Αλέξης Τσίπρας: Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας, κ. Jüri Ratas, στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, η πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, αλλά είναι και η πρώτη επίσημη επίσκεψη Πρωθυπουργού της Εσθονίας στη χώρα μας και αυτό είναι για μας ιδιαίτερα σημαντικό.

Είχαμε νομίζω μια ιδιαίτερα εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις, όσο και για τα ευρωπαϊκά θέματα, ενόψει της ανάληψης από την Εσθονία, το επόμενο εξάμηνο, της Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Εσθονία θα αναλάβει την Προεδρία σε μια περίοδο όπου  η Ευρώπη, αλλά και η ευρύτερη γειτονιά μας, βρίσκονται μπροστά σε σοβαρές προκλήσεις, τις οποίες οι ευρωπαίοι πολίτες προσδοκούν να αντιμετωπίσουμε με ένα νέο όραμα και με ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες.

Και, βέβαια, αυτό το νέο όραμα μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση μιας σταθερής ευρωζώνης. Στη βάση της οικοδόμησης της σταθερότητας και της ουσιαστικής εξόδου της Ευρώπης και της ευρωζώνης από την οικονομική κρίση που τόσο ταλαιπώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια και την Ελλάδα – ήταν στο επίκεντρο – αλλά, στο σύνολό της, την ευρωζώνη.

Υπό αυτή την έννοια, προσδοκούμε η ανάληψη της Προεδρίας να γίνει μετά και από μια απόφαση, που αναμένεται μέσα στον Ιούνιο, τον τελευταίο μήνα πριν η Εσθονία αναλάβει, για την οριστική διευθέτηση της ελληνικής κρίσης, μέσα από μια καθαρή λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράσαμε την υποστήριξή μας στην προτεραιότητα της εσθονικής Προεδρίας για αειφόρο ανάπτυξη, δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, με εξάλειψη των ανισοτήτων και με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και εργασία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

 

Καλωσορίσαμε τη σημασία που σκοπεύει να αποδώσει η εσθονική Προεδρία στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

Και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά στο πλαίσιο αυτό, καθώς η εσθονική προτεραιότητα συμβαδίζει και με τη δική μας στόχευση για ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας, των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Συζητήσαμε, επίσης,  για την ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και των προσφυγικών ροών και τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου που να στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης.

Παράλληλα, υπογραμμίσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό να προάγει ουσιαστικά την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας, στη βάση πάντοτε του διεθνούς Δικαίου.

Από πλευράς μου, είχα την ευκαιρία να τονίσω την αποφασιστικότητα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο ιδιαίτερα. Ενώ, ταυτόχρονα, εξέφρασα την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προκλήσεις, και στο να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους του διαλόγου με τη γείτονά μας, Τουρκία.

Επίσης, εξέφρασα τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Δεν παρέλειψα να εκφράσω βέβαια και την απογοήτευσή μου για την παρελκυστική στάση που κρατά η γείτονα χώρα, η Τουρκία, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν επιδεικνύει την ίδια πολιτική βούληση που επιδεικνύουμε εμείς, προκειμένου να συζητήσουμε και να λύσουμε τα σημαντικά θέματα, να κάνουμε βήματα γεφύρωσης των διαφορών σε σημαντικά θέματα, κυρίως αυτά που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Συζητήσαμε, βεβαίως, με τον Εσθονό Πρωθυπουργό – ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί αργότερα την Κύπρο, σήμερα μέσα στην ημέρα και να συναντηθεί και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, που δίνει μια σκληρή μάχη για να κρατήσει ζωντανό το διάλογο στο κυπριακό ζήτημα – και βεβαίως συμφωνήσαμε ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Και υπ’ αυτή την έννοια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένοι και να φροντίσουν το επόμενο διάστημα, ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές εξελίξεις, να μείνει ο διάλογος ανοιχτός, αλλά να γίνουν και ουσιαστικά βήματα.

Συζητήσαμε, βεβαίως, με τον κύριο Πρωθυπουργό και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, αλλά τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων.  Ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο όπου κοινή μας βούληση είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις επαφές που είχα και θα έχω με ηγέτες βαλκανικών χωρών, δίνοντας το μήνυμα ότι το μέλλον της περιοχής μας πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση δημοκρατικών αξιών, στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι βεβαίως  στη βάση του εθνικισμού και των προκλήσεων που απορρέουν από εθνικιστικές εξάρσεις ή τοποθετήσεις, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατόν.

Θέλω, λοιπόν, για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω τον Εσθονό Πρωθυπουργό για την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα. Να ευχηθώ να ξαναγίνει σύντομα, με περισσότερο χρόνο και για τον ίδιο. Και να πω ότι είχαμε μια πού εποικοδομητική συζήτηση και πιστεύω ότι θα είναι και πολύ εποικοδομητική η εσθονική Προεδρία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Jüri Ratas: Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη, εκπρόσωποι του τύπου, κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη η χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Επί τη ευκαιρία της προετοιμασίας της εσθονικής Προεδρίας, βρέθηκα εδώ για να παρουσιάσω τις προτεραιότητες στον πολύ καλό συνάδελφό μου, τον Αλέξη Τσίπρα. Στις συναντήσεις μας, συζητήσαμε για τις προτεραιότητες κατά το β΄ εξάμηνο του 2017 καθώς επίσης και την εφαρμογή των κοινών θέσεων αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ και της ενότητάς της. Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Εσθονία και την Ελλάδα είναι στενότατες. Η Εσθονία εκτιμά ιδιαιτέρως τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η συνεργασία μας στην μετεγκατάσταση των προσφύγων ήταν πολύ επιτυχημένη. Έχουμε μετεγκαταστήσει ένα 64% και έχουμε δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνεργασία σε αυτό.

Η Εσθονία ξεκινάει την πρώτη της Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ λίγο πριν τον 100ο εορτασμό των γενεθλίων της χώρας μας. Είναι ένας ρόλος τον οποίον αναλαμβάνουμε με μεγάλη ευθύνη, αλλά και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ελπίδα.

Πιστεύω πως είναι θεμελιώδους σημασίας να δείξουμε ότι η ΕΕ, το 2017, είναι ενωμένη και δουλεύει αποτελεσματικά. Θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, όμως είναι πιο σημαντικό να φέρουμε θετικά αποτελέσματα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουμε πως πρέπει να δείξουμε ξανά και ξανά και ξανά ότι η Ε.Ε. είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών μας και αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ο ρόλος της Προεδρίας είναι να αναζητήσει έναν κοινό παρανομαστή και μια ισορροπία –τη βέλτιστη ισορροπία – ανάμεσα στο νέο και το συμβατικό, στο ρίσκο και την ασφάλεια, στο μεγάλο και το μικρό, τον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση.

Η Ευρώπη βασίζεται στις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες και ένα κοινό όραμα για ειρήνη και ευημερία. Μάλιστα, εμείς θέλουμε και η ελεύθερη κίνηση δεδομένων να είναι η πέμπτη ελευθερία. Έχοντας αυτό κατά νου, η εσθονική Προεδρία θέλει να ενισχύσει και να υποστηρίξει την Ευρώπη με μια ανοιχτή και καινοτόμα οικονομία, να διατηρήσει την ασφάλεια της ασφάλειας, να προωθήσει μια ψηφιακή Ευρώπη για την ελεύθερη ροή, κίνηση δεδομένων και να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες της Ε.Ε. δεν επιδέχονται κανενός αποκλεισμού.

Στη διάρκεια της Προεδρίας μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εύρεση των λύσεων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου.

Κατόπιν τούτου, θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι ο βασικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε την  ένωση της ΕΕ και της αποφασιστικότητάς της για την προαγωγή των κοινών στόχων. Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας, όμως στην προσφυγική κρίση και την ανάκαμψη από την οικονομική αστάθεια, αλλά και την τρομοκρατία, τον πόλεμο στη Συρία και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή.

Η Εσθονία δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά μόνη της. Είναι το αντικείμενο της συνεχούς μας προσπάθειας, γι’  αυτό προσβλέπω στην πολύ στενή συνεργασία με εσάς, Αλέξη, και με όλους τους ευρωπαίους συναδέλφους μου, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μετά την εσθονική Προεδρία η κοινή μας Ευρώπη θα είναι καλύτερη, θα είναι ασφαλέστερη και θα γνωρίζει μεγαλύτερη ευημερία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.