ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Καλή σας ημέρα, καλώς ήρθατε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Περιμέναμε να κορυφωθούν οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει τις συναντήσεις του, αρχής γενομένης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα δει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Εγώ θέλω μια πρώτη δική σας εκτίμηση. Είναι πολλές οι επαφές που γίνονται, ούτως ή άλλως. Είναι άλλες τόσες, ενδεχομένως και περισσότερες, όσες γίνονται στο παρασκήνιο. Έχουμε έναν Ερντογάν ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αινιγματικός. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το πού βρισκόμαστε ή τι περιμένουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κατάσταση και οι αντικειμενικές προϋποθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, να έχουμε ένα καλό κλίμα στις συζητήσεις στη Γενεύη. Βρισκόμαστε σε σταθερό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη. Προσήλθαμε και συνεχίζουμε να προσερχόμαστε σε αυτές τις διαβουλεύσεις με μεγάλη αποφασιστικότητα και την πεποίθηση ότι υπάρχουν δυνατότητες να βρεθεί μια συμφωνία. Από εκεί και πέρα, αν και η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια στάση, μια εποικοδομητική στάση σε αυτές τις συνομιλίες, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, όλα αυτά παραμένουν ένα ερωτηματικό. Ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ενημερώνει αυτή τη στιγμή θεσμικά, σήμερα, το σύνολο των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, μετά από τις ούτως ή άλλως απαραίτητες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κατά τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε θεσμικά και αναλυτικά το σύνολο των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Με καυτά ζητήματα, επαναλαμβάνω, με έναν αινιγματικό Ερντογάν, γιατί παίζει έναν πολύ σημαντικό και κομβικό ρόλο, σε όλες αυτές τις συζητήσεις. Από την άλλη, με καυτά ζητήματα όπως εκείνων των εγγυήσεων, της ασφάλειας, τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ή να εκτιμηθεί ως θετική εξέλιξη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να μεταβεί, σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Πρωθυπουργός στη Γενεύη; Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ που νωρίτερα μας μετέφερε ο συνάδελφος Αντώνης Αντζολέτος και το ακούμε και από χθες, εάν υπάρξει μια θετική έκβαση, τότε και μόνον τότε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι η θέση της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας που ούτως ή άλλως είναι το βασικό ζήτημα στο οποίο εμπλέκεται στις συνομιλίες η ελληνική πλευρά, έχουμε εκφράσει στην τοποθέτησή μας ότι χρειάζεται η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο, καθώς και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Αυτή είναι η βασική αρχή με την οποία εμείς προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις. Αν δούμε ότι εκ μέρους της τουρκικής πλευράς υπάρχει διάθεση για συζήτηση και συνεννόηση και υπάρχει και η αποφασιστικότητα για την εξεύρεση μιας λύσης μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε και ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη. Το τι σημαίνει διάθεση για εξεύρεση λύσης, προφανώς έχει να κάνει και με τη στάση του κ. Ερντογάν, αλλά και με τη στάση που θα έχουν οι τουρκικές αρχές στις συνομιλίες που ούτως ή άλλως, ξέρετε ότι είναι διαρκείς αυτές τις ημέρες.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Χωρίς να θέλω να προδικάσω ή να προτρέξω γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι και η πρώτη ημέρα εκκίνησης των επίσημων, εν πάση περιπτώσει, συνομιλιών, δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω, μιας και είστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τι απαντάτε σε όσους λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση, όχι δεν θα έπρεπε να ρίξει την προσοχή της, κάθε άλλο, πάνω στο Κυπριακό, αλλά ουσιαστικά σας λένε –θα το πω πάρα πολύ απλά- το έχετε πάρει πολύ επάνω σας και κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Γιατί; Γιατί το Κυπριακό είναι ούτως ή άλλως ένα δύσκολο και πολύ σύνθετο ζήτημα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ακριβώς αυτή η κριτική ότι το έχουμε πάρει πολύ επάνω μας. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα εμπλέκεται από την αρχή του Κυπριακού, από την αρχή όταν το Κυπριακό ξεκίνησε να αποτελεί διεθνές πρόβλημα. Η Ελλάδα προσέρχεται με τη θέση ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά από εκεί και πέρα, ξέρετε πολύ καλά και εσείς ότι είμαστε σε μια στενότατη επικοινωνία με τις κυπριακές αρχές και στο πλαίσιο αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοδήποτε ερωτηματικό σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις εκεί που θεωρούμε απαραίτητο να συμμετέχουμε. Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, δηλαδή στο περιουσιακό, στο εδαφικό, στα θέματα της εσωτερικής διευθέτησης, η ελληνική πλευρά συμπαρίσταται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή νομίζω ότι είναι μια πάγια στάση εκ μέρους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των ελληνικών κυβερνήσεων και νομίζω ότι ακριβώς αυτή την πολιτική επιλογή ακολουθούμε και εμείς.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Είναι ενιαίο το πολιτικό μέτωπο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απολύτως.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Συνεργάζεστε και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλαδή; Υπάρχει συνεννόηση σε αυτό το θέμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, έχουν μια πλήρη ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών και από εκεί και πέρα, περιμένουμε να ακούσουμε, έχουμε ανοιχτά αυτιά για οποιεσδήποτε προτάσεις ή κριτικές, αν και νομίζω ότι υπάρχει μια σχετική συναντίληψη σε ό, τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριζόμαστε το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ευρύτερα οι σχέσεις μας με την Τουρκία; Γιατί η ατζέντα είναι πάρα πολύ μεγάλη, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Την εκκινεί συχνά-πυκνά και παίζει με τις σελίδες ο Ερντογάν μπρος-πίσω με διάφορα ζητήματα. Εκκρεμεί όμως και κάτι ακόμη μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Αναφέρομαι στους 8 στρατιωτικούς. Εδώ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι η Τουρκία διάγει μια περίοδο μάλλον αυξημένης έντασης είτε αυτό αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, είτε αυτό αφορά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα, τα οποία έχουν πλήξει τη γείτονα και για τα οποία έχουμε εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Από την άλλη μεριά, ο Τούρκος Πρόεδρος αρκετές φορές έχει μια αυξανόμενα επιθετική ρητορική, για την οποία, επίσης, έχουμε δηλώσει ότι δεν βοηθά στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και ότι θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι αποδεχόμαστε αμφισβητήσεις διεθνών συνθηκών τις οποίες έχουν προσπαθήσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο οι Τούρκοι να θέσουν στην ημερήσια διάταξη. Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας σε αυτά τα ζητήματα με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια και κατηγορητικό τρόπο. Τώρα, σε ό,τι αφορά τους «8», εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις. Εκκρεμούν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και γι` αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θέλω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο, καθώς μπορεί να θεωρηθεί και μια προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Έχουμε όψιμα γίνει πάρα πολύ ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα. Εννοώ, γενικώς στη δημόσια σφαίρα πολλοί έχουν γίνει πάρα πολύ ευαίσθητοι, όψιμα. Αυτό το οποίο σας λέω πάντως είναι ότι θα περιμένουμε τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και από εκεί και πέρα, στη βάση αυτών των αποφάσεων θα εξετάσει και η κυβέρνηση τη θέση της, δεσμευόμενη προφανώς από τη Δικαιοσύνη.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μιας και αναφερθήκατε πάντως σε όλη αυτή τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, ανοίξαμε μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση αναφορικά και με το εξάχρονο παιδί της Πόλα Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη. Πήρατε μάλιστα και θέση δημόσια. Θα σας ρωτήσω, αμέσως μετά.
(Διακοπή της συνέντευξης και σύνδεση με τον δήμαρχο Σκοπέλου για τα καιρικά προβλήματα)
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Είχαμε μείνει κύριε Τζανακόπουλου στο ζήτημα του 6χρονου παιδιού της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη. Τελικώς, παραδόθηκε στην οικογένεια της Πόλας Ρούπα. Εδώ άνοιξε μια πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία δεν έμεινε μόνο στο κλίμα συζήτησης. Εσείς πήρατε θέση πριν εκδοθεί επίσημα και η απόφαση ότι τελικώς θα παραδοθεί το παιδί στη μητέρα της Πόλας Ρούπα. Θεωρείτε ότι έγινε με καθυστέρηση αυτό; Θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τουλάχιστον από την ενημέρωση που έχουμε ως κυβέρνηση, ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε τέτοια παρόμοια περίπτωση. Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ, η οποία εκδόθηκε, αν δεν κάνω λάθος, το Σάββατο, έλεγε ότι το παιδί παρακολουθείται από τους παιδοψυχίατρους, αλλά και από εξειδικευμένους επιστήμονες, ώστε να βγουν συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας του. Από εκεί και πέρα, συντάχθηκαν οι πραγματογνωμοσύνες των ειδικών και το παιδί παραδόθηκε στην οικογένειά του, με βάση τη διάταξη της Εισαγγελέως Ανήλικων, η οποία εκδόθηκε χθες το βράδυ. Επομένως, το ζήτημα έχει διευθετηθεί. Νομίζω ότι κινήθηκε η διοικητική μηχανή με όσο το δυνατό γρηγορότερο τρόπο. Τώρα, εάν θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει την καθυστέρηση αυτή των δύο ημερών, δεν το γνωρίζω. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, εάν δεν κάνω λάθος, οι χρόνοι είναι περίπου αυτοί. Ωστόσο, το θετικό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι το παιδί, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται με την οικογένειά του. Το θέμα έχει διευθετηθεί με τον τρόπο που έπρεπε να διευθετηθεί.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πριν δούμε τα της αξιολόγησης, να δούμε λίγο τι γίνεται στο εσωτερικό σας. Πραγματικά, είναι δύσκολο να διαχωρίσει κανείς τα θέματα, είναι όλα εξίσου σημαντικά, Κυπριακό, Τρομοκρατία, Αξιολόγηση, αλλά τα έχω βάλει με μία χρονική κατηγοριοποίηση πηγαίνοντας προς τα πίσω, αρχής γεννωμένης από σήμερα. Ο κύριος Χρυσόγονος, όχι μόνο ως πρόσωπο -εάν θέλετε να τοποθετηθείτε- επειδή τον άκουγα και χθες, τον ακούσαμε όλοι στον Τάκη Χατζή, επέμεινε στην θέση του, δηλαδή, από ποιους ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός και στα πρόσωπα στα οποία αναφέρθηκε. Την Παρασκευή συνομιλούσαμε με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μας μετέφερε ότι μίλησε μαζί του (Χρυσόγονο) και ήταν μετανιωμένος. Τελικώς, πέρα από προσωπική υπόθεση, τι ακριβώς συμβαίνει; Έχει αρχίσει η γκρίνια; Πολλοί μιλούν ακόμα και για «αντάρτικο» μέσα στο κόμμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό για το οποίο μπορώ εγώ να σας ενημερώσω, είναι για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έχει τακτικότατη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα και από τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, κύριο Κατρούγκαλο. Έχει τακτικότατες επικοινωνίες με τον επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Παπαδημούλη, όπως φαντάζομαι θα σας είπε και ο ίδιος στην συνέντευξή του. Έχει Σύμβουλο αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, Γραφείο αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Επομένως, νομίζω ότι η κριτική του κυρίου Χρυσόγονου ήταν και ατυχής και άστοχη. Από εκεί και πέρα, εάν αυτό εντάσσεται σε μία προσπάθεια άσκησης πολιτικής κριτικής, καλό θα ήταν να μας πει και για τα πολιτικά ζητήματα τα οποία τον οδηγούν σε μια τέτοια στάση. Κατά τ’ άλλα δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να κάνουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο. Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης και της Κ.Ο., γνωρίζετε ότι είναι απολύτως ενιαία και συμπαγής. Δεν υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές σε αυτόν τον χώρο. Αυτό που υπάρχει, είναι η προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και σε αυτό, νομίζω ότι είναι απαραίτητη η σύμπνοια και η σύνταξη όλων των δυνάμεων σε αυτό το πολιτικό σχέδιο.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Επειδή αυτή προσπάθεια δεν είναι εύκολη, δεν το λέω και δεν το κρίνω εγώ…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδείς το ισχυρίζεται αυτό.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Το αντιλαμβάνεστε όσοι εμπλέκεστε άμεσα και εν πάση περιπτώσει όσοι ζούμε σε αυτήν τη χώρα. Αυτή προσπάθεια, αυτός ο δρόμος δεν είναι καθόλου εύκολος και, μάλιστα, έχετε έρθει σε κόντρα με τις ιδεολογίες σας, με πράγματα τα οποία πιστεύατε ότι μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά τελικώς δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν. Πάνω εκεί βασίζονται αρκετοί και λένε ότι υπάρχει μια ευρύτερη γκρίνια ή, οι ακόμα πιο αιχμηροί, ότι υπάρχει ένα «αντάρτικο» μέσα στο κόμμα. Γι’ αυτό σας ρώτησα νωρίτερα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση συνολικά έδωσαν μια μεγάλη μάχη το πρώτο επτάμηνο, τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Από εκεί και πέρα, καταφέραμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Είχαμε την τιμιότητα να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, αφού πήραμε τη συμφωνία, και είπαμε: Δεν καταφέραμε όλα όσα θα θέλαμε, πήραμε αυτή τη συμφωνία, η οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη, από τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου. Και στη βάση ακριβώς αυτής της συμφωνίας, ζητήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα πράγματα ήταν ανοιχτά επάνω στο τραπέζι, δεν κρύψαμε απολύτως τίποτα, αντιθέτως με πολύ μεγάλη τιμιότητα και με πολύ μεγάλη ευθύτητα προσφύγαμε στη λαϊκή ετυμηγορία. Όλα αυτά τα γνώριζαν και τα γνωρίζουν όλοι όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα και στην προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που δεν υπάρχει, όχι απλώς «αντάρτικο», αλλά αντιθέτως υπάρχει μία εικόνα σύμπλευσης, σύμπνοιας και αποφασιστικότητας για να καταφέρουμε αυτό που ξεκινήσαμε τον Γενάρη του 2015.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος δεν ψήφισε μέτρα. Θέλω να πω, όλη αυτή φορολογία που μας υποδέχτηκε το 2017, ενώ αφήσαμε ένα ήδη επιβαρυμένο 2016, δεν είναι πράγματα που ψήφισε ο κόσμος. Ο κόσμος ψήφισε εσάς για να εφαρμόσετε αντίστοιχες πολιτικές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015, επαναλαμβάνω πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, προέβλεπε τρία πράγματα: 1,8 δις εξοικονόμηση από το Ασφαλιστικό, 1,8 δις εξοικονόμηση από το ΦΠΑ και 1,8 δις εξοικονόμηση από άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Το σύνολο, δηλαδή, των 5,4 δις τα οποία έπρεπε να νομοθετηθούν ενόψει της πρώτης αξιολόγησης. Αυτή ήταν η συμφωνία που κατατέθηκε στον ελληνικό λαό και για την οποία ζητήσαμε την έγκρισή του τον Σεπτέμβριο του 2015, λέγοντας με απόλυτη ευθύτητα ότι δεν είναι αυτό το οποίο θέλαμε. Είναι αυτό το οποίο, εν πάση περιπτώσει, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που όλοι γνωρίζουν – δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα πράγματα αυτή τη στιγμή – οδηγηθήκαμε να συμφωνήσουμε. Ωστόσο, εγώ αυτό που θέλω να τονίσω είναι το εξής: Αυτή η συμφωνία, παρά τις δυσκολίες της, θα πρέπει να συγκρίνεται με το τι θα συνέβαινε στη χώρα εάν εξακολουθούσε να ισχύει η προηγούμενη συμφωνία. Η οποία, για να πούμε δύο νούμερα τα οποία μπορεί να καταλάβει ο κόσμος πάρα πολύ εύκολα, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, που είχαμε εμείς ως στόχο και τον οποίο υπερβήκαμε, όπως ξέρετε, ήταν 0,5%, το αντίστοιχο πρωτογενές πλεόνασμα της συμφωνίας Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν 4,5%. Μιλάμε, δηλαδή, για μία διαφορά περίπου 8 δις ευρώ από τις τσέπες του έλληνα φορολογούμενου. Για το 2017 η διαφορά είναι 5 δις ευρώ. Εάν ίσχυε η προηγούμενη συμφωνία, λοιπόν, σας λέω ότι εντός δύο ετών η ελληνική κοινωνία θα έπρεπε να υποστεί 13 δις ευρώ περισσότερα σε φόρους και περικοπές.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τότε από πού προκύπτει ότι εξαιτίας της καθυστέρησης, στην πορεία της αξιολόγησης, πήρατε πιο επιβαρυμένα μέτρα σε σχέση με τους προηγούμενους; Και με εκείνο το περιβόητο e-mail Χαρδούδελη, που έχει μείνει πια στην ιστορία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν ισχύει καθόλου. Θέλω να σας πω το εξής: Το 2014 ο κύριος Σαμαράς έριξε το Πρόγραμμα, το οποίο ο ίδιος είχε συμφωνήσει, στα βράχια. Είχε 2 δις ευρώ δημοσιονομικό έλλειμμα, Ήταν 2 δις ευρώ πίσω από τον στόχο. Το 2015 θα έπρεπε να πάρει άλλα περίπου 3 δις μέτρα για το 2015 και άλλα περίπου 3 δις για το 2016. Μιλάμε, δηλαδή, για μία δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 8-9 δις ευρώ, μόλις για δύο χρόνια, τη στιγμή που η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει στη βάση της συμφωνίας, την οποία εμείς πετύχαμε, είναι 5,4 δις ευρώ για τέσσερα χρόνια. Σας λέω, λοιπόν, ότι εδώ πέρα δεν μπορούμε σε καμία των περιπτώσεων να συγκρίνουμε τις δύο συμφωνίες. Αυτό με το οποίο συγκρινόμαστε…
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Έλατε, για να έρθουμε στο σήμερα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, στο σήμερα είμαστε, διότι μιλάμε για τα σημερινά μέτρα, μιλάμε για το 2017.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Βάλατε εσείς στόχο να φτάσετε και να πετύχετε αυτούς τους στόχους μόνο με τη φορολογία; Με καμία περικοπή δαπανών; Δεν υπάρχει πουθενά κανένα περιθώριο, παρά μόνο να συνεχίζουν να πληρώνουν οι ίδιοι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ίδια η συμφωνία, στην οποία -να σας πω- τα μέτρα που πήραμε, είναι αυτά τα οποία θα ήταν αναγκασμένος να πάρει ο κύριος Σαμαράς, συν 13 δις παραπάνω. Αλλά αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη. Προέβλεπε συγκεκριμένους όρους για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξοικονόμηση…
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Έλεγε, δηλαδή, από τη φορολογία; Από τους πολίτες; Οι πολίτες θα τα πληρώσουν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία – την οποία κάποιοι μας καλούσαν να υπογράψουμε άρον-άρον και με πολύ χειρότερους όρους – αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό ας το αντιπαρέλθουμε, έλεγε 1,8 δις ευρώ εξοικονόμηση από το Ασφαλιστικό, 1,8 δις ευρώ εξοικονόμηση από το ΦΠΑ και 1,8 δις ευρώ από άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή οι δαπάνες, που κάνει το Ελληνικό Δημόσιο, έχουν φτάσει σχεδόν σε μία κατάσταση ανελαστική. Δηλαδή, είναι 40% του προϋπολογισμού για συντάξεις, 40% του προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση και περίπου 20% για τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου. Επομένως, όσοι ευαγγελίζονται περικοπές στο δημόσιο, είτε το κάνουν από μία ανεπίτρεπτη άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο δομείται ο ελληνικός προϋπολογισμός, είτε λένε συνειδητά ψέματα.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Και την ίδια ώρα τι γίνεται με τις προσλήψεις ημετέρων και μη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάρα πολύ καλή η ερώτηση που μου κάνετε.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Είναι πάρα πολλές οι επικρίσεις που δέχεστε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρουμε αυτό. Έχουμε μάθει σ’ αυτές τις επιθέσεις από το 2012. Είμαστε συνηθισμένοι σ’ αυτή την πολιτική και λογική.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Απαντήσεις υπάρχουν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και υπάρχουν. Θέλετε να πούμε για 1.750 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους; Θέλετε να σας πω για τους 6.800, που μας κατηγορούν ότι έχουμε προσλάβει, οι οποίοι είναι αναπληρωτές καθηγητές, είναι εποχικοί πυροσβέστες και είναι και οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998, όπου εκκρεμούσε η πρόσληψη τους εδώ και περίπου 20 χρόνια;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά επίσημα θα τα παρουσιάσετε στη Βουλή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως θα παρουσιαστούν επίσημα, κοινοβουλευτικά, από την αρμόδια υπουργό κυρία Γεροβασίλη, η οποία θα δώσει τέτοιες απαντήσεις, που όλες οι ειρωνείες, όλες οι επιθέσεις- με ένα αλαζονικό, ιταμό ύφος, θα έλεγε κανείς – που δεχόμαστε από εφημερίδες, οι οποίες δεν φημίζονται για την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, πραγματικά θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να απαντήσουν. Ακούστε τώρα και για το θέμα των 27.700 δημοσίων υπαλλήλων, που υποτίθεται ότι έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση αυτή τα τελευταία δύο χρόνια. Οι 27.700 αυτοί, οι οποίοι παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ, δυστυχώς για κάποιους δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δηλαδή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΣΤΑΤ αυτό που κάνει είναι να μετράει απασχόληση και όχι να μετράει τους μόνιμους ή τους μη μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Οι 27.700 αυτοί, που φαίνονται ως διαφορά και τους οποίους ανακάλυψε ο δημοσιογράφος – πολύ μεγάλο θέμα που φέρνει την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση – είναι στην πραγματικότητα η κοινωφελής εργασία από τους δήμους, η οποία πληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ και αποτελεί μέρος των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν έχουν καμία προοπτική μονιμοποίησης και επίσης δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Μιλάμε, δηλαδή, για ευρωπαϊκά εγκεκριμένα προγράμματα κοινωφελούς εργασία, τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ. Αυτή ήταν η μεγάλη αποκάλυψη και αυτές ήταν οι μεγάλες καταγγελίες, ας πούμε, οι οποίες αποδεικνύονται φούσκες.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Βλέπετε και την αξιωματική αντιπολίτευση εσείς, πίσω από αυτό. Το είπατε δημόσια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει μια λογική τροφοδότησης Μέσων Ενημέρωσης με θέματα και στη συνέχεια επιλέγει την επικοινωνιακή τακτική, στη βάση δημοσιευμάτων, να βγαίνει και να καταγγέλλει την κυβέρνηση. Είναι μια πολιτική λογική που την ταυτίζει με συγκεκριμένες εφημερίδες. Ταύτιση η οποία κατά γενική ομολογία, δεν την τιμά.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τελευταία ερώτηση. Τι γίνεται με την αξιολόγηση; Υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και μέχρι που έχουμε περιθώριο παράτασης πια καθυστέρησης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν έχουμε στις 12 Γενάρη το Euroworking group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Εκεί θα έχουμε μια καθαρότερη εικόνα. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν διαρκείς πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο υπουργός Οικονομικών θα δει την Τετάρτη, τον γάλλο ομόλογο του κύριο Σαπέν, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης. Από εκεί και πέρα η πίεση που ασκούμε για την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν έχει να κάνει με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αλλά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ούτως ή άλλως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Είναι ένας δύσκολος στόχος. Το έχουμε πει, δεν το έχουμε κρύψει. Και αυτό το οποίο θέλουμε είναι να εμπεδωθεί ταχύτατα η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Να μην υπάρχει έδαφος για τις διάφορες κινδυνολογικές προβλέψεις που γίνονται, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από υπερσυντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη , έτσι ώστε να συνεχίσουμε την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, να πιάσουμε τους στόχους και το 2017 να είναι το έτος που θα μας οδηγήσει πια στο τέλος του τούνελ της κρίσης.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τελευταία ερώτηση . Μάλλον προτελευταία γιατί η τελευταία είναι αν βλέπετε εκλογές ή όχι. Η προτελευταία ερώτηση: υπάρχει ένα ταβάνι στο κυβερνητικό σχεδιασμό, μέχρι τότε. Αλλιώς μετά πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ημερομηνία κόμβος για μάς είναι η ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή, θέλουμε εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έτσι ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθηθούν. Με αυτή την έννοια αυτό ακριβώς είναι το σημείο κλειδί για την ελληνική οικονομία.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Εκλογές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές, απ’ ότι σας περιέγραψα, νομίζω ότι είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης. Είναι εκτός της ατζέντας. Το σενάριο, πάνω στο οποίο δουλεύουμε, είναι το σενάριο του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης και της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Ευχαριστώ και εγώ.