Σύσκεψη για το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Στη σύσκεψη μετείχαν:
- Αλέξης Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
- Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης,
- Θεόδωρος Καρυπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας,
- Πλακέτας Παναγιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης,
- Στέφανος Μπίρος, Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας,
- Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου,
- Αμανατίδης Γιώργος, Δ/ντής Αναπτυξιακής Κοζάνης,
- Καραταγλίδης Χαράλαμπος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καστοριάς,
- Κωνσταντίνος Κυριακίδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κοζάνης,
- Νικόλαος Ράμμος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Γρεβενών,
- Σάββας Σαπαλίδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας.
Κατά την εισήγησή του στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:
«Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.
Να με συγχωρέσετε, αυτή η σύσκεψη έπρεπε να γίνει στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, αλλά, επειδή πρέπει να αναχωρήσω για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αυτό ήταν δύσκολο. Σας υπόσχομαι ότι σύντομα θα βρεθώ μαζί σας, διότι πιστεύω ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι μια περιφέρεια, η οποία έχει τεράστιες αναπτυξιακές προκλήσεις, δυνατότητες αναξιοποίητες και θα έλεγα παραμελημένη για αρκετά χρόνια. Πρέπει να προσπαθήσουμε μαζί για να κινητοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες.
Ο λόγος που σας ζήτησα να βρεθούμε σήμερα, είναι διότι ξεκινάμε ένα σχέδιο, ένα «πείραμα», προκειμένου να κινητοποιήσουμε αυτές τις αναπτυξιακές δυνατότητες. Και το ξεκινάμε – δεν είναι τυχαίο – από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον, θα αρχίσουμε να εξαπλώνουμε παρόμοια σχέδια και σε άλλες περιφέρειες, όπου υπάρχει ανάγκη. Ξεκινάμε από τη Δυτική Μακεδονία και θα θέλαμε να σας το παρουσιάσουμε. Είμαι εδώ μαζί με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό για να σας πει λεπτομέρειες. Βεβαίως θα έχετε και τη διαρκή στήριξη και της υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και την άμεση επαφή απευθείας μαζί μου, όσο μπορώ, όσο χρειαστεί και όποτε χρειαστεί.
Θέλω να πω, λοιπόν, ότι αυτό –αν θυμάστε καλά- το είχα πρωτοαναφέρει πριν από 6 μήνες στη ΔΕΘ, όπου είχα μιλήσει για την πρόθεση να δημιουργήσουμε το Ταμείο Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας. Και σήμερα, ήρθε η ώρα να το υλοποιήσουμε, να το ξεκινήσουμε. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, κυρίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αλλά και να δημιουργήσουμε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης μέσα από τη δημιουργία νέων εργαλείων, εκεί που τα υφιστάμενα εργαλεία δεν μπορούν να ακουμπήσουν. Αυτή είναι η βασική αντίληψη γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες. Το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας επιχειρούμε να είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική κοινωνία (παραγωγικούς φορείς, Επιμελητήρια) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και δήμους). Συστήνεται από πόρους, που θα καταβληθούν ισομερώς από το υπουργείο Οικονομίας, από την κεντρική κυβέρνηση, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Επιμελητηρίων Κοζάνης και Φλώρινας. Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το ΕΤΕΑΝ και στόχος -όπως είπα πιο πριν- είναι να ολοκληρώσουμε την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, ιδίως επιχειρήσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης στη χρηματοδότηση από υφιστάμενα προγράμματα , αλλά και να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις ειδικότερα στην περιοχή.
Νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, ότι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Και για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, πρέπει να ευνοήσουμε τις επενδύσεις και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ορισμένες φορές επινοώντας τον τρόπο, όπως λέει το γνωστό ρητό «διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον βρίσκεις προχωρώντας». Πρέπει να επινοήσουμε μεθόδους και εργαλεία –και νομίζω ότι αυτό τον χαρακτήρα έχει αυτή η πρωτοβουλία.
Να πω ότι με το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούνται δομές χρηματοδότησης όπως ενδεικτικά: Ταμεία Εγγυήσεων, Ταμεία Δανειοδοτήσεων, Ταμεία Μικροπιστώσεων και Εγγυητικών Επιστολών, οι οποίες δομές θα είναι επικεντρωμένες στα προβλήματα και τις ανάγκες των επιχειρήσεων της περιοχής. Με τον τρόπο αυτό, το Ταμείο θα μπορεί να χρηματοδοτεί δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές για χρηματοδότηση από άλλες δομές λόγω του κανονιστικού περιορισμού των διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ. Θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα διεισδύοντας σε τομείς της τοπικής οικονομίας και να εξασφαλίζει πρόσβαση στην χρηματοδότηση σε διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν αυτή την δυνατότητα. Τομείς που προκύπτουν συνέργειες και συμπληρωματικότητες μεταξύ του υφιστάμενου Ταμείου επιχειρηματικότητας, το οποίο έχουμε συστήσει με χρήματα του ΕΣΠΑ και έχει πανελλαδική κλίμακα και του Τοπικού Ταμείου, του Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας.
Να πω επίσης ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει μία πολύ σημαντική προσπάθεια ούτως ώστε να εξαντλήσουμε την δυνατότητα χρηματοδότησης στην περιοχή, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Το 2015 εξαντλήσαμε όλους τους πόρους, περίπου 169-170 εκ. για την Μακεδονία, συνολικά τα δύο χρόνια έχουμε φθάσει στα 256 εκ. ευρώ. Να πως κιόλας ότι εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας του υπουργείου Οικονομίας στα τέλη του 2015, που καταφέραμε ενώ δεν πίστευε κανείς ότι θα εξαντλήσουμε όλο το ΕΣΠΑ, το εξαντλήσαμε και έπεσε όμως το τελευταίο τρίμηνο στην πραγματική οικονομία, οφείλεται και αυτή η απόκλιση που αιφνιδίασε κάποιους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Το 2016 εξαντλήσαμε πάλι του πόρους, πάλι είχαμε ρεκόρ στην απορροφητικότητα, αλλά τους μοιράσαμε τους πόρους ισομερώς καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς Το 2015, γνωρίζεται τους λόγους, τα καταφέραμε στο τέλος. Αυτό δημιούργησε μία επίπτωση, όταν κανείς συγκρίνει το τελευταίο τρίμηνο του 2015 με το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Θέλω, λοιπόν, με την ευκαιρία για να κλείσω την παρένθεση, να πω ότι δεν είναι τόσο ανησυχητική η εικόνα, όσο κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν για όσους τουλάχιστον γνωρίζουν την αιτία που την προκάλεσε.
Έρχομαι για να κλείσω: κάνουμε σήμερα ένα «πείραμα» και πιστεύω ότι αν πετύχει, όπως είπα και πιο πριν, θα εξαπλωθεί και στις άλλες Περιφέρειες. Θέλω να επισημάνω το εξής: Αυτές τις μέρες ξεκινάμε τον διάλογο μέσα στην κυβέρνηση για να καταλήξουμε στο λεγόμενο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα το παρουσιάσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όλους τους παραγωγικούς φορείς. Πρώτα στους Περιφερειάρχες, ακολούθως στους παραγωγικούς φορείς σε επίπεδο κλαδικό, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι η συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον του τόπου, η πιο σημαντική συζήτηση.
Θεωρώ ότι η συνεισφορά των τοπικών παραγωγικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά σημαντική. Θέλουμε αυτή την φορά να πάμε ανάποδα, να μην ξεκινήσουμε από τα πάνω προς τα κάτω, από την κορυφή της πυραμίδας. Να ξεκινήσουμε από την βάση. Θέλουμε το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο να είναι συγκροτημένο ανά περιφέρεια και το σύνολο να αποτελεί τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό. Είναι μία πρόκληση, ένα στοίχημα. Το αν θα τα καταφέρουμε εξαρτάται και από την συμβολή της Αυτοδιοίκησης, των φορέων σε τοπικό επίπεδο. Άρα ούτως εις άλλως θα δώσουμε τον λόγο στην Αυτοδιοίκηση και στους τοπικούς φορείς μέσα στο επόμενο διάστημα για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Ξεκινάμε από την Δυτική Μακεδονία και είμαστε όλο αυτιά για να ακούσουμε τις παρατηρήσεις σας και τις διεκδικήσεις σας, ή τα παράπονα σας.»