Το αργότερο εντός δύο μηνών μετά την λήξη υποβολής αιτήσεων και αφού γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι πρέπει να προσληφθούν σε επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν, οι 10.000 άνεργοι του ΟΑΕΔ που θα προκύψουν ως ωφελούμενοι μέσα από το πρόγραμμα απασχόλησης ηλικίας 30 – 49 ετών.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης τονίζεται με ακρίβεια πόσους ανέργους θα έχουν οι επιλέξιμες περιοχές.

 Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει ότι αφού υποβληθούν οι αιτήσεις χρηματοδότησης, το γραφείο απασχόλησης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΑΕΔ πρέπει εντός 30 εργάσιμων ημερών να τις αξιολογήσει αναφορικά με την πληρότητα ή μη των όρων και προϋποθέσεων ένταξης στο ανωτέρω πρόγραμμα. Σε περίπτωση καθυστερήσεων λόγω τεχνικών προβλημάτων των πληροφοριακών συστημάτων, η ανωτέρω προθεσμία για την αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης αναστέλλεται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας τους. Αρμόδιο όργανο για την έγκριση της αξιολόγησης και την έκδοση εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης των δικαιούχων επιχειρήσεων είναι ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας, μετά από εισήγηση του Γραφείου Απασχόλησης.

Επίσης, εντός 60 ημερών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης στο πρόγραμμα, η επιχείρηση προβαίνει σε πρόσληψη του ατόμου.

Σε περίπτωση καθυστερήσεων λόγω τεχνικών προβλημάτων των πληροφοριακών συστημάτων, η ανωτέρω προθεσμία αναστέλλεται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας τους.

Αναφορικά με τις επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές του ΕΠ ΑΝΑΔ ΕΔΒΜ αυτές κατηγοριοποιούνται ως εξής:

α) Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες: Αττική, Νότιο Αιγαίο.

β) Περιφέρειες σε μετάβαση: Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη.

γ) Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.

Τα ανώτατα όρια κατανομής της συνολικής διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης κατανέμονται στις Περιφέρειες της χώρας ως εξής

*Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 29.902.533 ευρώ, 5.540 θέσεις απασχόλησης.

*Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 9.050.579 ευρώ, 1.675 θέσεις απασχόλησης.

*Αττική 10.368.179 ευρώ, 1.920 θέσεις απασχόλησης.

* Στερεά Ελλάδα 3.442.044 ευρώ, 635 θέσεις απασχόλησης.

* Νότιο Αιγαίο 1.236.665 ευρώ, 230 θέσεις απασχόλησης.

Από τα παραπάνω προκύπτει δαπάνης που συνολικά ανέρχεται στο ποσό των 54 εκατ. ευρώ για να προκύψουν οι 10.000 θέσεις απασχόλησης που ορίζονται στο πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση των επιχειρήσεων για να απασχοληθούν οι άνεργοι σε αυτές. Ανά έτος τα ποσά κατανέμονται ως εξής: 40 εκατ. ευρώ το 2017 και για το 2018 τα υπόλοιπα 14 εκατ. ευρώ.