Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:
– Αναφορικά με τις δηλώσεις της κας Μέρκελ ότι δεν μπορούν Ελλάδα και Ιταλία να σηκώσουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης και γιατί η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα,
«Η Ελλάδα σωστά δεν ήταν σε αυτή την συνάντηση διότι η συνάντηση είχε ως στόχο να συζητηθούν, υπό το πρίσμα των αλλαγών που επέρχονται στην περιοχή της Μεσογείου, η κατάσταση στις χώρες της Αφρικής και η αύξηση των ροών προς την Ιταλία και την Ισπανία από τα παράλια της Λιβύης. Αφορούσε δηλαδή το κεντρικό και δυτικό τμήμα της Μεσογείου, όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα για αυτό και η Ελλάδα δεν συμμετείχε. Όπως είναι φυσικό, ορισμένα συμπεράσματα από τη συνάντηση θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του κ. Μακρόν στη χώρα μας μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα. Η σύνθεση των συμμετεχόντων ήταν γνωστή και αφορούσε αποκλειστικά αυτές τις χώρες».
– Ερωτηθείς για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την αύξηση των ροών που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μπαλάφας τόνισε,
«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όπως έχουμε πει πολλές φόρες, είναι μια συμφωνία με ατέλειες, η οποία όμως έχει εξυπηρετήσει τη χώρα μας. Διότι έβαλε φρένο στις μεγάλες ροές που είχαμε μέχρι τον Μάρτιο 2016, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον λιγότερο από 100 ανθρώπους καθημερινά και για αυτό πρέπει να διατηρηθεί. Παρακολουθούμε την αύξηση στις ροές που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση ώστε να δούμε πως θα την αντιμετωπίσουμε.
Δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτος για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η αύξηση των ροών, κατά καιρούς, από την Τουρκία. Μπορεί να έχει να κάνει με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, μπορεί να χρησιμοποιείται από την πλευρά της γείτονος χώρας ως μέσο πίεσης για τη σχέση της με την Ευρώπη. Σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, γιατί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα δικαιωμάτων των προσφύγων-μεταναστών αλλά και ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής ασφάλειας, ένα οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα».
– Σχετικά με το πώς προχωράει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, η ενοικίαση καταλυμάτων για 22.000 θέσεις φιλοξενίας και η παροχή μετρητών μέσω προπληρωμένων καρτών,
«Προχωράει πολύ καλά, έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές η μεταφορά και εγκατάσταση των προσφύγων σε διαμερίσματα, όπως και η ενίσχυση με ένα μικρό ποσό ώστε οι οικογένειες να εξυπηρετούνται από τις τοπικές αγορές για τις ανάγκες τους και να συμβάλλουν έτσι και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα χρήματα αυτά δεν βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέχρι τα μέσα του 2018, νομίζω όμως ότι και στη συνέχεια μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα συνεχιστούν τα προγράμματα αυτά μέχρι όποιο διάστημα χρειαστεί.
Δεν μπορούμε, ούτε εμείς ούτε η Ιταλία, ως χώρες υποδοχής, να αντιμετωπίσουμε το πανευρωπαϊκό προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα χωρίς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα δεν είναι να κόψεις χρήματα από την Ελλάδα για να δώσεις στην Ιταλία αλλά να υπάρχει, παρά τη βελτίωση των συνθηκών που έχει πραγματοποιηθεί τα 2 τελευταία χρόνια, σταθερή βοήθεια προς τις χώρες μας.
Όσον αφορά τις μικρές επιστροφές ανθρώπων που παράνομα μετέβησαν σε χώρες της Ευρώπης από τη χώρα μας ή την Ιταλία, θα επιστραφούν με βάση την υφιστάμενη φάση του Δουβλίνο ΙΙ. Υπάρχουν και διάφορες σκοπιμότητες στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης με εκλογές αυτήν την εποχή, όμως η Ελλάδα έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί και άλλο φορτίο. Φυσικά οι άνθρωποι αυτοί θα διοχετευθούν σε κατάλληλες δομές που υπάρχουν κάποια κενά».
– Σχετικά με τη ΔΕΘ, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, την επίσκεψη Μακρόν και τις πιέσεις της αντιπολίτευσης για τη φορολόγηση,
«Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο, έχει συνολικά βελτιωθεί το κλίμα. Υπάρχει δυσκολία στον κόσμο που εντοπίζεται κυρίως στα μεσαία στρώματα και είναι φορολογική η πίεση κυρίως, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να το ξεπεράσουμε. Η κυβέρνηση έχει έναν ορίζοντα σε λιγότερο από έναν χρόνο να βγούμε από το μνημόνιο, να τελειώσει η σκληρή επιτροπεία και να λειτουργήσουμε κανονικά με τις αγορές. Αυτό είναι πλέον μια ρεαλιστική προοπτική η οποία είναι στο τραπέζι. Τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, ενισχυθήκαν κατά 1 δις οι καταθέσεις στις τράπεζες.
Δεν είναι τυχαία η παρουσία του κ. Μακρόν αυτές τις ημέρες εδώ. Είναι ένα στοιχείο εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και μια αναβάθμιση του γεωστρατηγικού χώρου που λέγεται Ελλάς. Θα συζητηθούν επενδύσεις και όλοι οι δείκτες είναι από θετικοί έως πολύ θετικοί. Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την θέση της χώρας. Ακόμα και για τον ΕΝΦΙΑ που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τον καταργήσουμε, κάνουμε ότι μπορούμε για να τον μειώσουμε. Δηλαδή, πάνω από 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώσουν από 0 έως 50 ευρώ φόρο και γύρω στις 66.000 θα έχουν 100% απαλλαγή. Υπάρχει μια θετική πορεία, η οποία δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για βελτίωση. Και τη χρονιά αυτή πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και εφόσον τα πλεονάσματα πάνε καλά θα προσπαθούμε να βοηθάμε τα πιο αδύναμα στρώματα».