Καλή η συζήτηση και βέβαια όλοι συμφωνούμε ότι οι αγρότες έχουν προβλήματα, όπως έχουν και όλοι οι υπόλοιποι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Γι αυτό τους στηρίζουν ιδιαίτερα, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση  με την ΚΑΠ, όσο και η κυβέρνησή μας  με τα ιδιαίτερα μέτρα που παίρνει  για τον αγροτικό χώρο .

Όμως  στους  δικούς  μας αγρότες  , πρέπει να πούμε και μια αλήθεια :  ότι αυτή την περίοδο ειδικά, έχουν λιγότερα προβλήματα από πολλούς άλλους συμπολίτες τους .

Πόσο μάλλον όταν τα στοιχεία της eurostat  στο εισόδημα   δείχνουν   ανοδική τροχιά τόσο το  2015, όσο και το 2016 .

Καταθέτω σχετικό πίνακα, που δείχνει ότι από τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε.  13 έχουν αύξηση με τρίτη την Ελλάδα σε ύψος 12,1% και οι υπόλοιπες 15 έχουν μείωση.

Βέβαια το ίδιο δείχνουν και τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για το ακαθάριστο εισόδημα που οι ίδιοι έχουν δηλώσει, από 4,87 το 2014 σε 5,28 δις ευρώ το 2015.

Επειδή το κείμενο του αιτήματος για προ ημερησίας συζήτηση είναι γενικόλογο ,σε μια προσπάθεια να υιοθετήσει  ό,τι μπορεί να χαϊδέψει τα αυτιά των αγροτών εν όψει των φετινών κινητοποιήσεων ,  εγώ οφείλω ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να είμαι συγκεκριμένος και τεκμηριωμένος , γιατί πάνω από όλα στόχος της Κυβέρνησης και δικός μας, ήταν και είναι η προστασία του Έλληνα αγρότη.

Ας δούμε τι κάναμε εμείς για αυτά που αναδεικνύονται ως βασικά προβλήματα του αγροτικού χώρου .      

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι χαρακτήρισα παραμονές του δημοψηφίσαματος τα μέτρα που ζητούσαν οι θεσμοί ως ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο. Ναι όντως αυτά αποτελούσαν ταφόπλακα, ξέχασε όμως να πει ότι ακολούθησε ένα δημοψήφισμα και το «όχι» του δημοψηφίσματος μας έδωσε αυτή τη δυναμική για να διαπραγματευτούμε. Αυτό το 26% που έλεγε για παράδειγμα φορολόγηση από το πρώτο ευρώ στο αγροτικό εισόδημα, να το φέρουμε σε αυτό που σήμερα όλοι συζητάμε και δεν είναι άλλο από την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.630 ευρώ, των 9.500 ευρώ για μια μέση οικογένεια που αν υπολογίσουμε βεβαίως και το κομμάτι των ενισχύσεων που δεν εμφανίζεται ως φορολογητέο εισόδημα, φτάνουμε στα 12.000 ευρώ.

   Τι βρήκαμε  ; Το νόμο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ 4172/2013 που φορολογούσε από το πρώτο ευρώ με 13% όχι μόνο το καθαρό εισόδημα των

αγροτών αλλά και το σύνολο των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων .

Μην επικαλείστε διαδικασίες ότι δεν εφαρμόστηκε απλά, ιδιαίτερα απευθύνομαι στους Βουλευτές της ΝΔ, 25 Βουλευτές το Μάρτιο του 2014 υπέγραψαν ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και εγκαλούσαν τον αρμόδιο Υπουργό γιατί δεν παίρνει πίσω τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Να τα ξεκαθαρίζουμε αυτά τα πράγματα μεταξύ μας.

Εγώ λοιπόν, θα καταθέσω σήμερα ένα σχετικό πίνακα που θα δείχνει τι είναι αυτό που από τη δική μας πλευρά εμείς θεσπίσαμε και τι επιπτώσεις θα έχει στο εισόδημα των αγροτών χρησιμοποιώντας βεβαίως τα στοιχεία που μπορώ να έχω στη διάθεσή μου και δεν είναι άλλα από αυτά που αφορούν το 2015 που εκκαθαρίστηκε το 2016. Συγκρίνοντάς με αυτά που θα αφορούν στο εισόδημα του 2016 και θα εκκαθαριστεί το 2017. Μόνο ένα θα σας πω νούμερο, ότι, θα επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου, ύψους 66.700.000 ευρώ που ήδη έχουν καταβάλλει.

Τι κάναμε ; Τα είπε ο Πρωθυπουργός

Καταθέτω σχετικό πίνακα για όσους αναζητούν περισσότερα στοιχεία . Η αγροτική δραστηριότητα είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα απασχόληση στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο . Μην το ξεχνάμε αυτό , είναι μια κατάκτηση του αγροτικού χώρου, αλλά βεβαίως αυτό το οφείλει στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ισχυρίζονται κάποιοι ότι το αφορολόγητο σε μερικούς μπορεί να υπερκαλύπτεται από τα τεκμήρια . Μα αυτά αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες .

Πάραυτα εξετάζουμε τη περίπτωση των αγροτικών σπιτιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές προς τη κατεύθυνση μείωσης του τεκμηρίου τους κατά 30%. Να έχουμε και υπόψη μας ότι το αγροτικό αυτοκίνητο που επικαλείστε δεν είναι μέσα στο τεκμήριο, άρα λοιπόν τουλάχιστον από ότι δείχνουν τα στοιχεία ελαχιστότατες έως μηδενικές είναι οι περιπτώσεις που εφαρμόζεται το τεκμήριο διαβίωσης στους αγρότες.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Έχω πει και το επαναλαμβάνω ήταν ιστορική η μέρα που θεσπίστηκε η εθνική σύνταξη   για τον αγροτικό χώρο .    

Υπάρχει ένα   πρόβλημα με τη πληρωμή  των  εισφορών  του δευτέρου εξαμήνου του 2016 .  Θα αντιμετωπιστεί με τη μεταφορά τους  στο δεύτερο εξάμηνο του 2017,   που θα υπάρχει και η δυνατότητα της σύνδεσής τους με τις επιστροφές των προκαταβολών του φόρου  .

Αγαπητοί Συνάδελφοι, στις περσινές κινητοποιήσεις είχε κυριαρχήσει η σύνδεση του φορολογικού με το ασφαλιστικό, μα αυτό κάναμε εμείς συνδέσαμε και τα δύο και αποδείχθηκε ότι η φορολογική ελάφρυνση των  αγροτών είναι για το 95%, μεγαλύτερη από την ασφαλιστική τους επιβάρυνση.      

Αυτή τη διαπραγμάτευση κάναμε εμείς κι αυτά διασφαλίσαμε για  τους αγρότες .

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Αγαπητοί Συνάδελφοι, η λογική της ενίσχυσης έχει κυριαρχήσει στον αγροτικό χώρο σε σημείο που να μην υπάρχει συνάντηση ακόμη και με τους εκφραστές των απόψεων εναντίον της Ε.Ε. που να μην καταλήγει στην επωδό : Πόσα θα πάρουμε ενισχύσεις και πότε θα τα πάρουμε.

Τι κάναμε εμείς ;

Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008) 3,7 δις το 2016… ιστορικό ρεκόρ από καταβολής της ΚΑΠ, δηλαδή από το 1981…

Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους αγρότες ότι τα συγκεκριμένα 3,7 δις προέρχονται από ένα ταμείο στο οποίο συμβάλλουν όλες οι χώρες –μέλη της Ε.Ε. και  στη σχέση αυτή η χώρα μας είναι κερδισμένη , αφού για το ένα ευρώ που δίνει παίρνει πολλαπλάσια .

Είμαστε από τις χώρες με την υψηλότερη ανά εκτάριο κοινοτική ενίσχυση, 500 ευρώ εμείς ,260 ο μέσος όρος των υπολοίπων . Να γνωρίζουν οι αγρότες και αναφέρομαι στους αγρότες της Θεσσαλίας ιδιαίτερα, ότι ούτε ένα κιλό βαμβάκι δεν θα είχαμε στην Ελλάδα αν ήμασταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Και κάτι ακόμη : Δίνουμε μάχες για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις από τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επεφύλαξαν στον αγροτικό κόσμο και που σύμφωνα με  γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.  για  την αποφυγή στο μέλλον δυσάρεστων καταστάσεων που θα μας στερήσουν την χορήγηση νέων ενισχύσεων ,πρέπει να επιστραφούν  .

Ακούστε πως αντιμετώπισε βουλευτής του κόμματός που κατέθεσε το αίτημα για τη σημερινή συζήτηση, στην έκκλησή μου να δούμε από κοινού το ζήτημα, δηλαδή να λύσουμε το πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε. Αρνήθηκε λέγοντας : Όχι , από το 1993 μέχρι σήμερα δεν πλήρωσε αυτές τις ανακτήσεις η ελληνική πολιτεία . Αν τις πληρώσουμε τώρα , η ευθύνη είναι καθαρά δική σας . Βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τη διαχείριση που κάνατε και εξακολουθείτε να κάνετε για τα συγκεκριμένα ζητήματα, με μια τέτοια προσέγγιση.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ – ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Υπερασπιζόμαστε την προώθηση των  προϊόντων  μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν  τα 150 εκατ. ευρώ .΄

Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των εξαγωγών και το 2016 είναι εντυπωσιακή . Από τα συνολικά  18 δις των εξαγωγών τα 9 δις , δηλαδή το 50% αφορούν προϊόντα του αγροτικού χώρου .

Μάχες όμως δίνουμε και στα πλαίσια των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως Καναδάς και Νότια Αφρική  , όπου για τη φέτα για παράδειγμα προβλεπόταν μετά την μεταβατική 5ετία να μπορούν να κυκλοφορούν ως φέτα νότιας Αφρικής και  Καναδά  , ή «Feta style» ή «feta type», ενώ εμείς καταφέραμε να δεσμευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση της συμφωνίας πριν τη λήξη της 5ετίας με στόχο την πλήρη κατάργηση της χρήσης του όρου φέτα στα λευκά τυριά  τους . Δηλαδή πλήρης απαγόρευση της χρήσης του όρου «φέτα».

Και επειδή υπάρχουν αμφισβητίες καταθέτω τη σχετική Συμφωνία που έχουμε συνυπογράψει στη διάθεσή σας.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Απευθύνομαι στους φίλους αγρότες γιατί έτσι μου αρέσει να τους αποκαλώ, για να τους υπενθυμίσω τι είπε πριν από λίγη ώρα ο κ. Μητσοτάκης., ότι εμείς προωθούμε την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης των αγροτικών προϊόντων, δηλαδή πάει η αλληλεγγύη, πάει η κοινωνική συμπεριφορά. Κυρίαρχο δόγμα από εδώ και πέρα στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής είναι η κερδοσκοπία σε ένα χώρο πραγματικά που όλοι έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το μόχθο τους.

Εμείς λοιπόν κάναμε πληρωμές που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο το 2016. Κι επειδή  το 2017 μας ήρθε  με πολλές ζημιές , ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους πληγέντες έγκαιρα . Έχουν προκύψει πολλές ζημιές και απώλειες από τη πρόσφατη θεομηνία τόσο στη φυτική παραγωγή όσο και στην αιγοπροβατοτροφία . ΄

Οι αιγοπροβατοτρόφοι έδωσαν μάχες μέσα στα λαγούμια που δημιούργησε το χιόνι στις στάνες τους, για να κρατήσουν ζωντανά τα κοπάδια τους. Θα επισκεφθώ μερικούς αύριο για να τα πούμε από κοντά . Ήδη τα συνεργεία του ΕΛΓΑ επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές. Για την έγκυρη κάλυψη δε των εκτιμήσεων ξεκινήσαμε τη διαδικασία πρόσληψης έκτατου προσωπικού. Είναι απόλυτο το χρέος μας να τους στηρίξουμε.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Μίλησε τόσο η κ. Γεννηματά όσο και ο κ. Μητσοτάκης για χρηματοδοτική ασφυξία. Μίλησαν αυτοί που κατήργησαν την Αγροτική Πίστη, αυτοί που χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα. Και ερχόμαστε εμείς μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με μεγάλη προσπάθεια, με πολλές δυσκολίες, να θεσμοθετήσουμε την «Κάρτα του Αγρότη» που με την οποία πραγματικά όχι μόνο θα αποκτήσει ρευστότητα για ένα εξάμηνο χρησιμοποιώντας τη βασική ενίσχυση αλλά έχετε ακούσει εσείς επιτόκιο στον αγροτικό χώρο που να κυμαίνεται γύρω στο 4%. Ειλικρινά εκπλήσσομαι γιατί προσπαθούμε να λύσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, πόσο μάλλον και στο κομμάτι το επενδυτικό, έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ήδη ετοιμάζουμε σχετικό πρόγραμμα που να έχει σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τη πιο εύκολη υλοποίησή του, άρα λοιπόν μη μιλάτε εσείς «στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί» όπως λέει και η παροιμία.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Γεννηματά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς αγαπητοί Συνάδελφοι βρήκαμε το Γενάρη του 2015, ένα χρόνο δηλαδή από την ημερομηνία έναρξης της συγκεκριμένης προγραμματικής περιόδου, ένα πρόγραμμα που είχε επιστραφεί λόγω μη ωριμότητας της πρώτης υποβολής του που έγινε τον Ιούλιο του 2014. Το επικαιροποιήσαμε και με τις δικές μας προτάσεις εγκρίθηκε τέλος του 2015. Στον ένα χρόνο εφαρμογής του η απορροφητικότητά του δεν είναι αυτή που είπε ο κ. Μητσοτάκης, λάθος τον πληροφόρησαν και αν θέλει αύριο να του στείλω τα σχετικά στοιχεία. Έφτασε στα 650.000.000 ευρώ δηλαδή ποσοστό 17%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για όλα τα προγράμματα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής τους.

Αυτά όσο μου επιτρέπει ο χρόνος για θέματα διαχείρισης.

Δεν μας επιτρέπει ο χρόνος να μιλήσουμε για άλλα θέματα, μέτρα και δράσεις που πραγματικά αποτελούν ανάσα για τον αγροτικό χώρο. Για παράδειγμα να σας αναφέρω το μέτρο  των γεωργικών συμβούλων και συγκεκριμένα θα στείλουμε 1.000 γεωργικούς συμβούλους μέσα στην επόμενη 5ετία μέσα από τις 300 δομές που θα δημιουργηθούν στην ελληνική επαρχία, με στόχο να υπάρχει δίπλα στον αγρότη  ο σύμβουλος γεωργικών εφαρμογών, ο γεωτεχνικός, ο γεωπόνος στο χωράφι, ο κτηνίατρος στο στάβλο. Αυτό θα το κάνουμε είναι απόλυτη ανάγκη γιατί εγκαταλείφθηκε ο αγροτικός χώρος από τον φυσικό του σύμβουλο, τον επιστήμονά του και τελικά ποιος δίνει σήμερα συμβουλές στον αγροτικό χώρο; Τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων. Έχουμε υπολογίσει τι επιπτώσεις στο κόστος τους έχει η συγκεκριμένη διαδικασία;

Ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα καταργήσει το νόμο – πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αυτό να το πείτε και στους συνεταιριστές και στους δικούς σας. Προχθές πήραμε μια πρωτοβουλία και  καλέσαμε στο υπουργείο  30 συνεταιρισμούς με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών για να δούμε τι θα κάνουμε με το νόμο – πλαίσιο και οι ίδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά και οι ίδιοι ζήτησαν τη δική μας βοήθεια γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.

Δεν άκουσα να αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης τι θα γίνει με το μεγάλο πρόβλημα υπερχρέωσης στους φορείς του συνεταιριστικού χώρου που ξεπερνά τα 2,5 δις οφειλές ληξιπρόθεσμες προς την «κακή τράπεζα», προς την Τράπεζα Πειραιώς, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς το Δημόσιο, πως θα λυθούν αυτές οι υποχρεώσεις όταν μάλιστα την ίδια ώρα υπάρχει η απειλή των πλειστηριασμών μιας περιουσίας σημαντικής, πόσο μάλλον αυτής που αφορά τον αγροτικό χώρο, που δεν θέλουμε να τη χάσουμε;

Τι θα κάνουμε στον καταλογισμό που  μας έχει επιβληθεί να ανακτήσουμε 450 εκατ. Ευρώ από τους συγκεκριμένους συνεταιρισμούς και απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Αυτά είναι τα προβλήματα και εμείς από τη δική μας πλευρά έχουμε καλέσει τους φορείς του συνεταιριστικού χώρου να συζητήσουμε. Μάλιστα μην ξεχνάτε κι εσείς ότι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου έχουμε δεσμευτεί να γίνει μια συζήτηση από κοινού με βάση τις θέσεις των κομμάτων πάνω σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα.

Και μια και ανέφερα τι κάνουμε εμείς από πλευράς στρατηγικής για το χώρο θέλω να υπενθυμίσω στους μετέχοντες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 15  Δεκεμβρίου 2016  καταθέσαμε στην Επιτροπή το σχέδιο της στρατηγική μας για το χώρο όπως το καταθέσαμε στους θεσμούς και αυτό που εμείς εισπράξαμε από την πλευρά τους –ιδιαίτερα για το κομμάτι που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας – ήταν μια θετική αποδοχή  και τους ευχαριστήσαμε για αυτό.

Άρα λοιπόν όπως βλέπετε κάνουμε μια πολλή μεγάλη προσπάθεια. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αγροτικός χώρος πηγαίνει καλά. Αγαπητοί συνάδελφοι αφήστε αυτούς τους τόνους για έναν χώρο που πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα μας. Πρέπει οπωσδήποτε – γιατί έχει τις δυνατότητες – να αποτελέσει το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Εμείς παρά τα όποια προβλήματα, παρά τις κάποιες θεσμικές καθυστερήσεις, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τις αποδεχτούμε, έχουμε ορατά  αποτελέσματα για τον αγροτικό κόσμο και την ύπαιθρο. Μέσα σε 2 χρόνια βάλαμε μια άλλη σφραγίδα στον αγροτικό χώρο, μια άλλη σφραγίδα στα προβλήματα δεκαετιών.

Στην κατεύθυνση αυτή, σε διάλογο με τους φορείς του χώρου, σε διάλογο και συνεργασία με τα κινήματα, η κυβέρνηση θα πορευθεί και θα στηρίξει με συνέπεια τους αγρότες, την αγροτική παραγωγή και την ύπαιθρο.

Επαναλαμβάνουμε και πάλι προς τους αγρότες που αυτήν την ώρα βρίσκονται στην προσπάθεια να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις: Δικό τους θέμα είναι το πως οι ίδιοι θα οργανωθούν και θα διεκδικήσουν. Υπάρχει όμως δίπλα και μια κοινωνία η οποία βλέπει, ακούει και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει οι αγρότες όπως είχαν μέχρι τώρα, να έχουν και αυτή την ώρα τη συμπαράσταση της υπόλοιπης ελληνικής κοινωνίας.