Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, υποδέχτηκε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ανοίγοντας επίσημα την documenta 14, την σπουδαιότερη παγκοσμίως οργάνωση που καταγράφει τους προσανατολισμούς και τα ερωτήματα που θέτει η σύγχρονη τέχνη.
Μετά τη προσφώνηση της διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Κοσκινά η Λυδία Κονιόρδου, χαιρετίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο την πνοή της διοργάνωσης, είπε:
“Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας καλωσορίσουμε στο νέο σπίτι του σύγχρονου πολιτισμού. Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που υποδέχεται τη documenta 14 μία κορυφαία διεθνή συνάντηση δημιουργίας και διαλόγου.
Πάντα γινόταν στο Κάσσελ, τώρα για πρώτη φορά μοιράζεται και στην Αθήνα και μεταφέρει εδώ το κέντρο όπου θα συναντηθούν δημιουργοί από όλο τον κόσμο.
Σε μία Αθήνα, μία Ελλάδα που παρά την κρίση και τις μεγάλες δυσκολίες αντιστέκεται μέσα από τη δημιουργία. Συνδέει το μακρινό παρελθόν και τον πολιτισμό με τον πυρετό του τώρα. Σφύζει από γόνιμη ανησυχία εκφράζεται μέσα από όλες τις μορφές τέχνης και εκφράζει την αλληλεγγύη της στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, στους έλληνες και τους ξένους.
Σε ένα τέτοιο γόνιμο περιβάλλον έρχεται να προστεθεί το σπουδαίο και μοναδικό γεγονός της documenta 14. Που φέρνει ένα τολμηρό πνεύμα διεθνούς συνεργασίας, ελεύθερου διαλόγου, συνύπαρξης του διαφορετικού, υπέρβασης των συνόρων του τόπου και του χρόνου.
Η τέχνη μάς ενώνει, η τέχνη γεφυρώνει, συνθέτει αντιθέσεις, τις μετατρέπει σε διάλογο. Επανατοποθετεί τα καίρια ερωτήματα που καθορίζουν την περιπέτεια του ανθρώπινου πολιτισμού. Έτσι ώστε να επαναπροσδιοριστούν τα επόμενα τολμηρά βήματα που καλείται να βαδίσει η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα. Μπροστά στις προκλήσεις και στις μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνται.
Χαιρετίζουμε την παρουσία της documenta 14 στην Αθήνα και στο Μουσείο. Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Ανταμ Σίμτσικ και τους συγχαίρουμε. Ευχόμαστε ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών και φίλων Ελλήνων και ξένων να γίνουν οργανικό κομμάτι αυτού του σύγχρονου δημιουργικού μωσαϊκού.”
Ακολούθησαν οι ομιλίες του Δήμαρχου της Αθήνας Γιώργου Καμίνη, του Δήμαρχου του Κάσσελ κ. Χιλγκεν του καλλιτεχνικού διεθυντή της documenta 14 Ανταμ Σιμτσικ. Την εναρκτήρια εκδήλωσε έκλεισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ τονίζοντας ότι “Χωρίς την Ελλάδα δεν θέλω ούτε τολμώ να φανταστώ την Ευρώπη”.
Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν ο Διεθυντής του Πολιτικού της Γραφείου Βαγγέλης Πολίτης και η σύμβουλος Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων Νανά Στασινού.
Παρούσα ήταν και η Υπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανιας Μαρθα Μούνχεν
Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση από τον Ανταμ Σιμτσικ στα εμβληματικά έργα σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί το ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της documenta 14.
Συνάντηση με την εικαστικό Μάρτα Μινουχίν
Την Μάρτα Μινουχίν, μια εμβληματική καλλιτέχνιδα από την Αργεντινή συνάντησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και συζήτησε μαζί της το απόγευμα του Σαββάτου 8/4/2017 με αφορμή δύο έργα της με βαθιά πολιτισμική και πολιτική σημασία.
Ήταν το «Η πληρωμή του ελληνικού χρέους με ελιές» που έχει στηθεί στην είσοδο του ΕΜΣΤ με ένα μεγάλο καφάσι ελιές στο κέντρο του, και ο «Παρθενώνας των απαγορευμένων βιβλίων» που θα υψωθεί σε φυσικό μέγεθος στην κεντρική πλατεία του Κάσσελ. Το συγκεκριμένο έργο έχει ένα ηρωικό παρελθόν καθώς είχε πρωτοπαρουσιαστεί από την Μινουχίν μετά την πτώση της δικτατορίας στην Αργεντινή. Σήμερα το επαναλαμβάνει για να υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατίας αλλά και της ελευθερίας της έκφρασης η οποία απειλείται από τον ηγεμονικό λόγο. Ο καινούργιος Παρθενώνας θα καλυφθεί με λογοκριμένα βιβλία απ’ όλον τον κόσμο, και θα είναι έτοιμος για τα δεύτερα εγκαίνια της documenta 14, που θα γίνουν στην ιστορική γερμανική έδρα της στις 10 Ιουνίου με την παρουσία και της Ελληνίδας Υπουργού.
Η Υπουργός Πολιτισμού απευθύνθηκε στη Μάρτα Μινουχίν ως καλλιτέχνιδα προς καλλιτέχνιδα. Και η Μινουχίν, με αφορμή την ειρωνική περφόρμανς την οποία παρουσίασε στο ΕΜΣΤ όπου κάλεσε μια ηθοποιό που υποδυόταν την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να δεχτεί τις ελιές και να διαγράψει το ελληνικό χρέος, τόνισε: «Τα χρήματα μπορεί να υπάρχουν σήμερα και να εξαφανιστούν αύριο. Η τέχνη όμως δεν μπορεί να εξαφανιστεί ποτέ. Ζήτω η Τέχνη!»
Η Λυδία Κονιόρδου από την πλευρά της, εξέφρασε τον θαυμασμό της για την μαχητική καλλιτεχνική παρουσία της Μάρτα Μινουχίν, και υπογράμμισε: «Έχω την πεποίθηση ότι η ουτοπία του σήμερα είναι η πραγματικότητα του αύριο».
Συνάντηση με τη γερμανίδα ομόλογο, Μόνικα Γκρούτερς
Γεύμα εργασίας με την Γερμανίδα ομόλογό της Μόνικα Γκρούτερς, είχε το Σάββατο (8/4/2017) η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης documenta 14, στην Αθήνα.
Η Λυδία Κονιόρδου και ο Διευθυντής του Πολιτικού της Γραφείου Βαγγέλης Πολίτης συζήτησαν με την Υπουργό Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Μόνικα Γκρούτερς και το επιτελείο της, για τους άξονες της πολιτικής και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ΥΠΠΟΑ το 2017, καταλήγοντας σε πιθανές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων.
Απ’ την πλευρά της η Μόνικα Γκρούτερς τόνισε ότι το πεδίο του πολιτισμού είναι λιγότερο περίπλοκο από το πεδίο της πολιτικής και αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την προσέγγιση των δύο χωρών. Τόνισε μάλιστα ότι περιμένει την Λυδία Κονιόρδου στο Βερολίνο τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν θα συμμετάσχει σε μια μεγάλη παραγωγή με σκηνοθέτη τον Μπομπ Γουίλσον.
Η Ελληνίδα Υπουργός ενημέρωσε την ομόλογό της για το Νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, επίσης για την ανάγκη της επαναφοράς της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου – κάτι στο οποίο συμφώνησε και η Μόνικα Γκρούτερς διότι έτσι, όπως είπε, αυξάνονται εντέλει τα έσοδα του κράτους – ενώ επισήμανε και την σημασία του Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενων φορέων που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους.
Σε ερώτηση της Γερμανίδας Υπουργού εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει τον τομέα του Πολιτισμού, η Λυδία Κονιόρδου επισήμανε ότι η Κυβέρνηση κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί, δεδομένου ότι το πλαίσιο που έχουν θέσει οι θεσμοί επιβάλει πολλούς περιορισμούς. «Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά μουσεία με προϊόντα καινούργιων ανασκαφών κ.ά. που θέλουμε να ανοίξουμε, αλλά δεν μπορούμε», είπε η Ελληνίδα Υπουργός, «διότι χρειαζόμαστε τους διπλάσιους φύλακες από τους 1300 εποχικούς που καταφέραμε να προσλάβουμε. Ωστόσο υπάρχει μια έκρηξη πολιτιστικής δημιουργίας και γίνονται πλήθος δράσεις μικρής κλίμακας σε ολόκληρη τη χώρα. Η ‘μικρή Ελλάδα’ αντιστέκεται στις δυσκολίες με τον πολιτισμό της».
Η Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε τέλος και την ελληνογερμανική συνεργασία για την πάταξη της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, που έφερε καρπούς πρόσφατα, με την επιστροφή στην Ελλάδα αντικειμένων αρχαίας τέχνης του 12ου αι. π.Χ., που προέρχονταν από λαθρανασκαφή και εντοπίστηκαν στη Γερμανία. Τέλος πρότεινε στους γερμανούς επιτελείς να κινητοποιήσουν στη χώρα τους το θέμα των συμμετοχών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.