Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αναπληρωτής, Αλέξης Χαρίτσης, χαιρέτισαν την μεγάλη και πολύχρονη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που διοργανώνουν τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην «αναγκαία και πολύτιμη» συνεργασία με την ΕΤΕπ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Υπογράμμισε τη σημαντική στήριξη που έχει προσφέρει η Τράπεζα στη χώρα μας, ήδη από το 1960, με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ συνολικά. Κατά την τελευταία διετία, τόνισε, εγκρίθηκαν δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο 2017 πρόκειται να υπογραφούν πολλές συμβάσεις.
Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι «βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι κατ’ αρχάς η τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης της οικονομίας και στη συνέχεια η χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, και η άρση των επενδυτικών αντικινήτρων».
Όσον αφορά το σχέδιο Γιούνκερ, ο κ. Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε καταλυτική τη συμβολή της ΕΤΕπ στον εντοπισμό, την ωρίμανση και την υποβολή προς έγκριση επενδυτικών σχεδίων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες σε εγκεκριμένα και υπογεγραμμένα δάνεια της τράπεζας. Υπενθύμισε επίσης τη δημιουργία του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equifund), μέσω του οποίου θα μπορούν επενδυτές να χρηματοδοτούν ΜμΕ παίρνοντας μέρος των μετοχών τους, και το οποίο θα προικοδοτηθεί με 260 εκατ. ευρώ (200 εκατ. από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο). Σε αυτά θα προστεθούν επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές προσφέροντας μόχλευση άνω του 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σημείωσε ότι το Υπουργείο προχωρά άμεσα στη σύσταση ενός Επενδυτικού Ταμείου Υποδομών, με διαχειριστή την ΕΤΕπ, φιλοδοξώντας μέσα από την μόχλευση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων να διαμορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 400 εκ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει συγκεκριμένες κατηγορίες υποδομών, στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και της αστικής ανάπτυξης.
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδημητρίου, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διευρύνει τη συμβολή της στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, προωθώντας πρόσθετες χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομών, ενέργειας, logistics, τουρισμού και ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στάθηκε στη στήριξη που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας, επισημαίνοντας πως εκτός από πόρους παρείχε πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία. «Προτεραιότητα αυτού του σχεδιασμού», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, «είναι η ενίσχυση της δυναμικής και καινοτόμου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η δημιουργία υποδομών με έντονα αναπτυξιακό αποτύπωμα, η στήριξη της έρευνας και η σύνδεση της με την παραγωγή, αλλά και η δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εντείναμε τον τελευταίο χρόνο τη συνεργασία μας με την ΕΤΕπ, τόσο στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, όσο και στον σχεδιασμό νέων αναπτυξιακών παρεμβάσεων και εργαλείων».
Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανέπτυξε το Υπουργείο σε συνεργασία και με την ΕΤΕπ, για την παροχή ρευστότητας και επενδυτικών κεφαλαίων στην οικονομία, όπως επίσης και στα μεγάλα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο με την άμεση ή έμμεση συμμετοχή της Τράπεζας. Ο κ. Χαρίτσης έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας πως «η ενισχυμένη παρουσία της ΕΤΕπ στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, είναι η καλύτερη απόδειξη για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τη σημαντική δουλειά που γίνεται, τόσο από το Υπουργείο Οικονομίας, όσο και από την κυβέρνηση συνολικά».
Η ημερίδα –η οποία αφορά αποκλειστικά στελέχη Υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων- έχει ως κύριο στόχο την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης με πόρους της ΕΤΕπ, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η Τράπεζα μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση πραγματοποίησης επενδύσεων στους τομείς αρμοδιότητας των Υπουργείων.