Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.
Α. Τουρκική προκλητικότητα
Συνεδριάζει σε μια ώρα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συγκεκριμένα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε -για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας»- δύο επιστολές, η μια προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η «Συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η «Συμφωνία» δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η «Συμφωνία» είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.
Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Antonio Guterres, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Ο.Η.Ε.. Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την Πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερα.
Πέραν αυτών, όπως γνωρίζετε, έχουμε αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη αποδίδουν καρπούς. Από τις δηλώσεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, όπως του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, μέχρι ανακοινώσεις, όπως της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα Ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η Κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημειώνεται ότι χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ε.Λ.Κ., που, διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε, «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».
Β. Συνέχιση μεταρρυθμίσεων
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει θέσει σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο η ιδιοκτησία του οποίου ανήκει στην Ελλάδα, δεν επιβάλλεται έξωθεν. Ένα σχέδιο που φέρνει επενδύσεις, δουλειές, βιώσιμη ανάπτυξη και, τελικά, καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες. Μέχρι το τέλος του χρόνου, σε ένα διάστημα λιγότερο των 6 μηνών, η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο Σύνταγμα. Πρόκειται για πρωτοφανές και εξόχως αποδοτικό κυβερνητικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Και οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν. Στο πλαίσιο αυτό, διανύουμε μια «εβδομάδα μεταρρυθμίσεων» για τη Δημοκρατία, την Οικονομία και την Εθνική Άμυνα. Συγκεκριμένα:
Σήμερα Τρίτη, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία διυπουργικού νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις.
Αντί της πεπατημένης του παρελθόντος, δηλαδή με κατάθεση βροχής τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, επιλέξαμε ένα καθαρό δρόμο με σεβασμό στη Βουλή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις επείγουσες διατάξεις. Ανάμεσα στα άλλα με το νομοσχέδιο αυτό:
– Παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.
– Παρατείνεται για πέντε μήνες, έως την 31η Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.
– Δίνεται και στους παρόχους υγείας το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019.
– Συνιστώνται 800 θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.
– Προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Αύριο Τετάρτη, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει στους εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Θα πρόκειται για μια κορυφαία θεσμική τομή και δείγμα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος της χώρας, που κάνει πράξη την πρόνοια του Συντάγματος, έστω και με περίπου μισό αιώνα καθυστέρηση.
Μεθαύριο Πέμπτη, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στο σχέδιο «Ηρακλής». Στόχος του σχεδίου είναι να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου τριάντα δις ευρώ, δηλαδή από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων. Όμως, η συζήτηση για το «σχέδιο Ηρακλής» δεν είναι μια τεχνική συζήτηση. Αφορά όλους μας. Γιατί, πάνω από όλα, το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας. Ενώ, τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους. Και μάλιστα με έναν τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό Προϋπολογισμό. Αντιθέτως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο «Ηρακλής» εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες, σε συνεργασία με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Τ.Χ.Σ, και των ίδιων των τραπεζών.
Την Παρασκευή, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά πρωτίστως στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της αμυντικής μας βιομηχανίας. Περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού. Με τις αποφάσεις αυτές αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεμπλοκάρονται προγράμματα που χρόνιζαν και ενισχύεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.
Το Σάββατο, ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 που σηματοδοτεί την επιστροφή της Πατρίδας μας στο μέλλον. Ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε. Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε.
Ο Προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης.
Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία.
Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020.
Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δις ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δις ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό.
Ο Προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η «ευημερία για όλους» δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας.
Γ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κυρία Kate Smith, σε γεύμα που παρατίθεται στη Βρετανική Πρεσβεία προς τιμήν του διακεκριμένου καθηγητή και φιλέλληνα Ρόντρικ Μπίτον.
Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Hans Joachim Schellnhuber, ιδρυτή και Επίτιμο Διευθυντή του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ σχετικά με το κλίμα.
Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey Pyatt για την προετοιμασία του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Το βράδυ, θα παρακαθήσει στο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Aleksandar Vučić στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αύριο Τετάρτη, θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, και το μεσημέρι θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Σέρβο Πρόεδρο.
Το απόγευμα θα παραστεί στην εκδήλωση με τίτλο «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την Αναδοχή και την Υιοθεσία», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Την Πέμπτη και Παρασκευή, 12 και 13 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το Σάββατο θα παραστεί στην έναρξη της συζήτησης για τον νέο Προϋπολογισμό στην Βουλή.
Τέλος, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου θα παραστεί σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που αυτό το Σαββατοκύριακο, διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μας έκαναν περήφανους για ακόμα μια φορά!
Στον Ανδρέα Βαζαίο που έγραψε ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στη Γλασκώβη, κατακτώντας δύο χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο.
Στην Άννα Ντουντουνάκη που κατέκτησε στο ίδιο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το χάλκινο μετάλλιο.
Στην Άννα Κορακάκη για την πρώτη θέση που κατέλαβε στο αεροβόλο πιστόλι στο γκραν πρι που διεξήχθη στο Βελιγράδι.
Συγχαρητήρια απευθύνουμε και στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο, που θριάμβευσε στα φετινά Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο και αναδείχθηκε «Ευρωπαίος Σκηνοθέτης» της χρονιάς.
Αυτές οι επιτυχίες πρώτον, κρατούν ψηλά την Ελληνική σημαία διεθνώς και, δεύτερον, δίνουν το παράδειγμα σε όλους και κυρίως στις νέες και στους νέους μας, ότι το ταλέντο, με σκληρή δουλειά, συνέπεια και αυτοπεποίθηση, επιβραβεύεται.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για ποιον λόγο στείλατε δύο διαφορετικές επιστολές στον Ο.Η.Ε.; Τι εξυπηρετεί αυτή η κίνηση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο αίτημα -όπως είπα- να μην πρωτοκολληθεί αυτή η άκυρη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί δεν πληροί τους κανόνες διεθνούς νομιμότητας, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και να μη δημοσιευθεί στο σχετικό τεύχος που τηρείται στα Ηνωμένα Έθνη.
Η επιστολή προς τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας -που τώρα είναι η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας- έχει να κάνει με την διάσταση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Θέτει, λοιπόν, υπόψη και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα μέτρα του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαταραχή στην περιοχή, από την τουρκική προκλητικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε σκόπιμο, να έχουμε και τις δύο επιστολές, ώστε όλοι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες που πρέπει.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, πρώτον, αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή, συγκεκριμενοποίηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Δεύτερον, εάν ο κ. Τσαβούσογλου έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του στην Αθήνα την Παρασκευή στο πλαίσιο της 31ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Και, τρίτον, αν έχετε κάποια απάντηση για το πότε θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδος-Τουρκίας, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει Θεσσαλονίκη -αν δεν κάνω λάθος- αρχές του έτους.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τρία σε ένα, λοιπόν. Ξεκινάω με το τελευταίο. Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά όντως είναι για να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη συνεννόηση που είχε γίνει κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Όσον αφορά το ζήτημα του πλαισίου των κυρώσεων: Όπως ξέρετε, από το καλοκαίρι και πολύ περισσότερο από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και τις 18 Οκτωβρίου του 2019, υπάρχει ένα πλαίσιο κυρώσεων που εξειδικεύεται απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην Κύπρο και στις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Εμείς, σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέλουμε να φύγουμε λίγο από το πλαίσιο κυρώσεων, θέλουμε κάτι μεγαλύτερο. Θέλουμε μία καταδίκη της Τουρκίας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Να χαρακτηριστεί ως παράνομη αυτή η «συμφωνία» και μη δυνάμενη να παράγει οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα. Και, φυσικά, να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός θα κάνει παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια του δείπνου και την επόμενη ημέρα, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο Συμβούλιο. Επομένως, διεκδικούμε μία πολιτική ομπρέλα, για οποιοδήποτε πλαίσιο κυρώσεων ή άλλων ενεργειών, που θα ακολουθηθεί από τα υπόλοιπα όργανα της Ε.Ε.. Όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε ότι η Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις της Ελλάδος, παρά τις αντιδράσεις από άλλες χώρες και δυνάμεις, επιμένει σ’ αυτή την πολιτική και σ’ αυτή τη «συμφωνία» με τη Λιβύη. Η χώρα μας τι θα πράξει, αν επιμείνει μέχρι τέλους η Τουρκία και δούμε να πηγαίνει ένα γεωτρύπανο σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή, την οποία έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να εξειδικεύσω λίγο. Το ενδεχόμενο να κάνει γεωτρήσεις εκεί, δηλαδή στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, συνιστά casus belli για τη χώρα μας και για την Κυβέρνηση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα -δεν είναι μόνο θέμα της Κυβέρνησης- η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Και ξέρει τι να κάνει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, έχουν καθοριστεί ραντεβού με τον κ. Μακρόν και την κυρία Μέρκελ, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να θέσει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας; Και αυτό το «ό,τι χρειαστεί», μέχρι πού μπορεί να φτάσει, δηλαδή;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ηγέτες άλλων χωρών στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω κάτι συγκεκριμένο. Αλλά, είθισται να γίνονται συναντήσεις, όπως είχαν γίνει και την προηγούμενη φορά και θα γίνουν και αυτή τη φορά. Ελπίζω, μέχρι να αναχωρήσουμε για τις Βρυξέλλες, να έχω κάτι περισσότερο να σας πω. Το «ό,τι χρειαστεί», είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την Κυβέρνηση, αλλά κυρίως –θα έλεγα- από την Ελλάδα. Γιατί, όπως ξέρετε, αυτό είναι ένα θέμα εθνικό, που δεν επιδέχεται κομματικές ταμπέλες. Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Το «ό,τι χρειαστεί», σημαίνει ότι χρησιμοποιείς όλα τα εργαλεία που έχεις στη διάθεσή σου.

ΣΤΕΦ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Εξετάζετε την περίπτωση να κομίσετε εσείς μια πρόταση, να επαναδραστηριοποιήσετε, δηλαδή, και να επανεργοποιήσετε το κομμάτι του Δικαστηρίου της Χάγης και της προσφυγής εκεί, σε ό,τι αφορά το μοναδικό θέμα που, έως τώρα τουλάχιστον, αναζητείται, την υφαλοκρηπίδα.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί επί δεκαετίες. Όπως ξέρετε, δεν ήμασταν εμείς υπεύθυνοι που τορπιλίζαμε συζητήσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη σύναψη ενός συνυποσχετικού, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Από εκεί και μετά, είναι άλλο πράγμα να προσπαθείς να επιλύσεις με καλή διάθεση και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας το θέμα αυτό, χρησιμοποιώντας ακόμα και το Δικαστήριο της Χάγης, όπως είπατε, και άλλο πράγμα να έχεις απέναντί σου μια τουρκική προκλητικότητα, την οποία καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή, οτιδήποτε άλλο έπεται.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Μας είπατε για τις επιδιώξεις σας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αντίστοιχα από τις ΗΠΑ, τι επιδιώξεις έχετε; Δηλαδή, στο ταξίδι του ο Πρωθυπουργός, στις 7 Ιανουαρίου, τι είδους παρέμβαση θέλετε εκεί από τον Ντόναλντ Τραμπ;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου έχει μια πολύ ευρύτερη ατζέντα. Δεν αφορά μόνο τα θέματα τα εθνικά ή μόνο τα θέματα που έχουν να κάνουν με συνεργασία με τις ΗΠΑ, που σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας, όπως η τελευταία υπογραφή των αμυντικών συμφωνιών. Έχει να κάνει με τα θέματα οικονομίας. Έχει να κάνει με τα θέματα προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων. Έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλέγμα συζητήσεων, το οποίο θα χαρακτηριστεί και από την αντιπροσωπεία, η οποία θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, σε αυτό το ταξίδι. Γι΄ αυτό σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει αυτή τη συνάντηση προετοιμασίας με τον Αμερικανό Πρέσβη. Αυτό που μπορώ να σας πω, αυτή τη στιγμή, είναι ότι θα είναι μια διευρυμένη αντιπροσωπεία, που θα έχουμε, όταν θα επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός τον Πρόεδρο Τραμπ.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Η Κυβέρνηση τονίζει, πολλές φορές, ότι η «συμφωνία» αυτή Τουρκίας-Λιβύης δεν έχει νομιμοποίηση, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση Σάραντς δεν έχει και την εσωτερική νομιμοποίηση στη χώρα. Παραμένει, όμως, ένας συνομιλητής της Ε.Ε.. Θα τεθεί αυτό το ζήτημα στο Σύνοδο Κορυφής;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το έχουμε θέσει, ήδη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που έγινε χθες. Είδατε το πλαίσιο που ζήτησε ο κ. Δένδιας και σας παραπέμπω και στη χθεσινή του δήλωση για περισσότερες λεπτομέρειες. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της «συμφωνίας» Λιβύης-Τουρκίας, του «μνημονίου» ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσουμε, είναι πράγματι ένα έγγραφο που δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Δεν έχει κυρωθεί από την λιβυκή Βουλή. Έχουμε δηλώσεις του Προέδρου της Λιβυκής Βουλής που δεν το αναγνωρίζει. Επομένως, εμμένουμε σε αυτή τη θέση. Το θέμα, ποια είναι νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, είναι ένα θέμα αρκετά ιδιαίτερο.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να ρωτήσω κάτι διαφορετικό. Είδαμε την περασμένη Παρασκευή κάποιες εικόνες από αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτή και μάλιστα τον ξεγυμνώνουν κιόλας, είδαμε τις φωτογραφίες και τα βίντεο και υπάρχουν και καταγγελίες για παρόμοιες περιπτώσεις, συγκεκριμένες, αλλά ας μην τις αναφέρουμε. Και είναι ένα θέμα που το ανεβάζει πολύ και η μείζων και η ελάσσων Αντιπολίτευση. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά της Κυβέρνησης γι’ αυτό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θέλω να κάνω τρία σχόλια γι’ αυτό που λέτε: Το πρώτο και βασικό, να δώσουμε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία, που κατάφερε, οι δύο πιο σημαντικές διαδηλώσεις -για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την πορεία για το Πολυτεχνείο- να κυλήσουν με έναν τρόπο υποδειγματικό. Δεν καταστράφηκαν δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και είδαμε τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους πολίτες. Δεύτερον, ο σεβασμός του κράτους Δικαίου δεν είναι a la carte. Όπως καταδικάζουμε την καταστροφή ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας από όποιον αυθαιρετεί, έτσι στεκόμαστε και απέναντι σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία, που προέρχεται από ένα κρατικό όργανο, είτε αυτό είναι αστυνομικό, είτε άλλο. Δεν κάνουν όλοι το ίδιο. Τρίτον, ακούω αυτό που λέτε για την καταγγελία, αλλά θέλω να πω ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει μια συνέχεια. Και έχει δημιουργήσει, ήδη από το 2011, έναν μηχανισμό τεχνικό για τη διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας. Αυτός κάθε χρόνο έχει κάποια αποτελέσματα και δημοσιεύονται στην Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που έχει επιφορτιστεί με αυτή τη δουλειά. Αν προστρέξει κανείς στην τελευταία Έκθεση, που αφορά 18 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από τα μέσα του 2017 μέχρι το τέλος του 2018, θα δει κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, που μιλούν για διερεύνηση 262 περιπτώσεων που είχαν καταγγελθεί για θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν ανακαλύπτουμε τώρα την αυθαιρεσία. Η αυθαιρεσία είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όταν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας, φυσικά πρέπει να καταγγέλλεται. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει και να διερευνάται από τα όργανα, τα οποία είναι υπεύθυνα. Η Ελληνική Αστυνομία, με ανακοίνωσή της ήδη από τις 7 Δεκεμβρίου, έχει καλέσει τους πολίτες, που ενδεχομένως έχουν υλικό, είτε φωτογραφικό, είτε άλλο, να πουν τις καταγγελίες τους, προκειμένου να διαβιβαστούν στον Συνήγορο του Πολίτη, σε αυτό τον εθνικό μηχανισμό και να εξεταστούν. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θα έχει αντίρρηση σε αυτό. Άρα, επαναλαμβάνω, ο σεβασμός του κράτους Δικαίου δεν είναι a la carte.

ΓΑΒΡ. ΣΕΡΕΤΗΣ: Ανακοινώσατε προηγουμένως προσλήψεις συναριοφυλάκων. Υπάρχουν άλλα ανακοινώσιμα μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών; Για παράδειγμα, αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο επέκτασης του φράκτη στον Έβρο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Κυβέρνηση θα κάνει, πράγματι, ό,τι χρειάζεται για να ελέγξει τις ροές στον Έβρο, που αναμένουμε, όντως, κάποια μεγαλύτερη πίεση αυτό το διάστημα, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την παραδοσιακή δίαυλο μέσω της θάλασσας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Επομένως, ναι, λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα στον Έβρο.

Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνέχεια αυτής της ερώτησης: Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας, είχε πει στη συνέντευξή του, μετά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες, ότι θα υπάρξει μια αυστηρότητα στον Έβρο. Μέτρα, δηλαδή, τα οποία θα ληφθούν άμεσα. Μπορείτε να μας δώσετε άλλες λεπτομέρειες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Απάντησα πως ό,τι έχει να κάνει με αυτό, είτε αφορά τον φράχτη, είτε αφορά πιθανές περιπολίες, είτε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, αυτό γίνεται ήδη και θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σας ευχαριστώ.