→ Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας & την προστασία των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.

→ Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στα €4,39δις.

→ Τα στοιχεία δείχνουν πως υπερκαλύπτεται κατά πολύ ο στόχος του 1,98 δις ευρώ ενώ τα έσοδα απέδωσαν 1,6 δις πάνω από το στόχο που είχε τεθεί.

→ Με σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια μπορεί να καταπολεμηθεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ανώτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

→ Οι μέρες που μεγάλοι επιχειρηματίες & κομματικοί φίλοι απολάμβαναν ειδική μεταχείριση από εφορία και ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν παρέλθει.

→ Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνεται και μέσα από τα λεγόμενα των κκ. Ρέγκλινγκ & Ντάισελμπλουμ.

→ Στόχος, στο Eurogroup της 26/1, να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ, ευρ. θεσμών & των άλλων μερών.

→ Όλοι πλέον δέχονται πως η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

→ Εντείνουμε τις προσπάθειες για να ολοκληρωθεί άμεσα η 2η αξιολόγηση, ώστε να μπούμε στο QE το α’ 3μηνο & να επιταχύνουμε έξοδο στις αγορές.

→ Τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό & διπλωματικό επίπεδο.

→ Μετά από μήνες προσπάθειας του ΥΠΕΞ για να τεθεί στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αρχίζουν συνομιλίες στον τομέα αυτό.

→ Αύριο στη Βουλή, παρουσία του ΠΘ, προσβλέπουμε σε μία γόνιμη & ουσιαστική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Αγροτικό.

→ Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Αγροτικό, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού & της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

→ Ο ΠΘ στις 28/1 θα μεταβεί στη Λισαβόνα για να συμμετάσχει στη 2η Συνόδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που αποτελεί συνέχεια αυτής της Αθήνας.

→ Στα πλαίσια ενίσχυσης της συνεργασίας & φιλίας Ελλάδας-Σερβίας, Ο ΠΘ θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας στο Βελιγράδι στις 30/1.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, έχοντας ταυτόχρονα διαρκή μέριμνα για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

  Αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σήμερα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση  στα 4,93 δις ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο του 1,98 δις ευρώ.

  Τα έσοδα απέδωσαν δηλαδή 1,6 δις πάνω από το στόχο που είχε τεθεί. Τμήμα αυτής της υπεραπόδοσης των εσόδων συγκεκριμένα 617 εκ. Ευρώ, όπως γνωρίζετε, αποδόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους.

  Ήταν εξάλλου αυτή η υπεραπόδοση που έδωσε την δυνατότητα και για την αναστολή του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του προσφυγικού ώστε να στηριχτούν οι νησιώτες που σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης στο προσφυγικό.

  Το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγει η κυβέρνηση είναι ότι με σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια μπορεί να καταπολεμηθεί η βασική αιτία για την ένταση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα: Συγκεκριμένα η εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ανώτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

  Οι μέρες που μεγάλοι επιχειρηματίες και κομματικοί φίλοι απολάμβαναν ειδική μεταχείριση από την εφορία και τις ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν παρέλθει.

  Η φορολογική ύλη αυξάνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ακριβώς αυτή η εξέλιξη είναι που προοπτικά θα επιτρέψει την μείωση της φορολογίας για τα κατώτερα στρώματα και τις μικρές επιχειρήσεις.

 

  Αυτή η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας σε πείσμα των καταστροφολογικών προβλέψεων τόσο του ΔΝΤ όσο και της Νέας Δημοκρατίας  επιβεβαιώνεται άλλωστε  και από τον επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ – ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα – αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος στάθηκε στα συνεχόμενα τρίμηνα κατά τα οποία η χώρα καταγράφει ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στο ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής δουλειάς έχει ολοκληρωθεί.

  Το κλίμα επομένως το οποίο διαμορφώνεται για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι κλίμα εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και ανάκαμψης παρά τις προφανείς δυσκολίες.

  Σε αυτό το έδαφος συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το αμέσως επόμενο διάστημα.

  Στόχος μας είναι στο επερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ αλλά και άλλων εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα.

  Μια ασυμφωνία που αφορά  το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το Αύγουστο του 2018, όταν λήξει το πρόγραμμα αλλά και την συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

  Το θετικό είναι ότι όλοι πλέον δέχονται πως η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο επίπεδο με πολιτικούς όρους.

  Εντείνουμε λοιπόν τις προσπάθειες μας για να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα μετα τη λήξη του προγράμματος αλλά και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε: 

να μπούμε στο QE εντός του πρώτου τριμήνου του 2017

να επιταχυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές χρήματος

και τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε τη δυνατότητα συνολικής αναχρηματοδότησης του χρέους χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα.

 

  Παράλληλα,

κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και κορυφαία εθνική προτεραιότητα αποτελεί η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

  Ο Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού. 

  Τα βήματα προόδου που έγιναν στη Γενεύη ήταν σημαντικά. Επιτέλους, μετά από μήνες προσπάθειας της ελληνικής πλευράς και ειδικότερα του Υπουργού Εξωτερικών ώστε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αρχίζουν συνομιλίες στον τομέα αυτό. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου, σε τεχνικό- διπλωματικό επίπεδο στην Ελβετία, εκεί όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από διαπραγματευτική ομάδα υπό τον ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών.

  Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τις τελευταίες μέρες έχουν υπάρξει ενθεν κακείθεν σχόλια και δημοσιεύματα για τη στάση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη. Τα σχόλια αυτά δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον παρά μόνο τους αρνητές της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως τονίσαμε, ο Υπουργός Εξωτερικών προώθησε με επιτυχία τη στρατηγική που έχουμε χαράξει από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας την έναρξη των συνομιλιών που ζητούσαμε τόσο καιρό για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Συνομιλίες που θα είναι εντατικές αλλά χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα.  

  Η κυβέρνηση, ενιαία και συμπαγής, συνεχίζει την σκληρή δουλειά σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συντονισμό με τις Κυπριακές Αρχές, καταθέτοντας προτάσεις ώστε να εξευρεθεί κοινό έδαφος στο πλαίσιο των τεχνικών συνομιλιών. Η απάντησή μας – η απάντηση του Πρωθυπουργού – στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς είναι και θα είναι ο διάλογος με απόλυτη προσήλωση στις αρχές μας.

  Η ελληνική κυβέρνηση  σε πείσμα όσων φοβούνται ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επιμένει ότι πυξίδα της δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η φοβικότητα, η άρνηση και τα προσχήματα.         

 

  Όπως θα γνωρίζετε, αύριο στη Βουλή θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Αγροτικό, παρουσία του Πρωθυπουργού. Προσβλέπουμε σε μία γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, ειδικά υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.

 

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς επαφές:

  Ο Πρωθυπουργός στις 28 Ιανουαρίου θα μεταβεί στη Λισαβόνα για να συμμετάσχει στις διαδικασίες της Δεύτερης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποτελεί την προγραμματισμένη συνέχεια της Ιδρυτικής Συνόδου που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

 

  Επίσης, στις 30 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας στα πλαίσια της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε στα δημοσιεύματα που έχουν βγει τις τελευταίες ημέρες μετά τη Γενεύη, για τον υπουργό Εξωτερικών κύριο Νίκο Κοτζιά. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν χθες στη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τέθηκε θέμα για τον Νίκο Κοτζιά και αν έκανε κάποια παρέμβαση ο Πρωθυπουργός, γιατί ακούγονται πολλά, ότι κάποια στελέχη του ΟΗΕ εργάζονται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και του Κυπριακού. Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ίσως θα γνωρίζετε, πριν από λίγη ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε δηλώσεις του διέψευσε τα δημοσιεύματα. Έχει διαψεύσει το ότι έχει υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ενώ στις συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, το μόνο το οποίο συζητήθηκε ήταν οι όροι για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Τα δημοσιεύματα αυτά, όπως σας είπα, είναι υποβολιμαία. Το μόνο στο οποίο σκοπεύουν, είναι να δημιουργήσουν προσκόμματα στις έντιμες προσπάθειες που καταβάλλουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κυπριακή για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε στην εισαγωγική σας τοποθέτηση ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι στο προσεχές Eurogroup να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση σε συμφωνίες. Μέχρι ποιο σημείο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις σε σχέση με τις συνδυασμένες Σόιμπλε και ΔΝΤ απαιτήσεις για την αξιολόγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, έχει κάνει τις υποχωρήσεις που ήταν αναγκαίο, έτσι ώστε να βρεθεί η συμφωνία στο 90-95% των θεμάτων που αφορούν το Staff Level Agreement, δηλαδή τη συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.

Η κύρια ύλη της β΄  αξιολόγησης, λοιπόν, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές οι οποίες υπήρχαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων. Μένουν μόνο κάποια μικρά ζητήματα ανοιχτά σε ό,τι αφορά – ξαναλέω- το Staff Level Agreement. Από εκεί και πέρα, ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα στο κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο αμφισβητεί τα στοιχεία –ξαναλέω- όχι της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά των ευρωπαϊκών θεσμών σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018 – δηλαδή, για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε πει δεκάδες φορές, έχουμε δηλώσει με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχθούμε νομοθέτηση νέων μέτρων. Ωστόσο, αν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συμφωνηθούν, δηλαδή συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, συμφωνηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μετά το 2018 και το μόνο το οποίο μένει είναι μια αυξημένη εγγύηση προς το ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων, τότε εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε ενδεχομένως σε μια συζήτηση γι` αυτόν τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων.

Αυτό είναι η δική μας υποχώρηση, ο δικός μας συμβιβασμός, αν θέλετε, έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας το οποίο θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, στην υπέρβαση της ασυμφωνίας η οποία υπάρχει μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, ΔΝΤ και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων μερών, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το οποίο –επαναλαμβάνω- είναι: Κλείσιμο β΄ αξιολόγησης, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη συνέχεια δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουμε το ελληνικό χρέος, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Αυτό, νομίζω, ότι αποτελεί ένα έντιμο συμβιβασμό, ένα σημείο ισορροπίας στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Είπατε στην αρχή, στο εισαγωγικό σας σημείωμα ότι η ασυμφωνία αυτή που διαπιστώνεται και καταγράφεται θα πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους σε ανώτερο επίπεδο. Τι ακριβώς εννοείτε σε ανώτερο επίπεδο; Θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εννοώ ότι δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να λυθεί στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία, όπως γνωρίζετε, συνήθως συνεδριάζουν στο «Χίλτον». Εμπλέκει τους επικεφαλής των θεσμών και φυσικά εμπλέκει την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με βάση τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ακόμη και αν φύγει από το πρόγραμμα το ΔΝΤ, η συμφωνία, η ήδη υπάρχουσα συμφωνία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί πάλι, αν μπει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μέσα, ο ESM συγκεκριμένα και θα πρέπει να περάσει από τα τέσσερα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μια παράταση και ότι θα είναι χρονοβόρα η διαδικασία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πότε το ΔΝΤ θα πρέπει να πάρει μια τελική απόφαση σε σχέση με ό,τι φιλοδοξεί να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Τώρα, το θετικό από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ότι για πρώτη φορά η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την ύπαρξη συμφωνίας και για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τώρα, ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει εσωτερικές διαδικασίες για την εξέλιξη αυτή, σε περίπτωση που αυτή γίνει, αφορά την ίδια τη Γερμανία. Ωστόσο, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει  περίπτωση να επηρεαστούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε χθες σε δηλώσεις του είπε ότι είναι απολύτως χαλαρός και ότι δεν υπάρχει περίπτωση για εσωτερική πολιτική ένταση στη Γερμανία. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, επιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει όλα όσα θα έπρεπε να έχει τηρήσει με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015. Αυτά τα οποία είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι τα αυτονόητα, δηλαδή ότι οποιαδήποτε τροποποίηση σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το γνωρίζαμε και νομίζω ότι όλα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά το ΔΝΤ, ωστόσο εμείς σε αυτό στο οποίο επιμένουμε και αυτό το οποίο τονίζουμε και υπογραμμίζουμε διαρκώς είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί το δυνατόν συντομότερο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αχρείαστες ολιγωρίες και αχρείαστες κωλυσιεργίες στη διαδικασία κλεισίματος της β΄ αξιολόγησης.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στην εισαγωγική σας τοποθέτηση μιλήσατε για υπερκάλυψη, σε μεγάλο ποσοστό μάλιστα, των εσόδων και των στόχων. Και όπως είπατε, αν δεν κάνω λάθος, μεγάλο μέρος οφείλεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Εάν έχουμε μια τάξη μεγέθους -αν είστε σε θέση αυτή τη στιγμή να έχουμε μια τάξη μεγέθους της αύξησης των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλά το κυρίως ερώτημα είναι: Μιλήσατε για μείωση της φορολογίας. Μπορείτε να προσδιορίσετε, επειδή κάτι ανάλογο λέει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορείτε να προσδιορίσετε το πότε θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας; Αυτό αφορά μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018; Γιατί φαντάζομαι ότι αυτό περνάει μέσα και από τις συνεννοήσεις με τους θεσμούς. Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο εξήγησα στο εισαγωγικό μου σημείωμα είναι το εξής: Με βάση τους υπολογισμούς που είχαν γίνει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, είχε τεθεί ένας στόχος έτσι ώστε τον Γενάρη του 2017 σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, ο κρατικός προϋπολογισμός να έχει πλεόνασμα 1,98 δις ευρώ. Πολύ περισσότερο, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 4,39 δις ευρώ. Επαναλαμβάνω, όχι σε δεδουλευμένη βάση, αλλά σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, τη στιγμή την οποία μιλάμε. Τούτο σημαίνει ότι οι υπολογισμοί δεν συμπεριέλαβαν σειρά μη παραμετρικών παραγόντων. Δηλαδή, την αύξηση της φορολογικής ύλης την οποία έχουμε επιτύχει. Και αυτό, νομίζω ότι αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο θα μπορούσε να τροποποιήσει το σύνολο των υπολογισμών οι οποίοι γίνονται για τη θέση των στόχων και με αυτή την έννοια να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, ακόμα και για φορολογικές ελαφρύνσεις. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο, σας είπα, ότι θα συμβεί προοπτικά. Πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι η υπεραπόδοση των εσόδων οφείλεται στην αύξηση της φορολογικής ύλης και αυτό είναι μια τεχνική διαπραγμάτευση την οποία θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, τα νούμερα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και για το 2017, έτσι ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν οι βάσεις υπολογισμού των στόχων, αλλά και των μακροοικονομικών επιδιώξεων της ελληνικής οικονομίας.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει διαψεύσει και εσείς ο ίδιος οτιδήποτε έχει ακουστεί στο πλαίσιο συζήτησης, παράτασης μέτρων ή  νέων μέτρων για μετά το 2018, όπως αύξηση του ΦΠΑ, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου. Πριν λίγο, εσείς αναφέρατε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων. Τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός; Δηλαδή, τι είστε διατεθειμένοι εσείς να βάλετε σε αυτόν τον μηχανισμό; Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση για αυτόν τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων δεν έχει καν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα επισήμως. Αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι εφόσον συμφωνηθούν τα πάντα, δηλαδή δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το μοναδικό το οποίο απομένει είναι μια άρνηση του ΔΝΤ να δεχθεί την πραγματικότητα, δηλαδή τις εξαιρετικά αυξημένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, εμείς θα μπορούσαμε να συζητήσουμε έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, κατά τον τρόπο με τον οποίο συζητήσαμε για το κλείσιμο της α΄  αξιολόγησης. Ο μηχανισμός αυτός, όποιος και αν είναι και ότι και αν περιλαμβάνει, με βάση τα δεδομένα τα οποία παρουσίασα και προηγουμένως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί. Δεν έχει λόγο να εφαρμοστεί. Διότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, οι στόχοι του προγράμματος θα πιαστούν. Επομένως, δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνουμε, είναι για να αμβλύνουμε, αν θέλετε, τις υπεραπαισιόδοξες επιφυλάξεις που έχει εκφράσει το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι θα είναι ένα σημείο ισορροπίας, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να τελειώνουμε, επιτέλους, με τη β΄ αξιολόγηση, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από εκεί και πέρα, η Ελλάδα να ακολουθήσει την πορεία για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία, με την κοινωνία –επαναλαμβάνω- όρθια.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Επομένως, με βάση τα όσα μας είπατε και το πακέτο αυξημένων εγγυήσεων που μπορεί να συζητήσει η ελληνική πλευρά εφόσον μπουν οι προϋποθέσεις που έχετε πει, επιμένετε στην προηγούμενή σας δήλωση ότι δεν υπάρχει θέμα, έστω υπό εξέταση, μείωσης του αφορολόγητου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχω πολλές φορές καταστήσει σαφές ότι ο μοναδικός τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, είναι χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018. Το μοναδικό πράγμα το οποίο θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε θα ήταν ένας μηχανισμός –όπως σας έλεγα προηγουμένως- δημοσιονομικής διόρθωσης, ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, καθώς τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν τον επιβάλλουν. Με αυτή την έννοια, όταν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τις λεπτομέρειες για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, έτσι ώστε να υπερβούμε και την τελευταία δυσκολία που υπάρχει για το κλείσιμο της β΄  αξιολόγησης.

ΜΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε και προηγουμένως ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το πότε θα πάρει την απόφασή του το ΔΝΤ, σωστά; Θέλω να ρωτήσω, για την κυβέρνηση deadline υπάρχει; Η κυβέρνηση θέτει deadline; Από τον Δεκέμβριο πήγαμε στον Ιανουάριο. Από τον Ιανουάριο όλα δείχνουν ότι πάμε στον Φεβρουάριο. Θα πάμε στον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο; Δηλαδή, ποιο είναι το στοπ, το χρονικό στοπ που θέτει η κυβέρνηση για να τελειώσει αυτή η ιστορία της δεύτερης αξιολόγησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με το χρονοδιάγραμμα το οποίο, σας έχω πει, έχει ως κομβική του ημερομηνία το πρώτο τρίμηνο του 2017, κατά το οποίο θα πρέπει να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος των υπολοίπων αποφάσεων εξαρτάται φυσικά από αυτή την κομβική ημερομηνία για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό που θέλω να σας πω, όμως, είναι πως, παρά το γεγονός ότι εμείς θέτουμε επιτακτικά στο τραπέζι το ζήτημα του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε χρηματοδοτική πίεση ούτε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που να δημιουργούν εκτεταμένες ανησυχίες. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι, ενόψει και των πολιτικών εξελίξεων που υπάρχουν στην Ευρώπη με τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό όσο το δυνατόν συντομότερα και, σε κάθε περίπτωση, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να έχουμε καταφέρει να κλείσουμε και τυπικά την αξιολόγηση. Το κρίσιμο είναι, όμως, να μπορέσουμε να υπερβούμε την ασυμφωνία που έχει προκύψει μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, ΔΝΤ και άλλων εμπλεκόμενων μερών. Και θεωρούμε ότι αυτή η υπέρβαση της ασυμφωνίας μπορεί να γίνει σε συντομότατο χρονικό διάστημα.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες ακούσαμε δηλώσεις από κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών. Για παράδειγμα, και ο κύριος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εσωτερικών και ο κύριος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν, πάνω-κάτω, παρεμφερή πράγματα. Δηλαδή, εάν υπάρξει απόλυτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, τότε είναι πιθανό και το ενδεχόμενο εκλογών, δεν μπόρεσαν να το αποκλείσουν. Έχουν ψήγματα αλήθειας αυτές οι δηλώσεις; Δηλαδή, εσείς θεωρείτε ότι, εάν πράγματι προκύψει απόλυτο αδιέξοδο, τότε μπορεί να πάμε και σε εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε, είναι το σενάριο του όσο το δυνατόν συντομότερου κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017.  Από εκεί και πέρα, ο καθένας, πολιτικό στέλεχος, βουλευτής, υπουργός, έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της πολιτικής ανάλυσης την οποία κάνει, να έχει τις απόψεις του. Ωστόσο, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Ορίζοντάς της είναι το 2019.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κατανοώ τη θέση σας ότι ο κάθε υπουργός μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Όμως, όταν πρόκειται για τον υπουργό Εσωτερικών, τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, ο οποίος δηλώνει ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τις 200 ψήφους στη Βουλή, για απλή αναλογική. Είναι προσωπικές του απόψεις ή είναι ένα επεξεργασμένο σχέδιο στο πλαίσιο μιας συζήτησης με τον Πρωθυπουργό; Πρώτον. Και δεύτερον: Ο κύριος Φλαμπουράρης, επίσης δεν είναι τυχαίος υπουργός, είναι υπουργός Επικρατείας, είναι στο Μαξίμου και λέει ότι δεν αποκλείει ακόμη και δημοψήφισμα. Το σχόλιό σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, κατατέθηκε πέρυσι την άνοιξη σχέδιο νόμου, νομοσχέδιο, που είχε να κάνει με την απλή αναλογική. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, διότι, ξέρετε, τα σενάρια για την απλή αναλογική άρχισαν να μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη όταν άνοιξε και η συζήτηση για την υποτιθέμενη ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς στη χώρα. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την απλή αναλογική, το ΠΑΣΟΚ, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, επέλεξε αντί να δημιουργήσει με την ψήφο του έναν πολιτικό χώρο και να αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο, στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, να παίξει τελικά τον ρόλο του υποστηρικτή της πολιτικής γραμμής της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την προσπάθειά του. Η απλή αναλογική αυτή τη στιγμή αποτελεί νόμο του κράτους. Οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, αλλά, από εκεί και πέρα, εάν το ΠΑΣΟΚ θέλει εμπράκτως να κάνει την αυτοκριτική του και να καταθέσει στη δημόσια συζήτηση πρόταση για την απλή αναλογική, εμείς θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, να τη συζητήσουμε. Οψόμεθα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: (Δεν ακούγεται η αρχή της ερώτησης) …ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι το ένα μέρος της κρίσης που μας οδήγησε εδώ. Υποθέτω πως συμφωνούμε ότι το άλλο μέρος είναι η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Η Documento την Κυριακή αποκάλυψε ότι το 2006, με υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, του κυρίου Αριστείδη Καλογερόπουλου, αλλά και του υπουργού Υγείας, του κυρίου Δημήτρη Αβραμόπουλου, δόθηκαν με απευθείας ανάθεση στην αρχή, ύστερα από έντονες αντιδράσεις του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, δόθηκε με διακομματική επιτροπή της Βουλής και με διαγωνισμό 208 εκατομμύρια στην τότε Novartis, για τον μοριακό έλεγχο του αίματος. Στο μεσοδιάστημα, όσο διαρκούσαν αυτές οι διαδικασίες, δινόταν απευθείας στη Novartis ο μοριακός έλεγχος του αίματος, με 50 ευρώ κόστος ανά αιμοδότη, τη στιγμή που, την ίδια περίοδο, στα άλλα κράτη ήταν 10 ευρώ το κόστος ανά αιμοδότη. Και σήμερα, ενδεικτικά σας αναφέρω, είναι 7,50 ευρώ ανά αιμοδότη. Ρωτώ, λοιπόν, ευθέως, θα ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία να ερευνηθεί από τον εισαγγελέα το δημοσίευμα, όπως πρόσφατα έπραξε για άλλα δημοσιεύματα ο κύριος Κοντονής;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση της Novartis αποτελεί ένα κορυφαίο οικονομικό και, κατά πάσα πιθανότητα, πολιτικό σκάνδαλο. Ωστόσο, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοιχτή προανακριτική διαδικασία, η οποία, όπως γνωρίζετε, είναι μυστική, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει απολύτως κανένα σχόλιο. Αυτό που ζητάμε ούτως ή άλλως και αυτό το οποίο, ούτως ή άλλως, έχει υποχρέωση ο εισαγγελέας, είναι τη στιγμή που έρχονται σε γνώση τους συγκεκριμένες καταγγελίες για την τέλεση πιθανών παράνομων πράξεων, να ερευνήσει τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα ακολουθούν τον δρόμο τους, με βάση την ποινική δικονομία. Δηλαδή, την ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης και από εκεί και πέρα τη συνέχιση της υπόθεσης που θα παραπεμφθεί σε κύρια ανάκριση. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να απασχολούν την ελληνική δικαιοσύνη και όχι την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οφείλω να πω ότι, σε περίπτωση που εισαγγελέας στην έρευνά του θεωρήσει πως υπάρχει εμπλοκή πρώην υπουργού ή άλλου προσώπου το οποίο εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οφείλει αμελλητί να μεταβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, ώστε η Βουλή να προχωρήσει στις δικές της ενέργειες. Δηλαδή, να προχωρήσει σε σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Αν και όποτε γίνει κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση θα σχολιάσει αρμοδίως τα όσα πρόκειται να συμβούν.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ:  Από την απάντησή σας, κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με το ΔΝΤ και τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, μένει ανοιχτό ότι εάν η άλλη πλευρά αλλάξει όρους, δέχεστε να διαπραγματευτείτε νέο συμβόλαιο, νέα σύμβαση, νέο μνημόνιο, ξανά όρους; Γιατί λέτε ότι είναι θέμα της γερμανικής κυβέρνησης να θεωρήσει ότι θέλει μια νέα έγκριση. Μια νέα έγκριση είναι για ένα νέο πράγμα, για μια νέα συμφωνία ή η Ελλάδα έχει την ίδια συμφωνία, δεν δέχεται να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμφωνία, η οποία κλείστηκε τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015, περιλαμβάνει ως ουσιώδη ρήτρα της τη συμμετοχή με χρηματοδότηση του ΔΝΤ. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν θέλει να συμμετέχει με χρηματοδότηση, αλλά όλα αυτά αυτή τη στιγμή ακόμα αποτελούν υποθετικά σενάρια, αλλά εν πάση περιπτώσει, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η συμφωνία που έχουμε υπογράψει, όχι ως προς τα ζητήματα που αφορούν τους στόχους, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, θα πρέπει να τροποποιηθεί. Αυτή, λοιπόν, την τροποποίηση θα πρέπει να εγκρίνει το γερμανικό Κοινοβούλιο. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, από όσο ξέρω, διευκρίνισε, την προηγούμενη Παρασκευή, αν δεν κάνω λάθος, ότι όλα αυτά θα συντελεστούν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει, λοιπόν, στο τραπέζι πρόταση για αλλαγή στόχων, για αλλαγή μέτρων, καθώς, όπως γνωρίζετε, υπάρχει, ούτως ή άλλως, συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόσο ως προς το δημοσιονομικό μονοπάτι μέχρι το 2018, όσο και ως προς τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για να πιάσουμε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οποιαδήποτε εξέλιξη θα αφορά μόνο την τροποποίηση σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες και τους όρους της συμμετοχής τους στο ελληνικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως σαφές και αυτό είναι, επίσης, απολύτως γνωστό από την πρώτη στιγμή. Η Γερμανία πάντοτε έλεγε ότι εφόσον το ΔΝΤ δεν συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα πρέπει να λάβει την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

ΚΕΧΑΓΙΑ: Επ΄ αυτού, μία διευκρίνιση παρακαλώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραταθεί το πρόγραμμα για κάποιο χρονικό διάστημα ή αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν απολύτως σαφής η απάντησή μου. Η οποιαδήποτε τροποποίηση του προγράμματος, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει ότι δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, δεν επηρεάζει κανέναν από τους άλλους τομείς του προγράμματος αυτού. Δηλαδή: στόχοι, χρόνος, πρωτογενή πλεονάσματα και μέτρα είναι ήδη συμφωνημένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αλλάξουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με μια δήλωση του κ. Βερναρδάκη, αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους των Δήμων, όπως προανήγγειλε ο κ. Βερναρδάκης σε μια συνέντευξή του και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συμβασιούχοι στους Δήμους αποτελούν εδώ και χρόνια ομήρους πελατειακών μηχανισμών και έχουν εντελώς ετερόκλητες εργασιακές σχέσεις: Άλλοι ορισμένου χρόνου, άλλοι κατ’ αποκοπή, άλλοι με συμβάσεις οι οποίες είναι πεντάμηνες. Εν πάση περιπτώσει, ο στόχος και η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το 1 προς 5 σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις επιταγές του ελληνικού Συντάγματος, να προσπαθήσει να ενιαιοποιήσει τις εργασιακές αυτές σχέσεις, γιατί οι άνθρωποι αυτοί, όπως γνωρίζετε, έχουν συμβάσεις που ανανεώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, διότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. Στόχος, λοιπόν, της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ενιαιοποίηση των εργασιακών σχέσεων αυτών των εργαζομένων μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, στους οποίους θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι και με απόλυτη διαφάνεια να υπάρξει η δυνατότητα να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ομηρίας στην οποία βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Τέτοιες κινήσεις, κ. Εκπρόσωπε, παρά το γεγονός ότι ξορκίζετε τα σενάρια των εκλογών, δεν τροφοδοτούν αυτά τα σενάρια όταν ξαφνικά βρίσκεται να θέλετε να μονιμοποιήσετε 10.000 συμβασιούχους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι αυτό θα γίνει προοπτικά με δεδομένη τη δέσμευση που υπάρχει από τις συμφωνίες που έχουμε με τους δανειστές. Ωστόσο, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα πρέπει οι πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες γνωρίζετε ότι έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, να συσχετίζονται κάθε φορά με εκλογικά σενάρια. Αυτό εμένα μου προξενεί τεράστια εντύπωση και εύλογη απορία. Σας ξαναλέω ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να τελειώσει το ζήτημα της ομηρίας και αυτών, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων εργαζόμενων, στο πλαίσιο, προφανώς, των δημοσιονομικών περιορισμών, τους οποίους θέτει η συμφωνία, αλλά και των ουσιαστικών περιορισμών που θέτει η συμφωνία. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα μονιμοποιήσουμε 10.000 ανθρώπους αύριο. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι προοπτικά στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει αυτό το καθεστώς των ετερόκλητων σχέσεων εργασίας, οι οποίες το μόνο το οποίο κάνουν είναι να αναπαράγουν πελατειακές λογικές του παλιού και χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Για τις προσλήψεις, κ. Εκπρόσωπε, που διαβάσαμε στον κυριακάτικο Τύπο ότι έγιναν στα hot spots με τους ανθρώπους που δεν εργάστηκαν εκεί, έπειτα βέβαια και από ερώτηση που έγινε από βουλευτές του κόμματός σας, τι απαντά η κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο το οποίο θέλω να σχολιάσω σε ό,τι αφορά την ερώτηση αυτή είναι πως οι προσλήψεις αυτές έγιναν στη βάση ενός σχεδιασμού, ο οποίος προηγήθηκε της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Γνωρίζετε ότι πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, οι προσφυγικές ροές μπορούσαν να ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000 ή 3.000 ανθρώπους την ημέρα. Μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν κατά πάρα πολύ, έτσι ώστε σήμερα να έχουμε προσφυγικές ροές, οι οποίες μπορεί να είναι 50-60-100 άνθρωποι, άρα και οι ανάγκες οι οποίες υπάρχουν είναι εντελώς διαφορετικές. Ωστόσο, αυτό το οποίο θέλω να σας πω και επειδή πολύς λόγος έγινε για πιθανότητα να χαθούν τα χρήματα από την Ε.Ε., η οποία συγχρηματοδοτεί αυτά τα προγράμματα κοινής ωφέλειας, είναι να σας διαβάσω την προκήρυξη που βγήκε σε ό,τι αφορά αυτά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Σας λέω, λοιπόν, ότι τα προγράμματα αυτά αφορούν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων (αυτή είναι η προκήρυξη που είχε τότε βγάλει το αρμόδιο υπουργείο) είναι ο σκοπός του προγράμματος, στην αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της Δημόσιας Διοίκησης, στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Ασύλου. Βλέπετε, λοιπόν, ότι ο σκοπός της προκήρυξης είναι πολύ ευρύτερος από αυτόν τον οποίο άφησε να φανεί το δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες. Σας λέω, λοιπόν, ότι τίποτα παράνομο δεν έχει συμβεί, τίποτα πελατειακό δεν έχει συμβεί. Μιλάμε για προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία έχουν γίνει σε συνεργασία και έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βεβαίως αφορούν, όχι απλώς και μόνο την αντιμετώπιση αναγκών του προσφυγικού προβλήματος, αλλά αφορούν αντιμετώπιση αναγκών που αφορούν το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως, κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη προκήρυξη.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της συζήτησης για συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ανεξαρτήτως του τι θέλει η Γερμανία, η οποία πολλές φορές το λέει ή εν πάση περιπτώσει το υπαινίσσεται, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί το ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Ναι ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πάρα πολλές φορές δηλώσει ότι το τι θα κάνει το ΔΝΤ είναι δική του υπόθεση. Αυτό το οποίο μας απασχολεί είναι να λάβει την απόφασή του το δυνατόν συντομότερο και να μην προκαλεί άσκοπες κωλυσιεργίες σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Από εκεί και πέρα, εάν το ΔΝΤ θελήσει να μη συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα είναι μια καλή εξέλιξη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης. Εμείς πάντοτε είχαμε δηλώσει ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει και μόνη της ή μόνη της τα προβλήματά της και αυτή η άποψη βρίσκεται, μάλιστα, αρκετά κοντά στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της, ακόμη κι αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω μπερδευτεί λιγάκι. Είπατε, μόλις, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το θέμα των εργαζομένων, όσοι προσελήφθησαν για να βοηθήσουν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ο συναρμόδιος γι’ αυτό το θέμα υπουργός κ. Βίτσας, χθες, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι άνθρωποι που έχουν προσληφθεί για αυτή τη δουλειά, δεν κάνουν αυτή τη δουλειά. Τι ισχύει τελικά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Αντωνίου, σας διάβασα την προκήρυξη. Νομίζω ότι η προκήρυξη είναι σαφής. Έχουν προσληφθεί και γι΄ αυτή τη δουλειά, αλλά και για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών των Δήμων. Και μπορείτε, επίσης, να απευθύνετε αυτή την ερώτηση και στους δημάρχους, οι οποίοι απασχολούν τους συγκεκριμένους ανθρώπους και να τους ρωτήσετε εάν αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν ανάγκες των Δήμων ή αν απλώς κάθονται. Νομίζω ότι η απάντησή τους θα είναι εξαιρετικά σαφής.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν απαντήσατε πριν στο ερώτημα του συναδέλφου που σας ρώτησε για τις δηλώσεις Φλαμπουράρη, ο οποίος τι είπε; Ότι αν υπάρξει αδιέξοδο, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος. Μπορείτε κατηγορηματικά να πείτε ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση, αν υπάρξει αδιέξοδο, αν η Ελλάδα πιεστεί εν τέλει από τη μη λήψη των οποιωνδήποτε αποφάσεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός και τέτοια σκέψη για την ελληνική κυβέρνηση.

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, πριν από λίγα λεπτά η Ν.Δ. εξέδωσε μια ανακοίνωση, σχολιάζοντας το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα και μιλά για «κατάρρευση του λαϊκίστικου αφηγήματος της κυβέρνησης περί ύπαρξης τριγώνου διαπλοκής». Θα ήθελα το σχόλιό σας επ΄ αυτού και με δεδομένο ότι πράγματι τόσο όσο ήσαστε στην αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και μετά, χρησιμοποιήσατε το συγκεκριμένο θέμα ως σημαία, θα μπορούσε να πει κανείς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές σκοπιμότητες, τις οποίες θέλει να υπηρετεί η Ν.Δ., τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα από ό,τι φαίνεται. Δεν έχω δει τη δήλωση στην οποία αναφέρεστε, ούτε την ανακοίνωση αυτή, αλλά νομίζω ότι από το ιστορικό του πορίσματος, που είναι και το μοναδικό πράγμα το οποίο μπορώ να σχολιάσω, καθώς μόνο το ιστορικό του πορίσματος έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα και τα υπόλοιπα κόμματα, σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το ιστορικό του πορίσματος, αυτό αναφέρεται σε σωρεία παράνομων πράξεων και πρακτικών εξυπηρέτησης συμφερόντων, πέραν των ορίων του νόμου, που εμπλέκουν πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ, αλλά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Νομίζω ότι το σχόλιο της Ν.Δ. καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Ωστόσο, θα συνιστούσα να περιμένουμε μέχρι να παραδοθούν και τα συμπεράσματα του πορίσματος επισήμως στην ελληνική Βουλή και τον Πρόεδρό της την ερχόμενη Δευτέρα, 23 του μηνός Ιανουαρίου, έτσι ώστε να δούμε εάν και κατά πόσο ευσταθεί η ανάλυση, όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά σχεδόν του συνόλου του πολιτικού κόσμου περί του τριγώνου της διαπλοκής. Θυμίζω ότι το τρίγωνο της διαπλοκής δεν είναι τίποτε άλλο παρά η περιγραφή μιας κατάστασης, όπου τράπεζες, πολιτικά κόμματα του παλιού και χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος, αλλά και ΜΜΕ είχαν μεταξύ τους αγαστές σχέσεις συνεργασίας, πολλές φορές πέραν των κανονιστικών ορίων της νομοθεσίας. Αυτό θα το δούμε, λοιπόν, την Δευτέρα, όταν θα κατατεθούν και τα συμπεράσματα. Νομίζω ότι από το ιστορικό, μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Και νομίζω ότι στη συνέχεια και αφού το πόρισμα πάρει το δρόμο του, θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Δεν ξέρω εάν θα απασχολήσει απλώς και μόνο το πολιτικό ρεπορτάζ ή εάν θα απασχολεί και το δικαστικό ρεπορτάζ ταυτόχρονα.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, όσον αφορά το Κυπριακό: Από πού προκύπτει η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι θα πάμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει στις θέσεις της, κυρίως για ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά όχι μόνον, όταν δεν έχουν συζητηθεί σημαντικά ζητήματα, όπως της ΑΟΖ, όπως το ζήτημα το πώς θα λύνονται οι διαφορές όταν αυτές προκύπτουν και όταν ακόμη και για τους χάρτες, για το ζήτημα των χαρτών, όταν τους είχε πρωτοπαρουσιάσει ο κ. Ακιντζί στον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Αναστασιάδης έφυγε από το Mont Pelerin. Από πού προκύπτει, επομένως, η αισιοδοξία ότι θα έχουμε λύση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα σχολιάσω τις δικοινοτικές συνομιλίες. Αυτές είναι συνομιλίες που αφορούν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, εκείνη εμπλέκεται, όπως γνωρίζετε, στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και θέλω να θυμίσω ότι, για πρώτη φορά μετά το 1974, τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έχουν τεθεί επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πράγμα το οποίο, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες, υπάρχουν δύσκολα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Ωστόσο, νομίζω ότι με προσήλωση και αποφασιστικότητα έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν συμμερίζονται όλοι, ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το θετικό πρόσημο που βάζετε στις δηλώσεις Σόιμπλε για την απομάκρυνση του ΔΝΤ και φέρνω ως παράδειγμα σημερινές δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω τις δηλώσεις αυτές. Σας είπα ότι για πρώτη φορά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης λέγεται δημοσίως ότι υπάρχει η δυνατότητα, η Ευρώπη να επιλύσει και μόνη της τα προβλήματά της. Για μας, αυτό αποτελεί μια σημαντική είδηση και θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για την υπέρβαση των δυσκολιών που επτά χρόνια τώρα αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Η θέση ότι δεν κλείνει τίποτα στην αξιολόγηση αν δεν κλείσουν όλα μαζί, παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση ή ενδέχεται το επόμενο διάστημα να δούμε κάποια πρωτοβουλία στην επίλυση των τριών εκκρεμών ζητημάτων του στενού πυρήνα του Staff level agreement (ενεργειακά, εργασιακά και δημοσιονομικό). Με αυτή τη θέση συμφωνούν και οι δανειστές ότι δεν πρέπει να κλείσει αν δεν κλείσουν όλα μαζί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη δική μου πλευρά, δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι το μεγάλο θέμα, το οποίο, αυτή τη στιγμή, έχει δημιουργήσει μια σχετική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το 2018, καθώς και η παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτό είναι ένα σύνολο θεμάτων, το οποίο δεν αφορά τα τεχνικά ζητήματα που αντιμετωπίζονται στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων και έχουν να κάνουν με το Staff level agreement, με την τεχνική συμφωνία που έχει να κάνει με την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι το 2018. Σε ό,τι αφορά την τεχνική αυτή συμφωνία, οι διαφορές είναι γεφυρώσιμες. Ωστόσο, αγκάθι παραμένει το πολιτικό ζήτημα της ασυμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, ΔΝΤ και άλλων εμπλεκόμενων μερών σε ό,τι αφορά τα μετά το 2018 ζητήματα. Αν μπορέσει να βρεθεί μια συμφωνία και θα μπορέσει να βρεθεί μια συμφωνία για τα μετά το 2018 ζητήματα, ένα νέο σημείο ισορροπίας, τότε νομίζω ότι ταχύτατα θα ολοκληρωθούν και οι τεχνικές συνομιλίες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνολικά.