L. ZAORALEK : Κυρίες και Κύριοι, επιτρέψτε μου να καλωσορίσω, εδώ στο Παλάτι Τσερνίν, το φίλο μου και εταίρο, τον κ. Κοτζιά. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μπορώ σήμερα να τον προσκαλέσω και να τον υποδεχθώ θερμά, εδώ στην Τσεχία.
Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι πάρα πολλοί Τσέχοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα. Σήμερα μπορώ να πω ότι είναι σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες και θα επισκεφθούν τη χώρα σας διότι εκτιμούν ιδιαιτέρως την ομορφιά και την ασφάλεια της Ελλάδας.
Ασχοληθήκαμε με θέματα διμερούς συνεργασίας, αφού η Ελλάδα είναι για μας ένας εταίρος με τον οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, ιδιαίτερα όσον αφορά το πεδίο των επιχειρήσεων. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που το προσφυγικό / μεταναστευτικό κύμα, το οποίο έπληξε την Ελλάδα, έχει σχεδόν σταματήσει και έχει μεταβληθεί η κατάσταση για την Ελλάδα σε αυτό τον τομέα.
Το θέμα που μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή είμαστε χώρες που έχουμε περίπου τον ίδιο πληθυσμό – μολονότι η Ελλάδα είναι λίγο μεγαλύτερη- και μας ενδιαφέρει το μέλλον του συνόλου της Ευρώπης.
Θα ήθελα να αναφέρω ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το κοινό μας και όλη την Τσεχία και αφορά το θέμα της δικαστικής υπόθεσης των Τσέχων πολιτών, κ.κ. Βuchta και Pezlar. Θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε συνδράμει τους πολίτες μας, τους έχουμε υποστηρίξει και νομικώς, δεν έχουν καταδικαστεί για αξιόποινη πράξη, αλλά για αδίκημα και έχει αλλάξει η κατηγορία επί αυτού του θέματος. Θα ήθελα να τονίσω, άλλη μια φορά, ότι έγινε αλλαγή στην κατηγορία από την αξιόποινη πράξη στο αδίκημα και θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως, αν ήταν μόνο ένα πλημμέλημα.Περιμένουμε από τα ελληνικά δικαστήρια το αποτέλεσμα της εφέσεως, η οποία θα ασκηθεί.
Εγώ είμαι της γνώμης ότι οι ελληνοτσεχικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα καλές και είμαι χαρούμενος, άλλη μία φορά, που υποδέχομαι τον κ. Κοτζιά εδώ στην Τσεχία.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ για τη διερμηνεία. Ευχαριστώ πολύ τον φίλο μου Lubomir για την πρόσκληση να έρθω στην Πράγα, μία πόλη με μεγάλη ιστορία που οι Έλληνες αγαπούν ιδιαίτερα για τις τέχνες, την ιστορία και τη λογοτεχνία της. Θα ήθελα να ευχηθώ καταρχάς στον συνάδελφό μου καλή επιτυχία τώρα που η Τσεχία αναλαμβάνει -μεθαύριο στη Λευκωσία- την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα είναι σε καλά χέρια το Συμβούλιο, αυτό μπορώ να το βεβαιώσω.
Μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί πάρα πολύ, και τους δύο, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βοηθήσουμε για να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στους εταίρους μας, τις κοινωνίες μας και τους θεσμούς για το μέλλον της Ευρώπης. Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης σημαίνει να συμφωνήσουμε πώς φανταζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς επιδιώκουμε να είναι και να αναπτύσσεται στον 21ο αιώνα. Ποιο είναι το όραμά μας για την Ευρώπη και την Ένωσή μας και με ποιες αρχές και αξίες θα την ενισχύσουμε. Πώς θα την κάνουμε ελκυστική ξανά στη νέα γενιά. Πώς θα αναπτύξουμε την κοινωνική Ευρώπη, ούτως ώστε να γίνει και πάλι ελκυστική για τους πολίτες της. Πρέπει να αποτρέψουμε τις τάσεις κατακερματισμού της Ευρώπης.
Έχουμε μπροστά μας δύο μεγάλα και δύσκολα γεωοικονομικά, γεωστρατηγικά προβλήματα στην Ευρώπη: να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και για τις δύο πλευρές το Brexit και να σταθεροποιήσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εγώ πάντα λέω ότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να επιθυμεί μία ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία, αλλά είναι ζήτημα των ίδιων των Τούρκων να αποφασίσουν αν πραγματικά θέλουν να δουλέψουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είχαμε με τον συνάδελφο μου συζητήσεις και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πως να ενισχύσουμε την πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωατλαντικές δομές. Να συμβάλλουμε για να αναπτυχθεί περισσότερο η πολιτική κουλτούρα της συναίνεσης και των συμβιβασμών.
Το τελευταίο στοιχείο που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης και στη διμερή συνεργασία μας. Ιδιαίτερα θέλουμε να ενισχύσουμε – και έχω σειρά από προτάσεις και σκέψεις – τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών και ανάμεσα στα δύο κράτη συνολικά, στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας, του πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών. Δεν θα μας φτάσει η σημερινή μας συνάντηση που είναι συνέχεια της συνάντησης που είχαμε στην Αθήνα. Ελπίζω ο Lubomir να βρει χρόνο να έρθει ξανά στην Αθήνα και είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στις καλές σχέσεις μας. Ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση προς τον κύριο Κοτζιά: Πότε αναμένετε να εγκριθεί το πακέτο των μέτρων ;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Την Πέμπτη το βράδυ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μπορείτε να μας πείτε σχετικά με αυτό;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εάν μπορώ να συνοψίσω σε μία φράση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα έλεγα το εξής: δεν είναι όπως θα τη θέλαμε, αλλά είναι πολύ καλύτερη από ότι τη βρήκαμε πριν από δυόμιση χρόνια. Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης που ήταν η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στον κόσμο, θα έλεγα, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αφού απωλέσαμε 27% του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος μας.
Πλέον ξαναμπήκαμε σε τροχιά ανάπτυξης. Καταφέραμε τα πλεονάσματά μας να είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από αυτά που οριοθετεί το πρόγραμμα. Η ανεργία έπεσε σχεδόν κατά 5%. Παρ’ όλα αυτά, η ανεργία παραμένει αυξημένη. Έχουμε καινούργιες επενδύσεις: έρχομαι τώρα από την Κίνα, όπου μόλις υπογράψαμε συμφωνίες για επενδύσεις συνολικής αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων Ευρώ, με μεγαλύτερη εκείνη της ZTE, της οποίας η αξία ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε οπτικές ίνες. Είμαστε σε θέση να υιοθετούμε προγράμματα ανακούφισης για τους φτωχούς, καθώς η φτώχεια έχει φθάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά στην Ελλάδα και πλην ορισμένων εξαιρέσεων, όλοι οι παράγοντες έχουν κατανοήσει ότι αυτά τα προγράμματα λιτότητας πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να περάσουμε σε προγράμματα ανάπτυξης.
Συνοψίζοντας: κάναμε μεγάλα βήματα μπροστά, αλλά δεν είναι αρκετά για να είμαστε ευχαριστημένοι. Έχουμε πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε, αλλά αυτή τη φορά, έχουμε σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και πως θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης.
Μάλιστα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε ρεκόρ στο εξωτερικό εμπόριο, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τσεχία. Ενώ πέρυσι είχαμε μια μείωση του τουριστικού ρεύματος, το οποίο κυμάνθηκε κάτω από 300 χιλιάδες αφίξεις, φέτος θα επανέλθει πάνω από τις 400 χιλιάδες προς το μισό εκατομμύριο. Η ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Τσεχία είναι άλλο ένα στοιχείο που βοηθάει στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω κάθε Τσέχο και Τσέχα που έρχεται να δει τις ομορφιές της γης, της ιστορίας και της κουλτούρας της Ελλάδας και κάθε Τσέχο και Τσέχα που συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμπορίου ανάμεσα στα δύο κράτη. Ευχαριστώ.