Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αγαπητέ μου Μιχάλη, ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία. Ευχαριστώ, επίσης, για τη θετική ενέργεια που επικράτησε στην συνάντησή μας. Η Γεωργία είναι μία μεγάλη αγάπη του Ελληνικού Λαού. Όπως θα παρατήρησες στην αντιπροσωπεία μας είχα δύο διπλωμάτες που ονομάζονται, η μία Γεωργία και ο άλλος, Γιώργος. Αυτό τι δείχνει; Το πόσο αυθόρμητα και βαθειά είμαστε συνδεδεμένοι.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό αυτό που συμφωνήσαμε και επιβεβαιώσαμε, δηλαδή ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γεωργία είναι στρατηγικές. Στρατηγικές σχέσεις σημαίνει ότι και οι δύο θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας σε όλους τους τομείς: την οικονομία, την εκπαίδευση, την έρευνα, την ενέργεια και σε άλλα πεδία. Στρατηγική σχέση σημαίνει ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έρθει πιο κοντά η Γεωργία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για να μεταφέρουμε σε εσάς την δική μας πείρα και γνώση, ως παλαιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μάθουμε και από εσάς, τις δικές σας εμπειρίες.

Περιμένω και εσένα και τους συνεργάτες σου, με μεγάλη χαρά, στην Αθήνα, καθώς σου έχω ήδη απευθύνει επίσημη πρόσκληση. Περιμένω να αναπτύξουμε, μέχρι τότε, την συνεργασία μας ανάμεσα στα διάφορα Υπουργεία, αλλά και ανάμεσα στις διάφορες Διευθύνσεις των δικών μας Υπουργείων. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι η Γεωργία είναι μια χώρα και ένας λαός που ανήκουν στην Ευρώπη και όπως αστειευόμενος είπα στις συζητήσεις μας, όταν κλέβαμε την φωτιά από τον Καύκασο δεν χρειαστήκαμε ούτε βίζα, ούτε να περάσουμε έλεγχο.

Οι ανοικτές σχέσεις ανάμεσα στα δύο μας κράτη είναι σχέσεις χιλιάδων ετών, όχι μόνον αρχαίες, αλλά όπως δείχνουν και οι τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις, προϊστορικές. Επίσης, η Ελλάδα ως χώρα με βαθειά και μεγάλη ιστορία, ως χώρα που έχει τόσο θετικές, όσο και αρνητικές εμπειρίες από το διεθνές σύστημα, υπογραμμίσαμε ότι διατηρούμε καλές σχέσεις και αγαπάμε πολλούς από τους γείτονές σας, αλλά πάνω απ΄ όλα αγαπάμε το δίκαιο και, ιδίως το διεθνές δίκαιο. Είμαστε μια χώρα που η ίδια στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και συγχρόνως, το υποστηρίζει. Κατά συνέπεια, υποστηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά σας, την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία σας. Θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τα μεγάλα πολιτισμικά επιτεύγματα της χώρας σας και μάλιστα, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε -εάν μπορούμε και από εφέτος- τις εβδομάδες πολιτισμού και πιο ειδικά, εκδηλώσεις κινηματογράφου εδώ, αλλά και στην Ελλάδα.

Ήθελα να σας συγχαρώ -αν και είναι ένα μικρό βήμα, παραμένει ωστόσο ένα βήμα- για την κατάργηση των θεωρήσεων Schengen βραχείας παραμονής για τους πολίτες της Γεωργίας. Ελπίζουμε αυτό να δώσει και μια ώθηση στον τουρισμό ανάμεσα στις δύο χώρες, γιατί υπάρχουν πραγματικά ομορφιές και όμορφοι άνθρωποι, τόσο στην Γεωργία, όσο και στην Ελλάδα.

Για άλλη μια φορά ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία και για την παραγωγική δημιουργική συζήτηση που είχαμε και που ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής της ελληνικής Αντιπροσωπείας, εδώ, στην όμορφη Γεωργία.

M. JANELIDZE: Οι σημερινές μας σχέσεις θεμελιώνονται πάνω σε ιστορικούς δεσμούς χιλιετιών.

Σήμερα, συζητήσαμε για την πολύπλευρη συνεργασία μας και αποφασίσαμε ότι όλα όσα αφορούν αυτές τις σχέσεις στα πεδία του πολιτισμού, της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, των επιστημών και της παιδείας, θα συζητηθούν τόσο σε επίπεδο των αρμοδίων φορέων, όσο και σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών της Γεωργίας και της Ελλάδας. Επίσης, συζητήσαμε για τις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που μπορεί να συσταθούν μεταξύ της Γεωργίας, της Ελλάδας και άλλων μερών.

Στην πορεία μας για την σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την βοήθεια που έχουμε λάβει εκ μέρους της Ελλάδας. Σήμερα, μιλήσαμε για τα επόμενα βήματα αυτής της σύνδεσης, για την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων Schengen βραχείας παραμονής για τους Γεωργιανούς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο κ. Αβραμόπουλος, που συνεχάρη την Γεωργία, είναι Έλληνας. Και ο Νίκος έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτό το θέμα.

Συζητήσαμε για πολλά ζητήματα, για τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, να εισάγουμε καλές πρακτικές από την Ελλάδα, ώστε και οι πολίτες μας να έχουν κέρδος από τη συνεργασία μας.

Επίσης μιλήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν σε περιοχές της Γεωργίας, οι οποίες βρίσκονται υπό κατοχή, μιλήσαμε για την ακεραιότητα των εδαφών της Γεωργίας, αλλά και για την ανάγκη ρύθμισης αυτών των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο και βέβαια, εντός των πλαισίων του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα και η Γεωργία θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας, αλλά και για να διατηρήσουμε το επίπεδο των διμερών και πολυμερών σχέσεων μας.

Σας ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την επίσκεψή σας στη Γεωργία. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς και είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψή σας αυτή θα δώσει νέα ώθηση για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, καλώ τους επιχειρηματίες από την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι σε όλα όσα είναι απαραίτητα για να τους υποστηρίξουμε σε διάφορους τομείς, όπως στην ενέργεια, τον τουρισμό και τις επικοινωνίες. Είμαστε έτοιμοι για να δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ των γεωργιανών και των ελληνικών εταιρειών, να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και να συσταθούν αντιπροσωπείες των γεωργιανών εταιρειών στην Ελλάδα και των ελληνικών εταιρειών στην Γεωργία.