το σενάριο ανοίγματος του λιανεμπορίου και των γυμνασίων και λυκείων εντός του Μαρτίου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως προανέφερα, έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 δύσκολες ημέρες. Αυτό θα κριθεί προφανώς από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Προτεραιότητα παραμένει για την Κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η επαναλειτουργία σταδιακά τομέων της οικονομίας. Θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένουμε διότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη πίεση που φαίνεται και στο Ε.Σ.Υ. και στα κρούσματα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τηρήσουμε -εφόσον βοηθήσουμε όλοι, εφαρμόζοντας τα μέτρα και κάνοντας υπομονή- το άτυπο αυτό χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, τον οδικό χάρτη.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ελλάδας πακέτο στήριξης αξίας 36,5 δισ., που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, θα είναι και το τελευταίο; Υπάρχουν δημοσιονομικές αντοχές για περαιτέρω παρεμβάσεις, εφόσον χρειαστεί;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει απαντηθεί, ήδη. Όσο θα επανερχόμαστε σταδιακά σε άνοιγμα της οικονομίας, στόχος είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους πλήττονται περισσότερο και σταδιακά να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ανάκαμψη της οικονομίας και στα ανοίγματα που θα γίνουν, εφόσον -επαναλαμβάνω- το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και με τη βοήθεια των εμβολιασμών που επιταχύνονται για να μπορέσουμε πλέον να μπούμε σε άλλη φάση από τον Απρίλιο, Μάιο και μετά.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο τρόπος δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας το τελευταίο διάστημα είναι επιχειρησιακή εντολή ή πολιτική απόφαση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το «τελευταίο διάστημα» δεν το αντελήφθην ακριβώς. Το πώς δρα η Αστυνομία προβλέπεται από τους επιχειρησιακούς κανονισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και από τα Προεδρικά Διατάγματα για την επιχειρησιακή δράση της. Αυτό ισχύει και επί αυτής της Κυβέρνησης και επί της προηγούμενης.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Η Κυβέρνηση καλύπτεται από τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η βία φέρνει βία;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η βία δεν φέρνει βία ούτε υπάρχει καλή και κακή βία. Πίσω από αυτή τη δήλωση, κατά τη γνώμη μας, κρύβεται μια διάκριση για καλή και κακή βία. Διάκριση τέτοια δεν υπάρχει.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε το δημοσίευμα της «Καθημερινής», ότι η Αστυνομία γνώριζε για ραντεβού χούλιγκαν στη Νέα Σμύρνη; Επίσης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως ο Πρωθυπουργός επένδυσε στο διχασμό και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως δεν είπε κουβέντα στο διάγγελμά του για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε αναίτια την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη. Τι απαντάτε;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το πρώτο σκέλος έχει απαντηθεί ήδη κύριε Καντέλη, στην πρώτη ερώτηση, αν δεν κάνω λάθος. Ως προς το δεύτερο, να σας θυμίσω ότι ο αστυνομικός που εμπλέκεται σε αυτό το επεισόδιο, έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα. Η Κυβέρνηση καταδίκασε, κινήθηκε τάχιστα η ΕΔΕ με τη συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη, που θα σας θυμίσω ότι επίσης με νόμο αυτής της Κυβέρνησης έχει οριστεί ως ο μηχανισμός διερεύνησης φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ γίνεται και έρευνα από την Εισαγγελία.
Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά την ταυτοποίηση από την Αστυνομία ότι στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης μετείχαν οπαδοί ή μέλη οργανωμένου συνδέσμου, σκέφτεται η Κυβέρνηση να ανακαλέσει τις κατηγορίες που απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει ήδη απαντηθεί.
ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επιπλέον, φοβάται η Κυβέρνηση επιστροφή σε κλίμα αγανακτισμένων όπως το 2009-2010 και ποιες πρωτοβουλίες σκέφτεται να αναλάβει, ώστε να αποφευχθεί το διχαστικό κλίμα, που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Τα πρώτο σκέλος της ερώτησης έχει ήδη απαντηθεί. Ως προς το δεύτερο, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές με το μήνυμά του, ότι δεν είναι η ώρα για διχασμούς. Δεν είναι η Κυβέρνηση αυτή που υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση. Το καταστήσαμε σαφές. Θα συζητηθούν όλα αυτά αύριο, θεσμικά στη Βουλή, όπου θα προσέλθει ο Πρωθυπουργός. Θυμίζω ότι μιλάει πρώτος ο κ. Τσίπρας, ως ερωτών. Ελπίζω ότι και ο ίδιος θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Για ποιο λόγο πραγματοποιείται και πολιτικός διάλογος στην Αθήνα μαζί με τις διερευνητικές; Τι θα περιλαμβάνει; Ο κ. Καλίν θα συμμετέχει αυτή τη φορά στις διερευνητικές επαφές; Η κυρία Σουρανή;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Κοσελόγλου, πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ ανωτάτων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εξωτερικών, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια. Μόνο πέρυσι υπήρξε τέτοια συνάντηση μόνο για μία φορά. Γίνονταν δύο φορές τον χρόνο. Άρα, είναι κάτι που γίνεται. Ο λόγος που γίνεται back to back είναι γιατί ο κ. Ονάλ συμμετέχει και στις διερευνητικές και στις πολιτικές διαβουλεύσεις.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Πως επηρεάζουν αυτές τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις 25-26 Μαρτίου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Οι διερευνητικές επαφές, έχουμε πει -και θα το επαναλάβω- ότι είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό είναι το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζετε, το ελληνοτουρκικό πλαίσιο, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, είναι και ένα θέμα που αφορά την Ε.Ε.. Η συμπεριφορά της Τουρκίας εν γένει, έναντι της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών, αφορά το σύνολο της Ε.Ε. και των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Και αυτό θα εξεταστεί συνολικά στο Συμβούλιο του Μαρτίου.
Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θεωρεί η ελληνική Κυβέρνηση ότι υπάρχει τέτοια αποκλιμάκωση με την Τουρκία, ώστε να επανεκκινήσει και ο πολιτικός διάλογος, λίγες μόλις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Απάντησα ήδη τι είναι αυτές οι πολιτικές διαβουλεύσεις. Ως προς τον κ. Καλίν, να σημειώσω ότι η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας -έχω ξαναπεί- ότι είναι ευθύνη και μέλημα και υπόθεση της τουρκικής πλευράς. Η δική μας ομάδα, η ελληνική ομάδα των διερευνητικών, είναι η ίδια που έχει ανακοινωθεί και ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρξει η σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας, θα κοινοποιηθεί στην ελληνική πλευρά δια της διπλωματικής οδού.
Μ. ΚΑΤΖΟΥ: Πότε αναμένεται να έχει χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας, ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Αναμένεται αύξηση των εμβολίων από τον Απρίλιο;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αναμένονται αυξημένες παραδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ήδη, έχει ανακοινωθεί και γνωρίζουμε ότι από την Pfizer θα έχουμε 1.071.000 δόσεις. Επιταχύνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κατά μέσο όρο γίνονται, αυτή στιγμή, 32.000 με 34.000 εμβολιασμοί ημερησίως. Σε λίγες ημέρες, πολύ σύντομα, θα ανοίξει η διαδικασία, για τις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου, με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενώ θα ακολουθήσουν οι ομάδες των 70-74 ετών και 65-69 ετών. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θεωρούμε ότι το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί περί τον Μάιο, όπου προσβλέπουμε και ελπίζουμε, επιταχύνοντας τους ρυθμούς, ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι 60 άνω και οι ευπαθείς.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το Πάσχα. Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των δεδομένων.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπροσωπηθούν, σε υψηλό επίπεδο, τελικά, στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Εφόσον το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας, ναι.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Σκέφτεστε ενεργοποίηση εκ νέου της Επιτροπής Αλιβιζάτου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως σας είπα, ο Πρωθυπουργός θα δώσει ένα συνολικό πλαίσιο, ένα περίγραμμα των προτάσεών του, αύριο στη Βουλή. Θα ήθελα να κάνετε υπομονή. Σε κάθε περίπτωση, σας θυμίζω ότι στην ουσία μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες της Επιτροπής στον Συνήγορο του Πολίτη, βάσει του νόμου που σας ανέφερα πριν.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Με το γεγονός ότι ο Υπουργός Τουρισμού, ήδη, ανακοίνωσε την ημερομηνία που θα μπορούσε να ανοίξει ο Τουρισμός και παράλληλα στην Ε.Ε. προχωρά η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εξετάζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ξεκινήσει συζητήσεις με τις βαλκανικές χώρες που δεν είναι μέλη της Ένωσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτό θα κριθεί στην πορεία. Σας θυμίζω ότι ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Θεοχάρης, ανακοίνωσε έναν πρώτο οδικό χάρτη, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό πεδίο φυσικά. Αυτό αφορά κατ’ αρχάς πιλοτικό άνοιγμα, ακόμα και από τον Απρίλιο, σε χώρες όπως το Ισραήλ, που έχουν προχωρήσει πολύ με τον εμβολιασμό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτό που έχω να πω είναι ότι το άνοιγμα προετοιμάζεται ήδη μεθοδικά και συστηματικά. Και, ήδη, μία πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μπαίνει σε φάση υιοθέτησης από το σύνολο της Ε.Ε.. Και σήμερα, ο οδικός αυτός χάρτης, χαιρετίστηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, ως ένας οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση του Τουρισμού διεθνώς.
Σας ευχαριστώ πολύ.